مقایسه اثر ترکیب پروپوفول- آلفنتانیل با کتامین- آلفنتانیل جهت انجام لوله گذاری تراشه بدون استفاده از داروهای شل کننده عضلانی
لوله گذاری داخل تراشه یکی از مراحل اصلی و اساسی بی هوشی عمومی است که در صورت وجود راه هوایی مشکل intubation) Difficult)، استفاده از شل کننده عضلانی محدودیت دارد.
مطالعه به منظور مقایسه اثر ترکیب پروپوفول-آلفنتانیل با ترکیب کتامین-آلفنتانیل جهت انجام لوله گذاری داخل تراشه بدون استفاده از داروهای شل کننده عضلانی انجام شد.
در این کارآزمایی بالینی دوسوکور، 60 بیمار 18 تا 50 ساله در کلاس یک یا دو بی هوشی به صورت تصادفی به دو گروه مساوی تقسیم شدند. جهت لوله گذاری داخل تراشه بدون استفاده از شل کننده های عضلانی در یک گروه از ترکیب کتامین- آلفنتانیل و در گروه دیگر از ترکیب پروپوفول- آلفنتانیل استفاده شد. تغییرات همودینامیک (فشارخون و ضربان قلب) و یافته های فیزیکی (وضعیت تارهای صوتی، شلی فک، وضعیت ونتیلاسیون با ماسک و پاسخ به اینتوباسیون) در دو گروه با یکدیگر مقایسه شد. داده ها نیز با آزمون آماری تی و کای دو تحلیل شدند.
از نظر فشارخون و ضربان قلب تفاوت معنی دار آماری بین دو گروه مشاهده شد که در گروه کتامین ثبات بهتری نسبت به گروه پروپوفول وجود داشت (05/0 P<). از نظر یافته های فیزیکی (شلی فک، ونتیلاسیون با ماسک، وضعیت تارهای صوتی و پاسخ به انتوباسیون)، در گروه پروپوفول %3/93 بیماران در طبقه عالی و %7/6 در طبقه خوب قرار گرفتند و در گروه کتامین %40 بیماران در طبقه عالی، %3/33 در طبقه خوب و %7/26 در طبقه ضعیف جای گرفتند که از این نظر وضعیت در گروه پروپوفول بهتر بود و از نظر آماری نیز تفاوت معنی داری بین دو گروه مشاهده شد (05/0 P<).
با توجه به یافته ها، در شرایطی که استفاده از شل کننده های عضلانی امکان پذیر نباشد، استفاده از ترکیب پروپوفول-آلفنتانیل جهت لوله گذاری داخل تراشه نسبت به ترکیب کتامین- آلفنتانیل ارجحیت دارد.