فهرست مطالب
فصلنامه مطالعات رفتار سازمانی
سال سوم شماره 4 (پیاپی 11، زمستان 1393)
- تاریخ انتشار: 1393/10/18
- تعداد عناوین: 7
-
-
صفحات 1-29این پژوهش با رویکرد آمیخته اکتشافی- مدل ایجاد ابزار- با هدف مدل سازی عوامل هیجانی و شناختی بر رفتارخادمانه کارگزاران سازمان حج و زیارت در اماکن متبرکه مکه مدینه با استفاده از تحلیل محتوای قرادادی در بخش کیفی انجام شده است. به منظور دست یابی به داده های کیفی از نمونه گیری هدفمند بر اساس معیارهای نظام نامه ارزیابی عملکرد کارگزاران خادم سازمان حج و زیارت با 18 نفر از خادمان برتر تا اشباع نظری مصاحبه های نیمه ساختاریافته صورت گرفت. متن مصاحبه های انجام شده در قالب واحد های فکر کدگذاری، مقوله بندی ونهایتا در طبقات مضامین طبقه بندی شدند و به منظور اعتباریابی آن از روش توافق درون موضوعی دو کدگذار استفاده گردید. یافته های کیفی تحقیق ویژگی های رفتارخادمانه کارگزاران را در قالب چهار رفتارانسان دوستانه، رفتار پیش قدمانه، رفتار خدمت گرایانه، و رفتار خودگرایانه و عوامل موثر بر آن را در قالب دو عامل هیجانی و شناختی، تبیین می کند. پس از کشف مقوله های مدل ارائه شده در مرحله کیفی، به منظور اعتبارسنجی کمی مدل استخراج شده، پرسشنامه ای مشتمل بر 112 گویه طراحی و تنظیم شد و در اختیار 205 نفر از کارگزاران به صورت نمونه گیری در دسترس قرارگرفت و اعتبار مدل بصورت کمی تایید شد.
کلیدواژگان: رفتار خادمانه، عامل هیجانی، عامل شناختی، آمیخته اکتشافی، سازمان حج و زیارت -
صفحات 31-62یکی از مهمترین عواملی که در جریان کسب دانش جدید ایجاد مشکل نموده و زمینه ساز شکست در پیاده سازی پروژه تغییر در سازمان می باشد، میزان وابستگی به دانش قدیمی در سطوح مختلف سازمانی است. برای غلبه بر این مشکل، سازمانها باید با استفاده از اقدامات و فعالیتهای مناسب، به کاهش و حذف میزان وابستگی به دانش قدیمی بپردازند. به این مجموعه اقدامات که منجر به کاهش اثرات منفی دانش منسوخ در سازمان می شوند، فرایند یادگیری زدایی گفته می شود. بدین منظور در این مقاله، به تدوین ابزاری مناسب جهت سنجش فرایند یادگیری زدایی در سازمان که از روایی و پایایی مناسبی برخوردار باشد پرداخته شده است. در ابتدا با استفاده از مطالعات میدانی، رویکردها و اقدامات مختلفی که سازمانها می توانند جهت یادگیری زدایی مورد استفاده قرار دهند، شناسایی و براساس آن پرسشنامه اولیه در قالب 36 عبارت تدوین شد. در مرحله بعد روایی محتوای پرسشنامه از منظر سه شاخص شفافیت، مناسبت و جامعیت توسط خبرگان ارزیابی شده و با اعمال نظرات آنها، پرسشنامه نهایی متشکل از 28 عبارت و در قالب 7 رویکرد تدوین گردید. در نهایت پرسشنامه در نمونه ای متشکل از 134 سازمان از جامعه آماری شرکتهای نرم افزاری مورد آزمون قرار گرفت و با استفاده از داده های جمع آوری شده، روایی سازه از طریق تحلیل عاملی، روایی همگرا و واگرا از طریق ضریب همبستگی پیرسون مورد ارزیابی قرار گرفت و شاخصهای برازش مدل نیز بررسی شد که نتایج حاکی از آن بود که مدل اندازه گیری از برازش مناسبی برخوردار است.
کلیدواژگان: یادگیری زدایی، دانش منسوخ، تکنولوژی، تغییر، روایی محتوا و سازه -
صفحات 63-87هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر مستقیم رهبری خدمتگزار بر رفتار شهروندی سازمانی و همچنین اثر غیر مستقیم این رابطه از طریق توانمندسازی روانشناختی، عدالت سازمانی و خشنودی شغلی می باشد. طرح پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش را کلیه کارکنان شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون تشکیل می دهند که از این تعداد 250 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه های رهبری خدمتگزار، توانمندسازی روانشناختی، عدالت سازمانی، خشنودی شغلی و رفتار شهروندی سازمانی جمع آوری و با استفاده از روش الگویابی معادلات ساختاری و بوت استرپ مورد تحلیل قرار گرفتند. تحلیل های الگویابی معادلات ساختاری برازندگی الگوی پیشنهادی را با داده ها مورد حمایت قرار دادند. نتایج حاکی از اثر مستقیم رهبری خدمتگذار بر رفتار شهروندی سازمانی و اثر غیرمستقیم رهبری خدمتگزار بر رفتار شهروندی سازمانی از طریق توانمندسازی روانشناختی و عدالت سازمانی بود. بنابراین، سازمان ها می توانند با بکارگیری سبک رهبری خدمتگزار باعث توانمندسازی کارکنان، عدالت سازمانی، افزایش خشنودی شغلی و رفتار شهروندی سازمانی در کارکنان شوند.
کلیدواژگان: رهبری خدمتگزار، رفتار شهروندی سازمانی، توانمندسازی روانشناختی، عدالت سازمانی، خشنودی شغلی -
صفحات 89-114هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر سرمایه روان شناختی و رضایت شغلی بر کیفیت خدمات ارائه شده به مشتریان توسط کارکنان باجه بانک انصار است. پژوهش حاضر کاربردی و توصیفی می باشد. جامعه آماری کارکنان باجه بانک انصار شهر تهران می باشد. بدین منظور نمونه ای برابر با 320 نفر بر اساس جدول مورگان محاسبه گردید و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شد. در این پژوهش ابتدا مدل نظری و فرضیات بین متغیرها توسعه داده شد و سپس جهت بررسی فرضیات پژوهش مدل معادلات ساختاری مورد استفاده قرار گرفت. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه استفاده شد، پایایی و روایی این ابزار تحقیق به وسیله آلفای کرونباخ و تحلیل عاملی تاییدی مورد سنجش قرار گرفت. نتایج بدست آمده از این پژوهش نشان داد که سرمایه روان شناختی و رضایت شغلی تاثیر مثبتی بر کیفیت خدمات ارائه شده به مشتریان دارد. هم چنین نقش میانجی گری رضایت شغلی در رابطه بین سرمایه روان شناختی و کیفیت خدمات معنی دار ارزیابی گردید. لذا می توان بیان نمود که با برنامه ریزی مناسب در زمینه منابع انسانی (سرمایه روان شناختی) سبب افزایش رضایت شغلی کارکنان، ایجاد حس تعلق به سازمان و ارائه خدمات مناسب به مشتریان شد.
کلیدواژگان: سرمایه روان شناختی، کیفیت خدمات، رضایت شغلی، مدل معادلات ساختاری -
صفحات 115-147با توجه به تغییر و تحولات، سازمان ها برای بقای موفقیت آمیز، ناچار به بهره گیری از خلاقیت کارکنان می باشند. اما بهره گیری از خلاقیت مستلزم مدیریت عوامل موثر بر خلاقیت در چارچوب تئوری سیستمی خلاقیت سازمان در راستای ظهور و ارتقای خلاقیت می باشد که این خود نیازمند مشخص بودن نقشه دانش عوامل موثر بر خلاقیت با مشخصه هایی نظیر قلمرو زمانی تحقیقات، کمیت تحقیقات، فراوانی محققین در انجام تحقیقات، فراوانی تحقیقات محققین، ارجاع به تحقیقات و رویکردهای حاکم بر تحقیقات می باشد. از این رو، بر اساس تئوری سیستمی خلاقیت و با بهره گیری از روش های فراتحلیل و تحلیل محتوا تعداد 424 تحقیق مورد مطالعه قرار گرفت که نتایج حاصله نشان می دهد برخورد علمی با عوامل موثر بر خلاقیت از اوایل دهه 1950 شروع شده و از نرخی روزافزون برخوردار بوده، اکثریت تحقیقات یک نفره انجام شده اند، اکثریت محققین یک تحقیق انجام داده اند، به اکثریت تحقیقات یک بار ارجاع داده شده و عمدتا بر ادبیات عوامل موثر بر خلاقیت، رویکرد یک بعدی و غیر سیستمی حاکم است. علاوه بر این، اهمیت و اولویت تحقیقات و محققین در عوامل و مولفه های موثر بر خلاقیت، مشخص شده است.
کلیدواژگان: خلاقیت، عوامل موثر بر خلاقیت، نقشه دانش، خلاقیت در سازمان -
صفحات 149-174این پژوهش با هدف بررسی تاثیر رفتارسازمانی مثبت بر رفتار انحرافی کاری با نقش متغیر میانجی جو اخلاقی سازمان در بیمارستان شهید مطهری وابسته به شرکت ذوب آهن اصفهان انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش، شامل 300 نفر از کارکنان بیمارستان شهید مطهری بودند که با تعیین حجم نمونه آماری به روش تصادفی ساده و بر اساس جدول مورگان، 169 نفر تعیین شد. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه رفتارسازمانی مثبت لوتانز (2007) با18سوال، پرسشنامه جواخلاقی ویکتور وکولن(1993) با 18سوال و پرسشنامه رفتارانحرافی کاری قنبری(1391) با 10 سوال استفاده گردید. برای سنجش روایی پرسشنامه از روش روایی محتوایی با استفاده از نظرات اساتید و کارشناسان و روایی سازه با استفاده از معادلات ساختاری استفاده گردید. برای تعیین پایایی پرسشنامه از آلفای کرونباخ استفاده شد، براین اساس آلفای کرونباخ رفتارسازمانی-مثبت83/0، جواخلاقی78/0و رفتارانحرافی کاری 79/0 به دست آمد. تجزیه و تحلیل اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از نرم افزارهای SPSS21 وLISREL انجام گردید. نتایج نشان دهنده تاثیر معکوس رفتار سازمانی مثبت بر رفتار انحرافی کاری با ضریب مسیر(32/0-)، تاثیر مستقیم رفتار سازمانی مثبت بر جو اخلاقی سازمانی با ضریب مسیر(58/0) و تاثیر معکوس جو اخلاقی سازمانی بر رفتار انحرافی کاری با ضریب مسیر(62/0-) بود. همچنین نتایج پژوهش نشان داد که، جواخلاقی سازمانی در تاثیر رفتار سازمانی مثبت بر رفتار انحرافی کاری با ضریب مسیر(35/0-) نقش میانجی را ایفا می کند.
کلیدواژگان: روانشناسی مثبت، رفتار سازمانی مثبت، رفتارهای انحرافی کاری، جو اخلاقی سازمان -
صفحات 175-197دراین پژوهش برای مدیریت و بهره برداری مناسب از تنوع در تیم های کاری، ابتدا نوع شناسی تنوع ادراک شده و سپس ارتباط آن با افزایش عملکرد مالی تیم ها با درنظرگرفتن نقش متغیر تعدیلگر اعتماد سازمانی مورد بررسی قرار گرفته است. جامعه آماری این تحقیق شعب بانک تجارت در استان مازندران(57 شعبه) بعنوان تیم های کاری می باشدکه اطلاعات از 50 شعبه به روش نمونه گیری تصادفی ساده در سال 1393 جمع آوری شد. در جمع آوری اطلاعات مرتبط با متغیرهای تنوع ادراک شده و اعتماد سازمانی از پرسشنامه، و برای سنجش عملکرد مالی تیم ها از اطلاعات سرانه سود/زیان هر شعبه استفاده شد.در بخش اول آزمون ها، نوع شناسی سازه تنوع ادراک شده در سه بخش جدایی، اختلاف و گوناگونی انجام شد و بررسی ارتباط آنها با عملکرد مالی تیم نشان داد که عملکرد مالی تیم با گوناگونی، همبستگی مثبت(0.321) و با اختلاف، همبستگی منفی(0.371-) معنی داری داشته و با جدایی، فاقد رابطه معنی دار می باشد. در بخش دوم آزمون ها، اعتماد سازمانی بعنوان متغیر تعدیل گر رابطه گوناگونی ادراک شده و عملکرد مالی تیم در نظر گرفته شد و نتایج آزمون مدل، بیانگر شدت اثر تعدیلی قوی(1.277) برای متغیر اعتماد سازمانی می باشد.
کلیدواژگان: تنوع ادراک شده، اعتماد سازمانی، عملکرد مالی، شعبه بانک
-
Pages 1-29This study was performed with a mixed exploratory approach – tool creation model – aiming to model the emotional and cognitive factors on the stewardship behavior of Hajj pilgrimage organization servants in the holy places of Mecca and Medina using the conventional content analysis in qualitative section. Semi-structured interviews were performed with 18 top servants to achieve the qualitative data from the purposive sampling method according to criteria of Code of Conduct performance evaluation of the Hajj pilgrimage organization servants to reach theoretical saturation. Texts of the interviews performed were categorized and encoded in units of thought and they were finally classified in theme classes and intra-subject agreement methods of two coders were used to validate it. The research qualitative findings explain the servants'' stewardship behavior in the form of four behaviors: Humanitarian، pioneering، service-orientation and self-orientation behaviors، and factors affecting it in terms of emotional and cognitive factors. After discovering the category of model presented in the qualitative stage، 112-item questionnaire was designed and regulated to qualitatively validate the extracted model and it was provided for 205 servants by available sampling method and the validity of the model was qualitatively verifiedKeywords: stewardship behavior, emotional factor, cognitive factor, mixed exploratory, Hajj, Pilgrimage Organization
-
Pages 31-62One of the most important factors in the acquisition of the new knowledge that leads to cause problems and failures in the implementation of the change project is the dependency on the old and outdated knowledge. This dependency can be in the different layers and levels of the organization. To overcome this problem، organizations must take the appropriate actions to reduce or eliminate their dependence on the old knowledge. This set of actions and activities that results in reducing the negative effects of obsolete knowledge in the organization، is called ‘unlearning’. The purpose of this paper is to develop a tool for measuring unlearning process in the organization that has acceptable reliability and validity. Initially، using field studies and the related literature review، approaches and actions that organizations can apply for unlearning were identified and then based on them، the initial questionnaire was constructed in 36 items. In the next phase، content validity was evaluated by experts in terms of three criteria: clarity، relevance and comprehensiveness، and after applying comments and corrections، the final questionnaire consists of 28 items in 7 approaches was developed. Following this، the questionnaire was tested among a sample of 134 software companies. By using the data collected، its validity was assessed through factor analysis، and convergent and divergent validity was assessed by Pearson''s correlation coefficient. In addition، construct validity through factor analysis and also convergent and divergent validity were assessed by Pearson correlation coefficient and absolute fit indices، adaptive and thrifty measurement model was examined.Keywords: Unlearning, Obsolete Knowledge, technology, Change, Content, Construct validity
-
Pages 63-87The aim of this research is to analyze the direct effect of servant leadership on organizational citizenship behavior and also to investigate this relation through of psychological empowerment. Organizational justice and job satisfaction. This research is correlation study. The statistical community is all the employees of Marun oil and gas company which 250 persons have been selected by simple random selection. Data have been gathered by servant leadership، psychological empowerment. Organizational justice، job satisfaction and organizational citizenship behavior questionnaire، and analyzed with structural equation modeling and bootstrap method. Structural equation modeling analyses indicated that the proposed model fit the data properly. The results supported the direct effect of servant leadership on organizational citizenship behavior and indirect effect of servant leadership on organizational citizenship behavior through psychological empowerment and Organizational justice. Therefore، with the use of servant leadership style، the organization can see empowerment of employees، organizational justice، increase job satisfaction and organizational citizenship behavior.Keywords: Servant Leadership, Organizational citizenship behavior, psychological empowerment, Organizational Justice, job satisfaction
-
Pages 89-114The present research is aimed to examine the impact of psychological capital and job satisfaction on the services quality provided by the counter staffs of Ansaar bank to its clients. This study is an applied descriptive research and its population was Ansaar bank counter staff in Tehran. For this purpose، a sample of 320 people was calculated on the basis of Morgan table and selected using random sampling method. In this research، firstly the theoretical model and assumptions (hypotheses) between the variables were developed and then the structural equation modeling was used to assessing the research assumptions. A questionnaire was used to collect the data، whose reliability and validity (reliability and validity of the research tool) was assessed by Cronbach''s alpha and confirmatory factor analysis. This conceptual model were examined using structural part called path analysis، and structural equation modeling. The results of this research indicate that psychological capital and job satisfaction have a positive impact on the quality of services provided to the customers. The mediating role of the job satisfaction in the relationship between psychological capital and significant service quality was assessed. Based on the findings it can be concluded that appropriate human resource (psychological capital) planning lead to job satisfaction increase، the sense of belonging to the organization and tailored service to the costumers.Keywords: services quality, psychological capital, job satisfaction, structural equation
-
Pages 115-147Due to the change، successful organizations are to survive، are forced to take advantage of the creative staff. But enjoying the creativity required to manage the factors influencing the emergence & promotion of creativity is creativity. Such situations in the context of uncertain factors on creativity، composition، such as the period of investigation، quantity، collaboration، referral، governing approaches، pundits & effective & comprehensive investigation is. By using meta-analytic techniques، we studied the results of 424 studies show the impact of the factors that affect the creativity of the early 1950s & has been increasing rate، many researches have been done to a person، the majority researchers have conducted a survey، the majority of one-time factors referred mainly to the literature on creativity، one-dimensional & non-systematic approach to governing. In addition، priority research & researchers، & factors influencing the creative component، is specified.Keywords: factors affecting creativity, knowledge map factors affecting creativity, scope of the research, quantitative research, references to research, approaches of the research
-
Pages 149-174This study examined the impact of positive organizational behavior on the working deviant behavior with mediator the organization''s ethical climate in Martyr Motahari Hospital dependent Isfahan Steel Company. The population of this study consisted of 300 hospital staff Motahari martyr who randomly sample size determined according to Morgan، 169 were determined. useing Positive organizational behavior questionnaire Luthanz (2007) with 18 items from، organization''s ethical climate Victor and Colen (1993) with 18 items and working deviant behavior Ghanbari (2012) with 10 questions to collect information. To assess the validity of the content validity and construct validity with teachers and experts were analyzed using structural equation. Cronbach''s alpha was used to determine the reliability of the questionnaire، Cronbach basis of positive organizational behavior 0/83، moral atmosphere 78/0 and Rftaranhrafy were working 0/79. Analysis of the collected data was performed using the software LISREL and SPSS21. The results show the opposite effect positive organizational behavior and working deviant behavior with path coefficient (-0/32) Direct impact on the of positive organizational behavior، organizational ethical climate path coefficient (0/58) and negatively impact the organizational ethical climate of working deviant behavior with path coefficient (-0/62). The results also showed that the impact of organizational ethical climate plays the role of mediator in impact positive organizational behavior on working deviant behavior with path coefficient (-0/35).Keywords: Positive Psychology, Positive Organizational Behavior, Working Deviant Behavior, Organizational Ethical Climate
-
Pages 175-197This research for management and optimal operation of diversity in teams، investigated types of perceived diversity and their relationship with financial performance of team in considering the role of organizational trust as moderator. The Statistical population was branches of the Tejarat Bank in Mazandaran province (57 branches). Sample were 50 Branches (branch as a team) who have been selected through the simple random sampling in 2014. Data was collected by questionnaires of perceived diversity and organizational trust. The data of per profit/ loss in branches was used For measuring of financial performance in teams. Findings have been shown that financial performance has a positive correlation (0. 321) with perceived variety، a negative correlation (-0. 371) with perceived disparity and a non-significant correlation with perceived separation. moreover، the organizational trust moderated the relationship of perceived variety and financial performance of team. therefore results have shown the strong moderate effect (1. 277) for organizational trust.Keywords: Perceived Diversity, Organizational Trust, Financial Performance, Branch of Bank