فهرست مطالب

بیمارستان - سال چهاردهم شماره 4 (زمستان 1394)

مجله بیمارستان
سال چهاردهم شماره 4 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/12
  • تعداد عناوین: 13
|
  • زهرا جلیلی بال، مهیار کیان پور، فریبرز جولای* صفحات 9-20
    زمینه و هدف
    سیستم های سلامت به ویژه بیمارستان ها، با ریسک های متعددی در محیط مواجه می شوند که روی عملکرد سیستم تاثیر می گذارد و کارایی را ضعیف تر می کند. شاخصهای مهندسی مقاومت پذیری و ایمنی، قادرند سیستم های پرخطر را در مقابل مواجهه با تغییرات ناگهانی پایدار نگه دارند و یا تاثیرات منفی ناشی از این تغییرات را در سیستم به حداقل رسانند.
    مواد و روش ها
    این مطالعه، مفهومی جدید از ترکیب شاخصهای مهندسی مقاومت پذیری و ایمنی و مدت زمان انتظار را در کنار هم به عنوان شاخص کارایی در ارزیابی عملکرد بیمارستان ها در نظر گرفته است و به مقایسه عملکرد بیمارستان های دولتی و خصوصی می پردازد. به منظور ارزیابی عملکرد از یک روش ترکیبی شبیه سازی و روش تصمیم گیری چند معیاره استفاده شده است. در روش تصمیم گیری چند معیاره، از روش خروجی محور تحلیل پوششی داده ها استفاده شده است.
    نتایج
    نتایج نشان می دهد که شاخصهای مهندسی مقاومت پذیری و ایمنی نقش مهمی در تعیین کارایی بیمارستان ها ایفا می کنند، همچنین نتایج خروجی از تحلیل داده های جمع آوری شده نشان می دهد که عملکرد بیمارستان های خصوصی به مراتب بهتر از بیمارستان های دولتی می باشد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان می دهد که شاخص کارگروهی نسبت به سایر شاخصهای کارایی در نظر گرفته شده، تاثیر بیشتری در تعیین سطح عملکرد بیمارستان ها داشته است. مدیران اجرایی سیستم های سلامت و درمان می بایست با اتخاذ سیاست های بهبود کارایی و عملکرد در کنار شاخص کارگروهی به سایر شاخصهای مهندسی مقاومت پذیری توجه بیشتری داشته باشند.
    کلیدواژگان: مدت زمان انتظار، فاکتورهای مهندسی مقاومت پذیری و ایمنی، بیمارستان خصوصی و دولتی، روش تحلیل پوششی داده ها، روش تحلیل سلسله مراتبی گروهی، شبیه سازی
  • رضا گودرزی*، صفیه یعقوبی، محسن بارونی، عباس اطمینان، محمدرضا بانشی، بهزاد محمدی صفحات 21-28
    زمینه و هدف
    میزان شیوع و بروز مرحله نهایی بیماری کلیوی که نیازمند روش درمان جایگزینی کلیه است رو به افزایش است. این مطالعه با هدف مقایسه هزینه اثربخشی دو روش درمانی استفاده همودیالیز به مدت طولانی و پیوند کلیه با استفاده از شاخص دالی انجام شد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش به صورت توصیفی- تحلیلی به منظور مقایسه هزینه اثربخشی دو روش درمانی استفاده همودیالیز به مدت طولانی و پیوند کلیه با استفاده از شاخص دالی در بیمارستان افضلی پور کرمان سال 91 انجام شد. مدل درخت تصمیم گیری و نرم افزار تری ایج 11 برای تحلیل یافته ها استفاده شد. هزینه ها و پیامدها در این پژوهش از دیدگاه بیمار مورد بررسی قرار گرفت.
    نتایج
    هزینه پیوند کلیه 165 میلیون ریال، اثربخشی پیوند کلیه4.40 دالی، هزینه دیالیز مزمن 1میلیارد و 283میلیون ریال و اثربخشی دیالیز مزمن6.52 دالی بدست آمد. نسبت هزینه اثربخشی برای دیالیز196میلیون ریال/ دالی و برای پیوند کلیه 37 میلیون ریال/ دالی بدست آمد. با توجه به یافته های مطالعه پیوندکلیه از دیالیز هزینه اثربخش تر است.
    نتیجه گیری
    این مطالعه پیوندکلیه را به دلیل کیفیت زندگی بهتر و امید به زندگی بیشتر نسبت به دیالیز پیشنهاد می کند. نتایج بدست آمده می تواند به تصمیم گیری دولت برای اینکه منابع بیشتری را به پیوند اختصاص بدهد کمک کند. همچنین روش مورد استفاده در این پژوهش می تواند در تحلیل هزینه اثربخشی پیوند دیگر ارگان ها بکار گرفته شود.
    کلیدواژگان: دیالیز مزمن، پیوند کلیه، دالی، هزینه، تحلیل هزینه، اثربخشی
  • محمد عرب، عباس رحیمی فروشانی، علی اکبری ساری، محمد خمرنیا، احمد صادقی، الهام سیاوشی* صفحات 29-39
    مقدمه
    سه محور سلامتی، پاسخگویی و تامین مالی عادلانه به عنوان اهداف اصلی هر سیستم بهداشتی معرفی شده اند. در این پژوهش، میزان پاسخگویی بیمارستان های خصوصی و تامین اجتماعی شهر تهران در سال 1392 بررسی شده است.
    روش کار
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی می باشد که به صورت مقطعی در 10 بیمارستان شهر تهران انجام شده است. جامعه پژوهش را کلیه بیماران بستری و سرپایی مراجعه کننده به این بیمارستان ها در سال تحقیق تشکیل داده که از بین آنها 333 نفر به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه پیمایش جهانی سلامت سازمان جهانی بهداشت استفاده گردید. داده ها با استفاده از آزمون های آماری کروسکال والیس و من ویتنی توسط نرم افزار SPSS17 تحلیل گردید.
    یافته ها
    میانگین نمره پاسخگویی از دیدگاه بیماران بستری و سرپایی به ترتیب 60 /0±7 /3 و 71 /0±1 /4 به دست آمد. نمره پاسخگویی در بیمارستان های خصوصی (4/4) بالاتر از بیمارستان های تامین اجتماعی(2 /3) ارزیابی شده و تفاوت بین این دو دسته بیمارستان از نظر میزان پاسخگویی، هم از دیدگاه بیماران سرپایی (0.001=p) و هم بیماران بستری (0.001=p) معنادار بوده است.
    نتیجه گیری
    ابعاد پاسخگویی در بیمارستان های مورد مطالعه در حد متوسط به بالا ارزیابی گردید. اما این میزان در بیمارستانهای خصوصی نسبت به تامین اجتماعی دارای وضعیت بهتری بوده است. این واقعیت لزوم توجه بیشتر مدیران بیمارستان ها به مشتری و توجه به انگیزاننده ها و مکانیزم هایی جهت پاسخگویی بهتر و ارائه خدمات با کیفیت تر به ویژه در بخش دولتی را می طلبد.
    کلیدواژگان: پاسخگویی، بیمارستان خصوصی، بیمارستان تامین اجتماعی، بیمار بستری، بیمار سرپایی
  • علی محمد مصدق راد، انسیه اشرفی صفحات 41-50
    مقدمه
    سازمان های بهداشتی و درمانی نقش به سزایی در پیشگیری از بیماری ها و حفظ و ارتقای سلامت جامعه دارند. ارائه خدمات با کیفیت بالای بهداشتی و درمانی به کارکنان دارای دانش، مهارت، توانایی و انگیزه بالا نیاز دارد. نارضایتی شغلی کارکنان در این سازمانها موجب کاهش کیفیت خدمات ارائه شده خواهد شد.
    هدف
    این مطالعه با هدف بررسی تاثیر مدیریت کیفیت بر میزان رضایت کارکنان بخش مراقبتهای ویژه تنفسی در بیمارستان شهید دکتر لبافی نژاد انجام شد. روش بررسی پژوهش حاضر یک مطالعه اقدام پژوهی مشارکتی بوده که در بخش مراقبت های ویژه تنفسی بیمارستان شهید دکتر لیافی نژاد در سال 1392 (به مدت یک سال) انجام شد. در این پژوهش با استفاده از مدل ده مرحله ای مدیریت کیفیت مصدق راد فرایندهای کاری بخش استاندارد و ارتقا یافتند. میزان تاثیر مدیریت کیفیت بر رضایت کارکنان در بخش مذکور، قبل و بعد از اجرای مدل با استفاده از پرسشنامه رضایت شخصی سنجیده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار spss مورد پردازش قرار گرفتند.
    یافته ها
    میزان رضایت کارکنان بیمارستان در سال 1391 حدود 6 /56 درصد بوده است. بیشترین میزان رضایت کارکنان در حوزه های همکاران، فراهم بودن امکانات برای انجام کارها و شرایط کاری و بیشترین حوزه نارضایتی آنها در زمینه حقوق و دستمزد، ارتقا، مدیریت، ماهیت کار و امنیت شغلی بود. کارکنان از عدم وجود سیستم پاداش و قدردانی مناسب، سیاست های سازمانی، محیط کاری پر استرس، فشار کاری زیاد، عدم وجود ترفیعات عادلانه و حمایت کم مدیریت از کارکنان اظهار نارضایتی کردند. گروه بهبود کیفیت بخش با بررسی و استانداردسازی فرایندهای کاری بخش، تعیین اهداف برای فرایندها و ارتقای آنها اقدامات مورد نیاز برای بهبود فرایندهای کاری و افزایش رضایت کارکنان را انجام دادند. رضایت کارکنان در پایان سال 1392 به 3 /68 درصد افزایش یافت (6 /20 درصد بهبود). میزان تمایل کارکنان به ترک سازمان به میزان 28 درصد کاهش یافت.
    بحث و نتیجه گیری
    به کار گیری یک مدل مناسب مدیریت کیفیت می تواند باعث بهبود رضایت شغلی کارکنان و کاهش میزان تمایل آنها به ترک سازمان شود. موفقیت سیستم مدیریت کیفیت مستلزم تعهد مدیران ارشد، بستر سازی مناسب و آموزش تمامی کارکنان و مشارکت فعال آنها است.
    کلیدواژگان: مدیریت کیفیت، رضایت شغلی، کارکنان، بیمارستان
  • فرناز خاتمی، مجتبی صداقت سیاهکل صفحات 51-57
    مقدمه
    این مطالعه با هدف تعیین طول مدت بستری در بخش مراقبتهای ویژه (آی سی یو) و عوامل موثر بر آن، بعنوان گامی در جهت کمک به بازنگری سیاستهای بیمارستانی، استفاده مناسب تر از منابع و بهبود کارایی در سیستم سلامت شکل گرفته است.
    روش ها
    این پژوهش بصورت مقطعی و در 9 آی سی یو جنرال از بیمارستانهای دانشگاه علوم پزشکی تهران و بر روی 246 بیمار انجام گردید. متغییرهایی مثل سن، نوع بیماری، وجود عفونت بیمارستانی، APACHE II score (Acute Physiology and Chronic Health Evaluation II)، و غیره مورد بررسی قرار گرفتند. برای آنالیزهای آماری از نرم افزار spss و از آزمون نان پارامتریک Mann Witney U و رگرسیون استفاده گردید.
    نتایج
    میانگین طول مدت بستری بیماران 19.2±8.6 و میانه آن (7-1) 2 روز بود. مرگ و میر بیماران 19.9% (49 بیمار) بود. میانگین سن 22.07±52.7 بود که با افزایش سن طول مدت بستری افزایش یافت (0.35=r، 0.001< p). میانگینAPACHE II score بیماران 6±14.2 بود و ملاحظه گردید که با افزایش امتیاز طول مدت بستری بیشتر می شود (0.19=r، 0.01=p). در بیماران با تشخیصهای جراحی، میانگین طول مدت بستری 6.71 روز کمتر بود. از جمله عوامل موثر دیگر عفونت بیمارستانی (0.001p<)، نیاز به تهویه مکانیکی در 24 ساعت اول بستری (0.001p<) و سابقه بیماری قبلی (0.012=p) بودند که بصورت معنی داری باعث افزایش طول مدت بستری شدند.
    بحث و نتیجه گیری
    از جمله مهمترین عوامل تاثیر گذار بر طول مدت بستری در این مطالعه نوع بیماری، عفونت بیمارستانی و سن بیماران بودند، لذا اجرای مداخلات اثربخش تر در حفظ ایمنی و سلامت بیماران از جمله اقدامات پیشنهادی می باشد. با توجه به اینکه نصف بیماران کمتر از دو روز بستری بودند،گذاشتن پروتکلهایی برای استفاده بهتر از منابع آی سی یو برای بیمارانی که واقعا نیازمند هستند امری ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: بخش مراقبتهای ویژه، طول مدت بستری
  • جعفر صادق تبریزی، یگانه پرتوی *، امیر بهرامی، محمد اصغری صفحات 59-66
    مقدمه

    دیابت نوع دو از بیماری های مزمن بوده که با توجه به شرایط زندگی در عصر حاضر شیوع بالاو صعودی دارد. با توجه به اینکه مراقبت ارائه شده با استاندارد های مراقبت بیماران مبتلا به دیابت فاصله زیادی دارد، شکاف فوق هزینه های زیادی به سیستم سلامت کشور تحمیل کرده است. به منظور از بین بردن این شکاف مطالعه ای با هدف اندازه گیری کیفیت فنی در مراقبت های ارائه شده به بیماران مبتلا به دیابت نوع دو طراحی و اجرا گردید.

    روش کار

    مطالعه ی حاضر از نوع توصیفی- مقطعی بوده که با شرکت 180نفر از بیماران مبتلا به دیابت نوع دو و به صورت در دسترس از میان بیماران دارای پرونده ی پزشکی صورت گرفت. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه 3 قسمتی شامل وضعیت بیمار، اطلاعات دموگرافیک، سوالات کیفیت فنی بود که روایی و پایایی آن تایید شده بود. برای تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده از نرم افزار 13 SPSS استفاده شد.

    یافته ها

    در مطالعه حاضر کیفیت فنی کل با امتیاز 2.9 نسبت به عدد ملاک 5 پایین بوده است. مولفه های اصلی کنترل بیماری دیابت(HbA1c، فشارخون، چربی خون) طبق راهنمای کشوری مراقبت از بیماران دیابتی در ایران از استاندارد قابل قبولی برخوردار بوده و به خوبی کنترل شده اند.

    نتیجه گیری

    با توجه به شکاف موجود بین استاندارد های از پیش تعریف شده و مراقبت های دریافت شده توسط بیماران فرصت مناسبی برای بهبود کیفیت خدمات مهیا می باشد

    کلیدواژگان: دیابت نوع2، کیفیت فنی، کیفیت مراقبت های بهداشتی و درمانی
  • ادریس حسن پور، مرتضی نظری*، احسان زحمت کش، زهرا عباسی، حسن محمودی، مرتضی عرب زوزنی صفحات 67-74
    مقدمه
    پاسخگویی اورژانسی بیمارستان ها در مقابله با حوادث و بلایا لازمه ی موفقیت آنها در ارائه خدمات باکیفیت است. هدف از این مطالعه بررسی وضعیت پاسخگویی اورژانسی بیمارستان های شهر کرج در مقابله با حوداث و بلایا می باشد.
    مواد و
    روش
    این مطالعه از نوع توصیفی- مقطعی بوده که در سال 1391 در 13بیمارستان کرج انجام شد. برای جمع آوری اطلاعات از چک لیست پاسخگویی اورژانسی بیمارستان های سازمان سلامت جهانی (2011) با تعداد 90 سوال در 9 قلمرو آمادگی (کنترل و فرماندهی، ارتباطات، ایمنی و امنیت، تریاژ، افزایش ظرفیت، تداوم خدمات ضروری، منابع انسانی، مدیریت منابع، بازیابی پس از حادثه) استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از آزمونهای توصیفی به وسیله نرم افزار SPSS-20 صورت گرفت.
    یافته ها
    میانگین پاسخگویی اورژانسی بیمارستان های کرج در مقابله با حوداث و بلایا، 17 /44 درصد بود. بیشترین پاسخگویی در بین قلمروهای مورد مطالعه مرتبط با تریاژ بیمارستان ها (30/70%) و بدترین وضعیت آمادگی مربوط به بازسازی پس از حادثه بود که تنها 87 /24 درصد از آن تکمیل شده است.
    بحث و نتیجه گیری
    تنها 17 /44 درصد از بیمارستانی های مورد مطالعه در مقابل حوادث و بلایا پاسخگو بودند. ضرورت برنامه ریزی و ارائه چارچوبی مدون و اجرای آن برای مقابله با حوداث و بلایا در تمام بیمارستان ضروری است و نباید از نقش برجسته بیمارستان ها در خدمات رسانی در مواقع بحران غافل ماند و اولویت آن را در برنامه ها و بودجه ها در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: پاسخگویی اورژانسی، حوادث و بلایا، بیمارستان
  • مسلم شریفی، بهمن خسروی*، سارا فروتن، روزبه هژبری، امر الله روزبهی، میلاد شریفی صفحات 75-82
    زمینه و هدف
    بیمارستانهای امروز، در یک محیط متغیر و رقابتی فعالیت می کنند و برای حضور موفق در این محیط، نیاز به شناخت نقاط قوت و ضعف خود داشته تا بر اساس آن راهبردهای مناسب را طراحی کنند. در این مطالعه تلاش می شود با استفاده از مدل وایزبورد محیط داخلی یک بیمارستان ارزیابی شده و سپس رابطه آن با مولفه های موفقیت سازمانی تحلیل شود.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی- تحلیلی و کاربردی است. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه ترکیبی مشتمل بر سه بخش اطلاعات فردی، پرسشنامه مدل وایزبورد و ارزیابی مولفه های موفقیت سازمانی است. نمونه ای به حجم 150 نفر از کارکنان شاغل به کار در بیمارستان صنعت نفت گجساران انتخاب گردید که از این میان 124 نفر با تکمیل پرسشنامه در مطالعه شرکت نمودند. برای تحلیل داده ها از آماره های توصیفی و آزمون همبستگی پیرسون استفاده گردید.
    یافته ها
    بیمارستان مورد مطالعه در ابعاد هدفگذاری (امتیاز 62 /3) و رهبری (امتیاز65 /3) داری قوت نسبی و در ابعاد پاداش ها (امتیاز 67 /4) و ارتباطات(11 /4) دارای ضعف نسبی است. از نظر مولفه های موفقیت در ابعاد سرعت (28 /3) و انعطاف(83 /3) وضعیت بهتری نسبت به نوآوری (12 /4) و انسجام(05 /4) دارد.
    نتیجه گیری
    مدل وایزبورد ابزار مناسبی برای شناخت محیط داخلی بیمارستان است. بیمارستانها می توانند با شناخت دقیق و اصلاح چالش های داخلی خود برای کسب موفقیت سازمانی در عرصه های رقابت، اقدام نمایند.
    کلیدواژگان: محیط داخلی، موفقیت سازمانی، بیمارستان
  • محمود زمندی، هادی زمندی*، بهزاد راعی، امیر نوروزی صفحات 86-93
    مقدمه
    در روش هزینه یابی برمبنای فعالیت(ABC) ابتدا فعالیت ها شناسایی شده و بعد هزینه های مستقیم و بالاسری مربوط به هر فعالیت براساس مبناهای تسهیم محاسبه می گردد. هدف این پژوهش تعیین بهای تمام شده خدمات در بخش هماتولوژی بیمارستان امام رضا (ع) تهران با روش ABC می باشد. روش پژوهش: پژوهش حاضر یک مطالعه کاربردی و مقطعی می باشد. داده های مربوط به فهرست هزینه های اختصاصی و بالاسری خدمات بخش هماتولوژی بیمارستان امام رضا(ع) با روش هزینه یابی برمبنای فعالیت در نیمسال اول 1393جمع آوری شدوبرای تسهیم هزینه ها به خدمات بخش هماتولوژی، ابتدا مبناهای تسهیم تعیین و سپس با استفاده از روش تسهیم مستقیم هزینه ها برآورد گردید.
    یافته ها
    یافته های این پژوهش نشان داد که هزینه هرآزمایش CBC، لام مالاریا، شمارش سلولی مایعات -بیولوژیک و شمارش رتیکولوسیت ها(رتیک) به ترتیب 72673، 64678، 48509 و 48508ریال بوده است. در بین مراکز هزینه ای به ترتیب بیشترین هزینه ها مربوط به استهلاک ساختمان(بالاسری)(714117127ریال) و پرسنل هماتولوژی) 4182223581 ریال(و مواد مصرفی هماتولوژی(110635349 ریال) بود.
    نتیجه گیری
    طبق یافته های این پژوهش تعرفه ها با هزینه های برآورد شده اختلاف دارند و فقط تعرفه شمارش سلولی مایعات بیولوژیک بیشتر از هزینه برآورد شده است، بقیه تست ها تعرفه کمتر ازهزینه براورد شده دارند که باعث زیان مالی ازمایشگاه می شود. برای کنترل هزینه ها یا افزایش بهره وری ابتدا باید روی هزینه های استهلاک ساختمان تمرکز کرد (به عنوان مثال افزایش تعداد تستها) و بعد برای افزایش بهره وری نیروی انسانی و مواد مصرفی بخش هماتولوژی برنامه ریزی مناسب انجام گیرد. با انجام هزینه یابی بدون محاسبه استهلاک ساختمان همه ی تعرفه ها بالاتر از هزینه براورد شده بودند.
    کلیدواژگان: تعیین هزینه های تمام شده، هزینه های بالاسری، هماتولوژی
  • احمد عامریون، مصطفی شهابی نژاد* صفحات 95-102
    مقدمه
    برنامه استراتژیک دربیمارستانها به خودی خود به اجرا در نخواهد آمد و مدیرانی که می خواهند برنامه ریزی استراتژیک را برای دستیابی به موفقیت مورد استفاده قرار دهند، موانعی بر سر راه اجرای آن دارند. هدف از این پژوهش آن است که با بررسی دیدگاه مدیران، موانع اجرای برنامه استراتژیک در بیمارستانها شناسایی شود.
    روش
    این پژوهش به صورت توصیفی- مقطعی در تمامی بیمارستانهای شهرکرمان در سال1393 انجام شده است. تعداد کل نمونه ها 53 نفر از روسا، مدیران داخلی، بهبود کیفیت، دفاتر پرستاری و مجریان برنامه استراتژیک بیمارستانها بوده و انتخاب نمونه ها بصورت سرشماری صورت گرفته است. داده ها با استفاده از پرسشنامه شامل اطلاعات دموگرافیک و عوامل انسانی، فرایندی، ساختاری و نهادی تاثیر گذار در اجرای استراتژی ها، جمع آوری گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با SPSS 21 انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که موانع اجرای برنامه استراتژیک به ترتیب مرتبط با عوامل ساختاری(68 /6±71 /27)، عوامل فرایندی (06 /10±54 /19)، عوامل انسانی (37 /5±09 /19) و عوامل نهادی (52 /4±73 /15) می باشد. بین میزان سوابق مدیریت و موانع اجرای برنامه استراتژیک در بیمارستانها، ارتباط معنی داری وجود ندارد(05 /0> P).
    بحث و
    نتیجه گیری
    روسا و مدیران بیمارستانها بایستی از موانع یا عوامل شکست تصمیمات استراتژیک دربیمارستانها آگاهی کامل داشته تا در زمان اجرای فرایند مدیریت استراتژیک، با آینده نگری و مدیریت بهتر یا تغییر رویکردها بتوانند به نتایج دلخواه دست یابند.
    کلیدواژگان: برنامه استراتژیک، موانع اجرای استراتژی، مدیران، بیمارستان
  • امیراشکان نصیریپ ور، منیکا متقی صفحات 103-114
    مقدمه
    در قرن معاصر، بهره گیری از مدل تعالی سازمانی، به عنوان چارچوبی مناسب جهت راهبری سازمان به سوی ارائه خدمات با کیفیت بالاتر، مورد توجه سازمان های مهم جهانی به خصوص سازمان های خدماتی متناسب با آرمان و ماموریت شان، قرار گرفته است. در این راستا مطالعه حاضر با هدف تعیین کیفیت خدمات پرستاری ارائه شده را استفاده از مدل سروکوال با توجه به میزان اجرایی شدن مدیریت فرآیندی (EFQM) در بیمارستان شهید بهشتی کاشان در سال 1392 را مورد بررسی قرار دهد.
    روش
    در پژوهش کمی، مقطعی، همبستگی وکاربردی حاضر که در سال 1392 انجام شد، جهت ارزیابی کیفیت خدمات پرستاری از نظرات 200 نفر از بیماران بستری بالاتر از 48 ساعت به صورت تصادفی و با استفاده از پرسشنامه استاندارد و تعدیل شده 4 بخشی سروکوال (Servqual) در مقیاس لیکرت استفاده شد. روایی پرسشنامه مزبور توسط شاخص محتوا1و پایایی آن با استفاده از نرم افزار SPSS16 و با روش آلفای کرونباخ 91 /0 محاسبه شد. به منظور ارزیابی عملکرد بیمارستان بر اساس الگوی مدیریت فرآیندی(EFQM) از پرسشنامه استاندارد الگوی تعالی سازمانی که توسط 5 تن از ارزیابان آموزش دیده تکمیل شد، استفاده گردید. روایی پرسشنامه بر اساس نظرات خبرگان و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ آزمون شده و 94 /0 به دست امد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 16 وآمار توصیفی و آزمونهای اماری رگرسیون چند متغیره در سطح معنی داری 05 /0=α تحلیل شدند.
    یافته ها
    داده های حاصل از 200 پرسشنامه تکمیل شده مورد تحلیل قرار گرفتند. پاسخگویان شامل 104 (52%)زن و 96 (48%)مرد بودند. میانگین طول مدت بستری انان 12/9±69 ساعت بود. میانگین سنی بیماران 02 /12± 37 سال بود. 78 نفر از بخش های داخلی، 57 نفر از بخش های جراحی،16 نفر از سی سی یو، 11 نفر از بخش عفونی، 21 نفر از بخش قلب، 17 نفر از بخش بستری زنان و زایمان، انتخاب شدند. میانگین و انحراف معیار ابعاد کیفیت خدمات از دیدگاه بیماران به ترتیب قابلیت اطمینان 2/1±01/4 (65%)، پاسخگویی 8 /0±9 /3 (55%)، تضمین 7 /0±1/1(60%)، همدلی92 /0±8 /3 (54%) و کیفیت کلی خدمات پرستاری بیمارستان مورد مطالعه بالاتر از متوسط و در حد خوب 92 /0± 8 /3 (5 /58%) ارزیابی شد. امتیاز بیمارستان مورد مطالعه در بعد توانمندسازی مدل EFQM به ترتیب رهبری (8 /44)، خط مشی و استراتژی (06 /39)، کارکنان (29)، مشارکتها و منابع (6 /47)، فرآیندها(2 /55) و مجموعا 66 /215 و در بعد نتایج به ترتیب نتایج مشتریان (5 /66)، نتایج کارکنان 07 /47)، نتایج جامعه (9 /42)، نتایج کلیدی عملکرد(5 /50) و مجموعا 64 /217 بود. ضریب β در آزمون رگرسیون چند متغیره 57 /0 بود(57 درصد تغییرات متغیر وابسته توسط تغییرات متغیر مستقل مورد بررسی تبیین می گردد)(05 /0>P).
    نتیجه گیری
    با توجه به بالاتر از متوسط بودن کیفیت خدمات پرستاری در بیمارستان شهید بهشتی کاشان و متوسط بودن امتیاز کسب شده از مدل تعالی سازمانی و رابطه ی نسبتا قوی مدیریت فرآیندی و کیفیت خدمات پرستاری، لازم به نظر می آید تا با استفاده از استقرار سیستم های نوین مدیریتی و آموزشهای تخصصی به پرستاران در راستای برطرف کردن نقاظ ضعف و بهبود نقاط قوت، در جهت ارتقای کیفیت خدمات پرستاری در بیمارستانها بتوان گامی موثر برداشت. استفاده از این مدل، امکان مقایسه و نظارت بر عملکرد بیمارستان ها را از نظر توجه و پی گیری مدیریت در خصوص توانمندسازی کارکنان، و بالاخص پرستاران که بزرگترین و مهمترین نیروی انسانی فعال در بیمارستان و زمینه ساز تامین اهداف و نتایج سازمانی هستند، فراهم سازد.
    کلیدواژگان: الگوی تعالی سازمانی، مدل سروکوال، کیفیت خدمات پرستاری
  • حجت شیخ بردسیری، یاسمین مولوی، آرش شیردل صفحات 115-123
    مقدمه
    تامین نیروی انسانی یکی از مهمترین عوامل دستیابی به اهداف سازمان است. منابع انسانی با ارزش ترین عامل تولید و ارائه خدمت به شمار می روند. کمبود ها و مازادهای نیروی انسانی می تواند در کاهش کیفیت ارائه خدمات به بیماران موثر باشد. این پژوهش با هدف بررسی وضعیت نیروی انسانی بیمارستان های ایران در فاصله زمانی 1380 تا 1394 انجام شده است.
    روش کار
    این مطالعه یک مطالعه مروری است که با استفاده از بانک های اطلاعاتیISI،Pubmed،scopuse، wiley،proquest،Emerald،magiran،sid، Iranmedexو با استفاده از کلید واژه هایHuman Resource،Human Resource،، ManagementStaff،Workforc، Hospital، Iran،staff nursing، physician، doctor، medical،physician personnel معادل های فارسی آن ها انجام گرفت.حاصل این جستجوها براساس هدف مطالعه، به صورت مرحله به مرحله به ترتیب با مطالعه عنوان، چکیده و مقاله کامل، پالایش شد.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده از بررسی های انجام شده در مورد بیمارستان های مطالعه شده نشان می دهد که بسیار ی از بیمارستان ها با کمبود وتوزیع نامناسب نیروی انسانی درمانی به خصوص پرستاری وپزشکی مواجه هستند اما در ارتباط با نیروی انسانی واحد های پشتیبانی، اداری،مالی،پاراکلنیکی وپیراپزشکی کمبود خاصی مشاهده نشد.
    بحث و
    نتیجه گیری
    مدیریت و برنامه ریزی صحیح نیروی انسانی در رابطه با جبران کمبودهای پرسنلی و رساندن آن به سطح استاندارد می تواند موجب افزایش کارایی و اثربخشی فعالیت های بیمارستانی شود. کلید واژه:نیروی انسانی، بیمارستان، مطالعه مروری،استاندارد، ایران.
    کلیدواژگان: نیروی انسانی، استاندارد، بیمارستان، ایران
  • ایوب پژوهان صفحات 125-136
    زمینه و هدف
    امروزه سرمایه های فکری و اجتماعی به عنوان دارایی های ناملموس و دانش محور، از عوامل اصلی موفقیت سازمان ها محسوب می شوند. از طرفی، مدیریت دانش فرآیندی است که به سازمان ها در تولید ثروت از دانش، سرمایه فکری و اجتماعی کمک می کند. پژوهش حاضر باهدف تعیین سهم پیش بینی کنندگی سرمایه فکری و اجتماعی بر مدیریت دانش انجام شد.
    مواد و روش ها
    پژوهش توصیفی- تحلیلی حاضر، به صورت مقطعی در بهار 1394 انجام شد. جامعه آماری کلیه کارکنان بیمارستان امام علی(ع) بود. از بین آنها 155 نفر به روش غیرتصادفی سهمیه ای انتخاب شدند. داده ها با استفاده از سه پرسشنامه استاندارد سرمایه فکری بنتیس(42سوال)شامل ابعاد انسانی، ساختاری، رابطه ای، سرمایه اجتماعی ناهاپیت و گوشال(17سوال) شامل ابعاد ساختاری، رابطه ای، شناختی و مدیریت دانش لاوسون(24سوال) گردآوری شد. داده ها به کمک آزمون همبستگی پیرسون، نرم افزار SPSS نسخه22 و تکنیک معادلات ساختاری AMOS تجزیه وتحلیل شد.
    نتایج
    71% شرکت کنندگان در مطالعه دارای مدرک کارشناسی و 40% در رده سنی کمتر از 30 سال قرار داشتند. یافته های پژوهش بیانگر وجود رابطه مثبت معنادار بین ابعاد سرمایه فکری و اجتماعی با مدیریت دانش بود. نتایج تحلیل مسیر نشان داد که سرمایه فکری 79 /0 و سرمایه اجتماعی 89 /0 از تغییرات مدیریت دانش را در جهت مثبت پیش بینی می کردند. نهایتا ابعاد ساختاری سرمایه فکری و رابطه ای سرمایه اجتماعی، بیشترین تاثیر مستقیم را بر مدیریت دانش داشتند.
    نتیجه گیری
    با توجه به سهم سرمایه های فکری و اجتماعی در کاربست استراتژی مدیریت دانش، مسئولان بیمارستان می توانند با سرمایه گذاری بیشتر روی دارایی های دانش محور، به بیمارستان در افزایش ارزش افزوده، بهبود عملکرد و تعالی ارائه خدمات بالینی یاری رسانند.
    کلیدواژگان: سرمایه فکری، سرمایه اجتماعی، مدیریت دانش سازمانی، بیمارستان
|
  • Zahra Jalilibal, Mahyar Kianpour, Fariborz Jolai* Pages 9-20
    Background
    Health care systems especially hospitals often encounter several risks which has weaken efficiency and hospitals performance entirely. Resilience engineering (RE) enables to remain high risk systems stable faced to sudden changes or minimizes negative effects of changes.
    Materials And Methods
    This study considered a new hybrid framework concept regarding the nonvalue added waiting time and resilience engineering indices as efficiency indices to evaluate private and public hospitals performance. With the intention of evaluating the hospitals performance, a hybrid framework including simulation and MADM methods utilized. Output-oriented Data Envelopment Analysis (DEA) approach used as MADM method.
    Results
    The results revealed that RE factors play a significant role in hospitals performance's promotion; also the private hospitals had better performance compared to the public ones.
    Conclusions
    Study results indicated that teamwork efficiency index compare to other efficiency indices had more effect on hospitals performance. Health system managers should be considered improved performance and efficiency policies and focus more on other RE indices parallel team work index.
    Keywords: non, value added waiting time, performance, private, public hospitals, resilience engineering, simulation
  • Reza Goudarzi*, Safiye Yaghoubi, Mohsen Barouni, Abbas Etminan, Mohammad Reza Baneshi, Behzad Mohamadi Pages 21-28
    Abstract
    Background
    The prevalence and incidence of an end-stage renal disease that requires a renal replacement therapy are increasing. The aim of this study is to compare the cost-effectiveness of long-term dialysis treatments and kidney transplant by using DALY.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was done to compare the cost-effectiveness of long-term hemodialysis and kidney transplantation treatments, using DALY index, in Afzalipour hospital of Kerman in 2012. The decision tree model and TreeAge software version 11 were used for data analysis. Costs and outcomes of this study were measured using patient's perspective.
    Results
    The cost of a kidney transplant was 165 million Rials; effectiveness of a kidney transplant was 4.40 DALY. The cost of chronic dialysis was 1.283 billion Rials and its effectiveness was 6.52 DALY. Cost-effectiveness ratio for the dialysis was 196 million Rials per DALY and this ratio is 37 million dollars per DALY for a kidney transplant respectively. According to the findings, kidney transplant is more cost effective than dialysis.
    Conclusion
    This study suggests kidney transplant over dialysis due to its better quality of life and more life expectancy. The results can be linked with the government on deciding to allocate more resources to kidney transplant programs. The method used in this research can be applied to measure the cost-effectiveness of other organs transplantation.
    Keywords: Chronic dialysis, Kidney transplant, DALY, Cost, Cost, effectiveness Analysis
  • Arab.M., Rahimi, Foroushani.A., Akbari Sari.A., Khammarnia.M., Sadeghi.A., Siavashi.E.* Pages 29-39
    Background
    Three aspects of health, responsiveness rate and equitable financing introduced as the main goals of health systems. In this study, responsiveness rate was assessed among private and social security hospitals in 2013.
    Materials And Methods
    The descriptive-analytical study conducted as a cross-sectional one among 10 hospitals in Tehran city (20 percent of total social security and private, 8:2 respectively) in 2013. Study population consisted of all inpatients and outpatients referee to eight private and two social security hospitals and 333 subjects selected to data gathering randomly. The valid and reliable World Health Survey questionnaire was utilized. Data was analyzed by SPSS17 using descriptive statistic, Mann–Whitney and Kruskal–Wallis tests.
    Results
    In points of view among inpatient and outpatient, the mean score of responsiveness rate were 4.1±0.71 and 3.7±0.60 respectively. These amounts estimated 4.4±0.46 and 3.2±0.82 for inpatient and 3.8±0.58 and 3.5±0.63 for outpatient in private and social security hospitals respectively. Also, the mean score of responsibility rate assessed 4.4 in private hospital which was higher than social security ones (3.2); and this difference was statistically significant (P<0.001).
    Conclusion
    Responsiveness rate dimensions were evaluated moderate to high among assessed hospitals. These results were enhanced in private hospitals rather than social security ones. It is recommended that hospital managers should pay more attention to client and mechanisms to improve responsiveness rate and providing more services quality.
    Keywords: Responsiveness, Private hospital, Social security hospital, In patient, Out patient
  • Mosadeghrad.Am, Ashrafi.E.* Pages 41-50
    Background
    Quality management as an organizational strategy helps enhance hospital efficiency, effectiveness and productivity. This study aimed to examine the impact of quality management on employees’ job satisfaction at Respiratory Intensive Care unit, Labafijejad Hospital.
    Materials And Methods
    A participatory action research was used for the intervention in 2013. A quality improvement team was established and operational processes were improved using a quality management model. The quality improvement team identified and standardized working processes, identified quality goals for the processes and improved them until achieved quality goals. Employees’ job satisfaction data was collected before and after the intervention.
    Results
    The quality management model implementation improved employees’ job satisfaction at the Respiratory Intensive Care unit. Employees’ job satisfaction was increased from 56.6 percent in 2013 to 68.3 percent in 2014. Integrating employees’ needs in quality improvement activities helps sustain the benefits of quality management. As a result, employees’ moral and satisfaction increase.
    Conclusions
    Implementing an appropriate quality management model appropriately in a supportive environment helps enhance employees’ job satisfaction and morale. Manager's and employee's commitment and involvement in quality improvement activities are required for successful quality management implementation.
    Keywords: Quality management, Employees, job satisfaction, Hospital
  • Dr. Farnaz Khatami *, Dr. Mojtaba Sedaghat Siyahkal Pages 51-57
    Background
    This study investigated the Length of Stay (LOS) in the Intensive Care Unit (ICU) and its influential factors as a step toward revising hospital policies, more appropriate resources usage and improving health system performance.
    Materials And Methods
    this cross-sectional study was conducted on 246 patients, among nine general ICUs of Tehran University of Medical Sciences. Variables such as age, type of disease, existing nosocomial infection and APACHE II (Acute Physiology and Chronic Health Evaluation) score were studied. SPSS software utilized for statistical analysis using Mann Witney U and regression.
    Results
    The mean and median of LOS was 8.6±19.2 and 2 (1-7) days, respectively. Mortality rate was 19.9% (N=49). The mean age was 52.7±22.07 yrs which LOS enhanced with increasing age (r=0.35, p<0.001). The mean of APACHE II score was 14.2±6 and it raised with increasing patients LOS (r=0.19, p=0.01). Average length of stay in patients with surgical diagnosis was 6.71 days less than others. Among effecting factors, nosocomial infection (p<0.001), need for mechanical ventilation in the first 24 hours of hospitalization (p<0.001) and a past medical history (p=0.012) which prolonged LOS significantly.
    Conclusions
    In this study, type of disease, hospital infection and age were the most important affecting factors on the length of stay. Thus, implementing effective interventions in order to maintain patient's health and safety is recommended. Since, half of the patients were hospitalized less than two days, providing protocols are necessary to make better use of ICU resources for patients who really need.
    Keywords: Intensive Care Units, length of sta
  • Jafar Sadegh Tabrizi, Yeganeh Partovi, Amir Bahrami, Mohammad Asghari Pages 59-66
    Objective

    Type 2 diabetes is a chronic diseases, it presents a high burden for individuals and society. This burden is not only related to health care costs, but also to indirect costs caused by loss of productivity from disability and premature mortality. Because there is gap between received service and what should have been received. This gap caused direct and indirect in health care system. In order to eliminate this gap, in a study aimed at measuring the technical quality of care as perceived by people with two type of diabetes was designed and implemented.

    Materials And Method

    A cross-sectional study was carried out among 180 people with two type of diabetes in diabetes clinic using convenience sampling method. A three part questionnaire includes demographic information, disease statue and the technical quality questions was that the validity and reliability of it was approved. The data were analyzed using SPSS13software.

    Results

    the total technical quality score was 2.9 that there was notable gap optimum score (5). Main factors related to diabetic control (HbA1c, blood pressure, LDL) were according to Iranian diabetic guideline and they were well controlled.

    Conclusion

    A substantial proportion of people with two type of diabetes indicated receiving suboptimal care and there is a notable gap between their expectations and what they have actually received in most aspects of the provided care

    Keywords: type 2 diabetes, quality of health care, technical quality
  • Hasanpoor.E., Zahmatkesh.E., Nazari.M. *, Abbas Imani.Z., Mahmodi.H., Arab Zozani.M Pages 67-74
    Background
    Emergency response of hospitals to deal with disasters is essential to success in providing qualified emergency services. The aim of current study was to evaluate emergency response of hospitals in Karaj against disasters.
    Materials And Methods
    This study was a cross sectional one which performed among 13 Karaj hospitals in 2013. To collect data, emergency response Checklist WHO (2011) was utilized with 90 questions prepared in 9 domains (Command and control, Communication, Safety and security, Triage, Surge capacity, Continuity of essential services, Human resources, Logistics and supply management and Post-disaster recovery). Data analysis carried out using SPSS version 20 with descriptive tests.
    Results
    mean score of emergency response was 44.17%. The most and the worst dimensions were hospital triage 70.30% and accident reconstruction after the emergency 24.84% respectively.
    Conclusions
    Based on WHO checklist, only 44.17% of studied hospitals were able to respond disaster events. Planning and providing a systematic framework to deal with disasters is a necessity, and the major role of hospitals should not be ignored in providing services considering its priority in plans and budgets in disasters conditions.
    Keywords: Emergency response, Disaster, Hospital
  • Sharifi.M., Sharifi.M., Khosravi.B. *, Hojabri.R., Forootan.S., Roozbehi.A Pages 75-82
    Background
    Today's Hospitals operate in an inconstant and competitive environment. To have a successful presence in this environment, there is a need to recognize their own strengths and weakness points which can design appropriate strategies towards. The purpose of this study was to assess the internal environment of a hospital based on Weisbord model and analyze its relation with organizational success dimensions.
    Materials And Methods
    This study was a cross – sectional and applied one. The study instrument consisted of three sections including demographic information, Weisbord Model questionnaire and dimensions of organizational success assessment.124 out of 150 staff of Oil Industry hospital in Gachsaran participated in the study. In order to data analysis, descriptive statistics and Pearson correlation coefficient test were utilized.
    Results
    The studied hospital had a relative strength at the scoping (3.63) and leadership dimensions score (3.65) and also a relative weakness at the score of rewards (4.64) and communication dimensions (4.11). In terms of organizational success dimensions, speed (3.28) and flexibility (3.83) had better status than innovation (4.12) and cohesion (4.05). There was a positive and significant correlation between all organizational success dimensions and internal environment. In general, hospital success had the strongest relation with communication dimension(r=0.521).
    Conclusion
    Hospitals are able to take action through accurate recognition of weakness and strengths points and attempting appropriate modification to achieve organizational success in competitive fields. Then, they take steps towards optimization by improving programs.
    Keywords: Internal environment, Organizational success, Hospital
  • Mahmoud Zamandi, Hadi Zamandi*, Behzad Raei, Amir Norozi Pages 86-93
    Background
    First of all, in method of Activity Based Costing (ABC), activities identify and then direct and overhead costs associated with each activity calculate based on allocation methods. This study aimed at estimating cost of Hematology ward based on method of Activity Based Costing in Imam Reza hospital of Tehran city in 2014.
    Materials And Methods
    This study was an applied and cross-sectional one. Specific and overhead data cost of Hematology ward collected using activity-based costing method in Imam Reza hospital in the first semester of 2014. In order to allocate the costs of Hematology ward services, first, allocation bases were determined and then direct allocation method utilized to estimate the costs.
    Results
    The study findings indicated that costs of each CBC Test, Malaria slide, Cell Count of Biological Fluids and Reticulocyte count were 72673, 64678, 48509 and 48508 Rials respectively. Among the cost centers, the highest costs belonged to buildings depreciation (overhead) (714117127 Rials), Hematology personneles (4182223581 Rials)and materials and supplies costs (110635349 Rials), respectively.
    Conclusions
    Based on study results, estimated costs differed from tariffs and only Cell Count of Biological Fluids tariff is greater than the estimated cost, the rest of the tests had fewer tariffs than estimated cost which cause laboratory financial loss. At first, in order to control or increase productivity, it is essential to focus on building depreciation costs (e.g. increasing the number of tests) and then should be plan properly to increase manpower productivity of materials and supplies. All tariffs were estimated higher than the estimated cost without building depreciation cost.
    Keywords: Cost, ABC, Overhead costs, Hematology
  • Ahmad Amerion, Mostafa Shahabi Nejad* Pages 95-102
    Background
    Strategic plan in hospitals will not be run spontaneously and managers encountered with some barriers in order to have a successful strategic planning implementation. This study aimed at recognizing the barriers of strategic plan implementation from hospital manager's perspective.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was performed in all Kerman hospitals in 2014. Fifty three individuals including chairmen, internal administrators, quality improvement managers, matrons and strategic plan executers participated by census sampling method. Data was collected using a questionnaire including demographic information and human, processes, structures and institutions factors affecting the strategies implementation. Data analysis was performed by SPSS software version21.
    Results
    Study results revealed that the barriers to strategic plan implementation were structural factors (27.71±6.68), process agents (19.54±10.06), human factors (19.09±5.37) and institutional factors (15.73±4.52) respectively. There was no significant association between management background and barriers of strategic plan implementation in hospitals (P > 0.05).
    Conclusions
    In order to achieve desired results, chairmen and hospitals managers should be entirely conscious about barriers /failure factors of strategic decisions concerning foresight and appropriate managing or approaches change during strategic management process implementation.
  • Nasiripour.Aa, Motaghi.M.* Pages 103-114
    Background
    The present study performed with the purpose of nursing care quality assessment and its association with process management in Shahid Beheshti hospital of Kashan in 2014.
    Materials And Methods
    In this applied, cross sectional and correlation study with the purpose of assessing the nursing care quality, 200 hospitalized patients who had more than 48 hours length time selected randomly conducting modified four parts SERVQUAL questionnaire in likert scale. In order to evaluate hospital performance based on process management model (EFQM) Excellence model questionnaire was utilized. Data analyzed using SPSS software version 16 by descriptive statistics and multivariate regression tests at a significance level of less than 0.05.
    Results
    Data extracted from 200 completed questionnaires analyzed. Respondents included 104 women and 96 men. The mean duration of hospitalization was 6.9 ±12.9 hours and the mean age of patients was 37 ± 12.02 years. Total nursing quality services were more than average and it assessed good (3.8 ± 0.92).Scores of Shahid Beheshi hospital were 215.66 and 217.64 in empowerment and results EFQM dimensions respectively. Multivariate regression coefficient was assessed 0.57.
    Conclusions
    Based on study results, it is necessary to make use of new management system and professional training to nurses in order to improve nursing quality services in hospitals.
    Keywords: Organizational Excellence Model, SERVQUAL model, Hospita
  • Shaikebardsisiri.H., Molavi.Y., Shirdel.A.* Pages 115-123
    Background
    providing human resources is one of the most important factors to achieve the organization goals. Human resources are the most valuable aspect in production and service delivery. Staff shortages and excesses can be effective in reducing quality of services.This study aimed at assessing the hospital's human resources condition from 2001 to 2014.
    Materials And Methods
    This review article extracted required information from ISI, Pubmed, Scopus, Wiley, Proquest, Emerald, Magiran, SID, Iranmedex, Google, Google scholar and other related database considering keywords Human resource, Human resource management, Staff, Workforce, Hospital, Iran, staff nursing, medical, physician personnel with Persian equation. Searched Articles Search Based on article objectives analyzed step to step with arrangement with study title, abstract and full text.
    Results
    Findings revealed that the majority of hospitals faced to lack and inappropriate distribution of human resources especially in medicine and nursing but there was no shortage in logistic, financial, paramedics and allied professional human resources.
    Conclusions
    Correct and appropriate human resources management, planning due to compensated inadequate human resources and raising them to a standard level can enhance the efficiency and effectiveness of hospital activities.
    Keywords: Human resources, Hospital, Review study, Standards, Iran
  • Pazhouhan.A.* Pages 125-136
    Background
    Today, intellectual and social capitals as intangible and knowledge-based assets are one of the main factors of organizations’ success. On the other hand, knowledge management is a process which helps organizations engenders wealth from knowledge, intellectual and social capitals. This study aimed to determine the role of intellectual and social capitals in predicting knowledge management.
    Materials And Methods
    The present research is a descriptive-analytical study carried out in the spring 2015. The target population consisted of all staff of Imam Ali hospital in which selected 155 employees using the quota non-random sampling. The data were collected using three standard questionnaires of Bontis’ intellectual capital (42 items) including human, structural, and relational dimensions, Nahapiet and Goshal’s social capital (17 items) including structural, relational, and cognitive dimensions, and Lawson’ knowledge management (24 items). The data were analyzed using Pearson correlation, employing IBM SPSS version 22 software and structural equation technique of AMOS.
    Result
    71% of study participants had bachelor's degree and 40% aged less than 30 years old. The results indicated that the dimensions of social and intellectual capitals were significantly and positively correlated with knowledge management. The results of path analysis revealed the intellectual and social capitals predicted knowledge management with the positive changes 0.79 and 0.89 respectively. As a final point, the structural dimension of intellectual capital and the relational dimension of social capital had the highest direct impact on knowledge management.
    Conclusions
    Given the important role of intellectual and social capitals in the application of strategies of knowledge management, hospital officials are able to facilitate hospitals increase added value and improve performance and excellence in presenting clinical services by investing more in knowledge-based assets.
    Keywords: Intellectual Capital, Social Capital, Organizational knowledge management, Hospital