فهرست مطالب
مجله جغرافیا و توسعه
پیاپی 41 (زمستان 1394)
- تاریخ انتشار: 1394/11/18
- تعداد عناوین: 11
-
-
صفحات 1-10فرآیند بارش- رواناب یک حوضه ی آبریز عمدتا تحت تاثیر شرایط هیدرولوژیکی، ژئومورفولوژی و اقلیم منطقه می باشد. یکی از عمومی ترین روش ها برای شناخت فرآیند بارش رواناب شبیه سازی آن با استفاده از مدل های هیدرولوژیکی و تجزیه و تحلیل نتایج حاصله می باشد. در این مطالعه با استفاده از مدل HEC–HMS فرآیند بارش– رواناب حوضه آبریز خرم آباد شبیه سازی شد و مورد واسنجی قرار گرفت نتایج نشان داد که سازگاری خوبی بین هیدروگراف های مشاهده شده و شبیه سازی شده در خروجی حوضه وجود دارد، مقادیر شاخص کارایی مدل در مرحله اعتبارسنجی با ضریب ناش– ساتکلیف و ضریب واریانس شبیه سازی شده به ترتیب برابر با 68/0 و 09/0 بوده است، که نشان دهنده ی کارایی بالای مدل در برآورد دبی پیک در حوضه ی آبریز مورد مطالعه بوده است. سپس با استفاده از پارامترهای بهینه شده، هایتوگراف بارش طرح در دوره بازگشت های مختلف وارد مدل شدوهیدروگرافسیل در دوره ی بازگشت های مختلف به دستآمد، اجرای مدل در دوره ی بازگشت های 2، 5، 10، 50 و 100 ساله به ترتیب منجر به وقوع دبی های اوج سیلاب با میزان 762، 1020، 1442،1955 و 2248 متر مکعب بر ثانیه شده است. نتایج نشان می دهد می توان رواناب را با استفاده از مدل با دقت بالا پیش بینی نمود.
کلیدواژگان: رواناب، مدلHEC، HMS، بارش طرح، تخمین سیلاب، حوضه ی آبریز خرم آباد -
صفحات 11-22بالا بردن میزان آگاهی عمومی ساکنان یک شهر نسبت به حقوق و قوانین شهری از جمله عوامل مهمی است که برای رسیدن به یک شهر پایدار و مطلوب باید به آن توجه کرد. آگاهی شهروندان موجب رسیدن ایشان به حقی است که جامعه برای آنها در نظر می گیرد. قوانین و مقررات شهری را می توان به عنوان یکی از مهمترین نقاط اتصال بین مدیریت شهری و شهروندان قلمداد نمود. به تعبیر بهتر بازیگران عناصر اصلی مدیریت شهری در پرتو قوانین و مقررات شهری ضمن تعریف نقش برای خود و سایر اعضا می توانند شهروندان را در اداره ی امور شرکت دهند. در این پژوهش هدف شناخت میزان آگاهی ساکنان محله ی عامری نسبت به حقوق و قوانین شهری است که با استناد به داده های پژوهشی به توصیف میزان این آگاهی در بین ساکنان محله ی مورد نظر پرداخته شد. روش پژوهش به صورت توصیفی- تحلیلی بوده که با استفاده از نرم افزار SPSS صورت گرفته است. و یک نمونه 370 نفری در بین ساکنان محله انتخاب و میزان آگاهی در بین آنها مورد سنجش قرار گرفت. نتایج نشان می دهد میزان آگاهی از حقوق و قوانین شهری در بین ساکنان محله اندک بوده است. از سوی دیگر شاخص مذکور با جنسیت و فعالیت شغلی ساکنان ارتباط معناداری داشته و میزان تحصیلات و سن بر این شاخص تاثیرگذار نمی باشند.
کلیدواژگان: اگاهی عمومی، حقوق وقوانین شهری، اهواز، محله عامری -
صفحات 23-44ایجاد یک محیط سالم در نواحی روستایی یکی از مهمتزین مسائل محیطی است که نه تنها در سیاست های توسعه روستایی، بلکه در سیاست های سرزمینی نیز اهمیت فراوانی دارد. در این راستا، لزوم توجه به الگویی از سکونتگاه زیستی که از پایداری لازم در توسعه برخوردار باشد و در همه ی زمینه های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، سیاست و زیست محیطی به بهترین وجه به کار گرفته شود بیش از پیش احساس می گردد. الگوی بوم روستا به عنوان یکی از رویکردهای نوظهور در توسعه ی پایدار روستایی در سطح محلی است که می تواند نقش موثری در حفظ محیط زیست طبیعی و ارتقای کیفیت زندگی در سکونت گاه های روستایی کشور داشته باشد. در این راستا،هدف تحقیق حاضر با استفاده از روش اسنادی و کتابخانه ای به دنبال شناسایی ماهیت و ابعاد بوم روستا و تجربیات جهانی مرتبط با آن و نیز ضرورت و امکان توسعه آن در مناطق مختلف کشور می باشد. یافته ها نشان می دهد بوم روستا بر کاهش ضایعات و بازیافت آن، بهبود کارایی انرژی، کاهش آلودگی های صنعتی، کاهش مصرف آب، حفاظت از فضای سبز، جلوگیری از پراکندگی نامنظم روستایی، امنیت و مشارکت روستاییان در امر توسعه تاکید دارد و الگوی اکو ویلج در حال فراگیر شدن به واکنش به چالش های ناشی از الگوهای زیست ناپایدار است. انواع مختلف یاز بوم روستا در سراسر جهان وجود دارد. در ایران، تاکنون طرح مشخصی بر اساس الگوی بوم روستا که بطور کامل و جامع همه ابعاد بوم روستا مورد توجه قرار گرفته باشد، اجرا نشده است و صرفا فعالیت هایی بطور پراکنده د رزمینه های محدودی مانند فن آوری بیوگاز، مدیریت پسماند، کمپوست، روستاهای خورشیدی و استفاده از انرژی باد و خورشید در تعداد یاز روستاها اجرا گردیده است، ولی با توجه به ظرفیت های نهادی موجود، ضرورت و نیز امکان شکل گیری بوم روستا در مناطق مختلف کشور و پیوستن به شبکه یجهان یا کوویلج وجود دارد.
کلیدواژگان: بوم روستا، برنامه ریزی روستایی، مسائل زیست محیطی، تجارب جهانی، ایران -
صفحات 45-64رشد جمعیت شهرهای ایران از اواسط دهه ی 1360 با افزایش چشمگیری نسبت به دهه های قبل مواجه بوده است. از جمله تحولاتی که به دنبال افزایش جمعیت رخ داد، گسترش اسپرال شهری است که ناشی از بی برنامگی در بهره برداری مناسب از زمین های شهری است. در این راستا جوامع مختلف شهری برای روبه رو شدن با مشکل توسعه ی پراکنده شهری، راه حل های مختلفی در پیش گرفتند. از جمله این راهبردها، تئوری رشد هوشمند به عنوان یک نظریه ی برنامه ریزی شهری، منطقه ای و حمل و نقل است که در آن بر جلوگیری از پراکنده شدن شهر و تخصیص فضا به سایر کاربری ها در بخش فشرده یا مرکز شهر تاکید می کند. هدف مقاله ی حاضر نیز تحلیل راهبرد، اصول و راهکارهای رشد هوشمند شهری با تاکید بر توسعه ی آتی شهر رشت بر اساس مدل تراکم جمعیتیهلدرن است. نتایج به دست آمده نشان داد که مساحت شهر رشت در فاصله ی سال های 1345- 1385 از 810به 12722 هکتار و جمعیت از 109491 به 557336 نفر افزایش پیدا کرده است، که نشان از توسعه ی شتاب زده ی شهر طی این دوره دارد. همچنین تعداد محله های شهر طی همین دوره از 8 محله به 35 محله افزایش یافته است. از میان 100 درصد زمین های اضافه شده به شهر بین سال های 1345- 1369، 57 درصد مربوط به رشد جمعیت و 43 درصد مربوط به گسترش افقی و در فاصله سال های 1370- 1385، 73 درصد مربوط به جمعیت و 27 درصد مربوط به گسترش افقی شهر بوده است که نشان دهنده ی کاهش توسعه افقی در فاصله ی این سال ها است. بنابراین بایستی برای کنترل توسعه ی پراکنده ی شهر به توسعه ی فشرده بخش مرکزی شهر، گسترش فرهنگ عمودی سازی شهر و بالاخره فراهم کردن امکانات رفاهی در روستاها برای جلوگیری از مهاجرت روستاییان به شهر تاکید کرد.
کلیدواژگان: گسترش افقی، رشد پراکنده ی شهری، رشد هوشمند شهری، مدل هلدرن، شهر رشت -
صفحات 65-86چشمه های آب معدنی شهر سرعین نقش بسیار مهمی در تامین منابع آب و همچنین رونق اقتصادی و جذب گردشگری منطقه دارد. از اینرو مطالعه روند تغییرات کمی و کیفی آب بسیار حائز اهمیت است. در این مطالعه با استفاده از آزمون ناپارامتری مان کندال نسبت به بررسی و تعیین روند پارامترهای کمی و کیفی چشمه های 9گانه ی آبگرم معدنی شهر سرعین واقع در شمال غرب ایران در دوره ی آماری 1389-1360 در 3 سطح معنی داری 1%، 5% و 10% اقدام گردیده است. متغیرهای مورد بررسی شامل دبی و دما با داده های ماهانه 25 ساله و متغیرهای اسیدیته، میزان سیلیس، هدایت الکتریکی و سختی کل با داده های سالانه 30 ساله می باشد. بدین منظور ابتدا خودهمبستگی معنی دار مرتبه ی اول از سری داده ها حذف و سپس برای هر سری زمانی شیب خط روند با روش تخمین گر Sen محاسبه شد. در نهایت مطابقت کلی نسبتا قابل قبولی با فرض اولیه تحقیق مبنی بر کاهش آبدهی و افزایش دما به دلیل گرمایش زمین در نتایج مشاهده گردید. اکثرچشمه ها دارای آبدهی با روند منفی معنی داربودند و به عبارتی روند آبدهی چشمه ها کاهشی بوده است. در مورد دمای چشمه ها نیز3 چشمه افزایش دما و 2 چشمه کاهش دما داشته و سایر چشمه ها فاقد روند دمایی می باشند. اسیدیته و میزان سیلیس اکثر چشمه ها در 30 سال دوره ی سالانه افزایش یافته و هدایت الکتریکی و سختی کل اکثر چشمه ها کاهش یافته است.
کلیدواژگان: سری های زمانی، ضریب خودهمبستگی، چشمه های آبگرم سرعین، مان، کندال، شیب تخمین گر sen -
صفحات 87-104تالاب های جزرومدی مانگرو که در منطقه ی مرزی بین خشکی و محیط زیست دریایی واقع شده اند دارای ارزش اکولوژیکی و اجتماعی- اقتصادی قابل توجهی هستند. در این مطالعه با استفاده از روش ریز مقیاس Lars-WG در دو مدل GCM (HadCM3و MIHR) با سناریو A1Bشبیه سازی متغیرهای اقلیمی دمای حداقل، دمای حداکثر و بارندگی در دوره های گذشته و آتی انجام شد. در بررسی عدم قطعیت نتایج نشان از قابلیت بالای مدل Lars-WG در شبیه سازی متغیرهای اقلیمی در اکوسیستم های خشک داشت. بر پایه نتایج ریز مقیاس MIHR دمای حداکثر و حداقل در ماه های سرد از نوامبر تا مارس افزایش به میزان تقریبی به ترتیب °C7/4+ و °C21/4+ در حالی که در فصل گرم از جون تا اکتبر افزایش تقریبی به میزان °C65/3+ و °C55/3+ را نشان داد.
طبق نتایج HadCM3میزان افزایش دمای حداقل در فصل سرد °C03/3+ و °C3/3+ در فصل گرم تا انتهای سال 2100 خواهد بود. بطوری که میانگین ماهیانه دمای حداکثر از مرز °C38 در طول فصل گرم در دوره ی آتی 2099-2080 خواهد گذشت. همچنین پیش بینی شد تفاوت دمای شبانه روز به حداقل مقدار ممکن برسد که این شرایط بر پروسه های بیولوژیک و اکولوژیک مانگروها تاثیر خواهد داشت. رگرسیون خطی داده های دمای حداقل مشاهداتی افزایش °C14/3+ در طول 42 سال گذشته را نشان داد. بر پایه ی نتایج مدل HadCM3 و MIHR در دوره 2080 تا 2099 شاهد افزایش بارش در ماه های گرم و کاهش شدید بارش در ماه های سرد خواهیم بود.
کلیدواژگان: تغییر اقلیم، ریزمقیاس نمایی، عدم قطعیت، جنگل های مانگرو، جاسک -
صفحات 105-130آغاز زندگی اجتماعی هر شهرنشین و برقراری ارتباط با دیگران از محله آغاز می شود و محله های شهری به مثابه شاخص ترین واحد سازمان فضایی شهر، حائز نقش مهمی در پایداری شهری هستند. در نظریه های توسعه ی انسان محور، پایدای در سطح محلات (به مفهوم جامع اجتماعی، اقتصادی، زیست- محیطی و کالبدی) و همچنین شهروندمداری، دو اصل بنیادین و پذیرفته شده ای هستند که با عنوان پذیرفته شده ترین و عام ترین اصول محتوایی در جوامع مختلف، اعم از توسعه یافته و یا در حال توسعه معرفی می شوند؛ اما عملیاتی شدن این اصول و دسترسی به ساختارهای متناسب با آن در گرو سازمان و نظام مدیریتی کارآمد می باشد؛ مدیریتی که در سایه ی آن، سه حلقه ی مجزا اما به هم پیوسته ی محیط، اجتماع و اقتصاد در امر پایداری محله ای، واجد اصول و معیارهای پایداری باشند. پژوهش حاضر نیز در همین راستا، به سنجش وضعیت پایداری محله ای و نقش مدیریت شهری در تحقق آن، در ناحیه ی تاریخی شهر یزد، پرداخته است. برای نیل به این هدف روش های توصیفی- تحلیلی و پیمایشی در قالب تکنیک منطق فازی و آزمون های آماری همبستگی و رگرسیون خطی به کار رفته است. نتایج حاصله نشان از کم لطفی مسوولین نسبت به محلات بافت تاریخی از نظر معیارهای پایداری دارد، به صورتی که علی رغم نوسان مقادیر پایداری از 474/0 در محله ی گودال مصلی تا 304/0 در محله ی دولت آباد، اما نتایج، شرایط نامساعد پایداری و قرارگیری محلات بافت در طبقه ی ضعیف را نشان می دهد. از سوی دیگر با وجود معنادار بودن عملکرد مدیریت شهری در بعد پایداری زیست- محیطی محله ای، اما به طور کلی در محدوده ی مورد مطالعه بین دو متغیر پایداری محله ای و مدیریت شهری رابطه ی معنادار و ضرایب همبستگی نسبتا مناسب و قابل قبولی را شاهد نیستیم و مدیریت شهری نتوانسته است در سایر ابعاد پایداری محله ای نقش موثر خود را ایفا کند. بنابراین توجه به رهیافتی سیستماتیک و کارشناسانه با مشارکت شهروندان می تواند به الگوی مطلوب پایداری محله ای و نقش فعال مدیریت شهری در بافت تاریخی شهر یزد و حفاظت از آن منجر شود.
کلیدواژگان: توسعه ی پایدار، محله، پایداری محله ای، مدیریت شهری، بافت تاریخی شهر یزد -
صفحات 131-146هدف از این مطالعه تحلیل نواحی آستانه های بارش شدید ایران می باشد. بدین منظور، داده های بارش روزانه، طی سال های 1390-1340، از پایگاه داده ای اسفزاری استخراج گردیده است. در ادامه، به منظور تعیین آستانه بارش شدید، از صدک 95 استفاده شده است. به منطور بررسی و ناحیه بندی آستانه ها از تحلیل خوشه ایو برای استخراج چرخه های آستانه ها از تحلیل همساز ها بهره گرفته شده است. با اجرای تحلیل خوشه ایبر روی آستانه های بارش شدید چهار ناحیه به شرح زیر مشخص شد: ناحیه با آستانه بارش های شدید زیاد و ضریب تغییرات زیاد (ناحیه اول)، ناحیه با آستانه بارش شدید متوسط و ضریب تغییرات متوسط (ناحیه دوم)، ناحیه با آستانه بارش شدید بسیار زیاد و ضریب تغییرات بسیار کم (ناحیه ی سوم) و ناحیه با آستانه بارش شدید بسیار کم و ضریب تغییرات بسیار زیاد (ناحیه چهارم). در بین نواحی یاده شده ناحیه سوم یعنی کرانه های ساحلی دریای خزر دارای بالاترین آستانه بارش های شدید بوده است این درحالی می باشد که بخش های زیادی از نواحی مرکزی ایران از آستانه بارش های شدید پایین برخوردار بوده است. نتایج حاصل از تحلیل چرخه ها در هر چهار ناحیه بیانگر این است که بجز در ناحیه ی سوم که چرخه ی میان مدت حاکم بوده است در سایر نواحی چرخه های کوتاه مدت بر آستانه ی بارش شدید ایران حاکم است.
کلیدواژگان: آستانه های بارش شدید، ثقل فضایی، تحلیل خوشه ای، ایران -
صفحات 147-160مخاطرات طبیعی با انواع گوناگون و گستره ی نفوذشان به عنوان پدیده های تکرار شدنی و مخرب، همواره در طول دوران حیات کره ی زمین وجود داشته اند و پس از پیدایش بشر نیز همیشه خطری جدی برای انسان بوده اند. بنابراین برنامه ریزی پیش از وقوع بحران از مسائل مهمی است که امروزه پیش روی مدیران شهری به ویژه در حوزه ی مدیریت بحران قرار دارد. با توجه به اینکه ایران از کشور های بلاخیز دنیا به شمار می رود، مدیریت شهری قدرت و توانایی بالایی در مواجهه با حوادث ناگوار طبیعی داشته باشد و به منظور کاهش آثار سوء بحران های شهری برای ارتقاء و گسترش توانایی خود بطور مستمر تلاش نماید.یکی از شهرهای ایران که بیش از سایر شهرها با این مشکل روبرو است، شهر خرم آباد می باشد. این شهر به دلیل موقعیت جغرافیایی خود و قرار گرفتن در بین رشته کوه های زاگرس و وجود مسیل ها و رودخانه ها در داخل آن از یک طرف و قرار گرفتن بر روی گسل های فراوان از طرف دیگر دارای آسیب پذیری فراوان در برابر بلایای طبیعی می باشد.این مقاله با رویکردی کتابخانه ای- توصیفی و تحلیلی و با بررسی میدانی فرایند نقش مدیریت بحران در جهت کاهش بلایای طبیعی (زلزله) را در شهر خرم آباد مورد مطالعه قرار می دهد. از یافته های این تحقیق می توان در جهت کاهش آثار و صدمات ناشی از حوادث طبیعی بطور اخص با کاربرد مدیریت صحیح و برنامه ریزی اشاره نمود. همچنین در بررسی تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارGIS استفاده شده است.
کلیدواژگان: برنامه ریزی، مدیریت بحران، زلزله، شهر خرم آباد -
صفحات 161-184اندازه گیری های کمی به ژئومورفولوژیست ها اجازه می دهد تا بطور منطقی لند فرم های مختلف را با یکدیگر مقایسه کرده و شاخص های مورفولوژیک را محاسبه کنند. مخروط افکنه ها از اشکال متداول مناطق خشک و نیمه خشک می باشند که تحت تاثیر عوامل زمین ساختی و اقلیمی شکل می گیرند. این اشکال به تغیرات تکتونیکی بسیار حساس بوده، آثار آن را در خود ثبت می نمایند. لذا از طریق بررسی این آثار و شواهد می توان به روند تاثیرات تکتونیکی و تحولات مخروط افکنه ها پی برد. هدف از این پژوهش بررسی وضعیت نو زمین ساخت با استفاده از شاخص های ژئومورفولوژیکی همچنین تحلیل نقش عوامل تکتونیکی در شکل گیری و تحول مورفولوژی مخروط افکنه ی گرمسار می باشد. در این پژوهش نقشه های توپوگرافی، زمین شناسی، تصاویر ماهواره ای و مدل رقومی ارتفاعی (DEM) به عنوان داده های اصلی تحقیق مورد استفاده قرار گرفتند. همچنین مورفولوژی مخروط افکنه های منطقه از نزدیک و به صورت میدانی مورد بررسی قرار گرفت. سپس با استفاده از شاخص های ژئومورفیک که شامل شاخص سینوسی جبهه ی کوهستان (Smf)، شاخص نسبت پهنای کف دره به ارتفاع آن (Vf)، عامل عدم تقارن حوضه (Af)، گرادیان طولی رودخانه (Sl)، عامل تقارن توپوگرافی (T) و شاخص ضریب مخروط گرایی (FCI) وضعیت منطقه از نظر میزان فعالیت های تکتونیکی مورد ارزیابی قرار گرفت. از ترکیب این شاخص ها با یکدیگر می توان رابطه ی شاخص فعالیت های تکتونیکی (Iat) را به دست آورد. نتایج بررسی نشان داد که طبق مقادیر شاخص فعالیت های تکتونیکی (Iat) مخروط افکنه ی گرمسار در کلاس فعالیت های نئوتکتونیک متوسط قرار دارد، شواهد ژئومورفولوژیکی به دست آمده مانند پادگانه های رودخانه ای ارتفاع یافته، توالی مخروط افکنه ها، تغییر سطح اساس رودخانه حبله رود و وجود تراس های قدیمی و آبراهه های عمیق شده نتایج تحقیق را تایید می کند.
کلیدواژگان: مورفولوژی، نئوتکتونیک، شاخص های ژئومورفیک، حوضه ی آبخیز حبله رود -
صفحات 185-200حوضه های جنوب شرقی دریاچه ارومیه به علت برخورداری از شرایط هیدرولوژیکی و لیتولوژیکی خواص، از میزان بالای تولید رسوب برخوردارند. با توجه به این نکته در این تحقیق برای تخمین بار معلق رسوبی روزانه از سیستم استنتاجی فازی عصبی([1]ANFIS) بهره گرفته شده است. به این منظور داده های دبی روزانه و بار معلق رسوبی365 روز سال 1386 و 1387 ایستگاه رسوبی واقع در رودخانه زرینه رود برای تعلیم و آزمودن مدل های شبکه عصبی مصنوعی مورد استفاده قرار گرفته است. در کنار این مدل از مدل های پرسپترون چندلایه([2]MLP)، شبکه عصبی تابع پایه شعاعی([3]RBF)و منحنی سنجه رسوبی ([4]SRC) نیز بهره گرفته شد. سپس نتایج مدل ANFISبا مدل های فوق مقایسه گردید. برای تعیین کارایی مدل ها از فاکتور مجذور میانگین مربعات خطا (RMSE)و خطای تبیین (R2)استفاده شده و مشاهده می شود که مدل ANFIS با برخورداری از خطای تبیین معادل 9087/0 و مجذور میانگین مربعات خطای معادل 224 میلیگرم در لیتر نسبت به سایر مدل ها به نتایج بهتری دست می یابد. کمترین میزان R2 و RMSEنیز برای مدل SRC به ترتیب معادل 8251/0 و 304 برآورد گردید. مقادیر آکائیک نیز برای مدل ANFIS معادل 1993 محاسبه شد که این امر نشان دهنده ی قابلیت بالای مدل ANFIS در تخمین بار معلق رسوبی می باشد.
کلیدواژگان: بار معلق رسوبی، سیستم استنتاجی فازی عصبی، پرسپترون چندلایه، شبکه ی عصبی رگرسیونی تعمیم یافته، شبکه ی عصبی تابع پایه شعاعی، منحنی سنجه رسوبی، حوضه ی رودخانه ی زرینه رود
-
Pages 1-10The rainfall-runoff process of a catchment area is mainly influenced by hydrological, Geomorphological and climatic conditions of the region. ne of the most popular methods for understanding the rainfall runoff process is its simulation by using the hydrological model and analyzing the results. In this study, by using HEC– HMS model, the rainfall – runoff of Khorramabad catchment area was simulated and analyzed. The results showed a good correlation between the observed and simulated Hyetographs at the basin outlet. The values of performance indicators which simulated at the validation stage by Nash–Sutcliffe coefficient and coefficient of variance were 0.68 and 0.09 respectively, which indicate the high-performance of model in estimating maximum flow in the studied catchment area. Then by using the optimized parameters, the rainfall Hyetograph at different return periods were entered in the model and the flood Hyetograph was obtained at different return periods. The use of model in the return periods of 2, 5, 10, 50, 100 years respectively has caused the flood peak discharge rate of 762, 1020, 1442, 1955, 2248 cubic meters per second. Results show that runoff can be predicted with high accuracy by using this model.Keywords: Runoff, HEC, HMS model, Rain, Estimate of flood, Khorramabad catchment area
-
Pages 11-22Raising public awareness of the residents of a city about the civil rights and regulations is the main important factors which should be considered for achieving a sustainable and desirable city. Citizen's awareness allows them to enjoy the rights which society has considered for them. civil laws and regulations can be regarded as one of the main connecting points between the urban management and citizens. In a better word, the main actors of urban management in the light of urban rules and regulations, while defining duty for themselves and other Users can participate citizens in managing the civil affairs. This study aims to understand the knowledge of Ameri's residents about the urban rights and regulations which based on the research data, the awareness level of people among the residents were described. This research is a descriptive analytical study which was done by using SPSS software and a sample of 370 people among neighborhood residents was selected and the level of knowledge was evaluated. Results indicated that the public awareness about the rights and laws of the local residents were low. On the other hand, the index had a significant correlation with genderr and job activities and level of education and age of the residents of these indicators has no effect on this index.Keywords: Public awareness, Civil rights, Regulations, Sustainable city, Ahvaz, Ameri district
-
Pages 23-44Creating a healthy environment in rural areas is one of the most important environmental issues, which is important not only in rural development policies, but also in territorial policy. In this respect, the necessity of paying attention to a model of the biological habitat which has the required sustainability for the development and are used at the best in all economic, social, cultural, political and environmental fields is felt more than before. Eco-village patterns as one of the new approaches in rural planning can play an effective role in protecting the natural environment and promoting the quality of life at local level in the rural settlements of the country. The present study, aims to explain the concept of eco-village, the historical background and dimensions and the global experiences related to the topic, using the descriptive method(the library and archives). Based on the finding, eco-village emphasizes on waster reduction and recycling, improving energy efficiency, reducing the industrial pollution, reducing water usage, protecting the green space, preventing the irregular distribution of villages, security and participation of the villagers in development plans. There exists different kinds of Eco-villages in the world.. Up to now in Iran no clear plan, based on the pattern of Eco-village which all aspects of Eco-village has been fully and comprehensively being considered, has been implemented and only a few scattered activities in limited area such as biogas technology, waste management and composting, solar villages and wind and solar energy have been performed in a number of the villages. But with respect to the existing capacities, there exists the possibility of forming Eco-village in different parts of Iran and connecting to the global Eco- village network.Keywords: Eco, village, Sustainable development, Sustainable communities, World's experience, Iran
-
Pages 45-64Population growth of Iran cities has faced with a significant increase since middle of 1980 comparing with the previous decades. Among the changes that occurred following the population increase, is the urban sprawl expansion which is due to the non-planning in the utilization of urban lands. In this regard, various urban communities have adopted different solutions for facing with urban dispersed development One of such strategies is the intelligence growth theory as an urban, regional and transportation planning theory which emphasizes on preventing the city spread and allocation of space to other land uses in the populated district or city center. The aim of this paper is the analysis of the strategies,principle and guidelines of Urban intelligence Growth by emphasizing on the future expansion of Rasht city based on Heldern population density model. The results showed that the area of Rasht in years 1961-2006 has increased from 810 to 12722 hectares and its population has increased from 109,491 to 557,336 people which the hurrying development of the city during this period.Also During the same period, the number of neighborhoods has increased from 8 to 35. Among the 100% of land Additions to the city, between 1966 -1990, 57% is related to population growth and 43% is related to horizontal expansion. Between -1991-2006, 73% was related to population and 27 %was related to the horizontal expansion of the city, which indicates the decrease of horizontal development between these years. So for control of dispersed development of the city, the intense development of the central part of the city, development of the culture for vertical development of the city and finally, providing welfare facilities in rural areas to prevent immigration villagers to the cities shall be emphasized.Keywords: Horizontal expansion, Dispersed urban growth, Urban intelligence growth, Heldren model, Rasht city
-
Pages 65-86Sarein hot mineral springs have a great important role in supplying water resources, economical development and attraction of tourists in the area. Therefore, the study of qualitative and quantitative changes trend of water has a great importance. In this study, non-parametric Mann-Kendall test was used to evaluate the qualitative and quantitative parameters of Sarein mineral hot springs (9 springs) during 1981–2011 at 3 significant levels of 1%, 5% and 10%. The quantitative parameters are discharge and temperature With 25 years of monthly data and qualitative parameters are pH, silica content, electrical conductivity and total hardness With 30 years of annual data. Firstly, the first order significant autocorrelation was removed from the data set. For each data series, the slope of the trend line was calculated using Sen Gr estimators. At last, a relatively acceptable general consistent with the basic premise of the research on reducing the discharge and temperature rise due to global warming were obtained. Most of the springs discharge had a significant negative trend and on the other hand, the trend of Springs is a reducing trend. The results for the temperature of the springs showed that 3 spring's temperature was increased and 2 Springs temperature was reduced and other springs have no significant trends. pH and silica levels in most springs has increased during 30 years ago and Electrical conductivity and total hardness was reduced in most of them.Keywords: Time Series, Sarein Hot mineral springs, Mann–Kendall, Sen, Autocorrelation
-
Pages 87-104Mangrove tide etangs which are placed at border line between the arid and sea-land, have a considerable ecological and social–economical value. This study uses (LARS-WG) along with two GCM models (MIRH and HadCM3) and the A1B scenarios to simulate climatic variables of minimum and maximum temperature and rainfall in the past and future periods. In reviewing the uncertainties, the results indicate the high capability of LARS-WG model in simulation of climatic variables simulation specially in arid ecosystems. Based on MIHR downscaling results, minimum and maximum temperatures will increase in cold season from November to March up to ~+4.21°C and +4.7°C respectively. While increasing up to ~+3.62°C and +3.55°C in the warm season from June to October as well. Based on HadCM3 results, minimum and maximum temperatures will increase in cold season up to +3.03°C and +3.3°C in warm season at the end of this century(2100). Maximum temperature will increase above 38°C during the warm season within the years 2080-2099. It is predicted that the difference between day and night temperature will reach to the minimum level. In this manner, this condition will affect ecological and biological Mangrove processes. The linear regression of observed T-min data shows a +3.14 °C increase over the past 42 years. Based on HadCM3 and MIRH model results, precipitation will increase in warm months and decrease in cold months within the years 2080-2099.Keywords: Climatic changes, Downscaling technique, Uncertainty, Mangrove forest, Jask
-
Pages 105-130Beginning the social life of each urbanite and communicate with others begins from the neighborhood, and urban neighborhoods as the most distinguished unit of urban spatial organization play an important role in urban sustainability. In the theory of human-based development, sustainability at the local areas level (as comprehensive concept of social, economical, environmental and physical c) and also citizenship are the two fundamental accepted principles which are introduced as the most general conceptual principles in different societies whether developed or under developing; but implementation of these principles and achieving its appropriate structures depends on the organization and efficient management system that three separate but interconnected environment, society and economy loops leads to the sustainability of the neighborhood. The present research has studied the neighborhood sustainability situation and urban management role in its realization in the historic texture of Yazd. To this aim, descriptive – analytical and monitoring methods have been used in the form of fuzzy logic technique and statistical tests of correlation and linear regression. The results show the negligence of the responsible authorities regarding the sustainability criteria of historical texture, therefore in spite of fluctuations sustainability values from 0.474 to 0.312 in the Godale-Mosalla to Zoroastrian neighborhoods, but the results show unsuitable conditions of sustainability and locating the neighboring textures in poor class. On the other hand, despite the impact of urban management in environmental dimension of neighborhood sustainability, but generally relationship between neighborhood sustainability and urban management variables and correlation are not acceptable and urban management in other aspects of neighborhood sustainability is not effective. Thus, paying attention to systematic and professional approaches with citizen participation can lead to an optimum model for neighborhood sustainability and active role of urban management and conservation of the historic texture of Yazd city.Keywords: Sustainable Development, Neighborhood, Neighborhood Sustainability, Urban Management, Historical Tissue of Yazd city
-
Pages 131-146The aim of this study is to analyze the areas of heavy rainfall thresholds in Iran. For this purpose, daily rainfall data of over 50 years were produced from Esfezari database. In continue, percentile was used to determine the heavy precipitation threshold. In order to study and zoning the thresholds, the analysis of harmonic means has been used. By implementing cluster analysis on heavy rainfall, four zones as the following were recognized. First, the zone with great heavy rainfall threshold and coefficient of very great changes, second, zone with medium heavy rainfall threshold and coefficient of medium changes, third zone with very great heavy rainfall and coefficient of very low changes and the fourth, zone with too low heavy rainfall and coefficient of very great changes. Among the zones, the third zone, i. e. the Caspian coast has had the highest heavy rainfall threshold, while a great deal of areas in the central part of Iran has had low heavy rainfall threshold. The results of the analysis in the four zones indicate that except in the third zone, which the medium term is dominant, in other areas, the short term cycles is dominant on the Iran's heavy rain fall threshold.Keywords: Heavy rainfall thresholds, Spatial gravity, Cluster analysis, Iran
-
Pages 147-160Various types of natural hazards and their influence spread as unrepeatable and destructive phenomena, always have existed during the earth life And after the human birth have always been a serious threat to mankind. So planning before crisis is one of the important issues of the world's today that urban managers are facing with especially in the field of crisis management. Since Iran is considered as the disaster-prone countries in the world, the urban management shall have a great power and capability in facing with natural disasters and in order to mitigate the effects of urban crises shall improve their capability and power continually. One of cities of Iran which faces more than others with this difficulty is Khorramabad. This city, due to its geographical position and locating among Zagros Mountain chains and also the existence of floodways and rivers inside it on one hand and placing on a great deal of faults on the other hand has a high vulnerability against natural disasters. This paper studies the role of crisis management to mitigate the effects and damages of natural disasters(earthquake) in Khorramabad city through library - Descriptive analysis approach and field evaluation process. The results of the study can be used for decreasing the effects and damages due to natural disasters as particularly and also proper management and planning can be referred. Also GIS software is used for the analysis of data.Keywords: planning, crisis management, earthquake, Khorramabad
-
Pages 161-184The quantitative measurements allows the geo morphologists to compare different land forms and calculate the morphologic indices. The alluvial fans are among the common forms in the arid and semi arid regions which developed under tectonic and climatic elements. These forms are quite sensitive to tectonic changes and register their effects in themselves. Therefore, through studying these effects and evidences, we can realize the procedure of the tectonic effects and changes of alluvial fans. The purpose of this study is to investigate the role of tectonic factors in the development and morphological changes of the alluvial fans of Garmsar. In this study, the topographic maps, geology, satellite photos and the digital elevation model (DEM) were used as the main research data. In addition, the morphology of the alluvial fans of the region was studied closely and through the field study. Then, using the geomorphic indexes which includes the sinuosity of the mountain in-front (SMF) Ratio of valley floor width to valley height (VF), Drainage Asymmetry factor (AF), Stream Length-Gradient Index (SL), Transverse Topographic Symmetry Factor (T), Fan Comicality Index (FCI), the region in terms of tectonic activities were assessed. Through combination of these indexes, the index of active tectonic (Iat) can be obtained. The results show that according to the (Iat) amounts, Garmsar alluvial fans are placed at the medium level of neo tectonic activities. The obtained geomorphologic evidences such as elevated river terraces, sequence of alluvial fans, changing base surface of Heble Roud and existence of old terraces and deepened channels confirms the results of the study.Keywords: Heble Roud Basin, Morphology, Neo tectonics, Geomorphic indexes
-
Pages 185-200Load sediment transport in rivers is important according to their role in pollution, Reservoir filling, hydroelectric equipment life, Fish and other hydrological issues. Direct measurement of suspended sediment load in rivers is expensive and construction of measurement stations along the river is not possible. The equations used to estimate the sediment load are not applicable for all areas and also require long-term monitoring. In this study, to estimate daily sediment load, the Neural Fuzzy Inference System (ANFIS) is used. For this, daily discharge and suspended sediment load data of 365 days of years 2007 and 2009 of Zarine rood located in the south east of Urmia Lake is used for training and testing the Artificial Neutral Fuzzy Inference System. Southeast basin of Urmia Lake due to its hydrological and litologhical conditions have high rates of sediment production. ANFIS model is a nonlinear model and this is a great advantage. Note that the suspended sediment load also follows a linear relationship, so this model can achieve more accurate and more realistic results. This model of the multilayer Perceptron model (MLP), Neural networks, radial basis function (RBF), and sediment measures curve (SRC) has been used in these estimates. The results of ANFIS model is compared with the above models. To determine the model efficiency, the mean square error factor (RMSE) and explanation error (R2) was used and it can be seen that the ANFIS model achieves better results than the other modelsKeywords: Load sediment transport, ANFIS, MLP, GRNN, RBF, SRC, Zarine Rud River