فهرست مطالب

نشریه روانشناسی
سال بیستم شماره 1 (پیاپی 77، بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/01/29
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد خدایاری فرد، سعید اکبری زردخانه، محسن پاک نژاد، باقر غباری بناب، محسن شکوهی یکتا، علی نقی فقیهی، غلامعلی افروز، عباس رحیمی نژاد، مسعود آذربایجانی صفحه 3
    پژوهش حاضر با هدف تهیه مقیاس دینداری براساس اشتراکات ادیان ابراهیمی (یهودیت، مسیحیت و اسلام) به منظور فراهم آوردن ابزاری برای مطالعات بین فرهنگی صورت گرفت. برای این منظور شش مطالعه 1) استخراج 47 مولفه اشتراکی بین ادیان؛ 2) تدوین خزانه موادی با 225 ماده و نسخه پیش مقیاس مقدماتی مقیاس براساس مدل سه بعدی خدایاری فرد و همکاران (1389)؛ 3) مطالعه تجربی پیش مقدماتی در جامعه دانشجویان مسلمان دانشگاه تهران و دستیابی به نسخه یکم مقیاس مقدماتی با 60 ماده؛ 4) مطالعه تجربی مقدماتی یکم در جامعه آماری دانشجویان یهودی، مسیحی و مسلمان ایرانی و انجام تحلیل ماده و دستیابی به نسخه مقدماتی دوم مقیاس دینداری با 88 ماده؛ 5) مطالعه تحربی مقدماتی دوم در جامعه دانشجویان پیرو سه دین و دستیابی به ساختار عاملی اکتشافی مقیاس با 57 ماده؛ 6) مطالعه اصلی در جامعه آماری دانشجویان کشورهای جمهوری اسلامی ایران و 11 کشور دیگر از قاره های آسیا، آفریقا، اروپا، اقیانوسیه و آمریکا و دستیابی به ساختار عاملی تاییدی ابزار با 30 ماده. بررسی ضرایب اعتبار ماده ها، خرده مقیاس ها و کل مقیاس مدل سه بعدی نشان داد که کلیه زیرمقیاس ها از ضرایب مناسب همگونی برخوردار است، به صورتی که ضریب باور دینی 77/0، رفتار دینی 82/0 و عواطف دینی 81/0 است. بررسی ضرایب همبستگی نمره ماده ها با نمره کل زیرمقیاس مربوطه نشان می دهد این ضرایب بین 29/0 و 70/0 متغیر است. همچنین پنج سوال وانمود اجتماعی به منظور سنجش میزان اعتبار پاسخ به سوالات در بین دانشجویان به مجموعه سوالات مذکور اضافه شد. ازاین رو می توان نتیجه گرفت که ابزار نهایی با 35 ماده هم در نمونه ایرانی و هم بین المللی از ویژگی های روانسنجی و ساختار عاملی مناسب و یکسان برخوردار است و می توان از آن به عنوان ابزار روا و معتبر در پژوهش ها استفاده کرد.
    کلیدواژگان: دینداری، مقیاس سازی، مطالعه بین فرهنگی، روایی، اعتبار
  • سپیده به نژاد*، محمدحسین عبداللهی، مهناز شاهقلیان صفحه 21
    پژوهش حاضر با هدف تعیین ارتباط اضطراب زبان خارجی با یادگیری زبان انگلیسی، با توجه به سبک شناختی تکانشی- تاملی انجام شد. از میان زبان آموزان مشغول به تحصیل در سطح متوسط زبان انگلیسی، تعداد 103 نفر به تصادف انتخاب شدند و پس از اجرای پرسشنامه نارسایی شناختی (CFQ) برادبنت و همکاران (1982) و آزمون همتایابی تصاویر آشنا (MFFT) کاگان (1965)، 60 نفر در دو گروه تکانشی و تاملی قرار داده شدند سپس این دو گروه به سوالات مقیاس اضطراب کلاس زبان خارجی (FLCAS) هورویتز و کوپ (1986) پاسخ دادند. نمرات آزمودنی های دو گروه در 4 مهارت زبانی و امتحانات تلفیقی در یک ترم تحصیلی 3 ماهه نیز گردآوری شد. تجزیه و تحلیل داده های به دست آمده از طریق روش تحلیل واریانس چند متغیری نشان داد که افراد تاملی در یادگیری زبان انگلیسی و نیز در مهارت خواندن و درک مطلب عملکردی قوی تر داشتند. سطح اضطراب زبان و ترس از ارزیابی منفی در افراد تکانشی و تاملی تفاوتی نداشت. نتایج پژوهش حاضر ضمن تایید تاثیر سبک شناختی در یادگیری زبان دوم، این تاثیر را مربوط به اضطراب زبان نمی داند.
    کلیدواژگان: سبک شناختی، اضطراب زبان، یادگیری زبان انگلیسی
  • جواد اژه ای، روح الله شهابی*، سید صدرا خوشقدم خو صفحه 39
    رابطه حافظه کاری و هوش سیال به خوبی مستند شده است اما سئوال اساسی این است که کدام مولفه حافظه کاری پیش بینی کننده بهتری برای هوش است؟ برای پاسخگویی به این سئوال بر اساس الگوی بدلی از حافظه کاری، نمونه ای به حجم 356 نفر (184 دختر و 172 پسر) از دانش آموزان مدارس ابتدایی شهر تهران به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. از تکلیف فراخنای مستقیم حروف برای سنجش حلقه واج شناختی، تکلیف حافظه دیداری کیم کاراد برای سنجش لوح دیداری فضایی، تکلیف استروپ برای سنجش کارکردهای اجرایی، تکلیف فراخنای شمارش برای سنجش حافظه کاری و نسخه کودکان آزمون هوش کتل برای سنجش هوش سیال استفاده شده است. نتایج نشان داده است هر سه مولفه حافظه کاری رابطه مثبت معناداری با هوش سیال دارند و حلقه واج شناختی، لوح دیداری فضایی و اجرایی مرکزی به ترتیب بیشترین قدرت پیش بینی کنندگی را دارند. در مجموع به نظر می رسد نیاز به بخش های اندوزشی جهت نگه داشتن قواعد میانجی و بازداری از اطلاعات نامربوط توسط اجرایی مرکزی به هنگام حل مسائل هوش سیال، تبیین کننده وجود این رابطه است. طراحی بسته های مداخله ای برای ارتقاء عملکرد کودکان در تکالیف هوش بر اساس یافته های این پژوهش توصیه می شود.
    کلیدواژگان: حافظه کاری، کارکردهای اجرایی، حلقه واج شناختی، لوح دیداری فضایی، هوش سیال
  • زینب رزم زن*، دکترنورالله محمدی صفحه 57
    پژوهش حاضر اثربخشی برنامه تعدیل سوگیری شناختی -مولفه توجه- بر سوگیری توجه، علائم اضطراب اجتماعی و ترس از ارزیابی منفی در افراد با اضطراب اجتماعی را مورد بررسی قرار داده است. جهت نیل به این هدف، 40 نفر با اضطراب اجتماعی، به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به تصادف در یکی از گروه های تعدیل سوگیری و کنترل جای گرفتند. در شرایط تعدیل سوگیری، شرکت کنندگان آزمایه پروب دات را تکمیل نمودند که پروب در مقایسه با چهره های انزجاری، همواره به دنبال چهره های خنثی ارائه می شد. قبل و بعد از مداخله، سوگیری توجه، علائم اضطراب اجتماعی و ترس از ارزیابی منفی سنجیده شد. نتایج، کاهش معنادار سوگیری توجه مرتبط با تهدید و علائم اضطراب اجتماعی را در پس آزمون نسبت به پیش آزمون در گروه تعدیل سوگیری در مقایسه با گروه کنترل نشان داد اما تفاوت دو گروه در ترس از ارزیابی منفی معنادار نبود.
    کلیدواژگان: برنامه تعدیل سوگیری شناختی، سوگیری توجه، اضطراب اجتماعی
  • لیلا عماد پور، مسعود غلامعلی لواسانی* صفحه 75
    هدف پژوهش حاضر تعیین رابطه میان حمایت اجتماعی ادراک شده و بهزیستی روانشناختی در دانش آموزان با بررسی نقش میانجی گر انگیزش تحصیلی است. به این منظور 371 دانش آموز دختر پایه های دوم و سوم دبیرستان، به صورت تصادفی و به روش خوشه ایچند مرحله ای از شهر تهران انتخاب شدند. برای بررسی متغیرهای پژوهش، مقیاس بهزیستی روانشناختی ریف (1980)، مقیاس حمایت اجتماعی واکس و همکاران (1986) و اندازه گیری اصلاح شده انگیزش تحصیلی هارتر (1981) مورد استفاده قرار گرفتند. برای تحلیل داده ها از ضرایب همبستگی و تحلیل مسیر استفاده شد. نتایج نشان داد حمایت اجتماعی ادراک شده به طور مستقیم بر بهزیستی روانشناختی و انگیزش تحصیلی اثر مثبت معنادار دارد. تحلیل مسیر داده ها نشان داد حمایت اجتماعی ادراک شده می تواند به طور غیر مستقیم با نقش واسطه ای انگیزش تحصیلی بر بهزیستی روانشناختی اثر داشته باشد. حمایت اجتماعی ادراک شده 13 درصد از انگیزش تحصیلی را تبیین می کند و حمایت اجتماعی ادراک شده و انگیزش تحصیلی 37 درصد از تغییرات بهزیستی روانشناختی را پیش بینی می کنند.
    کلیدواژگان: بهزیستی روانشناختی، حمایت اجتماعی ادراک شده، انگیزش تحصیلی
  • فخرالسادات نصیری ولیک بنی*، مریم گیلانی صفحه 86
    هدف اصلی این پژوهش تعیین رابطه بین هوش اجتماعی و هوش فرهنگی کارکنان با اثربخشی سازمانی اداره کل آموزش و پرورش استان ایلام بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه کارکنان تشکیل دادند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای-نسبی تعداد 270 نفر بر اساس جدول کرجسی و مورگان انتخاب شدند. برای گردآوری داده های مورد نیاز از سه پرسشنامه: هوش اجتماعی، هوش فرهنگی و پرسشنامه اثربخشی سازمانی استفاده شد و با استفاده از ضریب آلفای کرانباخ محاسبه و به ترتیب 0/879، 0/895 و 0/955 برآورد گردید. برای تجزیه و تحلیل یافته های پژوهش از روش های آمارتوصیفی و استنباطی در حد آزمونt تک متغیره، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه استفاده شد. یافته ها نشان داد که بجز وضعیت هوش فرهنگی، وضعیت هوش اجتماعی و اثربخشی سازمانی کارکنان بالاتر از میانگین جامعه است. ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که بین هوش اجتماعی و هوش فرهنگی با اثربخشی سازمانی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه بیانگر آن شد که از بین مولفه های هوش اجتماعی، مولفه پردازش اطلاعات اجتماعی بیشترین تاثیر را در پیش بینی اثربخشی سازمانی دارد. همچنین از بین مولفه های هوش فرهنگی، مولفه های راهبردی و انگیزش بیشترین تاثیر را در پیش بینی اثربخشی سازمانی دارد.
    کلیدواژگان: هوش اجتماعی، هوش فرهنگی، اثربخشی سازمانی
  • محسن گل پرور*، احسان صادقی صفحه 102
    پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش تعارض و سرریزشدگی کار- خانواده برای شکایات جسمانی با توجه به نقش خودکارآمدی شغلی اجرا شد. شرکت کنندگان در پژوهش 245 نفر از کارکنان یک شرکت صنعتی در کرمان بودند که به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و پرسشنامه های تعارض کار- خانواده (WFCQ)، سرریزشدگی کار- خانواده (WFSQ)، خودکارآمدی شغلی (JSEQ) و مقیاس شکایات جسمانی (PSCS) را تکمیل نمودند. نتایج نشان داد که بین تعارض کار- خانواده و خانواده- کار با خودکارآمدی شغلی، بین خودکارآمدی شغلی با شکایات جسمانی (0/01>p) و بین سرریزشدگی خانواده-کار با شکایات جسمانی (0/05>p) رابطه منفی و معنادار وجود دارد. همچنین نتایج نشان داد که بین تعارض کار و خانواده و خانواده- کار و شکایات جسمانی (0/01>p) و بین خودکارآمدی شغلی و سرریزشدگی کار- خانواده و خانواده- کار (0/05>p) رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. نتایج الگوسازی معادله ساختاری نیز نشان داد که خودکارآمدی شغلی متغیر واسطه ای پاره ای در رابطه تعارض خانواده-کار با شکایات جسمانی و متغیر واسطه ای کامل در رابطه سرریزشدگی مثبت خانواده-کار با شکایات جسمانی است. نتایج این پژوهش نشان داد که تعارض و سرریزشدگی کار و خانواده از طریق تضعیف خودکارآمدی شغلی می توانند باعث افزایش شکایات جسمانی شوند.
    کلیدواژگان: تعارض کار، خانواده، سرریزشدگی کار - خانواده، خودکارآمدی شغلی، شکایات جسمانی
|
  • Mohammad Khodayarifard, Saeed Akbari, Zardkhane, Mohsen Paknejad, Bagher Ghobari Bonab, Mohsen Shokohi, Yekta, Ali Naghi Faghihi, Gholamali Afrooz, Abbas Rahiminezhad, Masood Azarbayejani Page 3
    The objective of this study was to prepare religiosity scale based on commonalities of Abrahamic religions (Judaism, Christianity, and Islam) in order to provide a instrument for intercultural studies. Six studies were conducted: 1) extraction of 47 commonalities of the religions; 2) prepration of an item pool with 225 items according to Khodayari et al.'s (2009) three-dimensional conceptual modeling; 3) preliminary empirical study among Muslim students in university of Tehran and developing a 60 item scale; 4) Frist empirical study among Jewish, Christian, and Muslim students, conducting item analysis and formulation of the second preliminary version of the religiosity scale with 88 items; 5) Second preliminary empirical study and extraction of exploratory factor analysis with 57 items, in a population consisted of Muslims, Jews, and Christians students in Iran; 6) Final study in Iran and 11 other countries from Asia, European, African and American continents and extracting exploratory and confirmatory factors with 30 items. Studying reliability indexes of items, subscales, and the overall three-dimensional scale showed that all subscales had acceptable alpha coef 1395 ficients ranging from 0.81 (religious emotions), 0.82 (religious behaviors) to (religious belief) 0.77. Investigation of correlation coefficients of the item scores with total score of the related subscales showed that these indexes varied between 0.29 and 0.70. Therefore, it could be concluded that the final 30-item scale had a similar factor structure and psychometric properties in both the Iranian and international samples. In order to create the final version, we added 5 items designed to tap socially-desirable responding. The aim of adding these items is for identifying social desirability biase. In this subscale the total number greater than 13 shows the responses are unreliable. Thus, it can be used as a measure in studies on crosscultural differences in religiosity and additional validation can be verified.
    Keywords: religiosity, scale development, cross, cultural studies, validity, reliability
  • Sepideh Behnejad* Mohammad Hosein Abdollahi Mahnaz Shahgholian Page 21
    The aim of this study was to investigate the relation between language anxiety and English language achievement, regarding the impulsivereflective cognitive style. 103 students were randomly selected from individual who were studying English language at intermediate level and after answering Broadbent’s Cognitive Failures Questionnaire (1982( and Kagan's Matching Familiar Figures Test (1965(, then 60 subject who were classified either impulsive or reflective answered the Horowitz and Cope's Foreign Language Anxiety Scale's questions (1986(. The subject’s score in language learning 4 skills and also the mixed quizzes were gathered during an educational 3 month long term. Data analysed using MANOVA showed that the reflective group performed significantly better in English language achievement and reading skills. No significant differences were observed regarding the language anxiety level and fear of negative evaluation between reflective and impulsive groups. The results of present study confirmed the efficacy of cognitive style in learning a second language, this effect is not related to language anxiety.
    Keywords: cognitive style, language anxiety, english language learning
  • Javad Ejei, Rouhollah Shahabi*, Seyyed Sadra Khoshghadamkhou Page 39
    Relationship between working memory and fluid intelligence is well documented, but crowd question is which component of working memory is best predictor for fluid intelligence? To answer this question, we selected 356 students from elementary school of Tehran and they completed the Letter Spam Task (phonological loop), Kim Carad the Visual Memory Task (visuspatial sketchpad), Stroop and Keep Track Task (executive function), Counting Spam Task (working memory) and the Cattell Intelligence Test. Results showed that all three components of working memory had a significant relationship with intelligence and phonological loop, executive function. moreover, visual spatial sketchpad had the highest predictive power for intelligence. As a conclusion it seems, need to storage component to maintain moderate rules and need to executive component for inhibition of irrelevant information, to explain relationship between fluid intelligence and working memory components. Based on results of this study, we can make intervention package to enhance children performance in intelligence test.
    Keywords: working memory, executive functions, phonological loop, visuspatial sketchpad, fluid intelligence
  • Zeinab Razmzan*, Nurollah Mohammadi Page 57
    The current study examined effectiveness of cognitive bias modification-attention component (CBM-A)- on attention bias, social anxiety symptoms and fear of negative evaluation in socially anxious individuals. To achieve this goal, forty socially anxious individuals were randomly assigned to modification or control group. During CBM-A, participants completed the Dot Probe Task in which probes always followed neutral faces when paired with a disgust face. Before and after the intervention, attention bias, social anxiety symptoms and fear of negative evaluation were assessed. The results showed significant reductions in threat related attentional bias and social anxiety symptoms in modification group compared to control group in post-test, but there was no significant difference in fear of negative evaluation.
    Keywords: cognitive bias modification, attention bias, social anxiety
  • Leila Emadpoor, Masoud Gholamali Lavasani* Page 75
    The purpose of the present study was to investigate the relationship between perceived social support and psychological well-being among students, addressing the intervening role of academic motivation. To achieve the research objectives, a sample consisting of 371 girls, high school 2nd-, and 3rd-grade-students, has been randomly selected by applying multi-stage cluster sampling technique, from Tehran. To examine the research variables, Riff’s Psychological Well-being Scales (1980), the Vax's Social Support Appraisals Scale (1986), and the Harter’s Academic Motivation Scale (1981) were used. Data analysis conducted were conducted calculating correlation coefficients, and using of path analysis. The findings indicated that the perceived social support directly influenced the psychological wellbeing and academic motivation through significant positive correlation. The path analysis revealed that perceived social support may indirectly and through an intervening role of academic motivation affect on psychological well-being. The perceived social support explains 13% of the variance of the academic motivation; and academic motivation predicted 37% of the variation of psychological well-being.
    Keywords: psychological well, being, perceived social support, academic motivation
  • Fakhrossadat Nasiri*, Maryam Gilani Page 86
    This study investigated the relationship between social intelligence and cultural intelligence with organizational effectiveness of the main administration office of educationin in Ilam province. The method of researchi was descriptive and correlation type. The statistical population was consisting of entire 926 employees administration of educationin Ilam Province (834 male and 92 femal). According to Kergcie and Morgan table, a sample of 270 individuals were selected. Three questionnaires the Social Intelligence, Cultural Intelligence and Organizational Effectiveness Scale were used in order to gather data. Questionnaires justifiability was calculated based on their content justifiability and also their ending were calculated according to Cronbach's alpha 0/879, 0/895 and 0/955 respectively. Descriptive statistical indexes and inferential statistical methods were used in order to analyse data. The results showed that social intelligence and organizational effectiveness were above average. while cultural intelligence was at average level. Between social intelligence and information processing components also cultural intelligence with organizational effectiveness there was a significant positive relationship. The results of T-test for independent group means showed there was no meaningful correlation between social intelligence in the age and sex of employees, Although there were differences in terms of education and work experience. The results showed that the level of cultural intelligence staff in age, sex and work experience, there is no significant difference.
    Keywords: social intelligence, cultural intelligence, organizational effectiveness
  • Mohsen Golparvar*, Ehsan Sadeghi Page 102
    The purpose of current research was to investigate the relationship between work-family conflict, spillover and psychosomatic complaints with mediating role of self efficacy. Research method was correlational and participants in the study were the 245 employees of a manufacturing company in Kerman which selected by simple random sampling method. Research instruments included the Work-Family Conflict Questionnaire (Netemeyer et al, 1996), Work-Family Spillover Questionnaire (Tsai, 2008), the Psychosomatic Complaints Questionnaire (Golparvar et al, 2012), and the Job Self Efficacy Scale. Data were analyzed using Pearson’s correlation coefficient and structural equation modeling (SEM). Results revealed that, there was a negative significant relationship between work-family and family- work conflict and self efficacy (p
    Keywords: work, family conflict, work, family spillover, job self efficacy, psychosomatic complaints