فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات منابع انسانی
پیاپی 18 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/15
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سید فرامرز قرآنی، صمد بارانی صفحه 1
    توجه به معیار کمی عملکرد چابکی فراتر از ویژگی های ساختاری یا عملیاتی، یک رویکرد جدید می باشد. نتیجه گیری با شاخص عملکرد کمی، که مطابقت نزدیکی با تعریف نظری چابکی دارد، قابلیت کاربرد در انواع سازمان های تولیدی را داشته، و می تواند برای مقایسه بین تولیدکنندگان در صنایع مختلف مورد استفاده قرار گرفته، و به طور خودکار در طول زمان موفقیت نسبی در صنایع مربوطه را به صورت به هنگام و به روز حاصل نماید. این تحقیق، به دنبال یک معیار کمی و عینی برای چابکی عملکرد می باشد تا چابکی را به عنوان نتیجه ای از یک عملکرد مورد ارزیابی قرار داده و بر هر دو مورد موفقیت سازمانی و اغتشاش محیطی فائق آید و قابل کاربرد در تمام انواع سازمان های تولیدی نیز باشد. معیار چابکی عملکرد، از طریق ایجاد یک مدل نظری شروع و سپس از طریق مرور ادبیات، مطالعات موردی، و پیمایش آزمایشی داده، عملیاتی می گردد و متعاقب آن، در قالب یک کانال تخصصی، به پاسخ های خود می رسد . معیار چابکی عملکرد، با استفاده از داده هایی که از چهار شرکت تولیدی جمع آوری شده، نشان داده می شود، که نمایانگر 4 ترکیب ممکن از موفقیت و اغتشاشات است و با مدل نظری سازگار بوده، و گواهی عملی از شرکت های مورد مطالعه می باشد. برای اعتبار سنجی آتی این معیارها، ضروری است که ارزیابی پایایی و روایی در این زمینه انجام پذیرد. این رویکرد می تواند از طریق مدیران تولید برای حصول به یک «تصویری کلی» از سطح چابکی عملکرد یک سازمان، و برای ملاحظه سیستماتیک اثرات عوامل محیطی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: چابکی، عملکرد چابک، معیار کمی
  • رامین رهنورد صفحه 31
    امروزه در فضای ابر رقابتی، تسهیم دانش میان کارکنان سازمان نه یک گزینه، بلکه نوعی ضرورت استراتژیک است. هدف این مقاله آزمون اثرات انگیزه درونی و بیرونی کارشناسان موسسه عالی آموزش و پژوهش مدیریت و برنامه ریزی در انتقال دانش است. این تحقیق از نظر هدف شناختی یک تحقیق کاربردی و از نظر روش شناختی یک تحقیق توصیفی-میدانی است. جامعه آماری این پژوهش شامل 100 نفر از کارشناسان موسسه مذکور بود که با توجه به جدول مورگان نمونه آماری 80 نفره به روش تصادفی نظام مند انتخاب و پرسش نامه ها میان آنان توزیع شد. برای سنجش روایی محتوایی پرسش نامه، از نظر خبرگان و برای سنجش پایایی پرسش نامه از آلفای کرونباخ استفاده شده است. نتایج تحقیق مبتنی بر تحلیل رگرسیون خطی نشان میدهد که انگیزه درونی افراد در انتقال دانش میان کارشناسان نقش کلیدی داشته و انگیزه بیرونی در انتقال دانش معنادار نیست. از اینرو، برای تسهیل در فرایند انتقال دانش میان کارشناسان، ضروری است برای تامین حس استقلال در افراد، ارتقای اعتماد به نفس در آنان، ترویج فرهنگ صداقت، و ایجاد حس عضویت در سازمان، سازوکارهای لازم طراحی و به اجرا گذاشته شوند.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، انتقال دانش، انگیزه درونی و انگیزه بیرونی
  • مریم خلعتبری معظم، حامد امیری، ابراهیم اسکندری، علی روزبهانی صفحه 49
    در عصر داناییمحوری سازمان های پیشرو میکوشند زیرساختهای مورد نیاز برای اجرای موفقیتآمیز مدیریت دانش را فراهم کنند و کارکنان خود را تشویق میکنند تا بهگونهای فعالانه در فرایندهای مدیریت دانش مشارکت کنند و به خلق و تسهیم دانش سازمانی مساعدت کنند. یکی از این زیرساخت-های توانمندساز سرمایه انسانی است که به یکی از مهمترین سرمایه های ارزشمند و ناملموس سازمان تبدیل شده است. در این راستا در این پژوهش به این مسئله اساسی پرداخته می شود که سرمایه انسانی چگونه میتوانند به توسعه خلق دانش سازمانی کمک کنند. بدین منظور تاثیر چهار بعد از سرمایه انسانی (خبرگی،مهارت، تجربه و تحصیلات) بر ظرفیت خلق دانش سازمانی بررسی می شود. روش تحقیق، توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری آن نیز شامل950 نفر مدیران و کارشناسان بانک اقتصاد نوین در تهران است که با نمونه گیری تصادفی انجام شده، 274 نفر آن ها به عنوان نمونه انتخاب شدند. نتایج پژوهش نشان میدهد همه ابعاد بررسی شده سرمایه انسانی بر ظرفیت خلق دانش سازمانی تاثیری معنادار و مثبت دارند. بر این مبنا پیشنهادهایی به مدیران و پژوهشگران ارائه میشود.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، خلق دانش، سرمایه های فکری و سرمایه انسانی
  • علیرضا عبدی، محجوبه اکبریان مرزونی، معصومه پورحسینلو صفحه 71
    مسئله اصلی این پژوهش تمرکز برنامه های توسعه شایستگی های منابع انسانی سازمان بر مشاغلی است که بیشترین تاثیر در تحقق استراتژی های سازمان دارند. بدین منظور نخست اقدام به شناسایی مشاغل استراتژیک شرکت صنعتی دوده فام و در قدم دوم تدوین پروفایل شایستگی هر یک از این مشاغل است تا بر اساس این شایستگی سوال های اصلی این پژوهش عبارت اند از : مشاغل استراتژیک شرکت صنعتی دوده فام کدم اند ؟ پروفایل (نیم رخ) شایستگی این مشاغل کدام است ؟ برای پاسخ به سوال اول از آزمون مقایسه زوجی و فن AHP جهت رتبه بندی استفاده شده است و برای پاسخ به سوال دوم از مصاحبه و مطالعه کتابخانه ای و با استراتژی تحلیل تم استفاده شده و در نهایت برای اعتبار یابی یافته ها آزمون علامت بکار گرفته شده است. تحقیق به صورت مطالعه موردی در شرکت صنعتی دوده فام انجام گرفت و جامعه آماری آن متخصصان و صاحب نظران و مدیران عالی شرکت است. داده های تحقیق از طریق پرسشنامه و مصاحبه جمع آوری شده است. در نهایت 8 شغل به عنوان مشاغل کلیدی شناسایی و پروفایل هر یک از مشاغل طراحی گردید.
    کلیدواژگان: شایستگی، پروفایل شایستگی، مشاغل استراتژیک، آمادگی استراتژیک سرمایه انسانی، شکاف شایستگی
  • نقی فاضلی، سید جلال احمدی صفحه 95
    در عصر دانایی محوری، مزیت رقابتی سازمان ها بر پایه دارایی های نامشهود استوار است. آن چه امروزه سازمان ها را رقابت پذیر می کند، مدیریت اثربخش دانش و دیگر دارایی های ناملموس، مانند سرمایه های فکری آن هاست. بر این اساس، پژوهش حاضر به بررسی نقش سرمایه های فکری در ارتقای اثربخشی سیستم مدیریت دانش در سازمان پرداخته است. بدین منظور، تاثیر سه جنبه اصلی سرمایه فکری (سرمایه های انسانی، ساختاری و مشتری) بر نگرش شغلی کارکنان در قالب رضایت و نگهداشت کارکنان بررسی شد .جامعه آماری پژوهش واحدهای مختلف دانشگاه آزاد واقع در استان تهران بوده و از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شده است. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه و روش تحقیق توصیفی- پیمایشی بوده است. در بررسی روایی ابتدا هر پرسش نامه به تایید صاحب نظران و اساتید رسید، سپس از روش تحلیل عاملی اکتشافی، تاییدی و شاخص KMO استفاده شد. پایایی از طریق آلفای کرونباخ محاسبه و مورد تایید قرار گرفته است. داده های بهدست آمده با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری و از طریق نرم افزار اسمارت پی. ال. اس نشان داد که سرمایه فکری بر رضایت و نگهداشت کارکنان تاثیر مثبت دارد .
    کلیدواژگان: سرمایه فکری، سرمایه انسانی، سرمایه ساختاری، سرمایه رابطه ای، رضایت و نگهداشت کارکنان
  • جمشید صالحی صدقیانی، سیده هدی شمس، علی مخصوصی صفحه 121
    امروزه منابع مالی و فنی تنها مزیت سازمان ها به شمار نمی روند. در اختیار داشتن افرادی مستعد و توانمند علاوه بر ایجاد مزیت رقابتی در سازمان می تواند فقدان و یا نقص دیگر منابع را نیز جبران نماید. در سال های اخیر متفکران مدیریت از مفهومی به نام مدیریت استعداد سخن گفته اند و طی چند دهه گذشته سازمان ها از برنامه های مدیریت استعداد و تربیت جانشین برای یافتن نسل جدید رهبران استفاده کرده اند. این مقاله با رویکردی کتابخانه ای و استفاده از مقالات و ادبیات مرتبط تلاش می نماید تعاریف و مدل های متنوع مدیریت استعداد را از جنبه های گوناگون مورد تحلیل و بررسی قرار داده و در نهایت با مقایسه آنها، مدل مفهومی جامعی را برای مدیریت استعداد در سازمان ارائه دهد.
    کلیدواژگان: مدیریت استعداد، استعداد، مدل های مدیریت استعداد
  • احمدعلی روح الهی، عبدالله وثوقی، امیرحسن ترک زاده صفحه 139
    با توجه به نقش همه جانبه آموزش عالی و دانشگاه ها در زندگی اجتماعی انسان ها نقش عدالت در این سازمان ها پیش از پیش آشکارتر شده است. دانشگاه ها در حقیقت نمادی از جامعه بوده و تحقق و اجرای عدالت در آن به منزله تحقق عدالت در سطح جامعه می باشد. بر این اساس، هدف این تحقیق بررسی نقش رفتار شهروندی در ارتباط با عدالت سازمانی و استرس شغلی با عملکرد سازمانی در یکی مراکز آموزش عالی نظامی است. جامعه ی آماری پژوهش شامل 260 نفر از کارکنان بخش اداری و پشتیبانی یکی از دانشگاه های نظامی بودند که با استفاده از روش تصادفی ساده و بر اساس جدول مورگان تعداد 155 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. پرسش نامه های عدالت سازمانی نیهوف و مورمن(1993)، رفتار شهروندی سازمانی پودساکف و همکاران(1990)، استرس شغلی دوپوی(1977) و عملکرد کارکنان از پرسش نامه ویلیامز و اندرسون(1981) به عنوان ابزارهای مورد استفاده در پژوهش حاضر بودند. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق مدل سازی معادلات ساختاری(نرم افزار اسمارت پی. ال. اس) و نرم افزار SPPS ویراست19 انجام گردید. یافته های تحقیق نشان داد که استرس شغلی با رفتار شهروندی سازمانی رابطه ای منفی و معناداری دارد، عدالت سازمانی با عملکرد کارکنان و رفتار شهروندی سازمانی با عملکرد کارکنان رابطه ای مثبت و معناداری دارد.
    کلیدواژگان: دانشگاه، استرس شغلی، رفتار شهروندی سازمانی، عدالت سازمانی و عملکرد کارکنان
  • گلایول صفوی جهرمی، محسن شعیفی نیک ابادی، مرتضی ملکی صفحه 163
    با توسعه فن آوری و افزایش نقش آن در علوم دیگر، حوزه آموزش و یادگیری نیز از این موضوع تاثیر پذیرفته اند و مفهومی به نام یادگیری الکترونیک پدید آمده است. هم چنین با توجه به اهمیت آموزش در حوزه مدیریت منابع انسانی و توسعه مهارت های منابع انسانی سازمان، لزوم به کارگیری یادگیری الکترونیک در سازمان ها بیش از پیش احساس می شود. در این تحقیق به بررسی دلایل مرتبط با منابع انسانی و ماهیت آموزش که مانع اجرای این طرح در سازمان ها می شوند پرداخته می شود. این تحقیق به لحاظ هدف کاربردی و از نوع تحقیق های توصیفی است. ابزار گردآوری تحقیق پرسش نامه ای با مقیاس طیف لیکرت است که میان کارکنان 12 سازمان دولتی شهرستان سمنان توزیع شده است. روایی و پایایی این ابزار به ترتیب توسط نظر خبرگان و آلفای کرونباخ تایید شده است. داده های جمع آوری شده با استفاده از تحلیل عاملی مرتبه اول و دوم تجزیه و تحلیل شدند. در نهایت اهمیت موانع به ترتیب بار عاملی که کسب کرده اند مورد بحث قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: یادگیری الکترونیک، مدیریت منابع انسانی، آموزش منابع انسانی، توسعه مهارت های مدیریت منابع انسانی
  • سعید عابسی، مجتبی رفیعی، رضا رسولی، داوود شفیعی پور صفحه 179
    امروزه تکامل تاریخی در حوزه مدیریت و سازمان، به لحاظ تئوری و عملی، تحت تاثیر نیرویی قدرتمند قرار گرفته است؛ این نیروی عظیم شهروند گرایی سازمانی می باشد. از آن جا که شهروند گرایی سازمانی، با افزایش صداقت، اعتماد و تعهد در محیط کار، با بالا رفتن احساس تکامل شخصی و بالندگی کارکنان پیوند خورده است، چالش قرن بیست و یکم تلقی شده، این تحقیق با نگاهی عمیق و ژرف به مسائل و مشکلات منابع انسانی و سازمانی قصد دارد با بررسی مفهوم شهروند گرایی سازمانی و تبیین عوامل تاثیرگذار بر آن، با بهره گیری از نظر خبرگان و کارشناسان به مدل سازی مفهومی شهروند گرایی سازمانی در شرکت سنگ آهن مرکزی ایران- بافق بپردازد. تحقیق حاضر بر مبنای هدف، کاربردی است. جامعه آماری این تحقیق،کارکنان شرکت سنگ آهن مرکزی ایران - بافق و روش نمونه گیری آن، تصادفی طبقه ای است. برای تجزیه و تحلیل داده ها در این تحقیق از تحلیل های مدل سازی معادلات ساختاری، تحلیل مسیر، تحلیل عاملی، آزمون همبستگی اسپیرمن، رگرسیون چندگانه، آزمون کولموگروف- اسمیرنوف،آزمون کایزر و بارتلت، آزمون دوجمله ای، آزمون خی دو، آزمون فریدمن و تکنیک دلفی بهره استفاده شده است. نتایج تحقیق حاکی از تاثیر مستقیم و غیر مستقیم عوامل دموگرافیک/ ویژگی های شخصیتی، عوامل زمینه ای، ساختاری و رفتاری بر شهروند گرایی سازمانی و تایید فرضیه های هشت گانه تحقیق است.
    کلیدواژگان: رفتار شهروندی سازمانی، شهروندگرایی سازمانی، سنگ آهن مرکزی ایران، بافق
|
  • Faramarz Ghorani, Samad Barani Page 1
    Considering the quantitative aspect of agility beyond the structural and operational characteristics is a new approach. Coming to conclusion with a quantitative measure of performance, which is close to the theoretical definition of agility and applicable to manufacturing organizations, can be used for making a comparison among manufacturing companies in different fields and providing an automatic up-to-date index of success in different time. This research is an attempt to present a quantitative and objective measure for performance agility so as to analyze it as an outcome of performance, to dominate both organizational success and environmental disturbance which is applicable to all manufacturing companies. The measure of performance agility is operationalized through making a theoretical model, reviewing the relevant literature, case studies and experimental surveys. Following that, it answers the questions in the form of a special channel. This measure is displayed using the data gathered from four manufacturing companies, representing four possible combinations of success and disturbance which are compatible with the theoretical model, and also is a practical certificate of the companies under study. To validate the measures, it is necessary to assess the reliability and validity of the research. This approach can be useful for managers to achieve a “complete picture” of the performance agility of an organization, and to consider the systematic effects of environmental variables.
    Keywords: Agility, performance agility, quantitative measure
  • Ramin Rahnavard Page 31
    Today, in the competitive atmosphere, knowledge-sharing among employees is not an option, but a strategic necessity. This article aims to examine the effects of intrinsic and extrinsic motivation on knowledge transfer of the experts working in Higher Education and Research Institute of Planning and Management. The purpose and methodology of this study are an applied and descriptive-survey, respectively. Eighty staff, through systematic sampling, according to Morgan Table, were selected to fill out the questionnaire. To assess the validity of the questionnaire, the experts’ comments, and to examine its reliability, Cronbach's alpha have been used. The results based on linear regression analysis showed that intrinsic motivation plays a key role in knowledge transfer; however, extrinsic motivation does not have any meaningful correlation with knowledge transfer. Hence, to facilitate the process of knowledge transfer among experts, it seems essential to take any relevant actions to provide a sense of independence in people, improve their self-esteem, and promote integrity as well as a sense of membership in the organization.
    Keywords: knowledge management, knowledge transfer, intrinsic, extrinsic motivation
  • Maryam Khalatbari Moazzam, Hamed Amiri, Ebrahim Eskandari, Ali Rouzbahani Page 49
    In the knowledge-based era, leading organizations are trying to provide required infrastructure for the successful implementation of knowledge management and encourage their personnel to actively participate in knowledge management processes and help in organizational knowledge creation and sharing. One of the enabling infrastructures is human capital that has become one of the most valuable and intangible assets. In this regard, the central question addressed in this study is that how human capital can help to develop organizational knowledge creation. To this end, the effect of four dimensions of human capital (expertise, skills, experience and education) on organizational knowledge creation capacity will be evaluated. The research method is descriptive and correlational. The statistical population consisted of 950 managers and experts of a service organization in Tehran, that 274 subjects were selected as sample using random sampling. Results show that all examined dimensions of human capital have a positive and significant effect on organizational knowledge creation capacity. On this basis, recommendations will be presented to managers and researchers.
    Keywords: Knowledge management, Knowledge creation, Intellectual capital, Human capital
  • Alireza Abdi, Mahjoobeh Akbarian Marzooni, Masoumeh Pourhoseinlou Page 71
    The main concern of this research is to concentrate the development programs of human capital competency of organizations that have the greatest impact on the realization of the strategy of the organization. In the first step, the study determined the strategic jobs in Dodefam Company and in the second step, it codified the competency profile of each job to formulate the research questions as follows: which are the strategic jobs of this company? Which are their competency profiles? To answer the first question, Paired Test and AHP techniques have been used for ranking. And to answer the second question, interview, library study and Theme Analysis were utilized. Finally Sign test was used to validate the findings. The research was conducted as a case study in Dodefam Companies and the sample were selected from experts and top managers of the company. The data were collected through questionnaires and interviews. Finally 8 jobs as key jobs were identified their profiles were defined.
    Keywords: Competency, competency profile, strategic business, strategic human capital readiness, competency gaps
  • Naghi Fazeli, Seyed Jalal Ahmadi Page 95
    In the age of wisdom, competitive advantages of organizations are based on their intangible assets. What these days make organizations competitive are effective knowledge management and other intangible assets namely their intellectual capital. Hence, the present research investigated the effect of intellectual capital in promoting the efficacy of knowledge management in organizations. To this end, the effect of three key aspects of intellectual capital (human, structural and customer capital) on staff’s job attitudes in the form of their satisfaction and retention were analyzed. Interviews were used to gather the required data. To validate the questionnaire, the professors and experts’ comments have been taken into account, then exploratory and confirmatory factor analysis as well as KMO index were employed. Additionally, Cronbach’s alpha was used to calculate and confirm the reliability. The findings, via structural equation modeling done by PLS, revealed that intellectual capital is effective on the satisfaction and retention of staff.
    Keywords: Intellectual capital, human capital, structural capital, relational capital, satisfaction, retention of staff
  • Jamshid Salehi Sadaghiani, S. Hoda Shams, Ali Makhsosi Page 121
    These days, financial and technical resources are not considered the only organizational advantage. Not only having talented and capable people can result in competitive advantages, but also it can compensate any lack or defect of resources. In recent years, management thinkers have spoken of the concept of talent management, and organizations have employed talent management programs and surrogate training for finding a new generation of leaders over the past few decades. Taking library approach and utilizing relevant articles and literatures, this paper is an attempt to investigate and analyze various concepts and models of talent management. Having made a comparison among them, it presents a conceptual, theoretical and comprehensive model for talent management in organizations.
    Keywords: Talent management, talent, models of talent management
  • Ahmad Ali Rohollahi, Abdollah Vosoghi, Amir Hosein Tork Zadeh Page 139
    Given the role of universities and higher education in all aspects of human social life, the function of justice in these organizations has become more obvious than the past. In fact, universities are the symbol of the community, and the realization and implementation of justice in it are regarded as the realization and implementation of justice in the society. To this end, the aim of this study is to investigate the role of citizenship behavior in relation to organizational justice and job stress with organizational performance in the higher education system. The population consisted of 260 administrative and logistic staff of one military university that quite randomly and based upon Morgan Table, 155 of them were selected as the sample of the study. The questionnaires of Organizational Justice by Niehoff and Moorman (1993), Organizational Citizenship Behavior by Podsakoff et.al (1990), Job Stress by Dupuy (1977) and Employee Performance by Williams and Anderson (1981) were employed as the instruments of this study. The data was analyzed using structural equation modeling (smart PLS) and SPSS 19. The findings have reported that there is a meaningful negative correlation between job stress and organization citizenship behavior on one hand, and a positive meaningful correlation between staff performance with organizational justice as well as organizational justice, on the other hand.
    Keywords: University, job stress, organizational citizenship behavior, organizational justice, staff performance
  • Gelayol Safavi, Mohsen Shafie, Morteza Maleki Page 163
    New developments in technology, particularly the information technology, have changed the perception of learning. These changes have made distance learning or electronic learning (e-learning) an important part of education. However, it seems that this technology does not have a fixed position in governmental organizations yet. This is because of the existence of some barriers in organizations. According to the literature and according to the fact that employees play a very important role in electronic learning implementation, educational and human resource barriers were found to be one of the most important barriers to electronic learning implementation. In this regard, 23 barriers were extracted from literature review and then they were adjusted and classified into 2 categories with the help of 5 organizational experts. These two categories were educational barriers and human resource barriers. Likert scale questionnaires asking for the views of 361 employees working in Semnan governmental organizations was the main research instrument in the study. Factor analysis was used for analysing the data. Findings of this study showed that all of the extracted indices from the literature review and also those which were adjusted by organizational experts were key educational barriers to implementing electronic learning in governmental organizations.
    Keywords: Electronic Learning, Governmental Organizations, Educational Barriers, human resource barriers
  • Sayid Abesi, Mojtaba Rafiyi, Reza Rasoli, Davod Shafi Poor Page 179
    These days, the historical development in the field of management and organization, in terms of theory and practice, has been affected by a powerful force; this enormous force is called organizational citizen-orientation. Due to the fact that organizational citizen-orientation has been directly associated with honesty improvement, commitment at workplaces, personal evolution and staff development, this is considered a challenge in the 21st century. This research aims to profoundly investigate the issues and problems of organizational and human resources. Additionally, this article is an attempt to present a conceptual modeling about organizational citizen-orientation (in Iran Central Iron Ore Corp.- Bafgh) using the concepts of organizational citizen-orientation and effective variables on it. This article is regarded a practical research. The sample was quite randomly selected from Iran Central Iron Ore Corp. in Bafgh. To analyze the data, structural equation modeling analysis, path analysis, factor analysis, Spearman correlation coefficient, multiple regression, Kolmogorov-Smirnov test, Kaiser, and Bartlett, Binomial test, Chi-square test, Friedman test and Delphi technique were used. The results indicate a direct and indirect impact of demographic factors (personal characteristics), contextual, structural and behavioral factors on organizational citizen-orientation, and confirming the eight research hypotheses.
    Keywords: Citizenship orientation, Organization, Iron Company