فهرست مطالب

مطالعات روابط بین الملل - پیاپی 33 (بهار 1395)

فصلنامه مطالعات روابط بین الملل
پیاپی 33 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/27
  • تعداد عناوین: 8
|
  • پژوهشی
  • حبیب الله ابوالحسن شیرازی* صفحات 9-54
    سیاست خارجی روسیه پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی دارای فراز و فرودهای زیادی بوده است. شاکله اصول کلان سیاست خارجی روسیه بر مبنای جهان چند قطبی، محافظه کاری، واقع گرایی و موازنه قوا شکل گرفته است. نخستین دوره سیاست خارجی روسیه در قالب نهاد «خانه مشترک اروپایی» مطرح شد. در این دوران(1995-1991) و در ادامه سیاست «تفکر نوین» گورباچف، فدراسیون روسیه نیز یکپارچگی درنظام اقتصاد سرمایه داری و بهره گیری از تکنولوژی پیشرفته غربی را مورد توجه قرار داد. در دوره دوم که از سال 1996 با تصدی وزارت خارجه از جانب پریماکف شروع شد، چرخشی در سیاست خارجی روسیه آغاز شد، که همزمان نگاه به شرق و غرب را مدنظر قرار داد.
    در مرحله سوم تعادل بین نگاه به شرق و غرب حفظ شد، اما پوتین که مظهر دوره سوم سیاست خارجی روسیه است، دو ویژگی خاص را در سیاست خارجی روسیه درج کرد. نخست اینکه سیاست خارجی روسیه به طور فوق العاده ای عملگرا شد و دوم اینکه، پوتین از سال 2000 به بعد به دنبال مشارکت راهبردی با اروپا و به ویژه با آمریکا بود. از سوی دیگر، پوتین گام در راه برپایی شوکت دوباره روسیه از طریق بازگشت به اصول سیاست خارجی روسیه شوروی اما نه از منظری ایدئولوژیک بلکه با تکیه بر ملی گرایی و اقتدارگرایی روسی گذارد و دکترین خود را در مبانی سیاست خارجی و امنیت ملی روسیه تثبیت نمود. این اقتدارگرایی و سودای بازگشت به دوران قدرت و اقتدار روسیه شوروی در سیاست خارجی روسیه در دوران پوتین و «مدودف»خود را نشان داده است.
    در این مقاله این مدعا بررسی می شود که با وجود ایجاد تیم «پوتین-مدودف» و ریاست جمهوری و نخست وزیری مداوم این دو و چرخه حاکمیت آنان، آیا تفاوتی بنیادین و اصولی میان عملکرد و مبانی فکری پوتین و مدودف در سیاست خارجی وجود دارد و یا مدودف همان ادامه دهنده راه پوتین اما با کمی تغییرات جزئی در سیاست های وی می باشد؟
    کلیدواژگان: سیاست خارجی، روسیه، پوتین، مدودف، اقتدارگرایی روسی
  • مواضع اتحادیه اروپا در مورد کشورهای حوزه بالکان با محوریت بوسنی
    مرتضی محمودی*، غلامحسین سیدصالحی صفحات 55-77
    از نظر کشورهای اروپایی، منطقه بالکان نه یک بخش از اروپا بلکه حوزه ای اروپایی- آسیایی است که حائل بین دو قاره قرار گرفته است و با توجه به ویژگی های طبیعی و ژئوپلیتیکی که دارد در سال های اخیر مورد توجه کشورهای اروپایی قرار گرفته است؛ به گونه ای که برخی از کشورهای این منطقه، توانسته اند به عضویت اتحادیه اروپا درآیند و برخی دیگر نیز برای پیوستن به این اتحادیه تلاش می کنند.
    این مقاله به دنبال پاسخگویی به این سوال است که اتحادیه اروپا چه دیدگاهی نسبت به حوزه بالکان به ویژه بوسنی و هرزگوین دارد و آیا بوسنی با وجود اختلافات قومی داخلی شانسی برای عضویت در اتحادیه اروپا دارد؟ فرضیه قابل طرح این است که با وجود اختلافات قومی در بوسنی و هرزگوین، اتحادیه اروپا نسبت به جنگ و درگیری دوباره در حوزه پیرامونی خود به ویژه در بوسنی تمایلی ندارد و این موضوع زمینه ساز تمایل اروپا برای پیوستن کشورهای حوزه بالکان به اتحادیه اروپا شده است.
    کلیدواژگان: اتحادیه اروپا، بوسنی و هرزگوین، عضویت، منطقه بالکان
  • محمدرضا ملکی*، فرزاد محمدزاده ابراهیمی، سید جواد امام جمعه زاده صفحات 79-104
    با روی کارآمدن باراک اوباما که با وعده تغییر به ریاست جمهوری ایالات متحده رسید، تمرکز و جهت گیری راهبردی این کشور از خاورمیانه به شرق دور ابعاد جدیدی به خود گرفت، به گونه ای که اوباما در سال های ریاست جمهوری خود تلاش زیادی انجام داد تا توجه و منافع ایالات متحده آمریکا را به سوی آسیا- اقیانوسیه معطوف کند. دلیل تغییر جهت گیری راهبردی آمریکا در دوره اوباما از خاورمیانه و توجه بیشتر به شرق دور چیست؟ زمینه و بستر این تغییر جهت گیری در سیاست خارجی آمریکا را در کجا باید جست وجو کرد؟ با توجه به نزدیکی دکترین اوباما به اصول واقع گرایی سیاسی، دلیل این تغییر را باید در سیاست های واقع گرایانه اوباما ریشه یابی کرد.
    از این رو این پژوهش تلاش می کند تا با بهره گیری از روش تحلیلی- توصیفی، نشان دهد که چگونه سیاست خارجی واقع گرایانه اوباما موجبات تغییر جهت گیری راهبردی این کشور و تمرکز بیشتر بر آسیا- اقیانوسیه را فراهم آورده است. در این راستا، پس از بررسی دکترین واقع گرایانه اوباما، راهبرد محور آسیایی دولت او که نشان دهنده تغییر مهمی در سیاست خارجی ایالات متحده از خاورمیانه به خاور دور است را بررسی می کنیم.
    کلیدواژگان: ایالات متحده، سیاست خارجی دولت اوباما، راهبرد محور آسیا، واقع گرایی سیاسی
  • ابراهیم متقی*، فاطمه نکولعل آزاد، امیر رمضانی صفحات 105-136
    سیاست خارجی ترکیه در سال های 2014 تا 2016 در فرایند عثمان گرایی جدید قرار گرفت؛ یعنی حوزه های جداشده از امپراتوری عثمانی در سال 1919 و براساس معاهده سور بخشی از حوزه خارج نزدیک ترکیه خواهد بود. براساس چنین نگرشی، رهبران سیاسی جدید ترکیه گرایش به مذهب گرایی را با الگوهای کنش راهبردی جدید در مقابله با ایران پیوند دادند. در این فرایند، داود اوغلو و اردوغان از فضای موازنه گرایی راهبردی خارج شدند و برای تاثیرگذاری در حوزه خارج نزدیک، به جهان عرب گرایش پیدا کردند.
    گذار از موازنه گرایی را می توان انعکاس ظهور سازوکارهای مربوط به نوعثمان گرایی دانست. نوعثمان گرایی با واقعیت های مربوط به خلافت و گروه های خلافت گرا پیوند پیدا کرده است. اگرچه داود اوغلو نظریه «عمق راهبردی، موقعیت ترکیه در صحنه بین المللی» را ارائه کرد؛ اما چنین رویکردی، نتوانست در سیاست امنیتی ترکیه زمینه های مربوط به موازنه گرایی منطقه ای را ایجاد کند. پیوندهای راهبردی ترکیه و عربستان روند موازنه گرایی را تحت تاثیر قرار داده است. در این مقاله نشان داده می شود که «راهبرد موازنه گرایی» برای به حداقل رساندن تضادهای ترکیه با محیط پیرامونی به ویژه خاورمیانه عربی و شرق مدیترانه کارکرد خود را از دست داده است.
    سوال اصلی مقاله این است که: «چرا موازنه گرایی راهبردی در سیاست خارجی حزب عدالت و توسعه دگرگون شده است؟» فرضیه مقاله بر این موضوع تاکید دارد که: «بحران های منطقه ای و شکل گیری تضادهای امنیتی جدید در خاورمیانه زمینه حمایت از خلافت گرایی منطقه ای در سیاست خارجی ترکیه را اجتناب ناپذیر ساخته است؛ در حالی که موازنه گرایی راهبردی ترکیه معطوف به گسترش الگوی تعامل همکاری رقابت براساس ضرورت های سیاست بین الملل و نیازهای راهبردی ترکیه در پیمان های منطقه ای و جهانی» است.
    کلیدواژگان: ترکیه، توازن هوشمند خاورمیانه، سیاست امنیتی، منطقه ای، موازنه گرایی
  • سیدعلی نجات*، سیده راضیه موسوی، محمدرضا صارمی صفحات 137-179
    روابط عربستان سعودی و جمهوری اسلامی ایران که سال های گذشته به سردی گراییده بود با حمله نظامی عربستان به یمن و متهم کردن ایران به حمایت های نظامی و سیاسی از جنبش انصار الله ، رویه ای تقابلی به خود گرفت. هدف این مقاله، تبیین راهبرد جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی در قبال بحران یمن است. نویسنده با بهره گیری از روش توصیفی - تحلیلی و با رویکرد مقایسه ای، به دنبال پاسخ به این پرسش اساسی است که عربستان سعودی و جمهوری اسلامی ایران چه راهبردی را در قبال بحران یمن به کارگرفته اند؟ در پاسخ به این پرسش، عربستان سعودی تلاش کرده است تا با تشکیل ائتلاف و تهاجم نظامی به یمن، جنبش انصار الله را از قدرت سیاسی حذف کند و با چینش جریان های هم سو در ساختار قدرت از نفوذ ایران در دولت جدید یمن جلوگیری کند. جمهوری اسلامی ایران نیز با حمایت و پشتیبانی معنوی و سیاسی از جنبش انصار الله و انقلابیون یمن تلاش کرده است تا موازنه قدرت منطقه ای را به نفع خویش تغییر دهد. همچنین یافته های پژوهش نشان می دهد که رقابت و تعارض منافع میان عربستان و ایران در بحران یمن، بازی با حاصل جمع جبری صفر را ایجاد کرده است.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی، واقع گرایی تهاجمی، ژئوپلیتیک، عربستان سعودی، جمهوری اسلامی ایران، یمن
  • سید امیر نیاکویی*، محسن زمانی صفحات 181-217
    با پیروزی حسن روحانی در انتخابات ریاست جمهوری در سال 1392 گفتمان حاکم بر سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران از اصول گرایی عدالت محور در دولت قبل به آرمان خواهی واقع گرایانه تغییر یافت و بر این اساس دیپلماسی هسته ای کشور نیز دچار تحول اساسی شده است. در واقع سیاست هسته ای ایران از حالت تقابلی- تهاجمی در دولت قبل به حالت تفاهمی- تعاملی در دولت جدید تغییر جهت یافته و حل معمای هسته ای به عنوان یکی از طولانی ترین و پیچیده ترین مسائل سیاست ایران در سال های گذشته در صدر اولویت های کاری دولت یازدهم قرار گرفته است.
    در این مقاله می خواهیم که عوامل تاثیرگذار بر این دیپلماسی جدید هسته ای و حصول برجام را براساس مدل جیمز روزنا بررسی کنیم. یافته های پژوهش حاکی از آن است که به ترتیب نظام بین الملل، فرد (شخصیت و اندیشه های رئیس جمهور و تیم مذاکره کننده) و همچنین جامعه مهم ترین عوامل موثر بر دستیابی به توافق بوده و این عوامل بیشتر از نقش سازمان بوروکراتیک (حکومت) در رسیدن به این توافق تاثیرگذار بوده اند.
    کلیدواژگان: دیپلماسی هسته ای، فرد، نظام بین الملل، نظریه روزنا
  • محمود سید *، فاطمه زارع صفحات 219-249
    جنگ دوم خلیج فارس را می توان اولین بحران بزرگ بین الملل پس از جنگ سرد نامید که در منطقه ای حساس و استراتژیک، میان جمع زیادی از بازیگران بین الملل و عراق متجاوز به خاک کویت به وقوع پیوست. اختلافات مرزی سرزمین های خلیج فارس در مرزکشی های شکننده میان کشورها ریشه دارد. برای عراق، خوزستان ایران و کویت دو هدف مهم و استراتژیک توسعه طلبانه هستند. پس از ناکامی در تجزیه خوزستان، طبیعی بود که عراق به سوی دستیابی به هدف دوم خود یعنی کویت پیش رود. پس از برقراری آتش بس در جنگ ایران و عراق نگرانی فزاینده ای نسبت به سیاست های توسعه طلبانه عراق، دولت کویت و سایر دولت های خلیج فارس را فرا گرفت. قدرت نظامی عراق و داشتن چهارمین ارتش قدرتمند جهان، مشکلات مالی با کشورهای عربی و تهدیدات صدام، مسائلی بود که منطقه خلیج فارس را در آن زمان ناامن کرده بود. از سوی دیگر جهان پس از جنگ سرد که منطقه خلیج فارس را به عنوان قلب انرژی جهان شناخته بود؛ درپی آن بود که در این جنگ سرنوشت قدرت جهانی را مشخص کند. آمریکا در نبود رقیبی هم سنگ چون اتحاد شوروی درپی آن بود تا نقش تازه خود را در جهانی که ادعا می شود تنها حول محور یک ابرقدرت شکل خواهد یافت در قالب نظم نوین جهانی تثبیت کند. جنگ دوم خلیج فارس برای ایالات متحده آمریکا فرصت ایده آلی بود تا این کشور نه تنها به تقویت مواضع خود نسبت به رقبای اقتصادیش چون اتحادیه اروپا و ژاپن بپردازد بلکه تغییر و تحولات جهانی را نیز تحت کنترل خود در آورد و به عنوان قیم و پدر معنوی کشورهای عربی تولید کننده نفت از این پس نبض اقتصاد و قدرت جهان را در دست بگیرد. سرانجام بتواند به عنوان ابر قدرت بی رقیب جهانی پس از پایان جنگ دوم خلیج فارس سر برآورد.
    کلیدواژگان: جنگ دوم خلیج فارس، عراق، کویت، مناقشات مرزی
  • علی اصغر زرگر *، زینب نوروزی کلرمی صفحات 251-281
    خلیج فارس و دریای عمان از نظر وجود منابع عظیم نفت و گاز و شرایط خاص زیست محیطی و بهره برداری هایی که از این محیط و منابع می شود به شکل مستمر در معرض خطراتی است که اهمیت خاصی دارد. حساسیت راهبردی آن و تنش های سیاسی و نظامی و موضوعات اقتصادی، محیط زیست دریایی این منطقه را تحت تاثیر قرار داده و خلیج فارس و دریای عمان را به یکی از آلوده ترین مناطق دریایی تبدیل کرده است. خلیج فارس یکی از با ارزش ترین زیست بوم های آبی جهان است که با وجود متنوع ترین رویش های گرمسیری و گونه های مختلف جانداران آبزی شرایط بسیار ویژه ای دارد که محیط زیست آن را تبدیل به محیطی بسیار حساس و شکننده کرده است. این ویژگی سبب شده است تا در دهه های پایانی قرن بیستم نظام های مهم حقوقی برای حمایت گسترده تر از محیط زیست این منطقه درپی ایجاد تغییراتی برآیند.
    در این راستا افزون برحقوق خصوصی، حقوق عمومی و بین الملل نیز در این زمینه فعال بوده است. با توجه به این واقعیت که اساسا به کارگیری مدیریت زیست محیطی در محیطی همچون خلیج فارس در چارچوب یک پیمان همکاری جمعی زیست محیطی ممکن است و تلاش کشورها به شکل انفرادی به نتیجه نخواهد رسید، همکاری در چارچوب یک کنوانسیون زیست محیطی باعنوان کنوانسیون همکاری های منطقه ای کویت در زمینه محیط زیست مورد نظر کشورهای این حوزه قرار گرفته است. باتوجه به اهمیت این محیط زیست دریایی،اگر سازوکاری برای کنترل آلودگی وجود نداشته باشد، زمینه نابودی آن فراهم خواهد شد. در این مقاله تلاش شده است تا با بررسی قوانین و مقررات و ساختارهای موجود در مورد مسئولیت دولت ها و مدیریت مناسب در رفع آلاینده ها در سطح منطقه ای و بین المللی به شناسایی نقاط قوت و ضعف آن ها و نیازهای موجود پرداخته شود و برای برون رفت از این بحران راه حل هایی بیان شود.
    کلیدواژگان: خلیج فارس، کنوانسیون های بین المللی، محیط زیست دریایی، مسئولیت بین المللی، موادآلاینده
|
  • Habibollah Abolhassan Shirazi * Pages 9-54
    Russia's foreign policy after the collapse of the Soviet Union and the formation of this country has been a lot of ups and downs. The formation of the grand principles of Russian foreign policy based on multi-polar world, conservatism, realism and balance of power has taken shape. The first period of Russian foreign policy in the form of the "common European house" was introduced. During this period (1991-1995) and continues the policy of "new thinking" Gorbachev, the Russian Federation and the use of advanced technology integration of Western capitalist economic system be considered. In the second period, from 1996 to the State Department by Primakov's tenure began, the shift in Russian foreign policy began to look to the East and the West can be considered. In the second stage, a balance between looking to the East and West was maintained, but Putin who is the embodiment of the third period of Russian foreign policy, introduced two special features for Russian foreign policy. First, Russia's foreign policy was to be a great pragmatist and secondly, from 2000 onwards Putin was looking for a strategic partnership with Europe and particularly with the United States. On the other hand, Putin set out to re-establish the glory of Russia by returning to the principles of Soviet Russia foreign policy but not in terms of ideology but rather by relying on Russian nationalism and authoritarianism and his doctrine on the foundations of Russia's foreign policy and national security can be established. The authoritarianism and aspires to return to the power and authority of Soviet Russia is shown in Russian foreign policy during Putin and "Medvedev" periods. In this paper we investigate the claim that despite the creation of the "Putin-Medvedev" and the president and prime minister, continued the cycle of their sovereignty, is there any fundamental difference in principle between performance and overall concept for Putin and Medvedev's foreign policy or Medvedev as Putin continues the way he is, but with some minor changes in the policy?
    Keywords: foreign policy, Russia, Putin, Medvedev, Russian authoritarianism
  • European Union Stances in the Balkans with a Focus on Bosnia
    Morteza Mahmoudi *, Gholamhossein Seyedsalehi Pages 55-77
    According to European countries, the Balkans is not a part of Europe but also Euro-Asian area is a barrier placed between two continents and with regard to natural and geo-political characteristics which in recent years has been of interest to European countries; so that some countries in the region have been able to become a member of the Europe Union and others are trying to join the Union. The issue that comes to mind is, what factors led to Europe in the past years in the Balkans towards the EU with the course will focus on this article Bosnia and Herzegovina. This paper attempts to answer this question that what are the viewpoints of European Union to the Balkans, especially Bosnia and Herzegovina and whether Bosnia has a chance to join the European Union despite the internal ethnic divisions in this country. This raised the hypothesis that despite the ethnic divisions in Bosnia and Herzegovina, Europe Union is reluctant to the conflict surrounding this field, especially in Bosnia and this underlying desire to join Europe Union countries in the Balkans to Europe.
    Keywords: Europe, the Balkans, Bosnia, Herzegovina, Membership, Ethnic divisions
  • Mohammadreza Maleki *, Farzad Mohammadzadeh Ebrahimi, Seyed Javad Emamjomehzadeh Pages 79-104
    With the start of the presidency of Barack Obama and his promise to change, America's foreign policy orientation altered from the Middle East to Asia, so that Obama during his presidency has made great efforts to focus United State's attention and resources to Asia-Pacific. What is the reason of America's strategic orientation change under the Obama presidency from the Middle East to Asia-Pacific? Where should be pursued the context of this change? Due to the proximity of the Obama doctrine to political realism principles, the reason of this change must be tracked on the Obama's realistic policies. Therefore, this study tries to show that how Obama's realistic foreign policy changed the strategic orientation of this country by using the analytical - explanatory method. In this regard, after examining the theory of political realism and Obama realistic doctrine, the Pivot to Asia strategy will be explored which represents an important change in the United States foreign policy from the Middle East to Asia-Pacific.
    Keywords: Political Realism, United States, Obama's Foreign Policy, Pivot to Asia
  • Ebrahim Mottaghi *, Fatemeh Nekoolal Azad, Amir Ramezani Pages 105-136
    Transition from balancing can be regarded as the advent of neo-Ottomanize strategies. Neo-Ottomanize has found new ties with the realities of Caliphate and rule-oriented groups. Since the Justice and Development Party has close ideological ties with the rule-oriented Society of the Muslim Brothers, it has exerted notable influence on the mechanisms concerning political and security roles it can play in Turkey and the Middle East. The new assessment of the elements of power and the political role played by Turkey goes back to the time when the Justice and Development Party made an attempt to follow a new model of neo-Ottomanize in the structure as well as the regional strategic goals of Turkey. Although Ahmet Davutoğlu brought forward the theory of Strategic Depth: Turkey’s Position in International Relations”, the approach could not pave the grounds for regional balancing in Turkey’s security- policies. The strategic ties of Turkey and Saudi Arabia have affected the balancing process. The present study shows the “balancing strategy” has failed in its function to minimize the contradictions between Turkey and its surrounding including the Arabic Middle East and the East Mediterranean. The key question posed by the article is “Why the strategic balancing in the Justice and Development Party’s foreign policy has undergone a change?” Our hypothesis stresses that regional crises and emergence of new security contradictions in the Middle East has made it inevitable for Turkey to support regional Caliphate in its foreign policy while Turkey’s strategic balancing is inclined towards developing the interaction-cooperation-competition model with regards to the necessities of international policies as well as the strategic necessities of Turkey in its regional and international treaties.
    Keywords: Turkey, balancing, the Middle East, regional smart balance, security policy
  • Seyed Ali Nejat*, Raziyeh Musavi, Mohammadreza Saremi Pages 137-179
    Relations between Saudi Arabia and Iran in the past years had turned cold with military attack on Yemen and Saudi Arabia accuse Iran of military and political support for the movement Ansar Allah, their opposition was procedural. Therefore, this essay is to explain the strategy of the Islamic Republic of Iran and Saudi Arabia is responsible for the crisis in Yemen. In this regard, the author using descriptive - analytical and comparative approach, to answer the fundamental question that the Islamic Republic of Iran, Saudi Arabia and Yemen have adopted a strategy for the crisis? In response to the question of Saudi Arabia has tried to form a coalition and military intervention in Yemen, Ansar Allah movement from the political power and in line with the current arrangements in the power structure of Iran's influence in the new government of Yemen to prevent it. Iran's spiritual and political support for the movement Ansar Allah and the revolutionaries in Yemen has been trying to alter the balance of regional power to their advantage. The results of this suggest that competition and conflict of interests between Saudi Arabia and the Islamic Republic of Iran on the crisis in Yemen, has created a zero-sum game.
    Keywords: foreign policy, Offensive realism, Geopolitics, Saudi Arabia, Iran, Yemen
  • Seyed Amir Niakoee*, Mohsen Zamani Pages 181-217
    By the triumph of moderates in the eleventh presidential election in Iran, the Iranian foreign policy in general and more specifically its nuclear diplomacy has changed dramatically so that the compromise strategy has overcome the confrontation orientation. The present paper is to explain the factors behinds this dramatic change by applying the decision making theory of James Rosenau. The findings of the paper illustrate that respectively the international system; individual and social factors are more determinant factors and have crucial roles in the Iran’s nuclear diplomacy since 2013.
    Keywords: Nuclear diplomacy, Rosenau theory, Individual, International system, Society
  • Mahmood Seyyed *, Fatemeh Zare Pages 219-249
    The second Persian Gulf war can be called the first great international crisis after the cold war, which occurred in a sensitive and strategic area between a huge number of international celebrities and Iraq that was invading Kuwait's land. The borderline disagreements between Persian Gulf countries comes from countrie's fights over the borders and it is considered as strategic developmental and significant goals for Iraq, Kuwait and Khouzestan in Iran. After failure at Khouzestan's experience and its union to Iraq, it was natural for Iraq to go forward to conquer its second goal which was Kuwait. After Iran-Iraq war's cease-fire big concerns surrendered Kuwait and other Persian Gulf countries about developmental politics. Iraq's military powers and having the world's fourth powerful army, financial problems with Arabic countries and Saddam's threats, were the problems which had made the Persian gulf area insecure in that era. On the other hand, the world that had known the Persian Gulf’s area as the heart of world's energy after the cold war, was seeking to determine the destiny of the world's power in this war. The US, after the loss of an equivalent competitor like the Union of Soviet Socialist Republics was trying to prove its new role as new world order in a world that claims to form around only one superpower. The second Persian Gulf war was an ideal chance for America to not only improve its position toward its economic competitors like European Union and Japan, but also to harness the international changes, and as the guardian of Arabic countries that produce oil, from then be able to control the heart beats of world's power and economy and at the end can rise as the world's superpower with no competitor after the second Persian Gulf war.
    Keywords: Iraq, Kuwait, border disputes, the second Persian Gulf war
  • Aliasghar Zargar*, Zaynab Nouruzi Pages 251-281
    Due to existence of huge oil and gas resources and specific ecological conditions of the region and exploitation of these resources and environment by the adjacent countries, the Persian Gulf is exposed to continuous pollution risks. The strategic sensitivity of the region and political and military tensions and economic issues overshadows the important issues such as marine environment in this region and converted the Persian Gulf into one of the most polluted marine areas. The specific conditions of the region has caused that in the last decade of the 20th century, the major legal institutions attempted to affect changes for widespread support for environmental protection of this vital waterway. Taking into consideration that in principle, implementation of environmental protection management on a single base by each country is impossible and no use, therefore, the Persian Gulf countries decided to act in the framework of collective cooperation by concluding Kuwait convention on regional cooperation for environmental protection. In this article we try to check the terms and structures in the state responsibility, management and proper removal of pollutants in the region and internationally to identify strengths and weaknesses and the needs to be addressed and in that context to find solutions to achieve out of this crisis.
    Keywords: Persian Gulf, Marine environment, International Responsibility, Polluting Materials, International Conventions