فهرست مطالب

جاده - سال بیست و دوم شماره 1 (پیاپی 78، بهار 1393)

نشریه جاده
سال بیست و دوم شماره 1 (پیاپی 78، بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سعید حسامی، محمد اتقایی*، محمود صفارزاده، فرشیدرضا حقیقی صفحه 1
    به منظور کنترل و هدایت جریان ترافیک و افزایش ایمنی راه ها ، از علائم ترافیکی استفاده می گردد. یکی از مهمترین علائم ترافیکی ، تابلوهای راهنمای مسیر می باشند که نقش مهمی را در کنترل جریان ترافیک ایفا می کنند. تابلوهای راهنمای مسیر ضمن داشتن قابلیت دید و قابلیت خوانایی مناسب، باید طوری پیام را انتقال دهند که رانندگان در فاصله بین تابلو و تقاطع (فاصله انتخاب)، مسیر مقصد خود را در کمترین زمان انتخاب کنند. از طرفی به علت محدودیتی که از نظر تعداد کلمات بر روی تابلوها وجود دارد، حداکثر امکان نوشتن 2 الی 3 مکان بر روی یک تابلو وجود دارد. از این رو در این پژوهش که از روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) استفاده شده ؛ پس از معرفی معیارهای تاثیرگذار بر اولویت بندی معابر، وزن معیارها برآورد شده و با استفاده از آنها مدل نهایی معرفی شده است. سپس با توجه به موقعیت نصب تابلو در منطقه مطالعه شده، برای معابر مهم پیش رو، معیارها ارزش گذاری شده اند. در پایان به منظور درج معابر مهم بر روی تابلوهایی که بصورت پیش آگاهی و بر روی سازه دروازه ای نصب خواهند شد ؛ مشخص گردید که بزرگراه ولیعصر-شرق، بزرگراه شهید بهرامی، مسیر فرودگاه و گرگان-مشهد، در جهت مستقیم ؛ و بزرگراه ولیعصر-غرب و بلوار فرح آباد و دریا در جهت متمایل به راست، از اولویت بالاتری نسبت به معابر دیگر جهت درج بر روی تابلوها برخوردارند.
    کلیدواژگان: تابلو هدایت مسیر، تحلیل سلسله مراتبی، بزرگراه ولیعصر ساری، مدیریت شهری
  • حسن زیاری، پیمان میرزابابایی، رضوان باباگلی*، احسان ایازی صفحه 11
    جایگاه های عرضه سوخت از جمله نقاط جاذب سفر محسوب می شوند و سفرهای طولانی و اضافی خودروها جهت سوخت گیری، علاوه بر افزایش مصرف سوخت، هزینه های اقتصادی و اجتماعی فراوانی برجامعه تحمیل میکند. بدلیل رفتار دینامیکی ترافیک، ممکن است یک جایگاه با مکانیابی نامناسب، به طورخودکار از روند سرویسدهی پیشبینی شده خارج گردد و بار اضافی برسایر جایگاه ها تحمیل شود. مکانیابی فرآیند تصمیمگیری با دور زمانی طولانی است زیرا تعداد زیادی از شاخصهای موجود بایستی آزمایش شده و نتیجه تصمیمات ارزیابی گردند. در این فرآیند ممکن است اولویتهای سیاسی، تجاری، طبیعی و امنیتی در نظر گرفته شود. قشر آسیب پذیر جامعه برخلاف دستور صریح دین مبین اسلام، همواره در تصمیمات کلان مورد بیمهری قرار گرفته اند چراکه عموما
    تصمیم گیری ها براساس کسب منافع بیشتر صورت می گیرد. مکانیابی در این مطالعه به کمک نرم افزار GIS صورت گرفته وبا گنجاندن تفکر عدالت اجتماعی در مباحث تخصیص بودجه، سعی در تغییر نگرش و روح حاکم بر تصمیمگیری بوده است. مکانیابی صحیح جایگاه عرضه سوخت نه تنها اسباب مزاحمت برای کاربری های مسکونی و تجاری ایجاد نخواهد کرد، بلکه به ارزش تجاری برخی نقاط کمتردد و رونق اقتصادی مناطق فقیرنشین کمک شایانی نموده و در طول زمان سبب رشد یک منطقه و بهبود معیشت ساکنین می شود.
    کلیدواژگان: مکانیابی، جایگاه عرضه سوخت، عدالت اجتماعی، اقشار فقیر
  • رضا جعفرزاده*، بهرام غریبی اصل صفحه 19
    با عنایت به عبور اغلب مسیرهای راه آهن و حتی راه های آسفالته اصلی و غیر اصلی از توالی های زمین شناسی با لیتولوژیکی غالب رسی، سیلتی، مارنی و ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاک های مذکور، باعث شده است از روش های مختلفی برای افزایش مقاومت خاکهای ریز دانه درقبال تنش های فشارشی، کششی و برشی در محور های مختلف(چند محوری) یا همه جانبه استفاده گردد. در این مطالعه با تهیه نمونه های تصادفی و منظم از مسیر رسی مورد استفاده جهت تثبیت و تقویت بستر، سعی بر آن شد تا با انجام آزمایشای تعیین باربریCBR به دو روش تر و خشک برای خاک رس بدون آهک (طبیعی) و با آهک برای درصدهای 2 و5 ، بهینه مقدار تثبیت و تقویت بستر با آهک معلوم شده و مقدار تغییر نتایج آزمایش تعیین باربری در دو حالت (با آهک و بدون آهک) مشخص شد. از طرفی مشخصات فنی خاک مورد مطالعه نیز مورد آزمایش و بررسی قرار گرفت. اهمیت این مطالعه در تعیین مقدار مصالح و چگونگی اجرای پروژه تقویت بستر رو سازی مخصوصا در محل های خاکبرداری با توالی رسی کاملا مشهود است.
    کلیدواژگان: تقویت بستر، آهک، خاک رسی، دانسیته خشک و تر، آزمایش تعیین باربری
  • علی کارگر*، حمید شیرمحمدی صفحه 27
    تخصیص بودجه ای سالانه به منظور ارتقا ایمنی جاده ها از جمله اقدامات کاهش تصادفات جاده ای در کشور های مختلف است. از آنجا که هیچ گاه بودجه تخصیص یافته کافی نبوده باید بین مشکلات موجود و بودجه تعادلی برقرار گردد. به عبارت دیگر باید تخصیص بودجه به گونه ای انجام شود که بیشترین بازده را داشته باشد. از آنجا که تجهیزات ترافیکی یکی از مهم ترین عوامل تاثیرگذار در کاهش تصادفات بوده در این تحقیق مدلی ارائه می گردد که بهترین تجهیزات ترافیکی برای قطعات مختلف معبر مورد نظر بگونه ای انتخاب شوند که بیشترین تاثیر را در کاهش تصادفات داشته باشند. برای این منظور از تئوری هزینه و فایده استفاده شد. در این روش هزینه تجهیزات ترافیکی بعنوان هزینه و سود حاصل از کاهش انواع تصادفات بعنوان فایده هر راهکار در نظر گرفته شد. همچنین به منظور انتخاب راهکار بهینه از روش خطی که از روش های کارمد در تصمیم گیری یک معیاره در افزایش بهره وری پروژه های اقتصادی می باشد؛ استفاده شد. در مدل ارائه شده علاوه بر نظر گرفتن هزینه تصادفات بعنوان عامل اصلی تصمیم گیری، محدودیت های بودجه موجود و نیز مشکلات موجود در قطعات مختلف مسیر نیز لحاظ گردید. از ویژگی مهم این مدل در نظر گرفتن تاثیر همزمان چند اقدام ایمن سازی در کاهش تصادفات می باشد. در نهایت به عنوان مطالعه موردی 91 کیلومتر فاصله بین ارومیه- سلماس در استان آذربایجان غربی انتخاب و با توجه به بودجه موجود و تصادفاتی که در گذشته در این محور به وقوع پیوسته بهترین تجهیزات برای قطعات مختلف مسیر در نظر گرفته شد.
    کلیدواژگان: اولویت بندی، تجهیزات ترافیکی، تئوری هزینه و فایده، روش خطی
  • علیرضا عیدی، احسان کرانی صفحه 39
    مقاله حاضر در راستای مرتفع نمودن زمان بندی و اهداف پیچیده ایستگاه ها و باراندازهای سیستم حمل و نقل ریلی به طور همزمان گام بر می دارد. از اینرو در تلاش است تا با ارایه یک مدل برنامه ریزی عدد صحیح جدید برای مساله زمان بندی و تخصیص بلوک به مسیر در محوطه ایستگاه باری راه آهن که شامل محوطه دریافت، محوطه تخلیه و بار انداز، محوطه طبقه بندی و در آخر محوطه ارسال می باشد، به گونه ای بپردازد که جریان سیال واحد های بار و واگن ها طوری رخ دهد که توالی عملیات و زمان بندی تخلیه و طبقه بندی بار قطار های ورودی از یک سو و پس از آن مساله چگونگی تخصیص بلوک های طبقه بندی شده به مسیر های خروجی از سوی دیگر را با حداقل زمان انتظار به صورت بهینه رخ دهد و به عبارتی چهار مساله در چهار محوطه را در یک مدل برنامه ریزی عدد صحیح ادغام و یکپارچه نماید و وضعیت آنها را با بیانی ریاضی مطرح کند. بنابراین، ابتدا جمع آوری اطلاعات و تحلیل گسترده ای از مساله و منابع موجود صورت گرفت. سپس سعی شد تا با اطلاعات موجود در ادبیات، یک مدل برنامه ریزی خطی عدد صحیح کارآمد و جذاب برای مساله مربوطه پیشنهاد شود و در نهایت برای به نتیجه رسیدن تلاش های صورت گرفته دو روش حل برای آن ارایه گردد. روش نخست پیشنهاد استفاده از نرم افزار پژوهش عملیاتی گمز و کد ارایه شده آن در ضمیمه مقاله است. سپس یک شبه کد بر اساس الگوریتم ابتکاری حل حریصانه با توجه به NP-Hard بودن مساله، طراحی شده است.
    کلیدواژگان: بلوک به مسیر، محوطه بارانداز، زمان بندی ریلی
  • رضا مویدفر* صفحه 53
    مساله استخراج اطلاعات ترافیکی از تصاویر ماهوارهای موضوع مهمی است که طی دو دههی گذشته توجه زیادی به آن شده است. به طور کلی هدف این مسئله یافتن تعداد وسایل نقلیه به تفکیک سبک و سنگین در یک تصویر هوایی یا ماهوارهای است. با توجه به وقت گیر بودن روش های دستی در این مقاله فرایند مذکور به کمک تکنیکهای پردازش تصویر انجام میشود. استخراج این اطلاعات کاربردهای فراوانی در زمینه های مختلف علمی و عملی از جمله مدیریت شهری و ترافیکی دارد و تبدیل به یک نیاز مستقیم برای جامعه شده است. بنابراین دسترسی به اطلاعات بههنگام و درعین حال قابل پردازش اهمیت زیادی پیدا میکند. روش معرفی شده در این مقاله، تفکیک و شمارش وسایل نقلیه با استفاده از تصاویر ماهواره ای و بر اساس تکنیک برنامه نویسی در بخش GUIنرم افزار MATLAB میباشد. تفکیک انجام شده با کیفیت تصویر نسبت مستقیم دارد به این ترتیب که در صورت در دست داشتن تصویری با وضوح بالا میتوان به تفکیک وسایل نقلیه سبک و سنگین دو یا سه محوره و حتی تفکیک تمامی وسایل نقلیه طرح طبق آیین نامه پرداخت. به نظر میرسد دقت انسانی همچنان به عنوان یک عامل موثر در استخراج اطلاعات ترافیکی باید مورد استفاده قرار گیرد. همچنین موضوع هزینه و زمان به عنوان یک مانع جدی در دسترسی به این اطلاعات میباشد که نیاز به این نرم افزار را بیشتر نشان می دهد.
    کلیدواژگان: استخراج اطلاعات ترافیکی، تصاویر ماهوارهای، مدیریت شهری و ترافیکی، پردازش تصویر، تفکیک و شمارش وسایل نقلیه، نرم افزار MATLAB، GUI
|
  • S. Hesami, M. Atghaei*, M. Saffarzadeh, F. Haghighi Page 1
    Guide Signs as one of the primary means of traffic control, play an important role in controlling traffic flow. Guide Signs in addition to having the legibility and visibility, should be a way to convey the message to drivers, so that drivers between the signs and intersection, Recognize their own path. On the other hand, because of the limitations that exist in some of words on signs; at most two or three locations can be written on a sign. Hence, in this paper, with recognizing driver’s expectations by using method of Analytic Hierarchy Process (AHP); among the most important places ahead; the most important route can be used to insert the signs. Finally, it is determined that Vali-e-Asr Exp.-East , Bahrami Exp. , Airport Route and Gorgan-Mashhad , for direct and Vali-e-Asr Exp.-West , FarahAbad Blvd. and Sea for Right have a higher Priority than in other Places.
    Keywords: Guide Sign, AHP, Traffic Engineering, Urban management
  • H. Ziari, P. Mirzababaei, R. Babagoli, E. Ayazi Page 11
    Fuel supply stations are considered as absorbent positions. Long and additional trips of vehicles to this location can cause social and economic losses in addition to increasing fuel consumption. According to dynamic behavior of traffic, inappropriate locating of fuel supply stations may cause it to be out of service spontaneously and because of this, it imposes more demands to the other stations. Abundance of parameters in this trend requires more precision and experiments so locating a needed position are a long-term decision making. In this, many priorities can affect the procedure such as politics, economy, safety or environmental features. Against the obvious and clear instructions of Islam about vulnerable people and the poor, they and their economic growth are often not considered as a policy of decision making because most of the policies are based on earning much more financial benefits. In this study, locating the fuel supply has been done with the aid of GIS software with the approach of budget allocation according to justice and economic growth of the poor. Suitable locating of the fuel supplies not only is not a troublesome to the other economic activities but also is a means of economic growth in the near future of the poor.
    Keywords: locating, fuel supply station, Social Justice, the poor
  • R. Jafarzadeh*, B. Garibi Page 19
    With regard to cross the railway tracks and roads paved most original and non-original geological sequences with dominant lithological clay, silt, marl and Physical and chemical characteristics of soils, Possible ways to increase the strength of fine-grained soils against stress in compression, tension and shear at different axis (a-axis) or the all-round use. In this study, a sample of random and systematic path of clay used for established and strengthened platform, try it with tests to determine the bearing CBR in both wet and dry clay without lime (natural) and lime percentages of 2 and 5, the optimum amount of lime to stabilize and strengthen the substrate with known test results to determine the amount of change in transportation mode (with lime and without lime) were identified. However technically soils were also tested and evaluated. The importance of this study is to determine the amount of materials and how to strengthen the project's context; especially in the area of excavation of clay sequence is obvious.
    Keywords: Reinforced Bed, Limestone, Clay, Wet, Dry Density, Bearing Testing
  • A. Kargar*, H. Shirmohammadi Page 27
    Allocating budget to enhance highways safety is one of most important factors for reducing the amount of traffic crashes in several countries. Since the financial always isnt enough, reaching equilibrium between existing budget and problem is essential. Since traffic tools are the most important factors in reducing traffic crashes, in this research a model is presented for determining the best safety traffic tools which has profound influential on traffic accident. In this research firstly cost of different kind of crash like fetal, injury, and property damage only accident evaluated. For this purpose several factors such as cost of curing injured people or cost which is impacted from dying or disability of people to the society are considered. Beside that for choosing the best safety improvement method for variety rural highway section linear programming implemented in cost-benefit analysis. This method is one of the efficient, one criterion decision method in increasing beneficial in economic project. In this model besides considering cost of accident as fundamental factor of decision, the restriction of budget and problem in different section of the road are considered. One of the most characterizations of this model is considering more than one safety activity simultaneously. Finally, as a case study and for the sake of research validation, 91 km of Urmia-Salmas road, in west Azerbaijan province, was modeled. The outcome of this case study was proved to be satisfactory in terms of a set of best safety tools measures. The result is indicated that using some of economic safety improvement activity such as utilizing rumble strip or utilizing and improving horizontal and vertical signs have great influence on reducing traffic crash in variety sections of road. However, if suggested safety improvement activities are expensive for some of the sections, it is possible none of suggested idea accept for this section because of budget restriction.
    Keywords: Prioritize, Traffic facilities, cost, benefit Theory, linear Method
  • A.Eydi, E. Korani* Page 39
    This paper present to simultaneously resolving the complex problem of outbound trains scheduling and objectives of railroad humping yard at the rail transport systems. Thus, it trying by suggest a new scheduling model for block to track assignment and humping yard problems in the railroad yard with four parts of receiving yard, hump yard, classification yard and departure yard. This paper is working on the railcars flow in the all yards, so that the fluid flow of load units and block in railcars will be occurred by sequence operations and scheduling of unloading and load classification inbound train, and other hand, solving the problem of how to allocate category blocks to outbound tracks in the best dwell time of blocks in route. This paper integrated four problem in four yards by define a unique mixed integer programming. For this work, in first part of, took place initially information gathering and extensive technical analysis on the problem and available resources. According to field studies have been conducted and data’s provided in the literature, present an efficient and attractive mixed integer programming model. Finally, suggest two solution methods for solving it. Primarily, use the Gams software and second way design a heuristic greedy algorithm for this NP-hard problem.
    Keywords: Block To Track Assignment, Humping Yard, Rail Road Scheduling
  • R. Moayedfar* Page 53
    The extracted traffic information from satellite images is an important issue which is concentrated during the past two decades. The overall goal of this issue is to find the quantity of vehicles by separating the light and heavy vehicles in an aerial or satellite images. Due to the time consuming manual methods in this paper, the process is carried out by using image processing techniques. Extracting this information has many applications in different fields of science and practice of urban traffic management that became a direct need for the society. Therefore, access to the upgraded information and yet available to process will be so important. The presented method in this paper is, separating and counting vehicles using satellite images based on programming technique of GUI in the MATLAB software. The carried out separation is directly proportional with the image quality, thus, by having a high resolution image we can separate the light and heavy, two-or three-axis load vehicles or even all vehicles according to the Scheme Regulations. It seems that human accuracy should be use in extraction of traffic data as an effective factor. Also the cost and time issues as a serious impediment to access this information indicates more need to this software.
    Keywords: Traffic Data Extraction, Satellite Images, Urban, Traffic Management, Image Processing, Separating, Counting Vehicles, MATLAB Software, GUI