فهرست مطالب

طلوع بهداشت - سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 56، خرداد و تیر 1395)

نشریه طلوع بهداشت
سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 56، خرداد و تیر 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/04/27
  • تعداد عناوین: 19
|
  • شهاب الدین وحیدی مهرجردی * صفحات 1-12
    در اسلام پاکیزگی پیش شرط پذیرش بسیاری از عبادات به شمار رفته است. در بسیاری موارد نیز پاکیزگی به عنوان یک عمل عبادی و مستحب قلمداد شده است. این پاکیزگی و طهارت را می توان از دو جنبه فردی و اجتماعی مورد بررسی قرار داد. بنابراین می توان از پیوند عبادات و بهداشت فردی و اجتماعی سخن گفت. به گونه ای که بر اساس قرآن و روایات می توان یکی از ماموریت های پیامبر (ص) بهداشت و پاکیزگی و نظافت لباس، بدن، خوراک و سایر ابعاد زندگی انسان بوده است. تا جایی که اسلام در حد یک قاعده کلی، نظافت را از ایمان می داند. این موضوع در ارتباط با نماز، غسل و... کاملا مشهود است. در این مقاله برآنیم تا با استمداد از قرآن و روایات پیوند بهداشت فردی و اجتماعی با عبادات را جویا شویم. می توان گفت، در قرآن مقصود از این مفاهیم بهداشت ظاهری و باطنی است. برخی آیات بیان کرده اند که انسان از غذاهای سالم استفاده شود و یا اینکه از مومنین خواسته هنگام مستی به نماز نزدیک نشوند و نیز از خوردن گوشت مردار بپرهیزند، چراکه مردار غذای ناسالم و غیر بهداشتی به شمار می رود. در روایات اسلامی تاکید فراونی بر نظافت و ارتباط آن با ایمان شده است. مثلا جمله مشهور پیامبر اکرم (ص) که می فرماید: «نظافت (و بهداشت) قسمتی از ایمان است»؛ این نشان می دهد که ایمان انسان بدون رعایت مسایل بهداشتی کامل نمی شود. توجه به انواع غسل های واجب واستحبابی ووضونیزدرزندگی عبادی، اهمیت نظافت رادراسلام نشان می دهد. پس نظافت عنصر اساسی بهداشت است و بدون رعایت آن نمی توان از سلامتی برخورداربود. از این رو، یک فرد نمی تواند درعین مومن بودن، به اصول نظافت بی اعتنایی کند.
    کلیدواژگان: بهداشت فردی، بهداشت اجتماعی، عبادت، قرآن کریم
  • حسین فلاح زاده، فریبا اسدی *، مسعود رحمانیان، مهدی عمادی صفحات 13-22
    مقدمه
    بیماری دیابت از جمله بیماری های مزمنی است که شیوع آن بسیار زیاد و روز به روز درحال افزایش است. در این مطالعه ضمن تعیین عوامل موثر بر بیماری دیابت به مقایسه دو مدل خطی تعمیم یافته وخطی آمیخته تعمیم یافته می پردازیم.
    روش بررسی
    داده های این مطالعه مربوط به طرح تحقیقاتی بررسی شاخص های اپیدمیولوژیک بیماری دیابت بزرگسالان در گروه سنی 30سال وبالاتر شهری استان یزد می باشد. در این مطالعه جمعا 2795 نفر با انجام آزمایش قند خون از لحاظ ابتلا به دیابت بررسی شدند. برای تحلیل داده ها با استفاده از مدل رگرسیون لجستیک آمیخته ورگرسیون لجستیک معمولی از نرم افزار R استفاده شد.
    یافته ها
    در این مطالعه متغیر های سابقه خانوادگی ابتلا به دیابت، سن، شاخص توده بدنی و دورکمر به دور باسن در هردو مدل معنی دار شد ( 001/p<.) ، با این تفاوت متغیر که شغل در مدل رگرسیون لجستیک معمولی در سطح1/0 معنی دار بود ولی در مدل رگرسیون لجستیک آمیخته معنی دار نبود. همچنین، متغیرهای مساحت خانه، سطح تحصیلات و جنسیت در هیچ یک معنی دار نشد. با توجه به مقادیر نسبت شانس نیز در برخی از آنها شاهد تفاوت قابل توجهی بین دو مدل هستیم. با توجه به خطای استاندارد ضرایب ومقایسه مقادیر آن در دو مدل، شاهد کم برآوردی در مدل رگرسیون لجستیک معمولی بودیم.
    نتیجه گیری
    بکارگیری مدل های آمیخته تعمیم یافته منجر به نتایج دقیق تر می شود و ازکم برآوردی خطای استاندارد ضرایب جلوگیری می کند.
    کلیدواژگان: مدل های خطی آمیخته تعمیم یافته، رگرسیون لجستیک، دیابت، تقریب لاپلاس، مدل های خطی تعمیم یافته
  • حسن ترابی، محمدحسن احرامپوش، اصغر ابراهیمی، پروانه طالبی، مهدی مختاری * صفحات 23-33
    مقدمه
    کارواش یکی از صنایعی است که میزان زیادی آب مصرف کرده و فاضلاب آنها نیز حاوی انواع آلاینده ها ) دترجنت ها، روغن و چربی، فلزات و...) می باشد. تصفیه فاضلاب ناشی از این صنعت می تواند کمک بزرگی به حفظ منابع آب سطحی و زیرزمینی نماید. بنابراین در مطالعه حاضر کاربرد فرایند ازن زنی در تصفیه فاضلاب حاصل از شستشوی اتومبیل در یکی از کارواش های شهر یزد مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه در مقیاس آزمایشگاهی و به صورت پایلوت انجام شد. نمونه ها به صورت روزانه از یک کارواش جمع آوری گردید. با استفاده از یک راکتور استوانه ای شکل (با ارتفاع 1 متر و قطر داخلی 5 سانتی متر) حاوی بستر پلاستیکی، درصد حذف پارامترهایCOD با روش هضم و سورفکتانت آنیونی با روش استاندارد استخراج کلروفرم در طی فرآیند ازن زنی در دز ازن 7/0 و 1/1 میلی گرم در دقیقه در زمان های واکنش 30، 60 و90 دقیقه و pH 7، 9 و11 تعیین شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد راندمان حذف COD و سورفکتانت های آنیونی با افزایش pH و زمان تماس افزایش می یابد به طوری که در 11=pH و بعد از زمان واکنش 90 دقیقه برای دز ازن 1/1 میلی گرم در دقیقه به ترتیب راندمان حذف 57/68 و 71/77 درصد بدست آمد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که فرایند ازن زنی در یک راکتور با بستر آکنده دارای توانایی قابل توجهی در حذف COD و سورفکتانت های آنیونی می باشد. اما این فرایند به تنهایی قادر به حذف محتوای آلی فاضلاب کارواش نبوده و در صورت نیاز می توان از آن بصورت ترکیب با سایر روش ها جهت تصفیه فاضلاب کارواش ها استفاده نمود.
    کلیدواژگان: فاضلاب کارواش، ازن زنی، سورفکتانت آنیونی، COD
  • علیرضا افشانی *، حمیده شیری محمد آبادی صفحات 34-44
    مقدمه
    ضرورت توجه به سلامت اجتماعی زنان یک امر بدیهی و آشکار بوده و به همان میزان که سلامت خانواده، جامعه و محیط زیست ضروری است، تامین سلامت اجتماعی زنان نیز امری اجتناب ناپذیر است. از سوی دیگر رضایت از زندگی بر عواملی که پیش بینی کننده سلامتی هستند تاثیر گذار بوده و در مقابل ارتباط بین نارضایتی و سایر ریسک فاکتورهای سلامتی مورد تایید قرار گرفته است. بر این اساس پژوهش حاضر می کوشد تا وضعیت سلامت اجتماعی زنان شهر یزد و رابطه آن را با رضایت از زندگی مورد بررسی قرار دهد.
    روش بررسی
    تحقیق حاضر یک مطالعه مقطعی به شیوه پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه زنان 60-18 ساله شهر یزد در سال 1393 است. حجم نمونه براساس فرمول کوکران 288 نفر تعیین شد و با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایمتناسب (PPS) انجام گرفت. داده ها بر اساس پرسشنامه استاندارد سلامت اجتماعی کییز (1998) و رضایت از زندگی داینر و همکاران (1985) جمع آوری شدند.
    یافته ها
    میزان سلامت اجتماعی و رضایت از زندگی پاسخگویان در سطح متوسط بود. ضریب همبستگی پیرسون بین میزان رضایت از زندگی و ابعاد سلامت اجتماعی نیز عبارت است از: انسجام اجتماعی (215/0r=)، مشارکت اجتماعی (176/0r=)، پذیرش اجتماعی (311/0r=)، شکوفایی اجتماعی (175/0r=) و همبستگی اجتماعی (213/0r=) که به لحاظ آماری معنادار هستند. علاوه بر این نتایج مدل سازی معادلات ساختاری نیز نشان داد که رابطه معناداری بین رضایت از زندگی و سلامت اجتماعی زنان وجود دارد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان می دهد که بین میزان رضایت از زندگی و سلامت اجتماعی رابطه معنی دار و مستقیمی وجود دارد و با افزایش رضایت از زندگی، سلامت اجتماعی نیز افزایش پیدا می کند.
    کلیدواژگان: رضایت از زندگی، سلامت اجتماعی، زنان، یزد
  • محمدحسین باقیانی مقدم، فرحناز خبیری *، محمد علی مروتی شریف آباد، علی دهقان، حسین فلاح زاده صفحات 45-57
    مقدمه
    بیماری پوکی استخوان یکی از شایع ترین مشکلات سیستم عضلانی- اسکلتی و نوعی اختلال متابولیکی استخوان می باشد که معمولا بدون علامت بوده و در صورت عدم پیشگیری و درمان، اولین بار خود را با شکستگی استخوان نشان می دهد. هدف از این مطالعه، بررسی عوامل اجتماعی مرتبط با رفتارهای پیشگیری کننده از پوکی استخوان در زنان بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی می باشد.
    روش بررسی
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی است که به صورت مقطعی انجام گردید. جامعه مورد بررسی شامل 278 نفر از افراد مراجعه کننده به مراکز بهداشتی-درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد بودند. گردآوری اطلاعات توسط پرسشنامه و به صورت خودگزارش دهی تکمیل گردید. پایایی و روایی پرسشنامه مورد سنجش قرار گرفت و تایید گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند و در انجام آن از آزمون های آماری کروسکال والیس همراه با آزمون تعقیبی دان، من ویتنی، ضریب همبستگی اسپیرمن، تحلیل رگرسیون استفاده شد.
    یافته ها
    در میان رفتارهای پیشگیری کننده از پوکی استخوان بیشترین فراوانی مربوط به عدم مصرف سیگار یا در معرض آن قرار گرفتن و کمترین فراوانی مربوط به انجام فعالیت بدنی منظم در طول هفته می باشد. بر اساس ضریب همبستگی اسپیرمن، میزان آگاهی، منافع درک شده، راهنما برای عمل و خودکارآمدی با عملکرد زنان در خصوص رفتارهای پیشگیری کننده از پوکی استخوان همبستگی مثبت و مستقیم و موانع درک شده با عملکرد زنان همبستگی معکوس و معنی داری داشت (001/0P<). در مجموع متغیرهای الگو 36% از واریانس رفتارهای پیشگیری کننده را پیش بینی نمودند و از میان این متغیرها سازه خودکارآمدی قوی ترین پیش بینی کننده رفتار بود (000/0P=).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده، ارائه برنامه های آموزشی مناسب با تاکید بر افزایش آگاهی و همچنین بالا بردن سطح سازه های مدل اعتقاد بهداشتی و کاهش موانع در زمینه بیماری هایی چون پوکی استخوان توسط کادر مراکز بهداشتی درمانی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: مدل اعتقاد بهداشتی، پوکی استخوان، رفتارهای پیشگیری کننده
  • ملیحه سعید فیروزآبادی، رحیم طهماسبی، آزیتا نوروزی * صفحات 58-72
    مقدمه
    امروزه اپیدمی جهانی تنباکو منجر به مرگ میلیون ها نفر در سال می شود. مطالعه حاضر جهت شناسایی عوامل پیشگویی کننده وابستگی به نیکوتین در زنان مصرف کننده قلیان در شهر بوشهر طراحی شده است.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر مطالعه ای توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی (cross-sectional) می باشد که در آن تعداد 430 زن مصرف کننده قلیان ساکن شهر بوشهر مورد بررسی قرار گرفتند. به منظور طراحی پرسشنامه محقق ساخته با تعداد 20 نفر از زنان قلیانی مصاحبه ساختارمند انجام و سپس پرسشنامه طراحی گردید. جمع آوری داده ها به روش نمونه گیری در دسترس و گلوله برفی بود. پس از جمع آوری اطلاعات، تجزیه و تحلیل داده ها توسط نرم افزار آماری SPSS و با استفاده از آزمون های آماری مناسب انجام شد.
    یافته ها
    در این مطالعه میانگین سنی نمونه ها 57/13± 73/36 سال بود. میانگین و انحراف معیار نمره کلی رفتار وابستگی به نیکوتین 63/12± 71/40 بود. بالاترین نمره، مربوط به رفتار وابستگی به نیکوتین و کمترین نمره در سازه کنترل رفتاری درک شده بدست آمد. کلیه سازه ها بجز نگرش ابزاری و هنجار ذهنی، تبیین کننده رفتار وابستگی به قلیان بوده و از این بین خودکارآمدی بیشترین و نگرش احساسی کمترین تبیین کنندگی را داشتند (ضریب تبیین 30%).
    نتیجه گیری
    با توجه به وضعیت نامطلوب رفتار وابستگی به نیکوتین در زنان مصرف کننده قلیان، برنامه های مداخلاتی جهت ارتقاء خودکارآمدی افراد در کاهش این رفتار، کاهش احساسات مطلوب نسبت به قلیان و رفع هنجار توصیفی توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: تئوری رفتار برنامه ریزی شده، وابستگی به نیکوتین، قلیان، بوشهر
  • عبیدالله فرجی، عباسعلی رمضانی *، محمد عباس زاده بزی، هادی عبدالله زاد، علی علی آبادی صفحات 73-81
    مقدمه
    سل یکی از قدیمی ترین بیماری های بشر است و در طول سالیان دراز همواره به عنوان یکی از عوامل مرگ ومیر و ناتوانی انسان ها مطرح بوده است. ازآنجاکه سل معلول فقر وفقر معلول جهل وجهل مهم ترین شاخص ضعف فرهنگی است، هدف این مطالعه طراحی وارزشیابی برنامه آموزش بهداشت در خانواده مسلولین شهر زابل نسبت به بیماری سل بود.
    روش بررسی
    نوع مطالعه مداخله ای- نیمه تجربی (قبل و بعد) بود.جامعه مورد مطالعه شامل تمام افراد خانواده های مسلولین شهرستان زابل ( 95 نفر) بودند. ابزار جمع آوری اطلاعات در این پژوهش، پرسشنامه طراحی شده در زمینه آگاهی، نگرش و عملکرد در رابطه با بیماری سل بود که مشتمل بر 43 سوال بود.آموزش از طریق سخنرانی وآموزش چهره به چهره انجام شد. اطلاعات با استفاده از نرم افزار 18SPSS و با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی و همچنین استفاده از آزمون های آماری Tزوج وTمستقل و آنالیز واریانس یک طرفه و سپس آزمون توکی، اطلاعات مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت و05/0 P< به عنوان سطح معنی داری در نظر گرفته شد.
    نتایج
    میانگین آگاهی افراد موردمطالعه در قبل از آموزش 93/9 (از مجموع 20 امتیاز) بود که بعد از آموزش به 42/17 افزایش پیدا کرد و میانگین نمره نگرش افراد موردمطالعه در قبل از آموزش 67/3(از مجموع 9 امتیاز) بود که بعد از آموزشبه 45/7 افزایش پیدا کرد و میانگین نمره عملکرد افراد موردمطالعه در قبل از آموزش 04/7(از مجموع 14 امتیاز) بود که بعد از آموزشبه 77/12 افزایش پیدا کرد و این اختلاف در سطح 05/0≥p معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    برنامه آموزشی موثر می تواند سطح آگاهی، نگرش و عملکرد افراد خانواده را در مورد بیماری های مختلف افزایش داده و درنتیجه منجر به ارتقای سلامتی جامعه گردد.لذا مسئولان و برنامه ریزان بهداشتی کشور می توانند با برگزاری کلاس های آموزشی و ارتقای سطح آگاهی جامعه گام موثری در جهت بهبود وضعیت سلامت جامعه بردارند.
    کلیدواژگان: آموزش، ارزشیابی، آگاهی، نگرش، عملکرد، سل، زابل
  • محمد علی مروتی شریف آباد، زینت مومنی *، محمدحسن اسلامی، عارفه دهقانی، علی حکیم زاده اردکانی صفحات 82-93
    مقدمه
    خود مراقبتی یکی از جنبه های مهم درمان در بیماران مولتیپل اسکلروزیس است. نظر به لزوم توجه به نیازها، حقایق و تعیین کننده های یک رفتار و جهت به حداکثر رساندن تاثیر برنامه های آموزشی، مطالعه حاضر با هدف تعیین خودمراقبتی بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس و عوامل مرتبط با آنها، بر اساس الگوی اعتقاد بهداشتی انجام گرفت.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی از نوع همبستگی بود. 120 بیمار به روش نمونه گیری تصادفی ساده از بین بیماران عضو انجمن MS شهر یزد وارد مطالعه شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه ای بود که عوامل مرتبط با رفتارهای خودمراقبتی در بیماری MS مشتمل بر درک بیماران از علایم و سازه های مدل اعتقاد بهداشتی را همراه با رفتارهای خودمراقبتی ارزیابی می نمود. داده ها با استفاده از آزمون های همبستگی پیرسون، آنالیز رگرسیون چندگانه، t مستقل، همبستگی اسپیرمن و آنالیز واریانس یک طرفه در نرم افزار spss نسخه 20 تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    آزمودنی ها به طور متوسط 47/51%از رفتار های خودمراقبتی را انجام می دادند و در میان حوزه های مختلف رفتارهای خود مراقبتی، استفاده از وزنه های کوچک برای کاهش ناهماهنگی حرکتی و لرزش دست ها و پاها ، اختصاص زمان منظمی برای دفع ادرار و انجام ورزش های مناسب دارای کمترین فراوانی بود قدرت پیش بینی کنندگی شدت درک شده و راهنما برای عمل در پیش بینی رفتارهای خودمراقبتی معنی دار بود که در این میان شدت درک شده پیشگویی کننده قوی تر بود. در ضمن کل سازه های مدل اعتقاد بهداشتی 8/9%تغییرات رفتارهای خودمراقبتی را پیش بینی می کنند.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه مهمترین عوامل مرتبط با خودمراقبتی شدت درک شده و راهنما برای عمل مشخص گردید. بنابراین لازم است در برنامه های مداخله ای بر موارد فوق تاکید بیشتری شود. از سوی دیگر با توجه به قدرت پیش بینی کنندگی پایین مدل اعتقاد بهداشتی پیشنهاد می شود در مطالعات بعدی از مدل های دیگر استفاده شود
    کلیدواژگان: مولتیپل اسکلروزیس، رفتار های خودمراقبتی، مدل اعتقاد بهداشتی
  • مهدیه مصلایی پوریزدی *، محسن میرزایی، آزاده نجارزاده، فهیمه مزیدی شرف آبادی، عباسعلی ایمانی، اصغر زارع رحیم آبادی صفحات 94-104
    مقدمه
    کم خونی یکی از مشکلات بهداشتی عمومی در سراسر جهان و از جمله درکودکان می باشد. لذا مطالعه حاضر که در پی یافتن عوامل مرتبط با کم خونی می باشد با هدف بررسی ارتباط کم خونی با عوامل دموگرافیک در کودکان 12-7 ساله یزدی انجام پذیرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی 390 نفر از دانش آموزان 12-7 ساله مدارس ابتدایی شهرستان یزد به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای به طور تصادفی انتخاب شدند. تنها دانش آموزان سالم وارد این مطالعه شدند به علاوه در گروه دختران افرادی که سیکل های ماهانه آنها شروع شده بود وارد مطالعه نشدند. اطلاعات فردی و دموگرافیک با استفاده از پرسشنامه جمع آوری گردید. قد و وزن افراد به روش استاندارد اندازه گیری شد. هموگلوبین سرم کمتر از 5/11 گرم در دسی لیتر کم خونی، هموگلوبین 5/13-5/11 گرم در دسی لیتر در معرض خطر کم خونی و فریتین کمتر از 15 میکروگرم در دسی لیتر کم خونی شدید یا فقر آهن تعریف شد.
    یافته ها
    کم خونی در3/1% کودکان مورد مطالعه مشاهده شد، اما 5/51% کودکان در معرض خطر کم خونی بودند. 1/9% کودکان کم خونی شدید داشتند. در بین عوامل دموگرافیک مورد بررسی سن و جنسیت ارتباط آماری معنی داری با کم خونی داشت. به طوری که کودکان 8-7 ساله و دختران دارای شیوع بالاتری از کم خونی بودند.
    نتیجه گیری
    بیش از نیمی از نوجوانان یزدی (8/52% ) دارای کم خونی یا در معرض کم خونی فقر آهن می باشند. بالا بودن بیشترین شیوع کم خونی در دختران قبل از شروع سیکل های ماهانه بسیار حائز اهمیت می باشد.
    کلیدواژگان: کم خونی، فقر آهن، کودکان، عوامل دموگرافیک، یزد
  • سید سعید مظلومی محمودآباد، هادی اسلامی *، محبوبه دهقانی زاده، ملیحه اعرابی صفحات 105-113
    مقدمه
    برگزاری صحیح کلاسهای آموزشی مشاوره قبل از ازدواج به زوجین کمک می کند تا آگاهی لازم در زمینه مسائل مختلف بهداشت باروری را کسب نمایند. هدف از این مطالعه، تعیین تاثیر مشاوره قبل از ازدواج بر آگاهی و نگرش زوجین در شهر یزد بوده است.
    روش بررسی
    این مطالعه نیمه تجربی و از نوع قبل و بعد بوده که در آن 200 نفر از زوجین شرکت کننده در کلاسهای مشاوره قبل از ازدواج به صورت تصادفی انتخاب شدند. جمع آوری اطلاعات توسط پرسشنامه بوده که در دو مرحله ی قبل و بعد از آموزش توزیع و پس از تکمیل جمع آوری گردید. در نهایت داده ها توسط نرم افزار SPSS نسخه 18 و آزمون های آماری t-test و ANOVA مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    داده ها نشان داد که زوجین قبل از شرکت درکلاس های مشاوره به ترتیب 6/37 و 1/48 درصد و بعد از آموزش به ترتیب 1/65 و 6/57 درصد از نمره مربوط به آگاهی و نگرش را کسب کرده اند. همچنین میانگین نمره آگاهی و نگرش بر حسب جنس، سطح تحصیلات و شغل از لحاظ آماری معنی دار بوده است(05/0P≤).
    نتیجه گیری
    با توجه به تغییر کم نگرش زوجین، پیشنهاد می شود بعد از کلاس های مشاوره فرصتی به زوجین داده شود تا سوالات خود را به صورت خصوصی بیان کنند. همچنین برای رسیدن به تغییر رفتار نسبتا پایدار در زوجین جوان و ارتقای سطح سلامت آنان، باید در کنار برگزاری کلاس های آموزشی پیش از ازدواج به کیفیت این کلاس ها نیز توجه بیشتری شود.
    کلیدواژگان: مشاوره قبل از ازدواج، آگاهی، نگرش، زوجین، یزد
  • احمد رضا یاری، حسین جعفری منصوریان، صمد غلامی ینگجه، غریب مجیدی * صفحات 114-126
    مقدمه
    با روش های مناسب می توان بیش از 95 درصد پساب شستشوی معکوس فیلتر را بازیافت نمود. هدف از انجام این مطالعه بررسی کارایی فرایند انعقاد الکتریکی در حذف کدورت و جامدات معلق از پساب شستشوی صافی شنی تند تصفیه خانه آب شماره یک کرج می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت تجربی در مقیاس آزمایشگاهی و به صورت پایلوت در سیستم ناپیوسته انجام شد. مخزنی با جنس پلاکسی گلاس با حجم 4 لیتر، حاوی 4 عدد الکترود صفحه ای از جنس آلومینیوم و آهن به یک منبع تغذیه جریان مستقیم متصل شد. نمونه ها هر 15 دقیقه از میانه راکتور جهت اندازه گیری کدورت و جامدات معلق جمع آوری و مورد آزمایش قرار گرفتند. تاثیر پارامتر های مختلفی از قبیل دانسیته جریان، زمان واکنش و پتانسیل الکتریکی مورد مطالعه قرار گرفت. تعداد کل نمونه های مورد آزمایش 48 نمونه بود. کدورت به روش نفلومتری و کل مواد جامد معلق به روش وزن سنجی سنجش شد.
    یافته ها
    بیشترین میزان حذف کدورت و جامدات معلق در زمان واکنش 60 دقیقه، دانسیته جریان mA/cm210 و اختلاف پتانسیل 45 ولت مشاهده شد. بیشترین راندمان حذف کدورت در الکترود آلومینیومی و آهنی به ترتیب برابر با 83/96 درصد و 77/83 درصد بود. همچنین بیشترین میزان حذف جامدات معلق در الکترود آلومینیومی و آهنی به ترتیب برابر با 73/96 درصد و 22/86 درصد بود.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که فرآیند انعقاد الکتریکی می تواند گزینه مناسبی برای حذف کدورت و جامدات معلق از پساب شستشوی صافی شنی تند باشد. کارایی الکترود آلومینیومی در حذف کدورت و جامدات معلق بیشتر از الکترود آهنی بود.
    کلیدواژگان: انعقاد الکتریکی، صافی شنی تند، شستشوی معکوس، کدورت، جامدات معلق
  • فاضله عطار باشی مقدم، احمد حائریان اردکانی، پویا حمیدی، ناهید نصر آبادی * صفحات 127-137
    مقدمه
    گرچه عامل اصلی ایجادکننده پریودنتیت، پلاک میکروبی است ولی نقش سیگار به عنوان یک عامل خطر مهم در فرآیند پیشرفت بیماری های پریودنتال، به اثبات رسیده است. هدف از این مطالعه بررسی میزان آگاهی و نگرش افراد مبتلا به پریودنتیت در مورد اثر سیگار بر سلامت پریودونتال بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، 300 بیمار مبتلا به پریودنتیت با دامنه سنی 74-18 سال به روش نمونه گیری آسان از مراجعه کنندگان به بخش پریودنتولوژی دانشکده دندانپزشکی شهید صدوقی و کلینیک تخصصی خاتم الانبیاء شهر یزد انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه جمع آوری شد و توسط نرم افزار آماری SPSS نسخه 17 و آزمون های آماری chi-square،t-test و ANOVA مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین نمره کلی آگاهی بیماران از اثرات سیگار بر سلامت پریودنتال 4/18±7/86 و نمره نگرش آن ها 3/7±1/48 بود. ارتباط معنی داری میان آگاهی و نگرش بیماران با سطح تحصیلات آن ها وجود داشت. در این مطالعه 42٪ افراد سیگاری حداقل برای یک بار اقدام به ترک سیگار کرده بودند که تنها 3/14% از آنها به دلیل مسائل مربوط به سلامت دهان و دندان و مشورت با دندانپزشک بوده است.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش نشان داد که اگرچه میزان آگاهی بیماران از اثرات سیگار بر سلامت پریودنتال خوب است ولی نگرش آن ها در این باره متوسط ارزیابی شد. شاید علت اصلی این که بیماران با داشتن آگاهی نسبتا خوب نسبت به اثرات زیانبار سیگار بر سلامت پریودنتال باز به کشیدن سیگار ادامه می دهند، همین نگرش متوسط به این موضوع باشد. این مطالعه نشان داد دندانپزشکان نقش کمی در آگاه کردن بیماران به عهده داشتند.
    کلیدواژگان: سیگار، سلامت پریودنتال، پریودنتیت، آگاهی، نگرش
  • محسن ثالثی *، محمدرضا ساده، هما شیخانی شاهین صفحات 138-148
    مقدمه
    سندرم متابولیک به عنوان یک عامل خطرزابرای بیماری های مزمن متعددی مانند دیابت نوع2 و بیماری قلبی- عروقی محسوب می شود که از طریق برخی عوامل مانند تغذیه ناسالم، روش زندگی بی تحرک و استعداد ژنتیکی ایجاد می گردد. در حالی که سطوح بالاتری از قدرت عضلانی با خطر پایین تر سندرم متابولیک همراه می باشد. لذا هدف از تحقیق حاضر بررسی پاسخ برخی عوامل خطرزای قلبی- عروقی در زنان مبتلا به سندرم متابولیک به یک دوره تمرین مقاومتی است.
    روش بررسی
    26 زن یائسه سالم غیرفعال به صورت داوطلبانه هدفمند جهت شرکت در پژوهش انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه تجربی و گواه تقسیم شدند.آزمودنی ها در آزمون های تن سنجی شامل اندازه گیری قد، دور کمر و لگن، وزن، چربی زیر جلدی و نمونه گیری خونی شرکت کردند. گروه تجربی تمرینات مقاومتی را به مدت 10 هفته و هر هفته 3 جلسه با 40 تا 50 درصد یک تکرار بیشینه انجام دادند.
    یافته ها
    نتایج نشان دادکه پس از 10 هفته تمرین مقاومتی در گروه تجربی شاخص های وزن (001/0>P )،کلسترول تام(03/0>P) وتری گلیسرید(001/0>P) نسبت به گروه کنترل کاهش معنی دار داشت. همچنین در گروه تجربی نسبت به پیش آزمون تغییرات معنی داری در میانگین نمایه توده بدن، اندازه دور کمر، درصد چربی، فشار خون سیستولیک و کلسترول-HDL مشاهده گردید، اگرچه این تغییرات در بین دو گروه معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    در مجموع یافته های پژوهش نشان داد که یک برنامه فعالیت ورزشی مقاومتی می تواند باعث بهبود عوامل خطرزای قلبی عروقی در زنان مبتلا به سندرم متابولیک شود. البته ساز و کارهای موثر در بهبود علائم سندرم متابولیک متعاقب فعالیت های ورزشی به وضوح مشخص نشده است.
    کلیدواژگان: سندرم متابولیک، تمرینات مقاومتی، عوامل خطرزای قلبی، عروقی
  • مصطفی غفوری بیداخویدی، سیدعلی یاسینی اردکانی *، سید حسین حکمتی مقدم صفحات 149-158
    مقدمه
    پاتولین سمی خطرناک است که به وسیله انواع مختلفی از کپک ها تولید می شود. هدف از این مطالعه بررسی توانایی نانوذرات سلولز کونژوگه شده با پلی گوانین در جذب سم پاتولین در آب سیب های آلوده بود.
    روش بررسی
    ابتدا نانوذرات سلولز سنتز و سپس با کمک کراس لینکر به مولکول پلی گوانین متصل گردید. سپس سریال غلظت پاتولین(1000 و 500 و 250 و 125 میکروگرم بر لیتر) در آب سیب تهیه و به همه آنها نانوذرات کونژوگه اضافه شد و همگی در 37 درجه سانتی گراد انکوبه گردیدند. بعد از انکوباسیون، غلظت پاتولین در هر لوله با اسپکتروسکوپی در طول موج 340 نانومتر به دست آمده و نهایتا درصد جذب در هر لوله حساب شد. برای شبیه سازی مولکولی نیز ساختار های اولیه پاتولین و نانوذرات کونژوگه شده با پلی گوانین در برنامه Hyper Chem وارد و به مدت 50 پیکو ثانیه انرژی بین مولکولی این دو ساختار محاسبه شد.
    یافته ها
    این مطالعه نشان داد که رابطه معنی داری بین غلظت اولیه پاتولین و میزان جذب سم توسط نانوذرات وجود دارد(05/0P=). حداکثر جذب نیز حدود هفتاد درصد گزارش گردید. همچنین شبیه سازی رایانه ای نیز جذب را تایید نمود.
    نتیجه گیری
    از این مطالعه می توان نتیجه گرفت که نانوذرات کونژوگه شده با پلی گوانین جاذب مناسبی برای سم پاتولین بوده و باید در مطالعات آینده به لحاظ کاربردی نیز مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: جذب، پاتولین، آب سیب، نانوذرات سلولز، پلی گوانین
  • عباس افخمی عقدا *، عباس رحمتی، مسعود فضیلت پور صفحات 159-174
    مقدمه
    یک کودک کم توان ذهنی، به عنوان یک فشار خردکننده روی والدین می باشد. در نتیجه آموزش مادران این کودکان از اهمیت بسزایی برخوردار است. یکی از فعالیت های مفید در این زمینه آموزش خوددلگرم سازی می باشد. بدین منظور مطالعه حاضر با هدف بررسی اثربخشی خوددلگرم سازی بر میزان تاب آوری و خوش بینی مادران دارای کودک کم توان ذهنی انجام گرفت.
    روش بررسی
    به شیوه نیمه آزمایشی پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل اجرا گردید. گروه نمونه شامل 24 نفر از مادران دارای کودک کم توان ذهنی یزد در سال 94-1393بودند، که به صورت داوطلبانه (غیرتصادفی) انتخاب گردیدند و در نهایت به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (در هر گروه 12نفر) جایگزین شدند. میزان تاب آوری و خوش بینی شرکت کنندگان در این پژوهش به ترتیب توسط پرسشنامه تاب آوری کانر- دیویدسون (CD-RISC) و جهت گیری زندگی(LOT) در پیش آزمون و پس آزمون سنجیده شد و گروه آزمایش در 10 جلسه 1:30 ساعته آموزش خوددلگرم سازی طی 10 هفته متمادی در روزهای یکشنبه در آموزشگاه تلاش یزد شرکت نمودند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوورایانس چند متغیری (MANCOVA)، تحلیل کوورایانس یک متغیری (ANCOVA) با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه22 استفاده شد.
    یافته ها
    تحلیل کوواریانس بر روی داده ها نشان داد که جلسات آموزشی تاثیر معنی داری بر تاب آوری و خوش بینی گروه آزمایش داشته است(05/0P<).
    نتیجه گیری
    آموزش خوددلگرم سازی می تواند به احتمال زیاد افزایش تاب آوری و خوش بینی را در پی داشته باشد.
    کلیدواژگان: خوددلگرم سازی شوانکر، تاب آوری، خوش بینی، مادران کودکان کم توان ذهنی
  • مریم علاقبند *، فرخ لقا ثروت، فاطمه زارع پور صفحات 175-185
    مقدمه
    از جمله اختلالاتی که به شدت بر سلامت و در نتیجه کیفیت زندگی افراد تاثیر می گذارد بیماری های مزمن نظیر سرطان است که پس از سرطان پوست دومین سرطان شایع در زنان می باشد. با توجه به رشد روز افزون سرطان پستان، پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین کیفیت زندگی و امید به زندگی در بیماران مبتلا به سرطان پستان صورت گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش توصیفی-مقطعی انجام شد و جامعه مورد بررسی 80 نفر از بیماران مبتلا به سرطان پستان یکی از مراکز شیمی درمانی شهر یزد بودند.ابزار جمع آوری اطلاعات در این بررسی پرسشنامه کیفیت زندگی(SF-36) و پرسشنامه امیدواری اسنایدر بود که به روش مصاحبه با بیماران تکمیل گردید. داده ها با استفاده ازspss ویرایش 18 وآزمون های آماریt-test وضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    نتایج
    یافته ها نشان داد که با استفاده از آزمون ضریب همبستگی پیرسون و با اطمینان 95% ، 288/0r= و01/0p= می توان گفت که همبستگی مثبت و معنی داری بین کیفیت زندگی و امید به زندگی وجود دارد. میانگین امید به زندگی در این بیماران67/3± 63/23 و میانگین کیفیت زندگی آنها6/19 ا± 32/47 می باشد.
    نتیجه گیری
    بیمارانی که از کیفیت زندگی خوبی برخوردارند، امید به بهبود و ادامه زندگی نیز در آنان بالاتراز سایرین می باشد و هرچه امید به زندگی بالاتر، کیفیت زندگی نیز مطلوب تر خواهد بود در نتیجه این بیماران نسبت به تحمل فشارها و استرس های ناشی از درمان بیماری پاسخ مناسبتری از خود نشان می دهند و درمان های ارائه شده را بهتر پذیرفته و به آن عمل می کنند. لذا بهتر است برای این بیماران کلاس های آموزشی در جهت ارتقاء کیفیت زندگی و امید به زندگی آنها انجام شود.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، امید به زندگی، بیماران، سرطان پستان
  • نجمه رنجبر *، محمدرضا صادقیان، محمد مهدی زحمتکش، محمدرضا ساده صفحات 186-193
    •تغذیه مناسب پایه و اساس عملکرد جسمانی را تشکیل می دهد. امروزه نوشیدنی های متنوع ورزشی در بازار وجود دارد و ورزشکاران با مقادیر مختلف از آنها در جهت بهبود عملکرد ورزشی استفاده می کنند.نوشابه های ورزشی همیشه موضوع مورد علاقه جوانانی بوده اند کهبه ورزش اهمیت خاصی می دهند. هدف آن بررسی اثر مصرف نوشابه ورزشی با محلول قندی بر سطح اسید لاکتیک خونی دانشجویان پسر رشته تربیت بدنی دانشگاه یزد بود.
    روش بررسی
    این تحقیق از نوع نیمه تجربی طراحی شده بود و بدین منظور 10 نفر از دانشجویان پسر رشته تربیت بدنی دانشگاه یزد (میانگین سن 7/0+35/19سال، قد 13/3+25/171 سانتی متر، میانگین وزن7±1/63 کیلوگرم) به صورت داوطلبانه انتخاب شدند. فعالیت بی هوازی آزمودنی ها شامل آزمون RAST می باشد که نمونه ها، آزمون را سه دفعه و با فاصله زمانی 48 ساعت از یکدیگر انجام دادند. این گروه 10 نفره به صورت دوسویه کور، 40 دقیقه قبل از اجرای فعالیت بی هوازی نوشابه ورزشی ایزوتونیک (داینامین)، محلول قندی ساده و یا دارونما داده شد. قبل و بعد از اجرای فعالیت بی هوازی از آزمودنی ها نمونه خونی گرفته شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون tمستقل استفاده شد.
    •نتایج نشان داد که مصرف نوشابه ورزشی نسبت به دارونما و محلول قندی ساده باعث کاهش معنی داری در میزان سطح اسیدلاکتیک آزمودنی ها شده است.
    •به طور کلی، به نظر می رسد مصرف نوشیدنی ورزشی داینامین می تواند سطح اسید لاکتیک خون را در حین فعالیت های بی هوازی کاهش دهد و احتمالا به بهبود عملکرد منجر شود.
    کلیدواژگان: نوشابه ورزشی، توان بی هوازی، سطح اسید لاکتیک، آزمونRAST
  • عباسعلی جعفری *، محمد تقی قانعیان، محمدحسن احرامپوش، حبیبه مومنی، سارا جمشیدی، سمانه مظفری صفحات 194-203
    مقدمه
    گندم از مهم ترین غلات در ایران می باشد و نان تهیه شده از آرد گندم از مهم ترین ماده غذایی در جیره غذایی انسان در کشور می باشدکه در صورت آلوده بودن اولیه گندم و هم چنین نگهداری و انبار آرد در شرایط نامطلوب محیطی می تواند باعث آلودگی آرد به قارچ های سمی و به ویژه قارچ های مولد آفلاتوکسین شود. هدف از انجام مطالعه حاضر بررسی میزان و نوع آلودگی های قارچی در آردهای توزیع شده در نانوایی های شهر یزد بوده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی– مقطعی، نمونه های آرد از تعداد 80 نانوایی و هم چنین تعداد 20 نمونه از نمونه های آرد تولیدی 4 کارخانه آرد شهر یزد به طور خوشه ایو تصادفی تهیه شد. پس از اندازه گیری میزان رطوبت، رقتهای2- 10تا6- 10 نمونه ها برروی محیط کشت سابورودکستروز آگار کشت داده و با براورد تعداد کلنی قارچ های جدا شده، جنس و گونه آن ها از روی ساختمان ماکروسکوپی و میکروسکوپی تشخیص داده شدند. اطلاعات را با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و به بکارگیری آمارهای توصیفی مانند میانگین، انحراف معیارو هم چنین با آزمون های مناسب آماری مانند Chi square test آنالیز آماری انجام گرفت. سطح اطمینان 95% معنی دار در نظر گرفته می شود.
    یافته ها
    مجموعا تعداد2223 کلنی قارچ از 11 جنس و گونه مختلف قارچ از نمونه های آرد مورد مطالعه جدا و شناسایی شدند که تنها 7% نمونه های مورد بررسی دارای آلودگی قارچی بیشتر از میزان مجاز بودند. قارچ های پنیسیلیوم، کلادوسپوریوم، فوزاریوم، آسپرژیلوس فلاووس و آسپرژیلوس نایجر از شایعترین قارچ های و قارچ های آلترناریا، ورتیسلیوم، ریزوپوس و فوما با کمترین آلودگی جدا شده از نمونه های آرد مورد بررسی در این مطالعه می باشند.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر در مقایسه با مطالعات مشابه بیانگر وضعیت نسبتا مطلوب آردهای توزیع شده در نانوایی ها شهر یزد ازنظر میزان آلودگی قارچی در مقایسه با سایر مطالعات مشابه می باشد.
    کلیدواژگان: آلودگی، قارچی، آرد، نانوایی، یزد
  • بهاره حبیبی *، عباس امان الهی صفحات 204-216
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین میل جنسی و صمیمیت با نشانه های افسردگی و رضایت زناشویی در زنان سه ماه تا دو سال پس از تولد نوزاد در شهرستان بندر ماهشهر بود.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر، یک مطالعه مقطعی از نوع همبستگی بود، که در اردیبهشت سال 1393بر روی 107 زن مراجعه کننده به مراکز بهداشتی شهرستان ماهشهر که دارای فرزند بین سنین سه ماه تا دو سال بودند، انجام شد. اعضای نمونه به صورت در دسترس انتخاب و سپس پرسشنامه های میل جنسی(SIDI)، صمیمیت(PAIR)، افسردگی(CES-D) برای هر کدام تکمیل گردید. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    نتایج
    بین صمیمیت و میل جنسی با نشانه های افسردگی رابطه منفی(01/0P≤.) و بین صمیمیت و میل جنسی با رضایت زناشویی رابطه ی مثبت (01/0P≤.) به دست آمد. متغیر های صمیمیت و میل جنسی پیش بینی کننده های معنی داری برای نشانه های افسردگی و رضایت زناشویی بعد از زایمان بودند و 62 درصد از تغییرات، نشانه های افسردگی و 63 درصد رضایت زناشویی را تبیین کردند.
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان دادند که بعد از تولد نوزاد زمانی که زایمان تغییراتی را در زندگی زوج ها به وجود می آورد و رضایت زناشویی و خلقیات زنان تحت تاثیر قرار می گیرد می توان از صمیمیت و میل جنسی برای پیش بینی افسردگی و رضایت زوج ها استفاده کرد.
    کلیدواژگان: صمیمیت زناشویی، میل جنسی، افسردگی، رضایت زناشویی، زنان
|
  • S. Vahidi Mehrjerdi* Pages 1-12
    In Islam, cleanliness is accounted as the precondition of much worship. In many cases, it is considered as an act of worship and recommended ritual. This cleanliness can be investigated from the individual and social dimensions. Thus, we can discuss about the link between worship and individual/ social health. So that according to Quran and Tradition one of prophet's commissions was sanitation and cleanliness of clothes, body, food, and other aspects of human lives. This continues to the point that Islam accounts cleanliness as faith in a general rule. This issue is completely evident in relation with prayers, immersion, etc. The present study targets at investigating the link between individual /social cleanliness and worship. It can be said that, these concepts of Quran mean both inward and outward health. For example, some verses indicate that healthy foods should be consumed or moreover, Muslims are asked not to pray when drunk and also to avoid eating murrain since it is accounted as unhealthy and unsanitary. In Islamic Traditions, great emphasis has been put on cleanliness and its relation to faith. For instance, the famous quotation of the holy prophet that says: "cleanliness (and hygiene) is part of faith." This indicates that human's faith is not complete without considering health issues. Paying attention to different types of obligatory and recommended immersions as well as ablution shows the importance of cleanliness in Islam. Consequently, cleanliness is the main component of health and one can not be healthy without observing it. Therefore, a person cannot be pious while disregarding the principles of cleanliness.
    Keywords: Individual Health, Social Health, Worship, Holy Quran
  • Fallahzadeh H., Rahmanian M., Emadi M., Asadi F.* Pages 13-22
    Introduction
    Diabetes mellitus is a chronic disease, it’s prevalence is very high and is increasing recently. In this study, in addition to determining type II diabetes related factors, we compared the generalized linear and generalized linear mixed models.
    Methods
    Data is related to research project to investigate the epidemiological characteristics of diabetes in adults aged 30 years and older in the province of Yazd. In this study, 2,795 people were screened with a blood glucose test for diabetes. We for data analysis by the mixed logistic and ordinary logistic regression used the R software.
    Results
    In this study ,four variables of family history of diabetes, age, body mass index and waist circumference to hip circumference were significant in both models (p-value
    Conclusion
    The use of generalized linear mixed models lead to more accurate results and prevents underestimated standard error of the coefficients.
    Keywords: Diabetes, Generalized linear mixed models, Logistic regression, Laplace approximation, Generalized linear models
  • H. Torabi, Mh Ehrampoush, A. Ebrahimi, P. Talebi, M. Mokhtari* Pages 23-33
    Introduction
    Carwash are industries that consume large amounts of water and results wastewater that have different type of pollutents(detergents, oil and grease, metals, etc.). Enough treatment of carwash wastewater is important and could be protect surface and ground water. Therefore, in this study ozonation process was used for carwash wastewater that generated from washing the cars in Yazd.
    Method
    The study was conducted on a laboratory scale. Samples were collected from a carwash unit. In a cylindrical pilot packed reactor (with height=1 m and internal diameter=5 cm) with plastic bed, removal rate of COD and anionic surfactants determined by method digestion and Standard chloroform extraction, respectively during the ozonation process with Two Ozone doses (0.7 and 1.1 mg per minute), 3 reaction time ( 30, 60 and 90 minute) and three pH (7, 9 and 11) were used.
    Results
    The results showed that removal efficiency of COD and anionic surfactants increases with increasing pH and reaction time. At pH =11 and after a reaction time of 90 minutes for an ozone dose of 1.1 mg/min, removal efficiency of COD and anionic surfactants was %68.57 and %77.71, respectively.
    Conclusion
    The results showed that the ozonation process in packed bed rector has significant ability to remove COD and anionic surfactants from carwash wastewater. But this process alone cannot remove organic content of carwash wastewater completely. The ozonation process can be combined with other methods as appropriate and safe method for treating carwash wastewater.
    Keywords: Carwash wastewater, Ozonation, Anionic surfactants, COD
  • Ar Afshani *, H. Shirimohammadabad Pages 34-44
    Introduction
    The importance of attention to social health among women is an obvious case and supporting the Family Health, society and environment are as important as, preparing social health of women is an inevitable case. Determining of the social health condition and its correlation between life satisfaction and social health is the basic object of this research.
    Methods
    The present research was survey cross- sectional study. The population of this study included all Women 18-60 years old, the city of Yazd in 2014. The sample size was determined based on Cochran formula 288 and was used with Probability Proportionate to Size Sampling (PPS). Data based on Keyes social health (1998) and life satisfaction Diener et al (1985) standard questionnaire were collected.
    Results
    Pearson correlation coefficient between life satisfaction and social health are: social integration (r=0.215), Social participation (r=0.176), social acceptance (r=0.311), Social actualization (r=0.175), Social solidarity (r=0.213) that are statistically significant.
    Conclusion
    The results show that there is significant and direct correlation between life satisfaction and social health and with the increase in life satisfaction, social health increases.
    Keywords: Life satisfaction, Social health, Women, Yazd
  • Mh Baghianimoghadam, F. Khabiri *, Ma Morovati Sharifabad, A. Dehghan, H. Falahzadeh Pages 45-57
    Introduction
    Osteoporosis is one of the most common musculoskeletal problem and a metabolic bone disorder that normally is without sign and is shown with fragile bone in the absence of prevention and treatment. This study was aimed to determine social variables affected the health belief model in adopting preventive behaviors of osteoporosis.
    Methods
    This descriptive study was carried out on 278 women referring to 6 health Centers of Yazd city with random sampling. Data collection was using a self-reported questionnaire. Data were analyzed by SPSS 16 software including Kruskall Wallis, Dunn Tests, Mann Whitney, Spearman correlation coefficient and regression.
    Results
    Among the osteoporosis preventive behaviors, the most frequency was related to non smoking actions or exposure to cigarette and the lowest frequency was related to regular physical activity during every weeks. According to spearman's correlation coefficient, it was occurred a direct significant correlation between knowledge, perceived benefits, practical guide, self efficacy and preventive behaviors of women. In addition, a reverse significant correlation was occurred between perceived barrier and women's behavior (P
    Conclusion
    according to the results, the presentation of suitable educational program with emphasize on promotion of knowledge and upgrade of HBM's level in addition increasing barriers in the context of diseases such as osteoporosis by staff of health centers is suggested.
    Keywords: health belief model, osteoporosis, preventive behaviors
  • M. Saeed Firoozabadi, R. Tahmasebi, A. Noroozi * Pages 58-72
    Introduction
    Today, water pipe smoking is widespread in the world that can lead to death of million individuals. This study aimed to determine the predictors of nicotine dependence among women water pipe consumers in Bushehr in 2013-2014.
    Methods
    In this cross-sectional (descriptive and analytical) study, 430 women water pipe smokers were selected via simple sampling and snowball methods. A structured interview was conducted on 20 women water pipe consumers in order to design a researcher-made questionnaire via appropriate statistical tests. The collected data were analyzed using SPSS statistical software.
    Results
    The overall mean and standard deviation scores for nicotine dependence were 36.73±13.57 and 40.71±12.63, respectively. The highest and the lowest score were related to nicotine dependence and perceived behavioral control, respectively. All constructs explained water pipe dependence behavior except instrumental attitude and subjective norm. In fact, self-efficacy and affective attitude were introduced as the strongest and the weakest predictors respectively.
    Conclusion
    Regarding unfavorable status of nicotine dependence behavior among water pipe consumer women, intervention programs are recommended in order to enhance the self-efficacy in decreasing this behavior, decrease appropriate affection to water pipe and decrease descriptive norm among these women.
    Keywords: Bushehr, Nicotine dependence, Theory of planned behavior, Water pipe
  • O. Faraji, Aa Ramazani *, M. Abbaszadeh, H. Abdollahzad, A. Aliabadi Pages 73-81
    Introduction
    Whereas Tuberculosis is outcome of poverty and poverty is outcome of ignorance and ignorance is the most important index of cultural weakness, this study was aimed to design and evaluate health educational planregarding to tuberculosis disease in patients 's family members in Zabol.
    Methods
    This study was interventional – semi experimental (before and after).study population includepatients 's family membersin summer 2010, 95 person. Research tool was a questionnaire designed as to assess knowledge, attitude and performance in relation with tuberculosis disease which consists of 27 questions: 20, 9 and 14 questions regarding to knowledge, attitude and performance respectively. Education was performed through lecture and face to face education. Collecteddata analyzed by SPSS software 18 using statistical tests such as independent t-test, paired t-test one-way ANOVAs and Tukey test.
    Results
    Mean of knowledge score of participants in before of education was 9.93 that it increased to 17.42after education (p
    Conclusion
    Effective educational plan can increase the level of knowledge, attitude and performance of community about various diseases and then it leads to community’s health promotion. Therefore health authorities and planners can promote community health through educational plans and knowledge improvement.
    Keywords: Education, Evaluation, Knowledge, Attitude, Performance, Tuberculosis, Zabol
  • Ma Morowatisharifabad, Z. Momeni *, Mh Eslami, A. Dehghanitafti, A. Hakimzadeh Pages 82-93
    Introduction
    Self-care is one of the important aspects of treatment in Multiple Sclerosis. So, regarding the necessity of attention to facts, and the determinants of one behavior for the purpose of maximizing the effect of interventional program, the study was conducted aimed to determining self-care status of Multiple Sclerosis and related factors to these behaviors based on the health belief model.
    Methods
    The design of the study was descriptive correlational. One hundred and twenty patients were selected by simple random sampling from patients who were the member of MS assembly of Yazd. The instrument of data collection was a questionnaire which evaluated factors related to self-care behaviors in MS disease which was included the patient's perception of the signs and constructs of health belief model and self-care behaviors. Data were analyzed using Pearson Correlation, ANOVA, t-test, Spearman correlation, and multiple regression analysis in SPSS software 20.
    Results
    On average, participants performed 51.47 percent of self-care behaviors. Among different fields of self-care behaviors, the use of small weights for the decrease in ataxia and shake hands and feet, devoted regular time to urination, and the performance of proper exercises were of less frequency. The predictive power of perceived severity and cues to action was significant and the perceived severity was the strongest predictor. Meanwhile, all the constructs of health belief model predicted 9.8 percent changes in the self-care behaviors.
    Conclusion
    With regard to the fact that the most important factors related to the self-care were identified perceived severity and cues to action, it is essential to be emphasized more on perceived severity and cues to action intervention programs. In other words, with regard to the low predictive power of health belief model, it is recommended to be used of other models in next studies.
    Keywords: Multiple Sclerosis, Self, care Behaviors, Health Belief Model
  • M. Mosallaieepour Yazdi *, M. Mirzaei, A. Nadjarzade, F. Mazidisharafabadi, A. Imani, A. Zarerahimabadi Pages 94-104
    Introduction
    Anemia is regarded as a public health problem worldwide, specifically among children. Therefore, this study, which sought to determine the factors associated with anemia, aimed to assess the association between anemia and demographic factors in children aged 7-12 years old in Yazd.
    Methods
    In this cross-sectional study, 390 elementary schools students aged 7-12 years in Yazd were selected randomly by multistage cluster sampling. In addition, the inclusion criteria involved only the healthy students and the girls whose their menstrual cycles had started were excluded. demographic information was collected by applying questionnaire and their height and weight were measured. Anemia is defined as Hb level below 11.5 g/dL, and risk for anemia was defined as Hb level between 11.5-13.5. Serum ferritin below 15 g/dl was defined as severe anemia or iron deficiency.
    Results
    Anemia was reported in 1.3% of the children; though 51.5% of children were demonstrated to be at risk of anemia. In addition, 9.1% of children had severe anemia. Among the studied demographic factors, age and gender were significantly associated with anemia, so 7-8 year children as well as the female students had a higher prevalence of anemia.
    Conclusion
    The study findings revealed that more than half of Yazdi adolescents had anemia or were at risk of anemia. High prevalence of anemia in girls before the onset of menstrual cycles demonda to be prominently taken into account.
    Keywords: Anemia, Demographic factors, Iron deficiency, School age Children, Yazd
  • Ss Mazloomi Mahmodabad, H. Eslami *, M. Dehghani Zadeh, M. Arabi Pages 105-113
    Introduction
    Holding true premarital counseling courses helps to couples to acquire the necessary knowledge in the field of reproductive health issues. The aim of this study was determination of effect of pre-marriage counseling on knowledge and attitudes couple in Yazd.
    Methods
    This was an semi experimental and pre and post study In which 200 couples participating in premarital counseling courses were selected randomly. Finally, the data were analysed by SPSS18 software and t-test and ANOVA statistical tests.
    Results
    The data showen that couples before attending in counseling courses have acquired respectively 37.6% and 48.1% and after training respectively 65.1% and 57.6% from knowledge and attitude scores. Also mean score of knowledge and attitude according to sex, education level and occupation were statistically significant (P≤0.05).
    Conclusion
    Considering to small change of attitude couples, it is suggested after counseling classes are given the opportunity into couple that express your questions privately. Also to achieve a relatively stable behavior in young couples and promoting their health levels, must besides holding training courses before marriage, pay more attention to the quality of these courses.
    Keywords: Pre, marriage counseling, Awareness, Attitudes, Couples, Yazd
  • Ar Yari, H. Jafari Mansoorian, S. Gholami Yengeje, Gh Nazari* Pages 114-126
    Introduction
    By appropriate method can be recycled more than 95 percent effluent backwashing the filter. This study aimed to examine the efficiency of the electrocoagulation process on turbidity and suspended solids removal from backwash effluent of rapid sand filter of water treatment plants No 1 in Karaj.
    Methods
    This bench-scale experimental study was carried out on the samples of backwash effluent in a batch system. The Plexiglas tank with a volume of 4 liters, containing of 4 plate electrodes made of aluminum and iron was connected to a direct current power supply. Samples every 15 minutes to measure turbidity and suspended solids collected in the middle of the reactor and examined. Effect of several parameters such as current density, reaction time and voltage were studied. The total number of samples tested were 48. Turbidity and total suspended solids was measured by nephlometry and gravimetric method, respectively.
    Results
    The highest removal efficiency of turbidity and suspended solids in reaction time of 60 minutes, current density of 2 mA and a voltage of 45 mV was observed. The highest removal efficiency of turbidity in aluminum and iron electrodes were 96.83 and 83.77 %, respectively. Also The highest removal efficiency of suspended solids were 96.73 and 86.22 %, respectively.
    Conclusion
    The results showed that electro- coagulation process can be a good choice to remove turbidity and suspended from backwash of rapid sand filter. Aluminum electrode efficiency in the removal of turbidity and suspended solids was greater than the iron electrode.
    Keywords: Electrocoagulation, Rapid sand filters, Backwash, Turbidity, Suspended solids
  • F. Atarbashi Moghadam, A. Haerian, Ardakani, P. Hamidi, N. Nasrabadi* Pages 127-137
    Introduction
    Although bacterial plaque is regarded as the major cause of periodontitis, the role of smoking as an important risk factor has been established in the progression of periodontal disease. Thus, the present study aimed to evaluate knowledge and attitude of patients with periodontitis concerning effects of smoking on periodontal health.
    Method
    In this descriptive cross-sectional study, 300 patients with periodontitis, aged between 18-74 years, were selected via convenience sampling out of patients referred to Periodontology Department of Shahid Sadoughi Dental Faculty and Khatam Alanbia professional clinic of Yazd. The study data were collected using a questionnaire, which were then analyzed by SPSS software (ver. 17) applying Chi-square, T-test and ANOVA statistical tests.
    Results
    The mean total scores of patient's knowledge and attitude in regard with smoking effect on periodontal health were reported 86.7±18.4 and 48.1±7.3, respectively. A significant relationship was observed between knowledge and attitude with student's educational level. In the present study, 42% of smokers tried to quit smoking at least once, among which 14.3% of cases occured due to oral and dental health as well as consultation with dentists.
    Conclusion
    The study findings showed despite patient's good knowledge concerning the effect of smoking on periodontal health, their attitude was reported moderate. Patient's moderate attitude can be mentioned as the main reason of continuing smoking despite their good knowledge. Moreover, dentists were demonstrated to have a negligible role with respect to patient's awareness in this regard.
    Keywords: Attitude, Knowledge, Periodontal health, Periodontitis, Smoking
  • M. Salesi *, Mr Sadeh, H. Sheikanishahin Pages 138-148
    Introduction
    Metabolic syndrome is considered as a risk factor for many chronic diseases such as type 2 diabetes and cardiovascular diseases. The syndrome is caused by such factors as poor nutrition, sedentary lifestyle, and genetic predisposition, while higher muscle strength levels are associated with a lower metabolic syndrome. Therefore, the present study aimed to evaluate the response of some cardiovascular risk factors in females with metabolic syndrome after 10 weeks of resistance training (RT).
    Methods
    In this study, 26 postmenopausal sedentary women without any diseases participated, who were selected via voluntary purposive sampling and randomly divided into two experimental and control groups. The subjects participated in anthropometric tests, including height, waist and hip ratios, weight, subcutaneous fat and blood sampling. The experimental group performed the RT for 3sessions in 10weeks with 40 to 50 percent of maximum repetition.
    Results
    The study results suggested that after 10 weeks of RT in the experimental group, weight (p
    Conclusion
    The findings of the present study revealed that a regular resistance training program could improve the cardiovascular risk factor in females with metabolic syndrome. However, the effective mechanisms in improving metabolic syndrome symptoms subsequent to exercise are not clearly recognized yet.
    Keywords: Cardiovascular risk factors, Metabolic syndrome, Resistance training
  • M. Ghafori Bidakhavidi, Sa Yasini *, Sh Hekmatimoghaddam Pages 149-158
    Introdction: Patulin is a dangerous toxin produced by various fungi. Hence, the current study aimed to evaluate adsorption of Patulin by nanocellulose conjugated with Poly-guanine in contaminated apple juice.
    Methods
    Firstly, nanocellulose was synthesized, and then it was bonded to poly-guanine by a cross-linker. Then, concentration serial of Patulin was prepared in the apple juice, conjugated nanoparticles were added to them, and all were incubated at 37 ºC. After incubation, the Patulin concentration was measured by HPLC, and finally the adsorption percentage was calculated for each tube. Regarding molecular simulation, the initial structures of Patulin and nanocellulose conjugated with Poly-guanine were inserted into Hyperchem software, and their intermolecular energy was calculated during 50 picoseconds.
    Results
    The results of the present study demonstrated that there was a significant direct correlation between the initial concentration of Patulin and the adsorption percentage of toxin. In addition, the adsorption maximum was reported 70±5 %, and the intermolecular energy between two structures was -20.3 Kcal/mol based on the computational simulation.
    Conclusions
    It can be concluded that nanocellulose conjugated with Poly-guanine seems to be a good adsorbent for Patulin, which is demanded to be used in the future studies in regard with its application.
    Keywords: Adsorption, Apple juice, Nanocellulose, Patulin, Polyguanine
  • A. Afkhami Aqda *, A. Rahmati, M. Fazilat, Pour Pages 159-174
    Introduction
    a retarded child is considered as a perishing pressure on the parents, hence, teaching these mothers is very important. One of the useful tasks to do for this, is teaching self-encouragement. The aim of the present study was to investigate the effectiveness of self-encouragement on resilience and optimism of mothers with mental retardation.
    Methods
    The method was semi-experimental, pretest-posttest with a control group. The sample group included 24 mothers from Yazd city in 1393-94 with mentally retarded children volunteering (non-randomly) for the study and finally divided into control and experimental groups (fifteen people each). The resilience and optimism of the participants were assessed using CD-RISK Connor-Davidson’s resilience questionnaire and life orientation test LOT, respectively LOT and the experiment group was instructed the self-encouragement program for 1 sessions.
    Results
    Covariance analysis MANCOVA, ANCOVA in SPSS (ver. 22) of the data showed that the educational sessions had significant effect on resilience and optimism of the experimental group (p
    Conclusion
    Accordingly, it can be concluded that teaching self-encouragement can lead to more resilience and optimism.
    Keywords: self, encouragement Shvankr, resilience, optimism, mothers mental retardation
  • M. Alagheband *, F. Servat, F. Zarepour Pages 175-185
    Introdution: Among disorders that severely affect the health and quality of life as a result of chronic diseases such as cancer. Breast cancer is the second most common cancer in women after skin cancer. Due to the growth of breast cancer, the present study investigated the relationship between quality of life and life expectancy in patients with breast cancer was included.
    Methods
    The research design was descriptive - correlational.In this study, 80 women with breast cancer to chemotherapy referring physician specialty Oncology A randomly chosen and quality of life questionnaire (SF-36) and Schneider hope to complete the questionnaire. Data were analyzed using ANOVA and Pearson tests.
    Results
    By using Pearson correlation test and p.value = 0.01 CI 95% r = 0.288 It can be said that a significant positive correlation exists between quality of life and life expectancy of patients with breast cancer.
    Conclusion
    The higher life expectancy, quality of life will be better and vice versa.The ability to predict the life expectancy of a better life there.
    Keywords: Quality of life, Life expectancy, Breast Cancer
  • N. Ranjbar *, Mr Sadeghian Shahy, Mm Zahmatkesh, Mr Sadeh Pages 186-193
    Introduction
    This was a quasi-experimental study. The aim of the present study was to investigate the effects of consumption of sports drinks with sugary solution on the level of lactic acid of male students of Yazd University and comparing it with simple sugar drink.
    Methods
    For this purpose, 10 male students of physical education from Yazd University (mean age 19/35폾ꫬ, height 171/25�睲, weight average 63/1 7 kg) were selected on a voluntary basis. volunteered and then put them in one group. The Running-based Anaerobic Sprint Test (RAST) was performed. The test was performed three times with an interval of 48 hours. In this double-blind study, the participants consumed sports drinks (Dynamin), plain sugar solution or placebo 40 minutes before the anaerobic exercise. To analyze the data dependent t-test was used.
    Results
    The results showed that consuming sports drinks compared with the placebo and plain sugar solution had a meaningful decrease in the level of lactic acid.
    Conclusion
    In general, it seems that consuming sports drinks (Daynamin) might decrease the level of lactic acid during anaerobic activities and it could be recommended for those kind of activities.
    Keywords: Anerobic power, Level of lactic acid, RAST Test, Sport drink
  • Aa Jafari *, Mt Ghaneian, Mh Ehrampoush, M. Momeni, S. Jamshidy, S. Mozafari Pages 194-203
    Introduction
    Wheat is the most important crops and bread made from in Iranian diet, which contamination of wheat and flour storage in adverse environmental conditions can lead to contamination with toxic fungi particularly aflatoxin producing fungi. The aim of current study was to determine the frequency and type of fungal contaminants in the distributed flours in Yazd bakeries.
    Methods
    In this cross-sectional study, 80 bakerie's flour samples and 20 flour samples of flour producer factories were collected. After measuring their moisture, dilutions from 10-2 to 10-6 of flour samples were cultivated on Saboraud dextrose agar plates and by enumeration of isolated colonies, their genus and species were identified based on macroscopic and microscopic characteristics. Data was analyzed by SPSS software using descriptive statistics such as average and Chi square test. Differences were considered statistically signifi­cant when P
    Results
    A total of 2223 fungal colonies from 11 different genus and species were isolated and identified from samples of flour that only 7% showed fungal contaminations more than allowable cut off points. Penicillium, Cladosporium, Fusarium, Aspergillus flavus, and Aspergillus niger were the most prevalent and Alternaria, Vertisillium, Rhizopus and Fouma showed minimum contamination in studied flour samples in present study.
    Conclusion
    Results of present study compared with other similar studies indicating a fairly favorable situation in terms of fungal contaminations in the distributed flour in Yazd bakeries.
    Keywords: Contamination, fungi, flour, bakeries, Yazd
  • B. Habibi *, A. Amanelahi Pages 204-216
    Introduction
    This study aimed to investigate the relationship between sexual desire, and intimacy with the depression symptoms and marital satisfaction in 3 month- 2 year postpartum women in Mahshahr.
    Methods In this correlational cross-sectional study, 107 women participated who referred to health centers of Mahshahr (Iran) with their babies aged three months to two years. The study sample was selected via convenience sampling method, who were required to complete the libido (SIDI), intimacy (PAIR), depression (CES-D) questionnaires. The collected data were analyzed using the Pearson correlation and multivariate regression.
    Results
    As the study results indicated, a negative relationship was detected between intimacy and sexuality with the depressive symptoms (P≤0.01), whereas a positive relationship was observed between intimacy and sexual and marital satisfaction (P≤0.01). In addition, intimacy and sexuality variables were proved to be significant predictors for postpartum depression symptoms and marital satisfaction obtained after delivery. Depression symptoms explained 62% of the variation, and marital satisfaction explained 63% of depression symptoms.
    Conclusion
    The findings of the present study demonstrated that after birth when childbirth creates some changes in the lives of couples, and women's marital satisfaction and emotional mood may be affected, couples can use intimacy and sexuality in order to predict depression and marital satisfaction.
    Keywords: Depression, Libido, Marital intimacy, Marital satisfaction, Women