فهرست مطالب
نشریه طلوع بهداشت
سال بیست و سوم شماره 5 (پیاپی 107، آذر و دی 1403)
- تاریخ انتشار: 1403/09/11
- تعداد عناوین: 8
-
-
صفحات 1-17مقدمه
افسردگی یک اختلال روانی شایع در افراد سالمند است و عوارض متعددی را برای آنان به همراه دارد؛ بنابراین این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر شفقت بر ادراک پیری، رفتارهای خودمراقبتی و فاجعه سازی درد در سالمندان افسرده انجام شد.
روش بررسیروش پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون_ پس آزمون- پیگیری یک ماهه با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه زنان سالمند درگیر با اختلال افسردگی سرای سالمندان صادقیه شهر اصفهان بود که از بین آن ها 30 نفر به صورت نمونه گیری سرشماری انتخاب و به صورت تصادفی در گروه آزمودنی و گروه کنترل جایگزین شدند. ابزار جمع آوری داده ها شامل پرسشنامه های استاندارد افسردگی بک، ادراک پیری، خودمراقبتی سالمندان و فاجعه سازی درد بود. گروه آزمودنی، درمان مبتنی بر شفقت را در 8 جلسه 90 دقیقه ای دریافت کرد. داده ها به روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 27 تجزیه وتحلیل شد.
یافته هامیانگین نمرات ادراک پیری و خودمراقبتی گروه آزمایش در مرحله پس آزمون افزایش بیشتر و فاجعه سازی درد کاهش بیشتری نسبت به گروه کنترل داشته است. بنابراین درمان مبتنی بر شفقت بر ادراک پیری، رفتارهای خودمراقبتی و فاجعه سازی درد در سالمندان افسرده شهر اصفهان تاثیر معناداری دارد (05/0≥p)؛ ولی این تاثیر در مرحله پیگیری ادراک پیری ماندگار نبوده است (05/0≤p).
نتیجه گیریطبق نتایج حاصل از این مطالعه، درمان مبتنی بر شفقت می تواند مداخله ای موثر در بهبود ادراک پیری، رفتارهای خودمراقبتی و کاهش فاجعه سازی درد در سالمندان افسرده باشد.
کلیدواژگان: ادراک پیری، شفقت درمانی، خودمراقبتی، فاجعه سازی درد، سالمندان -
صفحات 18-33مقدمه
هدف این مطالعه اثربخشی آموزش راهبردهای شناختی تنظیم هیجان بر افزایش نشاط ذهنی دانش آموزان متوسطه اول در شهرستان نکا بود.
روش بررسیروش شناسی: این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و همراه با گروه کنترل انجام شد. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان سال اول متوسطه در شهرستان نکا در سال تحصیلی 1402-1401 به تعداد 1732 نفر بود. از طریق روش نمونه گیری هدفمند، 60 دانش آموز انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه گماشته شدند: یک گروه (30 نفر) آموزش راهبردهای شناختی تنظیم هیجان را دریافت کردند و گروه دیگر (30 نفر) به عنوان گروه کنترل، هیچ مداخله ای دریافت نکردند. ابزار اندازه گیری پرسشنامه نشاط ذهنی (SVS) رایان و فردریک، 1997) بود. مداخله شامل 10 جلسه آموزشی به مدت 60 دقیقه و دوبار در هفته بود. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس تک متغیره (آنکوا) و نرم افزار SPSS-26 تحلیل شدند.
یافته هانتایج نشان داد که تفاوت معناداری بین میانگین نمرات شایستگی اجتماعی و اجتناب از مدرسه در مراحل پیش آزمون و پس آزمون و همچنین در مراحل پیگیری، در مقایسه با گروه کنترل وجود دارد .
نتیجه گیرینتایج نشان داد که بین دوگروه در نمرات پس آزمون نشاط ذهنی، تفاوت معناداری وجود دارد و این تفاوت، نشان دهند اثر مثبت و معنادار آموزش راهبردهای شناختی تنظیم هیجان بر نشاط ذهنی دانشآموزان مقطع متوسطه اول است (05/0>P) و آموزش راهبردهای شناختی تنظیم هیجان باعث افزایش نشاط ذهنی در دانشآموزان متوسطه اول می شود. بنابراین، در مراکز مشاوره از این رویکرد میتوان به عنوان مداخلات روانشناختی موثر در این افراد استفاده کرد.
کلیدواژگان: آموزش راهبردهای شناختی، تنظیم هیجان، نشاط ذهنی، دانش آموزان -
صفحات 34-49مقدمه
پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر بهبود کیفیت زندگی بر بهزیستی روان شناختی و سازگاری اجتماعی بیماران مبتلا به سرطان پستان انجام شد.
روش بررسیمطالعه حاضر از نوع مداخله ای نیمه تجربی به صورت قبل و بعد و پیگیری دو ماهه در دو گروه آزمایش و کنترل بود. جامعه پژوهش تمامی بیماران سرطان پستان بودند که از شهریور تا بهمن سال 1402 در بیمارستان شهدای کارگر شهر یزد حضور داشتند. از بین بیماران، 31 نفر از آنان با روش نمونه گیری هدفمند برگزیده شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15=N) و کنترل (16=N) جایگزین شدند. ابزار گردآوری اطلاعات، شامل فرم جمعیت شناختی، پرسش نامه های بهزیستی روان شناختی ریف-فرم کوتاه (RSPWB-18) و سازگاری اجتماعی (SAS) بود. داده ها نیز با استفاده از نرم افزار SPSS-21 و آزمون های خی دو، واریانس یک طرفه، کلموگروف-اسمیرنوف و تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافته هادرمان مبتنی بر کیفیت زندگی می تواند موجب افزایش بهزیستی روان شناختی (70/115=F) و سازگاری اجتماعی (78/45=F) در بیماران مبتلا به سرطان پستان شود (001/0>P). همچنین میزان اندازه اثر این درمان برای بهزیستی روان شناختی با 80% و سازگاری اجتماعی با 61% در حد خوب بود و تاثیر آن تا دو ماه پس از درمان ماندگار بود.
نتیجه گیرینتایج حاکی از تاثیر درمان مبتنی بر کیفیت زندگی بر بهبود بهزیستی روانی و سازگاری اجتماعی بیماران سرطان پستان بود. بنابراین پیشنهاد می شود در کنار درمان روتین این بیماران از درمان مبتنی بر کیفیت زندگی برای ارتقای سلامت روانی-اجتماعی بیماران سرطان پستان استفاده شود.
کلیدواژگان: کیفیت زندگی، بهزیستی روان شناختی، سازگاری اجتماعی، سرطان پستان -
صفحات 50-65مقدمه
مالتیپل اسکلروزیس بیماری خود ایمنی مزمن است که بر اعصاب مرکزی تاثیر می گذارد. بیماران ام اس از مشکلاتی مانند عواطف منفی و تنظیم هیجان ضعیفی رنج می برند. مطالعه حاضر به بررسی اثربخشی درمان شناختی رفتاری یکپارچه شده با ذهن آگاهی بر عواطف منفی و تنظیم هیجان در بیماران ام اس پرداخته است.
روش بررسیاین پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی با استفاده از پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. تعداد 52 نفر از بیماران ام اس مراجعه کننده به بیمارستان شفا در شهر کرمان در سال 1402 به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (26 نفر) و کنترل (26 نفر) قرار گرفتند. بیماران پرسشنامه های حالات عاطفی منفی DASS 21 و تنظیم هیجان گارنسفکی را در پیش آزمون و پس آزمون تکمیل کردند. داده ها در بخش توصیفی با استفاده از آزمون های تی مستقل، خی دو و در بخش استنباطی با استفاده از تحلیل کواریانس چند متغیره با نرم افزار spss 24 تجزیه و تحلیل شدند.
یافته هانتایج تحلیل کواریانس نشان داد که بین گروه ها در افسردگی، استرس، اضطراب، راهبردهای مثبت و منفی هیجان در پس آزمون تفاوت معناداری وجود دارد (01/0> P). مقایسه میانگین ها نشان داد که در گروه MICBT افسردگی (46/14)، استرس (85/16)، اضطراب (38/11) و راهبردهای منفی تنظیم هیجان (38/35=M) کاهش یافته؛ در حالی که راهبردهای مثبت تنظیم هیجان (35/75=M) افزایش معناداری داشته است.
نتیجه گیریدرمان شناختی رفتاری یکپارچه شده با ذهن آگاهی یک روش موثر در کاهش افسردگی، استرس، اضطراب و بهبود تنظیم شناختی هیجان بیماران مبتلا به ام اس پیشنهاد می شود.
کلیدواژگان: مالتیپل اسکلروزیس، عواطف، افسردگی، تنظیم هیجان، ذهن آگاهی -
صفحات 66-80مقدمه
هدف از انجام مطالعه حاضر بررسی رابطه ی بین فشارزاهای شغلی و انحراف رفتاری با نقش میانجی حمایت سازمانی در مراقبین سلامت شهرستان نجف آباد بود.
روش بررسیمطالعه حاضر به صورت همبستگی از نوع مقطعی بود که بر روی مراقبین سلامت شهرستان نجف آباد انجام گرفت. در این مطالعه تمامی مراقبین سلامت که 152 نفر بودند به صورت تمام شماری انتخاب و پس از کسب رضایت نامه آگاهانه در مطالعه شرکت داده شدند و پرسشنامه ها به صورت حضوری در بین آنها توزیع شد. پرسشنامه مورد استفاده در مطالعه حاضر چهار قسمتی بود که بخش اول پرسشنامه مشخصات دموگرافیک بود.جهت ارزیابی انحراف رفتاری از پرسشنامه بینت و رابینسون استفاده شد. جهت ارزیابی حمایت سازمانی از پرسشنامه ی حمایت سازمانی آیزنبرگر و همکاران استفاده شد و برای بررسی فشارزاهای شغلی از پرسشنامه محمدرضا صفارزاده استفاده شد. داده ها با استفاده از SPSS نسخه 26 آنالیز شد.
یافته هامشاهده شد که 33/83 درصد از مراقبین سلامت در سطح متوسطی از فشارزاهای شغلی بودند. مشاهده شد که 33/63 درصد از مراقبین سلامت در سطح ضعیفی از انحراف رفتاری بودند. میانگین (انحراف استاندارد) متغیر حمایت سازمانی در نمونه مورد بررسی (23/1) 08/28 بود. بین متغیر فشارزاهای شغلی با متغیر انحراف رفتاری رابطه مثبت و معنی داری از لحاظ آماری مشاهده شد (05/0> p).
نتیجه گیریبا افزایش متغیر فشارزاهای شغلی به مقدار کمی انحراف رفتاری مراقبین نیز افزایش می باید. همچنین با افزایش متغیر حمایت سازمانی به مقدار کمی فشارزاهای شغلی مراقبین کاهش ضعیفی می باید. سازمانها می بایست سنجش میزان دوره ای شاخص فشارزاهای شغلی کارکنان برای آگاهی از میزان این شاخص و اقدام به موقع را در نظر داشته باشند.
کلیدواژگان: حمایت سازمانی، فشارزاهای شغلی، انحراف رفتاری، مراقبین سلامت، شهرستان نجف آباد -
صفحات 81-96مقدمه
روابط فرازناشویی زندگی خانوادگی را با چالش مواجه می کند و می تواند سلامت روان اعضای خانواده را با مشکل روبرو کند.عوامل بسیاری می تواند در ایجاد روابط فرازناشویی مرتبط باشد. پژوهش حاضر با هدف پیش بینی نگرش به رابطه فرازناشویی براساس رضایت و عملکرد جنسی در افراد مبتلا به نقص توجه/بیش فعالی انجام شد.
روش بررسیپژوهش حاضر از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی افراد متاهل مراجعه کننده به مراکز خدمات مشاوره و روان شناسی شهر قزوین در سال 1402 بود که از بین آنها 216 نفر به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب شد. برای جمع آوری داده ها از مقیاس خودگزارشی نقص توجه/بیش فعالی سازمان بهداشت جهانی، پرسشنامه رابطه فرازناشویی زناشویی ینیسری و کوکدمیر، پرسشنامه رضایت جنسی لارسون و همکاران، و پرسشنامه عملکرد جنسی فاراجینا استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS-25 و تحلیل رگرسیون چنده متغیره استفاده شد. تمام تحلیل های استنباطی در سطح معناداری 05/0 انجام شدند.
یافته هانتایج نشان داد که رضایت جنسی (19/0-= β،85/2-t=)، و عملکرد جنسی (15/0-=β، 26/2-t=) می توانند واریانس تغییرات مربوط به نگرش به روابط فرازناشویی را پیش بینی کنند.
نتیجه گیریبر اساس نتایج بدست آمده پیشنهاد می شود در مشاوره های پیش از ازدواج این آگاهی به زوج ها داده شود تا آنها بتوانند با مشاور ازدواج و متخصص درمان مسائل جنسی در زوج ها درباره مشکلات جنسی گفتگو کنند و در صورت نیاز مشاوره های تخصصی جهت درمان را دریافت نمایند تا از این طریق گرایش به رابطه فرازناشویی زناشویی، پیشگیری شود.
کلیدواژگان: اختلال نقص توجه، بیش فعالی، رابطه فرازناشویی، رضایت جنسی، عملکرد جنسی -
صفحات 97-115مقدمه
اختلال بیش فعالی/نقص توجه از مشکلات جدی در محیط های آموزشی به شمار می آید و تاثیرات منفی قابل توجهی بر ابعاد سلامت روان دانش آموزان دارد. پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان ذهن آگاهی کودک محور و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر همدلی عاطفی- شناختی دانش آموزان دبستانی مبتلا به اختلال بیش فعالی/نقص توجه دارای قلدری انجام شد.
روش بررسیاین پژوهش نیمه تجربی در سال 1402 و با استفاده از طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری دو ماهه در یک بازه زمانی شش ماهه در شهر اصفهان انجام شد. نمونه گیری به روش هدفمند انجام و 54 پسر 9 الی 11 ساله دارای معیارهای ورود به صورت تصادفی در سه گروه 18 نفره (ذهن آگاهی کودک محور (18=N)، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (18=N) و گروه کنترل (18=N) جایگزین شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه همدلی کودک و نوجوان جمع آوری شد. شرکت کنندگان گروه اول، درمان ذهن آگاهی کودک محور را در 10 جلسه 60 دقیقه ای و 2 بار در هفته و گروه مداخله دوم درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد را در 9 جلسه 60 دقیقه ای و 2 بار در هفته دریافت کردند. در پایان پژوهش در هر گروه 15 نفر باقی ماندند و تجزیه و تحلیل داده ها با آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بن فرونی و با بهره گیری از نرم افزار SPSS نسخه 26 انجام شد.
یافته هانتایج نشان داد هر دو مداخله ذهن آگاهی کودک محور و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر همدلی عاطفی (05/0>p) و شناختی (05/0>p) موثر بوده و این اثربخشی در مرحله پیگیری نیز حفظ شده است (05/0>p) اما تفاوت معنی داری بین اثربخشی مداخلات مشاهده نشد (05/0<p).
نتیجه گیرینتایج این مطالعه نشان می دهد که هر دو مداخله درمان ذهن آگاهی کودک محور و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد به طور موثری بر افزایش همدلی عاطفی و شناختی در دانش آموزان مبتلا به اختلال بیش فعالی/نقص توجه تاثیر داشته و می تواند توسط درمانگران استفاده شود.
کلیدواژگان: ذهن آگاهی، پذیرش و تعهد، همدلی، اختلال نقص توجه همراه با بیش فعالی -
صفحات 116-127مقدمه
کار جنبه ای از زندگی است که تقاضای شغلی با کنترل شغلی از فاکتور های مهم در ارائه خدمت می باشند و فرزند آوری می تواند بر متغیرهای مذکور اثرگذار باشد؛ لذاهدف از انجام این پژوهش بررسی رابطه تقاضای شغلی با کنترل شغلی با نقش میانجی تمایل به فرزند آوری در بین کارکنان شبکه بهداشت شهرستان سامان در سال 1403 بود.
روش بررسیاین مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی بود. جامعه آماری 250 نفر از پرسنل شبکه مذکور که به صورت در دسترس انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسش نامه های تقاضای شغلی (کاراسک)، کنترل شغلی (بریف) و تمایل به فرزندآوری 8 سوالی استفاده شد.
یافته هامیانگین سن کارکنان 79/8 ± 82/37 سال بود که 8/42 درصد از آنها در بازه سنی 31 تا 40 سال بودند. همچنین میانگین سابقه شغلی کارکنان 85/7 ±03/13 بود. 8/68 درصد دارای جنسیت زن، 58درصد از کارکنان وضعیت استخدامی پیمانی یا رسمی داشتند. میانگین متغیر تقاضای شغلی 699/5 ±27/26 بود. میانگین متغیر کنترل شغلی 64/12 ± 64/88 بود. میانگین متغیر تمایل به فرزندآوری 30/5±95/28 بود. بین متغیرتقاضای شغلی با کنترل شغلی وهمچنین بین متغیرتقاضای شغلی با تمایل به فرزندآوری به ترتیب رابطه قوی، معکوس و معنی داری و رابطه ضعیف، معکوس و معنی داری مشاهده شد.و نیز بین متغیر کنترل شغلی با تمایل به فرزند آوری، رابطه معنی داری مشاهده نشد.
نتیجه گیریبا افزایش متغیر تقاضای شغلی به مقدار زیادی کنترل شغلی کاهش می باید و با افزایش متغیر تقاضای شغلی به مقدار کمی متغیر تمایل به فرزند آوری کاهش می باید. با افزایش یا کاهش متغیر کنترل شغلی تغییراتی در متغیر تمایل به فرزند آوری ایجاد نمی شودکه می توان از نتایج فوق در راستای بهبود کیفیت خدمات و ارتقای سلامت جامعه استفاده نمود.
کلیدواژگان: تقاضای شغلی، کنترل شغلی، تمایل به فرزندآوری، شبکه بهداشت
-
Pages 1-17Introduction
Depression is a common mental disorder in the elderly and brings many complications to them. Therefore, this research was conducted with the aim of determining the effectiveness of compassion-based therapy on the perception of aging, self-care behaviors and pain catastrophizing in depressed elderly.
MethodsThe research method was semi-experimental with a pre-test-post-test-one-month follow-up design with a control group.The statistical population included all elderly women suffering from depression in Sadeghieh Nursing Home, Isfahan city, and 30 of them were selected by census sampling and randomly replaced in the subject group and the control group. Data collection tools included standard Beck depression questionnaires, perception of aging, elderly self-care and pain catastrophizing. The subject group received compassion-based therapy in 8 sessions 90-minute.The data was analyzed by variance analysis with repeated measurements using SPSS-27 software.
ResultsThe average scores of aging perception and self-care in the experimental group increased more and pain catastrophizing decreased more than the control group. Therefore, compassion-based therapy has a significant effect on the perception of aging, self-care behaviors and pain catastrophizing in depressed elderly people of Isfahan city (p≤0.05); But this effect was not permanent in the follow-up stage of aging perception (p≥0.05)
ConclusionAccording to the results of this study, compassion-based therapy can be an effective intervention in improving the perception of aging, self-care behaviors and reducing pain catastrophizing in depressed elderly.
Keywords: Perception Of Aging, Compassion Therapy, Self-Care, Pain Catastrophizing, Elderly -
Pages 18-33Introduction
The purpose of this study was effectiveness of cognitive emotion regulation strategies training on increasing the mental vitality of first-year secondary school students in Neka city.
MethodThis semi-experimental research followed a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population included all first-year secondary school students in Neka city during the 2022-2023 academic year, totaling 1,732 students. A purposive sampling method was used to select 60 students, who were randomly divided into two groups: one group (30 students) underwent cognitive emotion regulation strategies training, while the other group (30 students) served as a control and received no intervention. The study used the Subjective Vitality Scale (SVS) (Ryan & Frederick, 1997) to measure outcomes. The intervention involved 10 training sessions, each lasting 60 minutes and conducted twice a week. Data were analyzed through one-way analysis of covariance (ANCOVA) using SPSS-26 software.
ResultsThe results demonstrated a significant difference in the mean scores of social competence and school avoidance between the pre-test and post-test phases, as well as between the pre-test and follow-up phases, when compared to the control group (P<0.05).
ConclusionThe findings showed a notable improvement in mental vitality post-test scores in the intervention group, highlighting the positive and meaningful effects of cognitive emotion regulation strategies training on the mental vitality of first-year secondary school students (P<0.05). This indicates that such training can effectively enhance mental vitality, and it could be employed as a beneficial psychological intervention in counseling centers for students
Keywords: Cteaching Cognitive Strategies, Emotional Regulation, Mental Vitality, Separation Anxiety -
Pages 34-49Introduction
The present study aimed to determine the effectiveness of quality of life therapy (QoLT) on the psychological well-being and social adjustment of breast cancer patients.
MethodsThis study was a semi-experimental intervention with a pre-test, post-test, and two-month follow-up in two groups: experimental and control. The study population consisted of all breast cancer patients who were present at Shohadaye Kargar Hospital in Yazd from September to February 2024. From this population, 31 patients were selected through purposive sampling and were randomly assigned to two groups: experimental (N=15) and control (N=16). The data collection tools included a demographic form, the Ryff’s scale of psychological well-being- Short Form (RSPWB-18), and the Social Adjustment Scale (SAS). The data were also analyzed using SPSS-21 software and Chi-square, one-way ANOVA, Kolmogorov-Smirnov test, and repeated measures analysis of variance.
ResultsThe results indicated that QoLT significantly increased psychological well-being (F=115/70) and social adjustment (F=45/78) in breast cancer patients (P<0/001). Additionally, the effect size of this therapy was high, with 80% for psychological well-being and 61% for social adjustment, and its effects persisted for up to two months after the treatment.
ConclusionThe QoLT has a positive impact on improving the psychological well-being and social adjustment of breast cancer patients. Therefore, it is recommended that alongside routine treatment, QoLT should be utilized to enhance the psychosocial health of breast cancer patients.
Keywords: Quality Of Life, Psychological Well-Being, Social Adjustment, Breast Cancer -
Pages 50-65Introduction
Multiple Sclerosis (MS) is a chronic autoimmune disease affecting the central nervous system. Patients with MS suffer from problems such as negative emotions and poor emotion regulation. The present study investigated the effectiveness of mindfulness integrated cognitive behavioral therapy (MICBT) on negative emotions and emotion regulation in patients with MS.
MethodsThis research was a semi-experimental study using a pre-test-post-test with a control group. A total of 52 patients with MS referring to Shafa Hospital in Kerman city, were selected by the convenience sampling method in 2023 and were randomly divided into two experimental (26 people) and control (26 people) groups. Patients completed the questionnaire of depression, anxiety and stress scale - 21 items (DASS 21) and cognitive emotion regulation questionnaire of Garnefski in the pre-test and post-test. The data were analyzed in the descriptive section using independent t-test and chi-square tests, and in the inferential section using multivariate analysis of covariance, using SPSS 24 software.
ResultsThe results of covariance analysis showed that there was a significant difference between the groups in depression, stress, anxiety, positive and negative emotional strategies in the post-test (P < 0/001). Comparison of mean values showed that in the MICBT group, depression (14/46), stress (16/85) and anxiety (11/38) and negative emotion regulation strategies (M=35/38) decreased, while positive emotion regulation strategies (M=75/35) increased significantly.
ConclusionMICBT is suggested as an effective method in reducing depression, stress, anxiety and improving cognitive regulation of emotions in patients with MS.
Keywords: Multiple Sclerosis, Emotions, Depression, Emotion Regulation, Mindfulness -
Pages 66-80Introduction
The purpose of this study was to investigate the relationship between occupational stressors and behavioral deviation with the mediating role of organizational support in health care workers in Najaf Abad city.
MethodsThe present cross-sectional correlational study was conducted on health care workers in Najaf Abad city. In this study, all 152 health care workers were selected by total population sampling method and participated in the study after obtaining informed consent, and questionnaires were distributed among them in person. The questionnaire used in this study had four parts, the first part of which was the demographic characteristics questionnaire. In order to evaluate the behavioral deviation, the Binet and Robinson questionnaire was used. In order to evaluate the organizational support, Eisenberger et al.'s organizational support questionnaire was used, and Mohammadreza Saffarzadeh's questionnaire was used to investigate job stressors. The data were analyzed using SPSS version 26.
ResultsIt was observed that 83/33% of health care workers were at an average level of occupational stressors. Moreover, 63/33% of health care workers were at a weak level of behavioral deviation. The mean (standard deviation) of the organizational support variable in the studied sample was 28/08 (1/23). A positive and statistically significant relationship was observed between the variable of occupational stressors and the variable of behavioral deviation (p<0/05).
ConclusionBy increasing the variable of occupational stressors, the behavioral deviation of health care workers also increases to a small amount, and also by increasing the variable of organizational support, the occupational stressors of health care workers decreases to a small amount. Organizations should consider the periodic measurement of the index of occupational stressors of employees to know the level of this index and take timely action.
Keywords: Organizational Support, Occupational Stressors, Behavioral Deviation, Health Care Workers, Najaf Abad -
Pages 81-96Introduction
Extramarital relationships pose a challenge to family life and can negatively affect the mental health and well-being of family members. Various factors can contribute to the development of extramarital relationships. The present study aimed to predict attitudes towards extramarital relationships based on sexual satisfaction and performance in individuals with attention deficit/hyperactivity disorder (ADHD).
MethodsThis study was correlational in nature. The study population included all married individuals seeking counseling and psychological services in Qazvin city in 2023, from which 216 individuals were selected by purposive sampling method. The World Health Organization ADHD self-report scale, Yeniceri and Kokdemir Extramarital Relationship Questionnaire, Larson Sexual Satisfaction Questionnaire, and the Farajina Sexual Performance Questionnaire were used for data collection. Data analysis was performed using SPSS-25 software and multiple regression analysis. All inferential analyses were conducted at a significance level of 0/05.
Rusults:
The results indicated that sexual satisfaction (β = 0/19, t = 2/85) and sexual performance (β = 0/15, t = 2/26) could predict the variance of changes related to attitudes towards extramarital relationships.
ConclusionBased on the obtained results, it is recommended to provide couples with this awareness during premarital counseling so that they can discuss sexual issues with marriage counselors and specialists and receive specialized counseling if needed to prevent the tendency towards extramarital relationships.
Keywords: Attention Deficit, Hyperactivity Disorder, Extramarital Relationships, Sexual Satisfaction, Sexual Performance -
Pages 97-115Introduction
Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) is considered a serious problem in educational environments and has significant negative impacts on the psychological well-being of students. The present study aimed to compare the effectiveness of child-centered mindfulness therapy and acceptance and commitment therapy on emotional-cognitive empathy of primary school students with ADHD experiencing bullying.
MethodsThis semi-experimental study was conducted in 2023 using a pre-test and post-test design with a control group and a two-month follow-up over a six-month period in Isfahan city. A purposive sampling method was employed, and 54 boy students aged 9-11 years meeting the inclusion criteria were randomly assigned to three groups of 18 participants including child-centered mindfulness therapy (N=18), acceptance and commitment therapy (N=18), and a control group (N=18). Data were collected using the child and adolescent empathy questionnaire. Participants in the first group received child-centered mindfulness therapy in 10 60-minute sessions, conducted twice a week, while participants in the second experimental group received acceptance and commitment therapy in 9 60-minute sessions, conducted twice a week. By the end of the study, 15 participants remained in each group. Data analysis was performed using repeated measures ANOVA and Bonferroni post-hoc tests, utilizing SPSS software version 26.
ResultsThe results indicated that both child-centered mindfulness therapy and acceptance and commitment therapy were effective in enhancing emotional empathy (p<0/05) and cognitive empathy (p<0/05).This effectiveness was also maintained at the follow-up stage (p< 0/05). However, no significant differences were observed between the effectiveness of the interventions (p>0/05).
ConclusionThe results of this study indicated that both child-centered mindfulness therapy and acceptance and commitment therapy significantly affected emotional and cognitive empathy in students with ADHD and can be utilized by therapists.
Keywords: Mindfulness, Acceptance, Commitment, Empathy, Attention Deficit Hyperactivity Disorder -
Pages 116-127Introduction
Work is an aspect of life where job demand and job control are important factors in providing services. And having children can affect the aforementioned variables, so the purpose of this research is to investigate the relationship between job demand and job control with the mediating role of desire for having children among employees of health network in Saman city in 2024
MethodsThis was a descriptive-analytical study. The statistical population was 250 people from the personnel of the mentioned network who were selected through convenience sampling method. In order to collect data, questionnaires of job demand (Karasek), job control (Brief) and desire to have children were used.
ResultsThe average age of the employees was 37/82 ± 8/79, of whom 42/8% were between 31 and 40 years old, and the average employment history of the employees was 13/03 ± 7/85. 68/8% of the participants were female, 58% had contractual or official employment status. The mean variable of job demand was 26/27 ± 5/699. The mean of occupational control variable was 88/64 ± 12/64. The mean variable of desire to have children was 28/95±5/30. A strong, inverse and significant relationship and a weak, inverse and significant relationship were observed between the job demand variable and job control and also between the job demand variable and the desire to have children. Also, no significant relationship was observed between the job control variable and the desire to have children.
ConclusionBy increasing the job demand variable to a large amount, job control should be reduced, and by increasing the job demand variable to a small amount, the desire to have children should be reduced. Also, by increasing or decreasing the variable of job control, there are no changes in the variable of willingness to have children, so the above results can be used to improve the quality of services and improve the health of society.
Keywords: Job Demand, Job Control, Willingness To Have Children, Health Network