فهرست مطالب
فصلنامه مهارت آموزی
پیاپی 8 (تابستان 1393)
- تاریخ انتشار: 1393/06/26
- تعداد عناوین: 7
-
-
صفحه 7
در این پژوهش، به دنبال بررسی وضعیت مراکز آموزش فنی و حرفهای استان کردستان در زمینه تربیت نیروی انسانی و تولید سرمایه انسانی و نیز پرورش روحیه کار و اشتغال هستیم. روش پژوهش ما تحقیق پیمایشی مبتنی بر پرسشنامه و مشاهده است. جامعه آماری این تحقیق 9897 نفر از دانشآموختگان دوازده مرکز فنی و حرفهای پسرانه استان کردستان در سالهای 88-1391 است که با استفاده از روش نمونهگیری تصادفی طبقهای و با استفاده از فرمول کوکران، 370 نفر از آنان انتخاب شدند. برای جمع آوری دادهها از ابزار پرسشنامه استفاده شد که روایی آن با استفاده از روش روایی محتوا برآورد شد و پایایی آن 78/0 آلفای کرونباخ بهدست آمد. نتایج بهدست آمده نشان میدهد که آموزشهای فنی و حرفهای موفق شدهاند که نقش نسبتا مناسبی در پرورش نیروی کار ماهر یا همان تولید سرمایه انسانی و تربیت نیروی انسانی خوداشتغال و کارآفرین داشته باشند و میتوانند بهعنوان یک ابزار و راهکار اصلی در جهت تولید، توسعه و بهسازی سرمایه انسانی نقش اساسی داشته باشد. البته نتایج نشان میدهد که در خصوص مواردی چون بازنگری برنامههای درسی و کیفیت آموزشهای موجود، نیاز به دقت و عمل بیشتری هست. همچنین، در صورت در اختیار گذاردن منابع مالی و سرمایهای، فارغالتحصیلان توانایی بیشتری برای حرکت بهسمت خوداشتغالی و کارآفرینی خواهند داشت.
کلیدواژگان: آموزش مهارتی، کار آفرینی و اشتغال، نیروی انسانی، آموزش های فنی و حرفه ای استان کردستان -
صفحه 25
تحقیق حاضر بهمنظور آسیبشناسی مدیریت آموزش های مهارتی کشور و ارایه راهبردها و راه کارهای مطلوب در نظام آموزش سازماندهی شده است. روش این پژوهش آمیخته است و از ترکیب رویکردهای کمی و کیفی با استفاده از ابزارهای مصاحبه و پرسشنامه انجام گرفت. جامعه آماری، شامل 256 نفر از افراد مطلع به آموزشهای فنی و حرفهای در سازمان آموزشهای فنی و حرفهای، دانشگاه جامع علمی و کاربردی و دانشگاه فنی و حرفهای و اعضای هییت علمی در دانشگاهها و دستگاههای اجرایی بودند. در نگاه کارشناسان حوزه مهارتی کشور و با استفاده از روش تحلیل سلسلهمراتبی (AHP)، دو عامل «نبود یک سیاستگذار کلان نیروی انسانی در کشور» و «عدم هماهنگی نهادهای مختلف ارایهکننده خدمات آموزش مهارتی در جامعه» مهمترین آسیب در بعد ساختاری شناخته شدند. در بعد رفتاری و محتوایی هم مهمترین آسیب عوامل «عدم دسترسی کافی به اطلاعات بازار کار» و «عدم بهرهمندی نظام آموزش مهارت از منابع انسانی مناسب این نظام» شناخته شدند. در بعد محیطی و زمینهای، عوامل «دخالت قدرت سیاسیون در توسعه کمی آموزشهای مهارتی» و «تقاضامحور نبودن آموزشهای مهارتی، چالش اصلی آموزشهای مهارتی است» که جزو مهمترین آسیبهای نظام آموزش مهارتی کشور قرار گرفتند. سرانجام، با توجه به نتایج آزمون فریدمن از نگاه خبرگان آموزش فنی و حرفهای کشور مهمترین آسیب نظام آموزش مهارتی کشور مربوط به بعد «ساختاری» و پس از آن ابعاد رفتاری و محتوایی قلمداد شدند.
کلیدواژگان: آموزش فنی و حرفه ای، مهارت، آسیب شناسی، ساختار، زمینه ای، محتوایی -
صفحه 49
این مقاله درصدد است تا ویژگیهای کارآفرینانه (پیشرفتطلبی، استقلالطلبی، خلاقیت، ریسکپذیری، کنترل درونی و تحمل ابهام) هنرجویان هنرستانهای کاردانش استان چهارمحال و بختیاری را مورد ارزیابی قرار دهد. برای اندازهگیری متغیرها نیز از پرسشنامه 55 سوالی احمدپورداریانی و مقیمی (1388) استفاده شده است. جامعه این مطالعه را تمامی هنرجویان هنرستانهای کاردانش استان چهارمحال و بختیاری تشکیل میدهد که از میان آنان تعداد 321 هنرجو به روش چندمرحلهای انتخاب شد. دادههای بهدست آمده نیز با استفاده از آزمونهای تیاستیودنت و تحلیل واریانس مورد تحلیل قرار گرفت. تحلیل دادهها منجر به برآورد و مقایسه تفاوتهای موجود بین ویژگیهای کارآفرینانه هنرجویان هنرستانهای کاردانش به تفکیک جنسیت، سن، مناطق جغرافیایی و وضعیت اقتصادی اجتماعی والدین آنان شد.
کلیدواژگان: ویژگی های کارآفرینی، هنرجویان، هنرستان های کاردانش، چهارمحال و بختیاری -
صفحه 75
توانمندسازی، فرایندی است که طی آن فرد از نیازها و خواسته های درونی و قابلیت های خود آگاه می شود و با هدف رسیدن به خواسته ها، به کسب توانایی های لازم می پردازد. در کشور ما، با وجود آنکه زنان نیمی از جمعیت جامعه را شکل میدهند و از نظر کسب تحصیلات عالی روندی صعودی را طی کردهاند ولی از نظر وضعیت اشتغال نتوانستهاند با توجه به ظرفیت های شخصی، اجتماعی و قانونی به جایگاهی متناسب دست یابند. با توجه به این مهم، هدف این مقاله شناسایی عوامل تاثیرگذار بر توانمندسازی زنان، عوامل موثر بر اشتغال آنها و شیوههای توانمندسازی آنان در کسب جایگاه مناسب اجتماعی و شغلی است. مقاله حاضر ضمن مطالعه اسناد بالادستی و قوانین مرتبط با توانمندسازی و اشتغال زنان، عوامل و شیوههای نیل به اهداف فوق را دنبال کرده است. نتایج این پژوهش، نشان می دهد که عواملی چون کسب مهارت های مورد نیاز بازار کار در حوزه روابط عمومی با توجه به الگوهای شایستگی، بازنگری سیستمی قوانین و سیاست های ارتقاء شغلی و حرفهای زنان و همچنین قوانین و سیاست های مرتبط با کسب منابع مالی و تغییر نگرش و باورهای اجتماعی می تواند در توانمندسازی بانوان تاثیرگذار باشند. نتایج پژوهش حاضر می تواند مورد استفاده سیاستگذاران حوزه اجرا و قانونگذاری و همچنین زنان علاقهمند به توسعه و پیشرفت قرار گیرد.
کلیدواژگان: توانمندسازی آموزش های مهارتی، زنان، اشتغال -
بررسی ارتباط برنامه درسی (مهارت های عمومی) آموزش های فنی و حرفه ای با نیازهای بازارکار شهر بیرجندصفحه 93
هدف از پژوهش حاضر بررسی ارتباط برنامه درسی (مهارتهای عمومی) آموزشهای فنی و حرفه ای با نیازهای بازار کار شهر بیرجند بود. این تحقیق به لحاظ هدف، از نوع کاربردی و روش جمع آوری اطلاعات، توصیفی و از نوع پیمایشی است. ابتدا دو گروه از رشته های اصلی فنی و حرفه ای انتخاب و در هر گروه یک رشته بهطور هدفمند بررسی شد. جامعه تحقیق عبارت است از کلیه صاحبان مشاغل در هر یک از رشتهها که صلاحیت حرفهای آنها مورد تایید اداره کل فنی و حرفهای استان قرار گرفته است. نمونهگیری به روش نمونهگیری طبقه ای در هر گروه از رشته ها انجام و حجم نمونه با مراجعه به جدول مورگان بهطور مجزا در هر طبقه تعیین شد. سپس پرسشنامهای شامل مهارتهای عمومی لازم برای کار که حاصل بررسی و مطالعه پژوهشهای پیشین بود، تهیه شد. روایی صوری و محتوایی ابزار مورد تایید صاحبنظران قرار گرفت و پایایی ابزار محاسبه و تایید شد. اطلاعات جمعآوریشده با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی تحلیل شد. یافته های پژوهش نشان میدهد، برنامه درسی (مهارتهای عمومی) آموزشهای فنی و حرفه ای در اکثر موارد با نیازهای بازار کار کاملا و یا تا حد زیادی منطبق است و در مواردی عدم انطباق دیده میشود.
کلیدواژگان: برنامه درسی، آموزشهای فنی و حرفه ای، نیاز بازار کار، مهارت های عمومی -
صفحه 111
سازمانها برای توسعه، رشد و پایداری در عرصه رقابتی، به سیستمهای ارزیابی نیاز دارند که در قالب آن بتوانند کارایی و اثربخشی برنامههای خود را مورد سنجش قرار دهند. هدف از این پژوهش، ارزیابی عملکرد کلیه مراکز آموزش فنی و حرفهای استان همدان با استفاده از کارت امتیازدهی متوازن و مدل تحلیل فرایند سلسلهمراتبی است. تحقیق حاضر، توصیفی و از لحاظ هدف، یک تحقیق کاربردی است. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه کارکنان و مهارتآموزان مراکز آموزش فنی و حرفهای استان در سال 1392 میباشد. جمعآوری دادهها از طریق توزیع دو پرسشنامه محققساخته بین 186 نفر کارکنان و 384 نفر مهارتآموزان انتخاب شده توسط نمونهگیری تصادفی ساده انجام و نتایج توسط نرمافزار تحلیل شد. بر اساس تحقیق، شاخصهای کلیدی برای ارزیابی مراکز شناسایی و با محاسبه اوزان و معیارها، مراکز تابعه رتبه بندی شدند. با تحلیل نتایج بهدست آمده نیز نقاط قوت و ضعف مراکز شناسایی شد. نتایج این تحقیق میتواند در برنامهریزی آموزشی، تدوین چارچوب ارزیابی مراکز فنی و حرفهای، هنرستانهای فنی و سیاستهای توسعهای مورد استفاده اولیا امر قرار گیرد.
کلیدواژگان: آموزش فنی و حرفه ای، ارزیابی عملکرد، کارت امتیازی متوازن، فرایند تحلیل سلسله مراتبی -
صفحه 123
هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش مهارت آموزی بر تمایل به نوآوری، تسهیم دانش و عملکرد شغلی با استفاده از تحلیل مسیر است. بدین منظور، 174 نفر از مربیان مراکز فنی و حرفهای در سطح شهر کرج و تهران در پژوهش حاضر شرکت کردند. آنان به پرسشنامه های مهارتآموزی، دانش آشکار، دانش ضمنی، تمایل به نوآوری و عملکرد شغلی پاسخ دادند. نتایج تحلیل مسیر نشان داد که مهارتآموزی تاثیر مستقیم مثبت و معناداری بر دانش آشکار، دانش ضمنی، تمایل به نوآوری و عملکرد شغلی دارد. اثر مستقیم دانش آشکار و دانش ضمنی بر تمایل به نوآوری و عملکرد شغلی مثبت و معنادار است. اثر مستقیم تمایل به نوآوری بر عملکرد شغلی مثبت و معنادار است. مهارتآموزی تاثیر غیرمستقیم مثبت و معناداری بر عملکرد شغلی از طریق تمایل به نوآوری، دانش آشکار و ضمنی دارد. تاثیر غیرمستقیم دانش آشکار و ضمنی بر عملکرد شغلی از طریق تمایل به نوآوری معنادار است. در مجموع یافته ها نقش مهارتآموزی، دانش آشکار و ضمنی و تمایل به نوآوری بر عملکرد شغلی را مورد تاکید قرار می دهند.
کلیدواژگان: مهارت آموزی، دانش آشکار، دانش ضمنی، تمایل به نوآوری، عملکرد شغلی
-
Technical Vocational Education, Human Force and Entrepreneurship: A Case Study of Kurdistan ProvincePage 7
The objective of this study is to examine the level of the technical vocational educational Training (TVET) institutes in regards to human force education and formation of Human capital and training entrepreneurship ability. In order to do this, field methodology, based on a questionnaire and conducting interview, has been applied. The statistical population of this research is 9897 trainees of the eleven Kurdistan province institutes during the period of 1388-91. By using random sampling, 370 trainees have been selected. Contained method for the validity of the questionnaire and Cronbach's coefficient for reliability was used. The obtained results indicate that the institutes have some reliable achievements in the ground of training skilled labor force, human force and human capital. Also this educational program has developed entrepreneurship Skills between trainers. The result also shows that it is necessary to reconstruct and review the course, discipline and quality of education in regards to social and market needs and trends.
Keywords: Skills education- entrepreneurship, employment- human force- Kurdistan Technical Vocational Education Training (TVET) -
Page 25
This study of pathology and presentation skills training, management strategies and appropriate education system is evaluated. They mixed methods research combines quantitative (questionare) and qualitative (interview) approaches were used. Research population included 256 experts in technical and vocational education and vocational training institutions, the University of Applied Science, University of vocational and academic staff in the universities and agencies. In view of the technical experts, and using Analytical Hierarchy Process (AHP), two of the "lack of manpower in the country's macroeconomic policy" and "lack of coordination between the various institutions providing skills training in community service," the most vulnerable in the structure were identified. The most significant damage in the behavioral and contextual factors "Lack of adequate access to labor market information" and "lack of proper utilization of the skills of human resources' have been identified. The following contextual factors "of politicians involved in the development of quantitative skills training" and "lack of demand-driven skills training in skills training challenge is" one of the most important challenges of the country. Finally, one of the main results of this research, which was ranked by the experts at Vocational education Vocational education system in the country most vulnerable to the "structural" and then were behavioral dimensions and the content.
Keywords: pathology, skill, technical, vocational education, content, structural, context, Iran -
Page 49
This article seeks entrepreneurial characteristics (Need for Achivement, Need for Iindependence, Creativity, Risk-Taking, Self-control and Tolerance of Ambiguity) to assess students. The design was descriptive survey conducted with the target application. A questionnaire was used to measure the variables. All Second and Third grade Knowledge and Work students of Chaharmahal VA Bakhtiari in the research community is composed among them; the number of students in 321 was elected to a multi-stage approach. The data obtained also by using t tests and analysis of variance were analyzed. Some of its findings are as follows: Average for all Knowledge and Work students in Iran entrepreneurial characteristics; Average characteristics of entrepreneurship (general), boys than girls, School students aged 17 than 16 years, Urban students, rural students who are the first child of Students, who are second or third child, Students whose parents are employed or self-employed parents than students who found jobs with monthly incomes or who are unemployed, Students who have a good relationship with the parents than students who are good or bad relationship with their parents, is more than mean.
Keywords: Entrepreneurial Characteristics, Students, Knowledge, Work Schools, Chaharmahal VA Bakhtiari -
Page 75
Empowerment is a process though which a person can get his/her needs, internal (innate) demands and also his/her capabilities so with the desire of achieving his/her goals, they try to acquire necessary needed abilities and capabilities. In our country (Iran) despite the fact that half of the population is constituted by women and they have recently had an ascending growth from academic education degrees point of view, they haven't acquired appropriate positions in society regarding their legal, social and personal capabilities as they deserve.
Regarding this important fact, the purpose of this article is identifying: 1) factors affecting women's empowerment, 2) the elements or factors affecting their employability and 3) the methods or practices for empowering them so that they can acquire or obtain appropriate occupational and social status in society. In this article not only the relevant documents and rules regarding women employability and empowerment but also factors and practices for achieving above mentioned purposes have been studied and searched. The results of the research indicate that the factors such as acquiring market demanded skills in field of public relations regarding competency patterns, systematic review of the rules, job/occupational promotion policies and also rules and policies relevant to business finance and at the end changing the social beliefs and attitudes, all can influence women empowerment. The results of present research can be useful for executive(execution) policy makers and also useful for those women who are interested in their progress and development.Keywords: empowerment, skill trainings, women, employment (employability) -
Page 93
The aim of this study is to investigate the relationship between the technical and vocational curriculum, in forms of general skills, with the labor market needs in Birjand city from an economical point of view. The research methodology is a practical type and is based on a descriptive measurement approach. In this regard, two groups of professional and technical majors are selected and then studied comprehensively. The research community includes all the business owners in different fields of activity whose professional qualifications have been approved by the State Office of Vocational. Stratified sampling is applied in each of the disciplines and the sample size in each category is determined separately using Morgan table. Besides, a questionnaire which includes general skills has been prepared based on the existing literature. Face and content validity of the instrument has been confirmed by experts and reliability has been calculated and verified subsequently. Likewise, the collected data has been analyzed using descriptive and inferential statistics. Our findings show that curriculum (general skills) of vocational training are matched with the needs of the labor market in most cases although some inconsistencies can be found in some cases.
Keywords: curriculum, technical & vocational training, labor market, general skills -
Page 111
Organizations need evaluation systems for development, growth,and stability in competitive area in order to measure the efficiency and effectiveness of their programs.The aim of this study was to present a performance assessment of technical and vocational training centers of Hamedan using Balanced Scorecard and Analytic Hierarchy Process. It is a descriptive research and an applied one by the purpose.All managers, experts, employees , trainers and trainees of Hamedan technical and vocational training organization in 2013 were the society of the research.Data collected through distributing two questionnaires among 186 employees and 384 trainees selected by simple random sampling and the results were analyzed by the software. Based on the research, the key indicators for the evaluation of the centers were identified and the centers were ranked by calculation of weights and measures.The strengths and weaknesses points of the centers were identified by the results of the analysis ,too.The results of this research can be used in educational planning, codification of the centers evaluation framework and devloping policies by responsibles .
Keywords: Vocational training, performance evaluation, Balanced Scorecard, Analytic Hierarchy Process -
Page 123
The present study aimed to investigate the role of skill learning in tendency to innovation, knowledge sharing and job performance by path analysis. 174 coaches of vocational technical centers in Tehran and Karaj have participated in the study. They responded to the questionnaires of skill learning, explicit knowledge, tacit knowledge, tendency to innovation and job performance. The results of path analysis shows that skill learning has direct, positive and significant impact on explicit and tacit knowledge, tendency to innovation and job performance. There was a direct, positive and significant impact of explicit and tacit knowledge on tendency to innovation and job performance. The direct impact of tendency to innovation on job performance was positive and significant. Skill learning has indirect, positive and significant impact on job performance via tendency to innovation, tacit and explicit knowledge. The indirect impact of explicit and tacit knowledge on job performance via tendency to innovation is significant. The findings emphasized the role of skill learning, tacit and explicit knowledge and tendency to innovation on job performance.
Keywords: : Skill learning, Explicit knowledge, Tacit knowledge, Tendency to innovation, Job performance