فهرست مطالب

آسیب شناسی، مشاوره و غنی سازی خانواده‬ - پیاپی 1 (بهار و تابستان 1394)

نشریه ‪ آسیب شناسی، مشاوره و غنی سازی خانواده‬
پیاپی 1 (بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیمین قاسمی، عذرا اعتمادی، سید احمد احمدی صفحه 1
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین تعاملات منفی زوجین و خانواده همسر با صمیمیت زوجین و تعارضات زناشویی انجام شد. در این تحقیق که از نوع همبستگی بود 367 نفر از زنان متاهل شهر اصفهان با روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند و پرسشنامه تعارض زناشویی، مقیاس صمیمیت زوجین و پرسشنامه محقق ساخته تعاملات منفی زوجین و خانواده همسر را تکمیل کردند. داده ها توسط همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.نتایج تحقیق نشان داد بین تعاملات منفی زوجین و خانواده همسر با تعارضات زناشویی رابطه مثبت معنادار (01/0>p) و بین تعاملات منفی زوجین و خانواده همسر با صمیمیت رابطه منفی معنادار (01/0>p) وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که تعاملات منفی در بعد رفتاری و هیجانی توانایی تبیین 22 درصد تعارضات زناشویی و تعاملات منفی در بعد رفتاری توانایی تبیین 12 درصد صمیمیت زوجین را دارد. بر طبق نتایج، تعاملات منفی زوجین و خانواده همسر می تواند روابط زوجین و ثبات پیوند زناشویی را تحت تاثیر قرار دهد.
    کلیدواژگان: تعاملات منفی، خانواده همسر، صمیمیت، تعارض زناشویی
  • سحر خندان دل، حسین کاویان فر صفحه 14
    این پژوهش با هدف بررسی رابطه اعتماد در روابط بین فردی و تاب آوری خانواده با رضایت زناشویی اجرا شد. پژوهش حاضر توصیفی، از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری این پژوهش کلیه زوج هایی که یکی از آنها در شهرداری شهر تهران شاغل بوده و حداقل یک سال از ازدواج آنها گذشته است. که از میان آنها 381 زن و مرد به شیوه نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب و با پرسشنامه های رضایت زناشویی انریچ، پرسشنامه اعتماد در روابط بین فردی و مقیاس تاب آوری خانواده مورد آزمون قرار گرفتند. داده ها از طریق آمار توصیفی (شاخص های گرایش به مرکز و شاخص های پراکندگی) و آمار استنباطی (رگرسیون چندگانه) و از طریق نرم افزار spss تجزیه و تحلیل شد. یافته های پژوهش نشان داد که اعتماد در روابط بین فردی و تاب آوری خانواده با رضایت زناشویی همبستگی مثبت و معناداری دارند (01/0p <). سازه های حل تعارض و رضایت زناشویی می توانند تغییرات مربوط به تاب آوری خانواده را در سطح آلفای 01/0 پیش بینی کنند. و این دو متغیر به ترتیب 478/0 و 384/0 درصد از تغییرات تاب آوری خانواده را تبیین می کنند. و سازه های ارتباطات و رضایت زناشویی می توانند تغییرات مربوط به اعتماد در روابط بین فردی را در سطح آلفای 01/0 پیش بینی کنند. و این دو متغیر به ترتیب 329/0 و 453/0 درصد از تغییرات اعتماد در روابط بین فردی را تبیین می کنند. نتایج پژوهش اهمیت اعتماد در روابط بین فردی و تاب آوری خانواده بر رضایت مندی زناشویی را آشکار ساخت.
    کلیدواژگان: اعتماد، تاب آوری در خانواده، رضایت زناشویی، زوج های شاغل
  • خالد اصلانی، ثریا ابراهیمی پور، عباس امان الهی صفحه 32
    هدف این پژوهش بررسی بهزیستی روان شناختی و شادکامی زناشویی در چرخه ی زندگی خانواده در زنان و مردان متاهل در شهرستان دزفول بود. نمونه ی مورد مطالعه 251 فرد متاهل که از چهار چرخه ی زندگی شامل زوج های جوان، خانواده های با فرزند خردسال، خانواده های دارای فرزند نوجوان و خانواده در میانه ی زندگی (جدا شدن فرزندان از خانواده) انتخاب شدند. از شرکت کنندگان خواسته شد پرسشنامه ی بهزیستی روان شناختی و شادکامی زناشویی را تکمیل کنند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل واریانس دو عاملی و آزمون پیگیری توکی استفاده شد. یافته ها نشان دادند که بین گروه های چهار مرحله ی زندگی در شادکامی زناشویی تفاوت معناداری وجود دارد. نمرات زوج های دارای فرزند خردسال و زوج های با فرزند نوجوان دارای تفاوت معنیی داری هستند. همچنین بین زنان و مردان متاهل از نظر بهزیستی روان شناختی در چهارچرخه ی زندگی تفاوت معناداری وجود نداشت.
    کلیدواژگان: بهزیستی روانشناختی، شادکامی زناشویی، چرخه زندگی
  • فرهاد اصغری، عباس صادقی، سمیه زارع خاکدوست، مرجان انتظاری صفحه 46
    در پژوهش حاضر بررسی رابطه بین طرحواره های ناسازگار اولیه با تعارضات و بی ثباتی زناشویی در زوجین متقاضی طلاق و زوجین عادی شهر رشت صورت گرفت. طرح این پژوهش از نوع علی مقایسه ای بوده است. جامعه آماری پژوهش عبارت بود از زوجین متقاضی طلاق از بین زوجین متقاضی طلاق که به دادگاه خانواده شهر رشت مراجعه نموده بودند و زوجین عادی شهر رشت که در حال ادامه زندگی مشترک خود هستند. از میان زوجین متقاضی طلاق 75 زوج به صورت تصادفی و از میان زوجین عادی نیز 75 زوج به روش خوشه ایچند مرحله انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه طرحواره های ناسازگار یانگ، ویرایش سوم (فرم کوتاه 90سوالی)، پرسشنامه تعارض زناشویی کنزاس (1985) و پرسشنامه بی ثباتی زناشویی ادوارد و همکاران (1980) بود. برای آزمودن فرضیه های تحقیق با توجه به نرمال نبودن توزیع متغیر های اصلی پژوهش از کروسکال-والیس و ضریب همبستگی اسپیرمن استفاده شده است. یافته هانشاندادکهمیزان بی ثباتی زناشویی درزوجین متقاضی طلاق بیشتر از زوجین عادی بوده و میزان تعارضات زناشویی درزوجین عادی نسبت به زوجین متقاضی طلاق افزایش نشان داده است. همچنین بین طرحواره های ناسازگار اولیه و تعارضات زناشوییدر زوجین متقاضی طلاق و زوجین عادی و بین طرحواره های ناسازگار اولیه و بی ثباتی زناشویی در زوجین متقاضی طلاق رابطه مستقیم وجود دارد. بنابراین بین سن افراد و تعارضات زناشوییدر زوجین متقاضی طلاق و زوجین عادی رابطه معکوس وبینسن افراد و بی ثباتی زناشویی در زوجین متقاضی طلاق و زوجین عادی رابطه مستقیم وجود دارد.
    کلیدواژگان: طرحواره های ناسازگار اولیه، تعارض زناشویی، بی ثباتی زناشویی، طلاق
  • حسین کشاورز افشار، فاطمه عابدینی، فهیمه قهوه چی الحسینی، مسعود اسدی، زهرا جهان بخشی صفحه 59
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه ابرازگری هیجانی و عوامل جمعیت شناختی با رضایت زناشویی زنان متاهل انجام شد.پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش جمع آوری داده ها از نوع همبستگی است. جامعه ی آماری پژوهش حاضر را کلیه ی زنان متاهل منطقه 5 شهر تهران در سال 1392 تشکیل دادند. نمونه شامل 282 زن متاهل بودند که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه رضایت زناشویی انریچ 47 سوالی و ابرازگری هیجانی خانواده هالبرستات و همکاران بود. برای تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از همبستگی پیرسون و رگرسیون سلسله مراتبی استفاده شد نتایج نشان داد که ابرازگری مثبت و تحصیلات با رضایت زناشویی زنان همبستگی مثبت و معنادار و بین ابراز گری منفی و سن همبستگی با رضایت زناشویی زنان همبستگی منفی و معنادار وجود دارد. نتایج رگرسیون سلسله مراتبی نشان داد که در گام اول ابرازگری هیجانی مثبت 094/0درصد از رضایت زناشویی را پیش با ورود متغیر سن در الگوی چهارم 017/0 درصد به توان پیش بینی اضافه می شود و با ورود متغیر مدت ازدواج در الگوی پنجم 011/0درصد به توان پیش بینی اضافه می شود. به طور کلی متغیرهای ابرازگری هیجانی مثبت ، ابرازگری هیجانی منفی، تحصیلات، سن و مدت ازدواج حدود 19 درصد از رضایت زناشویی را پیش بینی می کنند.از این اطلاعات می توان در راستای تدوین و اجرای برنامه های آموزشی و درمانی به منظور افزایش رضایت زناشویی زنان استفاده کرد.
    کلیدواژگان: ابرازگری هیجانی، عوامل جمعیت شناختی، رضایت زناشویی، زنان متاهل
  • محمد خالدیان، زهرا کرمی باغطیفونی، فاطمه نعمتی سوگلی تپه صفحه 67
    هدف از پژوهش حاضر تاثیر کاشت حلزون شنوایی برسلامت روان و رضایتمندی زناشویی والدین است. جامعه آماری را کلیه والدینی (اعم از مادران و پدران)، که فرزندانشان آنها ناشنوا بودند و در طی سالهای 1391 – 92 جهت کاشت حلزون شنوایی کودکانشان به بیمارستان بقیه اللهالاعظم جهت عمل کاشت حلزونی مراجعه نموده بودند را شامل می شود. حجم نمونه 58 نفر از والدین (29 زن و 29 مرد) با استفاده از روش نمونه گیری منظم یا سیستماتیک انتخاب شد. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه 28 سوالی سلامت روان (GHQ) گلدبرگ، رضایت زناشویی انریچ استفاده شد. این پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون پس آزمون است. والدین در ابتدا و پیش از عمل (پیش آزمون) و سپس 6 ماه پس انجام عمل دوباره و بصورت پس آزمون به پرسشنامه ها پاسخ دادند. در این تحقیق از روش های آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار،همبستگی) و استنباطی (t زوجی) استفاده شده است. یافته های به دست آمده نشان داد که میانگین نمرات سلامت روان در پس آزمون گروه آزمایش به طور معنا داری از میانگین نمرات پس آزمون در گروه کنترل پایین تر است، میانگین نمرات رضایتمندی زناشویی در پس آزمون گروه آزمایش به طور معنا داری از میانگین نمرات پس آزمون در گروه کنترل بالاتر است. نتیجه گیری می شود که کاشت حلزون شنوایی در کودکان ناشنوا بر بهبود و افزایش سلامت روان، رضایتمندی زناشویی والدین دارای کودکان ناشنوا موثر می باشد.
    کلیدواژگان: کاشت حلزون، سلامت روان، رضایت زناشویی
  • غلامرضا رجبی، قدرت الله عباسی، شهلا شمعونی اهوازی صفحه 77
    رضایت زناشویی به عنوان میزان ادراک یک همسر از برآورده شدن نیازها و تمایلاتش توسط شریک دیگر تعریف می شود. تحقیقات نشان می دهد که سبک های همسرگزینی نقش مهمی در رضایت و روابط زناشویی دارد. این مطالعه با هدف مقایسه میزان رضایت زناشویی در پرستاران با سبک های همسرگزینی آزاد، سنتی و ترکیبی انجام شد. این پژوهش توصیفی از نوع علی-مقایسه ای بود. 222 پرستار زن و مرد متاهل از میان 4 بیمارستان خصوصی (مهر، آریا، آپادانا و بقایی) و 2 بیمارستان دولتی وابسته به مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز (رازی و شفا) در سال 1393 به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند و پرسشنامه سبک های همسرگزینی و مقیاس فرم کوتاه رضایت زناشویی را تکمیل نمودند. تحلیل داده ها با استفاده از روش آماری تحلیل واریانس یک راهه در برنامه نرم افزار آماری 16-SPSS انجام گرفت. یافته ها نشان داد که در میان پرستاران با سه سبک همسرگزینی (سنتی، آزاد و ترکیب) از لحاظ میزان رضایت زناشویی تفاوت معنی دار وجود دارد (001/0P<). آزمون مقایسه پی گیری شفه نشان داد که بین رضایت زناشویی پرستاران با ازدواج سنتی و آزد و بین رضایت زناشویی پرستاران با ازدواج آزاد و ترکیبی تفاوت معنی دار وجود دارد. اما بین رضایت زناشویی پرستاران با ازدواج سنتی و ترکیبی تفاوت وجود ندارد. به این دلیل که افراد در همسرگزینی آزاد شریک ازدواج شان را بر اساس فیلتر انتخاب خود انتخاب می کنند رضایت بیشتری نسبت به سایر شیوه های همسر گزینی دارند.
    کلیدواژگان: سبک های همسر گزینی، رضایت زناشویی، پرستاران
|
  • Simin Ghasemi, Dr Ozra Etemadi, Dr Sayed Ahmad Ahmadi Page 1
    The aim of this study was to determine the relationship between negative interactions of couple and family in law with intimacy and marital conflict. In this correlation study, 36 married women of Isfahan were selected in multi-stage random sampling and completed Marital Conflict Questionnaire, Intimacy Scale (IS) and Negative Interactions of Couple and Family in Law Researcher Made Questionnaire. Data were analyzed by Pearson correlation coefficient and step wise regression methods. The results of this study showed that there is a positive and significant relationship between negative interactions of couple and family in law with marital conflict (p
    Keywords: Negative Interactions, Family in Law, Intimacy, Marital Conflict
  • Sahar Khandandel, Mr Hossein Kavianfar Page 14
    this research performed with the aim of studying trust relationship in interpersonal relationships and family hardiness with marital satisfaction. this research is descriptive and correlation type. This research statistical universe is about all couples who either both or one of them is working in Tehran municipal and it is past at least one year of their marriage. That among them, 381 men and women were selected by multi-stage random sampling and were tested by Otrich, s marital satisfaction questionnaire, trust in interpersonal relationships questionnaire and family hardiness scale. Data were analyzed via descriptive statistics (center tendency indexes and dispersion indexes) and inferential statistics (multiple regressions) and spss software. research results showed that trust in interpersonal relationships and family hardiness with marital satisfaction have positive and meaningful correlation (p
    Keywords: trust, family hardiness, marital satisfaction, working couples.
  • Dr Khaled Aslani, Soraya Ebrahimi Pour, Dr Abbas Amanelahi Page 32
    The purpose this study was to investigate the psychological well-being and marital happiness in family life cycles in married men and women in dezful city. The sample study was 251 married people that selected from four life cycles in family life: young couple, family with young children, family whit adolescent and families at midlife (launching children and moving). The participants were asked to complete Marital Happiness Scale (MHS) and Psychological Well-being Scale (PWBS). In order to analyze the data, used of two factor variance and tukey follow up test. The results showed that there are significant differences between in happiness, and there is significant difference between couple with young children and couple with adolescents. Also,among four life cycle groups, there are not significant differences in psychological well-being.
    Keywords: psychological well, being, marital happiness, Life Course
  • Dr Farhad Asghari, Dr Abbas Sadeghi, Somayeh Zare Khakdoost, Marjan Entezari Page 46
    The present study examined the relationship between early maladaptive schemas with marital conflict and instability in the couples of applicant of divorce and normal couples in Rasht. This study was a causal-comparative design. The study samples consisted of couples of applicant of divorce were referred to family court in Rasht and normal couples. 75 couples were selected randomly among the couples of applicant of divorce and another 75 couples were chosen between normal couples using multi-stage cluster sampling. Instruments included incompatible Young Schema Questionnaire, Third Edition (Short Form 90 Questionnaire) , Kensas Marital Conflict Scale (1985) , and Edwards Marital Instability Index (1980). To test the research hypotheses Kruskal-Wallis Test and Spearman Correlation Coefficients were used. Findings showed that marital instability in the couples of applicant of divorce are more than normal couples and marital conflict in normal couples are more than couples of applicant of divorce. There is a direct relationship between early maladaptive schemas and marital conflict in the couples of applicant of divorce and normal couples and early maladaptive schemas and marital instability in the couples of applicant of divorce. Therefore, there is an inversed relationship between age and marital conflict in the couples of applicant of divorce and normal couples and a direct relationship between age and marital instability in the couples of applicant of divorce and normal couples.
    Keywords: early maladaptive schemas, marital conflict, marital instability, divorce
  • Dr Hossein Keshavarz, Afshar, Mrs Fateme Abdini, Mrs Fahimeh Ghahvehchi, Mr Masood Asadi, Mrs Zahra Jahanbakhshi Page 59
    The present study examined the relationship between demographic factors, emotional expressiveness and marital satisfaction among married women.
    Method
    The study had application aims and was a correlation research. The statistical population was study of all married women in Tehran’s 5th regions, in 1392. The sample included 282 married women who were selected availability. The instruments were Enrich marital satisfaction questionnaire and emotional expression family Halberstat Gray et al. for data analysis Pearson correlation and hierarchical regression were used. Results showed that there is significant and positive relationship between emotional expressiveness and marital satisfaction with education, and significant and negative correlation between age and marital satisfaction with emotional expressiveness. Hierarchical regression results showed that in first step positive emotional expressiveness predicts 0/094 % of marital satisfaction and the entry of negative emotional expressiveness variables in second the power prediction added to 0/062 percent. Also entering the education variable in the third model could be increased to 0/09 %.. With the arrival of the age variables in the fourth model can be get 0/017 percent prediction. Entering marriage length variables in the fifth model the power prediction added to 0/011 percent. Generally positive emotional expressiveness, negative emotional expressiveness, education, age and length of marriage predicted about 19% of marital satisfaction This information can be used in order to develop and implement educational and therapeutic programs to enhance women's marital satisfaction.
    Keywords: Emotional Expressiveness, Demographic Factors, Marital Satisfaction, Married Women
  • Mohammad Khaledian, Dr Zahra Karami Baghteyfouni, Dr Fatemeh Nemati Sogolitappeh Page 67
    The purpose of this study is the impact of cochlear implants on the mental health and marital satisfaction of parents. Population of all parents (both mothers and fathers) who were deaf and their children during 1391-92 for children cochlear implant cochlear implant surgery Baghiyatallah hospital referred to were included. A sample of 58 parents (29 women and 29 men) were selected using systematic sampling or systematic. In order to collect data from a questionnaire of 28 questions about mental health (GHQ) of Goldberg, marital satisfaction was used. This study is a quasi-experimental pretest posttest. At first, parents, and pre-operative (pre-test) and then again 6 months after the surgery and the post-test questionnaires responded. In this study, descriptive statistics (mean, standard deviation, correlation) and inferential statistics (t-paired) was used. The results obtained showed that the average mental health scores at post-test and post-test mean scores of the experimental group significantly lower in the control group, Marital satisfaction scores at post-test and post-test mean scores of the experimental group significantly higher in the control group. It is concluded that cochlear implants in deaf children improve and enhance mental health; marital satisfaction of parents of deaf children is effective.
    Keywords: Cochlear Implant, Mental health, marital satisfaction
  • Dr Gholamreza Rajabi, Mr Ghodrat Alh Abbasi, Mrs Shahla Shamouni Ahvazi Page 77
    Research shows that mate-selection styles have an important role in marital and relationship satisfaction. This study was conducted with purpose of to compare of marital satisfaction in married nurses according to mate-selection styles (free choice, arranged and mixed marriage). The present survey was descriptive-causal comparative study. A sample of 222 married nurses were selected using random sampling form two educational hospitals affiliated to Jundishapor University of Medical Sciences and four private hospital during 2015 and completed a Mate-selection Styles Questionnaire, and the Short Form of Marital Satisfaction Scale. The data analysis was conducted using One-way Analysis of Variance and SPSS-16 software. The findings showed that there was significant different in marital satisfaction among nurses with mateselection styles. Also, Scheffe follow-up test indicated that there were significant differences between nurses with free choice and arrange style, and between nurses with free choice and mixed style in marital satisfaction. But, there was not difference between nurses with free arrange and mixed style in marital satisfaction. Because the people with free choice mate-selection selected their partner according to the choice of self-filter are more satisfied than other pattern of mate-selection.
    Keywords: Mate, selection styles, marital satisfaction, nurses