فهرست مطالب

مطالعات حقوق تطبیقی - سال هفتم شماره 2 (پیاپی 14، پاییز و زمستان 1395)

مجله مطالعات حقوق تطبیقی
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 14، پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/15
  • تعداد عناوین: 18
|
  • مقاله پژوهشی
  • سعیدرضا ابدی*، حامد ادریسیان صفحات 385-403
    تنظیم روابط کارگر و کارفرما از مهم ترین و تاثیرگذارترین اقدامات دولت ها در عرصه اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی هر کشوری است. اهمیت این بحث به تفاوت جایگاه دو قشر کارگر و کارفرما در جامعه، تعداد بالای افراد درگیر و تاثیرگذاری عمیق آن ها در اقتصاد کشورها باز می گردد. بدیهی است اگر در مسیر رابطه میان کارگر و کارفرما اختلالی به وجود آید، باید ساز و کاری قانونی پیش بینی شود تا اختلافات را برطرف کرده، حرکت این دو قشر را در کنار هم تداوم بخشد. مراجع حل اختلاف کار و نظام دادرسی مربوط به آن ها، راه حل قانون گذاران است. بااینکه چنین ساختاری در جوامع مختلف بر مبنای اصول مشخصی طراحی شده است، اما تفاوت های مهمی دارند که بر کارایی این سیستم ها تاثیرگذارند. در این مقاله، نظام دادرسی کار در چند کشور اروپایی را بر مبنای چهار محور استقلال مراجع رسیدگی کار، صلاحیت این مراجع، ساز وکار پیش بینی شده برای مصالحه میان طرفین پیش از ورود به مرجع رسیدگی، و نیز تعداد و کیفیت قضات کار به لحاظ آشنایی با دانش حقوق و مسائل تخصصی و صنفی، بررسی نموده، با دقت در اسناد بین المللی، وجود یا امکان سنجی وجود نکات مثبتی را که در این پژوهش به آن ها رسیده ایم، برای ساختار دادرسی کار در ایران بررسی می نماییم.
    کلیدواژگان: دادرسی کار، دادگاه کار، سازش، صلاحیت مراجع حل اختلاف کار، قاضی مرجع رسیدگی کار
  • اسدالله بابایی فرد* صفحات 405-435
    در این پژوهش رابطه میان حقوق فراملی، جهانی شدن و همبستگی جهانی بررسی شده و از رویکرد کارکردگرایی ساختی تالکوت پارسونز به عنوان چارچوب نظری پژوهش استفاده شده است. این پژوهش مبتنی بر این پیش فرض است که اگر میان نظام حقوقی و دیگر نظام های جامعه سازگاری وجود نداشته باشد، در جامعه نابهنجاری پدیدار خواهد شد. سپس درباره موضوع حقوق فراملی، حقوق طبیعی و حقوق بشر بحث خواهد شد. در پایان، با تلفیق رویکرد کارکردگرایی ساختی و رویکرد جهانی شدن، می توان گفت که امروزه به دلیل گسترش روابط بین المللی امکان برقراری امنیت و عدالت در سطح جهانی بر اساس نظام های حقوقی خاص وجود ندارد و تنها از طریق اجماع جهانی می توان به آن ها دست یافت. سازمان های حقوقی بین المللی می توانند نقش مهمی در این زمینه ایفا کنند. همبستگی جهانی تنها از طریق برقراری گفت وگوی آزادانه میان ملت های مختلف و مشارکت آن ها در جامعه جهانی امکان پذیر خواهد بود.
    کلیدواژگان: جامعه شناختی، جهانی شدن، حقوق فراملی، کارکردگرایی ساختی، همبستگی جهانی
  • مصطفی بستاتی*، محمود باقری صفحات 437-459
    مضاربه شیوه ای قدیمی برای تجارت و تامین مالی بوده است. مطالعات تاریخی و تطبیقی نشان می دهد که «مضاربه» و عملیات تجاری مشابهی که بعد ها در اروپا با عنوان «کامندا» شکل گرفت، در طول تاریخ تجارت از اهمیت بالایی برخوردار بوده و نقش مهمی در تجارت زمینی و دریایی در سده های میانی داشته است. از قرن شانزدهم میلادی و هم زمان با ورود شرکت به عرصه تجارت، به تدریج از اهمیت کامندا در غرب کاسته شد و شرکت تجاری جای آن را گرفت، اما مضاربه در خاورمیانه به شکل سابق به حیات خود ادامه داد و نتوانست با تحولات جدید تجارت هماهنگ شود. در این تحقیق، ضمن مطالعه جایگاه و سیر تاریخی ترتیبات اقتصادی قراردادی (به ویژه مضاربه در خاورمیانه و کامندا در غرب) و تحول ناشی از ظهور بنگاه های اقتصادی دارای شخصیت حقوقی در عرصه تجارت، خواهیم دید که مانع عمده تاسیس و بهره برداری از قالب شرکت تجاری در حقوق اسلامی تا مدت ها پس از به کارگیری عملی آن، شناسایی نشدن شخصیت حقوقی بوده است.
    کلیدواژگان: تاریخ تجارت، شخصیت حقوقی، شرکت تجاری، کامندا، مضاربه
  • عباس تدینی، سیدمصطفی کازرونی* صفحات 461-491
    مصونیت دولت ازجمله مباحث مهم حقوق بین الملل معاصر تلقی می شود. در گذر زمان، این نهاد با توجه به تحولات حقوقی بین المللی دچار دگرگونی شده و طی چند دهه اخیر به کانون توجه محافل دانشگاهی و محاکم داخلی و بین المللی تبدیل شده است. در این مقاله، نویسندگان در پی پاسخ به پرسش های چندی هستند؛ ازجمله اینکه اصولا چه وجوه تشابه و تفاوتی در زمینه قوانین مصونیتی دولت های جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده امریکا وجود دارد؟ و دیگر اینکه دستبرد اخیر 2 میلیارد دلاری اموال ایران از سوی ایالات متحده امریکا در این راستا چگونه قابل توجیه است؟ نتیجه پژوهش حاضر به این صورت است که چند تفاوت اصلی میان قوانین مصونیتی جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده وجود دارد که عبارت اند از: تفاوت محدوده حمایتی از اشخاص مشمول؛ تفاوت منشا قانون گذاری مصونیت در جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده امریکا؛امکان توقیف اموال دولت محکوم علیه در خارج از قلمرو صلاحیتی در قوانین مصونیت ایران و ایالات متحده؛ میزان تاثیر حضور قوه مجریه در دعاوی علیه دولت های خارجی در هریک از محاکم قضایی دولت های ایران و ایالات متحده؛و تاثیر حضور دولت خوانده در روند رسیدگی در دادگاه. همچنین دستبرد اموال ایران از سوی دولت ایالات متحده امریکا مغایر با تعهدات بین المللی این کشور بر اساس منشور ملل متحد و قواعد عرف بین المللی و عهدنامه مودت میان دولت های ایران و ایالات متحده می باشد.
    کلیدواژگان: قانون صلاحیت دادگستری جمهوری اسلامی ایران برای رسیدگی به دعاوی مدنی علیه دولت های خارجی، قانون مصونیت دولت های خارجی امریکا، مصونیت دولت
  • علیرضا تقی پور* صفحات 493-510
    دادگاه های نورنبرگ و توکیو به عنوان اولین دادگاه های کیفری بین المللی، آن زمان که مقررات بین المللی در خصوص حقوق متهم وجود نداشت، از سوی متفقین تشکیل شد. اما پس از پایان جنگ جهانی دوم گام های موثری در این راستا برداشته شد؛ اسناد متعددی به این موضوع در سطح جهانی و منطقه ای به تفصیل اشاره کردند، سازو کارهایی نیز همانند کمیته حقوق بشر سازمان ملل و دیوان اروپایی حقوق بشر برای اجرای آن ها پیش بینی شد و نیز نهادهایی با تفسیر حقوق متهم در پیشبرد و توسعه آن کمک قابل توجهی کردند. حق آزادی پیش از محاکمه، از جمله این حقوق به شمار می آید. پس از آن در اواخر قرن بیستم و اوایل قرن بیست و یکم میلادی، دادگاه های دیگری در سطح بین المللی تشکیل شد. حال پرسشی که در این راستا مطرح می شود این است که آیا دادگاه های یادشده ملزم به رعایت تفاسیر ارائه شده از سوی نهادهای نظارتی حقوق بشر هستند یا خیر؟ با توجه به اینکه چارچوب کلی حقوق متهم در دادگاه های ملی تفاوت چندانی با دادگاه های کیفری بین المللی ندارد و نهادهای نظارتی حقوق بشر در طول سالیان متمادی مقررات راجع به حقوق متهم را در رویه قضایی خود تفسیر کرده اند؛ لذا تفاسیر قضات دادگاه های کیفری بین المللی نیز نمی تواند مغایر با رویه قضایی یادشده باشد. این درحالی است که مقررات و تفاسیر دادگاه های پیش گفته، به نقض حقوق متهم در زمینه آزادی موقت پیش از محاکمه منجر شده است. در مقاله حاضر به شیوه ای توصیفی – تحلیلی تفاسیر ارائه شده از سوی نهادهای نظارتی حقوق بشر با آرای دادگاه های کیفری بین المللی در این زمینه مقایسه و بررسی شده است.
    کلیدواژگان: آزادی پیش از محاکمه، اسناد بین المللی، حقوق متهم، دادگاه های کیفری بین المللی، نهادهای نظارتی حقوق بشر
  • فیض الله جعفری*، مهرناز مختاری صفحات 511-532
    امروزه از تصاویر ستارگان برای تبلیغ کالاها و خدمات استفاده می شود و این پدیده روزبه روز در حال گسترش است. از یک سو در سال های اخیر، ستارگان به ارزش تصویر و حقوق تصویری خود در دنیای تبلیغات آگاهی یافته اند و از سوی دیگر، بسیاری از بنگاه ها و صاحبان کالا و خدمات، به نیروی جذاب شهرت ستارگان به عنوان ابزاری برای تقویت فروش محصولات خود پی برده اند. به همین لحاظ در دنیای امروزی، حقوق تصویری (Image Rights) ستارگان به دارایی باارزشی تبدیل شده است. در خصوص ماهیت حقوق تصویری ستارگان رویه واحدی میان نظام های حقوقی وجود ندارد. نظام حقوقی ایالات متحده امریکا با پذیرش آن به عنوان یک حق تبلیغی یا حق شهرت (Right of Publicity)، ارزش اقتصادی تصویر را به رسمیت شناخته و آن را مانند یک حق مالی دانسته است. در میان کشورهای اروپایی، نظام حقوقی انگلستان، حقوق تصویری را در محدوده حق خلوت (Right of Privacy) توصیف می کند و فرانسه هنوز در قالب نظریه حق بر شخصیت (Right of Personality) باقی مانده است. با درنظر گرفتن اختلاف نظر ها در این حوزه، نگارندگان مقاله حاضر در صدد هستند ضمن بیان رویکردهای پذیرفته شده در نظام های حقوقی یادشده، ماهیت حقوق تصویری را در حقوق ایران تحلیل نمایند.
    کلیدواژگان: تبلیغات بازرگانی، حق بر شخصیت، حقوق تصویری، حق خلوت، حق شهرت
  • سید حسین حسینی، حمیدرضا دانش ناری* صفحات 533-549
    قابلیت استناد به هنجارهای فرهنگی از برخورد نظام جرم انگاری و هنجارهای اجتماعی شکل می گیرد. بر اساس این رویکرد، چنانچه از یک سو عملی جرم انگاری شده باشد و از سوی دیگر، ارتکاب این رفتار با هنجارهای فرهنگی گروهی خاص سازگار باشد، استناد متهم به باورهای فرهنگی در مراحل مختلف فرایند کیفری موجب شکل گیری مفهومی می گردد که از آن به قابلیت استناد به هنجارهای فرهنگی یاد می شود. این تحقیق با بهره گیری از الگوهای کیفی و با استفاده از روش نمونه پژوهی، در تلاش است تا تاثیر متغیر قابلیت استناد به هنجارهای فرهنگی بر تعیین کیفر را در سه نظام حقوقی ایران، آلمان و امریکا بررسی نماید. یافته های این پژوهش نشان می دهد در نظام کیفری ایران، امکان استناد به قابلیت استناد به هنجارهای فرهنگی در مرحله تعیین کیفر در مجازات های مستوجب حد و قصاص وجود ندارد و بازتاب اثربخشی استناد به هنجارهای فرهنگی در تعیین کیفر تنها در مجازات های تعزیری مشاهده می شود. رویکرد کنونی نظام حقوقی آلمان در پذیرش قابلیت استناد به هنجارهای فرهنگی و اثربخشی آن بر تعیین کیفر، محدودیت هایی در اعمال این دفاع درنظر گرفته است. در نظام عدالت کیفری امریکا نیز توجه افراطی به قابلیت استناد به هنجارهای فرهنگی موجب پذیرش آن در مراحل مختلف فرایند کیفری شده است. گرچه سه کشور مورد مطالعه نماینده سه نظام حقوقی مختلف (اسلامی، رومی-ژرمنی و کامن لا) هستند، اما در هر سه نظام، تاثیر متغیر استناد به هنجارهای فرهنگی در مرحله تعیین کیفر عموما منجر به اتخاذ حداقل مجازات قانونی در رویه می شود که البته در نظام حقوقی ایران، این موضوع اختصاص به مجازات های تعزیری دارد.
    کلیدواژگان: تعیین کیفر، قابلیت استناد به هنجارهای فرهنگی، کثرت گرایی فرهنگی، هنجار فرهنگی
  • سهراب صلاحی* صفحات 551-567
    این نکته بدیهی است که برقراری و تداوم نظم عمومی بین المللی در گرو رعایت اصول و موازین بنیادین این جامعه می باشد. همزیستی و روابط مسالمت آمیز و نفی جنگ و توسل به زور از مهم ترین و بارزترین این اصول اساسی به شمار می آید. درعین حال، تلاش های گوناگون ملت های تحت سلطه حکومت های مستبد برای رهایی، باعث شده است که امروزه بسیاری از درگیری های مسلحانه ماهیتی داخلی پیدا کند که طبعا آثاری بین المللی و همچنین پرسش های بسیاری به همراه داشته است و توجه تعداد زیادی از حقوق دانان را به خود معطوف ساخته و در پی آن تلاش شده است تا از طریق دکترین «مسئولیت حمایت» به این پرسش ها پاسخ داده شود. پرسشی که در این پژوهش در پی پاسخ به آن هستیم، این است که آیا ساختار جهاد ابتدایی در فقه شیعه قابل تطبیق با دکترین مسئولیت حمایت در حقوق بین الملل می باشد. در این تحقیق تطبیقی ضمن بررسی مختصر اصول حاکم بر قاعده منع توسل به زور و همچنین تبیین دو مفهوم جهاد ابتدایی و مسئولیت حمایت، به این نتیجه رسیدیم که با وجود تفاوت در ساختار و حوزه قلمرو آن ها، از نظر مبانی نظری و فلسفی و نیز ازآنجا که یکی از موارد مهم کاربست جهاد ابتدایی آزادسازی ملت هایی است که زیر سلطه حکومت استبدادی و دیکتاتوری، حیثیت، شرف، جان و مال آنان در معرض تاخت وتاز سلطه گران قرار دارد، جهاد ابتدایی با دکترین مسئولیت حمایت قابل تطبیق است.
    کلیدواژگان: جهاد ابتدایی، حق تعیین سرنوشت، دکترین مسئولیت حمایت، منع توسل به زور
  • مرتضی عادل*، محسن شمس الهی صفحات 569-599
    امروزه تبلیغات بخش مهمی از همه گونه تجارت است. استفاده از اطلاعات غلط در تبلیغات معمولا سبب گمراهی مصرف کننده و دیگر رقبا خواهد شد. تردیدی نیست که در این شرایط، مصرف کننده نیازمند حمایت است. با این حال مشخص نیست که چه راهکاری برای حمایت از مصرف کننده و جبران زیان وی در دسترس است؛ آیا وی حق فسخ قرارداد را دارد یا باید با حفظ کالای خریداری شده، بر عرضه کننده دعوای مسئولیت مدنی اقامه نموده، مطالبه خسارت کند؟ از سوی دیگر این پرسش نیز مطرح است که رسانه پخش کننده تبلیغات و نیز سازنده آگهی تبلیغاتی را تا چه حد می توان در برابر مصرف کننده مسئول دانست؟ تبلیغات خلاف واقع ممکن است علاوه بر مصرف کنندگان، سبب زیان رقبای تجاری سفارش دهنده آگهی نیز بشود. در این حالت نیز این پرسش مطرح است که آیا رقبایی که از تبلیغات خلاف واقع زیان دیده اند، حق اقامه دعوای مسئولیت مدنی بر تبلیغ کننده را دارند یا خیر؟
    کلیدواژگان: تبلیغات خلاف واقع، حقوق رقابت، حمایت از مصرف کننده، خسارت، رقیب تجاری، مسئولیت مدنی
  • فضل الله فروغی*، امیر ایرانی صفحات 601-626
    با تصویب قانون مجازات اسلامی1392ش، نهاد نوین نظارت الکترونیکی وارد نظام عدالت کیفری ایران شد؛ نهادی که در نظام دیگر کشورها، سابقه قدیمی تری داشت. این نهاد با بیش از پنج دهه سابقه خود در نظام امریکا به تدریج وارد قوانین سی کشور مختلف گردیده است. در قانون جدید مجازات اسلامی، اجرایی شدن نظارت الکترونیکی به مانند بسیاری از این نهادها، منوط به آیین نامه اجرایی است. در خصوص اجرایی شدن این نهاد در آغاز باید با توجه به چارچوب های مفهومی، بازه اجرایی و هدف از آن، همچنین توجه به تعداد زندانیان در زمان صدور حکم به نظارت الکترونیکی مشخص گردد. سپس تبیین مولفه هایی چون نوع جرم، ویژگی های بزهکار، مراحل دادرسی اعمال آن و همچنین شناسایی ابزار مورد نیاز در پیاده سازی این نهاد، مباحث اجرایی مهمی هستند. از منظر تحلیل تطبیقی این ملاحظات در نظام حقوقی ایران و امریکا، این فرضیه بررسی می شود که در برخی جزئیات، اجرایی شدن این نهاد نیازمند برقراری بسترهایی است. بنابراین سعی می شود که چارچوب های مهم در اجرایی شدن این نهاد ترسیم، و از این طریق پیش زمینه های مفید در تدوین آیین نامه اجرایی آن شناسایی شود تا با تضمین تحقق اهداف نظارت الکترونیکی، پس از مدت اندکی متروک نگردد.
    کلیدواژگان: بزهکاران کم خطر، جرائم سبک، دستگاه ردیابی، نظارت الکترونیکی، نظارت پیش و پس از محاکمه
  • علیرضا فصیحی زاده، احسان مومنی تذرجی*، محمد باقرپور صفحات 627-646
    نماد و نشان ها برای اینکه علامت تجاری به حساب آیند باید فاقد برخی شرایط (شروط ماهوی منفی) و دارای بعضی شرایط (شروط ماهوی مثبت) باشند. علائم غیرسنتی خاصه آن هایی که قابلیت رویت دارند، مانند رنگ ها و علائم سه بعدی، برای تطبیق با این شرایط با چالش هایی روبرو هستند. مخالفان ثبت این نشان ها، علائم تجاری را منحصر به همان علائم سنتی یعنی حروف، اعداد و تصاویر می دانند و تاکید بر آن دارند که علائم غیرسنتی بصری افزون بر اینکه نمی توانند واجد برخی شروط ماهوی باشند، به واسطه ماهیت خاصشان به دلایلی همچون محدود بودن، موجبات رد خود را فراهم می آورند. درمقابل، برخی بر این اعتقادند که این علائم نه تنها می توانند خود را با شرایط ماهوی علائم تجاری سنتی هماهنگ سازند، بلکه نیاز بازار و ضرورت ترویج این گونه نوآوری ها حمایت از این علائم را می طلبد. همسو با نظر دوم باید گفت، مصادیق علائم تجاری تنها طریقی برای تمایز محصول اشخاص و معرف مبدا کالا بوده، موضوعیت ندارد که محدود به علائم سنتی باشد.
    کلیدواژگان: تئوری کمبود، تمایز بخشی، علائم سه بعدی و رنگی، کارکردی بودن
  • سید محمدهادی قبولی درافشان*، مصطفی بختیاروند، اکرم آقامحمدی صفحات 647-668
    امروزه یکی از مهم ترین دارایی های هر شرکتی روش های کسب و کار آن است که به عنوان یکی از حقوق مالکیت فکری قابل حمایت می باشد. همواره رویکرد نظام های مختلف حقوقی در این زمینه متفاوت بوده است. اسرار تجاری سنتی ترین شکل حمایت از روش های کسب و کار شمرده می شود، اما امروزه گرایش شرکت ها به ثبت اختراعات در این زمینه، به اندازه ای افزایش یافته که اهمیت و تاثیر پذیرش روش یاد شده به عنوان حق اختراع به موضوعی بحث برانگیز در سراسر جهان تبدیل شده است. جستار حاضر با روش توصیفی– تحلیلی به بررسی قابلیت حمایت حقوقی از روش های کسب و کار در نظام های حقوقی مختلف پرداخته و به این نتیجه دست یافته است که امروزه کشورهایی مانند امریکا، هند و ژاپن برخلاف رویه گذشته خود به حمایت از روش های کسب و کار در قالب حق اختراع اقبال فراوانی نشان داده اند. موضع موافقت نامه تریپس نیز مبنی بر اعطای حق ثبت به اختراعی که شامل گام ابتکاری و کاربرد صنعتی باشد، در راستای حمایت از روش های کسب و کار رقم خورده است. این درحالی است که در نظام حقوقی ایران روش های کسب و کار عملا از دایره حمایت استثنا شده اند. از این رو، شایسته است که قانون گذار ایران با توجه به مبانی عمیق فقه امامیه در حمایت از حقوق مادی و غیرمادی افراد، ماده ای را در جهت حمایت از روش های کسب و کار به قانون ثبت اختراعات اضافه کند یا استثنای راجع به آن را حداقل در خصوص روش های کاربردی تجارت الکترونیک از قانون حذف نماید. درنهایت اگر به هر دلیلی حمایت از روش های کسب و کار در قالب اسرار تجاری یا حق اختراع منتفی شود، می توان به قالب هایی چون اختراعات کوچک توسل جست.
    کلیدواژگان: اختراعات کوچک، اسرار تجاری، حق اختراع، روش کسب و کار
  • ماهیت تضمین های پیمانکاری و نحوه ضبط و شرایط مطالبه ضمانت نامه ها در حقوق ایران و قراردادهای نمونه فیدیک
    عباس کاظمی نجف آبادی، زهرا بیات* صفحات 669-692
    در قراردادها برای اطمینان از انجام تعهدات قراردادی، تضمین هایی از متعهد گرفته می شود. با وجود اشاره به برخی شرایط کلی حاکم بر تضامین، بر ماهیت و ضبط این تضمین ها در حقوق داخلی و قراردادهای نمونه فیدیک تصریح نشده است. در حقوق داخلی در تحلیل ماهوی تضامین، دیدگاه های مختلفی ارائه شده است که از مهم ترین آن ها می توان به ضمان نقل، وجه التزام، ماده 10 قانون مدنی و ضمان وثیقه ای اشاره کرد. مناسب ترین قالب عقد معین که تحلیل جامعی از تضامین ارائه می دهد، ضمان وثیقه ای است که بر دو قسم عینی و شخصی است. اغلب تضمین های استفاده شده در فرم فیدیک نیز از نوع تضمین شخصی است که بیشترین شباهت را با ضمان وثیقه ای شخصی در حقوق داخلی دارد. از موارد مبتلابه در خصوص تضامین، ضبط تضمین است که به دلیل ابهام در ماهیت تضامین، اختلاف فراوانی به ویژه در روابط کارفرما و پیمانکار ایجاد می کند. زمانی که تضمین مشروط (مشروط به تخلف یا نقض یا سهل انگاری پیمانکار) باشد، کارفرما با اثبات نقض تعهدات پیمانکار، به ضبط مبلغ تضمین محق خواهد بود و زمانی که از نوع عندالمطالبه باشد، مطالبه مبلغ تضمین نیازمند اثبات تخلف نیست و کارفرما به محض مطالبه می تواند وجه تضمین را ضبط کند. در خصوص تضمین بی قید و شرط، اگر پیمانکار مطالبه کارفرما را به دلیل انجام تعهدات یا ناممکن بودن انجام تعهدات به علت بروز قوه قاهره ناروا تلقی نمود، می تواند با اقامه دعوی و اثبات ادعاهای خود مبلغ ضبط شده را مسترد دارد.
    کلیدواژگان: تضمین، ضبط، فیدیک، ماهیت، وثیقه
  • سکینه کرمی* صفحات 693-723
    تحولات گسترده اقتصادی و اجتماعی جوامع بشری در دو سده پیشین، در حوزه قراردادهای خصوصی نیز تاثیر گذاشته و به تدریج وضعیت از قرارداد بین برابرها، به رویارویی طرف های قوی و ضعیف در قراردادها تغییر یافته است. امروزه در بسیاری از قراردادها، به دلیل وجود نابرابری شدید در قدرت چانه زنی طرفین و سوءاستفاده طرف قوی از این قدرت، اصل آزادی قراردادها و قواعد سنتی حقوق قرارداد برای تامین عدالت قراردادی کافی نیست و از این رو، اصلاح ابزار قرارداد برای اینکه دوباره بتواند به هدف عدالت خدمت نماید، ضروری است. در بسیاری از کشورها به ویژه کشورهای اروپایی سوءاستفاده از قدرت چانه زنی نابرابر، نخست با واکنش دادگاه ها روبرو شده است و آن ها با به کارگیری تکنیک های تفسیری و ابزارهای حداقلی موجود در قواعد عمومی قراردادها، به مقابله با تحمیل قراردادها و شروط ناعادلانه به طرف ضعیف پرداخته اند. سپس قانون گذاران برای حمایت از طرف ضعیف، آزادی قراردادی را در حوزه بسیاری از قراردادها به نفع عدالت قراردادی محدود ساخته اند. یکی از مهم ترین این مقررات که در نیم قرن اخیر وضع شده ، مقررات حمایت از مصرف کننده است. در حقوق ایران با وجود پتانسیل نسبی در قواعد عمومی قراردادها، سابقه ای از کنترل قضایی قراردادهای منعقد شده در اثر سوءاستفاده از قدرت چانه زنی نابرابر یا شروط ناعادلانه در دست نیست و کنترل های تقنینی انجام شده نیز اغلب ناقص و ناکافی بوده است.
    کلیدواژگان: آزادی قراردادی، عدالت قراردادی، کنترل تقنینی، کنترل قضایی، نابرابری قدرت چانه زنی
  • محمد مظهری* صفحات 725-752
    حق رای دادن و تعیین سرنوشت از مصادیق حقوق شهروندی شمرده می شود. مهم ترین ابزار تحقق این حق در دوران معاصر، توجه به آرای شهروندان از طریق اجرای انتخابات آزاد است؛ به نحوی که نتیجه انتخابات انعکاسی از آرای شهروندان در روش حکمرانی باشد. در ایران شوراهای اسلامی، راهبرد استراتژیک نظام جمهوری اسلامی ایران برای گسترش و تعمیم مشارکت مردم شهر و روستا در عرصه های تصمیم گیری و تصمیم سازی است. اختصاص فصل هفتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به این نهاد، نشانگر دوراندیشی واضعان قانون اساسی در قانون مندسازی مشارکت مردم در سطوح محلی و منطقه ای است تا با استفاده از ظرفیت های اعطاشده به شوراها در قانون اساسی، گامی مهم در تمرکززدایی و دادن اختیارات به نمایندگان منتخب مردم در مناطق برداشته شود. یکی از مراحل مهم شکل گیری شوراها نحوه انتخاب کردن و انتخاب شدن اعضای شوراهاست. آشنایی با شیوه انتخابات شوراهای شهر و روستا در کشور فرانسه که دارای سابقه ای طولانی در اداره شهرها با همراهی شوراها و شهرداری ها است، می تواند افق هایی از موفقیت های به دست آمده در این زمینه را پیش روی شوراهای شهر و روستا در ایران بگشاید. نگارنده بر آن است تا ضمن تحلیل فرایند انتخابات شوراهای اسلامی شهر در ایران، با تاملی تطبیقی این موضوع را با حقوق فرانسه مقایسه نماید. همان گونه که همگان اذعان دارند استفاده از تجربیات سایر ملل ازجمله اقدامات ضروری برای بهبود وضعیت قوانین تلقی می شود و قسمت ب بند 6 اصل دوم قانون اساسی ما نیز استفاده از تجربیات بشریت را بااهمیت دانسته است. این موضوع پیش از این به صورت تطبیقی میان دو کشور ایران و فرانسه پژوهش مستقلی را به خود اختصاص نداده است.
    کلیدواژگان: انتخابات، شوراها، مشارکت مردم، نظام حقوقی ایران، نظام حقوقی فرانسه
  • سید فضل الله موسوی*، امیر فامیل زوار جلالی صفحات 753-783
    یکی از مسائلی که در اغلب جنگ ها رخ می دهد، به اسارت در آوردن نیروهای طرف مقابل است. حقوق بشردوستانه به عنوان شاخه ای از حقوق بین الملل معاصر اسلامی از دیرباز به بحث رفتار با اسرا پرداخته است. بررسی تطبیقی حاضر در مجموعه مقررات و حقوق جنگ نشان می دهد که کنوانسیون های چهارگانه 1949م ژنو و پروتکل های الحاقی 1977م به آن ها با قواعد حقوق بشردوستانه اسلامی دارای همسویی بالایی است. این موضوع، مبتنی بر این فرض است که قواعد و مقررات مربوط به رفتار با اسرای جنگی در حقوق بشردوستانه اسلامی هم وجود دارد. دقت در مجموعه مقررات و حقوق جنگ معاصر نشان دهنده این است که عمق رفتار با اسرای جنگی در حقوق بشردوستانه اسلامی، وسیع تر، عمومی تر و بشردوستانه تر از آن چیزی است که حقوق بین الملل معاصر به آن دست یافته است.
    کلیدواژگان: اسیران جنگی، حقوق بشردوستانه اسلامی، کنوانسیون های چهارگانه ژنو، درگیری های مسلحانه
  • اسماعیل نعمت اللهی* صفحات 785-803
    بر اساس قواعد کامن لای انگلستان، تعهد شخص در صورتی لازم الاجرا است که یا طرف مقابل عوضی برای آن تعهد فراهم کند یا اینکه قرارداد با تشریفات خاصی منعقد شود. در برخی کشورهای کامن لا مانند استرالیا، کانادا و ایالات متحده امریکا، نظریه دیگری با عنوان اعتماد متعارف مطرح شده است که می تواند در ردیف عوض یا جایگزین آن قرار گیرد، اما دادگاه های انگلستان هنوز چنین کارکردی را برای این نظریه به رسمیت نشناخته اند. برابر این نظریه، فعل یکی از طرفین درصورتی که مورد اعتماد طرف مقابل قرار گرفته باشد، موجب پیدایش تعهد الزام آور بر فاعل آن می شود. این نظریه نکات مشترکی با قواعد غرور و استیفا از مال یا عمل غیر در فقه و حقوق ما دارد و بررسی آن، زمینه فکری مناسبی را برای تطبیق و مقایسه کامن لا و فقه و حقوق ایران در بخش کوچکی از حقوق تعهدات فراهم می سازد.
    کلیدواژگان: اعتماد متعارف، حقوق ایران، عوض، فقه، کامن لا
  • محمدرضا یوسفی، محمد علی مهدوی ثابت* صفحات 805-821
    قلمرو کیفری به عنوان یکی از دستاوردهای مهم حقوق بشر نوین و ابتکار دیوان اروپایی حقوق بشر است و از عناصر مهم اعمال ماده 6 کنوانسیون اروپایی حقوق بشر به شمار می رود. نتیجه مهم شناخت قلمرو کیفری و معیارهای شناسایی آن این است که تخلفات انضباطی و اداری الزاما غیرکیفری و خارج از حمایت ماده 6 کنوانسیون یادشده نیستند، بلکه برخی از این ضمانت اجراها با اینکه به ظاهر فاقد صبغه جزایی به نظر می رسند، از نظر دیوان دارای وصف کیفری هستند. ازجمله این ضمانت اجراها که در آرای دیوان اروپایی حقوق بشر به آن پرداخته شده، ضمانت اجرای ضبط و ابطال گواهینامه رانندگی است. در نظام حقوقی ایران، این ضمانت اجرا در قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی مصوب 1389ش در قبال ارتکاب تخلفات رانندگی پرخطر، پس از انباشت نمرات منفی پیش بینی شده است. موضوع اصلی این پژوهش، مقایسه قلمرو کیفری تخلفات رانندگی در نظام حقوقی ایران و رویه دیوان اروپایی حقوق بشر می باشد. برای بررسی این موضوع، نخست به توصیف و تحلیل مفهوم قلمرو کیفری و معیارهای آن، سپس ضمانت اجرای این گونه تخلفات و درنهایت به تشریفات رسیدگی به تخلفات خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: تخلفات رانندگی، دادرسی عادلانه، رویه دیوان اروپایی حقوق بشر، قلمرو کیفری
|
  • Saeed Reza Abadi *, Hamed Edrisian Pages 385-403
    One of the most important and effective measures of governments in social, economic and cultural fields is regulating relationships between labours and employers. Different position of labours and employers, the large number of people engaged in this relationship and their considerable influence over each country’s economy show the importance of this discussion. Therefore, it is apparent any dispute over employment relationships should quickly hear through labour dispute settlement boards. Although the structure of these institutions in different countries has been affected by specific international standards, there are wide disparities among them which have serious effects on their efficiency. In this essay, we tend to state the Structure of Labour Dispute Settlement boards in Iran and some European countries from four perspectives: independency, competence, pre-trial stage and quality of judges. We also explain the relevant international documents in order to find their remarkable features which we can implement in the legal system of Iran.
    Keywords: labour court, labour procedure, conciliation, competence of labour dispute settlement boards, lay judge
  • Asadollah Babaiefard * Pages 405-435
    At current study, the relationship between Transnational Law, Globalization and International Solidarity has been studied, and Talcott Parsons's Structural Functionalism approach has been used as Theoretical Framework. This study is based on the assumption that: Any inconsistency between the Legal System and other Social Systems can result in Social Anomie. In the next part of the paper, the subject of Transnational Law, Natural Law and Human Rights is discussed. By combining Structural Functionalism approach and Globalization approach, towards the end of the study, the author suggest that because of International Relationships it is nowadays impossible to establish security, justice and solidarity over the world based on Particular Legal Systems and they can be reached only through Global Consensus. In this case, International Law Organizations can play an important role in this relation. International Solidarity is possible only through free dialogue between different nations and their participation in a Global Community.
    Keywords: Globalization, Structural Functionalism, sociological, Supranational Law, International Solidarity
  • Mostafa Bostani *, Mahmood Bagheri Pages 437-459
    Mudaraba is an old method of finance and trade. Comparative historical studies show that Mudaraba and a very similar European institution that appeared in 12th century first in Italy and then in all Europe i.e. Commenda, had a very important role in the history of trade; specially in maritime trade of middle ages. From 16th century it strted to lose gradually its importance and then replaced by corporation in Western trade, while at the same time there was no sign of such developement in Middle East and Islamic world. In this essay, we discuss the origin of Mudaraba, its importance in the history of trade, and the causes of its appearance and come down, understanding that the non-recognition of legal personality was the major obstacle of Islamic law to establish corporations.
    Keywords: Mudaraba, Commenda, History of Trade, Corporation, Legal Personality
  • Abbas Tadayoni, Seyed Mostafa Kazerooni * Pages 461-491
    State immunity is considered to be one of the most important issues in contemporary international law. Over time, this concept gas been changed due to the evolution of international law and during recent decades, the focus of academic forums and national and international courts has been attached to it. In the meantime, several states including I.R.Iran and U.S.A have approved state immunity law in their domestic legislation and their legal exceptions. In this article, the authors seek to answer several questions including what are the similarities and differences of Iranian and U.S laws on state immunity and secondly , how can the U.S recent larceny of Iranian financial assets ( 2 billion Dollars) can be justified . On the other hand, do contemporary international law developments have had any effect on Iranian and U.S immunity laws. The Conclusion of the topic is that the main differences between U.S and I.R.I state immunity law are the difference in scope of protection of subjected persons, difference in Source of legislation, The possibility of confiscation of properties outside the country, The effect of executive branch presence in claims against foreign governments and finally the effect of foreign defendant state in the course of trial hearing. Also , U.S recent larceny of Iranian financial assets has been contrary to its international obligations in accordance with U.N Charter , International customary law and the mutual Friendship Agreement.
    Keywords: State Immunity, Islamic Republic of Iran's Courts jurisdiction over Civil Claims against Foreign Governments, U.S.A Foreign State Immunity Act(FSIA)
  • Alireza Taghipour * Pages 493-510
    Nuremberg and Tokyo courts as first international criminal courts were established by allies when there were not international regulations regarding the accused rights. But post war, effective steps were taken in this regard. At global and regional levels, a variety of documents have noted this matter detailed and also measures have been considered such as human rights committee of United Nations organization and European court of Human rights for executing them. These organs have played significant role in order to progress and develop it by interpreting the accused rights. Provisional Release is considered as these rights.
    after that in the late twentieth century and early twenty-first century, other courts were established at the international level. Now the question that arises in this context is whether these courts are required to follow the interpretations provided by the Human Rights Watch organization or not? Given that the rights of the accused that do not differ in national courts and international criminal tribunals institutions, Human Rights Watch institutions throughout years have interpreted the provisions relating to the rights of the accused in their case law, Therefore, interpretations of the International Criminal courts judges can not also be inconsistent with the judicial procedures. However, the rules and the interpretations of the courts of the latter led to violation of the rights of the accused in provisional release. In this article, the interpretations offered by human rights monitoring bodies have been investigated with international criminal courts in this area.
    Keywords: international criminal courts, Rights of accused, Provisional release, international documents, supervisory bodies of human rights
  • Feizollah Jafari *, Mehrnaz Mokhtari Pages 511-532
    Nowadays, images of celebrities are used to advertise goods and services, and this phenomenon is growing. On the one hand, in recent years, celebrities become aware of the value of image and image rights in advertisement world. On the other hand, many agencies and owners of goods and services become aware of the important effect of popularity of celebrities as a tool to boost sales of goods. Therefore, in today’s world, celebrities’ image rights become a valuable asset. There is not a uniform procedure among legal systems in respect of nature of celebritie's image rights. The legal system of the United States has recognized the economic value of image by accepting it as a right of publicity and has been considered it as an economic right. In European countries, France still remains in the framework of right of personality while in legal system of England, image rights is described within right of privacy. By considering the differences in this field, this paper seeks to explain the adopted approaches in legal systems, and analyze the nature of image rights in Iran.
    Keywords: Image Rights, Right of Publicity, Right of Personality, Right of Privacy, Commercial Advertisement
  • Seyed Hosein Hoseini, Hamidreza Danesh Nari * Pages 533-549
    Adducibility To cultural Norms is created, when criminalization system and cultural norms are in opposite. According to this approach, when an act is criminalized and it is advised according to some special cultural norms, adducing of defendant to cultural norms in different steps of criminal process, creates a concept which is called Adducibility To cultural Norms. This research by using qualitative models and case study method, tries to evaluate the role of Adducibility To cultural Norms in sentencing In judicial systems of Iran, USA And Germany. Findings of this research shows that in Iran penal system, Adducibility To cultural Norms is not used in hadd and qesas punishments. While it is usable for taziri offences. The cuurent approach of Germany legal system with accepting of Adducibility To cultural Norms, has limited it. In the US criminal justice system, Extreme attention to cultural norms has caused to accepting of it in criminal process stages. While the studied legal systems are Representative of three legal system ( Islam, Common law and Roman -German ), Adducibility To cultural Norms usually cause to minimum punishment. It should be noted that in Iran legal system, it is adduced to tazirat offences
    Keywords: Adducibility To cultural Norms, multiculturalism, sentencing, cultural norms
  • Sohrab Salahi * Pages 551-567
    It is clear that the establishment and continuity of International public order deponds on observance of the fundomantal principles and norms of the International society. Peaceful coexistence and realations and rejection of war and violence are the most important and most significant of these basic principles. At the same time efforts of various nations under the rule of a tyrants to liberation, has found nature demostic, many of the armed conflicts Which works naturally seek international as well as have many questions And attracted the attention of many lawyers and efforts have been made to the doctrine of "responsibility to protect" to be answered ; In this study, we sought to answer the question that is whether the Jihad in the Shiite is compatible with the responsibility to protect doctrine in international law. In this comparative study, we briefly review the rules governing the prohibition of the use of force and also explain the concept of primary jihad and the responsibility to protect we, have concluded that despite the differences in structure and territory, from the theoretical and philosophical and since it is one of the most important application is the primary jihad to liberate the nation that under tyranny and dictatorship, dignity, honor, life and property exposed to over run their domination, so with the responsibility to protect doctrine is applicable
    Keywords: Primary Jihad, the doctrine of responsibility to protect, Non-use of force, The right to self- determination
  • Morteza Adel *, Mohsen Shamsollahi Pages 569-599
    Today advertisement is an important part of all businesses. Using false information in these advertisements are always targeting consumers and rival traders. No doubt in these circumstances consumers need to be protected, however, it is not clear what kind of support and protection can be afforded for consumers and how they can be compensated? Can they terminate the contract, or they have to keep the goods and claim for compensation due to civil liability of the supplier? On the other hand, it is not clear what the liability of the media for propagating false advertisements is and how consumers can make claims against the producer of false advertisement and what compensations are available to the consumers from them? False advertisements may also be used against rival businesses as competing traders and make them lose their market. Here also the question is whether the rival trader has the right to claim compensation from people benefiting from the false advertisement for their losses?
    Keywords: False Advertisement, Competition Law, Civil Liability, Business Rivals
  • Fazlullah Foroughi *, Amir Irani Pages 601-626
    With the adoption of the new Islamic Penal Code, the electronic monitoring was entered Iranian criminal justice system, while in the system of other countries, have the older history. Comprising more than five decades of history in America and adopted in thirty different countries Act. In the new Islamic Penal Code, implementation of electronic surveillance, as many of these institutions are subject to the code of conduct. It should be based primarily on the implementation of the conceptual framework, its implementation and the purpose of its range, also according to the number of prisoners sentenced to electronic monitoring at the specified time. After that component that must be on the run to be an important issue in this work is the component that is based on the type of crime, the characteristics of the offender and criminal proceedings are drawn. In addition, identify the tools needed to implement these institutions is another important performance issue. These considerations along with an analysis of the legal system of Iran and America. This hypothesis is explored in some implementation details, need to explored. So we attempt to shaping the institution frameworks and thereby provide background for the development of executive regulations, in order to not only achieved the targets of electronic surveillance, but also prevent the abandon of this institution after a short time.
    Keywords: Electronic monitoring, tracking devices, monitoring before, after the trial, crimes lightweight, low-risk offenders
  • Alireza Fasihizadeh, Ehsan Momeni Tezerji *, Mohammad Bagherpoor Pages 627-646
    To be considered trademark, symbols and emblems must be missing some situations (Negative substantive conditions) and have some conditions (Positive substantive conditions). Non-traditional marks, especially those which are visible Such as colors and three-dimensional marks Face challenges In order to comply with these conditions.some declare that such mark are not registrable they strictly believe trademarks limited to the traditional marks such as letters and numbers and images And they emphasize that non-traditional visual symptoms are neither unable to meet some essential requirements nor- due to their specific nature- acceptable as a trademark because of the limited grounds. In contrast, some believe that not only the symptoms can coordinate with the terms of traditional trademark but also the need to promote such innovation requires support of these symptoms. In line with the second opinion it seems that Examples of trademarks are only a way to distinguish the origin of goods and persons and are not limited to traditional marks.
    Keywords: three-dimensional, color marks, the functional theory, the theory of scarcity, distinction
  • Seyyed Mohammad Hadi Ghabooli Dorafshan *, Mostafa Bakhtiarvand, Akram Aghamohammadi Pages 647-668
    Nowadays, business methods are among the most important assets of a company, protectable as an intellectual property right. Different legal systems have, always, taken different approaches in this regard. Although trade secrets are the most traditional form to protect business methods, the companie's willingness to patent inventions in this field has so increased that the significance and impact of recognizing these methods as inventions has become a controversial issue worldwide. This paper, through a descriptive-analytic method, has studied the possibility of business methods protection in deferent legal systems and concluded that today, countries such as the United States, India and Japan, have, despite their previous practice, showed much tendency towards protection of business methods as inventions; the position of TRIPS in granting patent rights to inventions including inventive steps and industrial applicability is also favorable to business methods protection. However, in Iran, business methods have, practically, been excluded from the scope of protection. Therefore, considering the deep foundations of Imamia jurisprudence in protecting people's material and immaterial rights, it is necessary for the Iranian legislator to add an article to the Iranian Act on the Registration of Inventions, Industrial designs and Trademarks to protect business methods or remove its exclusion in the Act, at least, with regard to applicable electronic commerce methods. Finally, if for any reason, business methods are not protectable in the form of trade secrets or patents, recourse can be made to other forms of protection such as utility models.
    Keywords: business methods, patent, trade secrets, utility models
  • Nature of the Construction Guarantees and recording manner and conditions of call of guarantees in Iran Law and FIDIC Contracts
    Abbas Kazemi Najafabadi, Zahra Bayat * Pages 669-692
    In contracts to insure the implementation of contractual obligations, guarantees will obtain from promisor. With reference to the general conditions of guarantees, nature and custody of these guarantees does not have been stipulated in civil law and FIDIC contracts. In civil law about the analysis of the substantive guarantees, the views presented that among the most are: contract guarantee, umbrella clause, article 10 of civil code and collateral guarantee. The most appropriate of view is collateral guarantee that offers a comprehensive analysis of all guarantees. This guarantee is real and personal. Most common of guarantees in FIDIC contracts is type of personal security, too, that contains most similar with personal collateral guarantee in civil law. Custody of guarantee is most important problem that because of ambiguity in the nature of guarantee, the frequency difference is made between contractor and employer. A conditional guarantee create obligations of an accessory nature, where the liability of the guarantor arises upon an established default by the contractor and under on-demand guarantee do not stipulate any condition for payment and when contractor after the on-demand guarantee unfairly has been called, the only remedy available to him would be to pursue the matter in litigation.
    Keywords: guarantee, nature, collateral, recording, FIDIC
  • Sakineh Karami * Pages 693-723
    Deep economic and social developments in two recent centuries beside other important alterations, created important changes in contracting aria among them placing weak and strong parties against each other in contracts. Freedom of contract, that before enjoided from some kind of sancity,could not provid contractual justice in this new conditions. Therefore adjustment of this tool(contract) in a manner that can serve to the justice felt nessesry.in foreign law primarily it was courts that became pioneer in this way and used interpretation technics and general principles of contracts to protection of weak parties against harsh contract terms. But gradually Legislative interventions felt necessary.then legislators enacted regulations that limits principle of freedom of contract in varios areas in order to protect weak parties and for the benefit of contractual justice. Legislative control, in recent 50 years, concentrated on protection of consumers and consumers were the biggest weak parties groupe that protectional umbrella of legislation surrounded them.
    Keywords: inequality of bargaining power, contractual justice, legislative control, judicial contro
  • Mohammad Mazhari * Pages 725-752
    An Instance of human rights is the right for everyone to determine their future. Therefore the most important tool for the realization of this right in the contemporary era is attention to the views of citizens through free elections, in a way that the result of the election reflects the views of citizens in governance. The Islamic Councils in Iran are the country's strategic approach to the development of urban and rural people's participation in decision-making.
    Studying the urban and rural councils elections in France can help improve this process in Iran, since France, has a lot of experience in running a city and having municipalities and city councils. A comparative study of the two electoral systems can help better illustrate the strengths and weaknesses of both systems. This topic has not been studied as an independent comparative study between Iran and France before, which makes it a unique study.
    Keywords: Election, Councils, Iran's legal system, France's legal system
  • Seyed Fazlolah Mousavi *, Amir Famil Zavar Jalali Pages 753-783
    One of the issues that occur in most wars is captivating the enemy soldiers. International humanitarian law as a branch of contemporary Islamic law from many years ago has focused on the treatment with prisoners.
    Present comparative study in Jus ad bellum shows that, the four 1949 Geneva convention's and the 1977 additional protocols which compared with the Islamic rules of international humanitarian law,has a high convergence with each other. This is based on the assumption that treatment with P.O.W exists in the Islamic humanitarian laws.
    Focusing on the contemporary Jus ad bellum illustrate that treatment with P.O.W in Islamic humanitarian law is very broader, more general and humanistic than modern international law represents today.
    Keywords: Islamic humanitarian law, The Geneva Conventions, Armed conflict, prisoners of war
  • Esmail Nematollahi * Pages 785-803
    According to Common Law Rules of England, obligation by one party is enforceable when the other has provided a consideration or the contract has been put in a deed. In some common law jurisdictions, such as Australia, Canada and the United States, another doctrine, named reasonable reliance, has developed, which could act as surrogate for the doctrine of consideration. English courts, however, have not been prepared to accept such function for this doctrine. According to the doctrine, act of one party when it has been relied by the other, may give rise to an obligation on the first party.
    This doctrine has been criticized in Common Law countries and may be criticized from Iranian law viewpoint. However, it has many points in common with some rules in Islamic jurisprudence and Iranian law, and review of this doctrine could prepare a suitable ground for the comparison between Common Law and Islamic jurisprudence and Iranian law in a small part of the law of obligations.
    Keywords: Consideration, reasonable reliance, common Law, Islamic jurisprudence, Iranian law
  • Mohammad Reza Yousefi, Mohammad Ali Mahdavi Sabet * Pages 805-821
    The criminal matters is one of the important achievements of modern human right. The mentioned concept is also the initiative of European Court of Human Rights and one of the important elements of the implementation of article 6 of the European Convention on Human Rights. One of the main results of recognizing this concept is the fact that administrative and disciplinary violations that may not appear to have criminal aspect, are not necessarily out of the coverage of the Article 6. According to the Court, not only the Article covers them, but it also covers some of the sanctions that may not have criminal aspect, and considers them like those with criminal aspects. One of the sanctions that European Court of Human Rights recognized is driver’s license revocation. The provision of Motor Vehicle Offences Act of 1389 in the Iranian legal system also provided driver’s license revocation after having too many points on the defendant’s driving records. The main concern of current study is comparing and contrasting criminal matters in traffic violation in Iranian legal system and decisions made by the European Court of Human Rights. To achieve this goal, the description of criminal matters, their criteria, related sanctions for the mentioned violations, and finally the trial procedure for those violations have been examined.
    Keywords: criminal matters, human rights, disciplinal sanction, affair trial