فهرست مطالب

معرفت - سال بیست و پنجم شماره 12 (پیاپی 231، اسفند 1395)

ماهنامه معرفت
سال بیست و پنجم شماره 12 (پیاپی 231، اسفند 1395)

  • جامعه شناسی
  • تاریخ انتشار: 1395/12/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح صفحه 5
    آیا در اسلام حزن و اندوه مطلوب است، یا شاد و سرور بودن؟ با اینکه حکم آنها به اقتضای شرایط متفاوت است. در پاسخ باید گفت: انسان گرچه هیچ گاه در زندگی دنیایی از حزن و اندوه تهی نمی شود، اما بالفطره خواهان خوشی و شادی است و از اندوه گریزان است. اما خلقت این گونه ای انسان به این دلیل است که این عالم محل آزمایش انسان است.
    ما در برابر هریک از غم ها و شادی ها و خوشی ها و ناخوشی ها وظایفی داریم و آزمایش می شویم. آیا وقتی نعمتی به ما می رسد سرمست و مسرور می شویم و مغرور می شویم و خدا را فراموش می کنیم. یا در هر حال، نعمت های خدا را شکرگذاریم.
    در اسلام، اگر منشا شادی و حزن مطلوب و ارزشمند بود، شادی و حزن ارزشمند و مطلوب خواهد بود، وگرنه نامطلوب و ناپسند است. بر شادی و اندوه مطلوب ثواب و اجر مترتب است. مومن باید بداند که هرآنچه در اختیار اوست، از آن خداست و در از دست دادن آن مصلحتی نهفته است.
    کلیدواژگان: شیطان واقعی، شادی، غم، آزمایش
  • مهدی سمیعی، مهدی مردانی (گلستانی) صفحه 15
    «نرمش قهرمانانه» از تعابیری است که تحت تاثیر کاربست مقام معظم رهبری، بسامد فراوانی در ادبیات سیاسی معاصر پیدا کرده است. این مقاله کوشیده است تا به این پرسش محوری پاسخ دهد که آیا می توان با بررسی متون دینی و ریشه یابی این اصطلاح در سخن و سیره امیرمومنان علیه السلام، آن را تعبیری بر پایه مبانی اسلامی قلمداد نمود و برای آن خاستگاه دینی قایل شد؟ یافته های این پژوهش که به روش اکتشافی و با تحلیل سیره سیاسی امیرمومنان علیه السلام در تعامل با مخالفان به ویژه در دوران پنج ساله حکومت به دست آمده است نشان می دهد که امیرمومنان علیه السلام به مفاد این تعبیر باور داشته و از آن در موقعیت های مختلف بهره برده است. چنان که پایداری در اصول و مدارای در عمل دو ویژگی مهم نرمش قهرمانانه است که بر پایه دو مبنای عزت مداری و ارزش مداری استوار گردیده و در بستر اموری همچون عدم همراهی مردم، عدم حمایت نخبگان و دودستگی شکل گرفته است.
    کلیدواژگان: تاکتیک نرمش قهرمانانه، اندیشه امیرمومنان علی علیه السلام، سیره اجتماعی امیرمومنان علیه السلام، ادبیات سیاسی امام علی علیه السلام
  • محمد کاویانی آرانی، حفیظ الله فولادی وندا صفحه 27
    طی چند سال اخیر، در کشور ما، مطالعات بسیاری در موضوع «سبک زندگی» صورت پذیرفته که اغلب با رویکرد فردی بوده است. هدف این پژوهش، بررسی نقش جامعه و ساختارهای اجتماعی در شکل گیری سبک زندگی و پاسخ به این سوال است که آیا ساختارها و نهادهای اجتماعی نقشی در تعیین و تغییر و اصلاح سبک زندگی دارند؟ این پژوهش با رویکرد روان شناختی، اجتماعی، اسلامی و با استفاده از روش تحلیلی و بهره گیری از شیوه بررسی استنادی انجام شده است. یافته های این پژوهش نشان داد: 1. در مطالعات سبک زندگی ایرانی اسلامی، به نقش جامعه و ساختارهای اجتماعی، کمتر توجه شده است. 2. این ساختارها و نهادها، در فرایند تربیت و رشد، افراد را به انتخاب سبک زندگی متناسب با خود رهنمون می کنند. 3. تعیین و تغییر و اصلاح سبک زندگی از طریق ساختارهای اجتماعی، امری تدریجی است، نه دفعی؛ بنابراین، برای اصلاح «سبک زندگی» در جامعه، باید به ساختارها و نهادها و نهادینه سازی مفاهیم و رفتارهای موردنظر توجه ویژه داشته باشیم و آنچه را که نیاز است، اصلاح یا ایجاد کنیم.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، جامعه، ساختار، نهاد، اسلام، مهندسی فرهنگی
  • حبیب الله نجفی، سید حسین شرف الدین صفحه 41
    پی یر بوردیو، از نظریه پردازان تاثیرگذار و مطرح در حوزه سبک زندگی است که اندیشه و آثارش یکی از منابع اصلی در این زمینه شمرده می شود. سوال اصلی نوشتار حاضر، که به روش اسنادی و توصیفی تحلیلی انجام شده، این است که مفهوم «سبک زندگی» و عوامل و نیروهای تاثیرگذار بر تولید، تثبیت و تغییر آن، در اندیشه بوردیو کدام است؟ یافته های این مطالعه نشان می دهد که بوردیو سبک زندگی را در پیوند با مفاهیم «عادت واره، میدان، سرمایه، و ذوق و سلیقه» تحلیل می کند. از دید وی، «سبک زندگی»، همان اعمال و رفتارهایی است که به شیوه ای خاص طبقه بندی شده و حاصل ادراک فرد به تبع فضای اجتماعی و جایگاه او در میدان های گوناگون فعالیت اجتماعی است. همچنین «سبک زندگی» مجموع فعالیت های نظام مندی است که از عادت واره و ذوق و سلیقه فرد ناشی شده، بیشتر جنبه عینی و تحقق یافته دارد. در عین حال، به صورت نمادین به افراد و گروه های اجتماعی ملتزم بدان هویت می بخشد و عامل تمایز اقشار گوناگون اجتماعی از یکدیگر محسوب می شود.
    کلیدواژگان: عادت واره، میدان، سرمایه، سلیقه، سبک زندگی، فضای اجتماعی، طبقه
  • محمد فولادی، ناهید رضایی صفحه 59
    جهانی شدن فرایندی اجتناب ناپذیر است که از قرن نوزدهم شروع شده است و امروزه از بحث انگیزترین مسائل روز جهانی به شمار می رود؛ پدیده ای که در تصمیم گیری ها و فعالیت های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی انسان ها نقش تعیین کننده ای داشته و مرزهای جغرافیایی را به حداقل ممکن کاهش داده است. این فرایند در طول مسیر، ابتدا در بعد اقتصادی خود موفق بود و به تدریج، به سایر ابعاد گسترش یافته است. در این میان، عده ای معتقدند: جهانی شدن موجب نابودی هویت فرهنگی و فرهنگ های بومی شده است و عده ای دیگر این نظر را رد می کنند و اعلام می دارند که جهانی شدن، خود موجب حفظ و تقویت فرهنگ می شود.
    این مقاله با هدف بررسی و تحلیل فرایند جهانی شدن، فرهنگ و تاثیر آن بر هویت فرهنگی و آموزش و پرورش، در شش مسئله فرهنگی تدوین یافته است: ویژگی های جهانی شدن؛ جهانی شدن و ظهور هویت های گوناگون؛ بحران هویت فرهنگی و آسیب های ناشی از آن؛ تهدیدها و فرصت های عام جهانی شدن فرهنگ؛ دیدگاه های موافقان و مخالفان جهانی شدن آموزش و پرورش؛ فرصت ها و تهدیدهای جهانی شدن آموزش و پرورش.
    کلیدواژگان: هویت فرهنگی، آموزش و پرورش، جهانی شدن، چالش های جهانی شدن
  • سیف الله فضل الهی قمشی، افسانه فداکار صفحه 77
    هدف تحقیق، پیش بینی نقش دین داری در مسئولیت پذیری دانشجویان است. روش تحقیق، توصیفی همبستگی، و جامعه آماری، دانشجویان دانشگاه پیام نور قم می باشد. نمونه آماری نیز 320 نفر از دانشجویان بودند که به شیوه تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات، دو پرسشنامه استاندارد «دین باوری» و «مسئولیت پذیری» به ترتیب با پایایی 73.0 و 71.0 براساس آلفای کرانباخ بود. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش های آمار توصیفی و استنباطی در حد آزمون همبستگی پیرسون و Tبرای مقایسه میانگین دو گروه مستقل و Z فیشر استفاده شد. نتایج نشان داد: 1. بین نشانه های دین داری با مسئولیت پذیری اجتماعی به میزان 154/0 همبستگی مثبت و معنی دار وجود دارد. 2. بین انجام عبادات واجب و مسئولیت پذیری اجتماعی دانشجویان رابطه معنی داری وجود دارد 3. بین انجام عبادات مستحب و مسئولیت پذیری اجتماعی دانشجویان رابطه معنی داری برقرار است. 4. بین رعایت نشانه های دین داری و مسئولیت پذیری اجتماعی دانشجویان رابطه معنی داری وجود دارد. 5. رابطه بین ابعاد دین داری با مسئولیت پذیری اجتماعی در دانشجویان دختر و پسر متفاوت نیست.
    کلیدواژگان: دین داری، مسئولیت پذیری اجتماعی، انجام عبادات واجبه، انجام عبادات مستحب، رعایت نشانه های دین داری
  • رسول خضرلو، سید حسین شرف الدین صفحه 89
    وهابیت را نه صرفا یک منظومه فکری اعتقادی یا یک فرقه مذهبی تاریخی، بلکه بیشتر باید یک جریان سیاسی امنیتی و ابزاری ایدئولوژیک برای پیشبرد اهداف استعمار تلقی کرد. این نوشتار درصدد است تا بخشی از دخل و تصرف های فرقه مذکور در میراث مکتوب اسلامی و اقدامات تخریبی آن با بهره گیری از فناوری های رسانه ای نوین را واکاوی و تحلیل کند. عموم مسلمانان وظیفه دارند تا علاوه بر حفظ سنت و تفسیر و تبلیغ درست و دقیق آن، در خصوص تحریف ها، سوءبرداشت ها و انحرافات فکری نیز اعمال حساسیت کنند و واکنش های مناسب نشان دهند. نوع تحقیق، توصیفی و تحلیلی است و برخی اقدامات مکتب اموی وهابی را بررسی می کند. سیاست های تبلیغی تخریبی وهابیت به عنوان بزرگ ترین تهدید برای جهان اسلام و بلکه کل جهان، تاکتیک ها و شگردهای آنها در فضای حقیقی و مجازی در جهت مخدوش ساختن منابع اصیل تاریخی حدیثی اسلام، اشاعه تلقی ها و تفسیرهای جهت گیرانه و فرقه ای به عنوان اندیشه مورد وفاق علمای اسلام، تشدید و تعمیق منازعات فرقه ای، مشوه نمایاندن تصویر مذهبی و تاریخی شیعه در افکار عمومی مسلمانان و جهان، مقابله با روند رو به رشد انقلاب اسلامی، و به انحراف کشاندن جریان بیداری اسلامی محورهای اساسی این مطالعه هستند. ارائه راهکارهای عملی برای مقابله با اقدامات گوناگون این جریان انحرافی بخش دیگری از دستاوردهای این مطالعه است.
    کلیدواژگان: وهابیت، راهبرد، سیاست تبلیغی، تاکتیک، متون دینی، میراث تاریخی، رسانه
  • حسن یوسف زاده صفحه 109
    «ازخودبیگانگی» در اصطلاح جامعه شناختی به وضعیتی اطلاق می شود که چیزی که انسان آن را خلق کرده یا جزء خصایص انسان است به طریقی از او دور شود. حالتی ازخودبیگانگی وجود دارد که اراده انسان ها حتی در ساحت اندیشه نقش حداقلی ایفا می کند که از آن با عنوان «ازخودبیگانگی هویتی» تعبیر می شود. این نوع ازخودبیگانگی امروزه محصول شرایطی است که مهم ترین ویژگی آن «برساختی» بودن زندگی اجتماعی است. در این نوع ازخودبیگانگی، اندیشه ای «دیگر» در ذهن فرد جای می گیرد و بدین ترتیب، «ازخودبیگانگی هویتی» روی می دهد. در این مقاله، با استفاده از نظریه های تاثیر رسانه های جمعی، در کنار رویکرد برساخت گرایی (ساخت اجتماعی واقعیت) به عنوان روش و چارچوب نظری، با الهام از آموزه های اسلامی، رویکردی انتقادی به ازخودبیگانگی هویتی اتخاذ شده است. حاصل تحقیق آن است که نفوذ فراگیر رسانه های جمعی و سیاست های همگرایانه آنها در پیشبرد اهداف سرمایه داری غربی و محتوای نظام آموزشی بخصوص علوم انسانی، مهم ترین عامل ازخودبیگانگی هویتی بخش قابل توجهی از انسان ها در سراسر جهان است. برخلاف نظریه های رایج ازخودبیگانگی که شی ءانگاری و جداشدن محصول فعالیت بشر را ملاک ازخودبیگانگی می دانند، در «ازخودبیگانگی هویتی»، اندیشه های نامناسب و چه بسا بی ربط در ذهن انسان ها جای می گیرد. این نوع ازخودبیگانگی عمدتا مربوط به کشورهای شرقی و جهان سومی است.
    کلیدواژگان: ازخودبیگانگی، ازخودبیگانگی مدرن، ازخودبیگانگی هویتی، فراموشی خود، برساخت گرایی، تاثیرات رسانه ای
|
  • Allameh Mohammd Taqi Mesbah Page 5
    Which is desirable in Islam, grief or happiness? The answer to this question differ according to the different situations. Although man will never be without grief in the material world, he is always in search of happiness by nature and he is elusive of grief. However, this aspect of creation is due to the fact that man is created to be tested. We have duties towards each grief, happiness, blast and disconformity, and we are being tested for each one of them. Should we forget Allah at once and become aggressive and proud, when we are blessed with an asset? Or do we gratify Allah in all situations? In Islam, if the source of happiness and grief is valuable, then it is good, if not, they are not desirable. There will be sufficient rewards for desirable happiness and grief. A believer must be aware of the fact that whatever he has, belongs to Allah, and there is always something good in losing them. There is a blessing in disguise.
    Keywords: real Devil, happiness, grief, trial
  • Mahdi Samiei, Mahdi Mardani(Golestani) Page 15
    Emphasized by the great Supreme Leader, the term Heroic Flexibility has been greatly extended through contemporary political literature. This study aims at answering the question that is it possible to consider this terminology on the basis of Islamic foundations and allocate a religious position by analyzing religious scripts and finding its roots in Imam Ali`s (Peace Be Upon Him) words and lifestyle? The findings that are driven by the method of exploratory and analyzing Imam Ali`s (Peace Be Upon Him) political lifestyle in interaction with the oppositions especially during the five-year governing, show that Imam Ali (Peace Be Upon Him) believed in the content of this terminology and he used it in various situations. In such a manner that sustainability in principles and tolerance in the deeds are two of the most important features of heroic flexibility. They are based on esteem-orientation and value-orientation and they are formed in the context of matters like; lack of support from people, lack of support from the scholars and hypocrisy.
    Keywords: heroic flexibility tactic, the thought of Imam Ali (p.b.u.h), Imam Ali's (Peace Be Upon Him) social lifestyle, Imam Ali's (p.b.u.h) political literature
  • Mohammad Kaviani Arani, Hafizollah Fouladi Page 27
    Recently, many studies have been done in Iran regarding lifestyle with individual approach in our country. The present paper seeks to analyze the role of society and social structures in the formation of lifestyle and respond to the question that if the social institutions have any roles in changing or reforming lifestyles? Using a psychological, social and Islamic approach and an analytic method, this study has been done by a documentary method. The findings show that: 1. There has been insufficient attention in the study of Iranian-Islamic lifestyle to the role of society and social structures. 2. In the process of training and growth, these institutions lead people to choose the lifestyle that is compatible with themselves. 3. Changing or reforming lifestyle via social structures is a gradual act not spontaneous; consequently, to reform the lifestyle in the society one must pay a special attention to the structures and institutions and institutionalizing the certain concepts and behaviors and reform or establish what is needed.
    Keywords: lifestyle, society, institution, Islam, cultural engineering
  • Habibollah Najafi, Seyyed Hossein Sharafoddin Page 41
    Pier Bourdieu is one of the most prominent theorists in the area of lifestyle, whose works are of the most important resources in this area. The question asked by this paper, in which a descriptive-analytical and library-based method is used, is: what, according to Bourdieu are the real concept of lifestyle and the factors and forces that are effective on its creation, stability and alteration? The findings show that Bourdieu analyzes the concept of lifestyle in conjunction with concepts like; habitus, Capital Square and attitude. He believes that lifestyle are behaviors that are specifically categorized and are the outcome of individual understandings as to the society and their position in various aspects of society. Also lifestyle is systematized activities that is originated from habitus and attitudes of an individual and it has physical reality and it is manifested. While, symbolically lifestyle gives identity to the individuals and groups of the people in society and it is the factor that distinguishes various layers from each other in the society.
    Keywords: habitus, square, capital, attitude, lifestyle, social atmosphere, class
  • Mohammad Fouladi, Nahid Rezaei Page 59
    Globalization is an inevitable trend that has commenced since the 19th century and nowadays it is one of the most controversial topics in the world; a phenomenon that plays a critical role in economic, social and cultural decisions and activities of people and has minimized the borders. Primarily, this process has been successful in the area of economy and gradually has been extended to the other areas. However, some believe that globalization has destructed the cultural identity and native cultures and others decline this belief and claim that globalization in its nature maintains and strengthens the culture. This study aims at analyzing the process of globalization, culture and its effect on the cultural identity and education and training in six cultural issues: the features of globalization, globalization and the emergence of multiple identities, cultural identity crisis and its harms, cultural globalization`s common threats and opportunities, the views of pros and cons of education and training globalization, education and training globalization`s common threats and opportunities.
    Keywords: cultural identity, education, training, globalization, globalization challenges
  • Seifollah Fazlollahi Ghomeishi, Afsaneh Fadakar Page 77
    The current paper aims at analyzing the role of religion in students` social responsibility. The method used in this paper is descriptive-correlational and the statistical population is the Payam Nour University students of Qom. 320 students were randomly chosen. The data were collected from two standard questionnaires; religion and responsibility with the stability of 0.73 and 0.71 based on Cronbache`s alpha. To analyze the data, descriptive and inferential methods for Pierson`s test and T for comparing two independent groups and Z Fischer were used. The findings show that: 1. There is a positive and significant correlation between religion and social responsibility on the scale of 0/154. 2. There is a significant relationship between performing obligatory religious acts and students` social responsibility. 3. There is a significant relationship between performing recommended religious acts and students` social responsibility. 4. There is a significant relationship between observing religious sings and students` social responsibility. 5. There is no difference between religious aspects and social responsibility among male or female students.
    Keywords: religiousness, social responsibility, performing obligatory religious acts, performing recommended acts, observing religious rules
  • Rasool Khezerlou, Seyyed Hossein Sharafoddin Page 89
    Wahhabism must not be considered merely as an intellectual- ideological system or a religious-historical sect, rather it is considered as a political-security process and as an ideological tool to promote imperialistic goals. The present study attempts to analyze some of the interferes made by this sect in the Islamic written heritage and their drastic actions by utilizing modern media technologies. All Muslims must preserve the tradition and interpret and propagate it accurately. They must also react properly toward the perversions, misunderstandings and intellectual deviations. In this descriptive-analytic research some of the activities of Amway-Wahhabi school are analyzed. The basic foundations of this study are; promo-destructive policies of Wahhabism as the greatest threat not only for Islam, but also for the whole world, their tactics and ploys in the real world and on internet in order to destroy the original sources of Islam`s history and narrations, dissemination of biased and oriented interpretations as the idea of consensus of Islamic scholars, the intensification and deepening of sectarian debates, poor Shiites historic and religious facade in the public eyes of Muslims and the world, dealing with the growing trend of the Islamic Revolution and deviating the Islamic awakening movement. Also, resenting practical solutions to deal with different activities of this deviating process is the other achievement of this paper.
    Keywords: Wahhabism, strategy, propaganda tool, tactic, religious texts, historical heritage, the media
  • Hassan Yousef Zadeh Page 109
    In sociology, self-estrangement is a situation in which the thing that man creates or is of his features recedes from him. There is also a type of self-estrangement in which man`s will even in thought, plays a minimum role that is called; identical self-estrangement. Nowadays, this kind of self-estrangement is the product of a situation whose most important feature is a fake social life. In this type of self-estrangement another thought is placed in man`s mind so that identical self-estrangement occurs. Using mass media theories and aside from constructionism approach as a theoretical framework and method, this paper seeks at presenting a critical approach toward identical self-estrangement, considering Islamic teachings. The findings show that comprehensive influence of mass media and their parallel policies in advancing western capitalism goals and the content of training system especially humanitarian are the most important factors in identical self-estrangement. On the contrary to the common beliefs about self-estrangement that objectivism is considered to be the criterion of self-estrangement, in identical self-estrangement false and irrelevant ideas are placed in man`s mind. This type of self-estrangement belongs to eastern and third world countries.
    Keywords: self-estrangement, modern self-estrangement, identity crisis, self-forgetting, constructionism, the effects of the media