فهرست مطالب

فنآوری تولیدات گیاهی - سال هفدهم شماره 1 (تابستان 1396)

نشریه فنآوری تولیدات گیاهی
سال هفدهم شماره 1 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/30
  • تعداد عناوین: 16
|
  • عبدالرضا نعمت الهی، محمدحسین میرجلیلی *، جواد هادیان، مرتضی یوسف زادی صفحات 1-16
    مورتلخ با نام علمی Salvia mirzayanii از خانواده نعناعیان، یکی از گونه های بومی (اندمیک) کشور است که در استان های بوشهر، خوزستان، سیستان و بلوچستان، فارس،کرمان و هرمزگان رویش دارد. در این تحقیق هفت جمعیت مختلف این گیاه از رویشگاه های طبیعی آن در استان های فارس (بوانات، داراب، سروستان و لار) و هرمزگان (تنگه زاغ، سرچاهان وکوه سیرمند) جمع آوری شده و از نظر مقدار اسانس و تنوع ترکیبات شیمیایی موجود در آن مورد مطالعه قرار گرفتند. استخراج اسانس به روش تقطیر با آب انجام شده و پس از اندازه گیری مقدار اسانس (درصد وزنی به وزنی)، نوع و مقدار ترکیبات شیمیایی موجود در اسانس جمعیت ها نیز به روش کروماتوگرافی گازی همراه با طیف سنج جرمی انجام گرفت. نتایج نشان داد که بیش ترین و کم ترین مقدار اسانس به ترتیب مربوط به جمعیت سیرمند (2/2 درصد) و جمعیت سروستان (6/0 درصد) بود. در مجموع در اسانس جمعیت های مورد مطالعه تعداد 127 ترکیب شناسایی شدند که لینالیل استات، ترانس- سابینن هیدرات، 1و 8- سینئول، لینالول، گاما-کادینن و آلفا-ترپنیل استات، ترکیبات اصلی اسانس این جمعیت ها بودند. تجزیه خوشه ایترکیبات شیمیایی اسانس جمعیت ها منجر به شناسایی پنج تیپ شیمیایی 1) لینالیل استات + 1و8- سینئول، 2) لینالیل استات + لینالول + آلفا -ترپنیل استات، 3) لینالیل استات + سابینن هیدرات، 4) لینالیلاستات + گاما-کادینن و 5) آلفا-ترپنیل استات + 1و 8- سینئول گردید. تنوع شیمیایی بالای اسانس در بین جمعیت ها براساس پراکنش جغرافیایی و اقلیمی می تواند برای حفاظت و اهلی کردن درون و خارج از رویشگاه این گیاه در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: نعناعیان، اهلی کردن، تیپ شیمیایی، رویشگاه طبیعی، کروماتوگرافی گازی
  • صدیق ابراهیمی، عبدالحسین رضایی نژاد *، احمد اسماعیلی، فرهاد کرمی صفحات 17-32
    در این مطالعه تنوع ژنتیکی 26 رقم و ژنوتیپ زردآلوی موجود در کلکسیون مرکز تحقیقات گریزه سنندج در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با استفاده از ویژگی های مورفولوژیکی ارزیابی شد. براساس نتایج تجزیه واریانس داده ها، اثر ژنوتیپ بر تمام ویژگی های عملکرد، درصد تشکیل میوه، درصد گل ناقص، درصد دومادگی، مساحت سطح برگ، طول دمبرگ، نسبت طول به عرض برگ، وزن تر هسته، درصد ماده خشک میوه در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود. تنوع زیادی در عملکرد، درصد تشکیل میوه، درصد گل ناقص، درصد ماده خشک میوه در بین ژنوتیپ ها مشاهده شد. نتایج نشان داد که متوسط عملکرد در درختان زردآلو از 49/9 کیلوگرم برای ژنوتیپ قمیشلو تا 17/81 کیلوگرم در هر درخت برای ژنوتیپ تیلتون متفاوت بود. میزان درصد گل ناقص دربین ژنوتیپ ها از 5/2 درصد برای ژنوتیپ خرمتا 2 تا 3/95 درصد برای ژنوتیپ قمیشلو، وزن تر هسته از 3/1 گرم برای ژنوتیپ خرمتا 1 تا 02/4 گرم برای ژنوتیپ ملایر بود. درصد ماده خشک میوه از 13/10 گرم برای ژنوتیپ قمیشلو تا 36/20 گرم برای ژنوتیپ کانینو جهت انتخاب ژنوتیپ های برتر جهت تولید برگه زردآلو متغیر بودند. برآورد ضرایب تنوع فنوتیپی و ژنتیکی نشان داد که ویژگی های درصد دومادگی و درصد گل ناقص از حداکثر میزان تنوع ژنتیکی برخوردار بودند. ویژگی های عادت و قدرت رشد رویشی درخت، تراکم گل دهی، ارتفاع مادگی نسبت به پرچم ها و تراکم میوه دهی بیش ترین میزان توارث پذیری و ویژگی های درصد دومادگی گل، طول دمبرگ و مساحت سطح برگ کم ترین مقدار توارث پذیری را دارا بودند.
    کلیدواژگان: ضریب تنوع، تنوع فنوتیپی، تنوع ژنتیکی، درصد گل ناقص، درصد دو مادگی
  • میترا اعلایی، مهدیه میرزایی مشهود *، سید نجم الدین مرتضوی صفحات 33-47
    رزها یکی از مهم ترین گیاهان زینتی هستند که عمر کوتاه گل های شاخه بریده و مسائل پس از برداشت آن ها موجب کاهش کیفیت و بازار پسندی این گل ها می شود. به منظور به دست آوردن اثرات مفید مواد شیمیایی ایمن و طبیعی برای افزایش ماندگاری و کیفیت بهتر گل رز، در این مطالعه اثر اسید سالیسیلیک در چهار غلظت (صفر (شاهد)، 50، 100 و 200 میکرومولار) بر شاخص های پس از برداشت گل های بریده رز رقم هاتر کلاس بررسی شد. نتایج نشان داد که اسید سالیسیلیک اثر معنی داری (در سطح یک درصد) بر ماندگاری، میزان کلروفیل کل، میزان نسبی جذب محلول، کاهش وزن تر، وزن خشک، نشت یونی، خمیدگی گردن، مراحل نموی گل و قطر گل، فعالیت آنزیم های کاتالاز و پراکسیداز نسبت به شاهد داشت. کاربرد پس از برداشت اسید سالیسیلیک عمر گل جای گل های شاخه بریده رز را از طریق افزایش ظرفیت آنتی اکسیدانی در ارتباط با افزایش فعالیت آنزیم های کاتالاز و پراکسیداز و هم چنین افزایش وزن تر و میزان جذب نسبی محلول و کاهش نشت یونی نسبت به شاهد طولانی تر کرد.
    کلیدواژگان: کیفیت، پیری، آنزیم?های آنتی اکسیدانی، کاتالاز، پراکسیداز
  • هومن همایونی *، ویکتوریا خازاریان، محسن سعیدی صفحات 49-64
    به منظور بررسی عملکرد، اجزاء عملکرد و راندمان مصرف آب و هم چنین پاسخ بیوشیمیایی گیاه ذرت به کم آبیاری، آزمایشی در منطقه کرج در سال های 1388 و 1389 انجام شد. عوامل مورد بررسی شامل پنج رژیم مختلف آبیاری {آبیاری کامل (1I)، 5/12 درصد (2I)، 25 درصد (3I)، 5/37 درصد (4I) و 50 درصد (5I) کم آبیاری{ و سه هیبرید ذرت شامل سینگل کراس 704، 500 و 301 بود. در هر سه هیبرید، کم آبیاری سبب کاهش محتوای نشاسته برگ و ریشه و افزایش قندهای محلول شد. سطح پرولین نیز در برگ و ریشه ی هر سه هیبرید درنتیجه ی کم آبیاری افزایش یافت. افزایش محتوای پرولین در برگ نسبت به ریشه بالاتر بود، اما افزایش مقدار قند محلول و کاهش محتوای نشاسته در ریشه بیشتر از برگ شد. هم چنین بیش ترین پرولین و قندهای محلول برگ و ریشه در تیمار 50% کم آبیاری و بیشترین نشاسته برگ و ریشه در آبیاری کامل مشاهده گردید. نتایج هم چنین نشان داد که بیش ترین تعداد دانه در بلال، وزن هزار دانه و عملکرد دانه در آبیاری کامل مشاهده شد. البته تفاوت معنی داری از لحاظ مقدار اجزاء عملکرد بین آبیاری کامل و 5/12 درصد کم آبیاری مشاهده نشد. در آزمایش انجام شده، حداکثر راندمان مصرف آب در سینگل کراس704 در تیمار 5/12 درصد کم آبیاری و در سینگل کراس 500 و 301 در تیمار 25 درصد کم آبیاری مشاهده گردید. در مجموع چنین نتیجه گیری شد که هیبرید سینگل کراس 704 در شرایط 5/12 درصد کم آبیاری جهت دستیابی به حداکثر عملکرد و حداکثر راندمان مصرف آب قابل توصیه است.
    کلیدواژگان: پرولین، راندمان مصرف آب، قندهای محلول، محدودیت رطوبت، نشاسته
  • انسیه قربانی، داود بخشی *، اسماعیل فلاحی، بابک ربیعی صفحات 65-77
    طی سال های اخیر، سیب فوجی در کشور مورد توجه واقع شده است، اما تولید این رقم با مشکلاتی از جمله بروز پوسیدگی و عارضه قهوه ای شدن درونی طی انبارداری طولانی مدت همراه است.در این مطالعه، اثر غوطه وری میوه سیب رقم فوجی در مرحله پس از برداشت در دو ترکیب آلی کلسیمی کلسی کت و فولی کل با کلریدکلسیم مقایسه شد. تیمارها به صورت غوطه ورسازی و به مدت یک دقیقه اعمال شدند. براساس نتایج، بعد از سه و شش ماه انبارداری، میوه های تیمار شده با هر سه نوع محلول دارای مقدار کلسیم بیشتری نسبت به شاهد بودند. مقدار اسیدیته و سفتی بافت میوه ها طی انبارداری کاهش یافت، ولی این کاهش در میوه های تیمار شده با کلریدکلسیم و فولی کل نسبت به میوه های شاهد و میوه های تیمار شده با کلسی کت کمتر بود. میوه های غوطه ور شده در هر سه محلول دارای کلسیم نسبت به شاهد اتیلن کمتری تولید کردند. مقدار فنل کل و فعالیت آنتی اکسیدانی گوشت نمونه ها به طور معنی داری تحت تاثیر تیمارهای حاوی کلسیم قرار گرفتند. بیش ترین مقدار فنل کل و فعالیت آنتی اکسیدانی در میوه های تیمار شده با کلریدکلسیم وجود داشت. تفاوت معنی داری بین میوه های تیمار شده از نظر بروز عارضه های انباری مشاهده شد، به طوری که میوه های تیمار شده با فولی کل پوسیدگی و قهوه ای شدن درونی کمتری نشان دادند.
    کلیدواژگان: سفتی بافت، فعالیت آنتی اکسیدانی، فنل کل، اتیلن، قهوه ای شدن درونی
  • رحمان یوسفی، موسی موسوی *، نورالله معلمی، محمد هادی غفاریان مقرب صفحات 79-89
    جوانه زنی بذور توت فرنگی طولانی، غیر یکنواخت و متغیر می باشد که این امر می تواند باعث ایجاد مشکلاتی برای برنامه های به نژادی این گیاه شود. کوتاه کردن زمان لازم برای جوانه زنی و رسیدن به درصد بالای جوانه زنی بذور، این اجازه را به به نژادگران می دهد که به راحتی ژرم پلاسم های توت فرنگی را ارزیابی کنند. اخیرا نانوتیوب های کربنی برای بهبود جوانه زنی بذور گیاهان مورد استفاده قرار گرفته اند. لذا این آزمایش به منظور بررسی تاثیر نانوتیوب های کربنی بر جوانه زنی درون شیشه ای بذور توت فرنگی انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی در پنج تکرار اجرا گردید. فاکتورها شامل دو نوع محیط کشت درون شیشه ای (MS و B5)، غلظت های مختلف نانوتیوب های کربنی (صفر (شاهد)، 5، 10، 20 و 40 میکروگرم در میلی لیتر) و رقم توت فرنگی (پاروس و کاماروزا) بودند. در پایان دوره آزمایش (40 روز) شاخص های جوانه زنی شامل درصد و سرعت جوانه زنی، زمان رسیدن به 50 درصد جوانه زنی نهایی و میانگین طول ریشه چه و ساقه چه اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که بذور هر دو رقم کشت شده بر روی محیط کشت MS و B5 حاوی غلظت های 10، 20 و 40 میکروگرم در میلی لیتر نانوتیوب پس از 40 روز نشانه ای از جوانه زنی بروز ندادند. در شاهد و غلظت 5 میکروگرم در میلی لیتر در هر دو نوع محیط کشت، بذور جوانه زدند و بین تیمارها تفاوت معنی دار مشاهده گردید. در اکثر شاخص ها تیمار شاهد بهتر بود و تفاوت معنی داری با سایر تیمارها داشت. نتایج به دست آمده نشان داد که نانوتیوب های کربن غلظت های بالا باعث ایجاد محدودیت در جوانه زنی بذور توت فرنگی شدند که احتمال می رود که شاید به دلیل ایجاد سمیت برای جنین بذر باشد.
    کلیدواژگان: جنین بذر، سمیت، غلظت، محیط کشت
  • لیلا شکاری *، مریم مظفریان، محمد مجتبی کامل منش، فرشاد صادقی صفحات 91-98
    سلنیم عنصری سودمند و دارای خواص آنتی اکسیدانی است که در غلظت های کم باعث بهبود رشد و در غلظت بالا باعث سمیت در گیاهان می‏گردد، بنابراین تعیین غلظت مناسب سلنیم در گیاهان مختلف ضروری می‏باشد. به منظور بررسی اثر غلظت‏های مختلف سلنیم بر شاخص‏های رشد، فعالیت آنزیم‏های آنتی اکسیدان و محتوای فنول کل در گیاه فلفل تند رقم (Capsicum frutescence) آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در شرایط کشت هیدروپونیک انجام پذیرفت. تیمارها شامل غلظت‏های مختلف سلنیم (صفر به عنوان شاهد، 3، 5، 7 و 10 میکرومولار) بودند. نتایج نشان داد که سلنیم در غلظت 3 میکرومولار باعث افزایش طول ساقه و وزن تر و خشک ریشه و شاخساره گردید. بیش ترین طول ریشه نیز در گیاهان تیمار شده با 7 میکرومولار سلنیم مشاهده شد. فعالیت آنتی اکسیدانی با افزایش غلظت سلنیم افزایش یافت و در تیمار 10 میکرومولار سلنیم به بیش ترین میزان رسید. میزان فعالیت آنزیم‏های آنتی اکسیدانی از قبیل کاتالاز و پراکسیداز در غلظت 7 میکرومولار سلنیم به طور قابل ملاحظه‏ای افزایش یافت. فنول کل تا غلظت 5 میکرومولار سلنیم افزایش یافت و پس از آن در غلظت‏های 7 و 10 میکرومولار نسبت به غلظت 5 میکرومولار کاهش پیدا کرد. میزان پرولین گیاه در تیمار 10 میکرومولار سلنیم نسبت به تیمار شاهد افزایش معنی‏داری یافت. به طورکلی می توان نتیجه گرفت که کاربرد سلنیم باعث بهبود رشد گیاه فلفل و افزایش میزان فنول و خاصیت آنتی اکسیدانی آن شد.
    کلیدواژگان: پراکسیداز، پرولین، کاتالاز، هیدروپونیک
  • علی سپهری *، الهه چیت ساز، نساء قره باغلی، مریم ثمن صفحات 99-111
    اثر محلول پاشی سولفات روی و سولفات آهن بر عملکرد و مقدار کامفرول کاسنی در شرایط تنش خشکی در سال زراعی 92-91 بررسی شد. آزمایش به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در دانشگاه بوعلی سینا انجام پذیرفت. تنش خشکی شامل سه سطح تنش شدید (120 میلی متر)، تنش متوسط (90 میلی متر) و بدون تنش (60 میلی متر) تبخیر از تشک تبخیر کلاس A اعمال شد. محلول پاشی کودها با غلظت 5 در هزار در چهار سطح سولفات روی، سولفات آهن، سولفات روی + سولفات آهن و بدون محلول پاشی انجام گرفت. تنش خشکی 90 و 120 میلی متر به ترتیب موجب کاهش 52/70 و 51/111 (کیلوگرم در هکتار) عملکرد دانه، 71/1280 و 96/1811 (کیلوگرم در هکتار) عملکرد بیولوژیک، 03/121 و 54/293 (کیلوگرم در هکتار) عملکرد برگ نسبت به تیمار آبیاری کامل گردید. درصد کامفرول در تنش90 و 120 میلی متر نسبت به شاهد 38 درصد افزایش یافت ولی محلول پاشی روی و آهن تاثیر معنی داری بر درصد کامفرول برگ نداشت. محلول پاشی توام سولفات روی و آهن به ترتیب موجب افزایش 16 و 8 درصدی عملکرد برگ و دانه نسبت به شاهد گردید. در تنش90 میلی متر محلول پاشی هم زمان آهن و روی موجب افزایش 4/9 واحدی شاخص کلروفیل نسبت به شاهد گردید. در تیمار مذکور محلول پاشی سولفات روی سبب افزایش 43/70 و 5/314 کیلوگرم در هکتار عملکرد ریشه و عملکرد بیولوژیک شد. در تنش120 میلی متر محلول پاشی هم زمان آهن و روی موجب افزایش 529 کیلوگرم در هکتار عملکرد بیولوژیک و محلول پاشی سولفات روی موجب افزایش 5/37 کیلوگرم در هکتار عملکرد ریشه نسبت به شاهد گردید.
    کلیدواژگان: تشتک تبخیر، کود، برگ، دانه، محلول پاشی
  • محمد مهدی ضرابی، سودابه مفاخری *، شکرالله حاجی وند، امنه اروانه صفحات 113-124
    بادرنجبویه با نام علمی Melissa officinalis یکی از گیاهان دارویی باارزش متعلق به خانواده نعنائیان است. به منظور بررسی تاثیر کودهای ورمی کمپوست، بیو فسفات و کود شیمایی ماکرو، بر خصوصیات مورفولوژیکی و عملکرد کمی و کیفی این گیاه دارویی و امکان سنجی جایگزینی کودهای شیمیایی با کودهای زیستی، آزمایشی با 18 تیمار شامل فاکتورهای کود شیمیایی در سه سطح (صفر، 50 و 100 درصد مقدار مصرف رایج) ؛ ورمی کمپوست در سه سطح (صفر، 15، 30 درصد حجم گلدان) و بیوفسفات در دو سطح (کاربرد و عدم کاربرد) به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کاملا تصادفی با 3 تکرار در گلخانه مرکز تحقیقات کشاورزی قزوین انجام شد. نتایج نشان داد که ورمی کمپوست تاثیر معنی داری بر فاکتورهای مورفولوژیکی و درصد اسانس بادرنجبویه داشت، به طوری که بیش ترین ارتفاع بوته، بالاترین تعداد شاخه فرعی، بالاترین وزن هزاردانه، و بیش ترین درصد اسانس، در حالت کاربرد 30 درصد حجم گلدان ورمی کمپوست حاصل گردید. هم چنین بیش ترین وزن تر بوته با کاربرد هم زمان بیوفسفات و 30 درصد حجم گلدان ورمی کمپوست تولید شد، با این وجود بالاترین وزن خشک بوته با کاربرد هم زمان سطح بالای کودشیمیایی و ورمی کمپوست به دست آمد. بیش ترین مقدار سیترونلال در تیمار 30 درصد حجم گلدان ورمی کمپوست و بالاترین مقدار ژرانیال در حضور کود شیمیایی حاصل گردید، به طوری که در حالت استفاده از سطح بالای کود شیمیایی مقدار ژرانیال موجود در اسانس در مقایسه با عدم کاربرد این کود، حدود 23 درصد بیشتر بود.
    کلیدواژگان: خصوصیات مرفولوژیکی، اسانس، بیوفسفات، ورمی کمپوست
  • مینا آقابابادستجردی *، مجید امینی دهقی، زینب بساق زاده، شهلا شفیعی ادیب صفحات 125-140
    به منظور بررسی عملکرد و خصوصیات کیفی علوفه دارو (کشت مخلوط افزایشی یونجه و رازیانه) تحتتاثیر کودهای زیستی، آزمایشی در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه شاهد در سال زراعی 90-1389 به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. کرت های اصلی سطوح مختلف کودی شامل: 1. شاهد (عدم کوددهی)، 2. کود زیستی (نیتروکسین و فسفات بارور2)، 3. کود تلفیقی (کود زیستی+50% کود شیمیایی)، 4. کود شیمیایی (سوپرفسفات تریپل براساس آزمون خاک) و کرت های فرعی نسبت های مختلف کشت شامل: 1. کشت خالص یونجه، 2. کشت خالص رازیانه، 3. نسبت کشت 100% یونجه + 50% رازیانه و 4. نسبت کشت 100% یونجه + 100% رازیانه بودند. نتایج نشان داد که تاثیر کود، کشت مخلوط و اثر متقابل آن ها بر عملکرد ماده خشک یونجه و رازیانه، عملکرد اسانس، میزان آنتول و متیل کاویکول در سطح 1 درصد معنی دار بود. بیش ترین عملکرد علوفه خشک یونجه (07/7377 کیلوگرم در هکتار) از کشت خالص یونجه و کود تلفیقی، بیش ترین ماده خشک رازیانه (33/9334 کیلوگرم در هکتار) و بیش ترین عملکرد اسانس (2/54 لیتر در هکتار) از کشت خالص رازیانه با دریافت کود تلفیقی به دست آمد. با توجه به نتایج پژوهش، بیش ترین میزان آنتول (2/37 درصد) و کم ترین میزان متیل کاویکول (77/2 درصد) از کشت خالص رازیانه با دریافت کود زیستی به دست آمد. محاسبه و ارزیابی مجموع عملکرد نسبی و ضریب ازدحام نسبی نشان داد که نسبت 100% یونجه + 100% رازیانه به ترتیب در تیمار عدم کوددهی و دریافت کود زیستی نسبت به سایر ترکیب های کشت، برتری داشت.
    کلیدواژگان: آنتول، اسانس، ضریب ازدحام نسبی، ماده خشک، مجموع عملکرد نسبی
  • احسان حبیب پورکاشفی *، محمدحسین قرینه قرینه، علیرضا شافعی نیا، مهدی روزرخ صفحات 141-151
    به منظور بررسی اثر زئولیت بر عملکرد و اجزای عملکرد لوبیا قرمز رقم اختر در شرایط تنش خشکی آزمایشی در سال 1393 در مزرعه شرکت کشت و صنعت تخت شیرین واقع در شهرستان صحنه در استان کرمانشاه به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار اجرا شد. در این آزمایش تنش آبی به عنوان عامل اصلی در 3 سطح، (آبیاری طبیعی براساس 60 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر، تنش ملایم خشکی پس از مرحله چهار برگی براساس 90 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر و تنش شدید خشکی پس از مرحله چهار برگی براساس 120 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر) در کرت های اصلی و زئولیت در 4 سطح (صفر، 5، 10، و 15 تن در هکتار) در کرت های فرعی قرار داده شدند. نتایج نشان داد که سطوح مختلف تنش خشکی تاثیر معنی داری در سطح آماری یک درصد بر ارتفاع بوته، تعداد دانه در غلاف، تعداد غلاف در بوته، وزن صد دانه، عملکرد دانه، عملکرد زیستی و شاخص برداشت گذاشت، و این صفات را کاهش داد. هم چنین سطوح مختلف زئولیت بر تعداد غلاف در بوته در سطح آماری پنج درصد و بر ارتفاع بوته، تعداد دانه در غلاف، وزن صد دانه، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیکی و شاخص برداشت در سطح آماری یک درصد معنی دار شد و این صفات را افزایش داد. اثر متقابل بین تنش خشکی و زئولیت در هیچ کدام از صفات مورد بررسی معنی دار نشد.
    کلیدواژگان: تعداد دانه در غلاف، تعداد غلاف در بوته، عملکرد دانه، شاخص برداشت، وزن صد دانه
  • رقیه امینیان * صفحات 153-163
    به منظور شناسایی کروموزوم های موثر در تحمل به شوری در صفات رویشی گندم و گروه بندی کروموزوم ها از نظر تحمل به شوری، از سری کامل لاین های جایگزین گندم رقم تایمستین (والد دهنده) در زمینه ژنتیکی گندم رقم چاینیز اسپرینگ (والد گیرنده) استفاده شد. مواد ژنتیکی گیاهی طی آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار تحت دو شرایط شوری 5 و 10 دسی زیمنس بر متر در دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که بین ژنوتیپ ها برای صفات ارتفاع، طول، عرض و وزن سنبله، طول و عرض برگ و وزن خشک تفاوت معنی داری وجود داشت. نتایج نشان داد که رقم چاینیز اسپرینگ نسبت به شوری حساس و رقم تایمستین مقاوم بود. نتایج تجزیه کلاستر نشان داد که در شرایط تنش 5 دسی زیمنس بر متر لاین های CS (5D) ، CS (6B) ، CS (3A) و رقم تایمستین و در شرایط تنش 10 دسی زیمنس بر متر رقم تایمستین و لاین  های CS (2D) ، CS (3A) و CS (4A) به گروه مقاوم اختصاص یافتند. بنابراین در تنش 5 دسی زیمنس بر متر کروموزوم های 5D، 6B و 3A و در تنش 10 دسی زیمنس بر متر کروموزوم  های 2D، 3A و 4A رقم تایمستین با احتمال بیشتری نسبت به سایر کروموزوم های این رقم حامل ژن های کنترل کننده تحمل به شوری بودند. محققین اصلاح نباتات با تمرکز روی این کروموزوم ها می توانند جایگاه دقیق ژن های مسئول تحمل به شوری را شناسایی کنند و با انتقال این ژن ها به گیاهان دارای عملکرد بالا ولی حساس، سبب بهبود تحمل به تنش شوری در گندم شوند.
    کلیدواژگان: تایمستین، تجزیه کلاستر، تعیین محل کروموزومی، چاینیز اسپرینگ
  • شیما چایانی، احمد ارشادی *، حسن ساری خانی، روح الله کریمی صفحات 165-177
    این پژوهش در سال 1390 با هدف بررسی اثر تاخیر در بازشدن جوانه ها بر رشد و برخی ویژگی های میوه انگور رقم فخری، به صورت یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با تیمارهای تاریخ محلول پاشی (اسفند و فروردین) و نوع و غلظت ترکیب های شیمیایی شاهد (آب مقطر)، نفتالن استیک اسید 1000 و 2000 میلی گرم در لیتر، روغن سویا پنج و 10 درصد، ترکیب روغن سویا 10 درصد و نفتالن استیک اسید 100 میلی گرم در لیتر و ترکیب روغن سویا پنج درصد و نفتالن استیک اسید 200 میلی گرم در لیتر انجام شد. تیمار روغن سویا 10 درصد به تنهایی و یا در ترکیب با 100 میلی گرم در لیتر نفتالن استیک اسید باعث کاهش معنی دار طول و قطر شاخه ها و افزایش درصد جوانه های مرده نسبت به تیمارهای شاهد و اکسین 1000 و 2000 میلی گرم در لیتر شد. بیشترین درصد تشکیل میوه، تعداد و وزن خوشه ها در تیمار شاهد و کمترین آن ها با روغن سویا 10 درصد به تنهایی و یا در ترکیب با نفتالن استیک اسید 100 میلی گرم در لیتر به دست آمد که البته درشت ترین حبه ها نیز پس از کاربرد همین دو تیمار مشاهده شد. محلول پاشی اسفند ماه اثرات معنی داری بر کاهش تعداد خوشه و وزن حبه نسبت به فروردین ماه داشت، اما زمان محلول پاشی به جز مواد جامد محلول میوه، اثر معنی داری بر کیفیت میوه نداشت. تیمار روغن سویا 10 درصد به تنهایی و یا همراه با اکسین ضمن تاخیر طولانی در باز شدن جوانه ها، باعث کاهش معنی دار خصوصیات کیفی میوه ها در مقایسه با شاهد شد، که البته می توان با تاخیر در برداشت محصول، به افزایش کیفیت این میوه ها کمک نمود.
    کلیدواژگان: تاخیر در باز شدن جوانه ها، جوانه های مرده، کیفیت میوه، تعداد خوشه
  • محمدرضا حسندخت *، محمد جواد آهی، حسن قلیچنیا صفحات 179-193
    در این تحقیق تنوع ژنتیکی 48 توده مارچوبه بومی استان مازندران با استفاده از 24 صفت مورفولوژیکی و 38 توده با استفاده از نشانگر مولکولی RAPD مورد ارزیابی قرار گرفت. براساس تجزیه به عامل ها، نه عامل اصلی، 80 درصد تغییرات کل را توجیه کردند و صفات مربوط به اسپیر در تفکیک توده ها موثرتر عمل کردند. براساس تجزیه کلاستر صفات مورفولوژیکی، توده های مارچوبه مورد مطالعه به دو گروه اصلی تقسیم شدند. تعداد 17 آغازگر از 90 آغازگر مورد استفاده توانستند قطعات واضح و قابل ارزیابی تکثیر کنند و میزان چند شکلی 11/98 درصد بود. براساس نتایج تجزیه کلاستر در آزمایش RAPDبا استفاده از روش UPGMA، توده های مورد مطالعه در ضریب تشابه 42/0به هفت گروه تقسیم شدند و توده های مارچوبه بومی مازندران از رقم ماری واشنگتن UC350، Asparagus persicus و مارچوبه بومی طالقان جدا گردیدند. در این تحقیق با استفاده از نشانگرهای مورفولوژیکی و مولکولی RAPD، رقم ماری واشنگتن UC350 از توده های بومی مازندران جدا شد.
    کلیدواژگان: اسپیر، تجزیه کلاستر، ماری واشنگتن UC350، Asparagus persicus
  • عبدالله احتشام نیا *، بهمن زاهدی صفحات 195-207
    رویشگاه های مختلف با شرایط آب و هوایی متنوع اثرات متفاوتی بر رشد و میزان متابولیت های ثانویه گیاهان دارند. آگاهی از ترکیبات شیمیایی گیاه در مناطق مختلف به شناخت اثر شرایط آب و هوایی بر این ترکیبات کمک می کند. در این پژوهش ترکیبات بیوفنلی میوه چهار رقم زیتون با استفاده از کروماتوگرافی مایع با عملکرد بالا (HPLC) شناسایی شدند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که ارقام مختلف زیتون موجود در مناطق مختلف از نظر ترکیبات بیوفنلی دارای تنوع معنی داری هستند. در بین ارقام زیتون مورد بررسی در مناطق مختلف، بیش ترین ضریب تنوع 08/45 و 03/45 درصد به ترتیب برای ترکیبات دی آلدئید-اولئوروپئین آگلیکون و آپیژنین 7-گلیکوزید به دست آمد. مقایسه میانگین ها نشان داد در ترکیبات مورد بررسی بالاترین مقادیر را اولئوروپئین در هر سه منطقه مورد بررسی داشت. اثر متقابل منطقه و رقم نشان داد که رقم سویلانا در دو منطقه کوهدشت و خرم آباد و سپس رقم مانزانیا در منطقه ویسیان به ترتیب بالاترین مقادیر را برای ترکیبات بیوفنلی اولئوروپئین، آپیژنین 7-گلیکوزید، لوتئولین 7-گلیکوزید و ورباسکوزید نسبت به سایر ارقام در مناطق مختلف داشتند. تجزیه خوشه ایترکیبات بیوفنلی در فاصله 79/19- تعداد دو گروه را متمایز نمود. دیاگرام پراکنش ارقام در مناطق مختلف با استفاده از مولفه اول و دوم نشان داد که پراکنش نمونه ها براساس دو مولفه اصلی با تجزیه خوشه ایهم خوانی داشت، به طوری که در نمونه های مربوط به کوهدشت رقم سویلانا، خرم آباد رقم سویلانا و ویسیان رقم مانزانیا در یک گروه متمایز قرار گرفتند که بالاترین مقادیر را از نظر ترکیبات بیوفنلی مورد بررسی در این مطالعه داشتند.
    کلیدواژگان: متابولیت های ثانویه، ضریب تنوع، اولئوروپئین، ترکیبات بیوفنولی
  • معصومه عامریان *، محمود اثنی عشری صفحات 209-225
    روش های کشت بافت به طور وسیعی به منظور اصلاح محصولات، به ویژه برای انتخاب گیاهان متحمل به شوری استفاده می شوند. شوری مهم ترین تنش غیرزیستی است که بر عملکرد گیاهان در سراسر جهان تاثیر می گذارد. در این تحقیق ویژگی های فیزیولوژیکی و رشد سلول های سه رقم سیب زمینی (آگریا، مارفونا و سانته) در 6 سطح شوری مورد بررسی قرار گرفت. در ابتدا پینه ها از میان گره های ساقه روی محیط کشت نیمه جامد موراشیگ و اسکوگ (MS) حاوی دو گرم در لیتر 2-4،D و 4/0 گرم در لیتر کینتین تولید شدند. سپس پینه ها به محیط کشت های مایع دارای همان ترکیبات هورمونی انتقال یافتند و پس از یک واکشت، سیستم کشت سلول های معلق مستقر گردید. سلول های حاصل نهایتا در محیط کشت های مایع حاوی غلظت های صفر (شاهد) ، 50، 100، 150، 200 و 250 میلی مولار کلریدسدیم قرار داده شدند. این پژوهش به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح پایه  ی کاملا تصادفی با 3 تکرار اجرا شد. در غلظت های مختلف کلریدسدیم در محیط کشت مایع، میزان وزن تر و خشک، پرولین، کربوهیدرات های محلول کل، پروتئین محلول کل، غلظت سدیم و پتاسیم سلول ها اندازه گیری گردید. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت نمک، میزان پرولین، کربوهیدرات های محلول کل، پروتئین های محلول، وزن خشک و غلظت سدیم سلول ها افزایش و میزان وزن تر و غلظت پتاسیم آن ها کاهش یافت. واکنش سه رقم سیب زمینی به سطوح مختلف شوری متفاوت بود. رقم سانته بیش ترین میزان تجمع پرولین، قندهای محلول کل، پروتئین محلول کل و پتاسیم را داشت. این نتیجه می تواند بیانگر تحمل بیشتر این رقم نسبت به تنش شوری اعمال شده باشد.
    کلیدواژگان: کشت سلول های معلق، پنبه، پرولین، کربوهیدرات، کلرید سدیم
|
  • Abdol Reza Nematollahi, Mohammad Hossein Mirjalili *, Javad Hadian, Morteza Yousefzadi Pages 1-16
    Salvia mirzayanii Rech. f. & Esfand. (Lamiaceae), with the common name of Moortalkh, is an endemic species grown in Bushehr, Khuzistan, Sistan and Baluchistan, Fars, Kerman and Hormozgan Provinces of Iran. In the present study, variation of the essential oil content and composition among seven populations of the plants collected from different natural habitats including Fars Province (Bavanat, Darab, Sarvestan and Lar) and Hormozgan Province (Tange-Zagh, Sarchahan and Sirmand) was investigated. The essential oil was first isolated by hydrodistillation and then analyzed by GC/FID and GC/MS and finaly their chemical variability was determined. Results showed that maximum and minimum essential oil content (w/w%) obtained from Sirmand (2.2%) and Sarvestan (0.6%) populations, respectively. Altogether, 127 compounds were identified in the oils. Linalyl acetate, trans-sabinene hydrate, 1,8-cineole, linalool, γ-cadinene and α-terpenyl acetate were the major compounds. Cluster analysis (CA) of the essential oil components characterized five chemotypes as I) linalyl acetate,8-cineole, II) linalyl acetate阩�訥α-terpenyl acetate, III) linalyl acetate놦 hydrate, IV) linalyl aceateγ-cadinene and V) α-terpenyl acetate,8-cineole. The high chemical variation among populations according to their geographical and bioclimatic distribution could be considered for in situ and ex situ conservation and domestication of the plants.
    Keywords: Hydrodistilation, Lamiaceae, Domestication, Chemotype, Gas chromatography
  • Sedegh Ebrahimi, Abdolhossein Rezaei Nejad *, Ahmad Ismaili, Farhad Karami Pages 17-32
    In this study, the genetic diversity of 26 apricot genotypes collected from Agricultural Research Station of Kurdistan Collections was evaluated using morphological traits based on a randomized complete block design with three replications. Analysis of variance showed that the effect of genotype on all morphological traits was significant at the 1% level of probability. The high diversity for yield, productivity, percentage of incomplete flowers, percentage of the dry matter was observed among genotypes. Results showed that the yield of apricot trees ranged from 9.49 kg per tree in Ghamishlou to 81.71 kg per tree in Tilton. Percentage of incomplete flowers ranged from 2.5% in Khorramta2 to 95.3% in Ghamishlou genotype. Stone weight ranged from 1.3 in Khorramta1 to 4.02 in Malayer. Dry matter ranged from 10.13 gr in Ghamishlou to 20.36 gr in Canino. Estimation of phenotypic and genotypic coefficients showed that the percentage of two pistil and incomplete flowers had the maximum amount of genetic diversity. The highest heritability was belonged to tree growth habit, tree growth vigor, flower density, pistil/ stamen height and fruit density and the lowest heritability was associated with the percentage of two pistil, leaf area and petiole length.
    Keywords: Diversity coeficient, Phenotypic diversity, Genetic diversity, Incomplete flower percentage, Two pistil percentage
  • Mitra Aelaei, Mahdieh Mirzaei Mashoud *, Seyed Najmeden Mortazavi Pages 33-47
    Roses are one of the most important ornamental plants in which the short vase life of cut flowers and postharvest problems cause loss of their quality and marketability. To gain the benefits of natural and safe chemicals towards better vase life and quality, current study was conducted to investigate the effect of salicylic acid (SA) in four doses (0 (control), 50, 100, 200 µM) on postharvest indices of rose cut flowers cv. Hater Class. The results showed that SA had a significant effect (1%) on vase life, total chlorophyll content, relative solution uptake, fresh weight reduction, ion leakage, neck bent, developmental stages, flower diameter and catalase and peroxidase activity compared to the control. Postharvest SA application prolonged vase life in cut rose flowers by increasing antioxidant capacity related to increased activity of catalase and peroxidase, and relative solution uptake as well as decreasing fresh weight reduction and ion leakage reduction compared to the control.
    Keywords: Quality, Senescence, Antioxidant enzymes, Catalase, Peroxidase
  • Houman Homayouni *, Victoria Khazarian, Mohsen Saeidi Pages 49-64
    To evaluate corn yield, yield components, and water use efficiency as well as biochemical responses to deficit irrigation, a farm experiment was executed in Karaj in 2009 and 2010. The factors consisted of five different irrigation regimes [including full irrigation (I1), 12.5% (I2), 25% (I3), 37.5% (I4) and 50% (I5) water deficit] and three corn (Zea mays L.) hybrids (Sc704, Sc500 and Sc301). Deficit irrigation decreased starch content and increased soluble sugars in the leaves and roots of all three hybrids. Proline level in roots of all three hybrids was also increased in response to deficit irrigation. The increase in proline content was higher in leaves than in roots, but the increase in soluble sugar content and decrease in starch content were higher in roots than in leaves. Results indicated that the highest leaf and root proline and soluble sugars levels were related to treatment I5 and the highest leaf and root starch content were related to full irrigation. Results also indicated that the highest number of grains per ear, weight of one thousand grains and grain yield were related to full irrigation. There was no significant differences between full irrigation and 12.5% of water deficit. In the conducted test, maximum water use efficiency in Sc704 was observed in treatment I2 and in Sc500 and Sc301 were observed in treatment I3. In sum, it is concluded that the hybrid to Sc704 in 12.5% of water deficit could be recommended in order to achieve maximum yield and water use efficiency.
    Keywords: Proline, Water use efficiency, Soluble sugars, Restriction of humidity, Starch
  • Ensiyeh Ghorbani, Davood Bakhshi *, Esmail Fallahi, Babak Rabiei Pages 65-77
    Recently, Fuji apple has been considered in Iran, however its production comes with problems such as decay and internal browning incidence during long-term storage. In this study, one minute postharvest dipping of two organic calcium compounds including Calcicat and Folical was compared with calcium chloride on Fuji apple in and the friut quality was investigated. According to the results, after three and six months storage, the fruits treated with tree types of calcium solutions had higher calcium content than the control. Acidity content and tissue firmness of fruits reduced during storage, but this reduction in fruits treated with CaCl2 and Folical was lower than the control and fruits treated with Calcicat. The immersed fruits in different calcium solutions produced lower ethylene. Flesh phenolics and antioxidant activity of samples were affected by calcium treatments significantly. The highest phenolics and antioxidant activity were found in fruits treated with CaCl2. Significant variation was observed among fruits treated with different calcium compounds regarding storage disorders incidence, so that fruits treated with Folical showed lower decay and internal browning.
    Keywords: Tissue firmness, Antioxidant activity, Total phenolic content, Ethylene, Internal browning
  • Rahman Yousefi, Mosa Mousavi *, Nourollah Moalemi, Mohammad Hadi Ghafarian Mogharab Pages 79-89
    Strawberry seed germination is long and non-uniform and variable, which can cause problems for the plant breeding programs. Reducing the time of germination for strawberry seeds and achieving a high percentage of germination, will allow breeders to easily assess the strawberry germ plasm. Recently, carbon nanotubes have been used to improve seeds germination of plants. Therefore, this experiment was conducted to evaluate the effect of carbon nanotubes on in vitro germination of strawberry seeds. The test was carried out through a factorial experiment based on a completely randomized design with 5 replicates. Factors included two in vitro culture media (B5 and MS), different concentrations of carbon nanotubes (0 (control), 5, 10, 20 and 40 µg/ml) and two cultivars of strawberries (Paros and Camarosa). At the end of experiment (40 days) germination indexes including germination percentage, germination rate, time to 50% of final germination, means of radicle and plumule length (two weeks after germination) were evaluated. The results showed that seeds of the two cultivars cultured on MS and B5 media containing 10, 20 and 40 µg/ml nanotube had no sign of germination. In 0 (control) and 5 µg/ml, seeds on both culture media germinated significantly compared to the other treatments. In most indexes, control treatment was better and significantly different among treatments. The results showed that carbon nanotubes in high concentrations restricted the strawberry seed germination possibly because of toxicity induction for the seed embryo.
    Keywords: Seed embryo, Toxicity, Concentration, Culture medium
  • Lila Shekari *, Maryam Mozafarian, Mohammad Mojtaba Kamelmanesh, Farshad Sadeghi Pages 91-98
    Selenium is a beneficial element with antioxidant characteristics that can improve plant growth and increase plant resistance to environmental stress. In order to study the effect of different concentrations of selenium on growth parameters, antioxidant enzyme activities, antioxidant properties and total phenol of hot pepper cv. Suryankhi Cluster in a hydroponic culture, this experiment was carried out in a completely randomized design with three replications the treatments were consisted of five Se concentrations (0 as control, 3, 5, 7 and 10 µM). The results showed that Se application at the rate of 3 µM increased growth traits such as stem length, shoot and root fresh and dry weight. The highest root length was also observed in plants treated with 7 µM Se. The activity of antioxidant enzymes such as Catalase and Peroxidase markedly increased at 7 µM Se. Antioxidant activity increased with increasing Se concentration, showing the highest activity at 10 µM Se. Total phenol increased by application of 3 and 5 µM Se and then decreased at 7 and 10 µM compared to 5 µM Se. Proline content significantly increased at 10 µM compared to the control. In general, it can be concluded that selenium application may improve plant growth and increase phenolic content and antioxidant activity of hot pepper.
    Keywords: Peroxidase, Proline, Catalase, Hyroponic
  • Ali Sepehri *, Ellahe Chitsaz, Nessa Gharehbaghli, Maryam Saman Pages 99-111
    In order to study the effect of zinc sulfate and iron sulfate under drought stress on yield and kaempferol in chicory (Cichorium intybus L.), a field experiment was conducted at Bu-Ali Sina university in 2012 growing season. The experiment was carried out as split plot based on complete randomized block design with three replications. Drought stress in three irrigation levels at 60 (Control), 90 (mild stress) and 120 (severe stress) mm from evaporation pan class A were assigned to main plot and four foliar application (Fe, Zn, Fe Zn and control) treatment were randomized in sub-plots. Results showed that drought stress in 90 and 120 mm caused reduction about 70.52 and 111.51 Kg/h in seed yield, 1280.71 and 1811.96 Kg/h in biological yield, 121.03 and 293.54 Kg/h in leaf yield compared to the control, respectively. Drought stress also increased kaempferol percentage in 90 and 120 mm irrigation regime about 38 % copmpared to 60 mm irrigation regim. Foliar spray of zinc and iron had no significant effect on the percentage of leaf kaempferol. The number of lateral baranch and SPAD number in 90 mm irrigation regime and foliar application of Zn Fe increased about 9.4 compared to the control. Foliar application of zinc sulfate increased root yield and biological yield about 70.43 and 314.5 Kg/h, respectively. The number of lateral branch and biological yield in 120 mm irrigation regime and application of zinc and iron at the same time increased about 529 Kg/h. Foliar application of Zinc sulfate also increased root yield about 37.5 Kg/h compared to the control.
    Keywords: Evaporation pan, Fertilizer, Leaf, Seed, Foliar application
  • Mohammad Mehdi Zarrabi, Sudabeh Mafakheri *, Shokrollah Hajivand, Ameneh Arvane Pages 113-124
    To study the effect of bio and chemical fertilizers on quantitative and qualitative characteristics of Melissa officinalis, a greenhouse experiment was conducted during 2013 growing season at research greenhouse of Agricultural Research Organization of Qazvin, Iran. A Factorial experiment was conducted based on randomized complete block design with 18 treatments and 3 replications. Factors included: chemical fertilizer at three levels (0, 50 and 100% of current consumption); vermicompost at three levels (0, 15, 30 percent of the pot) and Biophosphate at two levels (with and without application). The results showed that vermicompost had a significant effect on morphological characteristic and essential oil content in lemon balm, so that the maximum plant height, number of branches per plant, seed weight and percentage of essential oil, were obtained by 30 % pot volume vermicompost. The maximum fresh weight (183.33 gr) was obtained by applying 30% vermicompost per pot plus biophosphate. However, the highest plant dry weight (75 gr) was occurred with the vermicompost plus chemical fertilizer. The highest amount of citronellal (47.78%) in the plant essential oil was observed in applying 30% vermicompost per pot. Chemical fertilizers also had a significant effect on the citronellal percentage, so that the use of chemical fertilizer significantly reduced the amount of citronellal. The highest percentage of geranial (19.818%) was obtained by applying 100% of current consumption of NPK. In addition, our results indicated that the combination of vermicompost and biophosphate fertilizers, improved the growth and quality of lemon balm plants.
    Keywords: Morphological characterictics, Biophosphate, Essential oil, Vermicompost
  • Mina Agha Baba Dastjerdi *, Majid Amini Dehaghi, Zeinab Bosaghzadeh, Shalla Shafiee Adib Pages 125-140
    In order to study the yield and quality characteristics of medicine forage (additive intercropping of alfalfa and fennel) under the effect biofertilizers, an Experiment was conducted at the College of Agriculture, Shahed University in 2011. The experimental design was split plot based on randomized complete block design with three replications. The main factor included 4 levels of fertilizer application viz. control (no fertilizer application), Biofertilizer (Azospirillum/Azotobacter, biophospherous fertilizer), 3. Integrated fertilizer (bio fertilizers 50% chemical fertilizer), 4. Chemical fertilizer (triple super phosphate based on the soil analysis). The sub plots comprised 4 levels of mixtures viz 1. Sole alfalfa, 2. Sole fennel, 3. Intercropping of alfalfa 50% fennel, 4. Intercropping of alfalfa 100% fennel. Results showed that the effect of fertilizer, intercropping and their interaction on the yield of alfalfa and fennel, yield of essential oil, amount of anethole and methyl cavicol was significant by 1%. The highest dry matter of alfalfa (7377.07 kg/ha-1) from sole alfalfa and integrated fertilizer, dry matter of fennel (9334.33 kg/ha-1) and yield of essential oil of fennel (54.2 Li/ha-1) was obtained from Sole fennel when received integrated fertilizer. According to the results, sole fennel treated with biofertilizers, produced the highest anethole and the lowest methyl cavicol. Calculation and evaluation of Total Relative Yield and Relative Crowded Coefficient showed 100% alfalfa 100% fennel in control and the use of biofertilizers were the best, respectively.
    Keywords: Anethole, Essence, Relative Crowded Coefficient, Dry matter, Relative yield total
  • Ehsan Habib Porkashef *, Mohammad Hossein Gharineh, Ali Reza Shafeinia, Mehdi Roozrokh Pages 141-151
    In order to investigate the effect of zeolite on yield and yield components of red beans under drought stress in the field, an experiment was conducted in 2014 in the Takhte Shirin Plantation Company located in the Sahneh, Kermanshah through split plot based on a randomized complete block design with 3 replications. In this experiment, water stress was the main factor with 3 levels, (normal irrigation based on 60 mm evaporation from evaporation basin, mild drought stress after the four-leaf stage based on 90 mm evaporation from evaporation basin and severe drought stress after the four-leaf stage based on the 120 mm evaporation from evaporation basin) considered in the main plot, and zeolite with 4 levels (0, 5, 10 and 15 t/ha) was placed in the sub plots. The results showed that different levels of drought stress caused a significant reduction (P
    Keywords: Number of seed per pod, Number of podsin plant, Grain yield, Harvest index, Hundred seed weight
  • Roghayeh Aminian * Pages 153-163
    In order to identify the chromosomes involved in salt tolerance in growth characteristics of wheat and classification of chromosomes in terms of salt tolerance, a complete chromosome substitution line series in which chromosomes of Chinese Spring variety (recipient) have substituted with their related homologous chromosomes from Timstein (donor) were used. Plant genetic materials were evaluated through a randomized complete block design with three replications under two salinity conditions of 5 and 10 ds/m in the Imam Khomeini International University. Analysis of variance showed that there was significant difference among genotypes for height, spike length, width and weight, leaf width and length and dry weight. The results revealed Chinese Spring variety was sensitive while Timstein variety was resistant to salinity stress. The results of cluster analysis showed that in 5 ds/m salinity CS(5D), CS(3A), CS(6B) and Timstein variety and in 10 ds/m salinity CS(2D), CS(3A), CS(4A) and Timstein variety were assigned to resistant group. Therefore, in 5 ds/m salinity chromosomes 5D, 3A as well as 6B and in 10ds/m salinity chromosomes 2D, 3A and 4A from Timstein were carrying the salinity tolerance genes with more probability than other chromosomes. Plant breeders by focusing on these chromosomes can identify the exact place of salt tolerance genes and by transferring these genes into high performance but sensitive plants, can improve salt stress tolerance in wheat.
    Keywords: Timstein, Cluster analysis, Chromosomal localization, Chinese Spring
  • Shima Chayani, Ahmad Ershadi *, Hassan Sarikhani, Rouhollah Karimi Pages 165-177
    This research was carried out in 2011 to evaluate the effect of blooming delay on growth and qualitative and quantitative traits in grapes cultivar Fakhri through a factorial experiment based on a randomized complete block design using soybean oil and Naphthalene acetic acid spraying. Treatments were time of spraying (March and April) and type and concentration of chemical compounds including distilled water (control), NAA at 100 and 200 mg/l, soybean oil at 5% and 10%, 100 mg/l NAA 10% soybean oil and 200 mg/l NAA % soybean oil. Soybean oil at 10% concentration, alone or in combination with NAA 100 mg/l, reduced branch length and diameter and decreased percentage of dead buds, compared to the control and auxin treatments. The highest and the lowest percentage of fruit set, number and weight of clusters were obtained from the control and 10% soybean oil alone or in combination with NAA, respectively. The application of 10% soybean oil resulted in larger berry size as well. Spraying vines in March was more effective in reducing number of clusters and berry weight, compared to the application of chemicals in April. However, fruit quality, except for soluble solid content, was not influenced by time of spraying. Delaying bud break for a relatively long period, through the application of soybean oil at 10% concentration, alone or in combination with NAA 100 mg/l, significantly reduced fruit quality to some extent which may be improved by delay in harvesting time.
    Keywords: Blooming delay, Dead buds, Fruit quality, Number of cluster
  • Mohammad Reza Hasandokht *, Mohammad Javad Ahi, Hassan Ghelichnia Pages 179-193
    In this study genetic diversity of 48 asparagus accessions from Mazandaran province was evaluated using 24 morphological characteristics and 35 accessions using Random Amplified Polymorphism DNA (RAPD) molecular marker. Based on factor analysis, nine main factors explained 80 percentage of total variation and spear characters were more effective in accessions classification. Based on cluster analysis of studied morphological traits accessions divided into two main groups. Seventeen out of 90 primers could produced sharp and evaluable bands and the amount of polymorphism was 98.11%. Based on cluster analysis of RAPD analysis using unweighed pair group method with artithemtical average (UPGMA) method, accessions were classified into seven groups at 0.42 of similarity coefficient and asparagus accessions from Mazandaran were separated from Mary Washington UC350 cultivar, A. persicus and Taleghan accession. In this research, using morphological traits and RAPD marker, Mary Washington UC350 cultivar was separated from asparagus accessions from Mazandaran.
    Keywords: Spear, Cluster analysis, Mary Washington UC350, Asparagus persicus
  • Abdollah Ehtesham Nia *, Bahman Zahedi Pages 195-207
    Different habitats with various climatic conditions have different effects on the growth and secondary Metabolites in plants. Knowledge of the chemical compounds in plants in different regions helps to study the effect of climatic conditions on these chemicals. In this study, biophenolic compounds of four olive cultivars were identified through the high performance liquid chromatography (HPLC). The results showed that different cultivars of olives in various regions were significantly different in terms of the compositions of biophenolic compounds. Among the olive cultivars and regions, the highest coefficient of variation (45.08 and 45.03 percent) was obtained for Dialdehyde-Oleuropein aglycon and Apigenin-7-glucoside, respectively. Mean comparisons showed that Oleuropein compound in all three regions had the highest quantity. Interaction between the region and the cultivar showed that Sevillana cultivar in Kouhdasht and Khorram-Abad regions and then the Manzanilla in Veysian region had a higher quantity for Oleuropein, Apigenin-7-glucoside, Luteolin-7-glucoside and Verbascoside compounds than other the cultivars in different regions. Cluster analysis of biophenolic compounds distinguished the two groups in -19.79 distances. Distribution diagram of cultivars in different regions using the first and second components showed that the distribution of samples based on two main components were consistent with cluster analysis, as samples of Sevillana cultivar in Kouhdasht region, Sevillana cultivar in Khorram-Abad region and Manzanilla cultivar in Veysian region were at a distinct group with the highest quantity of the biophenolic compounds.
    Keywords: Secondary metabolites, Variation coefficient, Oleuropein, Biophenolic compounds
  • Masoomeh Amerian *, Mahmood Esna-Ashari Pages 209-225
    Tissue culture methods are widely used for crop breeding specialty for the selection of salt-tolerant plants. Salinity is one of the major abiotic stresses affecting agricultural production worldwide. In this study, the effect of different levels of salinity on some physiological and cells-growth characteristics in the cells of three potato cultivars (Agria, Marfona and Sante) in suspersion culture was studied. Calli were produced from the stem internodes of plants cultured on the semi-solid MS media containing 2 mg L-1 2,4-D and 0.4 mg L-1 Kinetin. Growing cells were then sub-cultured on the same culture media followed by transferring them into the liquid media containing 0, 50, 100, 150, 200 and 250 mM NaCl. Study was performed in a factorial experiment based on a completely randomized design with three replications. The amount of proline, total soluble carbohydrate, total soluble protein and the concentration of Na and K as well as the fresh and dry weight of the cells were measured. The results showed that by increasing salinity, the amount of proline, total soluble carbohydrates and total soluble protein as well as dry weight and Na concentration of the cells were increased, while their fresh weight and K concentration decreased. Three potato cultivars had different reactions to different levels of salinity. Sante cultivar has the highest accumulation of proline, total soluble carbohydrates, total soluble protein and potassium. This indicates that the above cultivar is more to lerant to salinity than the other cultivars.
    Keywords: Suspension culture, Calli, Proline, Carbohydrate, Sodium chloride