فهرست مطالب

مطالعات اقتصاد انرژی - پیاپی 56 (بهار 1397)

فصلنامه مطالعات اقتصاد انرژی
پیاپی 56 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سعید مشیری، حبیب مروت، عباس نصیری * صفحات 1-34
    در یک بازار رقابتی برق، قیمت برق از رقابت بازیگران بازار، تولیدکنندگان و مصرف کنندگان، برای روز یا ساعت بعد تعیین می شود. در ایران، بازار تولید تا حدی رقابتی است، به طوری که نیروگاه ها برنامه تولید و قیمت های پیشنهادی خود را یک روز قبل اعلام می کنند و مدیریت شبکه برنامه تولید را با کمترین هزینه و رعایت محدودیت های فنی تنظیم می نمایند. با توجه به اینکه سوخت یکی از مهم ترین نهاده های تولید برق در نیروگاه های حرارتی است، هزینه آن در قیمت های پیشنهادی نیروگاه ها تاثیر به سزایی دارد. سوخت نیروگاه های ایران با قیمتی یارانه ای و به صورت تهاتری به نیروگاه ها داده می شود و نیروگاه ها انگیزه ای برای افزایش راندمان و صرفه جویی سوخت ندارند. در این مقاله، اثر افزایش قیمت سوخت تحویلی به نیروگاه ها با استفاده از یک مدل عامل بنیان با یادگیری تقویتی که شامل عواملی مستقل، پویا، اثرگذار و اثرپذیر از محیط هستند، مورد ارزیابی قرار می گیرد. برای مدل سازی شبکه و بازار برق از داده های واقعی شبکه برق ایران استفاده شده و شبیه سازی در فضای نرم افزار AMES انجام گرفته است. نتایج شبیه سازی نشان می دهد که در صورت افزایش ده برابری قیمت سوخت، قیمت تسویه ی بازار به نسبت کمتری افزایش خواهد یافت.
    کلیدواژگان: بازار برق، قیمت سوخت، مدلسازی عامل بنیان، یادگیری تقویتی، ایران
  • راحله جمشیدلو *، مهدی پدرام، شمس الله شیرین بخش صفحات 35-60
    در این مقاله هدف تعیین میزان پس انداز درآمد نفتی می باشد که نوسانات تولید و تورم را به حداقل بسازد، بر این اساس یک مدل خود بازگشت برداری بیزی طراحی شده که در آن تحت پنج سناریوی درصدهای مختلف پس انداز، اثر درآمدهای نفتی بر تورم و تولید بررسی شده است. به این منظور ابتدا با استفاده از آمار واقعی و تابع تولید کاب-داگلاس و فیلیپس هیبریدی نئوکینزینی، تابع تولید و تورم اقتصاد واقعی در طی سال های 93-1357 تخمین زده شده است. سپس با استفاده از فروض صندوق، آمارهای تورم و تولید در 4 سناریوی شبیه سازی شده محاسبه و اثر تکانه نفتی در هر سناریو تحت الگوی خودبازگشت برداری نشان داده شده است. نتایج نشان می دهد کمترین نوسان در تورم مربوط به سناریوی 20 درصد و کمترین نوسان در تولید مربوط به سناریوی 40 درصد می باشد. اگر دولت بخواهد هم نوسانات تولید و هم تورم را حداقل نماید سناریوی 30 درصد مناسب خواهد بود.
    کلیدواژگان: صندوق پس انداز نفتی، الگوی خودبازگشت برداری بیزی، تکانه نفتی
  • الهه اسدی مهماندوستی *، فاطمه بزازان، میرحسین موسوی صفحات 61-85
    هدف این مقاله برآورد مقادیر کمی برای کشش قیمت و جانشینی نهاده های انرژی تجدیدپذیر و ناپذیر در بخش صنعت اقتصاد جهان با ملحوظ نمودن ادبیات تئوری جدید و همگام با پیشرفت های تکنیکالی به منظور بررسی میزان اثرگذاری اجرای سیاست های توسعه انرژی های تجدید پذیر و جایگزینی آن با سوخت های فسیلی در راستای ایجاد بینش عوامل اثرگذار بر روی رشد اقتصادی بلندمدت، است. برای این منظور از تابع هزینه انعطاف پذیردرجه دوم نرمالایز شده طی دوره 2013-1990 استفاده شده است. نتایج حاکی از آن است که کشش خودی آلن برای نهاده های مختلف مطابق تئوری منفی بوده است. همچنین، کشش محاسبه شده جانشینی موریشیما نشانگر این امر است که جانشینی قوی بین نهاده های انرژی تجدیدپذیر و ناپذیر در بخش صنعت جهان وجود داشته و لذا می توان نتیجه گرفت اجرای سیاست های توسعه انرژی های تجدید پذیر و جایگزینی آن با سوخت های فسیلی موثر واقع شده اند.
    کلیدواژگان: جانشینی بین نهاده های انرژی تجدیدپذیر و ناپذیر، تابع هزینه انعطاف پذیردرجه دوم نرمالایز شده
  • سید امیر گودآسیایی *، مهدی عسلی صفحات 87-114
    اتحادیه اروپا در تاریخ 23 ژانویه 2012 تحریم هایی با هدف کاهش صادرات محصولات پتروشیمی و نفت ایران تصویب کرد در این مطالعه به بررسی و اندازه گیری اثر خبر تحریم های نفتی اتحادیه اروپا (23 ژانویه) بر بازده قیمتی (بازه زمانی کوتاه مدت و بلندمدت) و اثر واقعی بر جریان نقدی شرکت های هدف پرداخته شده است. چهارچوب ارزیابی به دو روش پژوهش رویدادی و داده های تابلویی انجام گرفته است که مبنای هردو مطالعه، مقایسه ی بازده قیمتی قبل و بعد از رویداد تحریم بین شرکت های هدف (پتروشیمی) و کنترل (کل بازار) است. نتایج نشان می دهد خبر تحریم های اتحادیه اروپا در کوتاه مدت اثر معناداری بر بازده غیرنرمال قیمتی شرکت های هدف نداشته است. در بازه بلندمدت شاخص های عملکردی بنگاه ها نظیر جریان نقدی و بازده نقدی اثر مثبتی را همزمان با تشدید تحریم ها نشان می دهد.
    کلیدواژگان: پژوهش رویدادی، تحریم های اتحادیه اروپا، بازده غیر نرمال
  • فرزاد فیروزی جهانتیغ *، صفورا دهقانی پور تلگردویی صفحات 115-143
    قیمت نفت، اهمیت و نوسانات آن در طول زمان در اخذ تصمیمات مهم اقتصادی در دنیا، سبب گسترش روش های مختلفی در پیش بینی قیمت نفت، ازجمله ابزارهای غیرخطی مانند شبکه عصبی شده است. در این مقاله برای در نظر گرفتن عامل زمان در پیش بینی توسط شبکه عصبی، با دریافت بازخورد از شبکه عصبی مصنوعی اصلاح شده با الگوریتم ژنتیک GADNN وقفه های بهینه ناشی از ورودی ها و خروجی های قیمت نفت توسط شبکه عصبی پویا محاسبه می گردد، سپس برای بررسی نتیجه استفاده از شبکه عصبی پویا اصلاح شده با الگوریتم ژنتیک با در نظر گرفتن وقفه های زمانی بهینه به پیش بینی قیمت نفت وست تگزاس اینترمدیت در بازه زمانی سال 2006 تا 2016 پرداخته می شود. بررسی، تحلیل و مقایسه پیش بینی قیمت نفت خام توسط مدل شبکه عصبی اصلاح شده با الگوریتم ژنتیک نشان می دهد که این مدل، با کاهش پیچیدگی های ناشی از طراحی شبکه عصبی و درنظر گرفتن تاخیرات زمانی بهینه، باعث افزایش دقت در پیش بینی قیمت نفت نسبت به سایر روش های
    کلیدواژگان: پیش بینی، قیمت نفت، تاخیرات زمانی بهینه، شبکه عصبی مصنوعی پویا، الگوریتم ژنتیک
  • مهدیه رضاقلی زاده، مجید آقایی*، ملیحه کیوان پور صفحات 145-177
    با توجه به اهمیت قیمت نفت در اقتصاد بین الملل و تاثیرگذاری آن بر فعالیت های اقتصادی مانند درآمد، پس انداز و حساب جاری در کشورها، مقاله حاضر درصدد برآمده تا بررسی ارتباط بین قیمت جهانی نفت و مجموعه وسیعی از متغیرها (که بیانگر شرایط داخلی اقتصاد (شامل نرخ رشد تولید ناخالص داخلی، سرمایه گذاری داخلی و مخارج مصرفی نهایی دولت)، شرایط خارجی اقتصاد (شامل درجه باز بودن اقتصاد، سرمایه گذاری مستقیم خارجی و نرخ ارز حقیقی) و شرایط اقتصاد جهانی (شامل نرخ بهره خارجی) می باشند)، بر تراز حساب جاری در اقتصاد ایران طی دوره زمانی 1357 تا 1394 می باشد. بدین منظور با به کارگیری روش گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) و با استفاده از آزمون تئوری های موجود در این زمینه، رابطه میان قیمت جهانی نفت و حساب جاری در ایران مورد آزمون و بررسی قرار گرفته است. نتایج تجربی حاصل از این تحقیق وجود یک رابطه مثبت و مستقیم بین قیمت نفت و حساب جاری در ایران را تایید می کند. همچنین یافته ها نشان می دهند که سطح بالاتر سرمایه گذاری داخلی، رشد اقتصادی کشور، مخارج عمومی دولت و نرخ بهره خارجی تاثیر منفی بر تراز حساب جاری دارند و در مقابل، نرخ ارز حقیقی بالاتر، سرمایه گذاری خارجی بیشتر و یک اقتصاد بازتر منجر به بهبود در تراز جاری می شوند.
    کلیدواژگان: حساب جاری، قیمت نفت، روش گشتاورهای تعمیم یافته (GMM)
  • حسن فرازمند *، ناهید کردزنگنه صفحات 179-202
    در اقتصاد جهان، نفت خام در کنار گاز طبیعی و زغال سنگ یکی از منابع استراتژیک انرژی است و پیش بینی روند تقاضای آن جهت اتخاذ سیاست های مناسب، مورد توجه سیاست گذاران و تصمیم گیرندگان است. نظر به روند پر نوسان و غیرخطی عرضه و تقاضای نفت خام و قیمت آن، روش هایی هوشمند و غیرخطی خصوصا شبکه های عصبی مبتنی بر الگوهای تکاملی، توانسته اند توانایی خود را در پیش بینی کوتاه مدت قیمت نفت خام به اثبات برسانند. بدین منظور، قیمت نفت خام با استفاده از الگوریتم رقابت استعماری شبکه های عصبی، داده های تولید نفت خامOPEC و مصرف کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی و توسعه OECD، برای دوره زمانی ژانویه 1982 تا اکتبر 2015 مورد بررسی قرار گرفت و سپس سطح تولید و مصرف بهینه با استفاده از نظریه بازی ها و تعادل نش به دست آمد. با توجه به ضریب همبستگی ، نتایج نشان می دهد که الگوریتم رقابت استعماری، قدرت توضیح دهندگی بسیار بالایی در متغیرهای بکار رفته دارد. همچنین، خروجی شبکه عصبی و نظریه بازی ها و تعادل نش می توانند سطح بهینه تولید اوپک و مصرف نفت خام کشورهای OECD را برای دوره کوتاه مدت یک ماهه پیش بینی نمایند.
    کلیدواژگان: نظریه ی بازی ها، تعادل نش، شبکه عصبی مصنوعی، الگوریتم رقابت استعماری
  • ابوالفضل سماواتی، رضا طالبلو *، پریسا مهاجری صفحات 203-228
    عوامل درون زا و برون زای متعددی بر عملکرد بنگاه ها تاثیرگذار است که ازجمله عوامل درون زا می توان به ساختار مالکیت و عملکرد مدیران در چارچوب حاکمیت شرکتی اشاره کرد. با توجه به آن که بیش از 20 درصد تولید ناخالص داخلی کشور (بانک اطلاعات سری های زمانی بانک مرکزی، 1395) و 27 درصد از ارزش بورس اوراق بهادار تهران ( 1396) به صنعت نفت، گاز و پتروشیمی وابسته است؛ لذا حاکمیت شرکتی در این صنعت بسیار با اهمیت است. در این میان با توجه به دولتی بودن ساختار این صنایع در کشور، اهمیت تصمیمات و مقررات ناظر بر حاکمیت شرکتی در این صنایع دو چندان می شود. هدف اصلی مقاله حاضر، بررسی آثار حاکمیت شرکتی بر عملکرد مالی شرکت های حوزه نفت، گاز و پتروشیمی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. برای این منظور از داده های تابلویی 23 بنگاه در حوزه نفت، گاز و پتروشیمی فعال در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی 1386-1394 استفاده و با توجه به ادبیات نظری و تجربی موجود، عملکرد مالی آن ها با سنجه نرخ بازده دارایی ها بررسی شده است. در تخمین الگوهای تجربی از چارچوب عمومی الگوهای اقتصادسنجی داده های پانل و در جهت کنترل ناهمگنی شرکت ها از الگوی اثرات تصادفی چند سطحی استفاده شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که اهرم مالی، درصد اعضای هیئت مدیره غیرموظف، سهام نهادی و سهام متعلق به مدیران اجرایی رابطه معنادار و منفی با عملکرد مالی شرکت ها دارند. همچنین نتایج حاکی از رابطه معنادار و مثبت بین سهام متعلق به بزرگ ترین سهامدار، سهام متعلق به دولت، اعمال تحریم های بین المللی، قیمت نفت و رشد تولید ناخالص داخلی با عملکرد مالی است.
    کلیدواژگان: حاکمیت شرکتی، مالیه شرکتی، ساختار مالکیت، ساختار هیئت مدیره، ساختار سرمایه، عملکرد بنگاه ها، هزینه نمایندگی
|
  • Saeed Moshiri Dr, Habib Morovat Dr, Abbas Nasiri * Pages 1-34
    In a competitive market, the daily or hourly electricity prices are set by the intersection between power plants’ offers in an auction and consumers demand. In the Iranian semi-competitive electricity market, power plants offer their production and price schedules for the next day and the Independent System Operator (ISO) chooses the winners based on total costs of different suppliers. The producers receive the payment based on their bids and the consumers pay the set prices, which are often subsidized. The power plants also receive the fuel at subsidized prices to keep the production cost and the bidding prices low. The cheap fuel provides no incentive to the power plants to conserve fuel, which causes concerns about the efficiency and the excess pollution created by thermal plants. In this paper, we develop an agent-based model to analyze the impacts of liberalizing fuel prices on power plants production and offer prices. The model includes independent agents who learn from their own and others’ actions and adapt accordingly. We use the AMES programme to simulate the model and estimate values of variable. The results show that if the fuel prices rise by a factor of 10, the electricity prices offered by the power plants will increase by a lower factor.
    Keywords: Electricity market, agent-based modeling, learning, electricity prices, Iran
  • Rahele Jamshidloo *, Mehdi Pedram, Shamsollah Shirinbakhdh Pages 35-60
    The purpose of this paper is to estimate the optimal savings rate out of oil revenues in Iran that minimizes production and inflation fluctuations. To this end, we design a Bayesian autoregressive model to evaluate the effect of oil revenues on inflation and production under four different savings scenarios. We estimate real economic production and inflation functions using actual data for the 1978-2014 period and applying the Cobb-Douglas production function and the hybrid Neo Keynesian Phillips Curve. We then estimate the production and inflation indicators under four different scenarios for savings rate applied by the national oil savings fund, assuming a Bayesian autoregressive pattern. The results indicate that the lowest fluctuation in inflation and production are respectively obtained with savings rates of 20% and 40%. If the government aims to minimize both production and inflation fluctuations, the 30% scenario would be appropriate.
    Keywords: JEL Classification: C11, Q48, Q43 Keywords: Oil Savings Fund, Bayesian Self-Reversal Pattern, Oil Shock
  • Elaheh Asadi Mehmendoosti * Pages 61-85
    In this paper, we estimate update and accurate price and substitution elasticities between non-renewable and renewable energy sources for the world industrial sector over the period 1990 to 2013. We use the locally flexible normalized quadratic (NQ) functional form to estimate elasticities. We find that as expected the Allen own-elasticities of substitution for the different inputs are negative. Moreover, the Morishima elasticities of substitution highlight the fact that the substitution between non-renewable and renewable energy factor has been high. We can thus conclude that policies adopted to expand use of renewable energy, have been successful.
    Keywords: Elasticities of substitution between renewable, non-renewable energy sources, Flexible normalized quadratic (NQ) functional form
  • Amir Godasiaye *, Mehdi Asali Pages 87-114
    On 23 January 2012, the Europian :::::union::::: imposed a set of sanctions on Iran’s oil and petrochemical industries. The goal was to isolate them from international markets and also to reduce the government’s income. This study assesses the impact of passing the bill in EU parliament on the market value of petrochemical firms in the short and long runs. We incorporate the method of event studies to compare the price return and the cash flow of the targeted firms (petrochemicals) compared to the control firms (the whole market). The panel data method is also applied in order to measure the average effects. In the short run, we do not observe any significant decline in the targeted firms’ price return. However, in the long run, the cash returns of the targeted firms’ stock price has significantly increased.
    Keywords: event study, sanction European: ::::union:::::, abnormal return
  • Farzad Firouzi * Pages 115-143
    Oil price forecasting methods include nonlinear tools, such as Artificial Neural Network. In this study we consider the time factor in forecasting through neural networks in order to calculate the optimal delays in receiving feedback from Genetic Algorithm based Dynamic Neural Network (GADNN). We use WTI crude oil price data from 2006 to 2016 to assess forecasts produced through use of GADNN with optimal delays. We discover that genetic algorithm based dynamic neural network models that take into account the time factor, increases the accuracy of oil price forecasting compared to other existing methods through reducing the complexities of neural network design and taking into account optimized time delays.
    Keywords: Predicting, Crude oil price, Dynamic Neural Network, Genetic Algorithm, Time delay
  • Majid Aghaei * Pages 145-177
    This paper investigates the relationship between oil prices and some other economic variables on the current account of Iran by applying the generalized method of moment techniques to panel data for the 1978-2015 period. The explanatory variables represent domestic economic conditions (GDP growth, domestic investment and general government consumption expenditure), external economic conditions (openness, foreign direct investment and real exchange rate) and World economy condition (World interest rates). As expected, we find a positive and direct relationship between oil prices and the current account in Iran. We further observe that levels of domestic investment, economic growth, general government expenditure and World interest rates have negative impact on the current account, while levels of real exchange rate, foreign investment and openness positively impact the current account.
    Keywords: Current account, Oil price, Generalized method of moment (GMM)
  • Hasan Farazmand *, Nahid Kordzangeneh Pages 179-202
    Being able to correctly predict oil price and production behaviour can help decision makers to adopt more appropriate policies to better regulate the provision of oil as a critical commodity in World trade. Due to the fluctuating and non-linear trend of supply and demand for crude oil and its price, smart and non-linear methods, especially evolutionary patterns based on neural networks are expected to have good predictive power for short-term crude oil prices. This paper applies the Neural Network colonial competition algorithm to evaluate oil prices for the period January 1982 to October 2015 using panel data for OPEC crude oil production and OECD oil consumtion for the period. We can compare this with optimal levels of production and consumption obtained using game theory and Nash equilibrium. We observe a Correlation Coefficient of R= 0.921104, confirming the explanatory power of the colonial competition algorithm. We further find that Neural networks output and game theory and Nash equilibrium can predict the optimal level of OPEC production and consumption of OECD countries for short periods of a month.
    Keywords: Game Theory, Nash Equilibrium, Artificial Neural Network, Colonial Competitive Algorithm
  • Abolfazl Taleblou, Reza Talebloo *, Parisa Mohajeri Pages 203-228
    Many endogenous and exogenous factors affect performance of firms. The ownership structure and performance of managers are two important endogenous factors. Corporate governance structures of oil, gas and petrochemical industries are particularly important in Iran, given that the sector accounts for more than 20% of gross domestic production and 27% of the Tehran stock exchange value. The predominance of the State in these industries in Iran further increases the importance of decisions and regulations governing their corporate governance. The main objective of this paper is to investigate the effects of corporate governance indices on the financial performance of oil, gas and petrochemical firms listed in the Tehran Stock Exchange. For this purpose, we use panel data of 23 active firms in the field of oil, gas and petrochemical industries listed in Tehran Stock Exchange during the period 1386-1394 to measure financial performance based on the rate of return on assets (ROA). We use multilevel random effects pattern to control for heterogeneity of companies. The results indicate that financial leverage, the percentage of non-executive board members, institutional shares and shares owned by executives have significant negative effect on the financial performance of these companies. Furthermore the results show positive and significant relationship between stock owned by the largest shareholder, state-owned shares, international sanctions, oil prices and GDP growth with financial performance.
    Keywords: Corporate Governance, Corporate Finance, Ownership structure, Board structure, Capital Structure, Firm Performance, Agency Costs