فهرست مطالب

مطالعات اقتصاد انرژی - پیاپی 83 (زمستان 1403)

فصلنامه مطالعات اقتصاد انرژی
پیاپی 83 (زمستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/09/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • المیرا عزیزی نوروزآبادی، محمدرضا سلمانی بیشک* صفحات 1-31

    تنوع صادرات به معنای افزایش اقلام صادراتی توسط یک کشور، بسته به سطح رشدیافتگی، توسعه صنعتی و ساختار اقتصادی آن کشور می تواند اثرات مثبت یا منفی بر شدت انرژی در آن کشور داشته باشد. هدف این مطالعه بررسی اثر آستانه ای صنعتی شدن بر رابطه بین تنوع صادرات و شدت انرژی در ایران طی دوره 1965 تا 2022 است. برای این منظور یک الگوی رگرسیون انتقال ملایم (STAR) با یک سطح آستانه برآورد شده است که در آن سطح صنعتی شدن به عنوان متغیر گذار انتخاب شده است. نتایج نشان می دهد که متغیر شاخص صنعتی شدن می تواند به عنوان متغیر انتقال نقش مهمی در تغییر ضرایب در الگوی شدت انرژی داشته باشد. بدین ترتیب که در مراحل اولیه صنعتی شدن، افزایش تنوع صادراتی منجر به کاهش شدت انرژی شده و بعد از گذشت اقتصاد از سطح معینی از صنعتی شدن، با افزایش تنوع صادراتی، به علت ورود محصولات صنعتی با انرژی بری بالاتر به سبد صادراتی، شدت انرژی نیز بالا رفته است. همچنین ملاحظه شد که شهرنشینی بر شدت انرژی اثر منفی و معنی داری دارد.

    کلیدواژگان: تنوع صادرات، شدت انرژی، مدل انتقال ملایم، صنعتی شدن، شهرنشینی
  • مسلم جمشیدی، شراره مجدزاده طباطبایی*، سید نعمت الله موسوی صفحات 33-68

    با توجه به وابستگی شدید کشورهای نفت خیز به نفت و تاثیر پذیری توسعه مالی و اقتصادی آنها از نوسات قیمتی این محصول استراتژیک، بررسی نوسانات قیمتی و شوک‏های وارده ناشی از آن جایگاه بسیار مهمی در ادبیات تحقیقی این کشورها کسب نموده است. از اینرو در این مطالعه جهت بررسی تاثیر شوک‏های حاصل از تغییرات قیمت نفت بر توسعه مالی مبتنی بر بازار سهام کشور ایران، با استفاده از داده ‏های ماهیانه سالهای 1990-2018، تاثیرسه شوک مهم تقاضا، عرضه و ریسک مرتبط با تغییرات قیمت نفت بر روی بازدهی سهام بورس اوراق بهادار تهران با استفاده از مدل خودرگرسیونی با وقفه توزیعی غیرخطی  (NARDL) مورد تخمین قرار گرفت. نتایج حاصله حاکی از آن است که صرفا شوک‏های ریسک و تقاضای قیمت نفت هستند که بر روی بازدهی سهام ایران تاثیر گذار بوده و شوک عرضه قیمت نفت، عنصر تاثیرگذاری نبوده است. لذا یافته‏های این پژوهش از این دیدگاه حمایت می‏کند که بازده اوراق بهادار در ایران، به ویژه سهام، به شوک‏های قیمت نفت واکنش نشان می‏دهد.

    کلیدواژگان: توسعه مالی، بازدهی سهام، قیمت نفت، شوک عرضه، شوک تقاضا، شوک ریسک
  • محمدصادق جوکار*، محمدحسین گلشن صفحات 69-97

    وضعیت مصرف بنزین در ایران در سالیان اخیر رشد چشمگیری داشته است. بر اساس گزارش شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران، مصرف روزانه بنزین در سال 1403 به حدود 112 میلیون لیتر رسیده است که افزایشی چشمگیر بیش از 40 درصد نسبت به سال 1399 را نشان می دهد. بر اساس گزارش ها، این میزان مصرف حتی در ایام تعطیلی و با رشد سفرها به 140 میلیون لیتر در روز می رسد. در مقابل، توان تولید بنزین در کشور با محدودیت هایی مواجه است. اگرچه ظرفیت اسمی تولید پالایشگاه های کشور حدود 110 میلیون لیتر در روز است، اما در عمل تنها بین  98 تا 104 میلیون لیتر در روز تولید می شود. از سوی دیگر، بر اساس گزارش ها و اظهار نظر مقامات رسمی کشور، میزان ناترازی بنزین در طی دو سال اخیر، به رقمی بالغ بر 6 الی 11 میلیون لیتر در روز رسیده، که این منجر به ارزبری حدود سه میلیارد دلاری در واردات بنزین شده است. راهکار های متعددی برای مقابله با مشکل ناترازی بنزین بیان شده است، که تولید بنزین از گاز طبیعی طی فرایند موسوم به GTL  (Gas To Liquid) می تواند گزینه مناسبی برای حل این مشکل باشد. فناوری GTL  به فرآیندی اطلاق میگردد که در آن بتوان گاز طبیعی را به فرآورده های با ارزشی از جمله متانول، دی متیل اتر و سایر فرآورده های میان تقطیر (مانند بنزین، گازوئیل و نفت سفید) تبدیل نمود. در این پژوهش به ارزیابی اقتصادی طرح تولید بنزین از تکنولوژی  GTL و مقایسه آن با قیمت وارداتی بنزین به جهت مقابله با مشکل ناترازی بنزین به عنوان یکی از راهکارها، پرداخته شده است. نتایج این پژوهش حاکی از این است که دو عامل مقیاس تولید و نرخ ارز مبنای محاسبه (آزاد و مبادله ای) تاثیر بسزایی در شاخص های ارزیابی دارد، به این مفهوم که دو عامل مذکور رابطه مستقیمی با شاخص های ارزیابی طرح داشته و با افزایش مقیاس واحدهای GTL و همچنین نرخ ارز نرخ بازدهی داخلی و در نتیجه جذابیت سرمایه گذاری افزایش می یابد. همچنین نرخ بنزین تولیدی حاصل از این طرح در همه مقیاس ها در مقایسه با بنزین وارداتی مقرون به صرفه بوده و در صورت ادامه مشکل نا ترازی بنزین در بلند مدت، احداث این واحدها  توصیه می شود.

    کلیدواژگان: ارزیابی اقتصادی، فرایند تبدیل گاز به مایع (GTL)، MTG، DTG، بنزین
  • علی علی آبادی، مرجان دامن کشیده*، سید عبدالله رضوی، مهدی صادقی شاهدانی صفحات 99-132

    گاز یکی از مهم ترین سوخت های فسیلی است و انتظار می رود با تداوم شرایط موجود در افق 2040 جای نفت را در بازار مصرف انرژی تصاحب کند. نظر به اهمیت این کالا در این پژوهش تلاش شده است تصویری از بازارهای گاز مهم جهان ارائه شده و نقش بازارهای مالی بر قیمت نقدی گاز در سه بازار هنری هاب، اروپا و لندن مورد بررسی قرار گیرد. در این پژوهش از داده های روزانه در بازه زمانی ژانویه 1993 تا آوریل 2023 استفاده شده است که داده های پژوهش به صورت کتابخانه ای از منابع و پایگاه های مختلف آماری گردآوری شده است. به منظور تحلیل داده ها از آزمون علیت گرنجر، الگوی خودرگرسیون برداری و الگوی تصحیح خطای برداری بهره گرفته شده است. نتایج پژوهش نشان داد بازار گاز هنری هاب از قدرت قیمت گذاری بالایی نسبت به بازار اروپا و لندن برخوردار است؛ همچنین قیمت گاز در بازار اروپا نیز تا حدی می تواند بر تعیین قیمت نقدی گاز در بازار لندن اثرگذار باشد؛ اما قیمت گاز در بازار لندن متاثر از سایر بازارها تعیین شده و این بازار به طورکلی قیمت پذیر است. همچنین یافته های پژوهش نشان می دهد در سطح اطمینان 95 درصد شاخص بازار سرمایه آمریکا در بلندمدت اثر منفی بر قیمت نقدی گاز در هر سه بازار منطقه ای مورد بررسی دارد که این اثر در دو بازار اروپا و لندن از نظر آماری معنادار است. علاوه بر این، در کوتاه مدت شاخص بازار سرمایه آمریکا اثر مثبت بر قیمت نقدی گاز در بازار هنری هاب داشته اما اثر آن بر قیمت نقدی گاز در دو بازار دیگر، منفی است. یافته های پژوهش حاکی از آن است در بلندمدت نرخ بهره آمریکا اثر معناداری بر قیمت نقدی گاز در هیچ یک از بازارهای مورد بررسی نداشته است؛ با این حال در کوتاه مدت این متغیر اثر منفی و معناداری بر قیمت نقدی گاز در بازار هنری هاب و اروپا دارد.

    کلیدواژگان: قیمت گاز، بازار مالی، الگوی خودرگرسیون برداری، بازارهای منطقه ای
  • بهداد آرندیان* صفحات 133-157

    به علت وجود نگرانی های ناشی از مصرف کنترل نشده سوخت فسیلی، دولت ها و سازمان ها به سمت وسوی استفاده از فناوری های جدید با قابلیت آلودگی محیط زیست پایین به عنوان منابع تولید پراکنده تجدیدپذیر مانند منابع بادی هستند. از اینرو پیش بینی می شود که ظرفیت منابع یاد شده در شبکه توزیع در چند سال آینده بسیار افزایش یابد. لذا برای جلوگیری از حوادث قابل انتظار از عدم مدیریت این عناصر در شبکه توزیع، نیاز به مدیریت انرژی عناصر یاد شده و همچنین ایجاد تغییر وضعیت ساختار شبکه تحت عنوان تجدیدآرایش جهت افزایش ظرفیت شبکه توزیع جهت استفاده از این منابع است. علاوه بر این موضوع، افزایش تعداد عناصر یاد شده در شبکه توزیع موجب افزایش پارامترهای عدم قطعیت شبکه توزیع  می شود. لذا بهره بردار شبکه توزیع بایستی بتواند به ازای تمامی سناریوهای حاصل از پارامترهای مختلف عدم قطعیت شرایط مدیریتی خاصی را انجام دهد تا در این صورت شبکه توزیع با عملکرد مناسبی قادر به فعالیت باشد. نتایج روش پیشنهادی نشان می دهد استفاده از منابع تولید پراکنده باعث کاهش 77 درصدی هزینه ها و استفاده از جبرانسازی و تجدیدآرایش باعث کاهش 18 درصدی هزینه ها می گردد.

    کلیدواژگان: تجدید آرایش، جبرانساز توان راکتیو، شبکه توزیع، ظرفیت میزبانی
  • مجتبی ضحاکی راحت*، حسین صادقی سقدل صفحات 159-182

    نقش واسطه ای برق برای صنایع مختلف و ارتباط آن با رفاه جامعه، باعث افزایش اهمیت آن شده است، به طوری که اطلاع از مقدار تقاضای این انرژی، در هدایت کشور به سمت توسعه از اهمیت به سزایی برخوردار است. در چند سال اخیر به دلیل توسعه مدل های یادگیری عمیق و افزایش دقت این گونه مدل ها، استفاده از آنها رواج پیدا- کرده است. در مسئله مدل سازی و پیش بینی مصرف برق، استفاده از متغیر های تاثیرگذار بسیار مهم بوده و باعث افزایش دقت پیش بینی خواهد شد. از این رو در پژوهش حاضر، از متغیر های تاثیرگذاری چون: تولید ناخالص داخلی بدون نفت، میانگین دمای کشور، روز های تعطیل و روند مصرف برق، با به کارگیری الگوریتم بهینه سازی TPE  برای بهینه سازی مدل LSTM  استفاده شده است. برای مقایسه نتایج، مدل دیگری طراحی شده که فاقد دو متغیر تولید ناخالص داخلی و روز های تعطیل می باشد و همچنین با الگوریتم TPE، بهینه شده است. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد که مدل دارای متغیرهای: تولید ناخالص داخلی بدون نفت و روزهای تعطیل نسبت به مدل فاقد این دو متغیر، از دقت بالاتری برخوردار است.

    کلیدواژگان: پیش بینی، مصرف برق، شبکه عصبی، بهینه سازی
  • سمیرا سنچولی*، جواد شهرکی صفحات 183-212

    مقاله حاضر به بررسی رابطه بین زیرساخت حمل و نقل، منابع انرژی تجدیدپذیر و رشد اقتصادی در ایران طی دوره 1400-1370 با استفاده از روش  خود توضیح برداری با وقفه های توزیعی و علیت گرنجری کوتاه مدت و بلندمدت با استفاده از مدل تصحیح خطا پرداخته است. نتایج این مطالعه نشان می دهد که انرژی های تجدیدپذیر، مصرف فرآورده های نفتی را در بلندمدت برای کشور ایران به میزان 48/0 درصد تعدیل می کند. علاوه بر این، حمل ونقل، سرمایه گذاری مستقیم خارجی و ارزش افزوده صنعت، مصرف فرآورده های نفتی را در کشور ایران به ترتیب به میزان 66/0، 14/0 و 33/0 درصد افزایش می دهند. همچنین رابطه علیت کوتاه مدت و بلندمدت قوی از طرف انرژی های تجدیدپذیر به سمت زیر ساخت صنعت حمل ونقل تائید می گردد و رابطه علیت کوتاه مدت و بلندمدت قوی از طرف زیر ساخت حمل ونقل به سمت رشد اقتصادی نیز تائید می گردد. رابطه علیت کوتاه مدت و بلندمدت قوی از طرف انرژی های تجدیدپذیر به سمت رشد اقتصادی نیز تائید می گردد.

    کلیدواژگان: زیرساخت حمل و نقل، انرژی تجدیدپذیر، رشد اقتصادی، مصرف فرآورده های نفتی
  • پریسا قلی پور فیضی، قدرت الله امام وردی*، مرجان دامن کشیده، علی اصغر اسماعیل نیا کتابی صفحات 213-241

    در دهه های اخیر حذف و کاهش یارانه ها یا امتیازات مصرف کنندگان فرآورده های سوخت های فسیلی همچون نفت همواره مورد توجه پژوهشگران در حوزه اقتصاد انرژی بوده است.در حالیکه حذف امتیازات تولیدکنندگان چنین منابعی به ندرت توسط محققان مورد بحث قرار گرفته است.این تحقیق با هدف مطالعه رفتار شرکت تولیدکننده نفتی و با در نظر گرفتن حذف امتیازات تولیدکننده،علاوه بر توسعه یک مدل بهینه سازی اقتصادی تولید نفت بر روی یکی از میادین نفتی جنوب ایران با توجه به تولید واقعی میدان در بازه زمانی 1416 تا  1397 (2037-2018)،همچنین در قالب قراردادهای جدید نفتی ایران (IPC) نیز مورد مطالعه و بررسی انجام گرفته است.لذا اجرای سناریوی حذف امتیازات شرکت تولیدکننده نفت,کاهش نرخ بهینه تولید را نشان می دهد.این در حالیست که افزایش نرخ تنزیل اثرات منفی حذف امتیازات را تسریع می بخشد و تاثیر معکوسی بر منافع تولیدکننده می گذارد.

    کلیدواژگان: امتیازات تولیدکننده، مدل بهینه سازی تولید، قرارداد جدید نفتی ایران(IPC)
  • غلامعلی رحیمی*، ملیکا آشوری صفحات 243-257

    در این مقاله به بررسی اثر نوسانات قیمت نفت بر رشد اقتصادی ایران می پردازیم. داده های پژوهش فصلی و از سال 1370:1 الی 1400:4 میباشند. به این منظور ابتدا شاخص بی ثباتی قیمت نفت از طریق مدل GARCH برآورد، سپس روابط متقابل متغیرهای مدل با استفاده از روش خودرگرسیون برداری [1] بررسی و در ادامه رابطه ی بلندمدت بین متغیرها نیز با استفاده از روش هم انباشتگی جوهانسن- جوسیلیوس استخراج شده است. بر اساس توابع عکس العمل آنی، تکانه ی قیمت نفت تاثیر منفی بر تولید داشته است . همچنین با توجه به رابطه ی بلندمدت برآورد شده طی دوره ی زمانی مورد مطالعه، متغیرهای مخارج مصرفی بخش خصوصی، سرمایه گذاری و خالص صادرات، تاثیر مثبت و معنی داری بر تولید ناخالص داخلی داشته اند که این نتایج با مبانی نظری تحقیق سازگارند. در بلندمدت متغیر قیمت نفت تاثیر مثبت و بی ثباتی قیمت نفت تاثیر منفی بر تولید ناخالص داخلی داشته اند. با توجه به وابستگی شدید اقتصاد کشور به نفت و درآمدهای نفتی، نتایج مذکور قابل قبول میباشند. همچنین از نتایج دیگر تحقیق این است که اثر افزایش قیمت نفت در تمام موارد معنی دار و بیشتر از اثر کاهش قیمت نفت بوده است. همچنین نتایج نشان میدهند که شوک پولی در کنار شوک قیمتی نفت اثر قابل توجهی بر تولید ناخالص داخلی دارند.

    کلیدواژگان: بی ثباتی قیمت نفت، تولید ناخالص داخلی، هم انباشتگی جوهانسن جوسیلیوس، مدل گارچ
|
  • Elmira Azizi Norouzabadi, Mohammadreza Salman Bishak* Pages 1-31

    Export diversification means the increase of export items by a country, depending on the level of growth, industrial development and economic structure of that country, it can have positive or negative effects on energy intensity in that country. The aim of this study is to investigate the threshold effect of industrialization on the relationship between export diversity and energy intensity in Iran during the period from 1965 to 2022. For this purpose, a smooth transition regression model (STAR) is estimated with a threshold level, where the level of industrialization is chosen as the transition variable. The results show that the industrialization index variable can play an important role in changing the coefficients in the energy intensity pattern as a transmission variable. Thus, in the early stages of industrialization, the increase in export diversity led to a decrease in energy intensity, and after the economy passed a certain level of industrialization, with the increase in export diversity, due to the entry of industrial products with higher energy into the export basket, energy intensity has also gone up. It was also observed that urbanization has a negative and significant effect on energy intensity.

    Keywords: Export Diversity, Energy Intensity, Mild Transition Model, Industrialization, Urbanization
  • Moslem Jamshidi, Sharareh Majedzadeh Tabatabaei*, Seyyed Nematollah Mousavi Pages 33-68

    Considering the strong dependence of oil-rich countries on oil and the impact of their financial and economic development on the price fluctuations of this strategic product, the study of price fluctuations and the resulting shocks has gained a very important place in the research literature of these countries. Therefore, in this study, in order to investigate the impact of shocks resulting from oil price changes on financial development based on the stock market of Iran, using monthly data from 1990-2018, the impact of three important shocks of demand, supply and risk related to oil price changes It was estimated on the stock returns of Tehran Stock Exchange using autoregressive model with non-linear distribution interval (NARDL). The results indicate that it is only oil price risk and demand shocks that have an impact on Iran's stock returns, and the oil price supply shock was not an influential element. Therefore, the findings of this research support the view that the return of securities in Iran, especially stocks, reacts to oil price shocks.

    Keywords: Financial Development, Stock Returns, Oil Price, Supply Shock, Demand Shock, Risk Shock
  • Mohammadsadegh Jokar*, Mohammadhossein Golshan Pages 69-97

    The state of Gasoline consumption in Iran has grown significantly in the following years. According to the report of Iran's National Company for Refining and Distribution of Petroleum Products, the daily consumption of gasoline in 2024 has reached about 112 million liters, which shows an increase of more than 40% compared to 2016. According to reports, this amount of consumption reaches 140 million liters per day even during holidays and with the growth of trips. On the other hand, there is a limited capacity to produce gasoline in the country. The nominal production complexes of the refinery produce about 110 million liters per day, but in practice it is only between 98 and 104 million liters per day. On the other hand, according to the reports and comments of the country's official authorities, the amount of gasoline shortage has reached 6 to 11 million liters per day in the last two years, which leads to a foreign exchange loss of about three million dollars in imports. . is Several solutions have been stated to deal with the problem of Natrazi Ben, the production of natural gas by the process known as GTL (Gas to Liquid) can be a suitable option to solve this problem. GTL technology refers to a process in which natural gas is converted into valuable products such as methanol, dimethyl ether and other intermediates (such as gasoline, diesel and kerosene). In this research, the economic evaluation of the gasoline production plan using GTL technology and its comparison with the imported price in order to deal with the problem of gasoline imbalance as one of the solutions has been paid. The results of this research indicate that it produces a factor, which means that two factors that have two factors are evaluated according to the values ​​of the plan and by increasing the value, it significantly affects the evaluation indices. GTL units as well as internal rate of return assessment and thus investment attractiveness increases. Also, the price of gasoline produced from this project is affordable in all cases compared to the produced gasoline, and if the problem of gasoline imbalance continues in the long term, it is recommended to build these units.

    Keywords: Economic Evaluation, Gas To Liquid Conversion (GTL), MTG, DTG, Gasoline
  • Ali Aliabadi, Marjan Damankeshideh *, Seyed Abdollah Razavi, Mehdi Sadeghi Shahdani Pages 99-132

    Gas is one of the most important fossil fuels and it is expected to take the place of oil in the energy consumption market with the continuation of the existing conditions in the horizon of 2040. Due to the importance of this product, in this research, an image of the important gas markets of the world has been presented and the role of financial markets on the cash price of gas has been investigated in the three markets of Henry Hub, Europe and London. In this research, daily data was used from January 1993 to April 2023. The Granger causality test, vector autoregression model, and vector error correction model were used to analyze the data. The results of the research showed that the Henry Hub gas market has a high pricing power compared to the European and London markets; Also, the price of gas in the European market can to some extent affect the determination of the cash price of gas in the London market; But the price of gas in the London market is determined by other markets and this market is generally affordable. Also, the findings of the research show that at the 95% confidence level, the American capital market index has a negative effect on the cash price of gas in all three regional markets in the long term, which is statistically significant in the European and London markets. In addition, in the short term, the American capital market index has a positive effect on the cash price of gas in the Henry Hub market, but its effect on the cash price of gas in the other two markets is negative. The findings of the research indicate that in the long term, the American interest rate has not had a significant effect on the cash price of gas in any of the investigated markets; however, in the short term, this variable has a negative and significant effect on the cash price of gas in the hub art market and Europe.

    Keywords: Gas Price, Financial Market, Vector Autoregression Model, Regional Marketsjel
  • Behdad Arandian* Pages 133-157

    Due to the concerns caused by the uncontrolled consumption of fossil fuels, governments and organizations are moving towards the use of new technologies with low environmental pollution as the renewable resources such as wind sources. Therefore, it is expected that the capacity of the mentioned resources in the distribution network will increase a lot in the next few years. Therefore, to prevent accidents that can be expected from the lack of management of these elements in the distribution network, there is a need to manage the energy of the mentioned elements and also to reconfiguration the network structure to increase the capacity of the distribution network to use these resources. In addition to this, increasing the number of mentioned elements in the distribution network will increase the uncertainty parameters of the distribution network. Therefore, the operator of the distribution network should be able to perform certain management conditions for all the scenarios resulting from the uncertainty of various parameters, so that in this case the distribution network is able to operate with proper performance. The results show that the use of distributed generations reduces costs by 77%, and the use of compensation and reconfiguration reduces costs by 18%.

    Keywords: Reconfiguration, Optimization, Reactive Power, Hosting Capacity
  • Mojtaba Zahaki Rahat*, Hossein Sadeghi Saghdel Pages 159-182

    The intermediary role of electricity in various industries and its correlation with societal well-being have gained increased significance. Awareness of the demand for this energy plays a crucial role in guiding the country towards development. In recent decades, with the advancements in deep learning models and their heightened accuracy, their usage has become prevalent. In the realm of modeling and predicting electricity consumption, incorporating influential variables is crucial for enhancing prediction accuracy. Thus, in this research, variables such as non-oil Gross Domestic Product (GDP), average country temperature, holidays, and electricity consumption trends are utilized. The TPE optimization algorithm is employed to optimize the LSTM model. For result comparison, an alternative model excluding two variables, non-oil GDP and holidays, is designed and optimized using the TPE algorithm. The study results indicate that the model incorporating variables like non-oil GDP and holidays exhibits higher accuracy compared to the model without these two variables

    Keywords: Forecasting, Power Consumption, Neural Network, Optimization
  • Samira Sanchooli*, Javad Shahraki Pages 183-212

    This article investigates the relationship between transportation infrastructure, renewable energy sources and economic growth in Iran during the period of 1991-2021 using self-explanatory vector methods with distributive breaks and short-term and long-term Grangerian causality using the error correction model. . The results of this study show that renewable energy moderates the consumption of petroleum products in the long term for Iran by 0.48%. In addition, transportation, foreign direct investment and added value of industry increase the consumption of petroleum products in Iran by 0.66, 0.14 and 0.33%, respectively. Also, a strong short-term and long-term causality relationship is confirmed from the side of renewable energies to the transportation industry infrastructure, and a strong short-term and long-term causality relationship is also confirmed from the side of the transportation infrastructure to economic growth. The strong short-term and long-term causality relationship from renewable energy to economic growth is also confirmed.

    Keywords: Transportation Infrastructure, Renewable Energy, Economic Growth, Consumption Of Petroleum Products
  • Parisa Gholipour Feizi, Ghodratollah Emamverdi*, Marjan Damankeshideh, Aliasghar Esmailniya Ketabi Pages 213-241

    In recent decades the removal and reduction of subsidies or concessions for consumers of fossil fuel products such as oil has always been the focus of researchers in the field of energy economics .While the removal concessions for producers of these resources has rarely been discussed by researchers .This research with the purpose of studying the behavior of the oil producing company and considering the elimination of producer privileges ,in addition to developing an economic optimization model of oil production on one of the oil fields in the south of Iran according to the actual production of the field in the period from 2018-2037,has also been studied and investigated in the from of Iran`s new oil contracts (IPC).Therefore the implementation of the scenario of removing the privileges of the oil producing company shows the reduction of the optimal production rate .Despite the fact that the increase in the discount rate accelerates  the negative effects of removing points and has the opposite impact on the producer`s benefits.

    Keywords: Producers Subsidies, Concessions, Optimization Model, New Iranian Oil Contract (IPC)
  • Gh. Ali Rahimi*, Melika Ashoori Pages 243-257

    This article examines the effect of oil price fluctuations on Iran's economic growth. The research data are quarterly and cover the period from 1991:1 to 2021:4. For this purpose, first the oil price instability index is estimated using the GARCH model, then the mutual relationships between the model variables are examined using the vector autoregressive (VAR) method, and finally the long-term relationship between the variables is extracted using the Johansen cointegration method. Based on the impulse response functions, the oil price shock has had a negative impact on production. Also, according to the estimated long-term relationship during the study period, the variables of private consumption expenditure, investment, and net exports have had a positive and significant impact on GDP, which is consistent with the theoretical basis of the research. In the long run, the oil price variable has had a positive effect and the oil price instability has had a negative effect on GDP. Given the country's strong dependence on oil and oil revenues, the above results are acceptable. Another finding of the study is that the effect of an increase in oil prices has been significant in all cases and greater than the effect of a decrease in oil prices. The results also show that monetary shocks, along with oil price shocks, have a significant effect on GDP.

    Keywords: GDP, GARCH Model, Oil Price Volatility, Johansen Cointegration Test