فهرست مطالب
نشریه مطالعات معرفتی در دانشگاه اسلامی
پیاپی 75 (تابستان 1397)
- تاریخ انتشار: 1397/05/25
- تعداد عناوین: 9
-
-
صفحات 163-168مقوله علم دینی حدود هفتاد سال پیش از سوی دکتر اسماعیل فاروقی و دکتر سید محمد نقیب العطاس در آمریکا و مالزی مطرح و در همان راستا همایشهایی نیز در مکه و جده با حضور جمعی از استادان جهان اسلام برگزار شد. البته پیش از آن، مباحثی مانند تطبیق علم بر آیات قرآن توسط سر احمد خان هندی در دانشگاه علیگرد و نیز طرح دانشگاه اسلامی توسط ابوالاعلی مودودی، آغاز و زمینه ساز مبحث علم دینی شده بود. در ادامه، ضیاءالدین سردار در پاکستان و انگلستان، دکتر سید حسین نصر در آمریکا و دکتر مهدی گلشنی در ایران، این راه را با عنوان علم قدسی و علم مبتنی بر متافیزیک الهی ادامه دادند.
-
صفحات 169-186هدف
هدف این پژوهش، دستیابی به اولویتهای فکری دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف و بررسی وجود آن اولویتها در سرفصلهای رایج دروس معارف اسلامی بود. بدین منظور، پژوهش حاضر از منظر هدف، کاربردی است.
روشروش گردآوری داده ها، توصیفی پیمایشی بوده و ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه است. جامعه آماری پژوهش را دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه صنعتی شریف تشکیل می دهند که از میان آنان با توجه به فرمول کوکران، 356 دانشجو به صورت تصادفی انتخاب شدند و پرسشنامه میان آنها توزیع شد.
یافته هانتایج به دست آمده حاکی از آن است که از منظر دانشجویان، تحلیل و بررسی مسائل اجتماعی عصر حاضر از بالاترین سطح اولویت برخوردار است و میان سایر مباحث مطرح شده در پرسشنامه که شامل موضوعات مرتبط با اصول عقاید، خانواده و سبک زندگی، مباحث اخلاقی و در نهایت مباحث فلسفی است، از منظر آماری تفاوت معناداری وجود ندارد.
نتیجه گیریبر اساس نتایج این پژوهش و اولویت دانشجویان برای تحلیل مسائل اجتماعی نسبت به سرفصلهای رایج دروس معارف اسلامی، لازم است به منظور اقناع مخاطبان و شکل گیری نظام معرفتی دقیق و منسجم در ذهن دانشجویان، مسائل اجتماعی عصر حاضر به طور جدی واکاوی شوند
کلیدواژگان: اولویت فکری، دانشگاه صنعتی شریف، مسائل اجتماعی، دروس معارف اسلامی -
صفحات 187-202هدف
هدف نوشتار حاضر، بررسی اصالت و کارایی شیوه های رفع تعارض ادعایی علم و دین، ارائه شده توسط مصباح یزدی بوده است.
روشپژوهش پیش رو در گردآوری اطلاعات، از روش کتابخانه ای و در مقام داوری ابتدا از روش توصیفی، در ارائه شیوه های رفع تعارض علم و دین از دیدگاه اندیشمندان غربی و مصباح یزدی بهره برده و سپس با روش تطبیقی، شیوه های اندیشمندان غربی و مصباح یزدی را با یکدیگر مقایسه و با روش تحلیلی، اصالت و کارایی شیوه های مصباح یزدی را ارزیابی کرده است.
یافته هامصباح یزدی با شیوه های مختلفی مانند شیوه های ناظر به ماهیت، قلمرو، مبنا، منبع و معیار علم، شیوه ناظر به اعتبار معرفت شناختی علم و شیوه تمسک به برخی نظرات علمی به رفع تعارض ادعایی علم و دین پرداخته است.
نتیجه گیریشیوه های مصباح یزدی به طور عمده مبتنی بر فلسفه علم اسلامی است. این شیوه ها به مقدار زیادی کارامد است و تکرار شیوه های رفع تعارض متفکران غربی نیست.
کلیدواژگان: مصباح یزدی، علم، دین، شیوه های رفع تعارض -
صفحات 203-226هدف
هدف از نگارش این مقاله، بررسی « معرفت شناسی» در رویکرد ریزوماتیک ژیل دلوز و علامه طباطبایی و نقدهای وارد بر معرفت شناسی ریزوماتیک دلوز بر مبنای نظریات علامه طباطبایی بود.
روشاز روش های تحلیل مفهومی و انتقادی برای پاسخ به سوالات پژوهش استفاده شده است.
یافته هامفاهیم اصلی معرفت شناختی ریزوماتیک ژیل دلوز شامل نفی بازنمایی دانش، صیرورت و شدن به جای بودن، تجربه گرایی استعلایی، کثرت بدون هیچ گونه وحدت، شک گرایی و نسبی گرایی، رد اقتضائات پیشینی، رد تصویر جزمی اندیشه، نفی فرا روایت، عقل ستیزی، جنبه تولیدی بودن معرفت و فاقد هر گونه وجه کشفی است. نظر به اینکه دیدگاه معرفت شناختی ژیل دلوز و مواضع رادیکال وی تا حدود زیادی اعتبار رویکرد درختی در معرفت را در هم شکست و منجر به چالش های جدی شد، علامه طباطبایی در تقابل جدی با اندیشمندان غرب و مواضع سکولاری و پساساختارگرایی آنان، در بنیان های معرفت شناختی خود بر مبناگروی، مطابقت با واقع به عنوان معیار صدق داعیه های دانشی، جهان شمولی معرفت فطری، عقل حجت باطنی خداوند و ابزار فهم و دریافت معارف بنیادین، انسان واجد معرفت های فطری، یقینی بودن معرفت و بداهت آن، متعین بودن حقیقت و... اشاره می کنند.
نتیجه گیریمعرفت شناسی ژیل دلوز حکایت از ایدئولوژی ناسازوار و تقابل های صریح و جدی با معرفت شناسی علامه طباطبایی دارد.
کلیدواژگان: : رویکرد ریزوماتیک، معرفت شناسی اسلامی، ژیل دلوز، علامه طباطبایی، نقد -
صفحات 227-240هدف
فکر و اندیشه یکی از مواهب الهی به بشر و حجت خداوند است که سبب رشد و سعادت بشر می شود. یکی از مبانی و اصول تعمیق ایمان دینی، تفکر و اندیشه ورزی در مسائل اعتقادی و احکام الهی است. هدف از انجام این پژوهش، بررسی تاثیر اندیشه ورزی بر ایمان دینی و چگونگی این رابطه بود.
روشروش این پژوهش، توصیفی- تحلیلی است. در این مقاله، کیفیت شرایط درست اندیشیدن از دیدگاه قرآن و رابطه خردورزی و تعمیق ایمان دینی بررسی و آیات مربوط به آن تحلیل شده است.
یافته هااز قرآن کریم بین اندیشه و تفکر و ایمان، ارتباط وثیقی برداشت می شود. آیاتی که درباره تفکر است، منجر به باورهای ایمانی شده و دسته ای دیگر از آیات سبب تعمیق در اعمال ایمانی می شود.
نتیجه گیریتفکر و تعقل در مبانی دینی و ایمانی مانند توحید، معاد، نبوت، هدفمندی خلقت، احکام و اخلاق، با اسلوبهای خاصی در قرآن بیان شده است.
کلیدواژگان: تعمیق ایمان دینی، خردمندان، تفکر، تعقل -
صفحات 241-260هدف
هدف اصلی از انجام پژوهش حاضر، تعیین رابطه جهت گیری دینی والدین و سبک فرزندپروری آنان با بهزیستی ذهنی فرزندان بود.
روشروش این پژوهش، توصیفی- همبستگی است و جامعه آماری آن را کلیه دانش آموزان دختر دبیرستانی منطقه 20 آموزش و پرورش شهر تهران و مادران آنها تشکیل می دهد. تعداد نمونه آماری با فرمول گرین 200 نفر به دست آمد و به روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه های جهت گیری دینی آلپورت (1950) ، سبک های فرزندپروری بامریند (1971) و بهزیستی ذهنی کییز، شموتکین و ریف (2002) بود. در این پژوهش برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری فراوانی، درصد، میانگین، انحراف معیار و تحلیل رگرسیون چندمتغیره استفاده شد.
یافته هارابطه جهت گیری دینی درونی والدین با مولفه های عاطفه مثبت، عدم وجود عاطفه منفی و رضایت کلی از زندگی بهزیستی ذهنی فرزندان، مثبت و معنادار است. همچنین جهت گیری دینی بیرونی والدین در پیش بینی مولفه های بهزیستی ذهنی فرزندان معنادار نبود. در سبک فرزندپروری والدین؛ سبک مقتدرانه، مولفه عاطفه مثبت، عدم وجود عاطفه منفی و رضایت کلی از زندگی بهزیستی ذهنی فرزندان را مثبت و سبک فرزندپروری مستبدانه؛ مولفه عاطفه مثبت، عدم وجود عاطفه منفی و رضایت کلی از زندگی بهزیستی ذهنی فرزندان را منفی پیش بینی می کند. اما سبک فرزندپروری سهل گیرانه هیچ یک از مولفه های بهزیستی فرزندان را به صورت معنادار پیش بینی نکرد.
نتیجه گیریجهت گیری دینی درونی والدین و سبک فرزندپروری مقتدرانه آنان، با بهزیستی ذهنی فرزندان رابطه مثبت دارد.
کلیدواژگان: جهت گیری دینی، سبک فرزندپروری، بهزیستی ذهنی -
صفحات 261-270هدف
هدف از انجام این پژوهش، بررسی میزان رضایتمندی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شیراز از دروس معارف اسلامی (انقلاب اسلامی،تاریخ اسلام و اخلاق اسلامی) بود. پژوهش به صورت مقطعی روی دانشجویان نیمسال اول تحصیلی 96-95 دانشگاه علوم پزشکی شیراز که دروس عمومی انقلاب اسلامی، تاریخ اسلام و اخلاق اسلامی را انتخاب کرده بودند، اجرا شده است.
روشآزمودنی ها به تعداد 816 نفر به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. برای بررسی محیط یادگیری و آموزشی از پرسشنامه ارزیابی محیط آموزشی DREEM استفاده شده است.
یافته هایافته ها حاکی از ارزیابی مثبت دانشجویان از محیط آموزشی و تاثیرگذاری دروس معارف بود. همچنین بین نمرات زنان و مردان در برخی از ابعاد ارزیابی محیط آموزشی تفاوت معناداری وجود داشت.
نتیجه گیرینتایج این مطالعه نشان داد که ادراک دانشجویان از محیط آموزشی دروس معارف مثبت است. اما در بعد شرایط اجتماعی و توانایی علمی خود احتیاج به اصلاح بیشتری است. در این رابطه می توان از روش های نوین آموزشی از جمله روش نیازمحور و مشارکت دانشجویان در مباحث کلاسی و همچنین کاربردی کردن محتوای آموزشی استفاده کرد. استفاده از اساتید مشاور مجرب در دانشگاه ها و تامین امکانات آموزشی مطلوب می تواند کمک شایانی به بهبود ادراک دانشجویان از شرایط اجتماعی کند.
کلیدواژگان: دروس معارف اسلامی، ادراک دانشجویان، محیط یادگیری، پرسشنامه DREEM -
صفحات 271-286هدف
اندیشه های انسانی به دلیل ضعف در مبادی تفکر و میزان قدرت تحلیل افراد با محدودیتهایی مواجه است و از طرفی، اندیشه های وحیانی به دلیل داشتن منشا وحیانی، متعالی و بدون نقص است. هدف از نگارش این مقاله، دستیابی به نقش اندیشه های وحیانی در استحکام بخشی اندیشه های انسانی و اثبات نیازمندی بشر به اندیشه های وحیانی از دیدگاه علامه طباطبائی بود.
روشپژوهش حاضر با شیوه توصیفی و تحلیلی به بررسی جهت های پیش گفته تا رسیدن به نتیجه مطلوب پرداخته است.
یافته هانقش تعالیم وحیانی در استحکام اندیشه های انسانی در سه جهت قابل توجه است: نخست اینکه، اندیشه های آسمانی می تواند مبادی فکری مناسبی برای حرکتهای علمی و اندیشه های انسانی باشد. دوم اینکه، اندیشه های الهی می تواند ابزار مناسبی برای پالایش افکار انسانی باشد و سوم اینکه، اندیشه های الهی فصل الخطاب بسیاری از سوالات و ابهامات بشری است.
نتیجه گیریبا وجود تمامی پیشرفتهای بشر در عرصه های مختلف علمی، در این بررسی روشن شد که وابستگی بشر به تعالیم وحیانی به منظور رسیدن به حقیقت، روز به روز بیشتر می شود و این معنا، مهم ترین دستاورد پژوهش حاضر است.
کلیدواژگان: تعالیم، وحی، اندیشه، بشر -
صفحات 287-305هدف
هدف نگارش این مقاله، بررسی آسیبهای نظام آموزشی حوزه علمیه قم به لحاظ محتوا، متون و روش با تکیه بر نظرات مقام معظم رهبری و صاحب نظران حوزه علمیه بود.
روشروش پژوهش حاضر، توصیفی- تحلیلی و مطالعه اسنادی است. در این پژوهش مجموعه سخنرانی ها و ارشادات مقام معظم رهبری برای فضلا و اساتید بین سالهای 1369 تا 1394، همچنین مصاحبه های صاحب نظران و منابع آماری (در حد توان این تحقیق) و نیز مطالعه محدود میدانی، با تولید اطلاعات آماری و استفاده از برخی آثار مکتوب در این زمینه، بررسی و تحلیل شده است.
یافته هادر پژوهش حاضر، « ناکارامدی نظام آموزشی حوزه علمیه، ضعف عملکرد متولیان و مدیران حوزه علمیه، ضعف کتب درسی، به روز نبودن کتب و نظام آموزشی، غفلت از روش های ارزشمند سنتی، ضعف نظام مباحثه» به عنوان موانع و آسیبهای نظام آموزشی حوزه شناسایی شدند.
نتیجه گیریتحقق و تعالی حوزه علمیه کارامد، نیازمند شناخت عمیق و بررسی آسیبهای این نهاد مقدس است که بررسی آسیبهای آموزشی حوزه علمیه اهمیت دو چندان دارد. این در حالی است که دشمنان اسلام علاوه بر تلاش برای ناکارامد جلوه دادن حوزه علمیه، آن را به حساب ناکارامدی دین و مکتب اهل بیت می گذارند. همچنین، حوزه با انبوهی از نیاز های جهانی مواجه است. از این رو، به فرمایش مقام معظم رهبری که: « هر طلبه ای که در هر گوشه ای از این دنیای بزرگ خودش را وامدار اینجا- حوزه- می داند... باید به این موضوع فکر کند» (13/9/1374) ، ضرورت دارد اساتید و مدیریت حوزه علمیه، عزم جدی در بهبود نظام آموزشی داشته باشند.
کلیدواژگان: مقام معظم رهبری، حوزه علمیه، نظام آموزشی حوزه، آسیبهای آموزشی، دروس تخصصی
-
Pages 169-186Objectives
The present study aims to focus on the intellectual priorities of students in sharif industrial university and study the subject in the titles of Islamic teachings programs and the nature of this study is applied research.
MethodThe method of the article is descriptive and the data is collected by a questionnaire. Statistical population of the research is undergraduate students of Sharif University. To examine the reliability of the measures, Cronbach, s formula is used and 356 students are randomly selected.
ResultsThe findings of the study indicate that analyzing the contemporary social problems is the first priority of the students. On the other hand there is no significant difference among other mentioned problems in questionnaire such as related objects to theology, family and life style, ethics, and finally philosophy.
ConclusionSince contemporary social problems are the first priority of the students therefore the results of this study suggests a serious analysis about contemporary social problems.
Keywords: intellectual priorities, sharif industrial university, social problems, islamic teachings programs -
Pages 187-202Objectives
The present research aims to focus on the Science-Religion Conflict Resolution Strategies from the view point of Mesbah Yazdi in Terms of Efficiency and Originality.
MethodThe author of the article uses library based method In gathering information, and descriptive method in judgment of the Science-Religion Conflict Resolution Strategies in Mesbah Yazdi,s ideas and the method used to analyze the Western Thinkers benefits the Comparative- descriptive method, and analytical method is used to evaluate their efficiency and originality.
ResultsTo face conflicts between Science and Religion, Mesbah Yazdi has offered Resolution Strategies based on the nature, realm, foundation, resources and criterion and epistemological aspect of science and some scientific ideas.
ConclusionResolution Strategies of Mesbah Yazdi is often based on Islamic philosophy of science. They are efficient Resolution Strategies and are not the repetition of Western Thinkers' resolution strategies.
Keywords: science, religion, mesbah yazdi, resolution strategies -
Pages 203-226Objectives
The main purpose of this study is first to examine two perspectives on epistemology in order to ascertain how "epistemology" is presented in the rhizomatic approach of Gilles Deleuze and Allameh Tabatabai. Then, the critique of Deleuze rheumatic epistemology based on theories of Allameh Tabatabai is to be studied in order to open up new dimensions in this regard and to include the increment of fundamental knowledge in the field of epistemology.
MethodConceptual and critical analysis methods have been used to answer the research questions.
ResultsThe main concepts of Gilles Deleuze rheumatic epistemology include negating the representation of knowledge, becoming and being replaced, transcendental empiricism, plurality without any unity, doubt and relativism, the rejection of a priori claims, the rejection of the dogmatic image of thought, the negation of the transcendence, Anti-Semitism, is the aspect of the production of knowledge and does not have any discovery. Given that the epistemological view of Gilles Deleuze had largely failed the credibility of the tree's approach to knowledge, due to its radical positions, Allameh Tabatabai, as a Muslim philosophic thinker, was in a serious confrontation with Western scholars And their secular and post-structural positions, based on their epistemological foundations, on the basis of reality, as the criterion of the truth of knowledge, universality of innate knowledge, the intellect of God's inner justification, and the means of understanding and receiving basic knowledge, human beings possess natural knowledge, The certainty of knowledge and its evidences, the fact that they are truthful, and so on in this study, in detail, based on the ideas of Allameh Tabatabaei criticism of Gilles Deleuze, was discussed.
ConclusionThe epistemology of Gilles Deleuze shows an inappropriate ideology and explicit and serious contradictions with Allameh Tabatabaei’s epistemology.
Keywords: rhizomatic approach, islamic epistemology, gilles deleuze, allameh tabatabai, criticism -
Pages 227-240Objectives
Thought is one of the God’s blessings to mankind and the proof of God which causes human growth and felicity. One of the basis and principles of deepening in faith is thought and thinking in belief and divine rules. The present article focuses on the effects of intellection and thought in deepening in faith from Holy Qur'an's point of view.
MethodThe method of the survey is descriptive – analysis and the quality of good reasoning and thought are studied from The Holy Qur’an. This article has studied the conditions of correct thinking from the point of view of the Holy Qur’an, then has investigated the relationship between thought and deepening in faith and also has analyzed those verses.
ResultsThe results of the article indicate a deep connection between thought, thinking and the faith in the verses of Holy Qur’an. The verses about thinking result in beliefs and faith and some other verses result in deepening the good deeds which are based on faith.
ConclusionIntellection and thought in religious principles like monotheism, resurrection, prophecy, purposefulness of creation, rulings and ethics are expressed in special methods in the Holy Qur’an. In view of Holy Qur’an, Wise men are those people who think about the infrastructures of religion and practicing religious orders, which proves the relationship between thinking and deepening in faith regarding those verses.
Keywords: deepening in faith, wise men, thinking, intellection -
Pages 241-260Objectives
The main purpose of this study is to determine the relationship between parents' religious orientation and their parenting styles with the children's mental well-being.
MethodThe research method is descriptive-correlational and the statistical population includes all high school female students and their mothers in Tehran’s 20th district of education department. The statistical sample of this study included 200 participants who were obtained by Green's formula and were selected via random cluster sampling. The research instruments include Allport Religious Orientation, Baumrind's Parenting Styles and Keyes, Shmotkin, and Ryff’s mental Well-Being Questionnaires. In this research, statistical methods such as frequency, percentage, mean, standard deviation and multivariate regression analysis have been used to analyze the data.
ResultsThe research findings of this study indicate that the internal religious orientation of the parents, have positive and significant relationship with the positive affective components, the lack of negative affections/ emotions and the overall satisfaction of the life of the children's mental well-being. As well as, the external religious orientation of parents have not significant effects in predicting the components of the children's mental well-being. In parenting style of parents, the authoritative style, the positive affective component, the absence of negative emotions and overall satisfaction of life, predict the children's mental well-being positively. Also, the dictatorial parenting style, the positive affective component, the absence of negative emotions and the overall satisfaction of life, predict the children's mental well-being negatively. But the permissive parenting style did not predict any components of the children's well-being, significantly.
ConclusionThe authors of the survey concluded that the internal religious orientations of the parents and their authoritative style have positive relationship with the children's mental well-being.
Keywords: religious orientation, parenting styles, mental well-being -
Pages 261-270Objectives
The aim of this study is the evaluation of the amount of the satisfaction on the part of Shiraz Medical Sciences University students with the Islamic Sciences courses (the Islamic Revolution, the history of Islam and Islamic Ethics). This study is conducted on students of Shiraz Medical Sciences University in the first semester of 2016-17 academic years that had chosen the courses of Islamic Revolution, the history of Islam and Islamic Ethnics as a general course in a sectional manner.
MethodThe ones tested were chosen in a cluster sampling way. 816 students were selected as samples. In order to study the learning and educational environment, the DREEM Educational space evaluation questionnaire was used.
ResultsThe findings of the study suggest positive evaluation on the part of students regarding the educational environment and the effectiveness of the Islamic Sciences courses. In addition, there is a significant difference between the scores of males and females in some aspects of the evaluation of the educational environment.
ConclusionThe authors of the article conclude that understanding of students regarding the educational environment of the Islamic Sciences is positive. However, in terms of the social aspects and their own knowledge development, they need more improvements. In this regard, modern educational methods including the method of need-oriented and participation on the part of students in class discussion in addition to making the educational content applicable could be used. Making use of experienced consultant professors at universities and providing for the needed educational facilities can be of great help to improve the understanding on the part of students of social situations.
Keywords: the islamic sciences courses, student's understanding, the educational environment, dreem questionnaire -
Pages 271-286Objectives
Human thoughts are limited due to weakness in the principles of thinking and the power of individual analysis. On the other hand, thoughts of revelation are transcendental because of revelation. The purpose of this article is to achieve the role of revelation teachings in strengthening human thoughts and proving the need of man to revelation from the perspective of Allamah Tabatabai.
MethodIn this research, the above-mentioned orientations have been investigated using descriptive and analytical methods to achieve the desired results.
ResultsThe role of divine doctrines in strengthening human thoughts is significant in three directions. At first, heavenly thoughts can be the ideal foundation for human movements and scientific movements. Secondly, divine thinking can be a good tool for refining human thoughts, and the third direction is that divine thoughts answer a lot of questions and ambiguities.
ConclusionIn spite of all the advances that human beings have in different areas of science, this study shows that human affiliation with revelation is increasing day by day, and this is the most important achievement of this study.
Keywords: teachings, revelation, thought, human -
Pages 287-305Objectives
This survey concerns the Pathology of educational system in ghom seminary regarding the texts, content and methods of education with a glance at the view points of Supreme leader and other scalars in ghom seminary.
MethodIn this research, the above-mentioned goals have been investigated using documentary studies, descriptive and analytical methods to achieve the desired results A collection of supreme leader's speeches during 1369 till 1394 and also interviews with scholars and statistical resources have been analyzed.
ResultsThe results of the present survey indicate the following aspects as the obstacles and pathology of educational systems in seminary: ineffectiveness of educational system in seminary ; poor performance of managers in seminary , low content of textbooks, the textbooks and educational system is not up to date, neglecting the effective traditional methods , poor performance of discussion methods and debate.
ConclusionThe author of the article concludes that a deep understanding and analysis of pathology is needed to develop an effective seminary. The author finally suggests a serious determination among managers and instructors to develop the educational systems in seminary
Keywords: supreme leader, seminary, educational system in seminary, pathology of education, specialty courses