فهرست مطالب

فصلنامه طب مکمل
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 27، تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/06
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی خیوه، ستاره فلاح* صفحات 2234-2242
    مقدمه

    در آثار حکمای طب سنتی به تفصیل در مورد خواص گیاهان بحث شده است. گیاه انبه قدمت هزاران ساله دارد و خواص پیشگیرانه و درمانی بسیار آن در طب ممالک مختلف شناخته شده است. هدف از این مطالعه، بررسی خواص فراورده های انبه از منظر طب ایرانی و مقایسه آن با یافته های طب امروز است.

    مواد و روش ها

    در این مقاله مروری – پژوهشی، خواص انبه از کتب مرجع طب سنتی ازجمله مخزن الادویه عقیلی خراسانی، تحفه المومنین حکیم مومن، قرابادین کبیر، اکسیر اعظم و سایر کتب جمع آوری و بررسی شد. سپس با یافته های طب مدرن در این زمینه که از پایگاه های اطلاعاتی pubmed، google scholar و مجلات دانشگاهی داخلی استخراج شده بود مقایسه شد.

    یافته ها

    اجزای قابل استفاده انبه شامل میوه، برگ، گل، مغز هسته، پوست و ریشه هاست. انواع نارس آن با طبیعت سرد و خشک، موجب قبض و انواع رسیده آن با طبیعت گرم و خشک، باعث لینت طبع و تقویت قلب، مغز و دستگاه گوارش می شود. انبه در بهبود تنگی نفس، تقویت قوای جنسی، تقویت مو، و استحکام لثه و دندان موثر است. بنا بر یافته های طب امروزی، انبه به دلیل دارا بودن ترکیبات اصلی ازجمله پلی فنول ها دارای آثار سایتوتوکسیک ضد سرطان، ضدالتهاب و آنتی میکروبیال است.

    نتیجه گیری

    با توجه به تجربیات حکمای طب سنتی و پژوهش های محققان امروزی، با بررسی فواید گوناگون گیاه انبه و تامل در مضرات آن، به نظر می رسد در مصرف این میوه غیربومی سودازا در برخی شرایط، لازم است احتیاط شود.

    کلیدواژگان: انبه، طب سنتی، طب رایج
  • علی اصغر فرازی*، معصومه صوفیان، حسین سرمدیان، مهدیه سادات مدینه بناب صفحات 2243-2253
    مقدمه

    ترکیب ریفامپین و داکسی سیکلین یکی از درمان های رایج بروسلوز است. تجویز 5 تا 7 روزه جنتامایسین به عنوان درمان کمکی باعث تسریع در بهبود علائم بیماری بروسلوز می شود. هدف این مطالعه، مقایسه استفاده از جینسنگ در ترکیب با ریفامپین و داکسی سیکلین به جای جنتامایسین در درمان بروسلوز حاد است.

    مواد و روش ها

    این کارآزمایی بالینی از فروردین ماه 1393 تا شهریورماه 1394 در بیمارستان ولی عصر و کلینیک امام رضای شهر اراک اجرا شد. نمونه ها شامل بیماران مبتلا به بروسلوز حاد بودند که تحت درمان استاندارد داکسی سیکلین و ریفامپین قرار داشتند. از همه آزمودنی ها رضایت نامه آگاهانه دریافت شد. نمونه ها به روش تصادفی ساده در یکی از دو گروه درمان کمکی جنتامایسین و جینسنگ قرار گرفتند.

    یافته ها

    درمجموع، 61 بیمار مطالعه را به پایان رساندند. خصوصیات پایه بیماران دو گروه تفاوت چشمگیری نداشت. بیشترین یافته های بالینی در بین بیماران شامل تب در 55 نفر (%2/90) ، تعریق در 47 نفر (%1/77) ، ضعف و بی حالی در 45 نفر (%8/73) و آرتریت و آرترالژی در 43 نفر (%5/70) بود. عملکرد جینسنگ و جنتامایسین در بهبود تب (0/883 = p-value) کاهش تعریق (0/701 = p-value) ، بهبود ضعف و بی حالی (0/825 = p-value) ، بهبود علائم مفصلی (0/890 = p-value) و کاهش CRP (0/980 = p-value) در طی درمان تقریبا یکسان بود و میزان عود طی نه ماه در دو گروه تفاوت چشمگیری نداشت (0/693 = p-value).

    بحث و نتیجه گیری

    استفاده از جینسنگ به عنوان درمان کمکی باعث بهبود علائم بالینی بیماران شد و پذیرش ادامه درمان را بهتر کرد. به علاوه در مقایسه با جنتامایسین فاقد عوارض جانبی جدی بود.

    کلیدواژگان: تب مالت، بهبود علائم، کارآزمایی بالینی، جنتامایسین، جینسنگ
  • هما صادقی اول شهر، بهاره دوامی*، لیلا امینی، مریم کاشانیان صفحات 2254-2264
    مقدمه

    اپی زیاتومی یکی از مهم ترین دلایل درد پس از زایمان است که باعث محدودیت در حرکت زن و مراقبت موثر وی از نوزاد می شود. هدف این مطالعه، بررسی تاثیر پماد ترکیبی بابونه و گل همیشه بهار بر شدت درد اپی زیاتومی در زنان نخست زاست.

    مواد و روش ها

    در این کارآزمایی بالینی یک سوکور، 99 زن واجد شرایط مراجعه کننده به بیمارستان شهید اکبرآبادی تهران شرکت کردند. از نمونه ها رضایت نامه کتبی آگاهانه دریافت شد و به صورت تصادفی به 3 گروه «مداخله، دارونما و کنترل» تقسیم شدند. چهار ساعت بعد از زایمان در محل اپی زیاتومی افراد گروه مداخله، هر 8 ساعت یک بار به مدت ده روز یک بند انگشت پمادمالی شد. شدت درد قبل از مداخله و 1، 5 و 10 روز بعد از زایمان با مقیاس دیداری ده درجه ای VAS ارزیابی شد. داده ها با آزمون کای دو، کروسکال والیس و آنالیز واریانس تحلیل شد. سطح معناداری کمتر از %5 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    قبل از مداخله بین 3 گروه تفاوت آماری معنی دار وجود نداشت (0/108p-value=). میانگین شدت درد گروه مداخله در روزهای اول، پنجم و دهم بعد از زایمان به ترتیب 1/20±3/24، 1/65±2/33 و 1/65±2/33 بود که به طور قابل ملاحظه ای از دو گروه دیگر پایین تر بود (0/001=p-value).

    نتیجه گیری

    استفاده از پماد ترکیبی گل بابونه و همیشه بهار با توجه به خواص ضدالتهابی آن، در تسکین درد زخم اپی زیاتومی و کاهش مصرف مسکن از سوی بیمار موثر است.

    کلیدواژگان: اپی زیاتومی، تسکین درد، طب گیاهی، نخست زا، بابونه، گل همیشه بهار
  • مسعود کثیری*، خدیجه احمدزاده، خدیجه شبانکاره صفحات 2265-2278
    مقدمه

    مطالعات علم سنجی می تواند در ردیابی پویایی و فرآیند زیست یک حوزه، سهم و جایگاه هر کشور در تولیدات علمی حوزه موضوعی و درنهایت، ایجاد تصویر کلی از ساختار آن حوزه به پژوهشگران کمک کند. هدف این پژوهش، بررسی روند تولیدات علمی حوزه طب سنتی در جهان و سهم ایران در انتشار تولیدات علمی در این زمینه در پایگاه استنادی اسکوپوس است.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر به روش علم سنجی انجام شد. جامعه پژوهش تمام مدارک علمی منتشرشده درزمینه طب سنتی در پایگاه استنادی اسکوپوس در یک دوره 10 ساله و در بازه زمانی سال 2007 تا 2016 بود.

    یافته ها

    در بازه زمانی پژوهش درمجموع، 23260 مدرک درزمینه طب سنتی در پایگاه اسکوپوس نمایه شده بود. یکصدوپنجاه ونه کشور در تولید علم در این حوزه سهیم بودند. ایران با 1253 مدرک (%5/38) در رتبه ششم قرار داشت. مدارک منتشرشده در ایران روند افزایشی داشت و از 27 عنوان در سال 2007 به 264 عنوان در سال 2016 افزایش یافته بود.

    نتیجه گیری

    رشد ایران درزمینه تولیدات علمی در حوزه طب سنتی قابل توجه بود و در ده سال اخیر روند افزایشی داشت. چاپ مقاله در مجلات برتر این حوزه و همکاری بین المللی با پژوهشگران سایر کشورها می تواند شانس دریافت استناد را -که یکی از شاخص های مهم کیفیت است- افزایش دهد.

    کلیدواژگان: ایران، تولیدات علمی، طب سنتی، علم سنجی
  • مریم اکبری، لیدا مرادی، رستم علی زاده *، آسیه عباسی دلویی صفحات 2279-2292
    مقدمه

    هدف این تحقیق، بررسی آثار تمرین استقامتی و مصرف اسیدگالیک بر آپوپتوز بافت قلب در موش های صحرایی در معرض بولدنون بود.

    مواد و روش ها

    نمونه های این مطالعه تجربی شامل 42 سر موش صحرایی نر ویستار با سن 8 تا 12 هفته و میانگین وزن 7/94±195 گرم بود که به طور تصادفی به 6 گروه تقسیم شدند. برنامه تمرین استقامتی با شدت متوسط به مدت 8 هفته و 5 جلسه در هفته اجرا شد. گالیک اسید به صورت خوراکی به مقدار 5 میلی گرم به ازای 100 گرم وزن به مدت هشت هفته (7 روز در هفته) به موش ها داده شد. بولدنون یک بار در هفته، در یک روز مقرر و در عضله خلف رانی موش ها به صورت عمیق تزریق شد. پس از بی هوشی، نمونه ها کالبدشکافی شدند و بافت قلب آن ها برداشته شد. داده ها به روش تی همبسته، تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی بونفرونی در سطح معنی داری %5P< تجزیه وتحلیل شد.

    یافته ها

    بین میانگین انکسین-5 و کاسپاز-3 بافت قلب در گروه های مختلف، تفاوت وجود داشت. میانگین مقادیر بیان ژن انکسین-5 در گروه بولدنون (0/27±1/27) بود که نسبت به گروه های اسید گالیک - بولدنون (0/21±0/40) ، تمرین (0/07±0/38) ، تمرین - بولدنون (0/24±0/766) و تمرین - اسیدگالیک - بولدنون (0/27±0/71) افزایش معنی دار یافت. میانگین مقادیر بیان ژن کاسپاز-3 در گروه بولدنون (0/16±2/14) بود که نسبت به گروه های اسید گالیک - بولدنون (0/77±0/92) ، تمرین (0/35±0/59) ، تمرین - بولدنون (0/42±1/19) و تمرین - اسیدگالیک - بولدنون (0/60±0/94) افزایش معنی دار یافت.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد بولدنون موجب آپوپتوز بافت قلبی می شود و تمرین استقامتی و اسیدگالیک ممکن است آپوپتوز بافت قلبی را کاهش دهند.

    کلیدواژگان: بولدنون، اسیدگالیک، تمرین استقامتی، بافت قلب، آپوپتوز
  • محمد علی چراغی، خدیجه اکبری*، فاطمه بهرام نژاد، حمید حقانی صفحات 2293-2303
    مقدمه

    کیفیت پایین خواب از مشکلات شایع بیماران بخش مراقبت ویژه است. گوش بند به عنوان یک روش غیردارویی بدون عارضه می تواند کیفیت خواب این بیماران را بهبود دهد. مطالعه حاضر با هدف «تعیین تاثیر گوش بند بر کیفیت خواب بیماران بستری در بخش مراقبت ویژه قلبی» انجام شد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش یک کارآزمایی بالینی تصادفی است که در بخش مراقبت ویژه قلبی برخی بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد. نمونه های پژوهش 72 بیمار سندرم کرونری حاد بودند. از افراد واجدشرایط، رضایت نامه کتبی گرفته شد. آزمودنی ها از طریق نمونه گیری تصادفی ساده در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. در گروه مداخله، در سه شب اول بستری به مدت 45 دقیقه در شروع خواب از گوش بند استفاده شد. کیفیت خواب دو گروه با شاخص کیفیت خواب پیتزبرگ در ابتدای بستری و سه روز بعد سنجیده شد. داده ها با نرم افزار spss نسخه 16 و آمار توصیفی و استنباطی (کای دو، دقیق فیشر و تی مستقل) تجزیه وتحلیل شد.

    یافته ها

    میانگین ± انحراف معیار کیفیت خواب در گروه گوش بند در قبل و بعد از مداخله، به ترتیب، از 3/00±8/11 به 30/00±2/6 کاهش و در گروه کنترل، به ترتیب، از 3/08±33/6 به 2/45±8/08 افزایش یافت. نتایج آزمون تی مستقل ازنظر میانگین تغییرات نمره کیفیت خواب قبل و بعد از مداخله، نشان دهنده اختلاف معنادار آماری بین دو گروه بود (0/001=p).

    نتیجه گیری

    گوش بند به عنوان یک مداخله پرستاری غیردارویی جهت بهبود خواب بیماران بخش مراقبت ویژه قلبی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: گوش بند، کیفیت خواب، سندروم کرونری حاد، واحدهای مراقبت کرونری
  • احمد میر، محمدعلی آذربایجانی *، حسن متین همایی، حامد فنایی صفحات 2304-2316
    مقدمه
    هدف این تحقیق، بررسی تاثیر تمرینات مقاومتی و هوازی با شدت های مختلف بر بیان ژن BDNF و گیرنده TrkB در موش های اوارکتومی شده بود.
    مواد و روش ها
    تعداد 60 سر موش ماده 6 تا 8 ماهه با میانگین وزنی 10±230 گرم به صورت تصادفی به 6 گروه ده تایی «اوارکتومی تمرین مقاومتی شدید، اوارکتومی تمرین مقاومتی کم شدت، اوارکتومی تمرین شنای شدید، اوارکتومی تمرین شنای کم شدت، کنترل و شم» تقسیم شدند. حیوانات گروه تمرین به مدت 8 هفته، 3 روز در هفته و هر روز یک جلسه تمرین مقاومتی کردند و با شدت های کم و زیاد شنا کردند. پس از انجام برنامه تمرین، بافت هیپوکامپ حیوانات جدا شد. جهت تعیین تغییرات بیان ژنی BDNF و TrkB، از روش Quantitative Real time RT-PCR استفاده شد. داده ها با نرم افزار آماری SPSS نسخه 23 و روش آماری آنووا تجزیه و تحلیل شد. سطح معنی داری %5>α در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    بیان ژن BDNF در گروه تمرین مقاومتی شدید (%36=p) افزایش معنی دار یافت ولی این تفاوت در گروه تمرین مقاومتی کم شدت (0/975=p) ، تمرین شنای شدید (0/141=p) و شنای کم شدت (0/998=p) در مقایسه با گروه کنترل معنی دار نبود. بیان ژن گیرنده TrkB در گروه تمرین مقاومتی (%36=p) و شنای شدید (0/002=p) افزایش یافت اما اختلاف در گروه تمرین مقاومتی (0/442=p) و شنای کم شدت (0/688=p) معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    تمرین شنای شدید بیان ژن BDNF و TrkB را افزایش داد ولی تمرینات مقاومتی پرشدت ممکن است نتایج بهتری در پی داشته باشد.
    کلیدواژگان: تمرین مقاومتی، تمرین هوازی شنا، بیان ژن BDNF و TrkB، هیپوکامپ، اوارکتومی
  • کریم صالح زاده، الهه افسری، یوسف صابری* صفحات 2317-2330
    مقدمه

    استرس ناشی از تمرینات، مقدار تولید سایتوکاین ها را تغییر می دهد. کیوتن (Q10) یکی از مکمل های تاثیرگذار خوراکی است که برای کاهش صدمات التهابی- اکسایشی تجویز می شود. هدف پژوهش حاضر، تعیین تاثیر مکمل دهی کیوتن و ریکاوری در آب بر سطوح سرمی اینترلوکین شش و یک بتا در دختران فعال متعاقب تمرینات برون گراست.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه نیمه تجربی، 32 دانشجوی دختر فعال با دامنه سنی 19 تا 21 سال شرکت کردند. نمونه ها به روش در دسترس انتخاب شدند. از همه آنان رضایت نامه کتبی گرفته شد و به طور تصادفی به 4 گروه 8 نفری دارونما، تمرین ریکاوری، تمرین کیوتن، و تمرین ریکاوری کیوتن تقسیم شدند. پروتکل تمرینات برون گرا 3 هفته، هفته ای 3 روز و هر جلسه 60 دقیقه بود. از نمونه ها در 3 نوبت پیش آزمون، بعد از تمرین برون گرا و بعد از ریکاوری خون گیری شد.

    یافته ها

    مصرف مکمل کیوتن و ریکاوری در آب متعاقب تمرینات برون گرا تفاوت معناداری را در سطوح سرمی اینترلوکین 6 در گروه های تمرین ریکاوری، تمرین کیوتن، و تمرین ریکاوری کیوتن نسبت به گروه دارونما ایجاد کرد (%35p=) ؛ ولی تغییر معناداری در سطح سرمی اینترلوکین یک بتا در گروه های تمرین ریکاوری، تمرین کیوتن، و تمرین ریکاوری کیوتن نسبت به گروه دارونما مشاهده نشد (0/349p=).

    نتیجه گیری

    مکمل سازی کیوتن با برنامه تمرینی فزاینده برون گرا آثار سودمندی در فاکتور التهابی اینترلوکین 6 دارد؛ بنابراین مصرف این مکمل با ویژگی آنتی اکسیدانی، به عنوان یک راهکار غیردارویی در کمک به کوفتگی عضلانی در افراد فعال توصیه می شود.

    کلیدواژگان: کیوتن، ریکاوری در آب، تمرینات برون گرا، اینترلوکین-6، اینترلوکین-1 بتا، دختران فعال
|
  • Ali Khiveh, Setare Fallah * Pages 2234-2242
    Introduction

    The benefits of plants in different fields have been addressed in the works of traditional medicine scholars. Mango is one of those plants, which have been used for thousands of years in medicine due to its preventive and therapeutic properties. This study aims to investigate the benefits of Mangifera indica L. (Mango) products from Iranian traditional medicine perspective and to compare it with modern medicine findings.

    Methods

    This review-research study collected the data on mango benefits by investigating the traditional medicine reference books such as Makhzan Aladviyeh by Aghili Khorasani, Tohfe- al- Momenin by Hakim Momen, Gharabadin Kabir, Exsir-e-A’zam etc. Then, the data were compared to the findings of modern medicine extracted from databases such as Pubmed, Google Scholar and home academic databases.

    Findings:

    Those parts of mango which can be used include fruit, leaf, flower, kernel, skin and roots. All kinds of unripe mango have a cold, dry and astringent nature. All kinds of ripe mango have hot and dry nature, function as laxatives and enhance the function of heart, brain and gastrointestinal system. Mango is effective in improving shortness of breath, enhancing sexual power, nourishing hair and strengthening gums and teeth. According to the findings of modern medicine, mango has cytotoxic, anti-cancer, anti-inflammatory and anti-microbial effects due to its main components such as Polyphenols.

    Conclusion

    According to the experiences of traditional medicine scholars and findings of modern researchers as well as investigating the various benefits of Mango while considering its adverse effects, it seems that caution should be exercised when using this non-native and black bile-producing fruit in some conditions.

    Keywords: mango, traditional medicine, common medicine
  • Aliasghar Farazi *, Masoomeh Sofian Dr., Hosein Sarmadian Dr., Mahdiehsadat Madinebonab Pages 2243-2253
    Introduction

    One of the common regimens in treating human brucellosis is a combination of rifampicin and doxycycline. Based on several studies, administration of gentamicin in addition to these two agents for 5 to 7 days leads to clinical improvement. This study aimed to use Ginseng instead of gentamicin in combination with rifampin and doxycycline in treatment of acute brucellosis.

    methods

    In this clinical trial, conducted from April 2014 to August 2015, patients with acute brucellosis referred to Vali-e-Asr Hospital and Imam Reza Clinic in the city of Arak and undergoing treatment with standard doxycycline and rifampin were randomly assigned to one of the two adjuvant treatment groups of gentamicin and ginseng after obtaining informed consents. All the patients were evaluated for clinical response at days 0, 3, 7 and 14 and were followed for recurrence till 9 months after the treatment initiation.

    Results

    61 patients completed the study. There was no significant difference between the groups in terms of demographic characteristics of the patients. The most prevalent symptoms were fever (in 55 patients = 90.2%), sweating (in 47 patients = 77.1%), constitutional symptoms (in 45 patients = 73.8%) and arthritis and arthralgia (in 43 patients = 70.5%). The functions of the ginseng and gentamicin groups in reducing fever (P-value=0.883), sweating (P-value=0.701), constitutional symptoms (P-value=0.825), arthritis and arthralgia (P-value=0.890) and CRP (P-value=0.980) were almost the same during the treatment and there was no significant difference between the groups in terms of relapse rate in the following nine months (P-value=0.693).

    Conclusion

    Ginseng may alleviate clinical symptoms of patients and increase patients’ compliance with the treatment. Additionally, it has no serious side effects compared to gentamicin.

    Keywords: Brucellosis, Clinical trial, Clinical improvement, Gentamicin, Ginseng
  • Homa Sadeghi Aval Shahr, Bahare Davami *, Leila Amini, Maryam Kashanian Pages 2254-2264

    Introduction: Episiotomy is one of the most important causes of postpartum pain, limiting the mothers' movement and ability to care the infant. This study aimed to investigate the effect of Chamomile-Marigold ointment on episiotomy pain in nulliparous women.

    Methods

    This single-blind randomized clinical trial was conducted on 99 eligible women who referred to Shahid Akbarabadi Hospital in Tehran. After obtaining written informed consents, the participants were randomly assigned to intervention, placebo and control groups. 4 hours after delivery, the participants in the intervention group had to rub the ointment (in the size of knuckle) on the stitches and repeat it every 8 hours for ten days. The severity of episiotomy pain was evaluated before the intervention and on the 1st, 5th and 10th days after delivery using a 10-point Visual Analogue Scale (VAS). The data were analysed using Chi-square, ANOVA and Kruskal-Wallis tests at significance level of <0.05.

    Results

    There was no statistically significant difference among the three groups before the intervention (p-value = 0.108). The mean pain intensity in the first, fifth and tenth days after delivery in the intervention group was 3.24 ± 1.20, 2.33 ± 1.65 and 1.33 ± 2.65, respectively, which was significantly lower than those in the two other groups (P-value =0.001).

    Conclusion

    Given its anti-inflammatory effects, Chamomile-Marigold ointment can be used to relieve episiotomy pain and patients’ need for analgesics.

    Keywords: episiotomy, pain relief, herbal medicine, primigravida, Chamomile, Marigold
  • Masood Kasiri *, Khadije Ahmadzade, Khadije Shabankare Pages 2265-2278
    Introduction

    Scientometric studies can help the researchers to trace the dynamics and life of a scientific filed and contribution and position of each country and see the whole picture of the structure of that scientific filed. This study aimed to investigate the trend of scientific productions on traditional medicine in the world and contribution of Iran to this area in Scopus database.

    Methods

    This study was conducted through scientometric method. The research population was all scientific documents published on traditional medicine in Scopus database in a ten-year period as of 2007 to 2016. The documents in Scopus were searched by an appropriate search strategy using title, abstracts and keywords. Retrieved information was analyzed by Excel software.

    Results

    23260 documents on traditional medicine have been indexed in Scopus during the time period studied here. 159 countries have contributed to the science production in this area and Iran was ranked sixth with 1253 documents (%38.5). The number of articles published from Iran has been increasing and has increased from 27 titles in 2007 to 264 titles in 2016. The position of Tehran University of Medical Sciences in science production was significant and this university was one of the top universities and institutes producing science in this area. The articles on traditional medicine from Iran have been published in 159 journals. Only 21 journals have published more than 10 titles from Iran, out of which 3 journals are among the 20 top journals.

    Conclusion

    This study showed that Iran’s contribution to the world scientific productions on traditional medicine has dramatically grown in an increasing trend in recent 10 years. However, what is important is addressing the quality of these documents. Publishing articles in the top journals on this area and international cooperation with researchers from other countries can increase the chances for receiving a citation, which is one of the most important indicators of quality.

    Keywords: Iran, Scientific production, Scientometrics, Traditional medicine
  • Maryam Akbari, Lida Moradi, Rostam Alizadeh *, Asiehe Abbasi Daloii Pages 2279-2292
    Introduction

    This study aimed to investigate the effects of endurance training and Gallic acid on Annexin-5 and caspase-3 of cardiac tissue in male Wistar rats undergoing Boldenone.

    Methods

    In this experimental study, 42 male Wistar rats aged 8-12 weeks (weight: 195±7.94g) were randomly divided into six groups of control, boldenone (5mg/kg), Gallic acid-boldenone, endurance training, endurance training-boldenone and endurance training-Gallic acid-boldenone. Moderate endurance training program was conducted for eight weeks and five sessions per week. Oral Gallic acid was taken by rats at a dose of 5 mg/100g of rat’s weight for 8 weeks (7 days a week). Boldenone was injected deep into the quadratus femoris muscle of rats once a week on a predetermined day. After anesthesia, autopsy was performed and the cardiac tissue was isolated. The data were analyzed by paired samples t-test, one-way ANOVA and Bonferroni post-hoc test at significance level of P<0.05.

    Results

    The results showed differences among the groups in terms of mean amount of Annexin-5 and caspase-3 in cardiac tissues (P=0/001). The mean value of anxin-5 gene expression in the boldenone group was 1.27 ± 0.27, which significantly increased compared to those in Gallic acid-boldenone (0.40 ± 0.21), endurance training (0.38 (0.07), endurance Training-boldenone (0.766 ± 0.24) and endurance Training-Gallic acid-boldenone (0.71 ± 0.27) groups. Also, the mean value of Caspase-3 gene expression in the boldenone group was 2.14 ± 0.16, which significantly increased compared to those in acid-boldenone (0.92 ± 0.77), endurance training (0.59 ± 0.35) endurance Training-boldenone (1.19 ± 0.42) and endurance Training-Gallic acid-boldenone (0.94 ± 0.60) groups.

    Conclusion

    According the findings, it seems that boldenone causes apoptosis of cardiac tissues and endurance training and Gallic acid may reduce the apoptosis of cardiac tissues.

    Keywords: Boldenone, Gallic acid, Cardiac tissue, Apoptosis, Endurance training
  • Mohammad Ali Cheraghi, Khadijeh Akbari *, Fatemeh Bahramnezhad, Hamid Haghani Pages 2293-2303
    Introduction

    Poor quality of sleep is a common problem among patients in the coronary care unit. The use of earplugs, as an uncomplicated non-pharmacological method, can improve quality of sleep in patients. This study aimed to investigate the effect of using earplugs on the quality of sleep in patients hospitalized in coronary care unit.

    Methods

    This study was a randomized clinical trial conducted in the coronary care unit of the hospitals affiliated to Tehran University of Medical Sciences. 72 acute coronary syndrome patients having the inclusion criteria participated in this study and written consents were obtained. Through simple random sampling, the participants were assigned to two groups of intervention and control. In the intervention group, earplugs were used for the first three nights after hospitalization for 45 minutes in the beginning of sleep. The quality of sleep was measured upon hospitalization and three days later using the Pittsburgh Sleep Quality Index. The data were analyzed by SPSS 16 using descriptive and inferential statistics (Chi-square, Fisher's exact test, independent samples t- test).

    Results

    The mean ± standard deviation of quality of sleep for the intervention group using earplugs decreased from 8.11±3.00 (before the intervention) to 6.00±2.30 (after the intervention). It increased from 6.33±3.08 to 8.80±2.45 for the control group. The results of independent samples t- test showed a statistically significant difference between the intervention and control groups in terms of average change in the sleep quality score before and after the intervention (p=0.001).

    Conclusion

    It is recommended that nurses employ earplugs as a non-pharmacological intervention for improving the quality of sleep of patients in the cardiac care unit.

    Keywords: Earplugs, Sleep Quality, Acute coronary syndrome, Coronary care units
  • Ahmad Mir, Mohammad Ali Azarbayjani *, Hasan Matin Homai, Hamed Fanaei Dr Pages 2304-2316
    Introduction
    This study aimed to investigate the effect of resistance and aerobic exercises with different intensities on BDNF & TrkB receptor gene expression in ovariectomized mice.
    Methods
    Sixty 6 to 8-month old mice with average weight of 230 ±10 g were randomly divided into six 10-member groups: ovariectomized + high-intensity resistance exercises, ovariectomized + low-intensity resistance exercises, ovariectomized + high-intensity swimming exercises, ovariectomized + low-intensity swimming exercises, control and sham. The animals in the exercise groups performed low- and high-intensity exercises for 8 weeks, one session a day, 3 days a week. After the training protocol, the animals' hippocampus tissues were removed. Quantitative Real-time RT-PCR was used to determine the changes occurred in BDNF and TrkB gene expression. The data were analyzed by SPSS 23 using ANOVA at the significant level of α = 0.05.
    Results
    BDNF gene expression significantly increased in the high-intensity resistance exercise group (P<0.036), but the difference was not significant in the low-intensity resistance exercise (P<0.975), high-intensity swimming exercise (P<0.141) and low-intensity swimming groups (P = 0.998) compared to the control group. TrkB receptor gene expression increased in the high-intensity resistance exercise (P<0.036) and swimming exercise groups (P<0.002), but the difference was not significant in the low-intensity resistance exercise (P<0.442) and swimming exercise groups (P<0.688).
    Conclusion
    High-intensity swimming exercise increased BDNF and TrkB receptor gene expression. However, high-intensity resistance exercise is likely to offer better results.
    Keywords: Resistance exercise, Swimming exercise, BDNF, TrkB, Hippocampus, Ovariectomy
  • Karim Salehzade, Elahe Afsari, Yousef Saberi * Pages 2317-2330
    Introduction

    Exercise-related stress changes the amount of cytokines produced. Dietary supplements can accelerate the muscle recovery process. Q10 is one of the most effective and nutritional supplements that is prescribed to reduce the inflammatory-oxidative damage. Therefore, this study aimed to investigate the effect of Q10 supplementation and recovery in water on serum levels of IL-6 and IL-1Beta in active girls following eccentric exercises.

    Methods

    In this quasi-experimental study, 32 active female students aged 19-21 years old were randomly assigned to four groups of 8 people: placebo, exercise + recovery, exercise + Q10 and exercise + recovery + Q10. The protocol was 60-minutes sessions of eccentric exercises three days a week for 3 weeks. Blood samples were taken at three points during the study: before the intervention, after eccentric exercises and after recovery.

    Results

    The use of Q10 supplementation and recovery in water following eccentric exercises caused a significant difference in serum levels of IL-6 in the exercise + recovery, exercise + Q10 and exercise + recovery + Q10 groups compared to the placebo group (P=0.035). However, no significant change was observed in the levels of interleukin-1 beta in the exercise + recovery, exercise + Q10 and exercise + recovery + Q10 compared to the placebo group (P= 0.349).

    Conclusion

    Q10 supplementation along with a vigorous eccentric exercise program had beneficial effects on interleukin-6 inflammatory factor. Therefore, due to its antioxidant properties, Q10 supplementation is recommended as a non-pharmacological approach to helping muscle soreness in active individuals. However, this supplement does not result in reduction of some inflammatory factors, including interleukin-1 beta.

    Keywords: Q10, Recovery in water, Eccentric exercise, Interleukin-6, Interleukin-1 beta, Active girls