فهرست مطالب

مجله پژوهش و توسعه جنگل
سال چهارم شماره 2 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/07
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمد ساغری*، مسلم رستم پور، فائزه فرخی، حامد فروغی فر صفحات 131-143

    امروزه پوشش گیاهی طبیعی در بسیاری از مناطق خشک بنا به علل مختلف، به شدت تخریب شده است؛ پدیده ای که این مناطق را به سوی بیابانی شدن سوق می دهد. یکی از راهکارهای مدیریتی به منظور جلوگیری از پیشروی بیابان، کشت انواع گیاهان سازگار (مانند درختچه قره داغ) ، از طریق جنگلکاری است و در این راستا کیفیت نهال های مورد استفاده، نقش مهمی در رسیدن به این هدف دارند. از عوامل موثر بر کیفیت نهال ها، می توان به خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک بستر اشاره کرد. این پژوهش با هدف مشخص کردن تاثیر خصوصیات خاک بر رشد و نمو نونهال های گیاه قره داغ در نهالستان در قالب طرح کاملا تصادفی با هفت تیمار و چهار تکرار در بهار سال 1392 در نهالستان اداره منابع طبیعی شهرستان زیرکوه انجام شد. نتایج نشان داد که ترکیب خاک بستر کشت بر روی ویژگی های رویشی نونهال های درختچه قره داغ تاثیر معنی داری دارد. بر اساس نتایج این پژوهش، بهترین ترکیب خاک برای رشد نونهال های گیاه قره داغ عبارت است از: یک قسمت رس، دو قسمت ماسه و یک قسمت کود حیوانی. بنابراین پیشنهاد می شود در نهالستان هایی با شرایط مشابه از ترکیب ذکر شده برای تولید نهال هایی با کیفیت بالاتر استفاده شود.

    کلیدواژگان: بیابان زایی، جنگلکاری در مناطق خشک، کیفیت نهال، گیاهان مقاوم
  • سعید راهبری سی سخت، محمدهادی معیری*، احسان عبدی، رامین رحمانی، محمدهادی پهلوانی صفحات 145-160

    هدف این پژوهش ارزیابی مقدار تاثیر هرکدام از طرح های مختلف هندسی جاده جنگلی بر روی تنوع زیستی و ترکیب توده های گیاهان در دو سمت آن بود. برای این منظور از مقایسه شاخص های تنوع زیستی شانون، غنای گونه ای منهینیک و یکنواختی اسمیت- ویلسون برای بررسی وضعیت تنوع گونه های توده های جانبی و از آنالیزهای تطبیقی قوس گیری شده (DCA) و تطبیقی متعارفی (CCA) به منظور بررسی تاثیر متغیرهای محیطی در وضعیت استقرار گونه های گیاهی در فواصل مختلف از جاده با توجه به طرح هندسی آن استفاده شد. نتایج مقایسه شاخص های تنوع نشان داد که مقدار شاخص تنوع شانون و غنای گونه ای منهینیک در دو سمت جاده از حالت مستقیم به سمت درون پیچ افزاینده بود؛ اما شاخص یکنواختی اسمیت- ویلسون روند عکسی را نشان می داد. نتایج آنالیز تطبیقی قوس گیری شده و تطبیقی متعارفی نشان داد که پراکنش گونه های نورپسند با افزایش متغیرهای شدت نور و درجه حرارت در حاشیه جاده همبستگی مثبتی داشت. همچنین اثر جاده بر روی این گونه ها تا عمق 10 متری از لبه آن بود. گونه های سایه پسند در عمق بیشتری از جنگل نسبت به جاده مستقر شده بودند.

    کلیدواژگان: جاده جنگلی، طرح هندسی راه، تنوع زیستی، تحلیل تطبیقی متعارفی
  • جعفر شامی، عباس بانج شفیعی*، امید حسین زاده صفحات 161-177

    به منظور تعیین و ارزیابی معیارهای مناسب مدیریت پایدار و اولویت بندی آنها در جنگل های زاگرس استان آذربایجان غربی، با جمع آوری نظرات همه افراد مرتبط در مدیریت جنگل به کمک روش نمونه گیری غیراحتمالی از طریق پرسشنامه ، معیارها تعیین شدند. جامعه آماری حدود 68 نفر بود. سپس معیارهای انتخابی بر اساس رویکرد سازمانی، طبق نظرات و تایید کارشناسان خبره در چهار حوزه مدیریت، ارگان های بالاسری، اجتماعی و قوانین و سیاست ها مورد ارزیابی قرار گرفتند. ارزیابی بر اساس رویکرد تحلیل SWOT برای تعیین عوامل داخلی (نقاط قوت و ضعف) و عوامل خارجی (فرصت ها و تهدیدها) معیارهای انتخابی در هر چهار حوزه و با استفاده از تحلیل مقایسه زوجی و نرم افزار Super Decisions برای اولویت بندی معیارها انجام شد. بر اساس نتایج حاصل از تحلیل SWOT از مجموع 91 معیار انتخاب شده، برای حوزه مدیریت 35 معیار، حوزه ارگان های بالاسری 21 معیار، حوزه اجتماعی 11 معیار و حوزه قوانین و سیاست ها 24 معیار پذیرفته شد. نتایج اولویت بندی نشان داد که در حوزه مدیریت معیار «تصمیم گیری از بالا به پایین» با وزن 096/0، در حوزه ارگان های بالاسری معیار «زیرمجموعه بودن سازمان جنگل ها در وزارت کشاورزی و عدم استقلال آن» با وزن 158/0، در حوزه اجتماعی معیار «عدم توسعه اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی مناسب منطقه» با وزن 199/0 و در حوزه قوانین و سیاست ها معیار «عدم آمایش سرزمین و نبود سیستم استعدادیابی» با وزن 114/0 دارای اهمیت بیشتری در منطقه بودند.

    کلیدواژگان: تحلیل SWOT، رویکرد دلفی، مدیریت پایدار، معیارها، مقایسه زوجی
  • محمدهادی راد *، مهدی سلطانی گردفرامرزی صفحات 179-189

    تاثیر کف بر کردن بر رویش گیاهی و عملکرد جست گروه های سه گونه از اکالیپتوس (Eucalyptus camaldulensis،E. microthecaو E. sargentii) هفت ساله که در اثر یخبندان آسیب دیده بودند، ارزیابی شد. درختان مورد آزمایش در مجاورت تصفیه خانه فاضلاب شهری یزد، پرورش یافته و به وسیله فاضلاب آبیاری شدند. گونه های مورد بررسی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی و در سه تکرار با 36 پایه در هر بلوک در سال 1386 کاشته شده و در زمستان 1392 آسیب دیدند. در بهار 1393 کلیه پایه ها در ارتفاع 15 سانتی متری از سطح خاک کف بر شدند. پس از سه ماه، تعداد جست به سه عدد در هر پایه کاهش یافت. پس از گذشت سه سال، نتایج کف بر کردن، روی تعداد شش پایه در هر بلوک با انتخاب تصادفی ارزیابی شد. قطر، ارتفاع، سطح، حجم و درصد پوشش تاجی و همچنین قطر برابر سینه جست گروه ها در گونه های مختلف دارای اختلاف معنی داری بود. توانایی بیشتر E. microtheca در تولید جست گروه و برتری E. camaldulensis در شاخص های مربوط به رشد جست گروه های تشکیل شده، اختلاف معنی داری را نشان داد. در برخی از شاخص های رشد مثل قطر متوسط تاج و سطح پوشش تاجی اختلاف معنی داری بین E. camaldulensis و E. sargentii مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: شاخص های رشد، فاضلاب، یزد، E، sargentii، microtheca، camaldulensis
  • یاسمن لهرابی، مژگان عباسی، علی سلطانی، حمیدرضا ریاحی بختیاری * صفحات 191-205

    نقشه تیپ جنگل یکی از ضروری ترین نقشه های موضوعی برای مدیریت اکوسیستم جنگل است. تهیه نقشه تیپ با استفاده از روش های میدانی یا عکس های هوایی، سخت و با صرف زمان و هزینه زیاد همراه است. در مقابل، داده های ماهواره ای با ویژگی های خاص خود مانند دید وسیع و یکپارچه، پوشش تکراری، فراهم آوردن داده های بهنگام و استفاده از قسمت های مختلف طیف الکترومغناطیسی جهت ثبت خصوصیات پدیده ها، امکان مناسبی را در این زمینه فراهم می کنند. این پژوهش با هدف تهیه نقشه تیپ بخشی از جنگل های زاگرس مرکزی (ذخیره گاه جنگلی چهارطاق) با داده های سنجنده OLI ماهواره لندست هشت مربوط به شهریورماه 1395 انجام شد. نقشه واقعیت زمینی از طریق پیمایش زمینی بر اساس محاسبه تراکم درختان غالب و سطح تاج پوشش درختان با بهره گیری از اطلاعات نوع گونه، موقعیت و مساحت تاج پوشش درختان تهیه شد. به منظور افزایش قدرت تفکیک مکانی داده های چند طیفی، فنون مختلف ادغام روی تصاویر اعمال شد. بهترین نتیجه حاصل از خوارزمی حداکثر احتمال، مقادیر شاخص کاپا و صحت کلی برابر 57/0 و 63 درصد را در مقایسه با نقشه واقعیت زمینی بر اساس تراکم درختان در منطقه نشان داد. نتایج نشان داد تصاویر این سنجنده با توجه به تنوع زیاد گونه های گیاهی منطقه، قابلیت متوسطی برای تهیه نقشه تیپ جنگل را دارند.

    کلیدواژگان: داده های لندست 8، ذخیره گاه جنگلی چهارطاق، طبقه بندی، نقشه تیپ جنگل
  • حمزه جعفری سرابی، بابک پیله ور *، کامبیز ابراری واجاری، سید محمد واعظ موسوی صفحات 207-221

    این پژوهش به بررسی تنوع و غنای آشکوب علفی تیپ های جنگلی زاگرس میانی و ارتباط آن با مشخصه های آشکوب درختی و برخی متغیرهای خاکی می پردازد. بدین منظور اطلاعات آشکوب درختی تیپ های جنگلی بلوط ایرانی، بلوط دارمازو و گلابی وحشی با استفاده از 24 قطعه نمونه 500 مترمربعی و اطلاعات آشکوب علفی آنها با استفاده از 288 قطعه نمونه یک مترمربعی تصادفی برداشت شد. در قطعات نمونه اصلی علاوه بر ویژگی های فیزیوگرافی، تراکم، ارتفاع جست گروه ها و مقدار تاج پوشش درختی، دو نمونه ترکیبی خاک از اعماق 0-10 و 10-30 سانتی متری برداشت شد. در قطعات نمونه یک مترمربعی درصد حضور گونه ها به عنوان معیاری از وفور ثبت شد. نتایج نشان داد به طور معنی داری مقادیر غنا (کل، منهینیک و مارگالف) و تنوع گونه ای (شانون-وینر و فیشر-آلفا) آشکوب علفی تیپ جنگلی بلوط دارمازو بیشتر از تیپ بلوط ایرانی است. ضمن اینکه تیپ های مذکور فاقد اختلاف معنی داری در شاخص های غالبیت، یکنواختی و تنوع سیمپسون بودند. نتایج همبستگی پیرسون مقادیر غنا و تنوع گونه ای با متغیرهای خاک نشان داد که تنوع و غنای گونه ای تیپ های مورد بررسی با مقادیر رس، سیلت، آهک، کلسیم و اسیدیته خاک همبستگی مثبت نشان می دهد.

    کلیدواژگان: آشکوب علفی، تنوع زیستی، تیپ جنگلی، خاک جنگلی، زاگرس میانی
  • اشرف آقابراتی *، محمدرضا مروی مهاجر، وحید اعتماد، کیومرث سفیدی صفحات 223-239

    امروزه بررسی ساختار جنگل از مباحث مورد توجه و ضروری به ویژه در راستای اهداف جنگل شناسی نزدیک به طبیعت است. این پژوهش با هدف شناسایی ویژگی های ساختاری توده های شاخه زاد در جنگل فندقلوی استان اردبیل انجام شد. پس از جنگل گردشی اولیه سه توده جنگلی شاخه زاد انتخاب و در هر توده، سه قطعه نمونه یک هکتاری (100×100 متر) انتخاب و اطلاعات مربوط به ساختار جنگل اندازه گیری و ثبت شد. به منظور بررسی زادآوری در هر یک از قطعات نمونه، 25 قطعه نمونه 20 متر مربعی (4×5 متر) در قالب یک شبکه آماربرداری منظم مورد ارزیابی قرار گرفت. فراوانی زادآوری در طبقه های قطری و ارتفاعی به تفکیک گونه در هر قطعه ثبت شد. نتایج این پژوهش نشان داد که راش در یکی از رویشگاه ها به عنوان گونه اصلی و تیپ غالب و در دو رویشگاه دیگر به عنوان گونه همراه با ممرز و فندق بود. نمودار پراکنش تعداد در طبقات قطری توده ها نشانگر توده های ناهمسال نامنظم بود. مقایسه میانگین مشخصه های ساختاری رویشگاه های مورد بررسی، اختلاف معنی داری را در سطح 5 درصد بین رویشگاه ها نشان داد.

    کلیدواژگان: راش، زادآوری، ساختار جنگل، شاخه زاد، فندقلو
  • حبیب نظرنژاد*، مرتضی حسینی، سالار حمزه صفحات 241-255

    امروزه گسترش جوامع انسانی و تسلط بیشتر بر محیط زیست، سبب شده تا تغییرات محیطی سریع تر و گسترده تر از قبل به وقوع بپیوندند. این مسئله وسعت عرصه های طبیعی را کاهش و پراکندگی و انقطاع آن را افزایش می دهد. هدف از این پژوهش ارزیابی تغییرات زمانی و توزیع مکانی اراضی پردانان پیرانشهر به کمک سنجش از دور و با استفاده از سنجه های سیمای سرزمین در یک بازه زمانی ده ساله است که برای برنامه ریزی های فعلی و آتی استفاده از سرزمین به منظور توسعه پایدار حائز اهمیت می باشد. برای تهیه نقشه کاربری اراضی از تصاویر ماهواره ای لندست استفاده شد. به منظور بررسی تغییرات کاربری اراضی در این بازه زمانی از سنجه های تعداد لکه، تراکم لکه، درصد پوشش، بزرگ ترین لکه در سطح کلاس و از سنجه های تعداد لکه ها، تراکم لکه، تنوع شانون و پیوستگی در سطح سیمای سرزمین در نرم افزار فراگستتس استفاده شد. نتایج پژوهش با استفاده از سنجه ها در دو سطح بیانگر آن است که به طور کلی، سیمای سرزمین تکه تکه تر، از نظر شکلی پیچیده تر، نامنظم تر و از نظر مقدار یکپارچگی عناصر ساختاری، ناپیوسته تر (از 01/39 به 06/33 درصد) و از نظر نوع کاربری پوشش موجود در واحد سطح متنوع تر (از 04/1 به 15/1) شده است.

    کلیدواژگان: پیرانشهر، توزیع مکانی، سنجه های سیمای سرزمین، کاربری اراضی
  • ایوب رضایی مطلق، آیدین پارساخو *، کامران عادلی، محمدهادی معیری صفحات 257-271

    در مناطق جنگلی خارج از شمال ایران، ایجاد جاده جنگلی هزینه بر و بدون درآمد بوده و اغلب توسط سازمان راه و ترابری و جهاد سازندگی انجام می شود. با توجه به اولویت موضوعات اقتصادی-اجتماعی در جنگل های غرب کشور، ارزیابی تاثیر راه های جنگلی بر توسعه یافتگی خدماتی روستاها ضرورت دارد. بدین منظور در این پژوهش روند توسعه شبکه جاده های جنگلی در دهه های 40، 80 و 90 هجری شمسی با محاسبه طول جاده و ارزیابی کیفیت روسازی تعیین شد. برای این کار عکس های هوایی مربوط به دهه های یادشده از سازمان نقشه برداری کشور تهیه و پس از انجام تصحیحات هندسی نسبت به تفسیر بصری آنها اقدام شد. بعد با استفاده از منابع آماری و اطلاعات مربوط به سرشماری عمومی نفوس و مسکن و پرسشنامه های تکمیل شده برای هر یک از روستاها مقدار توسعه یافتگی روستا های منطقه مورد بررسی از طریق شاخص Z در بازه های زمانی یادشده بر آورد شد. سپس با استفاده از آزمون همبستگی اسپیرمن، رابطه برخورداری از راه و توسعه یافتگی روستا ها محاسبه شد. مقدار همبستگی محاسبه شده برابر 738/0 = r به دست آمد که بیانگر ارتباط مستقیم و معنی دار بین دسترسی به راه های جنگلی و توسعه یافتگی روستا است.

    کلیدواژگان: آزمون اسپیرمن، توسعه یافتگی، خدمات رسانی، راه های ارتباطی، عکس های هوایی
|
  • Mohammad Saghari *, Moslem Saghari, Faeze Farrokhi, Hamed Foroghifar Pages 131-143

    Today, natural vegetation is severely damaged in many arid regions due to different causes. This phenomenon leads to desertification in these areas. Afforestation by planting seedlings is one of the approaches to the prevention of desertification by planting suitable plant types (such as Nitraria schoberi L.). One of the effective factors in seedling quality is physical-chemical soil substrate properties. The aim of this research is to investigate the effect of soil substrate on vegetative properties of Nitraria schoberi seedling in nursery based on completely randomized design including seven soil treatments with four replications in Zirkouh nursery in the spring of 2013. The results showed significant effects of different soil treatments on different growth properties of Nitraria schoberi L. seedlings. Based on the results of this study, mixture of clay soil, sand and animal manure (1:2:1) can be suggested as the best soil substrate in order to growth of Nitraria schoberi L. seedlings in the study site and the similar areas. Using this soil composition is recommended for the purpose of production of high quality seedling in nursery, with ecological conditions similar to this research.

    Keywords: Afforestation in arid regions, Desertification, Resistant plants, Seedling quality
  • Saeed Rahbari Sisakht, Mohammad Hadi Moayeri*, EHsan Abdi, Ramin Rahmani, Mohammad Hadi Pahlavani Pages 145-160

    The aim of this research was to assess the effect and range of each forest road geometric plans on biodiversity and composition of plants on its two sides. To this end, to study the biodiversity of species of lateral stands and the effects of environmental variables in the situation of establishment of plant species at different distances of the road, the comparison of Shannon biodiversity Index (H), Menhinick species richness and Smith-Wilson’s index of evenness, detrended correspondence analysis (DCA) and canonical correspondence analysis (CCA) were used respectively, according to its geometric plans. Results of the comparison between biodiversity indexes showed that in both sides of the straight road to switch back, Shannon index and Menhinik richness increased, while Smith-Wilson evenness had an inverse trend. The results of DCA and CCA analysis showed that the distribution of demanding species was positively correlated with increasing light intensity and temperature on the road verge. The effect of the road on these species was up to a depth of 10 meters from its edge as well. Shade tolerant species were more in-depth of forest than the road.

    Keywords: ر
  • Jafar Shami, Abbas Banj Shafiei*, Omid Hoseinzadeh Pages 161-177

    The study aims to identify and assessment appropriate criteria for sustainable management and their prioritization in the Zagros forests of West Azerbaijan province. In this regard, First, by collecting and reviewing the views of all those involved in forest management using non-inferential sampling method and using a questionnaire, the criteria of the study area were determined. The statistical population related to the determination of criteria was about 68 people. Then, selected criteria has been of based on the organizational approach, were evaluated according to the opinions and approvals of experts (about 35 people) in the four fields management, overhead institutions, social and laws and political. Evaluation was performed based on SWOT analysis approach to determine the internal factors (strengths and weaknesses) and external factors (opportunities and threats) selection criteria in each four areas, and prioritization of the criteria using pairwise comparison analysis and Super Decisions. Based on the results of SWOT analysis from a total of 91 selected criteria, for the management area of 35 criteria, the overhead institutions area of 21 criteria, the social area of 11 criteria and the laws and policies area of 24 criteria were accepted. Prioritization results showed that in the management area criteria of "top-down decision making" with a weight of 0.96, in the area of overhead institutions, the criteria “dependent and subsistence of the forestry organization in the Ministry of Agriculture" with a weight of 0.158, in the social area the criteria of "undeveloped social, economic and cultural attributes of the region" with a weight of 0.199 and in the laws and policies area, the criterion "lack of land use and of talent selection systems" with a weight of 0.114 was more important.

    Keywords: Criteria, Delphi method, Pairwise comparison, Sustainable management, SWOT analytic
  • Mohammad Hadi Rad *, Mahdi Soltanii Gerdeframarzi Pages 179-189

    Reaction vegetative growth and yield of 7-year-old trees of three eucalyptus species (Eucalyptus camaldulensis, E. microtheca and E. sargentii) to coppicing and coppice production which damaged by frost, were studied. Trees had been planted under Yazd climate conditions and they have been irrigating with wastewater. The species were used in this experiment; planted in 2007 for compatibility testing in a randomized complete block design with three replications and 36 plants per each block. All trees were damaged by frost in 2013. In the spring, trees were cut by a chainsaw at a height of 15 cm from the soil surface. After three months of coppice growth, the number of coppices were reduced to three in each trunk. After three years, results of coppicing and thinning of coppices were evaluated on six plants in each block that they were selected randomly. For evaluating production ability of coppice on each trunk, all plants in each block were investigated. The results showed that between the coppices of species were significant difference (P <001) in the number of basis after coppicing. E. microtheca had the most of basis with 80.26 percentages. Diameter equations and height of coppices in all of species had significant difference (P<001). Coppices canopy diameter, surface canopy, volume and percentage canopy had significant difference (P<05). E. camaldulensis coppices had better characteristics than other species. In some cases, such as coppices canopy diameter and canopy surface were not significant difference between E. camaldulensis and E. sargentii.

    Keywords: Growth characteristic, E. camaldulensis, E. microtheca, E. sargentii, Wastewater, Yazd
  • Yasaman Lohrabi, Mozhgan Abasi, Ali Soltani, Hamid reza Riyahi bakhtyari * Pages 191-205

    The forest type map is one of the most important thematic maps for forest ecosystem management. Forest mapping using field methods or aerial photos is labor-intensive and time consuming. In contrast, satellite data with its own characteristics like large and repetitive coverage, update and useful information in various wavelengths provides a good opportunity in this regard. This research was carried out with the aim of providing forest type map of central Zagros forests (Chahartagh forest reservoir), of Iran, using the Landsat 8 Operational Land Imager (OLI) data, in August 2016.Two ground-truth maps based on tree density and tree crown area were prepared by field surveying. Moreover, ancillary data such as tree species, location and crown area was taken. In order to increase the spatial resolution of multispectral bands, various image fusion techniques were applied. The best result obtained by the maximum likelihood algorithm with kappa coefficient and overall accuracy values of 57 and 63%, respectively. Due to high species diversity in this area the results showed that the OLI images have a moderate capability to produce forest type maps in Zagros forest.

    Keywords: Landsat-8 images, Chahartagh forest reservoir, Classification, Forest type map
  • Hamzeh Jafarisarabi, Babak Pilehvar*, Kambiz Abrarivajari, Seyyd Mohamad Waezmousavi Pages 207-221

    This study explores the relationship between diversity of herbaceous understory of forest types with tree layer as well as some edaphhic factors in central Zagros. To do this, tree layer of the forest types were randomly sampled using 24 sample plots (500 m2) and herbaceous understory of these forest types were randomly sampled using 288 sample plots (1 m2) at the growing season. In main plots (tree layer), in addition to physiographic features, density, coppice shoots and tree canopy area, soil variables were measured from soil samples taken from the depths of 0-10 and 10-30 cm. In plots sampled from herbaceous understory (1 m2 plots), in addition to measuring species richness, the percentage of species was recorded as an indicator of the abundance. Results showed that the values of richness indices (total richness, Menhinic, and Margalef indices) and diversity indices (Shannon-Wiener and Alpha Fisher diversity) of herbacious layer in Quercus infectoria Oliv. Forest type was significantly higher than Q. brantii Lindl forest type. No difference was found among these types in terms of indicators of dominance, evenness and Simpson diversity indices. The results of Pearson correlation indicated that the richness and diversity indices of studied forest types is positively correlated with soil clay, silt, lime, calcium and acidity.

    Keywords: Herbaceous layer, Biodiversity, Forest type, Forest soil, Centeral Zagros
  • Ashraf Aghabarati *, Mohammad Reza Marvie Mohajer, Vahid Etemad, Kiomars Sefidi Pages 223-239

    The study of forest structure is one of the basic requirements to achieve the objectives of close to nature silviculture. The purpose of this study was to identify the structural characteristics of coppice forest stands in Fandoghlou forest, Ardebil province. Three representative sites were carefully selected after detailed field survey. In each site, 3 sample plots with one hectare area (100×100 m) were established according to a random systematic design. In addition, in each sample plot, 25 subplots (4×5m) were determined for regeneration study. In each microplot, the frequency of regeneration was recorded in different diameter and height classes. Data were analyzed using appropriate softwares (Excel and SPSS). Results showed that, Fagus orientalis Lipesky, is the dominant species in one of the sites and in two other sites, beech accompanied hornbeam and hazelnut. The situation of stand structure and regeneration in site one and two were better than site three. Distribution charts of number in diagonal classes showed uneven-aged and irregular stands. Mean comparison of structural parameters in studied sites showed a significant difference at 5% confidence level for various sites.

    Keywords: Beech, Coppice forest, Fandoghloo, Forest structure, Regeneration
  • Habib Nazarnejad*, Morteza Hoseini, Salar Hamze Pages 241-255

    Nowadays, the expansion of human societies and greater environmental dominance have caused more rapid and wider environmental changes to take place. This will reduce the scope of the natural arenas and increase its dispersion and termination. The aim of this research is to evaluate the time variation and spatial distribution of the Piranshahr land plots with the help of remote sensing and land surveying in a ten-year time horizon, which is important for current and future planning of land use for sustainable development. Landsat satellite images were used to prepare land use map. In order to investigate land use changes during this time interval, Fragstats software was used to measure the Number of Patches, Patch density, percentage of Lands, Largest Patch Index metrics in the class level, and the number of patches, patch density, Shannon,s diversity and contagion metrics in landscape level. The results of the research using the metrics at two levels indicate that, in general, the shape of the fragmented landscape is more complex, irregular, and in terms of the integrity of the structural elements, the more discontinuous (from 39.01 to 33.06%) and in terms of type The use of coverage in a more diverse area (from 1.04 to 1.15) has been used.

    Keywords: Landscape metrics, Land use, Piranshahr, Spatial distribution
  • Aiub Rezaei Motlagh, Aidin Parsakhoo*, Kamran Adeli, Mohammad Hadi Moayeri Pages 257-271

    In forest areas outside of northern Iran, Establishing forest roads is costly and without revenue, and is often performed by Jihad-e-Sazandegi and Roads and Transport institutions with the purpose of accessing development projects such as dams or electricity transmission, water supply, access to rural areas, etc. Considering the priority of socio-economic issues in western forests of the country, evaluating the impact of forest roads on the development of services in villages is necessary. For this purpose, in the present research, the trend of development of forest road network in the 40s, 80s and 90s was determined by calculating the length of the road and assessing the quality of the pavement. To do this, photographs of the aforementioned decades were obtained from the Mapping Organization of the country and after geometric corrections, the images underwent visual interpretation. Then, by using statistical resources and information about the general census of population and housing, and completed questionnaires for each village, the development of the villages of the study area was estimated via the Z index in the mentioned time intervals. Then, route access and rural development were calculated using Spearman correlation test. The correlation coefficient was obtained 0.738, which shows a direct and significant relationship between access to forest roads and rural development.

    Keywords: Development, Spearman test, Connective roads, Aerial photo, Service, facilities