فهرست مطالب

مجله مراقبت پرستاری و مامایی ابن سینا
سال بیست و ششم شماره 3 (پیاپی 63، امرداد و شهریور 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/27
  • تعداد عناوین: 8
|
  • کوثر فهیمی، علی عباسی، مهدی زاهدی، فرزانه امانپور، مریم گیلانی، حسین ابراهیمی* صفحات 137-144
    مقدمه
    اضطراب یکی از رویدادهای شایع قبل و بعد از عمل است که به علت انتظار جراحی قلب، بستری شدن در بیمارستان، ترس از مرگ و به طور کلی ترس از ناشناخته ها در بیمار بروز می کند. این مطالعه به منظور بررسی و مقایسه تاثیر آموزش از طریق مولتی مدیا بر اضطراب، قبل و بعد از عمل بیماران تحت عمل جراحی عروق کرونری انجام شده است.
    روش کار
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی که جمع آوری کننده و تحلیل گر کورسازی شده بودند، 110 بیمار کاندید عمل جراحی عروق کرونر در سال 1395 با روش بلوک بندی چهارتایی در دو گروه آزمون و کنترل (هر گروه 55 نفر) قرار گرفتند. برای گروه آزمون آموزش از طریق مولتی مدیا و برای گروه کنترل آموزش روتین انجام شد. اضطراب بیماران 5 تا 7 روز قبل از عمل، روز قبل از عمل و بعد از عمل بعد از اکستوبه شدن بیمار، با استفاده از پرسش‎نامه اضطراب آشکار و پنهان اشپیل برگر بررسی شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون های آمار تحلیلی (کای مجذور، و آنالیز واریانس با اندازه های تکراری) و نرم افزار آماری SPSS نسخه 22 تحلیل شد.
    یافته ها
    دو گروه از لحاظ متغیرهای دموگرافیک همگن بودند (0/05<P). تفاوت معنی داری بین میانگین اضطراب پنهان و آشکار دو گروه در سه زمان بررسی شده، مشاهده نشد (0/05<P). میانگین نمره اضطراب بیماران در طول زمان تفاوت معنی داری نشان داد؛ به طوری که میزان اضطراب آشکار، پنهان و مجموع بیماران در زمان اکستوبه شدن نسبت به دو مرحله قبلی کاهش معنی داری داشت (0/05>P).
    نتیجه گیری
    از آنجا که با انجام مداخلات آموزشی، اضطراب بیماران نسبت به قبل از عمل کاهش یافت، انجام مداخلات آموزشی قبل از عمل به منظور کاهش اضطراب این بیماران توصیه می شود.
    کلیدواژگان: اضطراب، آموزش از طریق مولتی مدیا، جراحی عروق کرونر
  • غلام حسین فلاحی نیا، علی قره باقی، عظیم عزیزی* ، عباس مقیم بیگی صفحات 145-154
    مقدمه
    مداخلات پرستاری در وضعیت بالینی بیماران تاثیر مستقیم دارد. از این رو پرستاران باید از مخاطرات ساکشن لوله درون تراشه آگاه باشند و در این زمینه آموزش مداوم ببینند. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آموزش ساکشن استاندارد با بحث در گروه های کوچک، بر عملکرد پرستاران شاغل در بخش مراقبت های ویژه انجام شد.
    روش کار
    در مطالعه ای شبه تجربی در سال 1396 (قبل و بعد از مداخله) که طی آن 40 نفر از پرستاران شاغل در بخش مراقبت های ویژه یکی از بیمارستان های شهر همدان به صورت در دسترس انتخاب شدند، ابتدا عملکرد پرستاران در حیطه ساکشن با چک لیست ساکشن استاندارد به صورت نامحسوس بررسی، و سپس آموزش ساکشن استاندارد در سه جلسه یک ساعته با استفاده از روش بحث در گروه های کوچک انجام شد. یک ماه بعد از آموزش، مجددا عملکرد پرستاران در زمینه ساکشن استاندارد ارزیابی و با نرم افزار SPSS نسخه 16 آنالیز شد.
    یافته ها
    میانگین نمره ساکشن استاندارد بعد از آموزش (3/73±64/6) نسبت به قبل از آموزش (3/5±58/5) تغییر داشت که استفاده از آزمون آماری تی زوجی نشان داد اختلاف میانگین بین قبل و بعد از آموزش معنی دار است (0/05< P).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد عملکرد پرستاران در حیطه ساکشن نیاز به توجه بیشتری دارد. برای ارتقای عملکرد بالینی پرستاران، استفاده از آموزش در گروه های کوچک مفید است. ازاین رو پیشنهاد می شود دوره های آموزشی به روش بحث در گروه های کوچک در قالب دوره های ضمن خدمت به پرستاران داده شود.
    کلیدواژگان: ساکشن، بحث در گروه های کوچک، بخش مراقبت های ویژه، عملکرد پرستاران
  • اشرف سادات حکیم* ، سیده مینا شفیعی، سودابه بساک نژاد، محمدحسین حقیقی زاده صفحات 155-164
    مقدمه
    قصه گویی یکی از روش های مناسب برای کاهش اضطراب کودکان بستری شده در بیمارستان است. هدف این پژوهش بررسی اثربخشی قصه گویی بر کاهش اضطراب کودکان 7-4 ساله ای است که در بیمارستان های آموزشی شهر اهواز بستری شده اند.
    روش کار
    این پژوهش یک کارآزمایی بالینی است. نمونه های مطالعه شده 40 کودک 4 تا 7 سال هستند که به دلایل مختلف پزشکی در بیمارستان های آموزشی شهر اهواز بستری شده اند. پژوهشگر قبل از مداخله، میزان اضطراب بیماران را براساس مقیاس اضطراب کودکان پیش دبستانی اسپنس (فرم والدین) بررسی کرد. بعد از این ارزیابی دو گروه مداخله و کنترل (در هر گروه 20 نفر) به صورت تصادفی (بلوکی طبقه ای) انتخاب شدند. گروه مداخله، در برنامه قصه گویی چهار جلسه ای، هر جلسه به مدت حداقل 20 دقیقه، شرکت کردند. در سمت مقابل، گروه کنترل فقط در معرض مکالمات روزمره قرار داشتند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی و استنباطی (مجذور کای، آزمون های تی مستقل و تی زوجی) استفاده شد. در نهایت داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20 و در سطح معنی داری (0/05 > P) تجزیه وتحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد بین میانگین اضطراب دو گروه، بعد از مداخله، تفاوت آماری معنی داری وجود دارد و قصه گویی اضطراب کودکان گروه مداخله را کاهش داده است (0/01≥ P).
    نتیجه گیری
    قصه گویی می تواند اضطراب کودکان 4 تا 7 سال بستری شده در بیمارستان را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: قصه گویی، اضطراب، کودکان بستری شده، بستری شدن در بیمارستان
  • خدایار عشوندی، محسن صلواتی، فروزان احمدی* ، علیرضا سلطانیان صفحات 165-172
    مقدمه
    امروزه اهمیت آموزش بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است. حفظ کارکرد و استقلال افراد و ارتقای سبک زندگی آن ها متاثر از آموزش است و این مهم در بیماران مبتلا به بیماری های مزمن و تحت درمان با همودیالیز اهمیت بیشتری دارد. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر آموزش بر ارتقای سبک زندگی بیماران تحت همودیالیز انجام شد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش نیمه تجربی دو گروهی با طراحی قبل و بعد و با مشارکت 70 بیمار همودیالیزی مراجعه کننده به بیمارستان بعثت همدان انجام شده است. بیماران به صورت تصادفی ساده در دو گروه آزمون و کنترل قرار گرفتند. برای گروه مداخله 6 جلسه 30 دقیقه ای آموزش از طریق سخنرانی بر بالین بیمار و به صورت انفرادی، حین دیالیز برگزار شد. 3 ماه پس از اجرای مداخله هر دو گروه، پرسش نامه سبک زندگی والکر را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از آزمون های کای اسکوئر، فیشر، تی مستقل و تی زوجی با نرم افزار SPSS نسخه 16 تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    در گروه آزمون و کنترل، قبل از مداخله، بین میانگین نمرات در تمام حیطه ها و در نمره کل سبک زندگی، اختلاف معنی‏دار آماری وجود نداشت (0/05< P) ، اما بعد از مداخله، به جز حیطه های ورزش و تغذیه، بین میانگین نمرات در دیگر حیطه ها و در نمره کل سبک زندگی در گروه آزمون و کنترل اختلاف معنی‏ دار آماری دیده شد (0/05> P).
    نتیجه گیری
    آموزش موجب بهبود و ارتقای سبک زندگی بیماران تحت همودیالیز شده است. ازاین رو با توجه به ماهیت مزمن بیماری، آموزش این رفتارها می تواند گامی موثر برای ارتقای سبک زندگی این بیماران باشد.
    کلیدواژگان: بیماران همودیالیزی، آموزش، ارتقای سبک زندگی
  • حمیده شهری، فرهاد کهرازهی* صفحات 173-182
    مقدمه
    پرستاران به دلیل ماهیت شغلی خود، اولین گروهی هستند که بیشترین زمان را با بیماران بدحال و در حال مرگ و خانواده آن ها سپری می کنند. هدف از انجام این پژوهش تعیین نقش نگرش به مراقبت از بیمار در حال مرگ در پیش بینی اضطراب بالینی و کیفیت خواب پرستاران است.
    روش کار
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه پرستاران شاغل در بیمارستان های علوم پزشکی شهرستان زاهدان در سال 96 بوده است. تعداد 130 پرستار براساس روش نمونه گیری در دسترس، به پرسش نامه های اضطراب بالینی Thyer و Westhuis، مقیاس ارزیابی مراقبت از بیمار در حال مرگ Lee و همکاران (2009) و کیفیت خواب پیتزبورگ (1989) پاسخ دادند. داده ها با روش های همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام از طریق نرم افزار SPSS نسخه 19 تجزیه وتحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد در مولفه های نگرش به مراقبت از بیمار، بین رنج جسمانی و فشار با اضطراب بالینی رابطه مثبت (0/01> P) ، و بین اضطراب بالینی با بالیدگی (0/01> P) و اضطراب بالینی با حمایت اجتماعی (0/01> P) رابطه منفی وجود داشت. همچنین بین رنج جسمانی و فشار با کیفیت خواب، رابطه مثبت (0/01> P) و بین بالیدگی با کیفیت خواب (0/01> P) ، رابطه منفی وجود داشت. همچنین در تحلیل رگرسیون گام به گام، دو مولفه بالیدگی و فشار 0/16 اضطراب بالینی و مولفه های رنج جسمانی و فشار نیز 25/0 از واریانس کیفیت خواب را پیش بینی کردند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج، مولفه های مراقبت از بیمار در حال مرگ در ارتقای کیفیت خواب و اضطراب بالینی پرستاران نقش عمده ای دارد که از طریق آموزش می توان به ایجاد نگرش مطلوب در پرستاران نسبت به مراقبت از بیمار در حال مرگ و پیامد آن، افزایش کیفیت خواب و کاهش اضطراب بالینی کمک کرد.
    کلیدواژگان: نگرش، مراقبت از بیمار در حال مرگ، اضطراب بالینی، کیفیت خواب
  • فاطمه شبیری، خدیجه دهقان افشاری* ، مریم فرهادیان صفحات 183-190
    مقدمه
    تغذیه صحیح و کافی در دوران بارداری بسیار حائز اهمیت است. ازاین رو مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش بر آگاهی و عملکرد تغذیه ای زنان باردار انجام شده است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر مطالعه ای نیمه تجربی است. 100 نفر از زنان باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی منتخب شهر همدان در سال 1395 که واجد شرایط مطالعه بودند، با رضایت آگاهانه وارد مطالعه شده و به صورت تصادفی به گروه های مداخله و کنترل تقسیم شدند. در گروه آزمون علاوه بر مراقبت روتین، آموزش رفتار های تغذیه طی چهار جلسه، در دو هفته انجام شد. ابزار شامل پرسش نامه های اطلاعات دموگرافیک و رفتارهای تغذیه ای محقق ساخته بود و روایی و پایایی پرسش نامه ها سنجیده شد. پرسش نامه ها در هر دو گروه، قبل، بلافاصله و 6 هفته بعد از مداخله تکمیل شدند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 و روش های آمار توصیفی و تحلیلی (آزمون تی مستقل و زوجی، کای اسکوئر و تحلیل اندازه های تکراری) تجزیه وتحلیل شد.
    یافته ها
    براساس نتایج، آزمون کای دو از نظر متغیرهای سن، شغل، تحصیلات، نمایه توده بدنی، میزان ورزش و درآمد خانواده، بین دو گروه تفاوت معناداری نشان نداد و هر دو گروه همگن بودند. قبل از مداخله، افراد هر دو گروه از نظر میانگین نمرات اجزای مدل ارتقای سلامت پندر همگن بودند و پس از مداخله، در گروه آزمون میزان نمرات رفتار تغذیه ای و اجزای مدل ارتقای سلامت پندر به طور معناداری (0/001>P) افزایش یافت.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد با آموزش اصول مبتنی بر مدل ارتقای سلامت پندر می توان آگاهی زنان را نسبت به تغذیه صحیح در دوران بارداری افزایش داد. بنابراین پیشنهاد می شود برای تمام مادران باردار جلسات آموزشی برگزار شود.
    کلیدواژگان: آموزش، رفتار تغذیه ای، زنان باردار، مدل ارتقای سلامت پندر
  • امین کرایی، زهرا دشت بزرگی* ، سیمین ظاهری عبده وند صفحات 191-202
    مقدمه
    ناباروری یکی از تجربه های تلخ زندگی است که مشکلات روان شناختی متعددی را برای فرد مبتلا به وجود می آورد. هدف این پژوهش بررسی اثر مستقیم و غیرمستقیم راهبردهای مقابله با استرس، بر سازگاری با ناباروری از طریق کیفیت روابط زناشویی در زنان نابارور است.
    روش کار
    پژوهش حاضر، پژوهش همبستگی از نوع تحلیل مسیر است. نمونه های پژوهش 180 نفر از زنان نابارور بودند که با نمونه گیری هدفمند، از میان زنان مراجعه کننده به کلینیک ها و بیمارستان های نازایی انتخاب شدند. ابزار های این پژوهش عبارت بود از: مقیاس سازگاری با ناباروری (AIS) ، پرسش نامه کیفیت رابطه زناشویی (QMI) و پرسش نامه راهبردهای مقابله با استرس (CISS). ارزیابی مدل پیشنهادی با روش الگویابی معادلات ساختاری انجام شد و برای آزمودن روابط غیرمستقیم، روش بوت استراپ (نرم افزار AMOS-21) به کار رفت.
    یافته ها
    مدل پیشنهادی، برازش قابل قبولی با داده ها دارد و تمام مسیرهای مستقیم از لحاظ آماری معنی دار هستند. همچنین تمام مسیر های غیرمستقیم (رابطه راهبرد مقابله ای مسئله مدار، هیجان مدار و اجتنابی، بر سازگاری با ناباروری از طریق کیفیت رابطه زناشویی) معنی دار بود. (0/05> P).
    نتیجه گیری
    ناباروری استرس است و سبک مقابله زنان با این استرس بر کیفیت رابطه زناشویی آن ها تاثیر می گذارد و همچنین کیفیت رابطه زناشویی آن ها بر سازگاری با ناباروری اثرگذار است.
    کلیدواژگان: ناباروری، راهبردهای مقابله با استرس، کیفیت رابطه زناشویی و سازگاری با ناباروری
  • اکبر بهمنی چوب بستی، امین بیگلرخانی* ، غلامحسین فلاحی نیا، فاطمه شیرانی صفحات 203-210
    مقدمه
    مدیریت دانش در نظام بهداشتی درمانی می تواند موجب کاهش خطاهای پزشکی، افزایش کیفیت مراقبت، بهبود یادگیری سازمانی و افرایش همکاری، نوآوری و کاهش هزینه ها شود. موفقیت چشمگیر سازمان های موفق، در فرهنگ سازمانی و باورهای کارکنان نهفته است. این تحقیق با هدف بررسی رابطه فرهنگ سازمانی و مدیریت دانش در بیمارستان های آموزشی درمانی همدان انجام شده است.
    روش کار
    پژوهش حاضر مطالعه همبستگی است که به شیوه مقطعی در سال 1396 روی 300 نفر از پرستاران بیمارستان های آموزشی درمانی شهر همدان انجام شد. این افراد با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده، انتخاب و بررسی شدند. برای گردآوری اطلاعات، از پرسش نامه های فرهنگ سازمانی الوانی و مدیریت دانش سلطانحسینی و موسوی استفاده شده است. داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 24 و روش های توصیفی (میانگین، انحراف معیار، واریانس) و تحلیلی (ضریب همبستگی پیرسون) تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    در این مطالعه فرهنگ سازمانی پرستاران با نمره 5/2 و مدیریت دانش آن ها با نمره 16/3 در شرایط مناسبی بود. بین فرهنگ سازمانی و مدیریت دانش رابطه مثبت و معناداری دیده شد) P Value= 0/001, r=0/639 و تمام مولفه های فرهنگ سازمانی با مدیریت دانش همبستگی مثبت و معناداری داشتند.
    نتیجه گیری
    در صورت بهبود فرهنگ سازمانی و مولفه های آن، شاهد پیشرفت و بهبود مدیریت دانش و افزایش کیفیت خدمات درمانی خواهیم بود. پیشنهاد می شود در فرایند استقرار مدیریت دانش در مراکز درمانی به ابعاد ساختاری و فرهنگی سازمان؛ به ویژه توسعه خلاقیت فردی، سبک رهبری، انسجام و یکپارچگی توجه شود.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، مدیریت دانش، بیمارستان، پرستار
|
  • Kosar Fahimi , Ali Abbasi , Mahdi Zahedi , Farzaneh Amanpour , Maryam Gilani , Hossein Ebrahimi* Pages 137-144
     
    Introduction
    Anxiety is one of the prevalent events before and after surgery which occurs in patients due to the waiting time for heart surgery, hospitalization, fear of death, and in general the fear of unknowns. This study was conducted to investigate and compare the effect of multimedia education on anxiety before and after surgery in patients undergoing coronary artery bypass graft surgery.
    Methods
    In this randomized clinical trial where the data collector and the data analyzer were blinded, 110 patients undergoing coronary artery bypass graft surgery in 2016 were divided into two experimental and control groups (each group of 55) using quadruple blocking. For patients in experimental group, training through multimedia method was done and for the control group routine training was done. Patients’ anxiety was evaluated using Spilberger’s State-Trait Anxiety Inventory 5-7 days before surgery, and the day before surgery and the post-operative after extubation. Data was analyzed using descriptive and analytical statistics (Chi-square, and repeated measures analysis of variance).
    Results
    Both intervention and control groups were homogeneous in terms of demographic variables (P<0.05). There was no significant difference between the mean of State-Trait Anxiety scores between two groups at three times (P<0.05). The mean anxiety score of patients over time was significantly different, so the State, Trait, and total anxiety scores decreased significantly in the time of extubation compared to the previous two stages (P<0.05).
    Conclusion
    Since, by using educational interventions the anxiety of patients was reduced compared to the preoperative situation, preoperative educational interventions are recommended to reduce the anxiety of these patients
    Keywords: Training by multimedia, Anxiety, Coronary Artery Bypass Graft
  • Gholamhossein Fallahinia , Ali Gharabaghi , Azim Azizi*, Abbas Moghimbeigi Pages 145-154
    Introduction
    Nursing interventions have a direct impact on patients’ clinical status. Nurses should be aware of the dangers of intubation tube suction and have continuous training in this field. The aim of this study was to determine the effect of education standard suction with small group on nurses’ performance in intensive care unit.
    Methods
    This was a quasi-experimental study which was conducted before and after intervention in 2017. The statistical population included 40 nurses working in the intensive care unit who were selected by convenience sampling. First, nurses’ performance in the suction process was evaluated by a standard checklist in an imperceptible way. Then, standard suction training was performed in three sessions of one hour using the small group discussion method. One month after training, nurses’ suction function was evaluated again and analyzed by SPSS16.
    Results
    The mean of standard suction score after training (64.4 ± 3.7) was significantly different from the pre-training (58.5 ± 3.5), which is statistically significant (t-test) (P>0/05).
    Conclusion
    The results showed that nurses’ function in the area of suction needs more attention. In order to improve the clinical performance of nurses, the use of training in small groups is useful. Therefore, training courses in small groups should be offered in the form of in-service nursing courses
    Keywords: Suction, Discussion in small groups, Intensive care unit, Nurses’ function
  • Ashrafalsadat Hakim*, Seyedeh Mina Shafiey , Soodabeh Bassak nedjad , Mohammad Hossien Hossien Haghighizadeh Pages 155-164
    Introduction
    Storytelling is one of the appropriate methods to reduce anxiety in children admitted to hospital. The aim of this research was to investigate the effectiveness of storytelling in anxiety among 4-7 year old children who were admitted to hospital.
    Methods
    This research is a clinical trial. The samples were 40 children aged 4 to 7 years which were admitted at Ahvaz educational hospitals for different medical reasons. Prior to the intervention, the researcher examined the anxiety level of children according to the anxiety scale of the preschool children of Spence (parental form). After completing a research tool by mothers in both groups, the samples were randomly (Classified block) divided into two groups. Intervention group had 4 sessions of treatment (storytelling) for 20 minutes per each session at separate days. In the control group, only daily conversation was performed. The data analysis was done using descriptive and inferential statistical tests (Chi-square, independent t-test, and paired t-test). Then, the data were analyzed using SPSS20 at a significant level of (P<0.05).
    Results
    The findings showed that there is a statistically significant difference between mean anxiety in two groups after intervention and storytelling caused anxiety reduction among hospitalized children compared to the children who had not received intervention (P ≤ 0.01).
    Conclusion
    Storytelling can reduce anxiety among 4-7 year old hospitalized children
    Keywords: Storytelling, Anxiety, Child, Hospitalization
  • Khodayar Oshvandi , Mohsen Salavati Mr, Foroozan Ahmadi*, Alireza Soltanian Pages 165-172
    Introduction
    Education seems to get more attention than before. Maintenance of individuals’ function and independency and their lifestyle promotion is a result of education. This is more important for patients with chronic diseases who are under treatments such as hemodialysis. The aim of this research was to study the effect of education on hemodialysis patients’ life style promotion.
    Methods
    This was a quasi-experimental study with two groups of 70 hemodialysis patients who referred to Besat Hospital in Hamadan. The patients were put into two groups using simple randomized sampling. 6 sessions of 30 minutes were held for the intervention group through speech on their bedside and individually during their dialysis treatment. Walker lifestyle questionnaire was filled by both groups
    3 months after the intervention. The data was analyzed by Chi-square, Fischer, independent t-test and paired t-test using SPSS16.
    Results
    There was no statistically significant difference between the average score of all domains and the total score of lifestyle (P>0.05). Though there was a significant difference between the total score of lifestyle and other domains except for sport and nutrition of the two groups (P<0.05).
    Conclusion
    Education has promoted the lifestyle of hemodialysis patients. Therefore since the nature of this disease is chronic, such education can be effective in the patients’ lifestyle promotion
    Keywords: Hemodialysis patients, Education, Lifestyle promotion
  • Hamideh Shahri , Farhad Kahrazei* Pages 173-182
    Introduction
    Due to their job nature, nurses are the first group whose time is mostly associated with dying patients and their families. The aim of this study was to determine the role of attitude to the care of a dying patient in prediction of clinical anxiety and sleep quality of nurses in Zahedan city.
    Methods
    This is a descriptive-correlational study. The statistical population of the study included all nurses working in medical sciences hospitals of Zahedan. 130 nurses were selected by available sampling method; they completed the Clinical Anxiety Scale of Thyer & Westhuis (1989), Scale for the End of Life Caregiving Appraisal of Lee, Yoo & Kim (2009) and the Pittsburgh Sleep Quality Questionnaire (1989). Data were analyzed using Pearson correlation and stepwise regression and SPSS19.
    Results
    Findings showed that in components of attitude to patient care there was a positive correlation between physical suffering and burden with clinical anxiety (P<0.01); there was also a negative correlation between maturation with clinical anxiety (P<0.01) and social support pursuit with clinical anxiety (P<0.01). There was a positive correlation between physical suffering and burden with quality of sleep (P<0.01), and there was a negative correlation between maturation and sleep quality (P<0.01). Also, in stepwise regression analysis, two components of burden and maturation of 0.165 variance of clinical anxiety and components of physical suffering and burden a 0.254 predicted the variance of sleep quality.
    Conclusion
     
    Introduction
    Due to their job nature, nurses are the first group whose time is mostly associated with dying patients and their families. The aim of this study was to determine the role of attitude to the care of a dying patient in prediction of clinical anxiety and sleep quality of nurses in Zahedan city.
    Methods
    This is a descriptive-correlational study. The statistical population of the study included all nurses working in medical sciences hospitals of Zahedan. 130 nurses were selected by available sampling method; they completed the Clinical Anxiety Scale of Thyer & Westhuis (1989), Scale for the End of Life Caregiving Appraisal of Lee, Yoo & Kim (2009) and the Pittsburgh Sleep Quality Questionnaire (1989). Data were analyzed using Pearson correlation and stepwise regression and SPSS19.
    Results
    Findings showed that in components of attitude to patient care there was a positive correlation between physical suffering and burden with clinical anxiety (P<0.01); there was also a negative correlation between maturation with clinical anxiety (P<0.01) and social support pursuit with clinical anxiety (P<0.01). There was a positive correlation between physical suffering and burden with quality of sleep (P<0.01), and there was a negative correlation between maturation and sleep quality (P<0.01). Also, in stepwise regression analysis, two components of burden and maturation of 0.165 variance of clinical anxiety and components of physical suffering and burden a 0.254 predicted the variance of sleep quality.
    Conclusion
    According to the results, the positive attitude to the care of a dying patient can help to reduce the level of clinical anxiety and increase the quality of sleep in nurses
    Keywords: Attitude, End-of-life care, Clinical anxiety, Sleep quality
  • Fatemeh SHobeiri , Khadigeh Afshari*, Maryam Farhadian Pages 183-190
    Introduction
    Proper nutrition during pregnancy is very important. The purpose of this study was to determine the effect of education on knowledge and nutritional behavior of pregnant women referring to Hamadan health centers in 2016.
    Methods
    The present study is a quasi-experimental study. 100 pregnant women referred to selected health centers of Hamadan who fit the criteria for entering the study, participated in the study after obtaining informed consent and were randomly assigned to intervention and control groups. In the experimental group, in addition to routine care, nutritional behaviors training was carried out in four sessions of 45-60 minutes in two weeks. The data collection tools were demographic information and nutritional behaviors questionnaire. The validity and reliability of the questionnaires were measured. In both groups, the questionnaires were completed before, immediately and 6 weeks after the intervention. Data analysis was performed using SPSS16 and descriptive and analytical statistics (independent and paired t-test, chi square and repeated measures analysis).
    Results
    According to Chi-square test, there was no significant difference between the two groups in terms of age, occupation, education, BMI, sport, and family income, and were homogeneous. Before the intervention, the two groups were homogeneous in terms of the mean scores of components of Pender Health Promotion Model. After the intervention in the experimental group, the nutritional behavior scores and components of Pender Health Promotion Model increased significantly (P<0.001) compared to the control group.
    Conclusion
    Results of this study showed that using the principled education based on the Pender Health Promotion Model, women’s awareness of proper nutrition during pregnancy can be increased
    Keywords: Education, Nutritional behavior, Pregnant women, Pender Health Promotion Model
  • Amin Koraei Dr, Zahra Dasht Bozorgi Dr*, Simeen Zahery Abdh Vand Pages 191-202
    Introduction
    Infertility is one of the bitter experiences of life. Several psychological problems result from infertility for the individual. The purpose of this study was to investigate the direct and indirect effects of coping strategies with stress on adaptation to infertility through the quality of marital relationships in infertile women.
    Methods
    This was a correlation study, a path analysis type. The statistical population incuded 120 women who were chosen from women referred to infertility clinics and private and government based hospitals in the city of Ahvaz. Tools used in this research were: Scale Coping with infertility (AIS), marital quality questionnaire (QMI) and a coping strategies questionnaire (CISS). The proposed model was evaluated using structural equation modeling. The indirect relationships were tested using Bootstrap (AMOS-21).
    Results
    The results showed that the proposed model fit was acceptable and all direct routes are statistically meaningful. Also all indirect routes (the relationship between problem-focused coping strategies, emotion and avoidance of compatibility with the disease through the quality of the marital relationship) were significant.
    Conclusion
    Infertility is a stress and coping with stress had an impact on the quality of their marital relationship and their marital status affects the compatibility with infertility
    Keywords: Infertility, Coping strategies with stress, Marital quality, Compatibility with the disease
  • Akbar Bahmani Dr, Amin Biglarkhani*, Gholam Hossein Fallahinia , Fatemeh Shirani Pages 203-210
    Introduction
    Knowledge management in health care system can reduce medical errors, increase the quality of care, organizational learning and promote cooperation, innovation and cause cost reduction. The success of successful organizations lies in the organizational culture and employees’ beliefs. The aim of this research was to investigate the relationship between organizational culture and knowledge management in Hamadan educational-therapeutic hospitals.
    Methods
    The present study was a correlational study-related survey which was carried out in a cross-sectional way on 300 nurses in Hamadan’s educational-therapeutic hospitals in 2017. Robbins organizational culture questionnaires and Nanoka Knowledge Management have been used to collect information. Data were analyzed using SPSS24 and descriptive (mean, deviation and variance) and analytical (Pearson correlation coefficient) methods were used.
    Results
    In this study, the organizational culture of nurses (with a score of 2.5) and knowledge management (with score of 3.16) were in appropriate conditions. There was a positive and significant relationship between organizational culture and knowledge management (r = 0.639, P=0.001). All components of organizational culture with knowledge management have a positive and significant correlation.
    Conclusion
    According to the results of the study, if organizational culture and its components are improved, the progress and improvement of knowledge management will increase the quality of health care services. It is suggested that in the process of establishing knowledge management in medical centers, attention should be paid to the structural and cultural dimensions of the organization, in particular the development of individual creativity and leadership style, coherence and integrity
    Keywords: Organizational culture, Knowledge management, Hospital, Nurse