فهرست مطالب

مراقبت پرستاری و مامایی ابن سینا - سال سی و دوم شماره 4 (پیاپی 92، پاییز 1403)

مجله مراقبت پرستاری و مامایی ابن سینا
سال سی و دوم شماره 4 (پیاپی 92، پاییز 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/08/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نفیسه زارعی، رضا نگارنده، جمال الدین بگجانی*، الهام قاسمی، محبوبه مرادی صفحات 254-263
    سابقه و هدف

     هنگام بستری کودک، توجه و درک نیازهای والدین، به اندازه درک نیازهای کودک اهمیت دارد. با توجه به اهمیت موضوع این مطالعه با هدف طراحی و روان سنجی پرسش نامه نیازهای والدین کودکان بستری در ایران انجام شد.

    مواد و روش ها

     پرسش نامه اولیه بر اساس پرسش نامه های موجود و بررسی وسیع متون طراحی شد. روایی صوری و محتوی به دو روش کمی و کیفی سنجیده شد. تعیین روایی سازه، با رویکرد تحلیل عاملی اکتشافی در نرم افزار Jamovi مبتنی بر R انجام شد. پایایی ابزار با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ و ضریب همبستگی درون خوشه ای تعیین شد.

    یافته ها

     در بررسی کیفی روایی صوری و محتوی تغییرات لازم بر طبق نظر پانل خبرگان اعمال شد. در روایی محتوای کمی 3 گویه حذف و 4 گویه بازبینی شدند. CVR و  CVIکل پرسش نامه به ترتیب 0.97 و 0.98 به دست آمد. پرسش نامه با 38 گویه وارد مرحله روایی سازه شد و با تحلیل عامل اکتشافی 18 گویه حذف شد و 20 گویه باقی ماند. آزمون کفایت نمونه ها کفایت نمونه گیری را نشان داد و بر اساس تحلیل موازی، تعداد 6 فاکتور استخراج شد که 46.8 % واریانس را تبیین می کردند. یک فاکتور که تنها شامل دو گویه بود، حذف شد و در نهایت فاکتورهای استخراج شده شامل ارتباط مبتنی بر احترام، راحتی و آسایش، اعتماد، کسب اطلاعات و نیازهای اعضای خانواده (همه دارای 4 گویه) بودند. ضریب همبستگی درون خوشه ای 0.92 و ضریب آلفای کرونباخ 0.95 به دست آمد.

    نتیجه گیری

     ابزار سنجش نیازهای والدین، دارای ویژگی های روایی و پایایی مناسب و متناسب با ارزش های فرهنگی ایران است و می تواند برای بررسی نیازهای والدین استفاده شود.

    کلیدواژگان: طراحی پرسش نامه، روان سنجی، نیاز، والدین، کودک بستری
  • سمیرا قربانی، شهربانو صالحین*، علی محمد نظری، سیده سلماز طالبی، افسانه کرامت صفحات 264-274
    سابقه و هدف

    ناباروری بحرانی در زندگی افراد ایجاد می کند که می تواند پیامدهای روانشناختی زیادی داشته باشد و یکی از این پیامدها کاهش کیفیت زندگی جنسی است. از آنجایی که همسران مردان نابارور در بسیاری از حیطه ها از جمله حیطه جنسی به اندازه زنان نابارور دچار استرس می شوند، پژوهش حاضر به تعیین تاثیر گروه درمانی وجودی بر کیفیت زندگی جنسی زنان که مواجه با ناباروری با عامل مردانه هستند، پرداخته است.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر از نوع کارآزمایی بالینی کنترل شده تصادفی در سال 1400- 1399 درباره 96 زن 20 تا 45 سال مواجه با ناباروری با علت مردانه انجام شد. نمونه ها به صورت تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسش نامه دموگرافیک و پرسش نامه کیفیت زندگی جنسی بوده است. مداخله در هشت جلسه 90 دقیقه ای در هفته بر اساس مدل مشاوره گروه درمانی وجودی انجام شد. داده ها قبل و بعد از مداخله جمع آوری شده اند و با استفاده از ابزار spss نسخه 25 تجزیه و تحلیل شده اند. سطح معناداری کمتر از 0.05 است.

    یافته ها

    پس از مداخله، میانگین نمره کیفیت زندگی جنسی در گروه مداخله (17.83 ± 67.42) بوده که افزایش معنادار آماری در مقایسه با قبل مداخله و همچنین در مقایسه با گروه کنترل نشان داده است (P<0.001). مقایسه میانگین اختلاف نمره کیفیت زندگی جنسی در دو زمان بین گروه مداخله و کنترل تفاوت معناداری را نشان داد (P<0.001).

    نتیجه گیری

    مشاوره گروه درمانی وجودی در بهبود کیفیت زندگی جنسی در زنان مواجه شده با ناباروری با عامل مردانه، موثر است. با توجه به موثر بودن این روش استفاده از آن در انجام مشاوره در مراکز ناباروری توصیه می شود.

    کلیدواژگان: سلامت جنسی، روانشناسی وجودی، ناباروری مردان
  • فائزه صفاری مفرد، سکینه طاهرخانی*، اشرف خرمی راد صفحات 275-287
    سابقه و هدف

     دلزدگی زناشویی با پیامدهای نامطلوبی برای فرد، زوجین، خانواده و جامعه همراه است. جرئت ورزی جنسی پایین، زمینه را برای دلزدگی زناشویی فراهم می سازد. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر مشاوره مهارت های جنسی با رویکرد شناختی - رفتاری بر جرئت ورزی جنسی در زنان دچار دلزدگی زناشویی، انجام شد.

    مواد و روش ها

     این مطالعه، یک کارآزمایی بالینی است.80 زن که دچار دلزدگی زناشویی شده بودند، از مراکز جامع سلامت وابسته به دانشگاه علوم پزشکی قم انتخاب و درگروه های مداخله و کنترل قرار گرفتند. برای گروه مداخله هشت جلسه مشاوره گروهی به صورت هفتگی برگزار شد. داده ها با پرسش نامه دموگرافیک، مقیاس دلزدگی زناشویی و شاخص جرئت ورزی جنسی هالبرت جمع آوری شدند. جرئت ورزی جنسی بلافاصله و 12هفته پس از ختم مداخله، دوباره سنجیده شد. تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS 23 با آزمون های تی مستقل، کای دو، فیشر و تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر انجام شد.

    یافته ها

     قبل از مداخله، میانگین نمره جرئت ورزی جنسی بین دو گروه تفاوت آماری معنا داری نداشت. میانگین و انحراف معیار نمره جرئت ورزی جنسی در گروه مداخله از 11.67±34.1 در قبل از مداخله به 9.68±74.11 و 8.46±56.8 در زمان های پس آزمون و پیگیری رسید. این مقادیر برای گروه کنترل به ترتیب11.00±33.5، 64 .10±36.7و 11.08±37.3 بود. براساس نتایج میانگین نمره جرئت ورزی جنسی در دو گروه مداخله و کنترل و در سه مقطع زمانی بررسی شده، تفاوت آماری معنا داری داشت .(p<0.001)

    نتیجه گیری

     مشاوره مهارت های جنسی با رویکرد شناختی - رفتاری منجر به افزایش جرئت ورزی جنسی در زنان دلزده زناشویی شد؛ بنابراین، می توان از این رویکرد به عنوان یک مداخله روان شناختی موثر برای افزایش جرئت ورزی جنسی در زنانی که دچار دلزدگی زناشویی هستند، بهره برد.

    کلیدواژگان: مهارت های جنسی، آموزش جنسی، درمان شناختی - رفتاری، جرئت ورزی جنسی، دلزدگی زناشویی، ملالت
  • فاطمه حسن پور، مژگان جوادنوری*، الهام مراغی، فریبا زرگر شیرازی صفحات 288-298
    سابقه و هدف

    اضطراب بارداری به دلیل نگرانی های فرد درباره بارداری، زایمان، سلامت نوزاد و فرزندپروری آینده ایجاد می شود و اثرات نامطلوب بر پیامدهای بارداری دارد. مطالعات در زمینه تاثیر آموزش مهارت های زندگی بر سلامت روان زنان باردار اندک و نتایج گاهی متناقض است. پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش مهارت های زندگی ازسوی مامای آموزش دیده بر اضطراب بارداری انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه یک کارآزمایی کنترل دار تصادفی است که از آبان تا اسفند 1399 در آبادان انجام شد. 86 زن باردار با اضطراب بارداری بر طبق معیارهای ورود از شش درمانگاه انتخاب و به صورت تصادفی با طرح بلوک های جایگشتی در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. گروه مداخله به مدت شش هفته، هر هفته یک جلسه 90 دقیقه ای تحت آموزش مهارت های زندگی (خودآگاهی، حل مسئله، مقابله با استرس، مقابله با هیجانات، ارتباط بین فردی) قرار گرفتند. از آزمون های مربع کای، تی مستقل، و مدل آنالیز کوواریانس برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    پیش از مداخله، دو گروه از نظر متغیرهای دموگرافیک، مامایی و اضطراب بارداری اختلاف معناداری نداشتند. پس از مداخله آموزشی، میانگین نمره کل اضطراب بارداری (p<0.001) و حیطه های ترس از زایمان (p<0.001)، ترس از تغییر روابط زناشویی (p<0.0001)، ترس از تولد کودک معلول (p<0.01)، ترس از تغییرات خلق وخو (p<0.0001) و ترس های خودمحورانه مادر (p<0.001) در گروه مداخله به طور معناداری کمتر از گروه کنترل بوده است.

    نتیجه گیری

    آموزش منتخبی از مهارت های زندگی با ماما و در یک دوره کوتاه تر از برنامه های مرسوم، در کاهش اضطراب بارداری موفقیت آمیز بوده است. ماماها می توانند این رویکرد را به عنوان یک روش موثر غیردارویی و کم هزینه در دوران بارداری ارائه دهند.

    کلیدواژگان: مهارت های زندگی، اضطراب، بارداری، آموزش، ماما
  • سرگل شفیعی، بتول خداکرمی*، فرزانه سلطانی، قدرت الله روشنایی صفحات 299-310
    سابقه و هدف

    به منظور کاهش پیامدهای نامطلوب نرخ پایین باروری، لازم است مداخلاتی صورت گیرد؛ بنابراین، هدف مطالعه، تعیین تاثیر مشاوره بر دانش و نگرش فرزندآوری در زوجین تکفرزند است که به مراکز جامع سلامت شهر همدان مراجعه کرده اند.

    مواد و روش ها

    مطالعه مداخله ای با طرح پیش آزمون و پس آزمون در دو گروه مداخله و کنترل در سال 1401 به انجام رسید. جامعه پژوهش همه زوجین تکفرزند که به مراکز جامع سلامت شهر همدان مراجعه کرده اند، است. نمونه ها 92 نفر بوده که به روش بلوک جایگشتی وارد مطالعه شده اند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه محققساخته بوده است و سوال ها در سه بخش دموگرافیک، آگاهی و نگرش تدوین شده اند. مشاوره در4 جلسه 60 تا 90 دقیقهای، یک جلسه در هفته انجام شده است. تحلیل داده ها با آماره های توصیفی و تحلیلی (تی استیودنت، تی زوجی) در سطح معنا‎داری‎ 5 درصد انجام شده است.

    یافته ها

    میانگین نمره دانش فرزندآوری زنان بین دو گروه مداخله و کنترل بعد از مداخله و یک ماه بعد از مداخله تفاوت معنا دار آماری داشته است (0.001=p)؛ اما میانگین نمره نگرش فرزندآوری زنان و مردان در دو گروه آزمون و کنترل قبل از مداخله، بعد از مداخله و یک ماه بعد از مداخله تفاوت معنادار آماری نداشته است (P>0.05).

    نتیجه گیری

    مشاوره ابزار موثر برای افزایش دانش و بهبود نگرش زوجین در زمینه فرزندآوری است.

    کلیدواژگان: فرزندآوری، مشاوره، نگرش، دانش
  • عباس عبادی، فاطمه قویدل، حمید شریف نیا، سیده زهرا اعمی* صفحات 311-319
    سابقه و هدف

    اختلال پیوند پس از زایمان از مهم ترین اختلالات در رابطه مادر و نوزاد در دوره پس از زایمان است. هدف از این مطالعه ترجمه و اعتبارسنجی پرسش نامه پیوند پس از زایمان در مادران ایرانی بوده است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه از روش توصیفی - تحلیلی مقطعی استفاده شد. پس از کسب اجازه از طراح اصلی پرسش نامه، برای ترجمه پرسش نامه اصلی از انگلیسی به فارسی از روش ترجمه بازترجمه استفاده شد. سپس به دنبال روایی صوری کیفی، نمونه ای از مادران نخست زا پرسش نامه را تکمیل کردند و روایی سازه با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی بررسی شد. پایایی با انجام تحلیل همسانی درونی (میانگین همبستگی بین گویه ای، آلفای کرونباخ و امگا مک دونالد) و پایایی سازه ارزیابی شد.

    یافته ها

    در مجموع 263 مادر نخست زا پرسش نامه را تکمیل کردند. تجزیه و تحلیل عاملی اکتشافی نسخه 13 موردی پرسش نامه پیوند پس از زایمان را با ساختار سه عاملی (عامل عمومی، طرد و خشم و اضطراب در مورد مراقبت) 49.19٪ از واریانس کلی مشاهده شده را تبیین کرد و روایی سازه این ابزار را تایید کرد. ضریب آلفای کرونباخ برای خرده مقیاس ها 0.744 بود. پایایی آزمون بازآزمون (0.850 - 0.952) پرسش نامه با فاصله دو هفته نشان دهنده دامنه خوب پایایی است.

    نتیجه گیری

    یافته ها نشان داد پرسش نامه پیوند پس از زایمان (نسخه فارسی 25 موردی)، ابزاری قابل اعتماد و معتبر برای غربالگری و شناسایی اختلال پیوند پس از زایمان در جمعیت مادران ایرانی است.

    کلیدواژگان: پیوند، ایران، مادر و نوزاد، پس از زایمان، پرسش نامه
  • فاطمه محمدی، مهدی رنجبران، حامد بیکدلی، زینت جورابچی* صفحات 320-330
    سابقه و هدف

    در سال های اخیر قطع زودهنگام شیردهی انحصاری در ایران در حال افزایش است. افزایش سطح آگاهی مادران از مهمترین عوامل موثر در ارتقای تغذیه انحصاری با شیر مادر است؛ یکی از بهترین روش های آموزشی درباره چالش های سلامتی، مدل اعتقاد بهداشتی است. مطالعه حاضر، با هدف تعیین تاثیر مداخله آموزشی مبتنی بر مدل اعتقاد بهداشتی بر میزان خودکارآمدی شیردهی در مادران انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه یک کارآزمایی بالینی تصادفی شده شاهد دار است که درباره 120 زن باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی شهر قزوین انجام شد. نمونه ها با روش تخصیص تصادفی بلوکی 4 تایی به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. گروه مداخله از هفته 36 به بعد، 4 جلسه آموزشی شیردهی، مبتنی بر سازه های مدل اعتقاد بهداشتی، به صورت مجازی دریافت کردند. گروه کنترل مراقبت های روتین دوران بارداری را دریافت کردند. پرسشنامه خودکارآمدی شیردهی و مدل اعتقاد بهداشتی، قبل از زایمان و 1، 4 و 6 هفته پس از آن تکمیل شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار spss26 انجام شد. سطح معنا داری همه آزمونها 0.05 در نظرگرفته شد.

    یافته ها

    بعد از انجام مداخله، تفاوت آماری معنا داری در میانگین دو گروه از نظر سازه های مدل اعتقاد بهداشتی مشاهده شد (p<0.05). همچنین میانگین نمرات خودکارآمدی شیردهی در هفته اول بعد از مداخله در گروه کنترل 4.65 ± 52.23 و در گروه آزمون 4.09 ± 55.8 بوده که از نظر تفاوت آماری معنادار بوده است (P<0.001).

    نتیجه گیری

    مداخله آموزشی بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی می تواند میزان خودکارآمدی شیردهی مادران را بهبود دهد؛ بنابراین، مراقبان بهداشتی می توانند از آن به عنوان روش آموزشی قابل اعتماد و در دسترس استفاده کنند.

    کلیدواژگان: مدل اعتقاد بهداشتی، خودکارآمدی، شیردهی انحصاری، شیر مادر
  • الهه امیر خلیلی، منصوره جمشیدی منش* صفحات 331-340
    سابقه و هدف

    عملکرد جنسی زنان بعد از زایمان با تغییرات همراه است و عواملی بر آن نقش دارند. هدف از مطالعه تعیین ارتباط عملکرد جنسی با باورهای ناکارآمدی جنسی بعد از زایمان است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی بر 352 زن نخست زا بعد از زایمان در 14 مرکز بهداشت منتخب دانشگاه علوم پزشکی ایران با روش نمونه گیری چندمرحله ای انجام شده است. ابزار جمع آوری داده ها شامل پرسش نامه دموگرافیک، سابقه بارداری، باورهای ناکارآمدی جنسی و شاخص عملکرد جنسی بوده است. تجزیه و تحیل داده ها با استفاده از نرم افزارSPSS24  انجام شده است. داده ها با استفاده از میانگین و انحراف معیار و فراوانی و درصد توصیف شده اند. برای ارتباط متغیرهای عملکرد جنسی و باورهای ناکارآمدی جنسی از مدل رگرسیونی خطی چندگانه به روش گام به گام استفاده شده است. سطح معناداری کمتر از 0.05 در نظر گرفته شده است.

    یافته ها

    در این پژوهش 19 درصد از زنان، باورهای ناکارآمدی جنسی و 73 درصد عملکرد جنسی نامطلوب داشته اند. بین باورهای ناکارآمد و عملکرد جنسی زنان نخست زا بعد از زایمان ارتباط وجود داشته (P=0.001  , B=-0.237) و 10 درصد از واریانس عملکرد جنسی پیش بینی شده است.

    نتیجه گیری

    در این مطالعه باورهای ناکارآمد جنسی زنان نخست زا که در 2 تا 12 ماهگی بعد از زایمان بوده اند، نسبتا بالا بوده است. به دلیل ارتباط آن با اختلال عملکرد جنسی، به نظر میرسد باورهای جنسی باید در مشاوره های ازدواج و تا زمان بارداری لحاظ شود.

    کلیدواژگان: باورهای ناکارآمدی جنسی، عملکرد جنسی زنان، نخست زا، بعد از زایمان
|
  • Nafiseh Zarei, Reza Negarandeh, Jamalodin Begjani*, Elham Ghasemi, Mahboube Moradi Pages 254-263
    Background and Objective

    When a child is hospitalized, understanding and considering the needs of parents is as important as recognizing the needs of the child. Considering the critical importance of this subject, the present study aimed to design and assess the psychometric properties of the needs of parents with hospitalized children in Iran.

    Materials and Methods

    The initial questionnaire was designed based on existing questionnaires and an extensive literature review. Face and content validity were assessed using two quantitative and qualitative methods. Construct validity was determined using the exploratory factor analysis approach in R-based Jamovi software. The reliability of the tool was determined by calculating the Cronbach's alpha coefficient and intra-cluster correlation coefficient.

    Results

    In the qualitative review of face and content validity, the necessary changes were applied according to the expert panel's opinion. In quantitative content validity, three items were removed, and four items were revised. The content validity ratio (CVR) and the content validity index (CVI) of the whole questionnaire were obtained as 0.97 and 0.98, respectively. The questionnaire entered the construct validity stage with 38 items; 18 items were removed by exploratory factor analysis, and 20 remained. Kaiser-Meyer-Olkin test displayed the adequacy of sampling, and based on parallel analysis, six factors were extracted, which explained 46.8% of the variance. One factor that only included two items was removed, and finally, the extracted factors included "communication-based on respect," "comfort, "trust," "acquiring information," and "needs of family members" (all with four items). The intra-cluster correlation coefficient was 0.92, and Cronbach's alpha coefficient was 0.95.

    Conclusion

    As evidenced by the results of this study, the under-study questionnaire for gauging parents' needs enjoys appropriate validity and reliability. It fits with Iranian cultural values and can be used to assess parents' needs.

    Keywords: Questionnaire Development, Psychometric, Need, Parents, Hospitalized Children
  • Samira Ghorbani, Shahrbanoo Salehin*, Ali Mohamad Nazari, Seyedeh Solmaz Talebi, Afsaneh Keramat Pages 264-274
    Background and Objective

    Infertility leads to a crisis in people's lives that can have many psychological consequences, and one of these consequences is the reduction of the quality of sexual life. Since the spouses of infertile men are as stressed as infertile women in many aspects, including sexual life, the present research aimed to investigate the effect of existential group therapy on the quality of sexual life of women who have dealt with male factor infertility.

    Materials and Methods

    The present study followed a randomized controlled clinical trial from 2020-2021 on 96 women aged 20-45 with male-caused infertility. The samples were randomly divided into intervention and control groups. The data collection tool included a demographic questionnaire and a questionnaire on the quality of sexual life. The intervention was carried out in eight 90-minute sessions per week based on the existential group therapy counseling model. The data were collected before and after the intervention and analyzed using the SPSS (version 25) software. It is noteworthy that the level of significance was lower than 0.05.

    Results

    Following the intervention, the quality of sexual life score in the intervention group was 67.42±17.83, indicating a statistically significant improvement compared to the pre-intervention scores and the control group (P<0.001). The analysis of the mean difference in the quality of sexual life scores between the two time points for the intervention and control groups revealed a significant difference (P<0.001).

    Conclusion

    Existential group therapy counseling is effective in improving the quality of sexual life in women faced with male-factor infertility. Due to the effectiveness of this method, it is recommended to be used in counseling in infertility centers.

    Keywords: Existential Psychology, Male Infertility, Sexual Health
  • Faezeh Saffari Mofrad, Sakineh Taherkhani*, Ashraf Khoramirad Pages 275-287
    Background and Objective

    Marital disillusionment is associated with adverse consequences for individuals, couples, families, and society. Low sexual assertiveness paves the way for marital disillusionment. The present study aimed to determine the effect of sexual skills counseling with a cognitive-behavioral approach on sexual assertiveness in women suffering from marital disillusionment.

    Materials and Methods

    This study was a clinical trial involving 80 women experiencing marital disillusionment selected from comprehensive health centers affiliated with Qom University of Medical Sciences, Qom, Iran. They were assigned to intervention and control groups. Eight weekly sessions were held for the intervention group. Data were collected using demographic questions, the marital disillusionment scale (MDS) and Halbert index of sexual assertiveness. Sexual assertiveness was remeasured immediately and 12 weeks after the end of the intervention.  Data was analyzed using the SPSS (version 23) software using independent t-test, Chi-square test, Fisher’s exact test, and repeated measures ANOVA.

    Results

    The mean score of sexual assertiveness did not have a statistically significant difference between the groups before the intervention. The mean and standard deviation of the sexual assertiveness score in the intervention group changed from 34.1±11.67 before the intervention to 74.9±11.68 and 56.8±8.46 in the post-test and follow-up periods, respectively. These values for the control group were 33.5±11.00, 36.7±10.64, and 37.3±11.08, respectively. According to the results, the mean score of sexual assertiveness between the intervention and control groups and at the examined three time points had a statistically significant difference (P<0.001).

    Conclusion

    Sexual skills counseling with a cognitive-behavioral approach led to an increase in sexual assertiveness in women suffering from marital disillusionment. Therefore, this approach can be used as an effective psychological intervention to increase sexual assertiveness in these women.

    Keywords: Boredom, Cognitive Behavioral Therapy, Marital Disillusionment, Sexual Assertiveness, Sex Education, Sexual Skills
  • Fatemeh Hassanpour, Mozhgan Javadnoori*, Elham Maraghi, Fariba Zargar Shirazi Pages 288-298
    Background and Objective

    Pregnancy anxiety is triggered  by a woman's concerns about pregnancy, childbirth, the health of the baby, and future parenting  negatively affecting pregnancy outcomes. Studies addressing the impact  of life skills training on health, particularly in pregnant women, are rare with inconclusive findings. The present study aimed to assess the effect of life skills training by a trained midwife on the mitigation of  pregnancy anxiety.

    Materials and Methods

    This randomized controlled trial was conducted in Abadan, Iran, in 2020. After assessing 180 pregnant women for eligibility, 86 pregnant women were selected from six clinics according to the inclusion criteria and allocated to control or intervention groups randomly. The intervention group underwent a 90-minute life skills training(self-awareness, problem-solving, coping with stress, coping with emotions, interpersonal relationships)every week for six weeks. Data were analyzed using a Chi-squared test, paired t-test, and ANCOVA method.

    Results

    No differences were detected between the two groups in terms of demographic and obstetric characteristics, as well as the mean scores of pregnancy anxiety and its domains. After the intervention, the mean score of pregnancy anxiety(P<0.001) and domains of self-centered fears(P<0.001), fear of giving birth(P<0.001), fear of bearing a handicapped baby(P<0.01), concern about mood changes(P<0.0001), and concern over changes in the marital relationship(P<0.0001), in the intervention group were significantly lower than those in the control group.

    Conclusion

    The implementation of selected life skills training by a midwife in a course shorter than that of the current courses could successfully reduce pregnancy-related anxiety. Therefore, it can be used by midwives as an effective non-pharmacologic approach in pregnancy .

    Keywords: Anxiety, Education, Life Skills, Midwife, Pregnancy, Psychological Adaptation
  • Sargol Shafiei, Batul Khodakarami*, Farzaneh Soltani, Ghodratollah Roshanaei Pages 299-310
    Background and Objective

    In order to reduce the adverse consequences of low fertility rates, interventions must be taken. The present study aimed to determine the effect of counselling on the knowledge and attitude of childbearing in single-child couples referring to health centers in Hamadan, Iran.

    Materials and Methods

    An interventional study with a pre-test and post-test design was conducted in two groups, cases and controls, in 2022. The research population consisted of couples with one child referred to health centers in Hamadan, who were included in the study by stratified random sampling method. The total sample was estimated to be 92 couples. Furthermore, the data collection tool was a researcher-developed questionnaire with three sections: demographics, awareness, and attitudes.

    Results

    The independent t-test revealed that the average score of women's fertility knowledge in the test and control groups, both immediately after the intervention and one month later, exhibited a statistically significant difference. There was no statistically significant difference in the average score of the childbearing attitude of women and men in the two test and control groups before the intervention, after the intervention and one month after the intervention (P>0.05).

    Conclusion

    In general, the results of the present research demonstrated that counselling is an effective tool in increasing knowledge in the field of childbearing and improving attitudes over time. Additionally, strategies to increase the fertility rate should be developed with short-term, medium-term, and long-term planning in mind.

    Keywords: Parenting, Counselling, Attitude, Knowledge
  • Abbas Ebadi, Fatemeh Ghavidel, Hamid Sharif Nia, Seyedeh Zahra Aemmi* Pages 311-319
    Background and Objective

    Postpartum bonding disorder is a significant impairment in the mother-infant relationship during the postpartum period. The present study aimed to translate and validate the Postpartum Bonding Questionnaire (PBQ) in Iranian mothers.

    Materials and Methods

    A descriptive, cross-sectional survey design was employed in the current investigation. With the developer's permission, a back-translation procedure was used to translate the original questionnaire from English to Persian. Then, following qualitative face validity, a sample of primiparous mothers completed the questionnaire, and construct validity was assessed using exploratory factor analyses. Moreover, reliability was evaluated using internal consistency analysis (average inter-item correlation, Cronbach’s alpha, and McDonald’s omega) and construct reliability.

    Results

    A total of 263 primiparous mothers completed the questionnaire. Exploratory factor analysis revealed the 13-item version of the PBQ with a three-factor (‘general factor,’ ‘rejection and anger,’ and ‘anxiety about care’) structure, which explained 49.19% of the overall variance observed, and this confirmed the construct validity of the tool. Cronbach's alpha coefficient for the subscales was equal to 0.744. In addition, the test-retest reliability (0.850-0.952) of the questionnaire with a two-week interval indicated an acceptable range of reliability.

    Conclusion

    The findings indicate that the Persian version of the 25-item PBQ is a reliable and valid tool for screening and identifying the postpartum bonding disorder among Iranian mothers.

    Keywords: Bonding, Iran, Mother-Infant, Postpartum, Questionnaire
  • Fatemeh Mohammadi, Mahdi Ranjbaran, Hamed Bigdeli, Zinat Jourabchi* Pages 320-330
    Background and Objective

    The increasing of early discontinuation of exclusive breastfeeding in Iran has been observed in recent years. Enhancing maternal awareness is a pivotal factor in advancing exclusive breastfeeding rates. One of the best teaching methods about health challenges is the health belief model. The primary objective of this study was to determine the impact of an educational intervention grounded in the health belief model on maternal breastfeeding self-efficacy.

    Materials and Methods

    This research constitutes a randomized controlled clinical trial involving 120 pregnant women who sought care at Qazvin health centers. Through the random allocation method of 4 blocks, the participants were assigned to either the intervention group or the control group. Commencing from the 36th week of pregnancy, the intervention group underwent 4 virtual breastfeeding training sessions, structured around the principles of the health belief model. Meanwhile, the control group received standard prenatal care. Prior to delivery and at 1, 4, and 6 weeks postpartum, participants completed the breastfeeding self-efficacy questionnaire and health belief model assessments. Data analysis was carried out tilizing SPSS26 software, with a predetermined significance level of 0.05 for all statistical tests.

    Results

    Following the intervention, a statistically significant difference was noted in the mean values between the two cohorts with regard to the components of the health belief model (p<0.05). Furthermore, the mean self-efficacy ratings during the initial week post-intervention were 52.23±4.65 in the control group and 55.8±4.09 in the experimental group, which was statistically significant (p<0.001).

    Conclusion

    Educational intervention utilizing the health belief model has demonstrated the potential to enhance the level of breastfeeding self-efficacy among mothers. Consequently, healthcare professionals can consider employing this approach as a dependable and easily accessible educational tool.

    Keywords: Health Belief Model, Self-Efficacy, Exclusive Breastfeeding, Breast Milk
  • Elahe Amirkhalili, Mansoureh Jamshidimanesh* Pages 331-340
    Background and Objective

    Women's sexual functioning changes after childbirth, and various factors play a role in it. The aim of this study was to determine the relationship between sexual functioning and dysfunctional sexual beliefs after childbirth.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was conducted on 352 primiparous women after childbirth in 14 selected healthcare centers affiliated with the Iran University of Medical Sciences using a multi-stage sampling method. The data collection tools included a demographic questionnaire, pregnancy history, dysfunctional sexual beliefs, and a sexual functioning index. Data analysis was performed using SPSS 24 software, and the data were described using means, standard deviations, frequencies, and percentages. A stepwise multiple linear regression model was used to assess the relationship between sexual functioning variables and dysfunctional sexual beliefs. A significance level of less than 0.05 was considered.

    Results

    In this study, 19 percent of women had dysfunctional sexual beliefs, and 73 percent had undesirable sexual functioning. There was a significant correlation between dysfunctional beliefs and sexual functioning in primiparous women after childbirth (p = 0.001, β = -0.237), predicting a 10 percent variance in sexual functioning.

    Conclusion

    In this study, dysfunctional sexual beliefs were relatively high among primiparous women within 2 to 12 months after childbirth. Due to its association with sexual dysfunction, it seems that sexual beliefs should be addressed in marital counseling and throughout pregnancy.

    Keywords: Ineffective Sexual Beliefs, Sexual Function, Primiparous, Postpartum