فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات اقتصاد انرژی
پیاپی 59 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1398/01/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • صدیقه سادات سیدعلی روته*، فتحاللهتاری، عاطفه تکلیف، عبدالرسول قاسمی صفحات 1-34

    گاز طبیعی به‏ عنوان یکی از حامل‏های انرژی، از لحاظ ملی و بین المللی اهمیت زیادی دارد. از این‏رو تخصیص بهینه آن به بخش‏های مختلف یکی از مهم ترین مسائل اقتصادی به ویژه در رویکرد اقتصاد مقاومتی می باشد. هدف پژوهش حاضر نیز بررسی موضوع تخصیص بهینه گاز طبیعی به بخش‏های مختلف با توجه به سیاست‏های اقتصاد مقاومتی است. در این پژوهش ابتدا به کمک مطالعات کتابخانه ای و مصاحبه با خبرگان صنعت نفت و گاز، شاخص های مطرح برای اولویت بندی تخصیص به بخش‏های مختلف شناسایی و سپس با استفاده از ابزار پرسشنامه و روش آنتروپی، اهمیت شاخص های مطرح و ارزش کمی شاخص های مهم برای اولویت بندی تخصیص گاز از منظر خبرگان تعیین شد. حجم نمونه براساس روش کوکران، 62 نفر مشخص گردید. روش تجزیه و تحلیل داده ها آمار توصیفی و استنباطی (آزمون t) با استفاده از نرم افزار Spss22 می‏باشد. در ادامه با استفاده از تکنیک تصمیم گیری چند شاخصه TOPSIS بخش‏های مختلف اولویت‏بندی موزون و به کمک تکنیک تصمیم‏گیری چند هدفه و اطلاعات موجود سهم بهینه بخش‏های مختلف از منابع محدود گاز مشخص گردیده است.
    مطابق نتایج به دست آمده شاخص ارزش افزوده، مهم‏ترین شاخص و تنوع سازی سبد انرژی، اشتغالزایی، الزامات استراتژیک، امنیت انرژی و شاخص عدالت اجتماعی به ترتیب دومین تا ششمین شاخص مهم برای اولویت بندی بخش‏های مختلف می باشد. تخصیص بهینه گاز به صادرات دارای رتبه اول و بخش تزریق به میادین نفتی در رتبه دوم و دیگر بخش ها شامل پتروشیمی، صنعت، نیروگاه و بخش خانگی و تجاری به ترتیب دارای رتبه سوم تا ششم می باشند.
    طبقه بندی JEL: O13, C61, C53, D61, D81, Z00 , Q41
    کلیدواژگان: تخصیص گاز، اقتصاد مقاومتی، شاخص، اولویت بندی، مدل‏های تصمیم گیری چند شاخصه، GP
  • سیدعلی رضا کازرونی *، حسین اصغرپور، علی آقامحمدی، الهام ذکایی علم داری صفحات 35-54

    هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر فساد اداری بر انتشار دی اکسید کربن در کشورهای توسعه یافته و درحال توسعه طی سال‏های 2012- 2003 با استفاده از داده های تابلویی و روش گشتاورهای تعمیم یافته می باشد. نتایج مطالعه نشان می دهد که فساد اداری در هر دو گروه کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه، بر میزان انتشار دی اکسیدکربن اثر معناداری دارد و این تاثیر در قالب اثرات مستقیم و غیرمستقیم بررسی می گردد. اثر مستقیم فساد اداری بر انتشار دی اکسیدکربن مثبت و ناشی از اختلالاتی است که فساد اداری در اتخاذ و اجرای قوانین زیست محیطی ایجاد می نماید و اثر غیرمستقیم آن که ناشی از تاثیر فساد اداری بر تولید ناخالص داخلی است منفی می باشد. نتایج نشان می دهد برآیند آثار مستقیم و غیرمستقیم بستگی به سطح درآمد کشورها دارد. همچنین بررسی رابطه سرانه تولید ناخالص داخلی و میزان انتشار دی اکسید کربن، وجود منحنی کوزنتس برای کشورهای توسعه یافته و وجود رابطه U شکل برای کشورهای درحال توسعه را تایید می نماید. در خصوص سایر متغیرها، تاثیر متغیرهای مربوط به وقفه متغیر وابسته، درجه باز بودن اقتصاد و میزان مصرف انرژی در هر دو گروه مثبت و متغیر سهم انرژی های تجدید‏پذیر دارای اثر منفی است.
    طبقه بندی JEL: D73، Q53، C33
    کلیدواژگان: انتشار دی اکسیدکربن، فساد اداری، کشورهای توسعه یافته، کشورهای درحال توسعه، GMM
  • مهدی پدرام*، راحله جمشیدلو، شمس الله شیرین بخش صفحات 55-83

    در حال حاضر به ‏منظور مدیریت بهینه درآمدهای نفتی این درآمدها براساس قاعده تقسیم درصدی به شرکت ملی نفت، صندوق توسعه ملی و بودجه دولت اختصاص می یابد. بر اساس این قاعده سهم شرکت نفت 5/14 درصد می باشد و سهم صندوق نرخ ثابتی است که دولت آن را تصویب می کند. هدف تحقیق حاضر ابتدا بررسی تاثیرگذاری این قاعده بر ایجاد ثبات در متغیرهای تورم و تولید اقتصاد و سپس تعیین مقدار بهینه سهم صندوق توسعه ملی از درآمدهای نفتی است. بر این اساس با استفاده از مدل خودبازگشت برداری بیزی اثر سناریوهای مختلف سهم ثابت پس انداز در صندوق (20، 30، 40 و 50 درصد) بر تورم و تولید بررسی و با وضعیت بدون وجود صندوق در اقتصاد مقایسه شده است. نتایج نشان می دهد که اولا قاعده فعلی سهم ثابت پس انداز، نوسانات تولید و تورم در اقتصاد را کاهش می دهد و عملکرد ناکارآمد این صندوق به‏دلیل سهم ثابت آن نیست. ثانیا بهترین سناریو، پس انداز 30 درصد از درآمدهای نفتی در صندوق توسعه ملی می باشد که هم سهم 5/14 درصدی سرمایه گذاری شرکت ملی نفت محفوظ است و هم کمترین نوسانات را در تولید و تورم ایجاد می کند.
    طبقه بندی JEL: Q33, Q38, C11
    کلیدواژگان: صندوق توسعه ملی، مدل BVAR، تکانه نفتی
  • طاهره رحمانی، ویدا ورهرامی* صفحات 85-119

    در قرن گذشته کشورهای توسعه یافته عضو سازمان همکاری اقتصادی و توسعه و کشورهای نفت خیز، بیشترین مصرف نفت‏خام را داشته اند. با این حال در طول دو دهه اخیر تغییرات بسیاری در بازار نفت جهانی رخ داده که بخش مهمی از آن ناشی از جهش اقتصادی دنیا و ظهور اقتصادهایی مانند چین و هند بوده است. به نظر می رسد تغییرات تقاضا موجب تغییر ساختار بازار نفت شده و به تبع آن بر میزان عرضه و تقاضای استحصال نفت‏خام اثر گذاشته است. با توجه به اتکای اقتصاد ایران به درآمدهای نفتی و تاثیرپذیری آن از نوسانات بازار بین المللی نفت، بررسی روند قیمت نفت و شناسائی نیروهای موثر بر آن از حوزه های مهم مطالعاتی ادبیات اقتصاد است. لذا در این مقاله، به بررسی تاثیر اقتصاد کشورهای توسعه یافته و اقتصادهای نوظهور بر بازار نفت‏خام جهان، با استفاده از مدل خود رگرسیون برداری ساختاری برای بازه زمانی 1986 تا 2016 میلادی پرداخته شده است. نتایج بررسی نشان می دهد که، در این بازه زمانی تاثیر کشورهای توسعه یافته بر بازار نفت‏خام کاهش و تاثیر اقتصاد کشورهای نوظهور اقتصادی بر بازار نفت خام افزایش یافته و در نتیجه تولید نفت‏خام بیشتر به سمت بازار محور بودن حرکت کرده است. در مقابل در این سال‏ها میزان اثر‏پذیری اقتصادهای توسعه یافته و نوظهور از نوسانات بازار نفت‏خام کاهش یافته و نحوه این تاثیر‏پذیری نیز تغییر کرده است.
    طبقه بندی JEL: F02, C50, C32
    کلیدواژگان: قیمت نفت، شکست ساختاری، الگوی خود رگرسیون برداری ساختاری
  • وحید خلیق *، مجید علومی بایگی صفحات 121-144

    امروزه برنامه ریزی توسعه همزمان شبکه های برق و گاز به‏عنوان روشی برای حداقل سازی هزینه های سرمایه گذاری مورد توجه قرار گرفته است. در این تحقیق انواع روش های توسعه شبکه های برق و گاز در یک مطالعه واقعی در استان خراسان مورد بررسی قرار گرفته است. براساس یافته های تحقیق که در دو روش توسعه یکپارچه و نیز توسعه به روش ADMM که در آن یک نهاد واسط، وظیفه هماهنگی دو شبکه برق و گاز را برعهده دارد نتایج یکسانی را برای توسعه شبکه های برق و گاز به‏دست می دهند، با این تفاوت که در حالت توسعه به روش ADMM هر شرکت مسئول توسعه و بهره برداری شبکه متبوع خود خواهد بود. همچنین در حالت توسعه مستقل، ناهماهنگی بین شبکه های برق و گاز به هزینه زیاد توسعه برای کل شبکه منجر می شود. نتایج تحقیق در حالت رهبر پیرو نیز نشان دهنده آن است که با پیرو بودن شبکه گاز، هزینه توسعه بیشتری نسبت به حالت توسعه یکپارچه به شبکه گاز تحمیل می شود. برنامه پاسخگویی بار نیز می تواند هزینه توسعه در هر دو شبکه گاز و برق را کاهش دهد. در نهایت با مشارکت و ضریب نفوذ مناسب برنامه پاسخگویی بار، پروفیل بار روزانه می‏تواند مسطح شود.
    طبقه بندی JEL: C61, L94, L94
    کلیدواژگان: شبکه گاز، برنامه ‏ریزی توسعه شبکه برق، استان خراسان
  • محمد نوروزی *، آقای علی شهیدی، محمدحسین توکل صفحات 145-183

    توسعه توان داخلی و ارتقای استفاده از ظرفیت های داخلی در صنعت نفت، به‏عنوان یکی از پیشرانان اصلی در توسعه کشور نیازمند شناسایی و اتخاذ راهبردهای مناسب است. بدین منظور در پژوهش حاضر پس از بررسی خط مشی های برخی از کشورها و مطالعات تجربی و نظری دیگر، خط مشی های دقیقی شناسایی شده و از طریق ابزار پرسش نامه و نظرسنجی به تایید تعدادی از خبرگان رسیده است. از سوی دیگر به منظور رتبه بندی این خط مشی ها با توجه به وضعیت کشور، شاخص هایی از طریق گروه کانونی طراحی و برای اعتبارسنجی و وزن دهی در اختیار گروهی از خبرگان قرار گرفت. رتبه بندی نهایی خط مشی ها بر اساس وزن شاخص ها، نشان می دهد که تعیین درصد مشخص برای استفاده از نیروی انسانی و مواد اولیه، عقد قرارداد طولانی مدت با شرکت‏های خارجی و الزام به جایگزینی نیروها و شرکت‏های داخلی به ‏صورت تدریجی و تعیین مشوق های مالی برای استفاده هرچه بیشتر از نیروی انسانی و مواد اولیه داخلی در اولویت های اصلی قرار دارند. در بخش پایانی مقاله نیز به بررسی وضعیت قوانین و آیین نامه ها و قراردادهای نفتی کشور در این زمینه پرداخته و تجزیه و تحلیل های سیاستی ارائه شده است.
    طبقه بندی JEL: E61، J68، F42، L52
    کلیدواژگان: خط مشی، ارتقای توان داخل، صنعت نفت، قراردادهای نفتی، نفت ایران
  • شاپور محرابی، سید محمدرضا داودی * صفحات 185-211
    هدف این مطالعه ارائه یک مدل مبتنی بر پویایی شناسی سیستم برای پیش بینی کارایی مصرف انرژی و بررسی چگونگی اثرگذاری عوامل مختلف بر آن در شرکت‏های پتروشیمی تحت مالکیت بنیاد مستضعفان است. بر این اساس بر مبنای مدل‏سازی پویایی شناسی سیستم، مدلی با سه زیر بخش 1) تولید و مصرف انرژی، 2) تقاضا و ظرفیت تولید و 3) مالی برای شرکت‏های پتروشیمی مذکور طراحی و شبیه سازی شد. نتایج حاصل از شبیه سازی و سناریوسازی نشان داد افزایش قیمت محصول، با افزایش مصرف انرژی باعث کاهش کارایی انرژی شده و سرمایه گذاری از منابع خارجی موجب افزایش کارایی شده است. از طرف دیگر بررسی سناریوی سوم یعنی افزایش سهم بازار نشان داد که کارایی انرژی در شرکت‏های مورد مطالعه با اعمال این سناریو تغییری نکرده و افزایش قیمت نهاده انرژی نسبت به حالت اولیه مدل باعث افزایش کارایی انرژی شده است.
    طبقه بندی JEL: C63, C61, Q47, Q59
    کلیدواژگان: کارایی انرژی، پویایی شناسی سیستم، صنعت پتروشیمی، بنیاد مستضفان
|
  • Sedighe sadat Seyedali routeh *, Fathalah Tari, Atefeh Taklif, Abdorasool Ghasemi Pages 1-34

    The optimal allocation of natural gas, as an important source of energy, to different activities is critical for developing a resilient economy. This paper is thus investigating the optimal allocation of natural gas to various sectors based on the needs of a resilient economy.
    We first undertake a literature review to develop criteria for prioritizing use of natural gas and then interview a certain number of oil and gas experts, using the Shannon method, to determine the relative importance and quantitative value of major indexes. We chose a sample of 62 experts, based on the Cochran method, and classified our findings through use of the SPSS22 software and applying the t test. We then used the TOPSIS and multi-attribute decision -making technique to prioritize different uses of natural gas and determine the optimal share of each in limited gas resources.
    Our results identify the following order in terms of factors to bear in mind in determining the optimal allocation of natural gas to different uses. The most important consideration is the resultant value added, followed by diversification of the energy basket, job creation, strategic requirements, energy security and social justice, as second to sixth important indicators for prioritizing different sectors. The optimal allocation of gas would assign top priority to exports, followed by injection into oil fields, use as feed in petrochemicals, as input in industry and power generation, with the lowest priority assigned to use in the household and commercial sectors.
    JEL Classification: O13, C61, C53, D61, D81, Z39, Q41
    Keywords: Gas allocation, Resistive economics, Index, Prioritization, Multi-criteria decision-making models, GP
  • Alireza Kazerooni *, Hossein Asgharpour, Ali Aghamohamadi Elham Zokaei alamdari Pages 35-54

    This paper uses dynamic panel data and generalized method of moments to investigate the direct and indirect effects of corruption on carbon dioxide emissions for the period 2003 to 2012 in developed and developing countries. The results of the estimation indicate that corruption has a negative direct effect on CO2 emission through undermining enforcement of environmental regulations and a positive indirect effect through its negative impact on per capita GDP in developed and developing countries.The total effect, depends on the income level of the countries. Our study confirms the existence of an inverted U-shaped Environmental Kuznets Curve between CO2 emissions and GDP for developed countries and a U-shaped relation for developing countries. In the case of other variables, the lag of the dependent variable, the degree of openness of the economy and the energy consumption in both groups have a positive effect on the relationship between CO2 emissions and GDP, while the share of renewable energy has a negative effect.
    JEL Classification: D73، Q53، C33
    Keywords: Co2 emission, Corruption, developed countries, developing countries, GMM.
  • Mehdi Pedram *, Rahele Jamshidloo, Shamsollah Shirinbakhsh Pages 55-83

    In order to optimize oil revenues, these revenues are currently allocated to the National Iranian Oil Company, the National Development Fund and the State Budget, in terms of percentates of total revenues. The share of the National Iranian Oil Company is 14.5 percent and division of the rest of revenues is decided by the Government. The purpose of the present research is to study the effect of this rule on the stability of inflation and GDP, and to determine the optimal share of the National Development Fund. We use the Bayesian Autoregressive model to study the effect of different shares of the Fund (20, 30, 40 and 50 percent) on inflation and GDP. The results show that the current fixed share of the Fund contributes to stability of inflation and GDP and that weaknesses in the Fund’s performance are not related to its fixed share of revenues. We estimate that the optimal share of the Fund out of oil revenues is 30 percent, which is consistent with honoring the 14.5 percent share of the National Iranian Oil Company investment and minimizing fluctuations in GDP and inflation.
    JEL Classification: Q33, Q38, C11
    Keywords: National Development Fund, Bayesian autoregressive model, Oil Shocks
  • Tahereh Rahmani*, Vida Varahrami Pages 85-119

    For many years, the highest consumption of crude oil had belonged to developed countries of the Organization for Economic Cooperation and Development and oil-rich countries. However, the global oil market has undergone major changes over the last two decades, one notable feature of which has been the surge in demand of emerging economies such as China and India and their increased share in the oil market. These changes have altered the structure of the oil market and factors that impact the supply and demand for crude oil. Given the reliance of the Iranian economy on oil revenues and the structure of the oil market, it is important for Iran to study the changing nature of the oil market.
    In this paper we examine the interaction of the developed and emerging economies in the global crude oil market, using structural vector auto regression model for 1986 to 2016. Our results reveal that during this period, the impact of developed countries on the crude oil market has decreased while the impact of emerging economies has increased. Crude oil production is increasingly influenced by market-oriented forces. In addition, over the years, the impact of volatility of the crude oil market on the economics of developed and emerging economies has decreased.
    JEL Classification: F02, C50, C32.
    Keywords: Oil Price, Structural Break, Structural Vector Auto Regressive Model.
  • Vahid Khaligh *, Majid Olomi Pages 121-144

    Simultaneously expansion planning of electricity and gas networks is a way to minimize investment costs of both networks. In this research, different methods of expansion planning are developed and studied in electricity and gas networks in a real-world case study in Khorasan province of Iran. The results of the proposed methods show that both integrated and alternative direction method of multipliers (ADMM) provide the same results. While in the proposed ADMM method each network operator is tackled independently. Also, in the case of independent expansion planning, the inconsistency between electricity and gas networks leads to high expansion costs for the entire network. The results of the research in the Leader-Follower method also indicate that by supposing the gas network as a follower, more expansion cost is imposed to the gas network in comparison to the integrated method. The load response program can also reduce the expansion cost in both gas and electricity networks.
    Keywords: Gas network, expansion planning of electricity network, Khorasan
  • Mohammad Noruzi *, Ali Shahidi, Mohammad hosein Tavakol Pages 145-183

    Developing local content and promoting the use of domestic capacities in the oil industry as one of the main drivers in the country's development requires identifying and adopting appropriate strategies. For this purpose, in the present study, after considering the policies of some countries and other empirical and theoretical studies, the policies were carefully identified and confirmed by the experts through questionnaires and surveys. On the other hand, in order to rank these policies according to the country's situation, indicators were designed through the focal group and provided to experts for validation and weighting. The final ranking of policies based on the weight of the indicators indicates that the determination of the specific percentage for the use of manpower and raw materials, long-term contracts with foreign companies, and the requirement for the replacement of forces and domestic companies gradually and determining financial incentives for the full use of manpower and domestic materials are in the top priority. The final part of the paper reviews the status of the laws, regulations, and contracts of the country in this regard and provides policy analysis
    Keywords: Policy, improving local content, Petroleum Industry, Petroleum contracts, Iranian Petroleum.
  • Shapoor Mehrabi, Sayyed mohammad reza Davoodi * Pages 185-211

    The purpose of this study is to provide a dynamic system based prediction of energy efficiency and to examine how various factors affect it in petrochemical companies owned by Mostazafan Foundation. Accordingly, we design and simulate a system dynamic model with three sub-sectors of production and energy consumption, subsection of demand and production capacity and financial subsector for petrochemical companies owned by Mostazafan Foundation. The simulation results indicate that rising product prices lead to increased energy consumption and reduced energy efficiency, while foreign investment increased energy efficiency. We also note that an increase in market share did not affect energy efficiency, while an increase in energy input prices increases energy efficiency.
    JEL Classification: C63, C61, Q47, Q59
    Keywords: Energy Efficiency, System Dynamics, Petrochemical Industry, Mostazafan Foundation