فهرست مطالب

اقتصاد کشاورزی و توسعه - پیاپی 104 (زمستان 1397)

فصلنامه اقتصاد کشاورزی و توسعه
پیاپی 104 (زمستان 1397)

  • 296 صفحه، بهای روی جلد: 100,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1398/01/17
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حامد رفیعی*، افشین امجدی، شیوا غزنوی صفحات 1-21
    در این پژوهش به تحلیل بین برنامه ای شاخص حمایت از تولیدکننده گوشت مرغ در ایران طی برنامه های مختلف توسعه و طی سال های 90-1368 پرداخته شد. سپس شاخص خودکفایی گوشت مرغ در ایران طی این دوره محاسبه و ویژگی های آن ارزیابی و تحلیل شد. مسئله اصلی در این پژوهش آن است که آیا در ایران حمایت از تولید کنندگان منجر به بهبود وضعیت تولید و ضرایب خودکفایی در کشور شده است؟ به این منظور، پایایی متغیرها برای برآورد الگوی خودکفایی بررسی شد و پس از تعیین وقفه بهینه خودکفایی و حمایت از تولیدکننده، آزمون علیت گرنجر انجام گرفت و درنهایت، الگوی VAR برآورد گردید. نتایج نشان داد که سطح تغییرات شاخص خودکفایی گوشت مرغ در کوتاه مدت در هر دوره به میزان حمایت از تولید کنندگان گوشت مرغ در دوره قبل وابسته است. ضریب برآوردشده برای متغیر حمایت از تولیدکننده نشان داد که درکوتاه مدت حمایت از تولیدکنندگان گوشت مرغ کارایی مناسبی در ایجاد تغییرات شاخص خودکفایی گوشت مرغ نداشته است. نتایج بررسی واکنش آنی نیز نشان داد که آثار شوک های حاصل از تغییر سیاست های حمایتی بر شاخص خودکفایی در دوره های مختلف با نوسان همراه بوده و پس از 7 دوره این اثر تعدیل شده است.
    کلیدواژگان: حمایت از تولیدکننده، خود کفایی، گوشت مرغ، ایران
  • هانی حمزه کلکناری، محمد قربانی*، ناصر شاهنوشی، مهدی وریدی صفحات 23-45
    با توجه به اینکه مهم ترین اصل در روند تولید و فراوری محصول، سلامت آن است، یکی از کارآمدترین روش ها برای تضمین سلامت و کنترل ایمنی غذا، به کارگیری سیستم HACCP در بخش تغذیه و مراکز تهیه و توزیع غذاست. به همین دلیل، شناسایی عوامل انگیزشی موثر بر پذیرش این سیستم اهمیت خاصی دارد. لذا در این مقاله عوامل موثر بر نظام های انگیزشی بازاری، انگیزه های مقرراتی و مسئولیتی با استفاده از داده‏های 80 واحد تولیدی صنایع غذایی استان خراسان رضوی (شهرهای منتخب مشهد و چناران) در چارچوب الگوی سیستم معادلات به ظاهر نامرتبط بررسی شدند. نتایج نشان داد سن و تحصیلات مدیر، شاخص بازاریابی و کارایی بر شاخص انگیزه های بازاری تاثیر مثبت و معنی دار دارند. همچنین تحصیلات مدیر و شاخص بازاریابی دارای تاثیر مثبت و معنی دار بر شاخص انگیزه های مقرراتی اند. سن مدیر، شاخص بازاریابی و کارایی نیز بر شاخص انگیزه مسئولیتی تاثیر مثبت و معنی دار دارند. با توجه به یافته ها، کاهش اندک مالیات بنگاه‏های دارای سیستم HACCP و برگزاری کلاس های ترویجی و آموزش رایگان کارکنان پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: مشوق، بازاریابی، کارایی، ایمنی مواد غذایی، SURE
  • سیده محدثه ضیایی*، فرهاد شیرانی بید آبادی، فرشید اشراقی، علی کرامت زاده صفحات 47-69
    روش های متفاوتی برای بررسی وضعیت امنیت غذایی وجود دارد که یکی از آنها برآورد شاخص استراتژی مقابله (CSI) است. در این مطالعه، سطح امنیت غذایی 267 خانوار از مناطق روستایی گرگان با استفاده از شاخص استراتژی مقابله غذایی بررسی شد. همچنین با به کارگیری مدل لاجیت، عوامل موثر بر وضعیت امنیت غذایی نیز مشخص گردید. مقادیر CSI نشان داد که 60/17% خانوارها در وضعیت امنیت غذایی قرارگرفته اند و دیگر خانوارها سطح متفاوتی از عدم امنیت غذایی را تجربه می کنند. نتایج آزمون k میانگین نشان داد که 75/3% خانوارها در وضعیت عدم امنیت غذایی ضعیف، 80/52 % در عدم امنیت غذایی متوسط و 85/25% در عدم امنیت غذایی شدید قرارگرفته اند. همچنین نتایج مدل لاجیت نشان داد که متغیرهای درآمد سالانه، وضعیت شغلی و سن سرپرست تاثیر منفی و متغیر تعداد فرزندان تاثیر مثبت در سطح ناامنی غذایی دارند. بنابراین، بهبود وضعیت درآمدی و شغلی خانوارها تاثیرات مهم و قابل توجهی در بهبود وضعیت امنیت غذایی خواهد گذاشت و تاکید و توجه بیشتر مسئولان بر این عامل اقتصادی می تواند بسیار راهگشا و مفید باشد.
    کلیدواژگان: امنیت غذایی، شاخص استراتژی مقابله، مدل لاجیت، مناطق روستایی گرگان
  • ساسان ترابی، آرش دوراندیش*، محمود دانشورکاخکی، علی کیانی راد، حسین محمدی صفحات 71-101
    در این پژوهش به بررسی عوامل موثر بر تمایل به مشارکت باغداران سیب شهرستان دماوند در طرح پیشنهادی بیمه شاخص آب و هوایی پرداخته شد. بدین منظور از الگوهای لاجیت و توبیت بهره گرفته شد. اطلاعات مورد نیاز از طریق مصاحبه و تکمیل پرسش نامه از 307 باغدار منطقه دماوند به روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی با تخصیص متناسب جمع آوری گردید. نتایج حاصل از الگوی لاجیت نشان داد که عواملی مانند سطح تحصیلات، مساحت باغ، استفاده از بیمه فعلی، منطقه احداث باغ، میزان آشنایی با بیمه شاخص آب و هوایی و نوع فعالیت باغدار دارای تاثیر مثبت و معنی دار و رضایت باغداران از عملکرد بیمه فعلی دارای تاثیر منفی بر احتمال پذیرش طرح بیمه پیشنهادی شاخص آب و هوایی است. متوسط تمایل به پرداخت حق بیمه بهره‏برداران سیب منطقه دماوند برای بهره گیری از برنامه پیشنهادی شاخص آب و هوایی به ازای هر هکتار 7900 هزار ریال محاسبه شد. همچنین نتایج حاصل از الگوی توبیت نشان داد که تاثیر عوامل سطح تحصیلات، مساحت باغ، استفاده از بیمه فعلی، منطقه احداث باغ، میزان آشنایی با بیمه شاخص آب و هوایی و نوع فعالیت باغدار بر میزان تمایل به پرداخت حق بیمه بهره‏برداران سیب مثبت است. از آنجا که عواملی مانند سطح تحصیلات باغدار و میزان آشنایی با بیمه شاخص آب و هوایی تاثیر مثبت و معنی دار بر احتمال پذیرش بیمه شاخص آب و هوایی و میزان تمایل به پرداخت حق بیمه داشتند، لذا پیشنهاد می شود که صندوق بیمه کشاورزی جهت معرفی طرح بیمه شاخص آب و هوایی و ارائه نقاط قوت و ضعف سیستم های فعلی بیمه ای و بیمه شاخص آب وهوایی، اطلاعات کاملی را در اختیار باغداران قرار داده تا میزان آگاهی باغداران افزایش یابد و قبل از اجرای این طرح بیمه ای یک فرهنگ سازی عمومی فراهم گردد.
    کلیدواژگان: مدیریت ریسک، بیمه شاخص آب و هوایی، مدل توبیت، مدل لاجیت، سیب درختی
  • مریم قاسمی*، فاطمه بخشی شادمهری صفحات 103-133
    صنایع تبدیلی کشاورزی محل هم افزایی صنعت و کشاورزی است و توسعه آن از محورهای اولویت دار زنجیره ارزش تولید محصولات کشاورزی است. پژوهش حاضر، به شناسایی راهبردهای توسعه زنجیره ارزش انار با استفاده از دو ابزار برنامه ریزی استراتژیک SWOT و QSPM پرداخت. نتایج نشان داد که «سطح زیرکشت بالای انار» مهم ترین قوت، «کوچکی و پراکندگی باغ‏های انار (خرده مالکی)» مهم ترین ضعف، «توان بالقوه یکپارچه کردن اراضی کشاورزی و باغ‏ها» مهم ترین فرصت و «اجرای طرح هدفمندی یارانه ها و عدم تمایل جوانان به کارگری» مهم ترین تهدید پیش روی توسعه زنجیره ارزش انار در شهرستان مه ولات است. به کمک ماتریس کمی استراتژیک، راهبرد های حداکثر- حداکثر یعنی «تهاجمی» انتخاب شد. در این ماتریس، راهبرد «ایجاد صنایع تبدیلی انار به منظور تولید محصولات فراوری شده و ارزش افزوده بیشتر برای کشاورزان» برای توسعه زنجیره ارزش انار شهرستان مه ولات در اولویت اول قرار گرفت.
    کلیدواژگان: انار، زنجیره ارزش، شهرستان مه ولات، صنایع تبدیلی، QSPM، SWOT
  • نازنین گشتاسبی، احمد فتاحی*، مسعود فهرستی صفحات 135-152
    یکی از کارکردهای مهم بیمه کشاورزی، کاهش ریسک اقتصادی موجود در فعالیت های کشاورزی و افزایش امنیت سرمایه گذاری است. این کارکرد عامل اصلی ایجاد تمایل در بخش خصوصی به منظور افزایش سرمایه گذاری در این بخش است. الگوهای بیمه ای و روش های مدیریت ریسک محصولات کشاورزی، که همواره از طرف دولت ها طراحی و اجرا می شود، برای جبران خسارت ناشی از یکی از ریسک های فوق است. در این مطالعه ابتدا با استفاده از یک نمونه شامل 500 بهره بردار از پسته کاران رفسنجان، تمایل به پرداخت برای بیمه محصول پسته به دو روش انتگرال گیری و نسبت تناسب به دست آمد، سپس به تعیین حق بیمه پرداختی و بررسی عوامل موثر بر بیمه درآمدی با بهره گیری از روش ارزش گذاری مشروط و پرسش نامه دوگانه تک بعدی پرداخته شد. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که تمایل به پرداخت افراد با پیشنهادهای نرخ بیمه، تعداد افراد خانوار، درآمد، قابل پیش بینی بودن عملکرد و افزایش درآمد نسبت به سال قبل رابطه عکس و با تحصیلات کشاورزان رابطه مستقیم دارد. میانگین تمایل به پرداخت کشاورزان برای پنج سناریوی درآمدی 144، 447، 616، 729 و 907 میلیون ریال در یک هکتار با توجه به چارک های درآمدی حاصل از تکمیل پرسش نامه به دست آمد. متوسط تمایل به پرداخت برای بیمه درآمدی برای پسته کاران رفسنجان 35734405 ریال در یک هکتار برآورد شد. بر اساس نتایج تحقیق، به منظور رسیدن به الگوی جامع بیمه کشاورزان پسته کار در منطقه پیشنهاد می شود بیمه درآمدی هم مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: بیمه محصولات کشاورزی، رفسنجان، بیمه درآمدی، پسته
  • طاهره صادقلو* صفحات 153-185
    در فرایند بازاریابی، اهرم های مختلفی با عنوان آمیخته بازاریابی تاثیر دارند. با توجه به ارزش اقتصادی محصول زعفران، فقدان عوامل بسیاری در توسعه بازاریابی این محصول کارایی بازار آن را تحت الشعاع قرار داده است. لذا مطالعه حاضر به دنبال شناسایی عوامل موثر در فرایند بازاریابی زعفران از دیدگاه زعفران کاران و با هدف کاهش حواشی و ناکارآمدی های بازار برای این محصول و افزایش سود از دیدگاه تولیدکنندگان است. برای دستیابی به این هدف، از طریق روش توصیفی و تحلیلی به شناسایی عوامل و آمیخته های بازاریابی (شامل 4 بعد کیفیت تولید با 3 متغیر مقدار و کیفیت محصول، دانش و مهارت تولیدکننده، زمان و شیوه نگهداری؛ بعد شرایط بازار با 3 متغیر عرضه و تقاضا، رقابت و قیمت‎گذاری؛ بعد زیرساختی و فناوری با متغیرهای برخورداری از فناوری، بسته بندی و برندسازی و بعد سیاست گذاری با متغیرهای قانون گذاری، نهادسازی و حمایت مالی) و طراحی پرسش نامه ای محقق ساخته و گردآوری داده از بین 362 نفر از زعفران کاران شهرستان گناباد پرداخته شد. نتایج نشان داد که تمامی متغیرهای تعیین شده در ابعاد فوق دارای تاثیر معناداری بر شبکه بازاریابی مطلوب زعفران از دیدگاه زعفران کاران بوده و از این میان براساس مدل معادلات ساختاریEQS، شرایط بازار با ضریب برازش 42/3 مهم ترین بعد تبیین کننده و سایر ابعاد به ترتیب شامل کیفیت تولید، بعد زیرساختی و فناورانه و بعد سیاست گذاری بوده است. براساس نتایج می توان گفت که افزایش ارزش افزوده حاصل از این محصول با توجه به ارزش این کالا و همچنین مطلوبیت آن برای جایگزینی با برخی محصولات در مناطق خشک، نیازمند تقویت سایر ابعاد آمیخته بازاریابی به ویژه حمایت مالی و سیاست گذاری است.
    کلیدواژگان: زعفران، بازاریابی، آمیخته بازاریابی، معادلات ساختاریEQS
  • حسین نوروزی، سید صفدر حسینی*، وحیده انصاری صفحات 187-214
    نیروی کار، به عنوان یکی از مهم ترین نهاده های تولید، نقش مهمی در اقتصاد کشور دارد. این عامل در برنامه ریزی های اقتصادی نقش دوگانه ای دارد به گونه ای که از یک طرف در حکم عامل توسعه و از طرف دیگر به عنوان هدف توسعه مطرح است. امروزه یکی از مسائل اساسی اقتصاد ایران بیکاری و تبعات ناشی از آن به شمار می‏آید. از جمله سیاست هایی که به نظر می رسد بر این امر موثر باشد، سیاست های حمایتی دولت است. لذا در این پژوهش به بررسی اثر سیاست های حمایت از تولیدکننده و مصرف کننده بر اشتغال بخش کشاورزی در دوره 1391-1360 در چارچوب الگوی تصحیح خطای برداری (VECM) پرداخته شد. نتایج نشان داد که سیاست های حمایت از تولیدکننده و مصرف کننده بخش کشاورزی اثر مثبت و معنی داری بر اشتغال بخش کشاورزی کشور دارد. همچنین تورم و نسبت سرمایه به سطح زیرکشت در دوره مورد بررسی اثر منفی بر اشتغال در بخش کشاورزی دارد. این نتایج دلیلی بر رد منحنی فیلیپس در بخش کشاورزی ایران و تاییدی بر رابطه جانشینی بین سرمایه و نیروی کار در این بخش است. ضریب متغیر ECM الگو، که مبین سرعت تعدیل الگوی پویای کوتاه‏مدت به سمت تعادل بلندمدت می‏باشد، در پژوهش پیش رو برابر با 149/0- به دست آمد که نشان دهنده این است که در هر دوره، 15 درصد از خطای عدم تعادل از بین خواهد رفت.
    کلیدواژگان: اشتغال، کشاورزی، حمایت از تولیدکننده (PSE)، حمایت از مصرف کننده (CSE)، الگوی تصحیح خطای برداری (VECM)
  • محمد کاوسی کلاشمی*، سیامک شالچی تبریزی صفحات 215-238
    شناسایی رابطه بین راهبردهای کسب و کار، رقابت بازار و مدیریت سود در شرکت های صنعت مواد غذایی و آشامیدنی پذیرفته شده در بورس اهمیت ویژه ای دارد. بنابراین، با استفاده از نمونه آماری متشکل از 12 شرکت فعال در صنعت موردنظر طی بازه زمانی 1388 تا 1393 به بررسی این موضوع پرداخته شد. الگوسازی پژوهش رهیافت اقتصادسنجی با استفاده از داده های ترکیبی بوده است. در این راستا، از الگوی آثار تصادفی برای برازش الگو و از آزمون t برای تعیین معناداری ضرایب رگرسیون استفاده شد. بر اساس خروجی های حاصل از برآورد الگو، بین راهبردهای کسب و کار (راهبرد رهبری هزینه و راهبرد تمایز) و مدیریت سود واقعی رابطه منفی و معنادار وجود دارد و با در نظر گرفتن شدت رقابت در بازار محصولات، بین تعامل رقابت بازار و راهبرد رهبری هزینه با مدیریت سود واقعی رابطه ای معنادار وجود ندارد. در مقابل، با توجه به وجود رابطه منفی و معنادار میان راهبرد تمایز با مدیریت سود واقعی، نتایج به دست آمده حاکی از وجود رابطه منفی و معنادار میان تعامل رقابت بازار و راهبرد تمایز با مدیریت سود واقعی است.
    کلیدواژگان: راهبردهای کسب و کار، راهبرد رهبری هزینه، راهبرد تمایز، مدیریت سود واقعی، رقابت بازار
  • کوهسار خالدی*، سید حسن کاظمی، منوچهر شاهمرادی فرد صفحات 239-268
    محاسبه شاخص های کلان اقتصادی برای بخش کشاورزی در قالب سیستم حساب های ملی نمی تواند مبین جایگاه واقعی این بخش در اقتصاد ملی باشد. مطالعه حاضردر صدد برآورد جایگاه واقعی بخش کشاورزی ایران از طریق محاسبه آثار مستقیم و غیرمستقیم آن در اقتصاد ملی است. از داده های سری زمانی 93-1370 ایران برای برآورد و محاسبه شاخص های مورد نظر استفاده شد. نتایج این مطالعه نشان داد که گروه کشاورزی با توجه به سهم 7 درصدی در GDP و سهم وزنی رشد اقتصادی 68/2 درصدی در رشد اقتصادی 08/3 درصدی کل کشور در سال های 93-1370، بعد از گروه های صنایع و معادن و خدمات در رتبه سوم اهمیت از نظر اثرگذاری مستقیم بر اقتصاد ملی قرار دارد. اثر غیرمستقیم کشاورزی در اقتصاد ملی بر اساس ارزش افزوده فعالیت های پسین و پیشین کشاورزی، برابر 16 درصدGDP و بر اساس ارزش افزوده صنایع پسین مرتبط با کشاورزی، حدود 1/3 درصد از تولید ناخالص داخلی برآورد شد.مجموع سهم ارزش افزوده بخش کشاورزی ایران بر پایه قیمت های ثابت سال 1383 در سال های 93-1383 به صورت مستقیم و غیر مستقیم (اثر کل) حدود 5/22 درصد GDP کشور بوده است. با توجه به اهمیت جایگاه واقعی بخش کشاورزی در تدوین سیاست ها ی مرتبط با برنامه های توسعه کشور، پیشنهاد می شود که برآورد سالانه اشتغال، صادرات و ارزش افزوده کسب و کار کشاورزی، در حکم شاخص های اثرگذار غیرمستقیم کشاورزی در اقتصاد کشور از سوی سازمان های متولی آمار اقتصادی کشور به عنوان یک طرح آماری ملی مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آثارمستقیم و غیرمستقیم کشاورزی، کسب و کار کشاورزی، ارزش افزوده کسب و کار کشاورزی، ایران
|
  • Hame Rafiee *, A. Amjadi, Sh. Ghaznavi Pages 1-21
    In this study, the index of producer supports was investigated among the development programs in period 1989-2011. Then self-sufficiency index in chicken meat during this period was calculated and its properties were evaluated. In this study the main challenge is whether the producers’ support in Iran will lead to improvements in production and self-sufficiency coefficients or not. For this purpose the variables stationary was investigated for estimating self-sufficiency model and after determining the optimal lag of self-sufficiency and Producer Support Estimate (PSE), then Granger causality test and finally the VAR model were estimated. The results showed that changes in the level of self-sufficiency index of chicken meat in the short term in each period is dependent on the support of the producers of chicken meat in the previous period. The estimated coefficient of PSE showed that in short term, PSE index of chicken meat producers has not been a suitable efficiency in changes of self-sufficiency index. The results of impulse response function showed that the effects of shocks to self-sufficiency index due to changes support policies in different periods is varied and this effect will be adjusted after seven periods.
    Keywords: PSE, self-sufficiency, Chicken Meat, Iran
  • H. Hamzech Kalkenari, M. Ghorbani *, N. Shahnoushi, M. Varidi Pages 23-45
    There are different approaches for measuring the food security situation which one of them is estimation of coping strategy index (CSI). In this study, the level of food security of 267 rural households of Gorgan was investigated using the Food Security Strategy Index. In addition, factors affecting food security determined with using a logit model. Values of CSI shows that 17.60% of households are in food security condition and rest of them experiencing different level of food insecurity. Results of K Mean test indicate that 3.75% of households are in light food insecurity condition, 52.80% are in average food insecurity condition and 25.85% are in acute food security condition. Results of logit model showed that annual income, employment condition and age of household head have a negative impact and number of children has a positive impact on level of food insecurity. Therefore, improving the income and employment of households will have important and significant effects on the improvement of food security, and the emphasis and attention of the authorities on this economic factor can be very useful.
    Keywords: Food Security, Coping Strategy, Logit Model, Rural Areas of Gorgan
  • Seyyedeh Mohadeseh Ziaei *, F. Shirani Bidabadi, F. Eshraghi, A. Keramatzadeh Pages 47-69
    There are different approaches for measuring the food security situation which one of them is estimation of coping strategy index (CSI). In this study, the level of food security of 267 rural households of Gorgan was investigated using the Food Security Strategy Index. In addition, factors affecting food security determined with using a logit model. Values of CSI shows that 17.60% of households are in food security condition and rest of them experiencing different level of food insecurity. Results of K Mean test indicate that 3.75% of households are in light food insecurity condition, 52.80% are in average food insecurity condition and 25.85% are in acute food security condition. Results of logit model showed that annual income, employment condition and age of household head have a negative impact and number of children has a positive impact on level of food insecurity. Therefore, improving the income and employment of households will have important and significant effects on the improvement of food security, and the emphasis and attention of the authorities on this economic factor can be very useful.
    Keywords: Food Security, Coping Strategy, Logit Model, Rural Areas of Gorgan
  • Sasan Torabi, Arash Dourandish *, Mahmoud Daneshvar, Ali Kianirad, H. Mohammadi Pages 71-101
    This study has considered the factors regarding the willingness to pay weather-based index insurance of apple gardeners of Damavand county in the proposed plan. For this purpose, Logit and Tobit models were used. Required information were collected through interviews and completing questionnaires of 307 gardeners of Damavand region by stratified random sampling with suitable assigning. Results of Logit model showed that factors such as education level, garden area, using current insurance, garden construction region, familiarity with weather-based index insurance and the type of gardener activity have a positive and significant effect, and gardeners' satisfaction of the current insurance has a negative effect on the acceptance probability of the proposed plan of weather-based index insurance. The average willingness to pay apple gardeners' premium in Damavand county has been calculated as 7900 thousand Rials per hectare. Also, the results of Tobit model indicated that the level of education, garden area, using the current insurance, the location of garden construction, the level of familiarity with weather-based index insurance, and the type of gardener activity have a positive effect on the level of willingness to pay insurance premium of apple gardeners. Since such factors as the gardener's education level and his knowledge about the weather-based index insurance has a positive and significant impact on acceptability probability of the weather-based index insurance and willingness to pay premium, Thus, to introduce the weather-based index insurance and offer the advantages and shortcomings of current insurance system and weather-based index insurance, it is suggested that agricultural insurance fund provides full information for gardeners to improve their consciousness level and provide a public knowledge before this proposed plan is implemented.
    Keywords: Risk Management, Weather-Based Index Insurance, Tobit model, Logit Model
  • Maryam Ghasemi *, F. Bakhshi Shadmehri Pages 103-133
    Agricultural processing industries are an integral part of industry and agriculture, hence its development have a high priority in value chain of agricultural production. The present study identifies the strategies for the development of the value chain of pomegranate using SWOT and QSPM. The results showed that the “high area under cultivation of ​​pomegranates” is the most important strength, "small and scattered pomegranate gardens" is the most significant weakness; "the potential of integrated agricultural land and orchards" is the most important opportunity, and "implementation of the targeted subsidy plan and the lack of willingness of youth to be a worker" is the most important threat of development of the pomegranate value chain in the Mahvelat county. With the help of a quantitative matrix, the strategies of maximum-maximum (SO) were selected. In this matrix, the strategy of "creating pomegranate processing industries" has priority for the production of processed products and more value added for farmers in order to develop of pomegranate value chain in Mahvelat county.
    Keywords: Pomegranate, Value chain, Mahvelat County, Processing Industries, QSPM, SWOT
  • N. Ghashtasbi, Ahmad Fatahi *, M. Fehresti Pages 135-152
    Reducing of the existing economic risk in agricultural activities and increasing security for investment is one of the important functions of agricultural insurance. This function is the main factor in creating tendency in private sector to improve investment in this sector. Insurance models and risk management methods of agricultural product, which are always designed and implemented by governments, are intended to compensate for any of these risks. In this study, first using a sample of 500 Rafsanjan pistachio producers, the willingness to pay for pistachio insurance was obtained by two methods of integration and proportional ratio, then the premium was determined and the factors affecting income insurance using Contingent Valuation Method and a one-dimensional dual questionnaire was investigated. The results of this study showed that there is a reverse relationship between the willingness to pay with the offers of premium rate, number of households, income, predictability of yield and increase in income compared to last year. But the education of farmers has a direct relationship with the willingness to pay. The average willingness to pay by farmers according to the income quarters derived from the completion of the questionnaire for the five income scenarios was 144, 447, 616, 729 and 907 million Rials per hectare. The average willingness to pay for income insurance for Rafsanjan pistachios was estimated 35734405 Rials per hectare. According to the results of the research, in order to reach the comprehensive plan of pistachio farmers' insurance, it is recommended that income insurance be considered.
    Keywords: Insurance of Agricultural Products, Income Insurance, Pistachio
  • T. Sadeghloo * Pages 153-185
    The process of marketing had been affected by so many factors that named as marketing mix. Attending to economic value of saffron, lack of factors in marketing development of saffron affect the saffron market efficiency. Therefore, this study try to identifying the effective factors in saffron marketing process from the viewpoint of saffron growers with the aim of reducing the market inefficiencies and increasing the farmers profit. To achieve this objective, factors and marketing mixes using analytical- descriptive methods after designing a questionnaire and collecting data from the 362 saffron growers in Gonabad County were studied. The results show that all variables (four domains: 1. quality of production including 3 variable: the amount and quality of the product, knowledge and skills of producers, time and method of storage; 2. market conditions with 3 variables: supply and demand, competition and pricing; 3. the infrastructure and technology including of technology, packaging and branding and 4. legislative and policy making including legislation, institutionalization and financial support) have a significant effect on saffron marketing network from the viewpoint of saffron growers. The results of EQS model revealed that market conditions was the most important aspect and other aspects are production quality, technological and infrastructure, and the policy making respectively. According to the results, it can be stated that increasing the value added of this product with respect to the value of it as well as its utility for replace with some products in arid areas, it is essential need to strengthen other aspects of the marketing mix, especially financial support and policy making aspects.
    Keywords: Saffron, Marketing, Marketing mix, Structural Equation Models (EQS)
  • H. Noroozi, S.S. Hosseini *, V. Ansari Pages 187-214
    As one of the most important productive inputs, workforce plays a significant role in the economy of any country. This factor has a dual role in economic planning so that on the one hand, it acts as a development agent, and serves as a development goal on the other hand. At present, one of the main issues of Iran's economy is unemployment and it consequences. Among the policies that seem to be effective are government support policies. Therefore, this research investigated the effect of producer and consumer support policies on agricultural employment in the period of 1981-2012 using Vector Error Correction Model (VECM). The results indicated that consumer and producer support policies in agricultural sector had a positive and significant effect on the employment of the agricultural sector in the country (Iran). Also, the results show that inflation and capital to cultivated area ratio during the studied period had a negative effect on employment in agriculture sector. These results disapprove the Phillips curve in Iran's agricultural sector and confirm the substitution relationship between capital and workforce in this sector. The coefficient of ECM model, which indicates the modulation rate of the short-term dynamic pattern toward long-term equilibrium, is equal to -0.149 indicating that 15% of the imbalance error will be eliminated in each period.
  • Mohammad Kavoosi Kalashami *, S. Shalchi Tabrizi Pages 215-238
    It is very important to identify the relationship between business strategies, market competition and earnings management in beverage and food industries firms which are accepted in stock exchange market. The sample includes 12 manufacturing companies listed in the Tehran Stock Exchange during period the beginning of 2009 until the end of 2014. The statistical model is multiple linear regression using panel data. To examine the significance of the regression equations and the significance of regression coefficients F-test and t-test were applied, respectively. Based on the results of model estimation, there is a negative and significant relationship between business strategies (cost leadership strategy and differentiation strategy) and real earnings management, and there isn’t a significant relationship between the interaction of market competition and cost leadership strategy. Also the results showed that there is a negative and significant relationship between the interaction of market competition and differentiation strategy with the real earnings management.
    Keywords: Business Strategies, Differentiation Strategy, Real Earnings Management, Market Competition, Cost Leadership Strategy
  • K. Khaledi *, Syed Hassan Kazemi, Manoucher Shahmoradi Fard Pages 239-268
    Calculation of macroeconomic indicators for the agricultural sector in the System of National Accounts cannot represent the actual position of the sector in national economy. In this study the actual position of the agricultural sector through the calculation of its direct and indirect effects on the national economy of Iran was estimated using time series of 1991-2014. The results of this study showed that due to agriculture share in GDP (7 percent) and the its weighted contribution to economic growth (2.68 percent) in the economic growth of the country (3.08 percent), in terms of direct impact on the national economy, agriculture located in third place after industries and service groups. Indirect effect of agriculture in the national economy according to value added of backward and forward activities of agriculture is estimated 16 percent of GDP and based on value added of forward industries related to agriculture is calculated 3.1 percent of GDP. The total share of agricultural value added based on constant prices between 2004-2014 has been about 22.5 percent of the country's GDP directly and indirectly (total effect). According to the real position of the agricultural sector in the formulation of policies related to the country's development programs, it is suggested that estimating the annual employment, exports and value added of agricultural business as indirect effective indicators of agriculture in national economy should be considered by responsible institutions of economic statistics as a national statistical plan.
    Keywords: Agricultural Direct, Indirect Effects, Agribusiness, Value Added of Agribusiness, Iran