فهرست مطالب

نشریه پژوهش های تجربی در مهندسی عمران
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 7، بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/02/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مسعود باتر*، جهان گیر عابدی کوپایی، حسین احمدی، رحمت الله عمادی صفحات 1-8
    کاهگل یکی از قدیمی ترین ملات های سنتی ایران است که قابلیت ها و تجربیات استفاده از آن در طول تاریخ، نشان دهنده آن است که می توان از آن، به عنوان یک پوشش مناسب برای حفاظت ساختارهای معماری خاکی استفاده نمود ولی لزوم تجدید دائمی آن، پس از هر بار فرسایش در مقابل بارندگی، حکایت از ناپایداری آن در مقابل رطوبت دارد؛ بنابراین یافتن روش های علمی مناسب به منظور افزایش دوام و طول عمر مفید اندود کاهگل، بسیار ضروری به نظر می رسد. بررسی تاثیر بنتونیت و کائولن میکرونیزه در ترکیب با ملات کاهگل به منظور افزایش دوام آن، نشان داد که با استفاده از کائولن تا 82 درصد و با بنتونیت تا 121 درصد می توان ضریب نفوذپذیری کاهگل را کاهش داد. به علاوه، کائولن و بنتونیت میکرونیزه، مقاومت فشاری کاهگل را نسبت به نمونه های شاهد به ترتیب تا 39 و 33 درصد ارتقا می دهد. ارزیابی میزان دوام نمونه های آزمایشگاهی تحت بارش مصنوعی با دستگاه شبیه ساز باران نشان داد که استفاده از 3 درصد وزنی کائولن میکرونیزه، میزان هدر رفت ماده جامد نمونه ها را حداقل تا 7/16 درصد و حداکثر تا 4/31 درصد کاهش و دوام آنها را در مقابل فرسایش ناشی از بارندگی افزایش می دهد. این مطالعات همچنین بیانگر آن است که با کاهش اندازه ذرات ماده افزودنی، میزان تاثیر مثبت آنها نیز در بهبود خواص فیزیکی و مکانیکی ملات کاهگل افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: کاهگل، مواد افزودنی میکرونیزه، بنتونیت، کائولن، حفاظت
  • سعید خسروی*، سیدعلی اکبر حبیبی، وحید بابادی عکاشه صفحات 19-28

    بتن کوبیده غلتکی بتنی با اسلامپ صفر است و عملیات حمل، پخش و تراکم آن با استفاده از ماشین آلات عملیات خاکی صورت میگیرد. کاربرد این نوع بتن در ساخت سدها و نقش نفوذپذیری در طراحی سدها، اهمیت شناخت عوامل تاثیرگذار بر روی نفوذپذیری بتن غلتکی را دو چندان کرده است. در پژوهش حاضر، اثر میزان عیار سیمان، حداکثر اندازه سنگ دانه و کاربرد میکروسیلیس و نقش عمل آوری مرطوب درزها بر روی نفوذپذیری بتن غلتکی موردتوجه قرار گرفت. لذا با ساخت نمونه های آزمایشگاهی و انجام آزمایش نفوذپذیری، مقدار بهینه عیار سیمان و میکروسیلیس و همچنین تاثیر حداکثر اندازه سنگ دانه بررسی گردید. نتایج نشان داد که عیار بهینه ی سیمان 110 کیلوگرم بر مترمکعب می باشد و با افزایش حداکثر اندازه ی سنگ دانه، نفوذپذیری نیز افزایش می یابد. به علاوه مقدار بهینه جایگزینی میکروسیلیس با سیمان، 20 درصد مقدار سیمان بدست آمد. همچنین با رعایت شرایط مناسب اجرایی و عمل آوری مرطوب درزها، می توان نفوذپذیری از درزها را نیز کاهش داد.

    کلیدواژگان: نفوذپذیری، بتن غلتکی، عیار سیمان، میکروسیلیس، حداکثر اندازه سنگدانه
  • مسعود سعادت خوش، مهدی آرزومندی*، سیمین طاهرزاده، مجتبی حاجی مهدی صفحات 29-40

    در قرن اخیر استفاده از بتن به صورت روز افزون رشد نموده و چشم انداز آن در آینده نیز نشان دهنده کاربرد هر چه بیش-تر آن در صنعت ساخت و ساز می باشد. شیشه نیز به عنوان یکی از پرکاربردترین مواد ساخت دست بشر بوده که علاوه بر مصرف در صنعت ساخت و ساز، در دیگر صنایع بزرگ نیز استفاده به سزایی دارد. به این جهت بازیافت شیشه و به همان اندازه، حجم شیشه های ضایعاتی که قابل بازیافت نیستند، رو به گسترش نهاده است. در این مطالعه آزمایشگاهی، به بررسی دوام بتن های حاوی دوده سیلیسی و سنگدانه شیشه بازیافتی، که دارای مزایایی چون کاهش آلودگی هوا، ذخیره سازی منابع طبیعی و کاهش مصرف انرژی است، پرداخته ایم. این تحقیق توسط انجام آزمایش های مقاومت ویژه الکتریکی بتن و نفوذ تسریع شده یون کلراید (RCMT)، بر روی نمونه های بتنی با نسبت آب به سیمان 0.45 و حاوی 425 کیلوگرم بر متر مکعب سیمان، انجام شده است. درصد جایگزینی سیمان با دوده سیلیسی 6 درصد و جایگزینی شیشه بازیافتی با بخش سنگدانه ریزدانه 5 و 10 درصد می باشد. نتایج این آزمایش ها حاکی از آن است که بتن حاوی میکروسیلیس و شیشه بازیافتی دارای مقاومت الکتریکی بیشتر و نفوذ یون کلرید کمتر نسبت به بتن معمولی (شاهد) بودند.

    کلیدواژگان: دوام، بتن بازیافتی، سنگدانه بازیافتی شیشه، دوده سیلیسی، پوزولان
  • سید محمدرضا مرتضوی*، بهروز زعیم دار، کامران نصیری صفحات 41-48

    با مطالعه رفتار سازه های بتنی مشخص می شود عوامل متعددی نظیر اشتباهات طراحی و محاسبه و عدم اجرای مناسب و تغییر آیین نامه های ساختمانی و تغییر کاربری سازه و... سبب ارزیابی و بازنگری مجدد طرح و سازه می گردد تا در صورت لزوم بهسازی و تقویت شود. در این مقاله با استفاده از مطالعات آزمایشگاهی تاثیر مسقیم محصور کنندگی خارجی GFRPجهت تعیین معیارهایی برای تعیین طراحی مقاوم سازی و بهسازی لرزه ای سازه های موجود و همچنین ساخت و ساز های جدید مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته است .در این تحقیق نمونه های مربع-مستطیل بتنی مورد آزمایش قرار گرفته است. نتایج نشان می دهدکه نمونه با 1 لایه نوار تقویت نسبت به نمونه شاهد 27% افزایش مقاومت داشته است ونمونه با 2 لایه نوارتقویت 46% افزایش مقاومت نسبت به نمونه شاهد داشته ونمونه با 3 لایه نوارتقویت 59% افزایش مقاومت نسبت به نمونه شاهد و همینطورنمونه با 4 لایه نوارتقویت 69% افزایش مقاومت نسبت به نمونه شاهد داشته است وبا افزایش تعداد لایه نوار تقویت شکل پذیری نمونه ها افزایش پیدا می کند.

    کلیدواژگان: بهسازی سازه های بتنی، GFRP، محصور شدگی، ستون بتنی، مطالعه آزمایشگاهی
  • حمید مسائلی*، شایان خسروی، حسین چوب کار صفحات 49-60

    بتن متخلخل نوع خاصی از بتن با تخلخل بالاست که یکی از عمده ترین کاربردهای آن در روسازی می باشد. بطور معمول بتن متخلخل فاقد مصالح ریزدانه بوده که با ماتریس سیمانی، مصالح درشت دانه به هم چسبانده به طوری که فضاهایی خالی بین مصالح ایجاد می شود. استفاده از افزودنی ها همچون روان کننده جهت تامین بهتر مشخصات مورد نظر به خصوص مقاومت بتن می تواند مفید واقع شود. بتن متخلخل باید طوری طراحی شود که در سیکل ذوب و یخ های متوالی زود تخریب نشده، و بتواند با دوام مطلوب آب را از خود عبور دهد. در این پژوهش در شش طرح اختلاط شامل سه دانه بندی سنگدانه در دو نسبت آب به سیمان(W/C) و سنگدانه به سیمان(G/C) نمونه های بتن متخلخل معمولی و حاوی افزودنی های روان کننده و ضدیخ تولید شده است. نتایج حاصل از اندازه-گیری کارایی، چگالی، تخلخل و مقاومت فشاری 7 روزه و 28 روزه گزارش شده است. به طور خلاصه طبق نتایج بررسی شده در سه نوع دانه بندی و افزودنی های مصرفی به طور میانگین در سه نوع دانه بندی با افزودن روان کننده به بتن، میانگین مقاومت فشاری آن حدود 11درصد افزایش، تخلخل آن حدود 6 درصد کاهش و با افزودن ضدیخ در بتن حدودا 4 درصد افزایش مقاومت و 1 درصد کاهش تخلخل حاصل شده است.

    کلیدواژگان: بتن متخلخل، مقاومت فشاری، نفوذپذیری، افزودنی، روان کننده
  • سید مرتضی موسوی بفرویی *، مهدی آرزومندی، مسعود سعادت خوش، ابولفضل آرزومند صفحات 61-71

    در چند دهه اخیر رسیدن به مقاومت فشاری بالا در بتن از اهداف اصلی دست اندرکاران کارهای بتنی بوده است . بتن پر مقاومت با توجه به نیاز فزاینده ای که به استفاده از ساختمان های بلند وجود دارد، استفاده از آن در حال توسعه است. از جمله مزایای این بتن ها می توان به مقاومت فشاری و مقاومت کششی بالا، مدول الاستیسیته بیشتر، نفوذ پذیری کمتر، دوام بیشتر به دلیل تخلخل کمتر و مقاومت پیوستگی بیشتر بین میلگرد و بتن اشاره کرد . در این نوشتار تلاش ما بر این است تا با مقایسه نتایج تحقیقات گذشته، مشخصات مکانیکی بتن پر مقاومت (مقاومت کششی، مدول گسیختگی و مدول الاستیسیته) را با روابط بتن معمولی آیین نامه های آمریکا ، اروپا ، کانادا ، استرالیا، ژاپن و همچنین روابط محققین گذشته مقایسه کرده و بر اساس تحلیل های آماری (رگرسیون غیرخطی) رابطه ای مناسب پیشنهاد گردد. بررسی نتایج گذشته نشان می دهد که نرخ افزایش مقاومت کششی بتن پر مقاومت مشابه بتن معمولی اما در مدول گسیختگی و مدول الاستیسیته کمتر از بتن معمولی می باشد.

    کلیدواژگان: بتن پر مقاومت، بتن معمولی، مشخصات مکانیکی، مقاومت فشاری، مقاومت کششی، مدول گسیختگی، مدول الاستیسیته
|
  • Masoud Bater *, Jahangir Abedi, Koupai, Hossien Ahmadi, Rahmatollah Emadi Pages 1-8
    Kahgel is one of the oldest traditional mortars in Iran, which it’s capabilities and performance in throughout history to conserve earthen buildings, show that it can be used as a covering for conservation of earthen architectural structures, but low durability and the need for renewal the plaster due to erosion of rainfall suggest that Kahgel plaster is weak and unstable. It is very essential in finding appropriate scientific methods to enhance the durability and lifespan of Kahgel plaster. The effect of micronized Kaolin and Bentonite additives used to build the different samples of Kahgel plaster on physical and mechanical properties to enhance the durability of Kahgel plaster, showed that micronized Kaolin, reduced saturated hydraulic conductivity of the Kahgel plaster at 82 % level and micronized Bentonite, is decreased by 121 %. In addition micronized Kaolin and Bentonite, increased uniaxial compression strength of the Kahgel plaster at 39 % and 33 %, respectively. Evaluation of water erosion of  the samples during rainfall by  rainfall simulator showed that use ofKaolin 3% (by weight of Khahgel), the minimum sample’s total dry material loss of the Kahgel plaster reduced to 16/7% and the maximum decrease to 31/4%  and increase durability of the Kahgel plaster against water erosion. Experimental results indicated that with decreasing the dimensions of the additive particles, its influence is improved due to the increased surface area of materials.
    Keywords: Kahgel, micronized additives, Bentonite, Kaolin, conservation
  • Saeed Khosravi *, Seyed Ali Akbar Habibi, Vahid Babadi Akasheh Pages 19-28

    roller-compacted concrete is a type of concrete with a slump of zero and is transported, spread and compacted by machinery used in soil compaction operations operations. Application of this type of concrete in the construction of dams and the role of permeability in the design of dams has increased the importance of identifying the factors affecting the permeability of roller-compacted concrete. In this research, the effect of cement content, maximum aggregate size and the application of microsilica and the role of wet curing of joints on the permeability of roller-compacted concrete were considered. Therefore, by making laboratory samples and conducting permeability tests, the optimum amount of the replacement of cement with microsilica and also the effect of maximum aggregate size were investigated. The results showed that optimum cement content was 110 kg / m3, and as the maximum size of aggregates increased, permeability increased, too. In addition, the optimum amount of microsilica replacement with cement was 20% of the cement content. Also, the permeability of joints can be reduced by observing proper operating conditions and wet curing.

    Keywords: Permeability, Roller compacted concrete, Cement content, Microsilica, Maximum size of aggregate
  • Masoud Saadat Khosh, Mahdi Arezoumandi *, Simin Taherzade, Mojtaba Haji Mahdi Pages 29-40

    (An experimental study on durability of concrete with recycled glasses (fine) and silica fume)AbstractRecently, there has been an increasing trend toward the use of sustainable materials. Sustainability helps the environment by reducing the consumption of non-renewable natural resources. Concrete – the second most consumed material in the world after water – uses a significant amount of non-renewable resources. As a result, an experimental investigation was conducted to study the durability of concrete constructed with 5% and 10% recycled glass aggregate (fine) as well as 6% silica fume. This experimental program consisted of six mix designs. The electrical resistivity and chloride ion penetration of recycled concrete mixes were compared with the conventional concrete. Results of this study show that the mixes including both recycled glass aggregate and silica fume show superior durability (both electrical resistivity and chloride ion penetration) compared with conventional concrete.KEY WORDS: Durability, Recycled cconcrete, Silica fume, Recycled glass aggregate

    Keywords: Durability, Recycled cconcrete, Silica fume, Recycled glass aggregate, pozzolana
  • S.Mohammad Reza Mortazavi *, Behrouz Zaeimdar, Kamran Nasiri Pages 41-48

    By studying the behavior of concrete structures, several factors such as design and calculation mistakes, and the lack of proper implementation and changes in building regulations and changes in structural structures, etc., will result in the evaluation and re-evaluation of the design and construction, in order to improve it if necessary. In this paper, using experimental studies, GFRP has been studied to determine the criteria for determining the design of seismic rehabilitation and improvement of existing structures as well as new constructions. In this study rectangular Concrete has been tested. The results show that the sample with 1 layer of GFRP was 27% stronger than the control sample, and the sample with 2 layers of GFRP had a 46% increase in strength to the control sample, and the specimen strength with 3 layers of GFRP increased by 59% with respect to the control sample and also specimen with 4 layers of GFRP have a 69% increase in strength to the control sample, and with increasing number of layers , the ductility of the specimen increases.

    Keywords: concrete rehabiliation, GFRP, confinement, concrete column, experimental investigation
  • Hamid Masaeli *, Shayan Khosravi, Hossein Choobkar Pages 49-60

    Pervious concrete being a particular type of high porosity concrete, is mainly used for pavement purposes. Pervious concrete is usually free of fine aggregates and the coarse aggregates are only coated by the cement matrix. The use of additives including superplasticizer and the consequent effects on engineering characteristics of pervious concrete is outlined in this study. The pervious concrete should be designed in such a way to resist against deterioration during the freezing and thawing cycles, while keeping the permeability index within reasonable limits. In this study, six sets of pervious concrete samples including three granular aggregates in both water to cement (W/C) and aggregate to cement (G/C) of typical pervious concrete samples containing lubricating additives and antifreeze. It was produced by measuring the efficiency, density, porosity and compressive strength in two main characteristics of this concrete, namely compressive strength and porosity, to the following results. According to the results of the study, the compressive strength of the pervious concrete was increased by about 9 MPa, and the porosity decreased at most by 15%.

    Keywords: Pervious concrete, Compressive strength, Permeability, Additives, Superplasticizer
  • morteza mousavi *, mahdi arezoumandi, masoud saadat khosh, abolfazl Arezoumand Pages 61-71

    Concrete is one of the most used building materials. In recent decades, achieving high compressive strength in concrete has been the main objective of concrete workers. One of these produced concrete is high-strength concrete which its use is being developed due to the increasing demand for faster utilization of under construction buildings and facilities. High-strength concrete was used in 1965 in Chicago for the first time. High compressive strength , high tensile strength , greater modulus of elasticity , lower permeability , longer durability due to less porosity and high bonding strength between bars and reinforced concrete are benefits of these concrete products . In this paper, our attempt is to investigate the mechanical properties of high-strength concrete with the equations of conventional concrete of the five United states of America , Europe , Canada , Australia and Japan Codes and suggest a suitable relationship by comparing the results of previous investigations .

    Keywords: High-Strength Concrete, Conventional Concrete, Mechanical Properties, Compressive Strength, Modulus of Elasticity