فهرست مطالب

مطالعات امنیت اجتماعی - سال چهارم شماره 3 (پیاپی 35، پاییز 1392)

فصلنامه مطالعات امنیت اجتماعی
سال چهارم شماره 3 (پیاپی 35، پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/20
  • تعداد عناوین: 5
|
  • علی ساعی*، فیض الله حیاتی صفحات 13-45

    موضوع این پژوهش تحلیل جامعه شناسی اعتماد به پلیس در شهرستان شیراز است و مسئله آن ناظر بر مشاهده کاهش اعتماد به پلیس است. پس از اثبات این مسئله، راه حل نظری آن از تئوری زتومکا استنتاج گردیده است و در ادامه این پژوهش با الهام از تئوری ساختار منطقی دستگاه نظری به صورت زیر فرموله شده است: مجموعه اعتماد به پلیس، تابعی از ترکیب خطی شفافیت سازمان و پاسخگویی سازمان و محیط سازمان و ظاهر کنشگران و عملکرد آنان است. این استدلال از طریق گزاره های مشاهده ای مورد داوری انتقادی قرار گرفته است. این پژوهش با روش پیمایشی انجام شده است. جمعیت آماری این تحقیق مجموعه افراد 18 تا 64 ساله ساکن در شهر شیراز است و با روش نمونه گیری غیر احتمالی، حجم نمونه 300 مورد تعیین و با روش نمونه گیری چند مرحله ای، نمونه ها انتخاب و بر اساس مصاحبه حضوری مورد پرسشگری قرار گرفته اند. در این تحقیق برای داوری تجربی در باب گزاره های تئوریک فرضیات از روش تحلیل فازی و در دو سطح انجام شده است: 1) تحلیل توصیفی: در این سطح توزیع داده های تجربی شروط علی و معلول بررسی شده است. 2) تحلیل تبیینی: در این سطح راه حل نظری مسئله از طریق گزاره های مشاهده ای، مورد آزمون تجربی قرار گرفته است. برای داوری تجربی در باب گزاره های مشاهده ای، از روش تحلیل رگرسیون فازی استفاده شده است. نتایج آزمون تجربی دلالت بر آن دارد که رابطه فازی مجموعه اعتماد به پلیس با شروط علی شفافیت سازمان و پاسخگویی سازمان و محیط سازمان و ظاهر کنشگران و عملکرد کنشگران 0/818 است و نسبتی از واریانس مشترک اعتماد به پلیس که از طریق شروط شفافیت سازمان و پاسخگویی سازمان و محیط سازمان و ظاهر کنشگران و عملکرد کنشگران تبیین شده است؛ معادل 0/669 است.

    کلیدواژگان: اعتماد، پلیس، شفافیت سازمان، پاسخگویی سازمان، محیط سازمان، ظاهر کنشگران، عملکرد کنشگران
  • امیر نادری* صفحات 47-82

    تامین امنیت و صیانت نوجوانان به دلیل شرایط خاص سنی و تاثیر پذیری از عوامل مختلف و با توجه به نقش آینده سازی آنها از اهمیت بالاتری برخوردار است. مسئله مهم پژوهش حاضر این است که به رغم نگرانی و اقدامات خانواده ها، مدارس، جامعه و پلیس، بزهکاری نوجوانان و جرایم علیه ایشان قابل توجه است. این امر بیانگر وجود نوعی خلاء در نظام آموزش و پرورش است. طراحی و اعتبار بخشی الگوی برنامه درسی فعالیت های فوق برنامه برای دانش آموزان دبیرستانی با تاکید بر آموزش های همگانی نیروی انتظامی به عنوان هدف کلی تحقیق قرار گرفته است. در این پژوهش، از روش تحقیق اکتشافی آمیخته بهره گیری شد. در بخش کیفی، از مصاحبه نیمه هدایت شده و در بخش کمی از پرسشنامه استفاده شد و الگوی بدست آمده مورد اعتبار بخشی قرار گرفت. جامعه آماری در بخش کیفی، مدیران دبیرستان های پسرانه و دخترانه شهر تهران و مسئولان آموزش و پرورش و در بخش کمی، متخصصان برنامه درسی و مسئولان و کارشناسان آموزش همگانی ناجا بوده اند. روش نمونه گیری در بخش کیفی، روش هدفمند و روش گلوله برفی و در بخش کمی روش هدفمند و در دسترس بوده است. بر اساس نتایج تحقیق، الگوی برنامه درسی فعالیت های فوق برنامه برای دانش آموزان دبیرستانی با تاکید برآموزش های همگانی ناجا طراحی شد به نحوی که ویژگی های هر یک از عناصر 9 الگو متناسب با شرایط دانش آموزان دبیرستانی، آسیب های اجتماعی مبتلا به و نظرات خبرگان کارشناسان به ترتیب اهمیت شناسایی شد. الگوی تهیه شده می تواند مبنای مناسبی برای تعامل میان آموزش وپرورش و ناجا قرار گرفته و در تحقق پیشگیری دانش آموزان نقش به سزایی داشته باشد.

    کلیدواژگان: عناصر برنامه درسی، برنامه درسی فوق برنامه، آسیب های اجتماعی، پیشگیری
  • احمدرضا رادان* صفحات 83-106

    این پژوهش پیمایشی در پی آن بود تا درگام اول میزان احساس امنیت شهروندان تهرانی را در مولفه های اصلی آن، یعنی امنیت جانی، مالی، اجتماعی و ناموسی، اندازه گیری کند. در گام دوم سهم عوامل اصلی موثر بر آن را معین سازد و در گام سوم رابطه احساس امنیت را با دو متغیر کلیدی دیگر، یعنی اعتماد عمومی و سرمایه اجتماعی، مشخص سازد. برای این منظور از بین شهروندان 15 تا 75 ساله مناطق 22 گانه تهران با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای، نمونه ای به حجم 3400 نفر انتخاب و با استفاده از سه مقیاس محقق ساخته، یعنی مقیاس احساس امنیت و عوامل موثر بر آن، مقیاس اعتماد عمومی و مقیاس سرمایه اجتماعی، متغیرهای تحقیق اندازه گیری شدند. (این سه مقیاس پیش از اجرای نهایی بر روی یک نمونه 100 نفره اجرا شدند و با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ، پایایی آنها محاسبه گردید) داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری مختلف، از جمله آماره های توصیفی، آنوا، تی، همبستگی و رگرسیون، محاسبه گردید. نتایج خاص آشکار ساخت که اولا: میزان احساس امنیت کلی شهروندان در حد متوسط است. همچنین بین میانگین احساس امنیت شهروندان در چهار مولفه تفاوت آماری معناداری وجود داشت. ثانیا : پنج دسته عامل، یعنی عوامل فردی- روانی، عوامل مربوط به پلیس (به ویژه در حوزه نظم و کنترل اجتماعی)، عوامل رسانه ای و عوامل مربوط به حوزه ساختار اجتماعی، بر احساس امنیت شهروندان تاثیر می گذارند. ثالثا : بین احساس امنیت شهروندان واعتماد عمومی (اعم از اعتماد افقی و اعتماد عمودی) و سرمایه اجتماعی همبستگی معنادار بالایی وجود دارد. این همبستگی تا بدان حد است که می توان از آن رابطه علی استنباط کرد.

    کلیدواژگان: احساس امنیت، اعتماد عمومی، سرمایه اجتماعی، پلیس، منزلت اجتماعی، عوامل روان شناختی
  • ستار پروین*، عبدالحسین کلانتری، محمدرحیم صفری، علیرضا مرادی صفحات 107-130

    یکی از مهم ترین ابعاد مهاجرت، مهاجرت درون شهری به عنوان یکی از پدیده های مرسوم شهرهای مدرن می باشد. مطالعه حاضر به بررسی مهاجرت درون شهری در شهر تهران و تاثیر آن در بروز آسیب های اجتماعی در محله هرندی-دروازه غار سابق- می پردازد. روش تحقیق شامل روش کمی-استفاده از داده های مطالعات پیشین- و روش کیفی- با استفاده از مصاحبه، مشاهده و مطالعه تاریخی- می باشد. رویکرد نظری تحقیق، نظریه بی سازمانی اجتماعی و نظریه منطقه ای جرم که هر دو در مکتب شیکاگو قرار دارند می باشد.بر اساس این نظریه، مهاجرت چه به صورت درون شهری و یا بین شهری شرایط بی سازمانی اجتماعی و زوال شهری را به دنبال دارد که در نهایت منجر به بروز آسیب های اجتماعی شهری می شود. یافته های تحقیق نشان می دهد که تحرک مکانی و تغییران جمعیتی در محله ای مانند هرندی (دروازه غار) از عوامل اثرگذاری است که علاوه بر اینکه از شکل گیری هویت محله ای جلوگیری می کند، آسیب های اجتماعی متعددی را مانند اعتیاد و قاچاق مواد مخدر، خودکشی، فحشا ، مرگ خیابانی و... را به دنبال دارد.

    کلیدواژگان: مهاجرت درون شهری، بی سازمانی اجتماعی، آسیب های اجتماعی، محله هرندی، دروازه غار
  • محمد مویدی*، منوچهر علینژاد، حسین نوایی صفحات 159-191

    امنیت به عنوان یکی از نیازهای اساسی شهروندان در ساختارهای شهری به شمار رفته و از اهمیت ویژه ای به واسطه در برگیری احساس آرامش و آسایش محیطی برای شهروندان برخوردار می باشد.از این رو در مطالعات و پژوهش های شهری همواره امنیت به عنوان یکی از شاخص های مهم کیفیت زندگی مورد توجه برنامه ریزان و شهرسازان قرار گرفته و در این خصوص نظریه های متنوعی نیز ارائه شده است. فضاهای عمومی شهری نیز به عنوان بستری اجتماعی که همواره مورد استفاده عموم شهروندان بدون هیچ محدودیتی قرار می گیرد در صورت دارا بودن احساس امنیت علاوه بر آنکه آرامش را برای شهر به ارمغان می آورد بلکه، سطح تعاملات و فعالیت های اجتماعی ساکنین شهر را نیز افزایش و در نهایت احساس مطلوبیت و رضایت محیطی را در شهروندان تقویت می نماید. در این پژوهش پس از بررسی مبانی نظری مرتبط با منظر شهری با تدقیق در سه بعد ادراک، فعالیت و فرم در شکل گیری منظر مطلوب، مولفه های«حس مکان»، «هویت مکان»، «خاطره انگیزی»، «خوانایی و تصویری روشن از محیط»،«ادراک عمومی و لذت بصری» و «فرم و ریخت» به عنوان شاخص های منظر شهری برای سنجش احساس امنیت شهروندان در فضاهای عمومی شهری بدست می آید. این پژوهش در حوزه ادبیات نظری، یک «تحقیق تجربی» و در حوزه «مطالعات میدانی»، دارای «روش پیمایشی» با «ابزار گردآوری داده» به صورت «پرسشنامه» می باشد. در زمینه «تحلیل اطلاعات» با استفاده از تحلیل کمی روابط بین «احساس امنیت» و «منظر شهری»روش تحقیق علی و همبستگی اتخاذ شده است. نتایج مطالعات نشان می دهد علی رغم وجود امنیت، احساس امنیت در محدوده مورد مطالعه از دید ساکنین، پایین تر از سطح متوسط ارزیابی شده است. براساس مدل احساس امنیت در سطح دوم، شش معیار هویت مکان، خاطره انگیزی، فرم و ساختار، حس مکان، خوانایی، ادراک عمومی و بصری سازنده احساس امنیت بر اساس منظر شهری هستند. میانگین احساس امنیت در دو معیار خوانایی و ادراک عمومی و بصری بالاتر از میانه نظری و در چهار معیار دیگر پایین تر از میانه نظری ارزیابی شده است. لذا می توان این گونه جمع بندی کرد که در محدوده نمونه موردی(محله اوین) شهروندان مشارکت کننده در پژوهش، خوانایی و ادراک عمومی و بصری را در احساس امنیت خود موثرتر دانسته اند. و به ترتیب در این دو مولفه جهت یابی و وجود راهنما و ایمنی و نفوذپذیری بصری شاخص تر هستند.

    کلیدواژگان: منظر شهری، فضای عمومی شهری، احساس امنیت، تحلیل رگرسیون، خوانایی، ادراک بصری و عمومی
|
  • Ali Saei Pages 13-45

    The topic of the present study is sociological analysis of trust in the police in the city of Shiraz, which oversees the decline in trust in the police. After proving this problem, the theoretical solution is derived from the theory of Zetomka. The theoretical arrangement of this research is inspired by the theory of empirical structure and is formulated as follows: the whole idea of trust in police is a function of the linear combination of three factors: the organization's transparency, its accountability, its environment, and appearance, and performance of the relevant actors. This reasoning has been assessed and criticized through observed statements. The present study is of survey type. The under study population in this research includes individuals ranging from 18 to 64 in Shiraz. N=300 and the interviewees are determined through improbable sampling method , and multi-stage sampling ,and they are interviewed based on face to face interview method. In this study, fuzzy analysis is used for empirical judgment about theoretical assumptions of statements. Analysis is performed in two levels: 1) descriptive analysis in terms of cause and effect that the distribution of the experimental data is investigated 2) explanatory analysis, the theoretical solution of the problem through observation statements have been tested . Fuzzy regression analysis has been used for an empirical judgment about the propositions. The results of the empirical test indicates that fuzzy relationship of trust in police is associated with cause and effect of organization's transparency and accountability, the environment of the organization, and the appearance and action of actors is 0.818.A percentage of the joint variance of trust in police which is determined by transparency, accountability and environment of the organization, and the appearance and performance of actors is 0.669.

    Keywords: Trust, Police, Transparency, accountability, environment of the organization, appearance performance of actors
  • amir naderi Pages 47-82

    Juvenile security due to their certain conditions and the possibility of being impressed by various factors and taking into consideration their role in future is of high importance. The main issue followed up in this study is that despite concerns and efforts of families, schools, communities and the police, juvenile delinquency and crimes against them are substantial. This issue indicates the existence of a gap in the education system. Designing and validating a model curriculum for high school students in extracurricular activities, with emphasis on training the public by police is the general objective of the present research. This study is conducted through intermingled investigation method .Semi-conducted interview and questionnaire is respectively used in the qualitative and quantitative methods, and the achieved pattern was validated. The under study population in the qualitative method included the principals of high school students( boys and girls) in Tehran and officials of Ministry of Education, while the quantitative method included curriculum design as well as training specialists and officials of police forces. In the qualitative sampling methods, target-oriented and in the quantitative manner snowball sampling methods are available. Based on the results of the research, a model curriculum for high school students in extracurricular activities, with emphasis on universal teaching of police was designed so that the features of each of the nine elements of the model were appropriate for high school students, social problems of patients and experts. The experts were identified and these characteristics were identified based on order of importance. The developed pattern can be the appropriate basis for the realization of the interaction between Ministry of Education and the police, and it can play an important role in preventing students from doing wrong actions.

    Keywords: elements of curriculum, extra-curricular activities curriculum, social problems, prevention
  • Ahmadreza Radan* Pages 83-106

    This survey research primarily aims at evaluating level of security feeling on the part of Tehrani citizens with focus on its major constituents, i.e. physical, financial, social and family security. Secondly, it aims at identifying the factors contributing to it. Thirdly, it is aimed at clarifying the relationship between security feeling and the other two key variables: public trust and social capital. N=3400 were chosen through multistage cluster sampling method from among Tehrani citizens of the 22 municipality zones ranging from 15 to 75.The research variables were measured through using three self-made criteria: security feeling and factors contributing to it, public trust and social capital. The three above-mentioned scales were tested on a group of 100 people before its final implementation, and then its reliability was calculated through using Cronbach's alpha test. Then the collected data was calculated by using various statistical tests such as descriptive method, Analysis of Variance (ANOVA) test, T test, correlation and regression. The certain achievements revealed the following: firstly, the rate of security feeling is at the middle level, and there is significant statistical difference between the average of security feeling on the part of citizens and the four aforesaid constituents. Secondly, there are five factors contributing to security feeling: individual/mental factors, factors associated with the police task (establishing order and discipline), media factors, and factors related to the field of social structure. Thirdly, there is significant correlation between security feeling on the part of citizens and public trust (both horizontal and vertical trust), and social capital. This correlation is in such a way that from which cause and effect relationship can be deducted.

    Keywords: security feeling, public trust, social capital, Police, social dignity, psychological factors
  • Sattar Parvin Pages 107-130

    Inter-urban immigration is one of the most important aspects of immigration which is considered as a common phenomenon in modern cities. The present study reviews inter-urban immigration in Tehran and its impact on emergence of social problems in Harandi neighborhood (previously called Darvazeh Ghar). The research method includes quantitative method in which the data of the previously conducted researches is used; and qualitative method which utilizes interview, observation and historic study. The theoretical approach of the method is based on social disorder and regional theory of crime that both belong to the Chicago School. According to this theory, immigration, whether inter-urban or city to city, leads to social disorder and social problems which ultimately leads to urban social problems. The findings of the research indicate that people and families that move from other neighborhoods to neighborhoods like Harandi contribute to impediments ahead of identity establishment in them. Immigration may also lead to social problems: addiction, drug trafficking, suicide, prostitution, dying in street, etc.

    Keywords: inter-urban immigration, social disorder, social problems, Harandi (Darvazeh Ghar neighborhood)
  • Mohammad Moayedi Pages 159-191

    Security is considered as one of the substantial needs of citizens in urban structures, and is of high importance in terms of security feeling on the part of citizens. Hence, the issue of security has been always one of the important constituents of life quality, it has been always focused on by urban planners and designers, and numerous theories have been introduced on the issue. Public places in cities are social platforms used by citizens without any limitation. When peace and tranquility is established in the public places, citizens may interact with each other much better, and as a result sense of satisfaction is reinforced on the part of citizens. After reviewing the theoretical tenets of public places while scrutinizing three aspects: cognizance, activity and form in establishing a desirable appearance for public places; and constituents such as "place feeling", " place identity", "reminiscence", " a clear image of the environment", " public cognizance and visual enjoyment", "shape and form" are the benchmarks which can make individuals feel relaxed in public places in cities. The present research is an "empirical research" in the theoretical literature, and is of survey type along with questionnaire as the tool for collecting data in the area of field survey. With regard to data analysis through quantitative analysis of the relationship between" security feeling" and " appearance of public places" cause and effect research method and correlation method is adopted. The results of the studies indicate that despite existence of security, according to the citizens' view the level of security feeling in the understudy neighborhood is lower than the average level. According to the security feeling in the second level, there are six criteria that contribute to the formation of security feeling: place identity, reminiscence, form and structure, place feeling, cognizance, public and visual cognizance. The average security feeling in the two criteria -cognizance and public and visual cognizance- is higher than theoretical mean, while in the other four criteria it is lower than theoretical mean. Therefore, the citizens of Evin neighborhood taking part in the case study are of the opinion that cognizance and public and visual cognizance have significant impact on their security feeling. As a result, in these two constituents, direction finding and guiding signs, and safety and visual penetrability are more prominent.

    Keywords: urban appearance, public urban place, security feeling, regression analysis, cognizance, visual public cognizance