فهرست مطالب

پدافند غیر عامل و امنیت - پیاپی 18 (بهار 1396)

نشریه پدافند غیر عامل و امنیت
پیاپی 18 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/18
  • تعداد عناوین: 5
|
  • مجتبی درفشان، علی جوانمرد* صفحه 5
    تامین امنیت اطلاعات سازمان ها در محیط امروزی که از شبکه های به هم پیوسته تشکیل شده کاری مشکل است و با ورود هر محصول الکترونیکی و هر ابزار نفوذ و جاسوسی این کار سخت تر نیز می شود. هدف اصلی این پژوهش، شناخت الزامات پدافند غیرعامل شبکه ملی ارتباطات در مقابله با تهدیدهای سایبری است و محقق به دنبال پاسخ به این سوال است که «الزامات پدافند غیرعامل شبکه ملی ارتباطات در مقابله با تهدیدات سایبری کدامند؟» و فرضیه اصلی شامل الزامات پدافند غیرعامل شبکه ملی ارتباطات در مقابله با تهدیدهای سایبری، شامل الزامات سخت افزاری و نرم افزاری است، بوده است. این پژوهش از نظر نوع، کاربردی و از نظر روش به شیوه توصیفی– تحلیلی گردآوری شده است. روش گردآوری اطلاعات میدانی و کتابخانه ای بوده و ابزار گردآوری اطلاعات پرسش نامه محقق ساخته بوده است. جامعه آماری این پژوهش متشکل از مدیران، متخصصان و کارشناسانی است که با شبکه ملی ارتباطات، تهدیدات سایبری، اصول و مبانی پدافند غیرعامل آشنایی داشته و دارای مدرک کارشناسی ارشد به بالا و حداقل 10 سال سابقه کار مرتبط باشند که تعداد آن ها 100 نفر برآورد شده است. حجم جامعه نمونه به صورت تمام شمار همان 100 نفر درنظر گرفته شده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که الزامات سخت افزاری شبکه ملی ارتباطات با رویکرد پدافند غیرعامل در مقابله با تهدیدات سایبری مرتبط با آن، استفاده از تجهیزات بومی همچون زیرساخت های بومی، ذخیره سازهای اطلاعات بومی، تجهیزات ارسال و دریافت بومی و الزامات سخت افزاری استفاده از نرم افزارهای بومی همچون نرم افزارهای ارسال و دریافت فایل و اطلاعات، ضدویروس ها و دیوار آتشین است.
    کلیدواژگان: پدافند غیرعامل، اصول پدافند غیرعامل، امنیت سایبری، فناوری اطلاعات
  • محسن کاملی*، سید باقر حسینی صفحه 31
    پدافند غیرعامل به عنوان عاملی مهم در افزایش امنیت شهری رویکرد نوینی است که ماهیت وجودی آن بر افزایش سطح امنیتی با استفاده از روش های غیرنظامی استوار است و در این راستا مدیریت و برنامه ریزی صحیح به عنوان مهم ترین عامل در جهت افزایش امنیت و کاهش آسیب پذیری ها مطرح است. هدف از این مقاله ارزیابی آسیب پذیری مسیرهای راهپیمایی و کاربری های آن با رویکرد پدافند غیرعامل است. محدوده موردمطالعه، مسیرهای ده گانه راهپیمایی در شهر قم است که این مسیرها در تمامی شهر پخش و در نهایت به نقطه مشترکی که میدان مطهری (هسته مرکزی شهر) است ختم می گردند. نوع تحقیق در این پژوهش کاربردی و روش مطالعه تحلیلی- پیمایشی است. به طوری که کاربری های اطراف مسیرها پس از برداشت های میدانی دسته بندی شده و به دنبال آن آسیب پذیری مسیرها و کاربری ها در زمان بحران با استفاده از فرمول سطح بندی محاسبه گردیده است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که در تعیین میزان آسیب پذیری مسیرهای راهپیمایی براساس شاخص طول مسیر شماره یک (خیابان صدوقی، میدان زنبیل آباد) با طول 5.9 کیلومتر و براساس شاخص امتیاز کل مسیر شماره نه (خیابان امامزاده ابراهیم، میدان سعیدی) با امتیاز 18.2 آسیب پذیرترین مسیرهای راهپیمایی در سطح شهر قم شناخته شدند. هم چنین در زمان بحران بانک ها و موسسات مالی و اعتباری و مراکز تجاری دارای آسیب پذیری بسیار زیاد بوده و پس ازآن ادارات و ارگان های دولتی و خصوصی دارای آسیب پذیری متوسط هستند.
    کلیدواژگان: پدافند غیرعامل، قم، کاربری های شهری، مسیرهای راهپیمایی، امنیت
  • محمد تقی پوریان، محمدرضا خلیلی * صفحه 53
    پالایشگاه های نفت و گاز و صنایع پتروشیمی ازجمله منابعی هستند که در کشورهای پیشرفته جهان حساسیت زیاد و قابل توجهی ازنظر ایمنی و حفظ محیط زیست بر روی آن ها اعمال می شود و برابر استانداردهای زیست محیطی، اجازه تاسیسات و احداث پالایشگاه ها در محدوده مناطق مسکونی شهر و بدون انجام مطالعات و ارزیابی زیست محیطی و تایید آن توسط سازمان حفاظت محیط زیست مجاز نیست. این در حالی است که توسعه شهرها و تراکم جمعیت موجب شده است که فاصله پالایشگاه های موجود (ازجمله پالایشگاه نفت تهران) تا مناطق مسکونی بسیار کم شود. ازاین رو هدف اصلی، شناسایی آسیب ها و تهدیدات پالایشگاه نفت تهران و تاثیر آن بر امنیت زیست محیطی شهر تهران است. سوال اصلی این است که آسیب ها و تهدیدات پالایشگاه نفت تهران چه تاثیری بر امنیت زیست محیطی شهر تهران دارد؟ و فرضیه اصلی این که، بلایای انسان ساخت درونی و خطرات بیرونی در قالب آسیب ها و تهدیدات پالایشگاه نفت تهران بر امنیت زیست محیطی شهر تهران اثرگذار است؟ این پژوهش ازنظر نوع، کاربردی و به روش توصیفی انجام شده است. روش های گردآوری اطلاعات کتابخانه ای و میدانی بوده است. ابزار اندازه گیری پرسش نامه بوده که روایی آن با تایید استادان و اعتبار آن از روش موسوم به آلفای کرونباخ به دست آمده است. جامعه آماری پژوهش شامل کارکنانی که دارای سابقه خدمت حداقل ده ساله در وزارت نفت و در اولویت، پالایشگاه در مشاغل مدیریتی و یا نخبگان و صاحب نظران وزارت نفت، به خصوص در حوزه اچ اس ای باشند که تعداد آنان 110 نفر برآورد شده است. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران تعداد 86 نفر تعیین شده و نمونه گیری به شیوه تصادفی انجام شده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که مهم ترین آسیب های پالایشگاه نفت تهران که می تواند امنیت زیست محیطی شهر تهران را تحت تاثیر قرار دهد؛ به ترتیب شامل «انتشار گازها و مواد سمی»، «فقدان آموزش لازم در بین کارکنان و بروز خطاهای انسانی» و مهم ترین تهدیدات پالایشگاه نفت تهران به ترتیب شامل موارد «تهاجم زمینی»، «تهدیدات اقتصادی»، «تهاجم هوایی» هستند.
    کلیدواژگان: آسیب ها، تهدیدات، پالایشگاه نفت
  • محسن ناکینی* صفحه 75
    مدیریت بحران های اجتماعی در جوامع گوناگون یکسان نبوده و تحت تاثیر متغیرهای کلانی چون نظام سیاسی حاکم، فرهنگ امنیتی و آستانه تحمل دولت ها بوده و در اساس عملی پیچیده و تا حد زیادی زمینه محور و حاصل نظام ادراکی نخبگان سیاسی و امنیتی کشور می باشد. هدف پژوهش حاضر تبیین چگونگی سازماندهی در بحران های اجتماعی جهت جلوگیری از گسترش و امنیتی شدن آن می باشد و نوع پژوهش کاربردی و از روش تحلیلی – توصیفی استفاده شده و محقق درصدد پاسخ به این سوال که سازماندهی در مدیریت بحران های اجتماعی چه تاثیری دارد، می باشد و حجم نمونه جامعه آماری پژوهش حاضر را تعداد 40 نفر از صاحب نظران و متخصصین آگاه به مقوله های مدیریت و بحران تشکیل داده اند که با توجه به تعداد محدود، کلیه اعضای جامعه آماری به عنوان حجم نمونه استفاده شده اند. بعد از جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه ای متشکل از 16 سوال در رابطه با متغیرهای پژوهش تهیه و پس از توزیع و جمع آوری پرسشنامه ها، پاسخ ها از طریق نرم افزار اس پی اس اس و با استفاده از آزمون خی دو مورد تجزیه وتحلیل آماری قرار گرفت و نتایج حاصل فرضیه این پژوهش را تائید نمود. نتایج پژوهش بیانگر این است که سازماندهی در مراحل قبل (پیش بینی، پیشگیری، آمادگی) شروع (هشدار و مصونیت، ارزیابی مقدماتی و بسیج منابع، پاسخگویی سریع) حین (امداد و نجات، عملیات ویژه، مهارسازی) و پس از بحران (بازیابی، بازسازی، یادگیری) نقش موثری در جلوگیری از گسترش و امنیتی شدن بحران های اجتماعی دارد.
    کلیدواژگان: سازماندهی، مدیریت بحران، بحران های اجتماعی، بحران، امنیتی شدن
  • حمید پور حسینی* صفحه 99
    هدف از انجام پژوهش حاضر با توجه به تعریف پدافند غیرعامل و جنگ نرم و ماهیت آن ضروری است که با اقدامات پیشگیرانه، آسیب پذیری اجتماعی ناشی از آن را کاهش دهیم. همان گونه که آسیب های اجتماعی خصوصا اعتیاد و طلاق به عنوان یک پدیده غیرامنیتی در جوامع مختلف بشری بازخورد داشته و درصورتی که در همین مرحله کنترل نگردد به عنوان یک معضل شبه امنیتی ارتقاءیافته و نهایتا می تواند به عنوان یک بحران امنیتی، جامعه هدف را مورد تهدید قرار دهد که لازم است حاکمیت در هر جامعه با به کارگیری اصول پدافند غیرعامل، آن ها را در مرحله پدیده کنترل نموده و اجازه رشد و ایجاد بحران را ندهند. به لحاظ ماهیت و اهداف، این پژوهش، از نوع کاربردی و برای اجرای آن از روش همبستگی استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش به تعداد 150 نفر از نخبگان شهر همدان بوده که با فرمول کوکران به 110 نفر که به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. با توجه به اهداف تحقیق ابزار جمع آوری اطلاعات موردنیاز پرسشنامه می باشد تا نگرش ها و عقاید نخبگان راجع به کارکرد مراکز فرهنگی در کاهش آسیب پذیری های اجتماعی (اعتیاد و طلاق) بررسی نماید که پرسشنامه مربوط با 27 پرسش و چهار بعد شامل: تسهیلات، تبلیغات، برنامه ریزی و جذب مخاطب بوده که 16 سوال آن در خصوص اعتیاد و 11 سوال دیگر در خصوص طلاق می باشد. جهت تجزیه وتحلیل اطلاعات حاصل از پرسش نامه ها در سه بخش اطلاعات جمعیت شناختی نمونه موردمطالعه و تحلیل سوالات و فرضیه های پژوهش، استفاده شد. نتایج نشان داد که بین عملکرد مراکز فرهنگی و کاهش گرایش به طلاق رابطه مثبت و مطلوب و در حد متوسط است. همین طور بین عملکرد مراکز فرهنگی و کاهش گرایش به اعتیاد رابطه مثبت و مطلوب و بالاتر از حد متوسط است.
    کلیدواژگان: فرهنگ، کارکرد مراکز فرهنگی، آسیب پذیری اجتماعی، اعتیاد، طلاق
|
  • Mojtaba dorafshan, Ali javanmard* Page 5
    The present study aims to identify the requirements of passive defense in national communications network against cyber threats, and the researcher seeks to answer this question that what requirements of passive defense in national communications network against cyber threats are. The research hypothesis is that requirements of passive defense in national communications network against cyber threats include hardware and software necessities. This is an applied research, and its method is descriptive-analytic. Data were collected using researcher-made questionnaire and field and library studies. The study population included managers, specialists and experts who are familiar with national communication network, cyber threats, principles and fundamentals of passive defense and their level of education is higher than master’s degree and they have a minimum of 10 years of related work experience. Sample size was estimated 100 using complete enumeration method. Research results indicate that hardware requirements of national communication network with passive defense approach in dealing with related cyber threats include use of indigenous equipment, such as local infrastructures, indigenous information storage, equipment for indigenous sending and receiving and hardware requirements, and use of indigenous software such as software for sending and receiving information and files, antiviruses and firewalls.
    Keywords: Passive Defense, Principles of Passive Defense, Cyber Security, Information Technology (IT)
  • Mohsen Kameli*, Seywd Bagher Hosseini Page 31
    Passive defense as an important factor in increasing urban security is considered as a new approach that its nature is based on increasing security level using non-military methods. In this regard, proper planning and management are raised as the most important factors to increase security level and reduce vulnerabilities. This research aims to evaluate vulnerability of demonstration routes and their use with passive defense approach. The area studied includes ten demonstration routes in the city of Qom. These routes are located in all over the city, and eventually are terminated in a common point that is Motahari Square (the city center). This is an applied research and research method is analytic and survey. Functions of routes were categorized after collecting field data and then routes and their functions vulnerability in the time of crisis were calculated using grading formula. The research results indicate that in determining the vulnerability of demonstration routes based on length indicator, path number one (Zanbilabad Square, Sadoughi Street) with 5.9 km, and based on total score indicator, path number nine (Saeidi, Square, Ememzadeh Ebrahim Street) with 18.2 score were identified as the most vulnerable demonstration routes in the city of Qom. Also, banks, credit and financial institutions and commercial centers have been highly vulnerable in the time of crisis; offices and public and private organs are moderately vulnerable.
    Keywords: Passive Defense, Qom, Urban Users, Demonstration Routes, Security
  • Mohammad Taghi Pourian, Mohammad Reza Khalili* Page 53
    Oil and gas refineries and petrochemical industries are resources that high and considerable sensitivity is applied over them in terms of safety and environmental protection in developed countries of the world, and according to environmental standards, establishment and construction of refineries within residential areas of the city without any environmental studies and assessments and with no confirmation of Environmental Protection Agency are not allowed. Urban development and population density have led to this issue that distance between existing refineries (including Tehran oil refinery) and residential areas has been reduced. Hence, the main purpose of this research is to identify damages and threats caused by Tehran oil refinery and their impact on environmental security in Tehran. The research main question: What effects have damages and threats caused by Tehran oil refinery on environmental security in Tehran? The research main hypothesis: Internal manmade disasters and external risks in the form of damages and threats caused by Tehran oil refinery affect environmental security of Tehran. This is an applied research and its method is descriptive. Data were collected using library and field studies. Research tool was questionnaire that its validity and reliability were respectively achieved by experts’ confirmation and Cronbach’s alpha. The study population included all employees with at least 10 years of work experience in the Ministry of Petroleum and managerial positions, elites and experts of Ministry of Petroleum, especially in HSE field that have priority to others, and their number was estimated 110. Sample size was determined 86 using Cochran formula and random sampling. The research results indicate that the most important damages cause by Tehran oil refinery that can affect environmental security of Tehran respectively include “emission of toxic substances and gases” and “ lack of required training among employees and occurring human errors”; and most important threats caused by Tehran oil refinery are respectively as follows: “ground invasion”, “economic threats” and “air strikes”.
    Keywords: Damages, Threats, Oil Refinery
  • Mohsen Nakini * Page 75
    Management of social crises in different societies is not the same and is influenced by great variables such as ruling political system, security culture and the threshold of tolerance of the government and is, in essence, complex and largely grounded in the conceptual system of the political and security elite of the country. The purpose of this study is to explain how to organize in times of social crises in order to prevent its expansion and Securitization. And this research is an applied one an analytical-descriptive method is used, and the researcher seeks to answer the question of how the organization has a role in managing social crises. The statistical population of the present study consists of 40 knowledgeable experts in management and crisis, and according to a limited number, all members of the statistical society were used as sample size. After collecting data, a questionnaire consisting of 16 questions about the research variables was prepared and after distributing and collecting the questionnaires, responses were analyzed using SPSS software and Chi-square test. And the results confirmed the hypothesis of this study. The results of the research indicate that the organization in the pre-start stages (prediction, prevention, preparation) beginning stages (warning and immunity, preliminary assessment and resource mobilization, rapid response) during stages (relief, rescue, special operations, containment) and post-crisis stages (recovery, reconstruction, Learning) plays an effective role in preventing the escalation of social crises and becoming a security issue.
    Keywords: Organization, crisis management, social crisis, crisis, Securitization
  • Hamid Poor Husseini* Page 99
    Given the definition of passive defense and soft warfare and its nature, the purpose of this study is to investigate reducing the social vulnerability by preventive measures. As social harm, especially addiction and divorce, is considered a non-security phenomenon in various human societies, but if it is not controlled at this stage, it will become as an upgraded semi-security problem, and Finally, it can threaten the target community as a security crisis, which requires that the ruling establishment of any society, by using the principles of passive defense, control them in the stage of the phenomenon and not allow its growth and crisis. In terms of its nature and objectives, this research is an applied one and a correlation method was used for its implementation. The statistical population of this study consisted of 150 elite of Hamadan in 2015 and by Cochran formula 110 people were selected as the sample size. Regarding the research objectives, the tool for collecting information is a questionnaire to examine the attitudes and beliefs of elites about the functioning of cultural centers in reducing social vulnerabilities (addiction and divorce). The questionnaire consisted of 27 questions and 4 dimensions including: facilities, advertising, planning and audience attraction, 16 questions were about addiction and 11 other questions were about divorce. To analyze the data from the questionnaires, three sections of the demographic information were analyzed and questions and research hypotheses were analyzed. The results showed that there is a positive, desirable, and moderate relationship between the function of cultural centers and the reduction of tendency toward divorce. Moreover, there is a positive, desirable and above-average level relationship between the function of cultural centers and the reduction of a tendency for addiction.
    Keywords: Culture, the function of cultural centers, social vulnerability, addiction, divorce