فهرست مطالب

قضاوت - پیاپی 94 (تابستان 1397)

نشریه قضاوت
پیاپی 94 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • احمدرضا توحیدی، مسعود احسن نژاد*، محمدرضا ملت صفحات 1-19
    فعالیت های موشکی کره شمالی به یک چالش بین المللی بدل شده است به نحوی که این دولت از سال 1984 تاکنون قریب به 180 آزمایش موشکی انجام داده است. اگرچه در حقوق بین الملل، تعهد معاهداتی بر ممنوعیت استفاده کشورها از توان موشکی وجود ندارد اما می توان در تعهدات غیرمعاهداتی از جمله قواعد عرفی و اصول کلی حقوقی، محدودیت هایی را برای فعالیت های موشکی کشورها قائل شد. درخصوص فعالیت های موشکی کره شمالی، شورای امنیت نقش مهمی را ایفا نموده است و از زمانی شورای امنیت به فعالیت های موشکی کره شمالی حساسیت نشان داد که با فعالیت های هسته ای عجین شد. شورای امنیت علاوه بر تحریم کره شمالی، از این کشور خواست تا به فعالیت های هسته ای و برنامه موشکی خود پایان دهد. البته درخصوص اقدامات شورای امنیت در مورد کره شمالی ابهام هایی وجود دارد اما درخصوص ممنوعیت یا محدودیت آزمایشات موشکی این دولت، قدر متیقن این است که محدودیت و تعلیق را می توان عناوین درخور دانست.
    کلیدواژگان: کره شمالی، موشک، هسته ای، شورای امنیت
  • امیر بی پروا* صفحات 21-36
    رای دیوان بین المللی دادگستری در دعوای بلژیک علیه سنگال درخصوص نقض مواد 6 و 7 کنوانسیون منع شکنجه نسبت به تعهد به محاکمه یا استرداد حسن هابره رئیس جمهور پیشین چاد، از ابعاد مختلف دارای اهمیت می باشد که تعهد جامعه بین المللی درخصوص تعقیب یا استرداد جنایتکاران بین المللی را نشان می دهد. لذا این رای، صلاحیت دولت بلژیک نسبت به تعقیب حسن هابره به اتهام جنایت بین المللی شکنجه و این که منع شکنجه به عنوان یک قاعده آمره بین المللی پذیرفته شده است و مصونیت روسای کشورها منجر به معافیت آنان از تعقیب نسبت به ارتکاب جنایات بین المللی نمی شود و اعضای جامعه بین المللی در صورت عدم تعقیب یا استرداد جنایتکاران بین المللی دارای مسوولیت می باشند مورد توجه قرار می گیرد به گونه ای که از منظر حقوق بین الملل معاصر، هیچ نقطه ای از جهان، برای فرار از مجازات جنایتکاران بین المللی نمی باشد. رویه دیوان بین الملل دادگستری در پرونده حسن هابره موید الزام دولت به تعهد به محاکمه یا استرداد هابره به اتهام شکنجه می باشد.
    کلیدواژگان: صلاحیت جهانی، شکنجه، مصونیت، استرداد، محاکمه
  • محسن اسماعیلی، اسماعیل علی دادی تلخستانی* صفحات 37-54
    قانون مدنی به منظور تعریف عقد ودیعه در ماده 607 به صراحت «ودیعه» را یک عقد مجانی دانسته است که در آن مستودع (امین به معنای خاص) برای حفاظت از مال به امانت گذاشته شده از سوی مودع هیچ پولی دریافت نمی کند. در این نوشتار به این موضوع پرداخته شده است که آیا مجانی بودنی که قانون مدنی به صراحت آن را ذکر کرده است مقتضای ذات عقد ودیعه است یا امکان گذاشتن شرط خلاف وجود دارد؟ به عبارت دیگر، اگر مستودع با تراضی با مودع شرط کند که برای حفاظت از مال، وجهی را دریافت کند، چنین شرطی چه ضمانت اجرایی را در پی خواهد داشت؟ آیا چنین شرطی صحیح است یا باطل و اگر باطل است آیا مبطل عقد ودیعه نیز هست؟ هدف اساسی و عنصر اصلی عقد ودیعه فقط و فقط حفاظت از مال و یافتن آرامش خاطر است (امانت) و نه هیچ چیز دیگر. همان طور که فقها و حقوق دانان در تعریف عقد ودیعه بیان کرده اند، عقد ودیعه نیابت دادن به یک نفر برای نگهداری از اموال است. مقتضای ذات عقد ودیعه که همانا هدف اصلی عقد ودیعه می باشد، صرفا حفظ و حراست از اموال مستودع از جانب امین است. رایگان بودن عقد ودیعه جزء مقتضای اطلاق ودیعه است نه جزء مقتضای ذات آن و شرط خلاف آن؛ یعنی تعیین اجرت برای مستودع هنگام انعقاد عقد هیچ آسیبی به ماهیت عقد ودیعه وارد نمی سازد.
    کلیدواژگان: ودیعه، امانت، احسان، اجرت، عقود رایگان
  • ابوالحسن مجتهد سلیمانی، محمد داودآبادی* صفحات 55-90
    در فرایند پولشویی، مرتکبان جرایم، پول حاصل از اقدامات غیرقانونی خود را با انجام اعمال خدعه آمیز به ثروتی مشروع تبدیل می کنند و همین امر سبب وارد شدن ضربه های بزرگ اقتصادی به کشور می شود. در واقع، قواعد پولشویی با دیگر روش های تبهکارانه مالی و تجارتی تلفیق می شود و به همین منظور، کشورها برای حفظ و حمایت از نظام و چرخه اقتصادی خود، قوانین را در جهت مبارزه با این نوع عملیات مجرمانه وضع نموده اند و همین امر سبب تشکیل گروه کاری اقدامات مالی (FATF) در چهارچوب بین المللی شده است. در ایران نیز قانون مبارزه با پولشویی در سال 1386 به تصویب رسید، اما به خاطر عدم کارشناسی لازم در مورد مفاد آن قابلیت اجرا ندارد. پرسشی که مطرح می شود این است که معایب و نواقص مفاد قانون مبارزه با پولشویی چیست؟ با تحقیقات کتابخانه ای صورت گرفته به نظر می رسد که عدم جامعیت و مانعیت قانون مبارزه با پولشویی، عدم توجه به وصف «فراملی» و وصف «سازمان یافته» بودن این جرم، واگذاری نظارت بر امر مبارزه با پولشویی به یک «نهاد غیرقضایی»، تعارض با دیگر «قوانین مدنی و کیفری»، عدم تناسب «جرم پولشویی با مجازات مقرر» و عدم پیش‏ بینی راهکارهای مناسب در جهت همکاری با سایر کشورها در «حوزه قضایی و مراجع بین المللی» ازجمله ایرادات مفاد این قانون می باشد. البته این امید وجود دارد که با کمک گرفتن از اساتید و متخصصین و با بهره گیری از قوانین دیگر کشورها در حوزه مبارزه با فرایند پولشویی، چالش های این قانون برطرف شود. نگارنده در پایان، با نگاهی به «قانون جلوگیری از پولشویی و عواید ناشی از جرایم کشور افغانستان مصوب 1393 خورشیدی» راهکارهای موثر در جهت اصلاح مفاد قانون مبارزه با پولشویی را ارائه نموده است.
    کلیدواژگان: پولشویی، اکل المال بالباطل، فراملی، سازمان یافته
  • سید باقر سیدیبنابی، سید مرتضی موسوی تبار* صفحات 91-116
    اصطلاح «سوء رفتار» یکی از ابداعات مهم قانون گذار لایحه حمایت از اطفال و نوجوانان است که بسیاری از اعمال بر علیه تمامیت جسمانی و روحی و روانی کودکان و نوجوانان را پوشش می دهد. قانون گذار در این لایحه کوشیده است تا بدعتی نو گذاشته و کلمات و اصطلاحات مربوط را توضیح دهد. لذا در بند ت ماده 1 این لایحه به تعریف اصطلاح سوء رفتار پرداخته و آن را عبارت از «هرگونه فعل یا ترک فعل عمدی که سلامت جسمی، روانی، اخلاقی یا اجتماعی طفل و نوجوان را در معرض خطر و آسیب قرار دهد؛ از قبیل ضرب و جرح، محبوس کردن، سوء استفاده جنسی، توهین یا تهدید نسبت به طفل یا نوجوان درصورتی که جنبه تادیبی نداشته باشد یا قراردادن او در شرایط سخت و غیرمتعارف و یا خودداری از کمک به وی» دانسته است. بر این مبنا بررسی جایگاه سوء رفتار در فقه و حقوق از اهمیت خاصی برخوردار بوده و نظر به اهمیت اسناد بین المللی راجع به حقوق کودکان، بررسی سوء رفتار در این اسناد نیز ضروری به نظر می رسد. متاسفانه تاخیر در تصویب نهایی این لایحه سبب گشته است که ثمره مطالعات فقهی و انتظارات اسناد بین المللی در کشور ما به ثمر ننشیند و متاسفانه همه روزه شاهد اخبار ناگوار سوء رفتار با کودکان و کودک آزاری که گاه منجر به فوت کودکان نیز می گردد، باشیم. تصویب نهایی این لایحه با ابداعات خوبی که در آن وجود دارد که یکی از آنها بحث سوء رفتار با کودکان است و تبدیل آن به قانون، باعث خواهد شد تا افراد کودک آزار و مجرم، به سزای اعمال خود رسیده و درس عبرتی برای دیگران باشند و راه را برای حمایت بیشتر و بهتر از کودکان که امید آینده کشور هستند فراهم آورد.
    کلیدواژگان: سوء رفتار، حقوق کودکان و نوجوانان، تنبیه بدنی، منع تحصیل
  • قاسم محمدی، امیر جلیلی* صفحات 117-137
    طبق قاعده فقهی «اقرار العقلا علی انفسهم جایز»، هرکس اقرار به حقی برای غیر کند ملزم به اقرار خود خواهد بود و درصورتی که اقرار واجد جمیع شرایط صحت باشد، با توجه به قاعده «منع انکار بعد از اقرار» که مورد اتفاق فقها و حقوقدانان است، رجوع از آن مگر در صورت وجود شرایطی، ممکن نخواهد بود، از قبیل اثبات ادعای فاسد، اشتباه و غلط بودن و... که در این حالت بنابه تجویز ماده 1277 قانون مدنی، اقرار قابل انکار یا رجوع خواهد بود. در امور کیفری نیز به این اصل کلی در ماده 173 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 اشاره گردیده لکن در دو مورد اقرار را قابل انکار یا رجوع دانسته است و آن جایی است که شخص به جرمی اقرار می نماید که مجازات آن رجم یا حد قتل می باشد. البته مورد سومی نیز وجود دارد که قانون نسبت به آن ساکت است و آن جایی است که اقرار متقابلی نسبت به قتل صورت می گیرد که در این خصوص بین فقها اختلاف وجود دارد. دسته نخست معتقد به سقوط قصاص و دیه و پرداخت دیه از بیت المال هستند و دسته ای دیگر قائل به عدم سقوط قصاص و دیه می باشند.
    کلیدواژگان: اقرار، رجوع از اقرار در حدود، رجوع از اقرار در قتل
  • ارسلان اشرافی*، امیر ایروانیان صفحات 139-171
    اصل شخصی بودن مسوولیت کیفری یکی از اصول مترقی و شناخته شده در حقوق جزای معاصر است که رعایت آن تضمین کننده عدالت و ضامن اجرای اصل قانونی بودن جرم می باشد. سیری در تاریخ حقوق بین النهرین باستان، که خورشید قانون گذاری در جغرافیای این سرزمین پر رمز و راز طلوع کرد و سپس شعاع نورانی آن تمامی جهان را درنوردید، این حقیقت تلخ را مبرهن می سازد که در جوامع باستانی، جمعی بودن مسوولیت کیفری که از خصوصیات دوره انتقام خصوصی است، بر روابط کیفری اشخاص حاکم بوده است. ولیکن در بسیاری از قانون نامه های باستانی آن عصر، اصل شخصی بودن مسوولیت کیفری به صورت مستقیم یا غیرمستقیم به رسمیت شناخته شده بود، هرچند که بعضا فرامین سلطنتی بر این قانون نامه ها سایه افکن بود و مجال اجرای قانون را نمی داد. در ادیان الهی خاور نزدیک نیز اصل مذکور پیش بینی و مورد تاکید واقع شده است. اما در پاره ای موارد بویژه در آیین زردشت و یهود، اصل مذکور نادیده گرفته می شد و استثنائات فراوانی موجب تضییع حقوق کسانی می گردید که هیچ نقشی در ارتکاب جرم و چرخه بزهکاری نداشتند. در اسلام نیز این اصل، چهارده قرن قبل به عنوان یکی از قواعد اولیه شریعت، در کتاب و سنت پیش بینی و مورد تاکید پیامبر اکرم (ص) و ائمه معصومین واقع شده است.
    کلیدواژگان: تاریخ حقوق، شخصی بودن مسوولیت کیفری، بین النهرین باستان، اسلام، یهود
|
  • Ahmadreza Tohidi, Massoud Ahsannejad *, Mohammadreza Mellat Pages 1-19
    The Democratic People's Republic of Korea (“North Korea” or “DPRK”) missile activities have changed into an international challenge. North Korea has tested up to 180 different types of missiles since 1984. Although no conventional rule prohibits States from missile testing, some customary rules and general principles of law frame testing behaviours and impose limitations on it. In respect of North Korea's missile tests, UN Security Council has taken a prominent role and since the Security Council becomes sensitive to North Korea's nuclear activities, its focus on its missile tests has increased. In addition to imposing sanctions, the Security Council acts with ambiguity in respect of suspending or prohibiting DPRK missile program. By overall analyzing the issued resolutions what we reached is that the true intention of UNSC is to limit and suspend the DPRK missile program rather than prohibiting it.
    Keywords: North Korea, missile, nuclear, Security Council
  • Amir Biparva * Pages 21-36
    The decision of the International Court of Justice in case of Belgium against Senegal about the breach of article 6 and 7 of Convention against torture about the obligation to prosecute or extradite of the ex-president of Chad is important from different dimensions due to the fact that it shows the obligation of the international community about prosecution and extradition of international criminals. This decision indicates the jurisdiction of Belgium about the prosecution of Hessne Habre for the crime of torture. The prohibition of torture has been accepted as jus cogens and therefore the immunity of a head of states is not accepted accordingly. The members of international society have responsibility toward prosecution and extradition of international criminals. In contemporary international law, there is no immunity for international criminals. The procedure of the International Court of Justice in case of Hebre confirms the obligation of the states to prosecution or extradition of Hebre for the crime of torture. Now we can see obvious consensus in the international community in the prosecution of the crime of torture as a common principle in binding international documents.
    Keywords: universal jurisdiction, Torture, Immunity, Extradition, prosecution
  • Mohsen Ismaili, Ismail Alidadi Talkhestani * Pages 37-54
    Iran civil code (article 607) has explicitly regarded the deposit contract as a bare contract in which mustandi (trustee) receives no money from mudi (depositor) for protecting the thing(s) entrusted to him. In this study, we will investigate if being free of charge, as explicitly mentioned in the civil code, is the requirement of substance in deposit contract or it is possible to agree to the contrary by the parties of the contract. In other words, what is the performance guarantee of the condition in which the trustee agrees with depositor to receive money for protecting the thing(s) entrusted to him? Is this condition valid or it has no legal effect, and if it is of no legal effect, does it nullify the deposit contract too? What is the reason for mentioning free of charge in article 607 of the civil code? According to the findings of this paper, it seems that the primary target and main element of the deposit contract is only protection of the thing entrusted. As jurists and lawyers believe, the aim of the deposit contract is to subrogate another person to retain a thing. Therefore, the requirement of substance of deposit contract which is also the main aim of concluding the contract is retention and protection of the depositor's thing(s) by the trustee and being free of charge is a requirement of absoluteness in the deposit contract and not a requirement of substance. Thus, if the parties of the deposit contract agree otherwise, it does not nullify the contract.
    Keywords: Deposit, Trusteeship, Bona fide, Remunaration, Bare contract
  • Abolhassan Mojtahed Soleimani, Mohammad Davoudabadi * Pages 55-90
    In the process of money laundering, the perpetrators of the crimes converted money generated from their illegal acts to legitimate fortune by committing acts of deception and this matter causes major economic losses in any given country. In fact, the rules of money laundering are combined with other financial and business criminal methods.  Therefore, countries have set up laws to combat this type of criminal activity in order to maintain and support their economic system, and this has led to the formation of a group called “Financial Action Task Force” (FATF) within the international sphere. In Iran, the anti-money laundering law was enacted in 2007, but due to lack of expertise in drafting its provisions, it cannot be implemented effectively.  The question that arises is that what are the disadvantages of the anti-money laundering law? According to the library research, it seems that the lack of consistency of the anti-money laundering law, the lack of attention to the "transnational" character and the "organized" nature of this crime, the transfer of supervision over the fight against money laundering to a non-judicial body, conflict with other "civil and criminal laws", the inappropriateness of the "money laundering with a prescribed penalty" and the lack of prediction of suitable strategies for cooperation with other countries in the "jurisdiction and international bodies", may be considered as the defects of this law. Of course, it is hoped that the challenges of this law will be resolved with the help of professors and experts, and also by reviewing the laws of other countries in the area of combating money laundering. In the end, the author, looking at the "Law on money laundering and the proceeds generated from crimes” of Afghanistan as adopted in 2014, has provided effective solutions to the amendment of the provisions of the anti-money laundering law.
    Keywords: Money Laundering, Falsehood Appropriation of Property, Transnational, organized
  • Seyyed Bagher Seyyedi Bonabi, Seyyed Morteza Mousavitabar * Pages 91-116
    The term "misconduct" is one of the most important innovations in the lawmakers' bill protecting children and adolescents, which covers many acts against the physical, mental and psychological integrity of children and adolescents. The legislator in the bill has tried to give a new insight and explain the related words and terms. Therefore, the first clause of the article deals with the definition of the term “misconduct”. Misconduct from the point of view of the bill is "any intentional act or forbearance that endangers the physical, mental, moral, or social health of children and adolescents, such as assault, confinement, sexual misconduct, insult and a threat to the child or adolescent or to place them in difficult and unconventional conditions." Based on this, the importance of evaluating the status of misconduct in jurisprudence and law is of particular importance. Considering the importance of international documents to children's rights, examination of abuses in these documents is also necessary.
    Keywords: Abuse, Children, Adolescents' Rights, physical punishment, Curfew
  • Ghasem Mohammadi, Amir Jalili * Pages 117-137
    According to the jurisprudential law "confession of the people against themselves is permissible", and anyone confessing a right to another will be required to acknowledge it and if the confession has the elements prescribed for valid confession, in accordance with the rule of "prohibiting denial after confession", it is not possible to revoke it as verified by jurisprudents and lawyers unless under certain circumstances, such as proving the invalidity of the underlying claim(s), mistakes and etc. in which, under article 1277 of the civil code, confession may be denied or revoked. This principle is also stipulated in article 173 of the Islamic penal code of 1392, but in two instances, the confession may be denied or revoked, and there are where a person admits the commitment of a crime that its punishment is stoning to death and blood vengeance by talion. There is also a third exception that the law is silent about, that is, the mutual confession to the murder. However, there is no consensus among the jurisprudents in this regard. A group believe in the falling of blood vengeance by talion and blood money and the payment of blood money from the treasury, and another group believe that blood vengeance by talion and blood money must be honoured.
    Keywords: confession, Revocation of Confession in Murder, Revocation of Confession in Fixed Punishment (Hadd)
  • Arsalan Ashrafi *, Amir Iravanian Pages 139-171
    The principle of personal criminal responsibility is one of the advanced and well-known principles in contemporary criminal law, which compliance ensures justice and nulla crimen sine lege. An overview of the history of ancient Mesopotamia law, where the sun of legislation rose for the first time and its luminous ray swept away the whole world, illustrates the bitter fact that in ancient societies, the impersonal criminal responsibility which is one of the characteristics of the private vengeance period governed the criminal relations of the people. But in many of the ancient statutes of that era, the principle of the personal criminal responsibility was recognized directly or indirectly. Although the royal orders were sometimes shadowed by these laws and did not allow law enforcement. In the divine religions of the Near East, the aforementioned principle is predicted and emphasized. But in some cases, especially in the Zoroastrian and Jewish faiths, the aforementioned principle was ignored, and many exceptions violated the rights of those who had no role in committing crimes and the cycle of delinquency. In Islam, this principle was established fourteen centuries ago as one of the early rules of the Shari'a, in the book and the Sunnah, as predicted and confirmed by the Prophet (PBUH) and the infallible Imams.
    Keywords: Legal history, Personal criminal responsibility, Ancient Mesopotamia, Islam, Jews