فهرست مطالب

حقوق پزشکی - پیاپی 49 (تابستان 1398)

فصلنامه حقوق پزشکی
پیاپی 49 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/04/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • منصور خاک پور، مظفر باشکوه*، علیرضا لطفی صفحات 7-36
    هنگامی که شخصی در معرض ورود زیان قرار می گیرد، زیان دیده نباید ورود زیان را به تماشا نشیند و سپس به مطالبه خسارت اقدام نماید، بلکه باید به مانند یک انسان متعارف معقولانه رفتار کند و در جهت جلوگیری از ورود زیان و یا کاستن دامنه آن به پا خیزد. مساله این است که آیا این قاعده در حقوق پزشکی نیز می تواند اعمال گردد؟ موقعی که از ناحیه پزشک و دیگر عناصر و عوامل مرتبط با امر تشخیص و درمان، بیماری آسیب ببیند و یا در معرض زیان باشد، زیان دیده نباید دست روی دست بگذارد و دلخوش به اقامه دعوا و مطالبه خسارت یا کیفر عامل باشد، بلکه باید با اتخاذ اقدامات لازم از قبیل توسل به روش های درمانی دیگر به مقابله با آن برخیزد. برای اعمال قاعده شرایطی چون لزوم آگاهی بیمار، تمکن مالی برای مقابله و... ضروری است و عواملی هم می تواند مانع اعمال قاعده گردد که از جمله آن ها تعارض قاعده با عقاید مذهبی زیان دیده است. شخص زیان دیده اگر با خسارت مقابله نکند، در مطالبه خسارت برای هر صدمه ای که می توانست با انجام اقدامات متعارف جلوگیری نماید و یا کاهش دهد، مستحق مطالبه خسارت نخواهد بود. این مقاله می کوشد قاعده مقابله با خسارت و شرایط و موانع آن را در حقوق پزشکی بررسی نماید و در این راستا، تعارض یا عدم تعارض قاعده مقابله با خسارت با عقاید و باورهای دینی می تواند مورد مطالعه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: قاعده مقابله با خسارت، حقوق پزشکی، جبران خسارت، باورهای مذهبی
  • سارا غفاری، نجاتاللهابراهیمیان*، محسن قاسمی، بختیار عباس لو صفحات 37-63
    از جمله مسائل مهم در حقوق امروز، مسوولیت پزشک می باشد که در قانون مجازات اسلامی دچار تحولاتی گردیده است. گسترش جهانی حوادث ناشی از اعمال پزشکی و متعاقب آن روند رو به رشد خسارات وارده بر بیماران، بیش از هر امر دیگری ضرورت پژوهش تطبیقی در زمینه ضمان پزشک را آشکار می سازد، در حالی که در فقه در خصوص مبنای ضمان طبیب اختلاف نظر می باشد، نظام حقوقی برخی از کشورها از قبیل فرانسه، سوئد و نیوزیلند با گذار از مسوولیت مدنی پزشک، ابتکاراتی برای جبران خسارات بیماران داشته اند. قانون مجازات اسلامی نیز با اتکا بر مبنای تقصیر برای مسوول قلمداد کردن پزشک، از ملاک قانون سابق عدول کرده است. با عنایت به این امر پژوهش حاضر درصدد پاسخگویی به این پرسش که آیا مبنای ضمان پزشک در قانون مجازات اسلامی جوابگوی جبران خسارات بیماران می باشد یا خیر، پس از تبیین نظرات فقهی و بررسی تطبیقی، قانون مجازات اسلامی سابق و فعلی را در خصوص ضمان طبیب به ترتیب مورد بررسی قرار می دهد. در نهایت یافته ها حاکی از آن است که قواعد وضع شده در خصوص ضمان پزشک در قانون مجازات اسلامی علاوه بر عدم انطباق با نظرات فقهی، از تحولات روز در کشورهای دیگر بازمانده است و با توجه به مقررات فعلی در مواردی که پزشک مرتکب تقصیر نشود، بسیاری از خسارات وارد بر بیماران بلاجبران می ماند. بر این اساس مبنای مسوولیت پزشک در قانون مجازات اسلامی پاسخگوی نیازهای فعلی جامعه نمی باشد.
    کلیدواژگان: قانون مجازات اسلامی، مبنای مسوولیت مدنی پزشک، مسوولیت مبتنی بر تقصیر، مسوولیت بدون تقصیر
  • محمد جواد روستا، مهشیدسادات طبایی*، منصور امینی، جعفر جمالی صفحات 65-85
    مفهوم و آثار شرط عدم مسوولیت به عنوان یکی از مصادیق شرط کاهنده مسوولیت، در بیمه کم تر مورد توجه پژوهشگران و قوانین موجود قرار گرفته است. مبهم بودن وضعیت این شروط و ارجاع وضعیت این شروط به شرایط خصوصی بیمه نامه، با توجه به الحاقی بودن عقد بیمه و قدرت معاملاتی برتر شرکت های بیمه گر امری قابل انتقاد بوده که غالبا نیز به ضررپزشکان و پیراپزشکان و سایر زیان دیدگان منتهی می شود. به طور کلی شروط عدم مسوولیت در قرارداد بیمه دارای دو منشا قراردادی و قانونی هستند، هرچند با استفاده از برخی از مبانی حقوقی می توان شرط عدم مسوولیت قراردادی نسبت به تعهد اصلی بیمه گر را باطل اعلام نمود، اما این ابهام در مورد تعهدات فرعی بیمه گر کماکان ادامه دارد. همچنین در مواردی فرانشیز نمونه ای از شرط عدم مسوولیت بوده و درمواردی دیگر، فرانشیز گویای شرط تحدید مسوولیت خواهد بود که در هر دو مورد باید چنین شرطی را صحیح دانست. به صورت کلی ارجاع وضعیت شرط عدم مسوولیت به شرایط خصوصی باب سوء استفاده را برای فرار از بار مسوولیت جبران خسارت باز نموده است. به همین دلیل بازنگری در قوانین و مقررات موجود، از این منظر امری ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: شرط عدم مسوولیت، بیمه گر، بیمه گذار، بطلان، تحدید مسوولیت
  • سیدمحمود هاشمی، کوروش استوار سنگری*، سید محمد هاشمی، حمید ضرابی صفحات 87-121
    حق بر سلامت و حق درمان از حقوق اساسی و نیازهای اصلی در یک جامعه است که دولت به عنوان نماینده ملت در قبال این نیاز دائمی و اصلی جامعه مسوولیت دارد، چنانچه انسان اجتماعی با گزینش دولت ها عمده وظایف اجتماعی را در حوزه صلاحیت های دولت قرار داده و با اعطای اختیاراتی خواهان اعمال آن از سوی دولت گردیده است. شاید حق درمان که رابطه بسیار تنگاتنگ و مستقیمی با حق حیات دارد، از وظایف بسیار مهم دولت باشد، کما این که در حال حاضر در کشور ما عمده خدمات درمانی توسط بخش دولتی ارائه می گردد، اما چالش موجود این است که در مواردی که خدمات درمانی در موسسات خصوصی ارائه می گردد، پزشکان و کارکنان آن موسسات حق درمان شهروندی را نقض کنند، آیا باز مسوولیت به دولت برمی گردد، در حالی که نقش دولت بسیار ناچیز می باشد و دیگر این که آیا مسوولیت ناشی از ماده 12 قانون مسوولیت مدنی می تواند در این زمینه مبنای مسوولیت دولت قرار گیرد؟ بی تردید دولت مسوول تامین نیازهای معقول درمانی جامعه است و با توجه به تصریح قوانین و تحول بنیادین وظیفه دولت ها در خصوص حق حیات و حق بر سلامت و تعهدات بین المللی دولت ها و ظهور گفتمان حقوق بشر دولت ها مکلف و ملزم به حمایت و ارائه این خدمات برای تمامی تابعان خویش می باشند و در این زمینه مسوولیت دارند، لذا در این نوشتار با پیش فرض قراردادن نقش مستقیم دولت در درمان و اقدامات درمانی و تامین و تجهیز و راه اندازی مراکز واحدهای درمانی و سیاستگذاری و نظارت در امور درمانی مبانی مسوولیت مدنی دولت در حوزه درمان از منظر الزامات حقوقی مورد مطالعه قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: مسوولیت مدنی، دولت، حق درمان، نقض حق
  • علیرضا شیرمحمدی، لیلا رئیسی*، مسعود راعی صفحات 123-148
    سازمان تجارت جهانی به عنوان یکی از جوان ترین سازمان های بین المللی متعاقب فعالیت50 ساله موافقت نامه عمومی تعرفه و تجارت (گات) در نظام تجاری چندجانبه، حوزه تجارت بین المللی خدمات را از طریق انعقاد موافقت نامه عمومی تجارت خدمات (گاتس) به نظم و قاعده درآورده و با تعیین چارچوب حقوقی منسجم، موجبات پیشرفت و توسعه تجارت بین المللی بخش خدمات بهداشتی درمانی به عنوان یکی از بخش های چهارده گانه خدمات تحت شمولش را فراهم ساخته، به طوری که این بخش از تجارت خدمات در دو دهه اخیر اهمیت فزاینده ای برای هر دو دسته کشورهای در حال توسعه و توسعه یافته پیدا کرده است. تحقیق حاضر با بررسی مقررات موافقت نامه عمومی تجارت خدمات در بخش خدمات بهداشتی درمانی و استفاده از روش توصیفی تحلیلی این یافته را تبیین کرده که موافقت نامه گاتس به عنوان یکی از موافقت نامه های اصلی تحت شمول حقوق سازمان تجارت جهانی نقش قابل توجهی در توسعه تجارت بین المللی بخش خدمات بهداشتی درمانی از طریق روش های متنوع عرضه خدمات و تدوین تعهدات حقوقی کلی و خاص ایفا کرده است.
    کلیدواژگان: تعهدات حقوقی، خدمات بهداشتی درمانی، روش های عرضه خدمات، سازمان تجارت جهانی، موافقت نامه عمومی تجارت خدمات
  • فاطمه دهدارزاده، حسین میرمحمدصادقی*، محمد آشوری، محمدعلی مهدوی صفحات 149-165
    این پژوهش با هدف شناسایی و اولویت بندی مهم ترین جرائم ارتکابی توسط افراد عقب مانده ذهنی، علل ارتکاب و عوامل موثر بر پیشگیری از بروز جرم از دیدگاه افسران پلیس، وکلا و قضات انجام گردیده است. این مطالعه از نوع کیفی و با استفاده از روش دلفی از طریق مشارکت گروه 33 نفره که شامل 11 نفر افسران پلیس، 11 نفر وکلا و 11 نفر قضات طی 3 مرحله انجام پذیرفت و در نهایت خلاصه آماری پاسخ ها تهیه شده و تعیین شده 7 معیار برتر تعیین گردید. حاصل این پژوهش نشان داد که بیشترین و کم ترین جرم ارتکابی توسط افراد عقب مانده ذهنی به ترتیب خسارت به اموال و قتل، مهم ترین عوامل موثر بر بزه کاری این افراد پایین بودن متوسط بهره هوشی و سوء استفاده توسط سایر مجرمان و مهم ترین عوامل موثر بر پیشگیری از بزه کاری افراد عقب مانده ذهنی، ارتقای آگاهی های این افراد از طریق آموزش و نهادینه کردن فرهنگ برخورد صحیح با آن ها است. از آنجایی که افراد عقب مانده ذهنی از مجموعه ای از مشکلات اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و تربیتی رنج می برند، آموزش دادن به این افراد در راستای حمایت از حقوق خود و همچنین تعلیم و آموزش افسران پلیس، وکلا و قضات شرط لازم جهت تحقق عدالت است.
    کلیدواژگان: مجرم عقب مانده ذهنی، افسران پلیس، وکلا، قضات
  • محمدجعفر صادق پور*، طه زرگریان، یوسف فاطمی نیا صفحات 167-194
    بسیاری از فقهای امامیه، حکم دیه بیضه ها را به عنوان استثنایی بر قاعده اعضای زوج و فرد عنوان کرده و از همین رهگذر برای بیضه چپ، بیش از بیضه راست، دیه مقرر نموده اند. ماده 665 قانون مجازات اسلامی نیز با پیروی از این دسته از فقها، انعکاسگر همین دیدگاه است. این انگاره، از یکسو نتیجه رجوع به برخی نصوص شرعی است که در آن ها بر فزونی دیه بیضه چپ تصریح شده و از سویی دیگر، حاصل رویگردانی از قاعده کلی دیه اعضای زوج و فرد و نیز باور به تخصیص آن به واسطه برخی روایت خاصه می باشد. با این حال، با تتبع در آرای فقها می توان دریافت معتقدان به فزونی دیه بیضه چپ، خود بر یک رای نیستند، بلکه در میزان این فزونی، اختلاف نظرهای فراوانی دارند. این اختلافات که ذیل نظریات «دو ثلث و یک ثلث»، «دو ثلث و نصف»، «تمام و نصف» و «شیخ و شاب» بررسی خواهند شد، جملگی متکی به روایات باب می باشند. در کنار این رویکرد، مشهور فقها معتقد به تساوی دو بیضه در مقدار دیه شده اند. در این نوشتار با استفاده از روش کتابخانه ای و با رویکردی توصیفی تحلیلی، ضمن برشمردن تمامی دیدگاه های فقهی در این زمینه و بررسی ادله هر یک، نظریه ای اختیار می شود که از یکسو منطبق بر موازین و قواعد اساسی فقهی است و از دیگر سوی، با دستاوردهای دانش پزشکی، در تعارض نیست.
    کلیدواژگان: دیه، بیضه چپ، اعضای زوج و فرد، نظریه تنصیف، نظریه تغلیب
  • هادی رستمی*، حدیث زهره وند، مرتضی مجاهدی صفحات 195-214
    زمینه و هدف
    بر اساس دیدگاه مزاجی طب ایرانی ابعاد رفتاری برخی مزاج ها به گونه ای تعریف شده است که به نظر می رسد استعداد بیشتری در ارتکاب بزه داشته باشند. نظر به این که مطالعه جامعی پیرامون رابطه مزاج های نه گانه و بزه کاری صورت نگرفته، مطالعه حاضر جهت بررسی رابطه مزاج نه گانه با بزه کاری در شهرستان ملایر انجام شده است
    روش
    طی مطالعه توصیفی تحلیلی در سال 1395 پرسشنامه ده سوالی تعیین مزاج مجاهدی، در دو گروه ذکور 4020 سال زندانیان زندان شهرستان ملایر و غیر زندانیان شهرستان مذکور توزیع شد. با ابتنا بر این پرسشنامه، مزاج بزه کاران و جمعیت عادی در نه گروه مزاجی تعریف و یافته های تحقیق با نرم افزار SPSS در دو بخش توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت؛ در تحلیل توصیفی تک متغیره به نتایج متغیر زمینه ای نوع مزاج پرداخته شده و برای شفافیت داده ها از جداول آمار توصیفی (فراوانی مطلق، فراوانی تجمعی) استفاده و در بخش تحلیل استنباطی، آزمون خی دو و یومان ویتنی به کار برده شد.
    یافته ها
    ارتباط معنی دار بین مزاج بزه کاران و افراد عادی وجود داشت (p=0.00). میزان تفاوت مزاجی بین گروه بزه کاران و افراد عادی معنادار بود و با اطمینان 0/95 تایید شد. همچنین تفاوت مزاج در افراد بزه کار با عدد 134/12 بیش از گروه افراد عادی با عدد 92/88 بود و در زندانیان مزاج غالب سرد و خشک بوده است.
    بحث و نتیجه گیری
     با عنایت به نتایج پژوهش حاضر، به نظر می رسد بین مزاج افراد و استعداد ارتکاب بزه ارتباط وجود داشته باشد. اثبات این احتمال نیازمند انجام پژوهش در سایر مناطق و با حجم نمونه بیشتر می باشد.
    کلیدواژگان: مزاج، بزه کاری، زندانی، جرم، جرم شناسی، طب سنتی
|
  • Mansoor Khakpour, Mozaffar Bashokouh*, Alireza Lotfi Pages 7-36
    When one hurts or sustains a loss or damage due to harmful act, he or she shouldn't be motionless and after that, claim restitution but should act reasonably and do his or her best for blocking or decreasing of loss. The question is. Can this rule also apply to medical law? When patient hurts or subject to hurt because of physician's or other related persons' mistake, injured person should do any necessary acts in order to treatment or reduction of disease such as following other treatment procedures. Applying of this doctrine needs some conditions like awareness of patient, financial ability or so. And some factors can prevent to apply this doctrine. Including them, religious beliefs can justify failure to deal with the damage. Injured person doesn't deserve for receiving any compensation for damages which he or she didn't prevent. This essay consider the mitigation of damage doctrine and its condition and obstacles in medical laws, And in this regard, conflict or non-conflict Mitigation of damage doctrine to religious beliefs can be studied.
    Please cite this article as: Khakpour M, Bashokouh M, Lotfi AR. The rule of Mitigation of Damages in Medical Law and the Influence of Religious Beliefs in Applying this Rule (Comparative Study with American Law). Iran J Med Law 2019; 13(49): 7-36.
    Keywords: Mitigation of Damage Doctrine, Medical Laws, Restitution, Religious Believes
  • Sara Ghaffari, Nejatollah Ebrahimian*, Mohsen Ghasemi, Bakhtiar Abbaslu Pages 37-63
    One of the important issues in today's law is the responsibility of the physician, which has undergone some changes in the Islamic Penal Code. The global spread of medical events and consequently the growing number of injuries to patients, more than anything else, reveal the need for a comparative study on the physician's guaranty. While there is a controversy in the jurisprudence regarding the basis of the medical guarantee, the legal system of some countries - such as France, Sweden, and New Zealand - with the passage from the civil liability of the physician, has initiated initiatives to compensate patients. The Islamic Penal Code has also abandoned the rule of law by relying on a guilty plea for the accountability of the doctor. In light of this, the present study seeks to answer the question of whether the basis of the physician's guarantor in the Islamic Penal Code is responsible for the compensation of patients. After explaining the jurisprudential views and comparative examination, the current and past Islamic penal code regarding the guaranty the physician examines the procedure accordingly. Finally, the findings indicate that the rules on the physician's responsibility in the Islamic Penal Code, in addition to not complying with the jurisprudential views, have left the developments of the day in other countries, and according to the current regulations, in cases where the physician does not make a fault, the damages Patients will be affected. Accordingly, the basis of the physician's responsibility in the Islamic Penal Code does not meet the current needs of the community.

    Please cite this article as: Ghaffari S, Ebrahimian N, Ghasemi M, Abbaslu B. Comparative Study of Changes in the Islamic Penal Code Regarding the Responsibility of the Physician. Iran J Med Law 2019; 13(49): 37-63.
    Keywords: The Islamic Penal Code_the Basis of Civil Liability of a Physician_Fault Liability_Liability without Fault
  • Mahshid Alsadat Tabaei*, Mansour Amini, Jafar Jamali, Mohammad Javad Rosta Pages 65-85
    The concept and effect of the condition of non-responsibility as one of the examples of reduced liability is lesser interest in insurance and existing laws. The ambiguity of the conditions of these terms and the referral of the condition of these terms to the particular circumstances of the insurance policy is critically criticized by the extension of the insurance contract and the superior trading power of the insurance companies, which often leads to the loss of the doctors, paramedics and other losers. Not be generally, the terms of non-liability in the insurance contract are of two legal and contractual origins. However, with some legal bases, you can cancel the condition of non-responsibility of the contractor to the main obligation of the insurer, but this ambiguity continues with the insurer's subsidiary obligations. In some cases, franchising is an example of a non-liability condition, and in other cases, franchising is a condition of limitation of liability, which in both cases should be considered as such a condition. In general, the referral of the condition of non-compliance to the private situation has allowed the abusive agent to escape the burden of compensation. For this reason, a review of existing laws and regulations seems to be necessary from this perspective.

    Please cite this article as: Roosta Sekehravany MJ, Tabaie MA, Amini M, Jamali J. Review of the Non-Liability of the Insurer in Insurance Contracts under the Responsibility of Doctors and Physicians. Iran J Med Law 2019; 13(49): 65-85.
    Keywords: Non-Liability Clause, Insurer, Void, Limitation of Liability
  • Seyed Mahmood Hashemi, Kourosh Ostovar Sangari*, Seyed Mohammad Hashemi, Hamid Zarrabi Pages 87-121
    The right to health and the right to treatment are some of the fundamental rights and essential needs of a society which the state is responsible for this fundamental and permanent society need as the representative of the nation. So the social man has placed the main social duties in the area of the state’s jurisdiction through the choice of the governments, and also has demanded the state to applying it by granting some authorities. Perhaps the right to treatment, which has a very close and direct relationship with the life right, is one of the most important duties of the state. As if in our country, major health services are provided by the public sector. Existing challenge is that in cases which health services are provided by private centers, if the doctors or employees in these centers contravene a citizen’s treatment right, the government is still responsible or not? In which the state’s role is very insignificant and if the responsibility rises from article 12 of the civil liability act can be the basis of state’s responsibility in this field or not? There is no doubt that the government is responsible for meeting the rational community treatment needs and according to rules specification and fundamental changes in governments’ duties about the right to life and treatment right and states international obligations and the immergence of governments human rights discourse, states are responsible for and obligated to support and offer these services to all of their citizens. Therefore in this article with assumption of government direct role in the treatment and management of medical measures and providing, equipping and starting up the centers of the medical units and policy and health care observations, principles of state responsibility in treatment from legal requirement perspectives will be studied.
    Keywords: Civil Liability, the State, the Right to Treatment, Right Violation
  • Laila Raeisi*, Masuod Raei, Alireza Shirmohammadi Pages 123-148
    The World Trade Organization, as one of the youngest international organizations following its 50th activity of predecessor means the General Agreement on Tariffs and Trade in the Multilateral Trade System, through the establishment of a General Agreement on Trade in Services, regulated the domain of International Trade in services and by designating Integrated legal framework for the advancement and development of international trade in health services sector has emerged as one of the fourteen sections of its international services, which has become increasingly important for both developing and developed countries in the past two decades. The present study, using the analytical-descriptive method of this finding, will determine that the General Agreement on Trade in Services as one of the main Agreements covered by the WTO law will play a significant role in the development of international trade in health services through a variety method of services supply and codification general and special legal obligations.

    Please cite this article as: Shirmohammadi AR, Raeisi L, Raei Dahaghi M. Development of International Trade in Health Services in the Legal System of World Trade Organization. Iran J Med Law 2019; 13(49): 123-148.
    Keywords: General Agreement on Trade in Services, Health Services, Legal Obligations, Service Delivery Procedures, World Trade Organization
  • Fatemeh Dehdarzadeh, Hossein Mir Mohammad Sadeghi*, Mohammad Ashouri, Mohammad Ali Mahdavi Pages 149-165
    This study aims to identify and prioritize the most serious crimes committed by mentally retarded people, causes and factors to prevent the commission of a crime from the perspective of police officers, lawyers and judges are doing... -member , which included set high standards seventh.
    Results
    Results of this study showed that Lowest and the most frequent crimes committed by mentally retarded people were killed and damage to property, the most important factors influencing their low average IQ delinquency and abuse by other perpetrators and the most important factors in the prevention of delinquency mentally retarded people, by the people through education and awareness Culturing them is correct.
    Conclusion
    Since individuals with mental retardation, a series of social problems, economic, cultural and educational have to educate people on to support their rights and education & training of police officers, lawyers and judges necessary condition for justice it is.

    Please cite this article as: Dehdarzadeh F, Mir Mohammad Sadeghi H, Ashuri M, Mahdavi Sabet MA. Mentally Retarded Persons Offences; Causes of Crime and Prevention from the Perspective of Police Officers, Lawyers and Judges. Iran J Med Law 2019; 13(49): 149-165.
    Keywords: Mentally Retarded Offenders, Police Officers, Lawyers, Judges
  • Mohammad Ja'far Sadeqpur*, Taha Zargarian, Yousof Fatemi Nia Pages 167-194
    Many Imamiyeh Jurists have considered the blood money for the testicles as an exception to the principle of pair and single organs, and hence, have considered a more blood money for the left testicle than the right one. Article 665 of the Islamic Penal Code, following this group of jurists, has adopted the same procedure. This assumption, one the one hand, is the result of the reference to some religious texts in which a more blood money for the left testicle has been cleared, an on the other hand, the result of refraining from the principle of pair and single organs and an exception to that based on some particular traditions. However, advocates of this view are not of the same type; they have some disagreements about the amount of a more blood money. These disagreements have been discussed under the title of ''two thirds and one third'', ''two third and a half'', ''one and a half'', ''Sheikh and the Youth'' and all originate from traditions of the chapter. However, more jurists believe in the equality of the two testicles in their blood money. In this essay, by a library method and a descriptive-analytic approach, we discuss all jurisprudential views and their reasons in this regard and, in the end, will choose a theory which, on the one hand, accords essential jurisprudential principles, and on the other hand, accords medical achievements.

    Please cite this article as: Sadeqpur MJ, Zargarian T, Fatemi Nia Y. A Critical Inquiry into the Jurisprudential Foundation of Article 665 of the Islamic Penal Code (A Critique of the Theory of the Blood Money of the Left Testicle being more Than the Right One Based on Religious Texts and the Medicine). Iran J Med Law 2019; 13(49): 167-194.
    Keywords: Blood Money, Left Testicle, Pair, Single Organs, Jurists, Medicine
  • Hadi Rostami*, Hadis Zohrehvand, Morteza Mojahedi Pages 195-214
    Background and aim
    Based on the viewpoint of Persian medicine, the behavioral dimension of particular Mizaj (temperament)s is defined as to appear to be more talented in the actions of the crime.
    Since, Lack of comprehensive study on the relevant of Mizajes and delinquency, so the Present study was conducted to investigate relationship between the 9 temperaments with delinquency in the Malayer’s city.
    Method
    In this descriptive- analytical study, Mojahedi Ten item Mizaj Questionnaire, was distributed in two groups of males in 20-40 years old of Prisoners and non- prisoners in Malayer’s city in 1395. According to this questionnaire, was defined the temperament of the criminals and common population. In 9 groups of temperamental and research findings have analyzed in two parts of descriptive and deductive with SPSS software, in descriptive analysis of single variable are discussed to the results of the variables of the types of temperamental; And for transparency of data. Have used of descriptive statistics tables (absolute frequency, frequency of gathering), and in the inferential analysis section has been used, of the chi-square and umann whitney test.
    Results
    There was meaningful relationship between the temperament of criminals and common people (P=0.00).
    The difference in habitual was different between the groups of criminals and common people and it was confirmed, with reliance 0.95 and also the difference in habitual in criminal persons with number 12.134 was more than common peoples with number of 88.92 and it was cold and dry in prevailing temperament prisoners.
    Conclusion
    It seems, according to the results of this study, there is relationship between Mizaj of people and the talent of committing a crime. To prove this probability, it is necessary a research in other areas and with more sample size.

    Please cite this article as: Rostami H, Zohrehvand H, Mojahedi M. Assessment if the relation between Crime and Mizaj (Case study of Malayer). Iran J Med Law 2019; 13(49): 195-214.
    Keywords: Mizaj, Criminality, Prisoner, Crime, Criminology, Traditional Medicine