فهرست مطالب

مهارت آموزی - پیاپی 25 (پاییز 1397)

فصلنامه مهارت آموزی
پیاپی 25 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/08/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین خنیفر، منصوره محمد نژادفدردی صفحه 7

    اهمیت برنامه ریزی برای آینده و تلاش کشورهای پیشرفته دنیا برای پیشرفت مستمر، پژوهشگران بسیاری را بر آن داشته است که از طریق آینده پژوهی مهارت های موردنیاز برای زندگی و کار در آینده را پیش بینی کنند. در این میان سازمان فنی و حرفه ای کشور که راهبری اصلی جریان مهارت آموزی در کشور را بر عهده دارد، بیش از سایر موسسات آموزشی به این آینده پژوهی ها نیاز دارد. پژوهش حاضر با درک اهمیت آینده پژوهی در مهارت آموزی برای توسعه افراد و بالندگی جوامع آینده، به مروری بر جدیدترین مطالعات صورت گرفته در دنیا پرداخته است. نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که مهارت های مبناسازی، هوش اجتماعی، تفکر انطباقی، شایستگی های بین فرهنگی، تفکر محاسباتی، سواد رسانه ای جدید، دانش فرا رشته ای، ذهنیت طراحی، مدیریت بار شناختی، همکاری مجازی جزو مهم ترین مهارت های موردنیاز برای رویارویی با دنیای کار آینده است. همچنین در مهارت های موردنیاز در آینده را می توان در سه طبقه بندی کلی شامل مهارت های تکنولوژیکی، مهارت های اجتماعی و احساسی، و مهارت های شناختی عالی در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: ابر روندها، مهارت آموزی، دنیای کار آینده، مهارت های تکنولوژیکی، مهارتهای اجتماعی، مهارت های شناختی عالی
  • مهدی میرزایی، اسفندیار کرمی صفحه 21

    هدف این پژوهش، بررسی چالش‌ها، ارایه راهکارهای عملی و همچنین ارایه الگوی اسلامی در خصوص مدیریت تخصیص و مصرف بهینه اعتبارات و منابع مالی در مراکز آموزش فنی و حرفه‌ای در جهت تحقق اهداف مهارت‌آموزی مطلوب به مهارت آموزان در استان ایلام است. این پژوهش، از نوع تحقیقات کاربردی و به شیوه کیفی و به‌صورت بررسی تحلیلی بوده که برای جمع‌آوری اطلاعات از ابزار مصاحبه از کارشناسان حوزه مالی، پشتیبانی واداری در مراکز آموزش فنی و حرفه‌ای استفاده‌شده است. در ادامه مشخص شد که مهم‌ترین چالش‌ها عبارت‌اند از:1- تمرکز، عدم استقلال مالی لازم و کافی و عدم تخصیص به‌موقع و عادلانه اعتبارات و منابع مالی به مراکز فنی و حرفه‌ای شهرستان‌ها 2- عدم مشارکت فعال و همکاری لازم و کافی و به‌صورت سازمان‌یافته نهادها، اداره‌ها، سازمان‌ها و شرکت مرتبط در کمک و مساعدت‌های مالی و بودجه‌ای برای گسترش و تقویت امر مهارت‌آموزی3- عدم مشارکت فعال و همکاری سازمان‌یافته لازم و کافی برخی از والدین و خانواده‌های متمول و خیرین در کمک‌های مالی به امر مهارت‌آموزی فرزندان خود 4- نبود ساز کارهای مشخص حمایتی مالی منظم و دایمی از مراکز، مدیران، مربیان و مهارت آموزان نظیر: ایجاد صندوق‌های مالی، تخصیص و پرداخت وام‌های کلان و خرد 5- وجود سهم خواهی مای برخی از مدیران مراکز آموزش فنی و حرفه‌ای شهرستان‌ها از استان در جهت تخصیص و مصرف بیشتر اعتبارات و منابع مالی به مراکز تحت مدیریت آنان 6- بالا بودن هزینه‌های جاری در برخی از رشته‌های مهارت‌آموزی نظیر: خرید اجناس و مواد اولیه، دستمزد هنرآموزان و مربیان، استهلاک، تعمیر، به‌روزرسانی و نگهداری وسایل و تجهیزات مربوط به کارگاه‌های مهارت‌آموزی 7- نبود یک برنامه مدون سالانه در خصوص نیازسنجی واقعی، دقیق، جامع و علمی در خصوص نحوه تخصیص و مصرف بهینه منابع مالی قبل از آغاز سال و تصویب رشته‌های مهارت‌آموزی موردتقاضا و پرطرفدار مهارت آموزان. در ادامه ضمن ارایه راهکارها به ارایه الگوی مدیریتی اسلامی تخصیص و مصرف بهینه اعتبارات و منابع مالی بر مبنای اصل اعتدال و میانه‌روی از نوع پویا و پابرجا پرداخته‌شده است. در پایان باید گفت: که در تخصیص و مصرف بهینه اعتبارات و منابع مالی باید به 4 متغیر: 1- تغییر نگرش‌ها، دیدگاه‌ها و بینش‌های سنتی مالی و اقتصادی و پذیرش منطق اقتصادی- عقلانی در تصمیم‌گیری‌ها 2- اصلاحات اداری، مالی و مدیریتی 3- طراحی و تدوین اعتبارات و کفایت بهینه و اجرای موثر الگوی تخصیص ستانده- محور 4- نظارت، ارزشیابی و ارایه آموزش‌های مناسب، مستمر و به‌روز مسایل اقتصادی و مالی به همه کارکنان اداری و آموزشی توجه نمود.

    کلیدواژگان: مدیریت تخصیص و مصرف، اعتبارات و منابع مالی، چالش ها، راهکارها، مهارت آموزی
  • سیده نیلوفر شامرادی، بهناز مهاجران صفحه 47

    هدف پژوهش حاضر تدوین ارایه الگوی بهبود شایستگی حرفه‌ای کارکنان بوده است. جامعه موردپژوهش در این تحقیق شامل 10 نفر از اساتید و خبرگان حوزه منابع انسانی (جهت تایید مولفه‌های پژوهش و تایید مدل نهایی) و کلیه روسا، معاونین، مدیران ارشد، میانی و پایه و کلیه کارکنان سازمان  آموزش‌وپرورش استان  تهران که مطابق جدول مورگان حداقل 367 نفر به‌عنوان نمونه موردپژوهش موردنیاز است و در این میان 329 پرسشنامه به‌صورت کامل به محقق عودت داده شد.جهت گردآوری داده‌ها از پرسشنامه استفاده شد.روایی پرسشنامه با نظرات خبرگان و پایایی برابر با آلفای کرونباخ بررسی و تایید شد.جهت تجزیه‌وتحلیل داده‌ها از رویکرد معادلات ساختاری استفاده شد.نتایج نشان داد که کلیه مولفه‌ها یعنی (چشم‌انداز و ماموریت،خط مش سازمان،شرکا و ذینفعان،کارکنان و فرایندها) به همراه زیر مولفه‌های مربوطه بر بهبود شایستگی حرفه‌ای کارکنان  سازمان  آموزش‌وپرورش تهران موثر می‌باشند.

    کلیدواژگان: نیروی انسانی، شایستگی، معادلات ساختاری. سازمان آموزش وپرورش
  • احسان ایزدی، حشمت کوشکی صفحه 71

    همواره بهترین رویکرد برای یک سازمان، رویکردی است که  مبتنی بر مشتری مداری، توسعه پایدار، بهینه سازی و سازماندهی تامین کنندگان، منابع و خدمات تخصصی سیستم بر اساس نیاز سنجی های صورت گرفته در بازه های زمانی هدفگذاری شده در جهت تحقق برنامه های استراتژیک آن سازمان یاشد.. بی گمان سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور به عنوان یک سازمان آموزش محور و اثر گذار در حوزه ارایه آموزش های مهارتی و  مسئولیت پذیر در زمینه طراحی آموزش های کیفی و بازار محور بر پایه ایجاد فرصت های شغلی و ثبات اشتغال برای کارجویان و نیروی انسانی شاغل در بازار کار کشور به طور اهم  می بایست برنامه های آموزشی و استراتژیک خود را به صورت مستمر بازنگری نموده و منطبق بر سیاست های راهبردی و استراتژیک کشور، همواره توسعه پایدار و  به روز رسانی ساختارهای نرم افزاری و سخت افزاری خود را مبتنی بر جابجایی مرزهای علمی و مهارتی در سطح ملی و بین المللی دستور کار قرار دهد.
    این تحقیق در راستای دستیابی به توسعه پایدار و بررسی چرایی و چگونگی تحقق فرضیه ارتقای مفهومی نظام آموزش های مهارتی به یک نهضت(رویداد) ملی مهارت آموزی در کشور ایران صورت پذیرفته است و در آن با استفاده از 7 شاخص اصلی(در ابعاد کارت امتیازی متوازن و ابعاد پایداری) و 49 شاخص فرعی، نظرات 40 نفر از خبرگان متخصص در حوزه های مهندسی اجتماعی، تحقیق و توسعه، صنعت، خدمات، کارافرینی، کشاورزی و فرهنگ و هنر و... با استفاده از تکنیک تصمیم گیری چند معیاره AHP مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. لذا در این جا بر مبنای اظهارات خبرگان و با در نظر گرفتن ضرورت های موجود در زمینه متحول سازی فضای آموزش های فنی و حرفه ای بر اساس تحولات علمی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، نسبت به  واکاوی و رتبه بندی شاخص های عمده ی شناسایی شده اقدام شده است تا از این منظر بتوان ابعاد مختلف این رویداد اجتماعی را بررسی و برای پرسش های آن، پاسخ و یا پاسخ های مناسبی را جستجو نمود. این رویداد که می تواند در قامت یک مطالبه مشترک بین دولت و مردم به شمار آید، بی تردید خود مستلزم فراهم آوری یک بضاعت گسترده سازمانی است که در همین راستا موضوع یکپارچه سازی نهاده های اجتماعی در جهت ارتقای بنیادین ساختار مفهومی مهارت آموزی فعلی به یک نهضت(رویداد) فراگیر ملی، به عنوان چالشی عمده در لایه های مختلف این دوره گذار به شمار می آید که در این تحقیق به تفصیل به آن پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، سازمان آموزش فنی و حرفه ای، نهضت مهارت آموزی، کارت امتیازی متوازن، AHP
  • رضا صیدی، همایون مرادنژادی، حسین مهدی زاده صفحه 99

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر ماهیت داده‌ها کمی و از نظر شیوه گردآوری داده‌ها توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش، کارآموزان دختر مرکز آموزش فنی و حرفه‌ای خواهران ایوان به تعداد 30 نفر بودند که به صورت تمام شماری مورد مطالعه قرار گرفته‌اند. ابزار گردآوری داده‌ها، پرسشنامه‌ی محقق ساخته‌ای بوده که روایی آن به تایید سه نفر از اعضای گروه کارآفرینی دانشگاه ایلام رسید. پایایی پژوهش با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برای بخش‌های مختلف پرسش‌نامه از 72./. تا 94./. محاسبه گردید که بیانگر مناسب بودن پایایی پرسش‌نامه بود. نتایج پژوهش نشان داد که میزان آشنایی کارآموزان با مفاهیم و مهارت‌های کارآفرینی، آمادگی ورود به کسب و کار، روش‌های تامین مالی و مهارت‌های ارتباطات بالاتر از حد متوسط بوده است. و میزان آشنایی کارآموزان در موارد راه اندازی کسب و کار، مهارت بازاریابی، مهارت‌های مالی و حسابداری، مهارت‌های مدیریتی و مهارت منابع انسانی پایین‌تر از حد متوسط بوده است.

    کلیدواژگان: مهارت های کارآفرینانه، آموزش های فنی و حرفه ای، کارآموزان
  • فرهاد مالکی، قنبر امیرنژاد صفحه 123

    آموزشگاه های آزاد وابسته به سازمان فنی و حرفه ای، چه استراتژی مناسبی را بایستی با توجه به شرایط و موقعیت کنونی و آینده خود؛ انتخاب نمایند؟ و کدام استراتژی ارجحیت و برتری دارد؟ برای تدوین استراتژی آموزشگاه ها، از چهارچوبی با عنوان چهارچوب جامع تدوین استراتژی استفاده شده است. حاصل تحلیل ماتریس سوات  شامل چهار دسته می باشد: راهبردهای قوت فرصت ، ضعف فرصت ، قوت تهدید و ضعف تهدید. در این مکاتب ، راهبرد عبارت است از فرآیند تصمیم گیری که طی آن عوامل درونی سازمان با عوامل بیرونی به گونه ای با یکدیگر مرتبط می شوند که ارزش هر یک از آنها در تحقق اهداف سازمان به خوبی مشخص می گردد. این مقاله قصد دارد با مطالعه موردی بر روی آموزشگاه های کامپیوتر استان خوزستان ، نقاط قوت ، نقاط ضعف، فرصت ها و تهدیدهای آموزشگاه ها را شناسایی کرده و با تجزیه و تحلیل این عوامل و طراحی ماتریسSWOT، استراتژی مناسب را تدوین نموده و با استناد به ماتریس برنامه ریزی استراتژیک کمی(QSPM matrix)، به شناسایی و ارزیابی استراتژی ها (تهاجمی، تدافعی، رقابتی و محافظه کارانه) پرداخته، که نتیجه زیر حاصل شده است: استراتژی رسوخ در بازار با تبلیغات گسترده، دارای نمره جمع جذابیت 5.56  می باشد، درحالی که استراتژی توسعه بازار با افزایش خدمات و دوره های آموزشی دارای نمره جمع جذابیت 5.26  می باشد. با مقایسه این دو استراتژی بایستی تصمیم بر اتخاذ استراتژی نوع اول یعنی رسوخ در بازار در اولویت کارمان باشد. به عبارت دیگر استراتژی رسوخ در بازار با تبلیغات گسترده، ارجحیت و برتری دارد.

    کلیدواژگان: عوامل درونی و بیرونی(IE)، مدیریت استراتژیک، ماتریس سوات (SWOT)، ماتریس برنامه ریزی استراتژیک کمی (QSPM)
|
  • Khanifar H, Mohamadnezhadfederi M Page 7

    The importance of planning for the future, together with the efforts of developed countries for continuous progress, has encouraged many researchers to anticipate the skills needed to live and work in the future through futures study. Meanwhile, it is necessary that the Technical and Vocational Training Organization (TVTO) as the leadership of the mainstream of skill training in Iran to try to study the future skills more than other educational institutions. The present study with understanding of the importance of futures study on skills training for prosperity of individuals and future societies, has reviewed the most recent studies in the world. The results of this study show that sense making, novel and adaptive thinking, trans disciplinarily, social intelligence, new media literacy, computational thinking, cognitive load management, design mindset, cross cultural competency, virtual collaboration are the most important skills needed to face the future world of work. Also, the skills needed in the future can be classified into three broad categories: technological skills, social and emotional skills, and excellent cognitive skills.

    Keywords: Mega-trends, Skill training, the future world of work, Technological Skills, Social Skills, excellent cognitive skills
  • Mirzaei M, Karimi A Page 21

    Case Study: Technical & Vocational Education Centers (TVEC) in Ilam Province.
    The purpose of this study was to investigate the challenges of providing practical work and also the presentation of an Islamic model for (FCRAOCM) interviewing tool experts in financial sphere, support and administration in (TVEC) use. It was found that the most important challenges were focusing: 1- Insufficient financial independence and lack of timely and fair allocation of credits and funds (TVEC) cities 2- Lack of active participation and cooperation necessary and adequate and organizes in institutions, affiliated organizations and companies are involved in financial assistance and funding to expand and strengthen the skill of training 3- Lack of active participation and well- organizes cooperation some parents and prosperous donors and donations to donate their childrens skill training 4- Absence of specific mechanisms of regular and permanent financial support from the, administrators, coaches and trainer such as the: establishment of financial funds, allocation and payment of micro and macro loans 5- The presence of contributions from some directors in (TVEC) cities in province to allocate and consume more financial credits and resources to your managed centers 6- High current costs in some of the skill areas, such as: purchasing goods and raw materials, remuneration of trainers and ambulance trainers, upgrading and equipping equipment workshop 7- Lack of a yearly annual program on the actual, realistic, real- world needs assessment, comprehensive and scholarly discussion of how to allocation and use the optimal financial resources before, the beginning of the year and the adoption of highly sought after skill and popular skills training. In addition, providing solutions to the islamic management model in (FCRAOCM) is based on the principle of balance and moderation of a dynamic and stable type. In the end it should be said that in(FCRAOCM) there should 4 variables:1- changing attitude financial and economic perspective and views and accepting rational economic logic in decision making 2- Financial and management, administrative reform 3- Design and compilation of optimal credits and adequacy and effective implementation of the output – oriented allocation model 4- Supervision, evaluate and provide continuous, update and appropriate instruction, the economic and financial issues of all administrative and training personnel is to pay attention. 

    Keywords: Allocation &, Consumption Management, Finance Credits &, Resources, Challenges, Solutions, Skill Training
  • Shahmoradi N, Mohageran B Page 47

    This study aimed to presenting a model to enhance the professional competence of the staff. The research population in this study includes all directors, deputies, senior, middle and senior managers, and all staff members of the Education Organization of Tehran province. In addition, to confirm the components of the research and approve the final model ten professors and experts in the field of human resources were selected. According to the Morgan table, a minimum population of 367 people was estimated for this research. A questionnaire was prepared and validated with experts' opinions and its reliability was checked and confirmed by Cronbach alpha. 329 completed questionnaires were collected and the data were analyzed using structural equation modeling approach. The results showed that all of the organizational components (outlook and mission, organization policy, partners and stakeholders, employees and processes), along with their respective components, are effective in enhancing the professional competence of the Tehran Education Organization staff.

    Keywords: Human Force, Competency, Structural Equations. Education Organization
  • Eizadi R, Koshki H Page 71

    Always the best approach for an organization is a customer-centric, sustainable development, optimization and organization of specialized suppliers, resources and system services based on needs assessments targeted at timeframes for the realization of its strategic plans. Organized. Undoubtedly, the Technical and Vocational Education Organization of the country as a training and influential organization in providing skilled and responsible training in designing quality and market-based training based on job opportunities and employment stability. Employees and the labor force in the labor market of the country have to leave Review its training and strategic hubs on a continuous basis and, in accordance with the country's strategic and strategic policies, constantly develop and update its software and hardware structures based on the shift of scientific and skill boundaries at national and international levels. Set the agenda.

    This research is aimed at achieving sustainable development and exploring why and how the concept of promoting the concept of skill training system into a national movement of learning in Iran has been realized, using 7 main indicators (in scorecard dimensions). Equilibrium and Sustainability Dimensions) and 49 sub-indices, opinions of 40 experts in the fields of social engineering, research and development, industry, services, entrepreneurship, agriculture and culture and the arts, using AHP multi-criteria decision making techniques Has been analyzed. Therefore, based on the statements of the experts and taking into account the current needs for the transformation of the technical and vocational education space based on scientific, economic, social and cultural developments, towards the analysis and ranking of the major indicators identified from this point of view, various aspects of this social event have been explored and the answers to those questions have been sought. This event, which can be seen as a joint demand between the government and the people, will undoubtedly require a broad organizational commitment to integrate social inputs to fundamentally enhance the current conceptual structure of a learning skill to a The national pervasive movement is considered as a major challenge in different layers of this transition period which has been elaborated in this research.

    Keywords: Sustainable Development, Vocational Training Organization, Learning Skill Movement, Balanced Scorecard, AHP
  • Seiedi R, Moradnezhahdi H, Mahcizadeh H Page 99

    The Purpose of this study was to Investigate the Business and Entrepreneurial Skills of Trainees in Eyvan Woman Technical and Vocational Training Center. The methodology of the research was descriptive –  survy. The statistical population of the study was 30 Trainees in Eyvan Woman Technical and Vocational Training Center that were studied by Census Method. The data collection tool was a researcher-made questionnaire that it’s validity was confirmed by three faculty members from the Department of Entrepreneurship and Rural Development at Ilam University. The reliability of the questionnaire was the range of 0.72 to 94.0 using Cronbach's alpha coefficient, which it was acceptable. Data analysis were performed using the SPSS21 software. The findings showed that amount of   trainees familiarity to the entrepreneurial concepts and skills, preparation to enter the business, financing methods and communication skills were higher than medium level. Also based of research results, amount of trainee’s familiarity to the start up business, marketing skills, financing and accounting skills, management skills and human resource skills were lower than medium level.

    Keywords: entrepreneurial skills, Technical, Vocational Training, Trainees.Identifying, Ranking the challenges of performance E-assessment Technical & vocational Training organization
  • Maleki F, Amirnezhad G Page 123

    What suitable strategies should be chosen by the independent (prate) institutes affiliated to technical and professional organization regarding their own conditions and present and future situations? Which strategy has priority over the other ones? A frame work called comprehensive framework for preparing strategy (QSPM) has been used for preparing strategy for computers institues. The out come of SWOT matrix is four groups: strength – opportunity guideline, weakness – threat guide line. In these schools, guide line can be defined as a process of making decision during which the internal factors of the organization with external factors are made related in such a way that the value of each of them in realization of the goals of organization will be well determined. This article, by the procedure of the case study on the computers institutes of khouzestan province. Intends to identify weak points and strong points and opportunities and threat the mentioned institute and by analyzing the factors  and designing SWOT matrix to prepare suitable strategy  for the computer Institute and based an the quantitive strategic matrix it deals with the identification and evaluation of the strategies (aggressive , defensive , competitive and conservative) and the result will be the following indication: The strategy of penetration in the market with widespread propaganda has the total score attraction of  5.56, while the strategy of market developing with increase in services and training course has a total score attraction of 5.26. By comparing these two strategies we should give priority to the first strategy, i.e, the strategy of market penetration, in the other words, the strategy of penetration in the market with widespread propaganda has the priority.

    Keywords: internal, external factors, strategic management, Swot matrix (SWOT), The matrix quantity strategic planning (QSPM)