فهرست مطالب

پژوهشنامه نهج البلاغه - پیاپی 26 (تابستان 1398)

پژوهشنامه نهج البلاغه
پیاپی 26 (تابستان 1398)

  • 134 صفحه، بهای روی جلد: 100,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1398/06/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رحمان عشریه* صفحات 1-16
    توحید صفاتی، بیان گر رابطه صفات ثبوتی حقیقی با ذات الهی است و در آن سه دیدگاه عمده مطرح است: زیادت صفات بر ذات (دیدگاه اشاعره)، نیابت ذات الهی از صفات (دیدگاه معتزله) و عینیت صفات با ذات الهی (دیدگاه امامیه). امیرالمومنین(ع) در خطبه اول نهج البلاغه، کمال اخلاص را نفی صفات از ذات الهی می داند: «کمال الإخلاص له نفی الصفات عنه». تفسیرهای متعددی در تبیین این روایت، عرضه شده است. نوشتار حاضر با روش توصیفی-تحلیلی و با هدف تحلیل و ارزیابی آموزه «نفی صفات» در نهج البلاغه به بررسی این مسئله در اندیشه ابن میثم بحرانی پرداخته است. از رهگذر این جستار مشخص می شود که ابن میثم بحرانی در حوزه هستی شناسی، نظریه نفی صفات حقیقی الهی را پذیرفته و آن را با فرهنگ دینی به ویژه فرهنگ نهج البلاغه هماهنگ می داند و در حوزه معرفت شناسی، صفات الهی را اعتبارات عقلی می داند. اعتبارات عقلی در اندیشه ابن میثم، برگرفته از نظام فلسفی سهروردی است و بیانگر مفاهیم ذهنی صرف در مقابل مفاهیم ماهوی است. در دیدگاه ابن میثم میان مفاهیم منطقی و مفاهیم فلسفی خلط گردیده و صفات الهی در شمار مفاهیم منطقی قلمداد شده است.
    کلیدواژگان: توحید صفاتی، نهج البلاغه، عینیت صفات با ذات، نفی صفات، ابن میثم بحرانی
  • مریم اطهری نیا*، مصطفی کمالجو، حسین یوسفی آملی صفحات 17-33
    آشنایی زدایی که از دستاوردهای مکتب فرمالیسم روس است، شامل تمامی شگردها و فنونی است که نویسنده با بهره گیری آگاهانه از آن ها، کلام را از شیوه معمول خارج ساخته و مفاهیم موردنظرش را با زبانی ناآشنا ارائه می دهد تا با انحراف از زبان معیار و به تاخیر انداختن مخاطب در دریافت معنای متن، کلام خویش را برجسته نماید و سبب لذت ادبی مخاطب شود. خطبه 221 نهج البلاغه از جمله خطبه های مهم و تاثیرگذاری است که امیرمومنان با بهره گیری از زبان ادبی و با تصرف در ترکیب و ساختار جملات آن، دست به آشنایی زدایی زده است. لذا تحلیل و بررسی خطبه مذکور بر این مبنا حائز اهمیت است و می تواند زوایای نهفته هنری و برجستگی های آن را فرادید مخاطب قرار دهد. این نوشتار با روش توصیفی- تحلیلی و با الهام از مولفه های آشنایی زدایی معنایی و ساختاری به واکاوی خطبه یادشده پرداخته است و به این نتایج دست یافت که امام(ع) در حوزه معنایی و در محور جانشینی با به کارگیری استعاره و کنایه و در محور همنشینی با استفاده از مجاز و تشبیه و در حوزه ساختاری با استفاده از شگردهایی چون؛ تقدیم وتاخیر، التفات و حذف، بافت روایی خطبه را فراتر از متون عادی قرار داده و مفاهیم موردنظرش را به زیباترین صورت ممکن به تصویر کشیده است. در واقع امام(ع) با گریز از مولفه های شناخته شده معنایی و نحوی و با به تاخیر انداختن مفاهیم موجود در خطبه سبب آشنایی زدایی و به تبع آن برجستگی خطبه  شده و توان القای مفاهیم را به اوج رسانده است.
    کلیدواژگان: آشنایی زدایی، برجسته سازی، معنا، ساختار، نهج البلاغه
  • رمضان رضایی* صفحات 35-50
    از نظر فلاسفه، شناخت فرد به خاطر چندبعدی بودن آن، تنها از طریق مطالعه جنبه های شخصیتی وی حاصل نمی شود؛ بلکه لازم است ساحت های دیگر از جمله ارتباط با سایر انسان ها نیز لحاظ شود. اینجا بود که مفهوم «خود» و «دیگری یا دیگر بودگی» در فلسفه مطرح شد. این مفهوم به وسیله باختین از فلسفه وارد ادبیات شد. وی در ادبیات طرح مباحثی چون دیگری، گفتگو و غیره را در بازخوانی متون گذشته موث«ر می دانست. نهج البلاغه یکی از همین متن هایی است که اتفاقا گفتگو در آن نقش زیادی دارد. به بیان دیگر قسمت عمده نهج البلاغه گفتگوی امام با مردم است که در جهت پاسخ به پرسشی یا در واکنش به امری و یا غیر این ها ایراد شده است و همه این ها در جهت افق مفهومی شنونده قرار دارد. یافته های این جستار بیانگر آن است که دیگری برای امام، گروه های مختلف مردم از قبیل نزدیکان، حاکمان، منافقان، دشمنان و غیره هستند که از موضع امام در قبال هریک از آن ها «من/ خود» متعالی امام برای شنوده و خواننده مشخص می گردد. حال سوال اصلی این است که «دیگری یا دیگران» در کلام امام چگونه نمود پیدا کرده است؟ برای پاسخ به این پرسش از شیوه تحلیلی توصیفی با تکیه بر مطالعه اسنادی بهره برده و در تجزیه وتحلیل اطلاعات از روش تحلیل محتوا استفاده شده است.
    کلیدواژگان: امام علی(ع)، نهج البلاغه، باختین، خود و دیگری، فلسفه و ادبیات
  • آفرین زارع*، رویا محمدی صفحات 51-67

    هرمنوتیک می کوشد با به قاعده درآوردن فهم، بر فاصله میان متن و مفسر آن غلبه کرده، در فهم متن به خواننده کمک کند. تفکر در مورد متون مقدس و نحوه فهم آن یکی از دغدغه های مفسران و مترجمان این متون بوده است، زیرا فهم آن دارای خصوصیتی است که لزوم توجه به مراد گوینده (مولف) را ضروری می نماید؛ ازین رو از حساسیت بیشتری نسبت به سایر متون برخوردار است. قرن هاست که روش هرمنوتیک در عرصه کشف راز متون مقدس جایگاه درخورتوجهی داشته است. هدف پژوهش حاضر این است که با رویکرد هرمنوتیکی و با شیوه تطبیقی و تحلیلی به بررسی سه شرح و تفسیر: قزوینی، فیض الاسلام و مکارم شیرازی و همکارانشان از نامه 53 نهج البلاغه بر مبنای چهار قانون هرمنوتیکی امیلیو بتی:استقلال هرمنوتیکی موضوع، تمامیت معنا، فعلیت فهم و مطابقت هرمنوتیکی معنا، بپردازد تا در نهایت میزان پایبندی شروح یادشده به چهار قانون هرمنوتیکی بتی را نشان دهد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که علی رغم رعایت قوانین هرمنوتیکی بتی در سه شرح و تفسیر یادشده، هدف هر سه شارح تمرکز بر متن اصلی بوده است. این امر نشان می دهد که رویکرد شارحان و مفسران در شرح و تفسیر نامه 53 امام علی- علیه السلام- مولف محور بوده نه مفسرمحور.

    کلیدواژگان: نهج البلاغه، هرمنوتیک، قوانین هرمنوتیکی امیلیو بتی، نامه 53، شرح و تفسیر
  • آیت مولایی* صفحات 69-88

    «حکومت» ازجمله مفاهیم پرتنش و پربحث در حیطه های مختلف علوم انسانی، نظیر حقوق عمومی، است. به نظر می رسد بررسی نظریه ها و آرای بزرگان تا حدودی بتواند از چالش های نظری پیرامون این موضوع بکاهد. در میان شیعیان، حضرت علی(ع)، اسوه کمال از هر حیث به شمار می آید و سیره نظری و عملی آن حضرت از زوایای گوناگون برای زندگی امروزی ما پندآموز است. بنابراین در این نوشتار، درصددیم تا شکل گیری حکومت آن حضرت را از منظر حقوق عمومی به بحث  و واکاوی بگذاریم. سوال اصلی این است: پیامدهای شکل گیری حکومت در سیره امام علی(ع) از منظر حقوق عمومی چیست؟ در پاسخ به این سوال، با استفاده از روش توصیفی تحلیلی، تلاش شده نخست به ذکر مستنداتی از سیره آن حضرت، پیرامون شکل گیری حکومتش پرداخته شود. سپس پیامدهای حقوق عمومی چنین شیوه ای از تشکیل حکومت بررسی شود. حاصل تحقیق آن است که شیوه شکل گیری حکومت حضرت علی(ع) در جامعه اسلامی بی نظیر بود و سیره آن حضرت دربردارنده اصول و مفاهیم حقوق عمومی، به ویژه مردمی بودن نظام سیاسی، عقلانی بودن حکومت، غیرقدسی بودن حکومت، امانی بودن مسند حکومت و حق حاکمیت مردم بوده است.

    کلیدواژگان: حکومت، نهج البلاغه، بیعت، مردم سالاری، خلافت
  • زینب نریمانی، علی باقر طاهری نیا* صفحات 89-107

    آگاهی بخشی به عنوان یکی از کارکرد های مهم و اساسی رسانه ها، ازجمله روش های تربیتی اسلام برای تحقق عدالت اجتماعی است که تبیین آن با استفاده از روش های متن کاوی علمی و بر اساس اسناد معتبری چون مکاتبات امام علی(ع) می تواند راهگشای فهم عمیق در آن باشد. مقاله حاضر با روش تحلیل محتوای کیفی با استفاده از نرم افزار MAXQDA به تحلیل و واکاوی  مقوله آگاهی بخشی پرداخته است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که با توجه به بسامد بالای مضامین در مقوله آگاهی بخشی در مقایسه با دیگر مقوله های مطرح در نامه های امام به مردم، حضرت در میان روش های تربیتی برای تحقق عدالت اجتماعی بالاترین میزان توجه را به روش آگاهی بخشی داشته اند. مقوله آگاهی بخشی در این نامه ها شامل سه زیر مقوله است که این زیرمقوله ها عبارتند از: روشنگری در خصوص ولایت و امامت، افشاگری سیاسی در خصوص مخالفان و دشمنان و تبیین سبک زندگی پرهیزگاران. با توجه به اختصاص  87.77 درصد از مضامین به دو زیرمقوله روشنگری و افشاگری سیاسی می توان به این نکته دست یافت که اولویت حضرت در آگاهی بخشی به مردم، اعتلای بینش سیاسی آنان بوده است. بررسی کاربرد عبارات در هر بافت، بسامد مضامین، تشبیه ها و استعاره ها، قیود تاکیدی، اطناب و ایجاز و... لایه های پنهان معنایی هر بافت از کلام حضرت را بیشتر آشکار نموده است و بدین ترتیب با تمرکز بر لایه های پنهان معنایی، اولویت ها و تاکتیک های حضرت در آگاهی بخشی به مردم و موضع گیری های ایشان در خصوص وقایع بیشتر نمایان گردیده است.

    کلیدواژگان: آگاهی بخشی، نامه های امام علی(ع)، تحلیل محتوای کیفی، نهج البلاغه
  • زهرا راه چمنی، مرضیه آباد* صفحات 109-126
    تشبیه یکی از زیباترین فنون بیان است که نمود فراوانی در خطبه های نهج البلاغه دارد و در راستای سهولت درک معنا و اقناع مخاطب به کار می رود. یکی از ویژگی های سبکی تشبی هات خطبه ها، استفاده فراوان از ساخت های همپایه است، همپایگی از زیرشاخه های لایه نحوی سبک شناسی است و در ساخت هایی رخ می دهد که دو یا چند واژه، گروه و یا جمله واره با حروف ربط همپایه ساز به یکدیگر مربوط شوند و در یک وظیفه دستوری قرار گیرند. حدود نیمی از تشبی هات خطبه ها در ساخت های همپایه پدیدار شده اند که برخی از آن ها تشبی هات متوالی و برخی دیگر مشبه به تشبی هات جمع هستند. این ساخت ها با اشکال و اهداف گوناگون در ساخت های دوسازه ای، سه سازه ای، چهار سازه ای و زنجیره ای به کار رفته اند که در پیام رسانی تشببی هات و انتقال معنا به مخاطب، نقش به سزایی دارند. پژوهش حاضر بر آن است تا با روش توصیفی- تحلیلی به بررسی ساخت های همپایه در تشبی هات خطبه های نهج البلاغه بپردازد و تاثیر همپایگی را در انتقال پیام و اندیشه مورد نظر امام(ع) بیان دارد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که حرف ربط همپایگی تشبی هات در اکثر موارد حرف «واو» است و میان سازه ها رابطه هایی نظیر ترادف، تضاد، افزایش، تسویه و نفی وجود دارد. همپایگی نحوی نقش به سزایی در همپایگی آوایی و موسیقایی کردن تشبی هات دارد. صنایع بدیعی ازجمله سجع، جناس، تضاد، تقابل و... در میان سازه های همپایه به چشم می خورد که می توان گفت همپایگی بلاغی تشبی هات با همپایگی نحوی و آوایی پیوند خورده است.
    کلیدواژگان: امام علی(ع)، تشبیهات، خطبه های نهج البلاغه، ساخت همپایه، سازه
|
  • Rahman Oshryeh * Pages 1-16
    Tawhid attributes expresses the relationship between true and true divine attributes, in which there are three main points of view: the great number of traits on essence (Ash'arites' view), the divine essence of attributes (Mu'tazilite view) and the objectivity of attributes with divine essence (Imamie's view ) In the first sermon of Nahj-ol-Balagha in the first sermon of Nahj-ol-Balagha, Imam Ali (pbuh) stated that perfection was to deny the traits of the divine essence: "Kamal al-khahas al-nafi alsafat al-ahna". Several interpretations have been made in explaining this narrative. Through this descriptive-analytic approach to this problem it is determined that Ibn Maysam, a critic in the field of ontology, accepted the theory of negation of the true divine attributes, and that it was adopted by religious culture, especially Nahj culture In the field of epistemology, divine attributes are considered to be rational credits. The rational credits in the thought of Ibn Ma'tham are based on Suhrawardi's philosophical system and expresses mere mental concepts in contrast to the substantive concepts. In Ibn-i-Mimas's view, there is confusion between logical concepts and philosophical concepts, and divine attributes are considered as logical concepts.
    Keywords: Towhid attributes, Nahjolalbagh, objectivity of attributes with essence, negation of attributes, Ibn Maysam Bahrani
  • Maryam Atharinia *, Mostafa Kamaljoo, Hosein Yosofi Amoli Pages 17-33
    defamiliarization one of the important achievements for the school of russian formalism and including all the techniques that the authir uses consciously to reveal the artistic aspects of his work more conspicuously and to exert a great influence on his reders wich led him to present the conseptsin a best and new language to receive the meaning of the text. the 221 sermon is one of the most influential sermons that imam ali attention to defamiliarizate by capturing the structural of sentences. therefore, the analysis of this sermon studying beyond those categorics of refrainment and follows up the aesthetic efiect and the artistic objects related to them. this research is based on a descriptive - analytical method on the semantic and structural defamiliarization to analyze the 221 sermon and has been found that imam ali in the semantic field and in paradimatic axis with the help of metaphor and allusion, and in the syntagmaticaxis using the metonymy and Simile and in the structural axis,using techniques such as delusion, deduction,and removal,has expressedconcepts under consideration  in the most beautiful way using best methods for defamiliarization. the meaning of moving forward and backward in the sermon, In fact,the imam ali by escaping the well-known semantic and syntactic components And by delaying the concepts contained in the sermon, it helps to defamiliarization and consequently the sermon has become prominent and has peaked the power of induction of meanings.
    Keywords: defamiliarization, agenda setting, meaning, Structure, nahj-albalaghah
  • Ramezan Rezaee * Pages 35-50
    From the philosopher's point of view, one's cognition can not be achieved solely through the study of the personality aspects of a person, but it is necessary to include other areas, including communication with other human beings, that the concept of »me» and »another or other Buddhism »was raised in philosophy. This concept was introduced by Bakhtin from philosophy into literature. In the literature, he was instrumental in discussing topics such as dialogue, dialogue, etc. in revising past texts. Nahj al-Balaghah is one of those texts that, incidentally, has a great deal of dialogue with. In other words, the main part of the Nahj al-Balaghah is the discussion of the Imam with the people that has been answered in response to a question, in response to something, etc., all of which are in the direction of the listener's conceptual horizon. The findings of this research indicate that the other is for Imam, various groups of people, such as close relatives, rulers, hypocrites, enemies, etc. From Imam's position towards each of them, I am the transcendent Imam for the singer and the reader. . Is the main question now that another or another formulation has been revealed in the words of the Imam? To answer this question, a descriptive analytic method has been used based on documentary study and content analysis has been used in data analysis.
    Keywords: Imam Ali (as), Nahj al-Balaghah, Bakhtin, I, the other, philosophy, literature
  • Afarin Zare *, Roya Mohammadi Pages 51-67

    Hermeneutics help readers with comprehension of text through overcoming the gap between the text and its commentator, with seeking to regulate their understanding. Thinking about religious texts and the way of comprehending them is amongst the disturbances of theologians, and even commentators and translators of such contexts, because comprehension of religious texts enjoy features and attributes which make the need to consider its authors’ intention. Thus such types of texts are much more sensitive than others. It has been centuries since hermeneutics is in a considerable position in the field of discovery of religious texts’ secrets. The collection of orations and letters of Imam Ali – peace be upon him- gathered by Seyed Razi in 400 Higria as Nahj-al-balaghah is one of the Islamic religious texts. The present research intends to study three explanations means explanation and demonstration of letter 53 from Nahj-al-balaghah by Ghazvinni, Feiz-al-Islam and Makarem Shirazi and others according to the four rules of Emilio Betti Hermeneutics. The goal is to find to what extend clarification of each of these three is based on the four rules of hermeneutics Betti. The results of the study reveal although the hermeneutics rules are taken into account in the three mentioned explanations, it is focused on the main text by all the above-mentioned commentators. So, it can be said the approach followed by the mentioned commentators in letter 53 is author-based rather than commentator-based.

    Keywords: Nahj-al-Balaghah, hermeneutics, Emilio Betti&#039, s Hermeneutic Rules, Imam Ali&#039, s Letter 53 in Nahj-al-Balaghah, explication, interpretation
  • Ayat Mulaee * Pages 69-88

    “Government" is one of the most tension and controversial concepts in various fields of human sciences like public law. It seems to be the study of theories and opinions of the elders to some extent, it can reduce the theoretical challenges surrounding this issue. Among the Shiites, Imam Ali (as) is considered as the perfection of all kinds and theoretical and practical way of his Imam is tutor from various angles to our present life. So in this article, Using the research

    method

    analytical descriptive, has been tried first, to be told a documentary about the course of the Imam, about the formation of his government. Then, it has reviewed the consequences of the public law of such a mode of government formation. The research results are that the way of forming the government of Imam Ali was unimaginable in Islamic society and his methodology have been based on the principles and concepts of public law, in particular: the popularity of the political system, the rationality of the government, non-sanctity of government, being deposit the government and people's sovereignty.

    Keywords: Government, Nahj al-Balaghah, Bay&#039, ah, Democracy, Caliphate
  • Zainab Narimani, Alibagher Taheriniya * Pages 89-107

    Informing   as one of the important functions of the media is one of the educational methods of Islam for the realization of social justice, whose explanation using scientific methods and based on authentic documents such as Imam Ali's letters can lead to a deep understanding of it. The present paper analyzes and analyzes the content of the content through qualitative content analysis using MAXQDA software. Findings of the research indicate that considering the high frequency of the topics in the category of awareness as compared to other categories in the letters of the Imam to the people, among the educational methods for realizing social justice, the Prophet had the highest level of attention in the method of informing The category of awareness in these letters includes three subcategories which include: enlightenment about the province and Imamate, political disclosure of opponents and enemies, and explanation of the lifestyle of the pious. Considering the allocation of 87.77% of the subjects to the two sub-themes of enlightenment and political disclosure, it can be concluded that the priority of the Prophet was to raise their political insights in informing the people. Investigating the use of phrases in each texture, the frequency of the themes, the symbols and metaphors, the constraints of emphasis, the reciprocation, and the ... The hidden layers of the semantics of each text are more revealing than the words of the Prophet. Thus, by focusing on the hidden semantic layers, his priorities and tactics are reflected in the awareness of the people and his stances on more events.

    Keywords: informing, letters of Imam Ali (AS), qualitative content analysis, Nahj al-Balaghah
  • Zahra Rahchamani, Marziyeh Abad * Pages 109-126
    The simile is one of the most beautiful techniques of expression, which has been used extensively in Nahj al-Balagha's sermons and is used Facilitating comprehension of meaning and persuasion of the audience. One of the stylistic methods of sermon similes is the use of Parallel forms, which are subdivided into the syntactic level and the structure of the sentences. The present study aims to investigate the constructs of sermons in descriptive-analytical method. About half of the similes of the sermons appear in the Parallel forms, some of them are consecutive similes, and others are aggregated similes with similar structures.The semantic relationships of structures have a significant role on the simulation of messages and the transfer of meaning to the audience, and semantically have relationship such as synonymy, contradiction, increase and clarification.Parallel forms also have a great impact on simile music.There are some of the Innovative industries such as revelation, punishment, contradiction, opposition, balance, etc., among the constituent structures, which can be said parallel syntax is the area of some of these rhetorics.
    Keywords: Imam Ali (as), Similes, Sermons of Nahj al-Balaqha, Parallel forms