فهرست مطالب

علوم سیاسی - سال بیست و دوم شماره 1 (پیاپی 85، بهار 1398)

نشریه علوم سیاسی
سال بیست و دوم شماره 1 (پیاپی 85، بهار 1398)

  • 204 صفحه، بهای روی جلد: 95,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1398/02/10
  • تعداد عناوین: 9
|
  • احمد واعظی* صفحات 7-24

    هدف پژوهش حاضر کشف ظرفیت های موجود در نسبت میان معنویت و عدالت اجتماعی بود. پژوهش با شیوه توصیفی- تحلیلی به دنبال این چالش بوده است که کدام قرائت از معنویت گرایی و به دلیل دارابودن چه عناصر و ویژگی هایی می تواند به بسط عدالت اجتماعی مطلوب اسلامی یاری رساند. پیش فرض پژوهش نیز عبارت از این بود که میان عدالت و معنویت، رابطه ی طرفینی حاکم است. نتایج نشان داد، تعاریف ارائه شده از عدالت، در دو سطح "تعاریف صوری" و "تعاریف محتوایی" قابل تفکیک هستند. تعاریف صوری به درون مایه و محتوای حقوقی و معیارهای برابری و نابرابری افراد و مصادیق و شاخص های تبعیض و جانبداری ورود نمی کنند و معمولا به آسانی مورد پذیرش افراد و صاحب نظران قرار می گیرند. در حالی که آن چه محل اختلاف و تنازع فکری میان عدالت پژوهان است، به سطح جوهری و محتوایی عدالت مربوط می شود. همچنین منظومه معنویت گرایی علوی به دلیل برخورداری از سه عنصر: "تاکید بر حرمت و حقوق انسانی"، "آخرت گرایی غیر انزواگرایانه" و "توحید جامعه گرا"، تسهیل گر عدالت پذیری و عدالت خواهی شده و زمینه ی تحقق عدالت اجتماعی را فراهم می سازد.

    کلیدواژگان: امام علی(ع)، رفتارشناسی حاکم، عدالت اجتماعی، معنویت گرایی علوی
  • سید کاظم سید باقری، محمود مختاربند* صفحات 25-46

    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه میان عدالت و اعتدال در اخلاق سیاسی ناظر به سیره علوی بوده و با روش توصیفی- تحلیلی انجام شد. فرضیه پژوهش این بود که برپایه اندیشه سیاسی اسلام و سیره ی علوی و با لحاظ کردن نظریه ی اعتباریات علامه طباطبایی، از آن جا که ممکن است خوی استخدام گر انسان سر از ظلم و افراط کاری درآورد، لذا، انسان برای تامین حقوق دیگران، عدالت و اعتدال را در جامعه اعتبار کرده، به گونه ای که میان آن دو رابطه ای تعاملی-تکاملی حاکم می باشد. نتایج نشان داد، با توجه به نظریه ی استخدام علامه طباطبایی، اگر بهره گیری از جامعه یک سویه باشد و فرد تنها سود خود را در نظر گیرد، در عرصه ی سیاسی سر از خودمحوری، استثمار و استبداد درمی آورد. لذا، برای آن که هرکس به حقوق خود برسد، عدالت اجتماعی را اعتبار می کند و نوعی مصالحه میان نوع بشر شکل می گیرد تا روابط در فرایند عدالت محور و اعتدالی تنظیم شود و سنجه ی عقل به او یاری و ملاک می دهد تا عدل از ظلم، و اعتدال از بی اعتدالی را بازشناسد.

    کلیدواژگان: عدالت، اعتدال، اخلاق سیاسی، سیره علوی، عقل عملی، علامه طباطبائی، عدالت سیاسی
  • عماد افروغ، احمد اولیایی* صفحات 47-72

    هدف پژوهش حاضر بررسی عدالت فرهنگی از نگاه علی(ع) بوده و به شیوه توصیفی-تحلیلی انجام شده است. برای کشف دیدگاه حضرت علی(ع) در مورد عدالت فرهنگی، ابتدا عدالت و فرهنگ از منظر ایشان تبیین شده و در گام بعد نگاه ایشان به فرهنگ از مسیر شناخت ضد (تعرف الاشیاء به اضدادها) بر مبنای رویکرد تبارشناختی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد، عدالت فرهنگی در سیره ی امیرالمومنین(ع) برپایه ی مقدماتی شامل: عدالت یعنی اعطای کل ذی حق حقه؛ حقی که مردم بر گردن حضرت دارند، اقامه ی سیره ی رسول خداست؛ سیره و فرهنگ نبوی در مقابل فرهنگ جاهلی است. بنابراین، عدالت فرهنگی در سیره ی علی(ع)یعنی تقابل با فرهنگ جاهلیت از مسیر اعطای حقوق فرهنگی. حقوق فرهنگی در فرهنگ علوی نیز شامل: حق آزادی مذهب، حق آزادی بیان، حق تعلیم و تعلم (آموزش)، حق مشارکت فرهنگی، حق آزادی فرهنگی، حق بهره از میراث فرهنگی و حق استفاده از رسانه می باشد.

    کلیدواژگان: عدالت فرهنگی، سیره ی سیاسی امام علی(ع)، حقوق فرهنگی، فرهنگ جاهلیت، فرهنگ علوی
  • سمیه بخشی زاده، هدیه تقوی صفحات 73-94

    هدف پژوهش حاضر بررسی ابعاد روان شناسی رفتار حاکم در نامه امام علی(ع) به مالک اشتر و ترسیم الگویی اسلامی از رفتار حاکم است. روش پژوهش "تحلیل محتوا" بوده و با معناکاوی واژگان، 57 گزاره رفتاری به کاربرده شده در متن نامه استخراج گردید که بنابر مشترکات محتوایی در هشت مقوله رفتاری: مردم مداری، کنترل رفتاری حاکم، ارزش گذاری عادلانه بر کار مردم، پای بندی به عهد و پیمان، عیب پوشانی مردم، سهل انگاری نکردن در امور، گسترش ندادن تملق و چاپلوسی و پرهیز از انتقام و کین جویی جای گرفت. مجموع گزاره های رفتاری ذکر شده در متن نامه، جامعه  و نظام اداری سالم را ترسیم می کند که در صورت رعایت آن ها می توان جامعه ای رشید، فعال، فضلیت محور، مسئولیت پذیر و در حال رشد و حرکت داشت. فراوانی سنجی این گزاره ها برحسب مقولات موجود در آن ها نشان می دهد که بیش ترین گزاره رفتاری مربوط به "مردم مداری" با 18 گزاره بوده که در ذیل آن ها دستورالعمل های رفتاری حاکم در برخورد با مردم هم چون: تجاهل و تغافل، فضیلت سالاری و رشادت پروری بیان شده است. دومین گزاره ی پرکاربرد، مقوله ی "کنترل رفتاری حاکم" است که به دستورالعمل های اخلاقی هم چون: کنترل نفس و پرهیز از تندزبانی می پردازد.

    کلیدواژگان: امام علی(ع)، مالک اشتر، رفتارشناسی حاکم، عهدنامه مالک اشتر
  • حمیدرضا مطهری، محمد جواد پردل* صفحات 95-118

    هدف پژوهش حاضر بررسی تطبیقی جایگاه جوان گرایی در الگوی حکومتی امام علی(ع) و چگونگی توزیع پست های حکومتی به عنوان یک راهبرد است. روش پژوهش توصیفی - تحلیلی بوده و به منظور تعریف جوان و ارائه ی راهکار برای شناخت او، شیوه ی به کارگیری آنان در حوزه های مختلف حکومت بیان گردیده و با توجه به گزارش های تاریخی، راهبرد ایشان در انتخاب کارگزاران جوان برای تحقق عدالت اجتماعی تبیین شد. همچنین ضمن ارائه ی راهکار 13 گانه ای برای تعیین سن کارگزاران امیرالمومنین(ع)، اهتمام آن حضرت در به کارگیری جوانان را نشان داده و به ویژگی های آن ها به عنوان علل این استفاده اشاره کرده است. نتایج پژوهش نشان داد، از میان 136 انتصاب امام علی(ع)، 42 انتصاب (31 درصد کل انتصاب ها) به جوانان اختصاص دارد. میزان گسترده ی انتصاب ها در بخش فرمانداری به عنوان بالاترین منصب حکومتی نشان دهنده ی اهمیت این بخش می باشد. حضور فعال جوانان در همه ی قسمت های مدیریتی حکومت امام علی(ع) نشان دهنده ی اهمیت و توجه ویژه ی آن حضرت به این گروه سنی در کنار بهره مندی از میان سالان و کهن سالان است که علاوه بر نمود تحقق عدالت اجتماعی و تامین امنیت در حکومت ایشان، رمز بقای حکومت در آموزش نیروهای جوان و جایگزینی آن ها می باشد.

    کلیدواژگان: حکومت علوی، جوان گرایی، کارگزاران، امام علی (ع)
  • امیر محسن عرفان* صفحات 119-142

    هدف پژوهش حاضر بررسی سبک مواجهه ی امام علی(ع) با گسست های فعال اجتماعی در بازه ی زمانی حکومت ایشان بود. پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی انجام شده و نتایج نشان داد، "احیای نظام معنایی مشترک"، "همسازی امتیازات اجتماعی" و "نهادینه سازی ارتباط بین فرهنگی" از جمله ی موارد مهم در مواجهه ی امیرمومنان  با گسست های فعال اجتماعی زمانه ی حکومت ایشان بوده است. بررسی های این مقاله مقدمه ای است برای پاسخ به این مساله که از چه الگویی برای تقابل با گسست های فعال اجتماعی در جامعه ی اسلامی باید بهره جست.

    کلیدواژگان: امام علی(ع)، گسست اجتماعی، امتیازات اجتماعی، نژاد، قوم، قبیله
  • سید حسین فلاح زاده صفحات 143-160

    هدف پژوهش حاضر بررسی علل بروز مهار گریختگی و ارائه ی سازوکارهای لازم جهت برون رفت از آن از منظر امام علی(ع) است. روش پژوهش توصیفی - تحلیلی بوده و نتایج نشان داد، با استناد به آثار برجای مانده از امام علی(ع)، علل مهار گریختگی قدرت سیاسی را می توان در خود بزرگ بینی و فراموشی قدرت و عظمت خداوند، تصور بقای قدرت و غفلت از زوال آن، احاطه شدن حاکم توسط مشاوران چاپلوس وغیره دانست. سازوکارهای کنترل قدرت سیاسی از نظر ایشان به دو بخش داخلی و خارجی قابل دسته بندی است. تقوی و پرهیزکاری، خداباوری و ایمان به روز قیامت ازجمله ی عوامل داخلی؛ و وجود فضای آزاد سخن گفتن با حاکم و نقد او، وجود فریضه ی امر به معروف و نهی از منکر در جامعه، ارائه ی برنامه و اهداف ماموریت به کارگزاران، قرار دادن عیون و ناظران بر رفتار آن ها، تذکر و یادآوری نقاط ضعف به آنان و برخورد جدی با کارگزاران متخلف، از موارد سازوکار بیرونی کنترل قدرت سیاسی در آرای سیاسی امام علی(ع) است.

    کلیدواژگان: آرای سیاسی امام علی(ع)، مهار گریختگی، قدرت سیاسی، کارگزاران اسلامی
  • سیدعلی اصغر میرخلیلی صفحات 161-182

    هدف پژوهش حاضر تحلیل مفهوم شناسی عدالت به لحاظ نظری و الزامات اجرایی شدن آن در جامعه، براساس کلام و سیره حکومتی علوی است. روش پژوهش توصیفی - تحلیلی بوده و یافته های مقاله را می توان در سه سطح گفتمان سازی، مولفه های ناظر به اقامه و اجرای عدالت صورت بندی نمود و براساس آن ناظر به چالش های نظری و عملیاتی شدن عدالت، راه کارهایی ارائه داد. از دیدگاه امام علی(ع) مهم ترین تبلور عدالت، عدالت در ساختار فرهنگی و اجتماعی و گفتمان سازی است و اجرای عدالت، فرع بر نهادینه کردن عدالت در جامعه است. امام علی(ع) با توجه به نگاه سیستمی ای که به جامعه دارد، در مرحله ی اول به دنبال تحقق گفتمان سازی عدالت و تبدیل کردن آن به مطالبه ی عمومی در جامعه ی اسلامی است. در مرحله ی دوم، اقامه ی عدالت را با وضع قوانین و هنجارهای اجتماعی دنبال می کند و در نهایت به اجرای عدالت نظر دارد.

    کلیدواژگان: عدالت، سیره علوی، امام علی(ع)، کارگزاران حکومت
  • چکیده مقالات به زبان عربی
    ترجمه: عمار جمعه فلاحیه صفحه 183
|
  • Ahmad Vaezi* Pages 7-24

    The purpose of the present study was to explore the potentials of the relationship between spirituality and social justice. The research with descriptive-analytical method sought to address the question of which reading of spirituality and due to having what elements and characteristics can contribute to the development of desirable Islamic social justice. The default assumption was that there is a mutual relationship between justice and spirituality. The results showed that the presented definitions of justice can be divided into two levels: "nominal definitions" and "content definitions". Nominal definitions do not enter into the thematic and legal content, criteria for equality and inequality of individuals, instances, and indicators of discrimination and bias, and are usually readily accepted by individuals and experts. While what is the Intellectual Disagreement of the study of justice among scholars is the content and substance of justice. Also, the Alawi spirituality system because of enjoyment of three elements: "emphasis on dignity and human rights", "non-isolationist hereafter" and "socialist monotheism" facilitates Fairness and justice seeking, and plays an important role in the establishment and expansion of social justice

    Keywords: Imam Ali (A.S.), Governor Behaviorology, social justice, Alawi Spirituality
  • Seyed Kazem Seyed Bagheri, Mahmoud Mokhtarband* Pages 25-46

    The purpose of the present study was to investigate the relationship between justice and moderation in the political ethics of the Alawi conduct and it was done by descriptive-analytical method. The research hypothesis was that based on the political thought of Islam and the Alawi manner and considering the credits theory of Allameh Tabatabaei, since the proprietor human nature may become cruel and extremist, human beings may thus validate justice and moderation in order to secure others’ rights, in such a way that the interactive-evolutionary relationships exist between them. The results show that, according to Allameh Tabatabaei's employment theory, if the benefit of society is one-sided and one considers only self-interest, it will lead to self-centeredness, exploitation and despotism in the political arena. Therefore, for everyone to attain their rights, social justice is validated and a form of reconciliation is formed between the human beings in order to regulate relations in the process of justice and equity, and the measure of reason helps him to recognize justice from the oppression, and the moderation from immoderation.

    Keywords: Justice, moderation, Political Ethics, Alawi Sira, Practical Reason, Allameh Tabatabaei, political justice
  • Emad Afroogh, Ahmad Olyaei* Pages 47-72

    The purpose of this study was to investigate cultural justice from the perspective of Imam Ali (A.S.) and it conducted through a descriptive-analytical method. In order to discover Imam Ali's view of cultural justice, justice and culture were first explained from his perspective, and in the next step, their view of culture from the path of counter cognition (To know things by their opposite) was studied based on the genealogical approach. The results showed that cultural justice in Amir al-Mu'minin (A.S.) system is based on the following principles: Justice means granting all the right to the rightful; the right which people have upon Imam Ali (a.s.) is advancing Prophet’s manner, prophetic culture and manner is against ignorant culture. Therefore, cultural justice in Imam Ali's manner means confronting the culture of ignorance through giving cultural rights. Cultural rights in the Alawi culture also include: the right to freedom of religion, the right to freedom of expression, the right to education, the right to participate in culture, the right to cultural freedom, the right to cultural heritage and the right to use the media.

    Keywords: Justice, cultural justice, Imam Ali (AS), Cultural Rights, culture, Culture of Ignorance, Alawi Culture
  • Somayeh Bakhshizadeh, Hedyeh Taqavi Pages 73-94

    The purpose of the present study is to investigate the psychological dimensions of governor behavior in Imam Ali's letter to Malek Ashtar and to draw an Islamic pattern of governor behavior. The research method was "content analysis" and, by analyzing the vocabulary meaningfulness, 57 behavioral statements used in the letter were extracted that based on content commonalities, were arranged in eight behavioral categories: ethnocentrism, controlling governor behavioral, fair evaluation of people's work, commitment to the treaty, covering imperfections of the people, not to be negligent in affairs, not spreading flattery and avoiding vengeance. The sum of the behavioral statements mentioned in the letter outlines the healthy community and bureaucracy that can lead to a vibrant, active, virtuous, responsible, growing, and moving society. Evaluation of Frequency of these propositions in terms of their categories showed that most repeated behavioral propositions is related to "ethnocentrism" with 18 propositions, following which the prevailing behavioral guidelines for dealing with people are such as: Ignorance and negligence, virtue, and bravery. The second most commonly used proposition is the concept of "controlling governor behavior" which addresses ethical guidelines such as self-control and avoidance of vitriolic language.

    Keywords: Imam Ali, Malik Ashtar, Governor Behaviorology, Imam Ali´s Instructions (Ahd) to Malik Ashtar
  • Hamidreza Motahhari, Muhammad Javad Pordel Pages 95-118

    The purpose of this study is the comparative examination of the youthfulness position in Imam Ali's governmental model and the manner of distribution of governing positions as a strategy. The research method is descriptive-analytical and in order to define young people and to present a solution for their cognition, the method of applying them in different areas of government has been expressed and according to historical reports, his strategy in selecting young agents for social justice was explained. In addition, while presenting a 13-pronged strategy for determining the age of Amir al-Mu'minin’s (A.S.) agents, his determination in using youth was shown and their characteristics as the causes of this use was mentioned. The results showed that out of 136 appointments of Imam Ali (A.S.), 42 appointments (31% of total appointments) were allocated to youth. The wide range of appointments in the governorship as the highest governing office indicates the importance of this portion. The active presence of youth in all parts of Imam Ali's (A.S.) government indicates the importance and Imam Ali’s special attention to this age group along with the benefit of the middle-aged and the elderly, which in addition to achieving social justice and ensuring security in his government, is the key factor in survival of government in training and replacement of young forces.

    Keywords: Alawi Government, Youthism, agents, Imam Ali (AS)
  • Amir Mohsen Erfan* Pages 119-142

    The purpose of the present study was to examine the style of Imam Ali's (A.S.) confrontation to social active disruptions in his government period. The research was conducted by a Descriptive-analytical method and the results showed that "revival of the common semantic system"," Synchronization of social privileges", and "institutionalization of intercultural communication" were among the important issues in Amir al-Mu'minin’s encounter with his active social ruptures of his time. The reviews in this article are a prelude to answering the question of what paradigm should be applied to confront active social disruption in Islamic society.

    Keywords: Imam Ali (AS), Social Disruptions, Social Privileges, race, tribe
  • Seyed Hussain Fallahzadeh Pages 143-160

    The purpose of the present study is to investigate the reasons for not adhering to political power and provide the necessary mechanisms to overcome it from Imam Ali's perspective. The research method was descriptive-analytical and the results showed that, based on the relics of Imam Ali (A.S.), the causes of the reasons for not adhering to political power can be attributed to self-esteem and forgetfulness of God's greatness and power, the notion of survival of power and neglect of its decline, and being surrounded of the ruler by sycophantic consultants and so on. In his view, the mechanisms of political power control can be categorized into both internal and external. Worship and piety, theism and faith in the Day of Judgment are among the internal factors; and the free space to speak to the ruler and to criticize him, to impose Enjoining good and forbidding wrong in community, to present the agenda and goals of the mission to the agents, to put overseers and monitors on their behaviors, to admonish and remind them of their weaknesses and dealing with offenders seriously, are of external mechanisms of controlling political power in Imam Ali's political opinions.

    Keywords: Imam Ali (A.S.) Political Perspective, Failure to Control, Political Power, Islamic Agents
  • Seyed Ali Asghar Mirkhalili Pages 161-182

    The purpose of the present study is to analyze the concept of justice in theory and the requirements for its implementation in the society, based on Alawi theology and tradition. The research method was descriptive-analytical and the findings of the article can be formulated in three levels of discourse, components of adduction and implementation of justice, and based on that and regarding the theoretical and operational challenges of justice, solutions would be provided. From Imam Ali's point of view, the most important crystallization of justice is justice in the cultural and social structure and discourse, and the administration of justice is subordinate to the institutionalization of justice in society. Imam Ali (A.S.), in view of his systematic view of society, firstly seeks to realize the discourse of justice and make it a public demand in Islamic society. Secondly, he pursues justice by enacting social laws and norms, and ultimately seeks justice administration.

    Keywords: Justice, Sira Alawi, Imam Ali (AS), Government Agents