فهرست مطالب

مطالعات اقتصاد انرژی - پیاپی 62 (پاییز 1398)

فصلنامه مطالعات اقتصاد انرژی
پیاپی 62 (پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/09/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سعید امامی کوپایی، شیوا زمانی، محمدرضا شاه نظری*، علیرضا حیدرزاده، علی صابری صفحات 1-18

    امروزه اهمیت پیش‏بینی قیمت حامل‏های انرژی بر توسعه اقتصاد و صنعت، بر کسی پوشیده نیست. در این میان پیش‏بینی قیمت گاز طبیعی به‏عنوان یکی از حامل‏های مهم انرژی و نقش ویژه‏ای که در تامین انرژی با توجه به پاک بودن یافته است، می‏تواند ابزار مهمی در تصمیم گیری توسعه صنایع تلقی گردد. در این مقاله ضمن بررسی رفتار غیرخطی قیمت گازطبیعی در یک بازه چندساله، با معرفی روش‏های گری (GM)، توسعه یافته گری (DGM)، تلفیقی فرکتالی گری (FDGM)، ارائه روش ترکیبی II (IFS-AF) و در نهایت ارائه روش کلی، از آنها برای پیش‏بینی قیمت گاز طبیعی با استفاده از این روش‏ها اقدام شده است. نتایج حاصل از پیش‏بینی قیمت با استفاده از روش‏های مزبور، نشان دهنده کارایی این روش‏ها بوده است. در همین حال با توجه به فرکتالی بودن قیمت گاز طبیعی در بازه مورد بررسی، نتایج نشان می‏دهد که خطای پیش‏بینی با استفاده از روش کلی همواره کمتر از 2 درصد می‏باشد؛ از طرفی با توجه به انعطاف پذیربودن روش، نتایج بسیار خوبی با استفاده از ترکیب روش‏های مبتنی بر گری و فرکتال حاصل شده است.

    کلیدواژگان: گاز طبیعی، پیش بینی قیمت، روش گری، فرکتال، انباشتگیC53، C32
  • علی امامی میبدی* صفحات 19-35

    صنعت نفت و گاز همواره از گردش منابع مالی عظیمی برخوردار است و عمده پروژه ها به‏ویژه در بخش بالادستی بسیار هزینه بر هستند؛ ازاین رو تامین مالی از مهم ترین الزامات اجرای پروژه ها در این صنعت است. در این پژوهش با استفاده از روش توصیفی- پیمایشی بر مبنای نظرات کارشناسان و خبرگان این حوزه، استراتژی های بهبود نظام تامین مالی در صنعت نفت و گاز، مشخص و اولویت بندی می گردند. نتایج حاصل از تحقیق نشان داده است که استراتژی های بهبود نظام تامین مالی در صنعت نفت و گاز کشور را می توان به سه محور بهبود زیرساخت‏های حاکمیتی و قانونی، عوامل ساختاری و شفافیت اطلاعاتی حوزه تامین مالی صنعت نفت و گاز تفکیک نمود. به بیان دیگر با اقدام مناسب در جهت این سه محور، می توان وضعیت نظام تامین مالی در صنعت نفت و گاز کشور را بهبود بخشید. بر اساس نتایج حاصل از روش‏های تصمیم‏گیری چندمعیاره AHP، بهبود زیرساخت های حاکمیتی و قانونی حوزه تامین مالی صنعت نفت و گاز، بیشترین اولویت را در جهت بهبود نظام تامین مالی این صنعت دارد و سپس به ترتیب، محورهای بهبود عوامل ساختاری و شفافیت اطلاعاتی حوزه تامین مالی صنعت نفت و گاز مطرح می شوند.

    کلیدواژگان: تامین مالی، صنعت نفت و گاز، تحلیل سلسله مراتبی
  • ساسان کاظمی نژاد*، مهدی الوانی، مینا جمشیدی ایوانکی صفحات 37-68

    با مطالعه و بررسی فرایند پیچیده خط مشی گذاری انرژی کشور در حوزه نفت و گاز توسط نهادهای ذیربط، شاهد عدم تحقق کامل سیاست های این حوزه به دلیل ناکارآمدی مدل اجرایی هستیم. در این مقاله با استفاده از پژوهش کیفی به روش تئوری داده بنیاد و از طریق دو ابزار مصاحبه تخصصی نیمه ساختار یافته و مطالعه مدارک، داده های تحقیق جمع آوری و سپس تحلیل گردیده است. روش نمونه گیری، گلوله برفی (ارجاع زنجیره ای) است. در این پژوهش با 30 نفر از صاحب‏نظران و کارشناسان مصاحبه انجام شد که از مصاحبه دهم به بعد، تکرار در اطلاعات دریافتی مشاهده شده است؛ اما مصاحبه تا نفر بیستم ادامه یافت. مصاحبه با طرح سوالاتی در مورد "دلایل عدم اجرای سیاست های تدوین شده انرژی کشور در حوزه نفت و گاز" آغاز شد (مصاحبه باز) و باقی پرسش ها براساس پاسخ‏های مصاحبه شونده طرح گردید. تمامی مصاحبه‏ها یادداشت برداری شده و برای استخراج نکات کلیدی چندین بار مورد بررسی قرار گرفتند و در نهایت مدل طراحی شده با بهره‏گیری از مقولات و مولفه‏ها و ابعاد مستخرج از مصاحبه‏ها و مقایسه با سایر مدل‏های اجرای خط مشی‏ها و نیز مزیت نسبی نوآوری ایجاد شده که در مدل طراحی شده این مقاله که همانا ترکیب ابعاد چندین مدل در این طراحی بوده نهایی سازی و ارائه شده است.

    کلیدواژگان: مدل، اجرای خط مشی، مدل پژوهش کیفی، خط مشی گذاری، مدل اجراییD78
  • مریم کشاورزیان* صفحات 69-95

    امروزه عواملی از قبیل افزایش کارایی انرژی، گسترش استفاده از سوخت‏های جایگزین و اعمال استانداردهای جدید سوخت در کشورهای OECD، منجر به تحولات وسیعی ازجمله کاهش مصرف و تغییرات عمده در سبد مصرفی انواع فرآورده‏های در این بازار شده است. از آنجا که در بین فرآورده‏ها، بنزین و دیزل و سوخت جت سهم بالایی را در سبد مصرفی این کشورها به خود اختصاص می‏دهد، در نتیجه تحولات بازار این فرآورده‏ها در تقاضای بازار نفت خام تاثیر به‏سزایی دارد. هدف از این پژوهش تخمین و پیش‏بینی تقاضای سوخت جت، بنزین و دیزل در کشورهای OECD به روش حداقل مربعات پویا (DOLS) می‏باشد. نتایج تخمین نشان می‏دهد اثرات درآمدی نسبت به اثرات قیمتی بیشتر بوده است. همچنین کشش درآمدی و قیمتی هر دو از جهت آماری معنادار می‏باشد. در نتیجه برخلاف سیاست‏های قیمتی، سیاست‏های تشویقی و یا تنبیهی، قوانین سخت گیرانه و محدودیت‏های زیست محیطی و پیشرفت‏هایی فنی و... تاثیر مهمی بر تقاضای این فراورده‏ها دارد. در پایان به‏منظور پیش‏بینی تقاضای سه فرآورده مورد نظر در سال 2025 در کشورهای OECD، ابتدا قیمت این سوخت‏ها تخمین زده و پیش‏بینی شده و سپس نتایج به‏دست آمده به‏منظور پیش‏بینی تابع تقاضا مورد استفاده قرار می‏گیرد.

    کلیدواژگان: تقاضای سوخت جت، تقاضای دیزل، تقاضای بنزین، روش حداقل مربعات پویا (DOLS)C33، Q41، Q43
  • ابراهیم مشرقی*، رضا تهرانی، عزت الله اصغری زاده، عزت الله عباسیان صفحات 97-130

    پیش بینی سری های اقتصادی با نوسانات زیاد و عدم قطعیت بالا - همچون قیمت گاز طبیعی - همواره یکی از چالش های اساسی در مدل‏های اقتصادسنجی به شمار می‏رود؛ زیرا نمی‏توان از مدل‏های ساختار خطی سنتی برای پیش بینی سری های زمانی پیچیده و غیرخطی استفاده نمود. در خصوص پیش بینی قیمت گاز طبیعی، یافته ها از برتری شبکه عصبی در مقایسه با مدل‏های رگرسیونی حکایت دارد. با این وجود، چالش اصلی این روش  (امکان هم پوشانی و نیز عدم خروج داده های پرت از سیستم) فضای تحقیقاتی در این حوزه را کماکان باز نگه داشته است. در این پژوهش از تکنیک درون یابی کریجینگ به‏منظور پیش بینی قیمت گاز طبیعی استفاده شده است. برای این منظور، پس از شناسایی پارامترهای موثر؛ نمونه گیری و نرمال سازی آنها؛ توابع پیش بینی کریجینگ را ایجاد و با تکنیک بهینه سازی نلدر - مید آنها را بهبود بخشیدیم. نتایج تحقیق نشان می‏دهد که متامدل کریجینگ پیش بینی دقیق‏تری نسبت به مدل پیش بینی شبکه عصبی مصنوعی ارائه می‏دهد. همچنین یافته های تحقیق حاکی از این است که الگوریتم بهینه سازی نلدر - مید تا حدی موجب بهتر شدن نتایج پیش بینی گشته است؛ هرچند مقدار این بهبود چندان قابل ملاحظه نمی باشد.

    کلیدواژگان: قیمت گاز طبیعی، پارامترهای تاثیرگذار بر قیمت گاز طبیعی، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، تکنیک درون یابی کریجینگ
  • شیوا مهدوی، مجتبی الماسی*، کیومرث سهیلی صفحات 131-154

    بهبود کیفیت محیط زیست یکی از اهداف مهم بسیاری از اقتصادهاست و در این میان نقش بخش حمل و نقل در انتشار آلاینده ها مهم و قابل ملاحظه است. در این راستا مطالعه حاضر با استفاده از رگرسیون چندک، مدل STIRPAT گسترش یافته و داده های استانی برای دوره  1385 تا 1394 به بررسی عوامل موثر بر تفاوت انتشار دی اکسید کربن در بخش حمل و نقل می پردازد. شواهد نشان می دهد که به صورت سرانه و لگاریتمی، میزان انتشار دی اکسید کربن در استان های یزد و سمنان در بیشترین مقدار به ترتیب برابر با 51/0 و 5/0 میلیون تن بوده و برای استان گلستان در کمترین مقدار برابر با 03/0 میلیون تن است. شواهد حاصل از برآورد مدل نشان می دهد که شهرنشینی، شدت انرژی و تولید، اثر مثبت و معنادار انتشار دی‏اکسید کربن و جمعیت اثر منفی و معنادار بر آن دارد. همچنین براساس رگرسیون چندک هر چه به سمت چندک های بالای انتشار دی اکسید کربن حرکت می کنیم، اثر شدت انرژی و تولید افزایش و اثر شهرنشینی کاهش می یابد. بر این اساس، بهبود زیرساخت های شهری برای بهره گیری از صرفه مقیاس شهری، تمرکززدایی فعالیت های اقتصادی و بهبود کیفیت سیستم حمل و نقل گامی موثر برای کاهش انتشار دی اکسید کربن در بخش حمل و نقل است.

    کلیدواژگان: حمل و نقل، انتشار دی اکسید کربن، رگرسیون چندک، شهرنشینی، استانهای ایران، Q53، R11، R41
  • رستم فتحی*، کامران خیرعلی پور، امیر عزیزپناه صفحات 155-179

    مجموعه نهاده های ماشین های کشاورزی، سوخت، کودهای شیمیایی و آفت کش ها، زمین های زراعی را به شدت به انرژی وابسته ساخته اند که یکی از پیامدهای آن تاثیرات زیست محیطی منفی بر آب، هوا و زمین می باشد؛ بنابراین لازم است روند مصرف انرژی برای تولید محصولات مختلف مورد بررسی قرار گیرد و اقدامات لازم در راستای افزایش بهره وری و کاهش اثرات زیست محیطی انجام شود. در این تحقیق الگوی مصرف انرژی با استفاده از شاخص های نسبت انرژی، بهره وری انرژی، شدت انرژی و افزوده خالص انرژی محاسبه و تاثیرات زیست محیطی در تولید کلزای دیم در سه شهرستان استان ایلام به روش ارزیابی چرخه حیات (LCA) مورد تجزیه و تحلیل قرار می‏گیرد. اطلاعات لازم برای این تحقیق به روش پرسش نامه و مصاحبه با کشاورزان و ادارات مربوطه جمع‏آوری شده است. نتایج حاصل نشان داد متوسط نسبت انرژی برای تولید کلزای دیم در سه شهرستان چرداول، دره شهر و آبدانان به ترتیب با در نظر گرفتن انرژی کاه وکلش 91/7، 67/7 و 91/6 می‏باشد. بر اساس نتایج حاصل از ارزیابی چرخه حیات، در بخش‏های اثر، تقلیل منابع غیرآلی، تخریب لایه ازن و مسمومیت آب های آزاد، بیش ترین اثر مربوط به سوخت دیزل بوده است. هم چنین در بخش‏های اسیدی شدن، اختناق دریاچه ای، گرمایش جهانی و مسمومیت انسان ها، انتشارات مستقیم بیش ترین سهم را در آلایندگی به خود اختصاص داده‏اند.

    کلیدواژگان: نسبت انرژی، ارزیابی چرخه حیات، بهره وری انرژی، استان ایلامN55، Q40، Q51
  • نیلوفر بابایی، علی اصغر اسماعیل نیا*، مرجان دامن کشیده، قدرت الله امام وردی صفحات 181-202

    بررسی ادبیات مربوط به منابع پایان‏پذیر نشان می‏دهد که پیشرفت‏های تکنولوژیکی در طی زمان تاثیر بسیاری بر کاهش اثر تخلیه‏سازی منابع و کاهش هزینه‏های بهره‏برداری داشته‏اند؛ بنابراین می‏توان گفت تکنولوژی یکی از مهم ترین و اثرگذارترین متغیرها در تابع تولید و هزینه بهره‏برداری از این منابع می‏باشد. در این مطالعه اثر بلندمدت انتشار تکنولوژی بر هزینه متوسط در بخش بالادستی صنعت نفت ایران مورد بررسی قرار گرفته است. متغیرهای مورد نظر  مطالعه حاضر عبارتند از: تولید نفت و گاز، هزینه متوسط در بخش بالادستی، نرخ تخلیه‏سازی منابع و انتشار تکنولوژی در بخش بالادستی. از آنجایی که نتایج آزمون همجمعی بیانگر وجود رابطه بلندمدت میان متغیرها می‏باشد با استفاده از الگوی تصحیح خطای برداری، روابط بلندمدت میان متغیرها برای دوره زمانی مورد مطالعه (96-1346) بررسی شده است. نتایج آزمون یوهانسون نشان می‏دهد که یک رابطه هم‏انباشتگی بلندمدت میان متغیرهای الگو وجود دارد. با استفاده از توابع عکس‏العمل آنی، اثر بهبود تکنولوژی بر کاهش هزینه در بخش بالادستی، افزایش تولید نفت و افزایش اثر تخلیه‏سازی نشان داده شده است. در پایان نیز با استفاده از تجزیه واریانس، سهم نوسانات هر متغیر در تغییرات هزینه متوسط در هر دوره ارائه شده است. بیشترین درصد تغییر مربوط به متغیر تکنولوژی می‏باشد. سهم این متغیر تا پایان دوره پانزدهم صعودی بوده است. ضریب تعدیل بلندمدت برای کلیه متغیرها دارای علامت مورد انتظار است و منفی می‏باشد. در این الگو ضریب تکنولوژی بی‏معنا می‏باشد چون تکنولوژی نسبت به پارامترهای رابطه بلندمدت، برون‏زای ضعیف است.

    کلیدواژگان: انتشارتکنولوژی، اثر تخلیه سازی، بالادستی نفت و گاز، هزینه تولید نفت و گازO33، D24، Q49، L71
|
  • Saeed Emamikoupaee, Shiva Zamani, Mohammad Reza Shahnazari*, Alireza Heidarzadeh Pages 1-18

    Today there is consensus regarding the importance of predicting the price of energy carriers for economic development, including natural gas as a preferred energy source on environmental grounds. In this paper we analyze the nonlinear behavior of natural gas prices over time by use of the Grey Method (GM), Developed Grey Method (DGM), Fractal Discrete Grey Method (FDGM) and a compound Method II (IFS-AF).  Our results indicate the effectiveness of these methods in predicting gas prices. In addition, due to the fractal structure of natural gas prices in the period under review, the results show that the prediction error of the compound method is always less than 2 percentage points.  We note that due to the flexibility of the method, a combination of Grey and Fractal methods produce excellent results.

    Keywords: Natural Gas, Price Prediction, Grey Method, Fractal Method.C53, C32
  • Ali Emami Meibodi* Pages 19-35

    The oil and gas industry has huge financial turnover and major projects, especially in the upstream areas, require substantial financing. Hence, securing financing is one of the most important requirements for successful implementation of projects in this industry. In this research, we adopt a descriptive approach and rely on the opinion of experts, to identify and prioritize strategies for improving the financing system in the oil and gas industry. The results of the research show that the success of strategies for improving the financing system in the country's oil and gas industry depends on the three factors of regulatory infrastructure, structural factors and information transparency. In other words, by taking appropriate actions on these three factors, we can improve the financing system in the country's oil and gas industry. Based on our results, improving the regulatory infrastructure has the highest priority, followed by improving structural factors and information transparency.

    Keywords: Financing, Oil, Gas Industry, AHPG19
  • Sasan Kazeminezhad*, Mehdi Alvani, Mina Jamshidi Pages 37-68

    By studying the complex process of energy policy formulation for the oil and gas sector in Iran, we notice that these policies are not fully implemented due to inefficiency of the executive model. In this paper, we use the qualitative research of data theory, to analyze the situation through a combination of semi-structured interviews and study of available data.  We use a snowball (chain reference) sampling method to select our interviewees.  While we had selected 30 persons to be interviewed, as we saw repetitive responses beyond the 10th person we only interviewed 20 persons. Data collection has started in December 2016. The interview began with questions about "the reasons for not implementing the energy policies of the country in the field of oil and gas" (open question), and the rest of the questions were based on the responses of the interviewee. All interviews were taken into account and analyzed several times to extract key points. Finally, the model was designed using the categories and components derived from the interviews, and the results were compared with other models of policy implementation. The results of our study is derived from the use of this composite model

    Keywords: Model, Decision-Making Implementation, Qualitative research model, Policy making, Implementing Model
  • maryam keshavarzian* Pages 69-95

    Today, factors such as increasing energy efficiency, use of alternative fuels, and application of  new fuel standards and new environmental laws in OECD countries have led to wide-range of changes in the structure of demand for fossil fuels. Given the importance of light derivatives, namely gasoline, jet fuel and diesel in the demand basked of OECD countries we focus on these products.
    We use the least squares dynamic method (DOLS) to estimate the demand function for jet fuel, gasoline and diesel. The results of the estimation indicate a high and meaningful level of income elasticity of demand, while price elasticity is less pronounced, but still significant.  We also notice that incentive and punitive policies, strict rules and environmental constraints and technical advancements have an important impact on the demand for these products. Finally, in order to predict the demand for these three products in the OECD countries for 2025, we first estimate the prices of these fuels, and then use these prices to estimate the demand function of these products.

    Keywords: jet fuel demand, diesel demand, gasoline demand, dynamic least square
  • Ebrahim Mashreghi*, Reza Tehrani, Ezatolah Asgharizadeh, Ezatolah Abasiyan Pages 97-130

    The prediction of economic series with high volatility and high uncertainty - such as natural gas prices - is always a challenge in econometric models, because the use of traditional linear modeling models does not allow us to predict complex and nonlinear time series. Regarding the prediction of natural gas prices,  findings point to superiority of the neural network compared to regression models. Nevertheless, the main challenge of this method - the possibility of overlapping and noise of data from the system - has kept the choice for an optimal method open.In this study we use the Kriging interpolation  to predict the price of natural gas. For this purpose, after identifying the effective parameters, sampling and normalizing them, we created a Kriging predicting functions  and improved it with the Nelder-Mead optimization technique. ​The results of the study show that the Kriging metamodel provides a more accurate prediction than the artificial neural network prediction model.  Our research findings also suggest that the Neldar-Mead optimization algorithm has somewhat improved the predicted results. However, theextent of this improvement is not remarkable.

    Keywords: Natural gas prices, Parameters affecting the price of natural gas, Analytic Hierarchy Process, Kriging interpolation TechniqueL95, C53, G17
  • Shiva Mahdavi, Mojtaba Almasi*, Qiomars Soheili Pages 131-154

    Improving the quality of the environment is a desired goal of any economy. In this regard, given the important role of the transportation sector in the emission of pollutants, policy makers should focus on identifying the factors affecting CO2 emissions in the transport sector. This study examines the factors affecting the differences of CO2 emissions in the transportation sector in Iranian provinces by applying the extended STIRPAT model and quantile regression and using the provincial-level data for the period 2006 to 2015. Evidence shows that the Yazd and Semnan provinces has the highest per capita logarithms of CO2 emissions equal to 0.51 and 0.5 respectively,  and Golestan province has the lowest value equal to 0.3. Evidence of estimation shows that urbanization, energy intensity and production have a positive and significant effect and the effect of population on CO2 emissions is negative and significant. Also, according to quantile regression, as we move toward a high CO2 emission level, the effect of energy intensity increases and the effect of urbanization decreases. Based on this, improving urban infrastructure to maximize the benefits of high intensity of occupancy, improving production technology and improving the quality of the transportation system are effective steps for reducing carbon dioxide emissions in the transport sector.

    Keywords: transport sector, carbon dioxide emissions, quantile regression, urbanization, Iran provinceQ53, R11, R41
  • Rostam Fathi*, Kamran Kheiralipour, Amir Azizpanah Pages 155-179

    The use of agricultural machinery, fuel, fertilizers, and pesticides render agriculture dependent on energy and have negative environmental effects on water, air and land. Therefore, it is necessary to study the process of energy consumption for producting the different products and take the necessary measures to increase the efficiency and decrease the environmental effect of these inputs. In this study, we calculate the pattern of energy consumption in dryland rape, using energy ratio, energy efficiency, energy intensity and net energy addition and the environmental effects in three districts of Ilam province using the life cycle evaluation. In order to conduct the study, we obtained  the required data by using the questionnaire method to interview farmers and related departments. The results of this study showed that the average ratio of the energy for the dryland rape production in Chardavol, Darrehshahr , and Abdanan districts was respectivelyt 7.91,7.67, and 6.91. Based on the results of the life cycle assessment, diesel fuel had the maximum effect on reduction of inorganic sources, ozone layer depletion and water contanimation. Direct emissions had the greatest impact on acidification, river pollution, global warming and human poisoning.

    Keywords: Energy Ratio, Life cycle Evaluation, Energy Productivity, Ilam Province
  • Niloofar Babaie, Aliasghar Esmaeelnia*, Marjan Damankeshideh, Ghodratollah Emamverdi Pages 181-202

    Literature review related to nonrenewable resources shows that technological improvements have considerable effects on resource depletion and decreasing operational cost.  Therefore it is assumed that technology is the most important and influential variables in the production function and utilization cost of these resources. In this study, we assess the long term effect of technology diffusion on average cost in oil industry upstream activities. Desired variables in this research include: oil and gas production, upstream average cost, depletion effect and technology diffusion in the upstream sector. We use cointegration test results, using error vector correction model to study the long term relationship between variables for 1967 to 2017 time frame. Johansson test results show that there is a long term cointegrated relationship between variables of the model. Using instantaneous reaction functions, we calculate the effect of technology improvement on upstream cost reduction, oil production increase and increase of evacuation effect.  At the end, we use variance analysis, to calculate the share of each variable variation in changing average cost in each period. The highest variation value relates to the technology variable. The share of this variable has been ascending up to the 15th period of time. The long term adjustment coefficient for all variables is found to have the desired sign and be negative. In this model the technology coefficient is meaningless because the impact of technology compared to the exterior long term relationship parameters is weak.

    Keywords: technology diffusion, depletion effect, upstream, cost production of oil, gas L71, Q49, D24, O33