فهرست مطالب

مجله تحقیقات نظام سلامت
سال پانزدهم شماره 2 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/09/12
  • تعداد عناوین: 10
|
  • امیر حسین بقایی*، راحله میرزایی صفحات 91-98
    مقدمه

     سبزیجات به عنوان بخش مهمی از زنجیره غذایی انسان محسوب می شوند. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف بررسی پتانسیل خطرپذیری سرب ناشی از مصرف جعفری در خاک تیمار شده با خاک اره و کود گاوی انجام شد.

    روش ها

     پژوهش حاضر به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی انجام شد. تیمارهای آزمایشی در این پژوهش شامل کاربرد 0، 10 و 15 تن در هکتار کود گاوی غنی شده با 0 و 5 درصد وزنی خاک اره در خاکی با مقادیر 0، 400، 600 و800 میلی گرم سرب در کیلوگرم بوده و گیاه مورد نظر، جعفری بوده است. پس از گذشت 50 روز، غلظت سرب در خاک و اندام هوایی گیاه جعفری با استفاده از دستگاه جذب اتمی اندازه گیری شد. علاوه بر این، ضریب خطرپذیری نسبت به بیماری های غیر سرطانی با استفاده از فرمول ارائه شده توسط سازمان محیط زیست آمریکا محاسبه گردید.

    یافته ها

    کاربرد 10 و 15 تن در هکتار کود گاوی به ترتیب باعث افزایش 2/0 و 5/0 واحدی در pH خاک گردید. همچنین افزایش 10 تن در هکتار کود گاوی به همراه 5 درصد وزنی خاک اره موجب افزایش 6/1 واحدی در ظرفیت تبادل کاتیونی خاک شد. بر مبنای نتایج، استفاده از 15 تن در هکتار کود گاوی به همراه 5 درصد وزنی خاک اره توانسته است پتانسیل خطرپذیری نسبت به بیماری های غیر سرطانی در اثر جذب سرب ناشی از مصرف جعفری را کاهش دهد.

    نتیجه گیری

     نتایج حاکی از آن بودند که مصرف جعفری در مناطق آلوده به سرب می تواند پتانسیل خطرپذیری بالایی برای بیماری های غیر سرطانی داشته باشد. در این میان کاربرد کود گاوی به همراه خاک اره، تاثیر به سزایی بر کاهش این خطرپذیری داشته است؛ هر چند که نقش نوع و مقدار آلودگی خاک در مقدار کاهش خطرپذیری نباید نادیده گرفته شود.

    کلیدواژگان: کود گاوی، سرب، جعفری، خاک اره
  • علی اکبر سلطانزاده، حیدر محمدی، احمد سلطانزاده*، محمد دانشور صفحات 99-116
    مقدمه

     پروژه های کلان ساخت و ساز همواره در معرض ریسک های زیادی قرار دارند و ایمنی در این پروژه ها در معرض آسیب می باشد؛ بنا بر این، تحلیل ریسک ایمنی یکی از فعالیت های مهم برای اولویت بندی ریسک های موجود و مدیریت ریسک در ساخت و ساز نیروگاه های برق به عنوان یکی از خطرناک ترین صنایع می باشد. در این راستا، مطالعه حاضر با هدف تحلیل ریسک های ایمنی در ساخت و ساز یک نیروگاه برق بر اساس تکنیک پاپیونی انجام شد.

    روش ها

    مطالعه حاضر یک واکاوی تحلیلی- مقطعی می باشد که در واحد توربین هال یک نیروگاه سیکل ترکیبی در حال ساخت در سال 1396 انجام شده است. تحلیل ایمنی ریسک در این مطالعه بر اساس تکنیک پاپیونی و با استفاده از نرم افزار Bow Tie ProTM صورت گرفت. شایان ذکر است که برای اثربخشی بیشتر این مطالعه، دو فاز تشریح سیستم و شناسایی خطر قبل از تحلیل ریسک ایمنی طراحی و اجرا گردید.

    یافته ها

    ارتباط بین فعالیت، تهدید و پیامد هر یک از خطرات شناسایی شده نشان دهنده آن بود که بالاترین میزان تهدید مربوط به سیلندرهای تحت فشار، جوشکاری و برشکاری (8 تهدید شامل: ضربه و صدمات مکانیکی، حرارت و گرما، حمل و نقل، اتصالات ناایمن و معیوب، نگهداری و انبارش سیلندرها، روغن و چربی، نشتی و برگشت شعله) بوده است. باید خاطرنشان ساخت که بیشترین پیامد مربوط به عملیات باربرداری و جابه جایی بار سنگین (سه پیامد آسیب انسانی، آسیب به جرثقیل و بار و آسیب به تاسیسات و تجهیزات)، سیلندرهای تحت فشار و جوشکاری و برشکاری (سه پیامد آسیب انسانی، حریق و انفجار و آسیب به تاسیسات و تجهیزات) بوده است.

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش بیانگر آن بودند که استفاده از نرم افزار Bow Tie ProTM یک روش مناسب برای تحلیل ریسک ایمنی در ساخت و ساز نیروگاهی است و تحلیل ریسک ایمنی در واحد توربین هال می تواند برای جلوگیری از تهدیدات و کاهش پیامد حوادث مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ایمنی، تحلیل ریسک، تکنیک پاپیونی، نیروگاه برق
  • اکبر حسن زاده، زهرا جلیلی *، مریم محمد شریفی دارانی صفحات 107-114
    مقدمه

     افزایش جمعیت سالمندان در سال های اخیر باعث شده است که میزان بیماری های مزمن و در نتیجه نیاز به مراقبت از سالمندان افزایش چشمگیری پیدا کند؛ از این رو مدیریت آن از طریق انجام رفتارهای خودمراقبتی الزامی می باشد. در این ارتباط، مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش مبتنی بر مدل اعتقاد بهداشتی بر رفتار خودمراقبتی سالمندان مبتلا به پرفشاری خون مراجعه کننده به مراکز خدمات جامع سلامت شهر داران انجام شد.

    روش ها

     پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه تجربی قبل و بعد با گروه مداخله است که در آن 100 نفر از سالمندان مبتلا به پرفشاری خون تحت پوشش مراکز خدمات جامع سلامت شهر داران به صورت تصادفی ساده به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. هر دو گروه پرسشنامه پژوهشگرساخته مشتمل بر سوالات دموگرافیک، آگاهی، سازه های مدل اعتقاد بهداشتی و رفتار خودمراقبتی که روایی و پایایی آن به تایید رسیده است را تکمیل نمودند. شایان ذکر است که اطلاعات به صورت مصاحبه از دعوت کنندگان جمع آوری شدند و برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS 18، آزمون های آماری t مستقل، t زوجی، Mann–Whitney، کای اسکوئر و Fisher استفاده گردید.

    یافته ها

     میانگین سنی گروه مداخله 5/6±6/66 و برای گروه کنترل 3/6±4/67 سال بود. لازم به ذکر است که میانگین نمره حساسیت، شدت، منافع و موانع درک شده، راهنما برای عمل، خودکارآمدی و رفتار خودمراقبتی در دو گروه قبل از مداخله آموزشی اختلاف معناداری وجود نداشت (05/0P>)؛ اما میانگین نمرات آگاهی و اجزای مدل در گروه مداخله پس از مداخله افزایش معناداری یافت (001/0P<).

    نتیجه گیری

     به نظر می رسد که آموزش طراحی شده بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی موجب افزایش عملکرد و باورهای بهداشتی سالمندان مبتلا به پرفشاری خون در زمینه رفتار خودمراقتبی می گردد؛ از این رو توصیه می شود در راستای افزایش رفتارهای خودمراقبتی سالمندان مبتلا به پرفشاری خون، این مدل مد نظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: پرفشاری خون، خودمراقبتی، سالمندان، مدل اعتقاد بهداشتی
  • پریسا تجلی، مجتبی امیری مجد *، معصومه کلانتری صفحات 115-121
    مقدمه

     پژوهش حاضر با هدف اثربخشی برنامه هنردرمانی (تئاتر و نمایش) بر رشد مهارت های ارتباطی نوجوانان آهسته گام انجام شد.

    روش ها

     پژوهش آزمایشی حاضر همراه با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه گواه انجام شد. جامعه آماری پژوهش را کلیه دانش آموزان دختر آهسته گام 14-10 ساله شهر تهران در سال تحصیلی
    97-1396 تشکیل دادند. از میان این افراد، 40 دانش آموز آهسته گام به صورت نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند و به طور تصادفی به دو گروه آزمایش و گواه تقسیم شدند. ابزار اندازه گیری در این پژوهش، پرسشنامه مهارت ارتباطی بود که توسط معلمان هر دو گروه تکمیل گردید (پیش آزمون). سپس، گروه آزمایش طی 20 جلسه 90 دقیقه ای تحت برنامه هنردرمانی (تئاتر و نمایش) قرار گرفتند؛ اما گروه گواه، مداخله ای را دریافت ننمودند. در پایان، هر دو گروه مجددا به ابزار پژوهش پاسخ دادند (پس آزمون) و پس از گذشت سه ماه، دوباره از هر دو گروه ارزیابی به عمل آمد (پیگیری) تا میزان اثرگذاری دوره درمانی بررسی شود.

    یافته ها

    نتایج نشان دادند که اثر هنردرمانی (تئاتر و نمایش) بر رشد مهارت های ارتباطی دختران (22/118=F، 001/0=P) معنادار می باشد؛ بدین معنا که دو گروه آزمایش و گواه از نظر تاثیر هنردرمانی بر رشد مهارت‎های ارتباطی تفاوت معنا‎داری داشتند. شایان ذکر می باشد که هنردرمانی در گروه آزمایش در مقایسه با گروه گواه باعث بهبود معنا‎دار رشد مهارت‎های ارتباطی دختران نوجوان آهسته‎گام شده بود.

    نتیجه گیری

     نتایج به دست آمده از این پژوهش نشان دادند که هنردرمانی به شیوه تئاتر باعث ارتقای مهارت های ارتباطی دختران نوجوان آهسته‎گام می‎شود. با توجه به این نتایج به اولیا، معلمان و دست اندرکاران آموزش پیشنهاد می شود شرایطی را فراهم نمایند تا دانش آموزانی که به لحاظ توانایی برقراری ارتباط و مهارت های ارتباطی با دیگر دانش آموزان دارای مشکلاتی هستند، شناسایی شوند و تحت درمان به شیوه هنردرمانی قرار بگیرند.

    کلیدواژگان: دختران نوجوان آهستهگام، مهارتهای ارتباطی، هنردرمانی
  • اکبر حسن زاده، مریم عمیدی مظاهری*، نجمه فرجی کاهکش صفحات 122-128
    مقدمه

     بررسی عوامل اثرگذار بر وضعیت تحصیلی دانشجویان که به عنوان مهم ترین افراد یک جامعه به شمار می روند، اهمیت بسیاری دارد. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف تعیین ارتباط بین وضعیت تحصیلی با سلامت روان، حمایت اجتماعی و رضایت از زندگی در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان انجام شد.

    روش ها

     پژوهش توصیفی- تحلیلی حاضر در ارتباط با 231 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان انجام شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه های اطلاعات دموگرافیک، بهزیستی روان شناختی ریف (Reef)، حمایت اجتماعی شربورن و استوارت (Sherbourne و Stewart) و رضایت از زندگی داینر (Diener) جمع آوری شدند. شایان ذکر است که به منظور سنجش وضعیت تحصیلی دانشجویان از معدل کل سه ترم اخیر آن ها استفاده گردید.   

    یافته ها

    نتایج نشان دادند که بین نمره رضایت از زندگی، بهزیستی روان شناختی و حمایت اجتماعی رابطه مستقیمی وجود دارد. همچنین، نتایج آنالیز رگرسیون خطی چندگانه حاکی از آن بودند که از بین متغیرهای مورد نظر به ترتیب رضایت از زندگی و حمایت اجتماعی، بهترین پیش بینی کننده ها برای وضعیت تحصیلی دانشجویان بوده اند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده می توان گفت که وضعیت تحصیلی دانشجویان از رضایت از زندگی خود و حمایت اجتماعی افراد مرتبط با آن ها متاثر می باشد. در این راستا پیشنهاد می شود در برنامه آموزشی دانشجویان به مبحث رضایت از زندگی پرداخته شود و شیوه های جلب حمایت اجتماعی به شکل صحیح به آن ها آموزش داده شود.

    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، دانشجویان، رضایت از زندگی، سلامت روان، وضعیت تحصیلی
  • علیرضا قوامی نیا، احسان الله حبیبی*، جواد غلامیان، اکبر حسن زاده صفحات 129-135
    مقدمه

     هدف از انجام مطالعه حاضر، طراحی تابلوی کلاسی هوشمند با قابلیت تنظیم ارتفاع به صورت خودکار و ارزیابی تاثیر آن بر وضعیت بدنی کاربران می باشد.

    روش ها

     در پژوهش حاضر که از نوع مطالعات مداخله ای است، ارزیابی پوسچر کاربران بر اساس روش REBA (Rapid Entire Body Assessment) حین استفاده از تابلوی غیر هوشمند و نیز هنگام استفاده از تابلوی هوشمند صورت گرفت. جامعه مورد مطالعه در این پژوهش را اساتید و دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان تشکیل دادند. تحلیل داده ها نیز با استفاده از نرم افزار SPSS 20 انجام شد.

    یافته ها

     نتایج نشان دادند که در یک سوم بالای تابلوهای معمولی، 5/54 درصد از نمونه ها نیازمند اقدامات اصلاحی ضروری (هرچه زودتر) بودند و در سطح سوم اولویت اقدامات اصلاحی قرار داشتند. علاوه بر این، نتایج ارزیابی پوسچر در یک سوم میانی حاکی از آن بودند که در مورد تابلوهای معمولی، 9/90 درصد از نمونه ها در سطح دوم اولویت اقدامات اصلاحی قرار دارند. این در حالی است که در ارتباط با تابلوی هوشمند، 5/4 درصد از نمونه ها در این سطح بودند. از سوی دیگر، نتایج ارزیابی پوسچر در یک سوم پایینی نشان از آن داشتند که در مورد تابلوی معمولی، 2/18 درصد از نمونه ها در سطح دوم اولویت اقدامات اصلاحی قرار دارند؛ اما در ارتباط با تابلوی هوشمند، نیازی به انجام اقدامات اصلاحی نمی باشد.

    نتیجه گیری

     نتایج حاصل از ارزیابی پوسچر با استفاده از روش REBA در این پژوهش بیانگر بالا بودن سطح ریسک در استفاده از تابلوهای معمولی بودند؛ از این رو با توجه به نتایج حاصل از استفاده از تابلوی هوشمند پیشنهاد می شود که به منظور جلوگیری از بروز اختلالات اسکلتی- عضلانی از این فناوری جدید استفاده شود.

    کلیدواژگان: ارگونومی، تابلوی کلاسی هوشمند، REBA
  • زهرا شاکری مبارکه، حسین شهنازی*، اکبر حسن زاده صفحات 136-143
    مقدمه

     مهارت های زندگی عبارت هستند از مجموعه توانایی هایی که زمینه سازگاری و رفتار مثبت و مفید را فراهم می آورند. اثربخشی آموزش مهارت های زندگی بر ابعاد کیفیت زندگی و سلامت روان زنان در مطالعات متعددی تایید شده است؛ اما شواهد پژوهشی در مورد بهورزان ایرانی وجود ندارد؛ از این رو مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش مهارت های زندگی بر کیفیت زندگی و سلامت عمومی بهورزان انجام شد.

    روش ها

     مطالعه حاضر به روش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با استفاده از گروه کنترل انجام شد. جامعه آماری پژوهش را بهورزان شاغل در خانه های بهداشت شهرستان های مبارکه و لنجان تشکیل دادند. این افراد به صورت تصادفی به دو گروه مداخله و مقایسه تقسیم شدند. ابتدا پرسشنامه های کیفیت زندگی و سلامت عمومی به هر دو گروه ارائه شد و پس از گذشت پنج جلسه 90 دقیقه ای، برنامه آموزش مهارت های ده گانه زندگی برای گروه مداخله اجرا گردید. پس از گذشت دو ماه، پرسشنامه ها مجددا توسط دو گروه تکمیل شدند. در انتها، اطلاعات وارد نرم افزارSPSS 20  گردیدند و با استفاده از آزمون های آماری کای اسکوئر، t مستقل، همبستگی Pearson و رگرسیون خطی چندگانه تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

     بر مبنای نتایج مشخص گردید که نمره کل کیفیت زندگی و تمامی ابعاد آن در گروه مداخله، دو ماه پس از مداخله به طور معناداری بیشتر از قبل از مداخله و همچنین بیشتر از گروه مقایسه بوده است (05/0P<). علاوه بر این، مشاهده گردید که اختلال در سلامت عمومی و تمامی ابعاد آن دو ماه پس از مداخله به طور معناداری در گروه مداخله کمتر شده است. شایان ذکر می باشد که بین اختلال در سلامت عمومی بهورزان و کیفیت زندگی و تمامی ابعاد آن رابطه ای معکوس به دست آمد (05/0P<).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر بیانگر این موضوع بودند که آموزش و افزایش آگاهی در زمینه مهارت های زندگی می تواند در تمام جنبه های زندگی افراد به ویژه کیفیت زندگی و تمامی ابعاد آن و سلامت عمومی آن ها تاثیر مثبت داشته باشد؛ به ویژه اگر این آموزش کارآمد بوده و با استفاده از روش های مختلف انجام شود.

    کلیدواژگان: آموزش، بهورز، سلامت عمومی، کیفیت زندگی، مهارتهای زندگی
  • محمد جواد طراحی، زهرا اسفندیاری، مسعود سامی*، نادر اکبری صفحات 144-194
    مقدمه

    آفلاتوکسین ها ترکیبات به شدت سمی هستند که منجر به بروز عوارض ناخواسته بر سلامت انسان می شوند. دانه کنجد از محصولاتی است که در صورت نگهداری نامناسب، شرایط تولید آفلاتوکسین در آن مهیا و در نتیجه این سم به روغن حاصل از آن انتقال می یابد و درنهایت با مصرف روغن کنجد، آفلاتوکسین به بدن انسان وارد می شود. مطالعه حاضر به بررسی آفلاتوکسین کل در روغن های تولیدی با روش پرس سرد در سطح شهر اصفهان می پردازد.

    روش کار

    در مطالعه مقطعی-توصیفی، 36 نمونه روغن کنجد از کارگاه های فعال تولیدی شهر اصفهان به روش پرس سرد به صورت تصادفی نمونه گیری شد و میزان آفلاتوکسین در نمونه ها به روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا اندازه گیری شد

    یافته ها

    آلودگی آفلاتوکسین کل (B1,B2,G1,G2) در 4 /69٪ از نمونه های کنجد مشاهده شد. در کلیه نمونه های آلوده، افلاتوکسین B1 با میانگین ppb 426/± 473/0 شناسایی شد. افلاتوکسین B2 در 8/27 درصد از کل نمونه ها با میانگین ppb 033/ ± 106/0 یافت گردید. آفلاتوکسین های نوع G1 و G2 در هیچ یک از نمونه ها تشخیص داده نشد میزان افلاتوکسین در مطالعه حاضر کمتر از میزان تعیین شده در استاندارد ملی کشور ایران بود.

    نتیجه گیری

    با وجود آنکه در بررسی حاضر میزان آفلاتوکسین در محدوده مجاز تعریف شده در استاندارد ملی ایران می باشد اما فراوانی بالای آلودگی افلاتوکسین در نمونه های روغن کنجد آزمایش شده و مصرف این محصول در سبد روزانه جامعه می تواند در دراز مدت خطرات جدی برای سلامت انسان به وجود آورد

    کلیدواژگان: آفلاتوکسین، روغن کنجد با پرس سرد، کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا
  • مونا رضایی، عبدالله قاسمی*، علی کاشی، سید محمدکاظم واعظ موسوی صفحات 150-157
    روش ها

    پژوهش نیمه تجربی حاضر با طرح پیش آزمون و پس آزمون همراه با گروه کنترل انجام شد. گروه آزمایش که شامل 10 کودک بود، در 24 جلسه (هشت هفته، هفته ای سه جلسه، هر جلسه یک ساعت) مداخله بازی درمانی شرکت کردند؛ اما افراد گروه کنترل (10 کودک) در هیچ مداخله ای شرکت ننمودند. مهارت های حرکتی کودکان (بهره حرکتی درشت و بهره حرکتی ظریف) با استفاده از ابزار نسخه دوم مقیاس رشدی حرکتی پی بادی (PDMS-2: Peabody Development Motor Scales) سنجیده شدند.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از پژوهش حاضر نشان دادند که بازی درمانی می تواند به عنوان یک مداخله اثربخش در کودکان متولد شده زودرس باعث جبران تاخیر رشد حرکتی آن ها شود و در برنامه های درمانی و توانبخشی این گروه از کودکان مورد استفاده قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: بازی درمانی، تاخیر رشدی، کودکان زودرس، مهارت های حرکتی
  • منصوره فرزان مهر، بیژن بینا*، افشین ابراهیمی صفحات 158-168
    مقدمه

     توسعه کشاورزی و عدم مدیریت صحیح آن می تواند موجب آلودگی منابع آب و خاک ناشی از مصرف انواع کودها و سموم شیمیایی شود. این امر به ویژه در مناطقی که از سفره های آب زیرزمینی برای مصارف خانگی (به ویژه شرب) استفاده می شود، می تواند برای سلامت انسان خطرناک باشد. در این ارتباط، مطالعه حاضر با هدف بررسی کیفیت آب شرب بر اساس شاخص IRWQIGC (Iran Water Quality Index for Groundwater Resources-Conventional) و غلظت باقیمانده سموم آفت کش کلروپیریفوس و پاراتیون در آب های زیرزمینی شهرستان دزفول در سال 1395 انجام شد.

    روش ها

    در پژوهش حاضر 40 نمونه از هشت ایستگاه (24 نمونه برای سموم آفت کش و 16 نمونه برای شاخص کیفیت آب) آب های زیرزمینی شهرستان دزفول طی دو فصل پاییز و زمستان در سال 1395 برداشت شد و پس از عملیات استخراج و آماده سازی نمونه ها، تعیین مقدار باقی مانده آفت کش های کلروپیریفوس و پاراتیون با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی گازی (GC/ECD: Gas Chromatography–Electron Capture Detector) صورت گرفت. اندازه گیری و طبقه بندی کیفیت آب های زیرزمینی مورد مطالعه نیز بر اساس شاخص IRWQIGC انجام شد.

    یافته ها

     نتایج نشان دادند که بیشترین مقدار سم کلروپیریفوس در ماه اسفند در ایستگاه «چاه شمس آباد» معادل 22/0 میلی گرم بر لیتر بوده است. میزان سم پاراتیون نیز در کلیه نمونه ها در ایستگاه های نمونه برداری کمتر از حد تشخیص دستگاه به دست آمد. بر مبنای نتایج، بهترین کیفیت آب شرب بر اساس شاخص IRWQIGC مربوط به ایستگاه های «چاه مهاجرین»، «چاه صفی آباد» و «چاه منتظری» به ترتیب با مقادیر 11/75، 85/74 و 55/72 با معادل توصیفی «خوب» بود و کمترین کیفیت به «چاه کهنک» با مقدار 55/58 با معادل توصیفی «نسبتا خوب» تعلق داشت.

    نتیجه گیری

     با وجود این که آب های زیرزمینی شهرستان دزفول به لحاظ کیفی در وضعیت خوبی قرار دارند و غلظت سموم آفت کش مورد مطالعه در آن ها پایین تر از حد استاندارد ایران می باشد؛ اما افزایش مصرف سم کلروپیریفوس با توجه به استانداردهایWHO  (World Health Organization) و EPA (Environmental Protection Agency) می تواند در آینده مشکل ساز شود.

    کلیدواژگان: آب زیرزمینی، پاراتیون، سموم آفت کش، شاخص کیفیت IRWQIgc، کلروپیریفوس
|
  • Amir Hossein Baghaie*, Raheleh Mirzaei Pages 91-98
    Background

    Vegetables are considered as an important part of the human food chain. Therefore, this study aimed to assess the potential risk of lead (Pb) due to parsley consumption cultured in the soil treated by sawdust and cow manure.

    Methods

    This factorial experiment was performed as a randomized complete block design. The treatments consisted of applying 0, 10, and 15 t/ha cow manure enriched with 0% and 5% (W/W) sawdust in the soil with pollution of 0, 400, 600, and 800 mg Pb/kg soil. The intended plant in this experiment was parsley. After 50 days, the Pb concentration in the soil and plant shoot was measured by atomic absorption spectrometry (AAS). Moreover, the relative risk coefficient for non-cancer diseases was estimated using the formula of the United States Environmental Protection Agency.

    Findings

    Our findings demonstrated that applying 10 and 15 t/ha of cow manure increased soil pH by 0.2 and 0.5 units, respectively. Furthermore, the addition of 10 t/ha of cow manure along with 5% (W/W) sawdust resulted in 1.6 units augmentation in the cation exchange capacity of the soil. In addition, the results indicated that using 15 t/ha of cow manure with 5% (W/W) sawdust could diminish the relative risk of Pb for non-cancerous diseases due to parsley consumption.

    Conclusion

    According to the results of the present study, parsley consumption in regions with Pb-polluted soil might have a high potential risk for non-cancerous diseases. It was indicated that the application of cow manure with sawdust had a significant effect on decreasing the potential risk of Pb. However, the role of soil pollution type and amount on reducing Pb potential risk should not be ignored.

    Keywords: Cow manure, Lead, Parsley, Sawdust
  • Mohammad Daneshvar, Ahmad Soltanzadeh*, Heidar Mohammadi, Ali Akbar Soltanzadeh Pages 99-116
    Background

    Major construction projects have always been at high risk, and the projects’ safety is vulnerable to damages. Therefore, safety risks assessment is one of the important activities to prioritize existing risks and manage risks in the construction of the power plants as one of the most dangerous industries. This study aimed to assess the safety risks in the construction of power plants based on a Bow-tie technique.

    Methods

    This cross-sectional analytical study was carried out in a turbin hall unit of a combined cycle power plant under construction in 2017. In this study, safety risks assessment was performed based on the Bow-tie technique using Bow Tie ProTM software. In order to enhance the efficiency of this study, two phases, including a system description, and hazard identification have been designed and implemented before the safety risks assessment.

    Findings

    The relationship between activities and threats followed by the consequences of each of the identified hazards showed that the biggest threats were due to cylinders under pressure as well as welding and cutting activities. In addition, they included 8 threats, such as mechanical damage, heat, transportation, unsafe connections, storage of the cylinders, oil and grease, leakage, and flame retardation. It should be noted that the majority of consequences were associated with loading and heavy load lifting (including 3 consequences, such as human injury as well as crane and equipment failure), cylinders under pressure, as well as welding and cutting activities (including 3 consequences, such as human injury, fire and explosion, and equipment failure).

    Conclusion

    Based on the obtained results, the Bow Tie ProTM software is a suitable method to assess the safety risks in power plant construction. In addition, the risk assessment of the turbine hall units can be considered to prevent threats and reduce the consequences of accidents.

    Keywords: Bow-tie technique, Power plant, Risk analysis, Safety
  • Maryam Mohammad Sharifi Darani, Zahra Jalili*, Akbar Hassanzadeh Pages 107-114
    Background

    Population ageing in recent years has led to a significant rise in the number of chronic diseases. This issue has highlighted the need for protection and management through self-care behaviors. The aim of this study was to determine the effects of health belief model-based training on self-care behavior among elderly patients with hypertension referring to the comprehensive health centers of Daran city, Iran.

    Methods

    This quasi-experimental study was conducted on 100 elderly patients with hypertension covered by the comprehensive health centers of Daran city using a pretest-posttest design and intervention group. The study population was randomly divided into intervention and control groups. Both groups completed a researcher-made questionnaire, including demographic data, knowledge, constructs of health belief model, and self-care behaviors, the validity and reliability of which were confirmed. Data collection was accomplished using interviewers. The data were analyzed in SPSS software (version 18) using independent t-test, paired sample t-test, Chi-square test, and Fisher’s exact test.

    Findings

    The mean age of the patients in the intervention and control groups were 66.6±6.5 and 67.4±6.3, respectively. Before the intervention, there was no significant difference between the two groups in terms of the mean scores of sensitivity, severity, perceived benefits and barriers, guidance for action, self-efficacy, and self-care behaviors (P>0.05). However, after the intervention, the intervention group showed a significant increase in the mean scores of knowledge and model components (P<0.001).

    Conclusion

    As the findings indicated, the application of the health belief model-based training improved the self-care behaviors and function of the elderly with hypertension. Therefore, it is recommended to use this model to enhance such behaviors in this population.

    Keywords: Elderly, Health belief model, Hypertension, Self-care
  • Masume Kalantari, Mojtaba Amiri Majd*, Parisa Tajali Pages 115-121
    Background

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of an art therapy program (i.e., theater and show) on the improvement of slowpaced adolescents' communication skills.

    Methods

    This study was conducted based on an experimental approach with a pretest and post-test design and a control group. The study population consisted of all 10-14-year-old slow-paced female students in Tehran during the academic year of 2018. Out of this population community, 40 students were selected by random sampling and they were randomly assigned into two experimental and control groups. To collect data, the teachers in both groups were asked to complete the communication skill questionnaires (pre-test). Subsequently, the experimental group was subjected to 20 sessions of 90 minutes using a program of art therapy (i.e., theater and show). On the other hand, the control group received no intervention. Eventually, both groups were subjected to post-test. After three months, both groups were reassessed (follow-up) to investigate the effectiveness of the training sessions.

    Findings

    The results revealed the significant effect of art therapy (i.e., theater and show) on the improvement of females' communication skills (F=118.22, P=0.001). Moreover, a remarkable difference was observed between experimental and control groups in terms of the effect of art therapy on the improvement of females' communication skills. It is noteworthy that art therapy led to the communication skill development in the slow-paced adolescent females, compared to the control group.

    Conclusion

    According to the obtained results of this study, the art therapy program (i.e., theatre) resulted in the improvement of adolescent females' communication skills. Therefore, it is suggested that parents and teachers identify the students who have difficulty in communication skills with other students to undergo art therapy, thereby improving their communication skills.

    Keywords: Art therapy, Communication skills, Slow-paced adolescent females
  • Najme Faraji Kahkesh, Maryam Amidi Mazaheri*, Akbar Hassanzadeh Pages 122-128
    Background

    It is of utmost importance to assess the factors influencing the academic achievements of students who are considered as the most important members of societies. This study aimed to identify the correlation of academic achievement with mental health, life satisfaction, and social support among students of Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran.

    Methods

    This descriptive-analytical study was conducted on 231 students at Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran. The data were collected using a demographic information form, Reef psychological wellbeing questionnaire, social support survey (Sherbourne and Stewart), and the satisfaction with life scale (Diener). Moreover, the students’ total average marks of the last three semesters were employed to assess their academic achievements.

    Findings

    According to the results, there is a direct correlation between life satisfaction scores and psychological welfare with social support. In addition, the results obtained from the multiple linear regressions revealed that among the considered variables, life satisfaction and social support ranked the first and second predictors for the students’ academic achievements, respectively.

    Conclusion

    Regarding the obtained results, it can be assumed that the students’ academic achievement is influenced by life satisfaction and social support of people who are associated with them. Therefore, it is suggested to embed the topic of life satisfaction in students’ educational curriculum; moreover, methods of social support attraction should be taught in the most effective ways.

    Keywords: Academic achievement, Life satisfaction, Mental health, Social support Student
  • Alireza Ghavaminia, Ehsanollah Habibi*, Javad Gholamian, Akbar Hasanzadeh Pages 129-135
    Background

    This study aimed to design smart class board authomatically adjustable to height and assess its effect on of users' posture.

    Methods

    This interventional study evaluated the effects of smart board application on users' posture while using non-smart boards, as well as smart boards, based on Rapid Entire Body Assessment (REBA) method.The study population included the professors and students of Isfahan University of Medical sciences. The data were analyzed in SPSS software (version20), and a value of P<0.05 was considered statistically significant.

    Findings

    According to the results of the presents study, 54.5% of participants required a necessary corrective measure (as soon as possible) in the application of upper part of non-smart boards, and were placed at the third level of corrective measure priorotization . In addition, the assessment of users' postures while using the middle part of board indicated that in nonsmart boards, 90.9% of subjects were at the second level of corrective measure priorotization, while this value dropped to 4.5% in using smart boards. On the other hand, users' postures while using the lower part of the board was assessed and revealed that 18.2% of participants were at the second level of corrective measure priorotization, while there was no need for corrective measures in use of smart boards.

    Conclusion

    The obtained results of posture assessment by REBA method in this study indicated a substantial risk in using non-smart boards. Accordingly, it is suggested that this new technology be used to prevent musculoskeletal disorders

    Keywords: Ergonomic, Rapid entire body assessment, Smart class board
  • Zahra Shakeri Mobarakeh, Hossein Shahnazi*, Akbar Hassanzadeh Pages 136-143
    Background

    Life skills are sets of abilities that provide the basis for adaptive and positive behavior. Although there are several studies confirming the effectiveness of life skill training on the quality of life and mental health of females, no research evidence is observed on this issue among the Iranian health care providers. Therefore, this study aimed to determine the effect of life skills training on the quality of life and general health of health care providers.

    Methods

    This semi-experimental study was conducted based on the pretest-post-test design with a control group. The study population was selected from health care providers in health homes of Mobarakeh and Lenjan, Iran, and they were randomly divided into experimental and control groups. In the pretest, both groups completed the quality of life and general health questionnaires. Subsequently, the experimental group received five 90minute life skills training sessions (10 skills). After two months, the groups were asked again to complete the questionnaires. The data were analyzed in SPSS software (version 20) through the Chi-square test, independent t-test, Pearson correlation, and multiple linear regression.

    Findings

    After two months of intervention, there was a significant difference between the experimental and control groups regarding the total scores of the quality of life and its dimensions (P<0.05). Moreover, a remarkable difference was observed in the experimental group in terms of the quality of life before and after the intervention. Furthermore, there was a significant decrease in the levels of disorders regarding the general health of the experimental group after the intervention. Additionally, a reverse relationship was found between the disorders in general health of the health care providers and their quality of life with its dimensions (P<0.05).

    Conclusion

    According to the results of this study, life skills training and raising the awareness of individuals can have a positive effect on all aspects of the individuals' life, particularly, their quality of life and general health. Therefore, it is necessary to pay attention to the efficacy of the training sessions in which different educational methods are utilized with variations in teaching techniques.

    Keywords: General health, Healthcare provider, Life skills, Quality of life, Training
  • Nader Akbari, Masoud Sami*, Zahra Esfandiari, Mohammad JavadTarrahi Pages 144-194
    Background

    Aflatoxins are highly toxic lead to adverse health effects. Inappropriate storage of sesame seeds may produce aflatoxins that transfer to manufactured oil. Therefore this toxin can transfer to human by consumption of contaminated oil. Regarding this, the present study was carried out to investigate the amount of aflatoxin in cold-press sesame oil in Isfahan, Iran.

    Methods

    In this descriptive cross-sectional study, 36 cold-press sesame oil samples were randomly selected from active processing plants in Isfahan. Aflatoxins were measured by high performance liquid chromatography in sesame oil.

    Findings

    Total aflatoxin contamination (B1, B2, G1, and G2) was observed in 69.4% of the sesame oil samples. In all the contaminated samples, B1 aflatoxin was detected in mean level of 0.426±0.473 ppb. Furthermore, B2 aflatoxin had a mean level of 0.033±0.106 ppb. However, G1 and G2 aflatoxins were not observed in any of the samples. Accordingly, the level of aflatoxin was lower than the limit defined by the Institute of Standards and Industrial Research of Iran.

    Conclusion

    Based on the findings, the aflatoxin level was lower than the acceptable range defined by the national standard. However, the high frequency of aflatoxin contamination in the evaluated sesame oil samples can cause serious health problems after long-term usage, especially with regard to the fact that this product is consumed on a daily basis.

    Keywords: Aflatoxin, Cold-press sesame oil, High performance liquid, chromatography
  • Mona Rezaei, Abdullah Ghasemi*, Ali Kashi, Seyed MohammadKazem Vaez Mousavi Pages 150-157
    Background

    Despite many studies on cognitive and neuromuscular interventions on children born preterm, a few investigations have assessed the effectiveness of play therapy to compensate for the delayed motor development in these children. This study aimed to evaluate the effectiveness of play therapy on motor skills of 2-4-year-old-children born preterm (32 to 37 weeks) in Amol, Iran.

    Methods

    This study was conducted based on a pre-and post-test method with a control group. The experimental group (n=10) participated in 24 1-hour sessions (3 sessions per week). On the other hand, the control group (n=10) received no intervention. Peabody Development Motor Scale (version. 2) was used to evaluate the motor skills of children ( i.e., gross and fine motor skills).

    Findings

    The results of the __AWT_NOKT_COMMA__ANCOVA indicated a significant difference between the experimental and control group regarding all sub-scales of gross motor skills and a sub-scale of fine motor skill (i.e., visual-motor integration) (P<__AWT_NOKT_COMMA__ 0.05).

    Conclusion

    According to the results, play therapy can be used as an effective intervention for children born preterm to compensate for their delayed motor development. Moreover, it can be employed in the intervention and rehabilitation programs developed for these children.

    Keywords: Children born preterm, Delayed development, Motor skills, Play therapy
  • Mansureh Farzanmehr, Bijan Bina*, Afshin Ebrahimi Pages 158-168
    Background

    Agricultural development and lack of a proper strategy for the management of this domain can lead to the pollution of water and soil resources as a result of using various fertilizers and chemical pesticides. Contamination of underground water can be hazardous for human health, especially in areas where aquifers are used for home use (especially drinking). Regarding this, the present study was conducted to investigate the quality of drinking water based on the Iran Water Quality Index for Groundwater Resources-Conventional (IRWQIGC). This study was also targeted toward assessing the residual concentrations of chlorpyrifos and parathion pesticides in underground water in Dezful city, Iran, in 2016.

    Methods

    This study was conducted on 40 underground water samples (i.e., 24 samples for pesticides and 16 samples for water quality index) collected from 8 stations in Dezful city during the autumn and winter of 2016. After the extraction and preparation of specimens, the levels of chlorpyrifos and parathion residues were determined using the gas chromatography-electron capture detector.Furthermore, the measurement and classification of underground water quality were performed based on the IRWQIGCindex.

    Findings

    Based on the results, the water collected from Shams Abad Station had the highest level of chlorpyrifos in March (0.22μg/L). In addition, the level of parathion was lower than the limit of detection in all samples. Based on the IRWQIGC, the Mohajerin, Safi Abad, and Montazeri wells had the highest quality of drinking water, with the values of 75.11, 74.85, and 72.55, representing good quality. On the other hand, Kahnak well was found to have the lowest water quality with a value of 58.55 signifying a fairly good quality.

    Conclusion

    As the results indicated, underground water in Dezful city was of good quality, and the pesticide concentrations were lower than the standard limit of Iran. However, based on the standards of the World Health Organization and Environmental Protection Agency, the growing use of chlorpyrifos may pose some problems in the future

    Keywords: Chlorpyrifos, Dezful, IRWQIGCquality index, Parathion, Pesticides, Underground wate