فهرست مطالب

نشریه مهندسی جغرافیایی سرزمین
پیاپی 1 (بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • نصرالله مولایی هشجین*، چیا صالحی بابامیری صفحات 1-12

    با عنایت به ابلاغ سیاست های کلی برنامه ششم توسعه و تدوین برنامه مذکور جهت تصویب، ابلاغ و اجرا در طی پنج سال آینده (1400-1396 ه . ش) و نیز تجربه ده برنامه عمرانی و توسعه قبل و بعد از انقلاب اسلامی، توجه و تاکید بر ابعاد توسعه پایدار  منطقه ای ودرون منطقه ای مبتنی بر" راهبرد مهندسی جغرافیایی فضا(SGES)"، یعنی اتکا بر ظرفیت ها و استعدادهای طبیعی و انسانی آنها و اولویت توسعه درون زا و توجه به توسعه برون زا در مرحله بعد و در صورت نیاز می تواند به توسعه پایدار منجر شود. در صورت لحاظ راهبرد مهندسی جغرافیایی فضا با در نظر گرفتن تمامی ابعاد توسعه پایدار اعم از محیطی- اکولوژیک، اجتماعی- فرهنگی، اقتصادی، نهادی- مدیریتی و کالبدی- فضایی می تواند ضمن تحقق توسعه و اهداف آن در مناطق و درون آن، موجبات توزیع بهینه جمعیت و فعالیت در سطوح ملی، منطقه ای، ناحیه ای و محلی فراهم شود. راهبرد مهندسی جغرافیایی فضا با تکیه بر توان های طبیعی و انسانی و در سطوح مختلف ملی تا محلی و با رعایت اصول عدالت فضایی، دسترسی به جای برخورداری، برنامه ریزی محدوده ای به جای برنامه ریزی نقطه ای و پراکندگی و تمرکززدایی به جای تمرکزگرایی می نماید و با تاکید بر توسعه درون زا همراه با بهره گیری از توسعه برون زا بصورت مکمل در راستای توسعه پایدار و در ابعاد مختلف آن را تضمین می کند. در راهبرد مهندسی جغرافیایی فضا بهره برداری مطلوب و بهینه از محیط جغرافیایی برای تامین رفاه و آسایش نسل موجود به گونه ای که ضمن رعایت پایداری تمامی ابعاد آن زمینه بهره مندی از آن برای نسل های آتی نیز تضمین گردد و نیز شناخت دقیق و کامل محیط جغرافیایی در تمامی ابعاد آن و برنامه ریزی توسعه براساس این شناخت با بهره گیری از مدل ها و روش های ترکیبی(کمی- کیفی) با تاکید بر مدل ها و روش های کمی و قانونمند مورد توجه و تاکید می باشد.  بنابراین مدل پیشنهادی راهبرد مهندسی جغرافیایی فضا در برنامه ریزی منطقه ای به دنبال توزیع بهینه جغرافیایی و سازماندهی فضایی جمعیت و فعالیت ها با رویکرد توسعه پایدار و تحقق بهترین شکل توزیع فعالیت ها همزمان با روند توسعه است و از طرفی سازماندهی اکولوژیک، اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، نهادی- مدیریتی و کالبدی در سطوح ملی، منطقه ای،   ناحیه ای و محلی به منظور تحقق آینده ای مطلوب و مبتنی بر توسعه پایدار می باشد. بر این اساس برنامه ریزی های بلندمدت، میان مدت و کوتاه مدت و در سطوح مختلف باید به همراه برنامه ریزی فضایی با هدف کاهش و از بین بردن عدم تعادل فضایی یا نابرابری های فضایی صورت گیرد و در یک کلام لحاظ راهبرد مهندسی جغرافیایی فضا به برنامه ریزی فضایی به عنوان مکمل برنامه ریزی منطقه ای منجر خواهد شد.

    کلیدواژگان: مدل پیشنهادی، راهبرد، مهندسی جغرافیایی فضا، برنامه ریزی منطقه ای
  • حسن اسماعیل زاده، یعقوب اسماعیل زاده* صفحات 13-23

    رشد بدون برنامه ریزی شهرها در دهه های گذشته مشکلات عدیده ای را پیش روی شهرها گذاشته است. از جمله این مشکلات می توان مسایل مربوط به مسکن را برشمرد. براین اساس بررسی وضعیت بخش مسکن نیاز اساسی می تواند باشد. بخش مسکن به خاطر ویژگی های منحصر به فردی که دارد تاثیری اساسی در توسعه شهرها دارد، بر این اساس هداف اصلی پژوهش حاضر بررسی شاخص های کمی و کیفی مسکن در نقاط شهری استان گیلان به تفکیک شهرستان و ارایه راهکارهایی برای بهبود وضعیت موجود می باشد. روش تحقیق پژوهش حاضر توصیفی- تحلیلی است و از 13 شاخص کمی و کیفی برای بررسی وضعیت مسکن در نقاط شهری 16 شهرستان استان گیلان استفاده شده است. برای تحلیل اطلاعات نیز از مدل ANP و تاپسیس و همبستگی پیرسون استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که وضعیت شاخص های مورد بررسی در بخش مسکن در شهرهای استان گیلان دارای کمبودها و ضعف های زیادی است و نقاط شهری شهرستان رودبار با امتیاز 0.6606 در رتبه اول از نظر مسکن قرار دارد و شهر صومعه سرا نیز با امتیاز 0.285599 بدترین وضعیت مسکن را در استان دارد. همچنین مشخص گردید که نسبت شهرنشینی با میزان توسعه یاقتگی بخش مسکن ارتباط معنا داری ندارد. در این راستا پژوهش حاضر پیشنهادهای اعطای وام های کم بهره برای اقشار کم درآمد، نوسازی و بهسازی واحدهای مسکونی تخریبی و بی دوام، تدوین برنامه جامع مسکن برای برنامه ریزی برای آینده شهرها را در جهت بهبود وضعیت مسکن ارائه داده است.

  • رحیم سرور، علی عشقی چهاربرج*، سعیده علوی صفحات 24-39

    ضرورت توسعه یکپارچه و متوازندر کشورهای جهان سوم از جمله ایران، شناخت ویژگی های نواحی مختلف و نابرابری بین  آن ها را اجتناب ناپذیری نموده است. شناختوضعیتموجودمناطقازلحاظشاخص هایتوسعهومقایسهآن هابایکدیگر،اولینمرحلهدربرنامه ریزی هایمنطقه ایو ایجادتعادلوتامینعدالتاجتماعیبینمناطقبشمارمی رود. از این رو پژوهش حاضر باهدف سنجش سطوح توسعه یافتگی درون منطقه ای استان های مناطق(1، 2، 8 و 9) کشور به لحاظ ابعاد اقتصادی انجام شده است. روش پژوهش از نوع توصیفی-تحلیلی با هدف کاربردی است. در این پژوهش برای وزن دهی به شاخص های مورد پژوهش از مدل ANP و جهت تجزیه وتحلیل داده ها از روش های تصمیم گیری چندمعیاره پرومته و گایا استفاده شده است. نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد که در مناطق(1، 2، 8 و 9) کشور، استان های آذربایجان شرقی، مازندران، فارس و کرمان با کسب رتبه اول از وضعیت اقتصادی مطلوب، و استان های اردبیل، گلستان، کهکیلویه و بویراحمد و سیستان و بلوچستان با کسب رتبه های آخر از وضعیت اقتصادی بسیار ضعیفی برخوردار می باشند. همچنین یافته های این پژوهش نشان می دهد که بین مرکزیت منطقه ای و جذب امکانات اقتصادی رابطه معناداری وجود دارد. به طوری که در منطقه یک(استان آذربایجان شرقی)، در منطقه 2 (استان مازندران)، در منطقه 8 (استان فارس) و در منطقه 9 (استان کرمان) در مرکزیت منطقه خود قرار گرفته اند که نسبت به استان های همجوار خود از وضعیت اقتصادی مطلوبی برخوردار بوده اند. بررسی تفاوت های بین منطقه ای نیز نشان می دهد که به لحاظ شاخص های توسعه اقتصادی منطقه 2 رتبه اول، منطقه 1 رتبه دوم، منطقه 8 رتبه سوم و منطقه 9 رتبه آخر را به خود اختصاص داده اند. همچنین یافته های پژوهش نشان می دهد که در جهت دستیابی به توسعه متعادل فضایی در استان های مناطق(1، 2، 8 و 9) می بایستی در برنامه های آتی آمایش ملی، استان های اردبیل، گلستان، کهکیلویه و بویر احمد و سیستان و بلوچستان از اولویت بسیار بالا، استان هرمزگان از اولویت بالا، استان های آذربایجان غربی، گیلان و بوشهر از اولویت متوسط، استانهای کرمان و فارس از اولویت ضعیف و استان های آذربایجان شرقی و مازندران از اولویت خیلی ضعیف برخوردار باشند.

    کلیدواژگان: توسعه یافتگی، شاخص های اقتصادی، تحلیل شبکه، پرومته
  • وحید ریاحی*، فرهاد جوان، سیروس حجت شمامی صفحات 40-52

    افزایش جمعیت، همه کشورها از جمله ایران را در حوزه امنیت ملی با بحث تعیین کننده امنیت غذایی روبه رو می کند. سیاست های مذکور با روستا، کشاورزی و توسعه روستایی در ارتباط است. عدم توجه به کشاورزی علاوه بر تمام زیان های آن، ناپایداری نواحی روستایی را به دنبال خواهد داشت. بنابراین برای رسیدن به توسعه پایدار لزوم توجه به مکان های مستعد و سکونتگاه های روستایی کمتر توسعه یافته ضروری است. از این رو تحقیق حاضر باهدف تحلیل مکانی-فضایی توسعه کشاورزی در سکونتگاه های روستایی دهستان گیل دولاب شهرستان رضوانشهر تدوین شده است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش انجام، توصیفی- تحلیلی است. در این تحقیق جامعه آماری، روستاهای دهستان گیل دولاب (20 روستا) در شهرستان رضوانشهر است. در این مطالعه توسعه کشاورزی سکونتگاه های روستایی با 6 شاخص کلی در 20 شاخص جزیی با بهره گیری از مدل ویکور و تحلیل خوشه ای مورد تحلیل قرار گرفت. برای وزن دهی شاخص ها از روش آنتروپی شانون استفاده گردید. جهت تحلیل داده ها از Excel و SPSS استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که نخست، درجه پایداری توسعه کشاورزی در روستاهای مورد مطالعه متفاوت است به طوری که روستای گیل چالان (0.048) توسعه یافته ترین و روستای بالا محله سیاه بلاش (0.988) توسعه نیافته ترین روستای دهستان به لحاظ شاخص های توسعه کشاورزی محسوب شد. همچنین نتایج حاصل از تحلیل خوشه ای نشان داد که 3 روستا (15درصد) در وضعیت توسعه یافته، 13 روستا (65 درصد) در وضعیت در حال توسعه و 4 روستا (20 درصد) در وضعیت توسعه نیافته از لحاظ شاخص های توسعه کشاورزی قرار دارند. بنابراین با توجه به وضعیت فعلی، مدیران و برنامه ریزان باید سیاست گذاری های خود را در راستای بهبود شاخص های توسعه کشاورزی منطقه، معطوف کنند.

    کلیدواژگان: تحلیل مکانی فضایی، کشاورزی پایدار، توسعه روستایی، سکونتگاه های روستایی، شهرستان رضوانشهر
  • نادر زالی*، رضا گنجی، حسن حسینی امینی صفحات 54-71
    این مقاله با هدف مطالعه در خصوص فرایند دگرگونی و تحولات شبکه شهرها در نیم قرن گذشته در منطقه شمال کشور انجام شده و به دنبال پاسخگویی به این سوال است که مناسب ترین و استانداردترین جمعیت در شهرها چه مقدار است و چگونه می توان تعادل جمعیتی را در یک منطقه به وجود آورد. روش این تحقیق تحلیلی توصیفی است و تلاش گردیده با پیش بینی جمعیت شهرهای منطقه شمال تا افق 1400 و برنامه ریزی برای آن بر اساس مدل رتبه-اندازه تعدیلی متناسب با میزان کشش پذیری و درجه آنتروپی شبکه شهری،جمعیت مناسب و استاندارد افق 1400 ارایه شده و سیاست های لازم را برای افزایش و یا کاهش نرخ رشد جمعیت شهر ها در جهت ایجاد تعادل فضایی جمعیت شهرهای شمال طرح نماید. نتایج نشان می دهد درجه آنترپی شهرهای منطقه در طول دوره مطالعه رو به تعادل نبوده و از0.782در سال 35 به 0.769 در سال 90 کاهش یافته و  بیشترین حالت بی نظمی در شبکه شهری در شهرهای  بالای 100 هزار نفر مشاهده می شود. همچنین در طول 55 سال گذشته رکود کشش پذیری در شهرهای بالای 5 هزار نفر با رقم منفی  1.267 مشاهده می شود با روند رشد فعلی جمعیت در شهرها شهرهای طبقه بالای 100 هزار نفر براساس مدل رتبه - اندازه تعدیلی بیشترین اضافه جمعیت و شهر های زیر 5 هزار نفر که تنها طبقه منطقه دارای کسر جمعیت می باشد را خواهند داشت.
    کلیدواژگان: شبکه شهری، منطقه شمال، کشش پذیری، آنتروپی، مدل رتبه- اندازه تعدیلی
  • محمدحسن یزدانی، اصغر پاشازاده*، افشار سیدین صفحات 72-88
    هدف این تحقیق بررسی و شناسایی وضعیت برخورداری دهستان های استان اردبیل از لحاظ شاخص های آموزشی می باشد. از این رو، این تحقیق بر آن بوده است تا با بهره گیری از روش های توصیفی- تحلیلی و با استفاده از 13 شاخص آموزشی، دهستان های استان اردبیل را از لحاظ میزان برخورداری یا توسعه یافتگی رتبه بندی نماید. این تحقیق از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ ماهیت و روش توصیفی و تحلیلی است. داده های تحقیق به روش کتابخانه ای جمع آوری شد. برای تجزیه و تحلیل، ابتدا متغیرها به شاخص تبدیل شده و سپس به روش آنتروپی وزن دهی و توسط مدل های TOPSIS، VICOR و SAW رتبه بندی و با استفاده از روش ادغام کپ لند رتبه بندی نهایی صورت گرفت و در آخر با بهره گیری از روش تحلیل خوشه ای، طبقه بندی انجام گرفت. یافته های تحقیق نشان می دهد که به دلیل نوع ماهیت و تفاوت شیوه ی ارزش دهی به شاخص ها، همچنین ویژگی های خاص هر منطقه، درجه و سطح توسعه یافتگی دهستان های استان مورد مطالعه در هر روش، متفاوت از دیگری است و تنها در رتبه ی اول مدل های VICOR و SAW و در رتبه دوم مدل TOPSIS نتایج مشابهی را به دست آوردند. در نهایت، خروجی حاصل از اجرای تکنیک کپ لند نشان داد که دهستان های ویلکیج جنوبی، آب گرم، یورتچی شرقی و فولادلوی جنوبی در رتبه های نخست و دهستان های دوجاق، اجارود مرکزی، انگوت غربی و ارشق شمالی به ترتیب در رتبه های آخر قرار دارند. نتیجه اینکه باید در کاربرد روش های مختلف سطح بندی و تکنیک های مختلف جانب احتیاط رعایت شود و از روش های مختلف یا روش های ادغام که خروجی قابل اطمینان تری دارند، استفاده کرد.
    کلیدواژگان: برخورداری آموزشی، سطح بندی، روش های تحلیل چند معیاره، دهستان های استان اردبیل
  • حسن هوشیار*، بایزید شریفی صفحات 90-101

    امروزه تعدادتصادف هادرشهرهای بزرگ کشورماروبه افزایش است ودر نتیجه خسارت های مالی ناشی ازآن هاکه بر خانواده هاودولت تحمیل می شود،بسیار بالا بوده و باتوجه به اینکه خسارت های مالی،جانی،روانی واجتماعی درمواردی غیرقابل جبران می باشد و یکی از مهم ترین اهداف برنامه ریزی حمل و نقل روان سازی ترافیک درون شهری است، ضرورت دارد به منظورجلوگیری ازخسارات تصادف های درون شهری راهکارهای موثری به اجرا گذارده شود. با توجه به این مسئله هدف اصلی این مقاله تحلیل فضایی تصادفات درون شهری ارومیه و ارایه راهکارهای مناسب در جهت کاهش آمار تصادفات می باشد. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی- تحلیلی از نوع پیمایشی بوده که در قالب تحلیل فضایی با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) به انجام رسیده است. جامعه آماری در این تحقیق تمامی تصادف های ثبت شده توسط پلیس راهنمایی و رانندگی درون شهری ارومیه در سال 1392 می باشد. نتایج تحلیل تخمین تراکم کرنل بوسیله نرم افزار GIS ARC نشان می دهد؛ بیشترین تعدادتصادفات در مناطق 1 و 3 و اطراف بخش مرکزی شهر ارومیه (منطقه4) رخ داده است و مرکز متوسط نقاط تصادفی شهر ارومیه به دلیل وجود مراکز جاذب سفر نیز منطبق بر منطقه 4 شهر ارومیه می باشد. و همچنین براساس آزمون آماری شاخص نزدیکترین همسای پراکندگی نقاط تصادفی در سال 92 برابربا 0/001 است وبر این مبنا توزیع نقاط تصادفی در این سال برای شهر ارومیه بصورت خوشه ایبوده است.

    کلیدواژگان: تحلیل فضایی، تصادفات درون شهری، شهر ارومیه، سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)
  • ایوب بدراق نژاد، حسین موسی زاده، رضا سارلی، حمیدرضا ساری محمدلی صفحات 102-112

    امروزه برنامه ریزی صحیح و استفاده همه جانبه از محیط زیست بر پایه شناخت استعدادها و ارزیابی توان تولیدی سرزمین استوار است. ارزیابی توان اکولوژیکی سرزمین، مرحله میانی فرآیند آمایش سرزمین یا برنامه ریزی محیط زیست است. در واقع ارزیابی سرزمین، اطلاعات اساسی مرحله دوم آمایش سرزمین شامل انتخاب مناسب ترین استفاده از سرزمین و نظام مدیریت را فراهم می نماید. در همین راستا هدف از این مطالعه، تعیین مناسب ترین و مطلوب ترین پهنه های محیط زیستی حوضه ی آبخیز طارم واقع در استان زنجان با ارزیابی توان اکولوژیکی برای کاربری توسعه ای است. برای انجام این کار، از روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) استفاده شده است. بدین ترتیب که پس از تهیه لایه های اطلاعاتی مورد نظر و وارد ساختن این لایه ها در محیط ArcGIS و پس از تهیه و تکمیل پرسش نامه توسط متخصصان مرتبط با موضوع، ماتریس اولیه و نرمال برای تعیین وزن نسبی لایه ها تکمیل شد. در فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) با توجه به وزن نسبی لایه ها که پس از تکمیل پرسش نامه توسط متخصصان مرتبط با موضوع و تهیه ماتریس های اولیه و نرمال و نتایج حاصل از آن مشخص شد، بیشترین عامل محدود کننده شیب است که بالاترین درصد وزن نسبی به آن اختصاص داده شده است، بنابراین قسمت های مرکزی منطقه که کمترین شیب یعنی 0- 2 تا 8- 12 درصد را داراست و از نظر پوشش گیاهی شامل مراتع کم تراکم و جنگل های تنک و... بوده، مناسب ترین بخش ها برای توسعه است. سرانجام تعیین وزن نهایی لایه ها و تلفیق اطلاعات در نرم افزار Idrisi انجام شد که نتایج حاصل از این روش بدین ترتیب است: حدود 14/36درصد از کل منطقه دارای توان درجه یک مناسب و حدود 10/12درصد دارای توان درجه دو مناسب برای توسعه شهری- روستایی بوده و 75/52درصد نیز فاقد توان مناسب برای این گونه توسعه است.

    کلیدواژگان: ارزیابی توان اکولوژیک، توسعه شهری- روستایی، روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، حوضه ی آبخیز طارم، زنجان
  • رحمت الله بهرامی*، عابد حیدری صفحات 114-123

    طرح هادی را می توان مهم ترین سند قانونی در زمینه توسعه و عمران روستایی کشور دانست که با دید همه جانبه و یکپارچه تمامی ابعاد زندگی روستاییان را در نظر می گیرد. طرح هادی واکنشی از نابسامانی وضع کالبدی- فضایی سکونتگاه های روستایی کشور است. در این راستا اجرای طرح هادی به منظور بهسازی و نوسازی چشم اندازه های درونی و بیرونی روستاها است. تحقیق با روش توصیفی - تحلیلی به بررسی و ارزیابی اثرات اجرای طرح هادی در تحولات اقتصادی؛ اجتماعی؛ زیست محیطی و کالبدی سکونتگاه های روستایی دهستان نگل درشهرستان سنندج پرداخته است. جامعه آماری شامل کلیه افراد بالای20سال و سرپرست خانوار در چهار روستای دهستان نگل بوده که به روش کوکران160نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شده اند. روایی پرسش نامه توسط کارشناسان تایید شده و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ (75/.) مورد تایید قرار گرفت. برای پردازش داده ها از روش آمار توصیفی و استنباطی از جمله آزمون T تک تمونه ای در تحلیل مسیر بهره گرفته شده؛ از آزمون کای اسکوئر برای سطح معناداری؛ آزمون فریدمن برای رتبه بندی و روش تحلیل خوشه ای سلسله مراتبی برای سطح بندی عوامل تاثیر گذار مورد استفاده قرار گرفته است. یافته ها نشان می دهد اجرای طرح هادی به لحاظ کالبدی تاحد قابل توجهی موجب تغیر در چشم انداز روستاها گردیده، اما مشکلات عدم تخصیص اعتبارات کافی موجب ناتمام ماندن اجرای طرح و همچنین عدم برخورداری روستاییان از تسهیلات بانکی به منظور نوسازی و بهسازی مسکن از مهمترین عوامل نارضایتی مردم روستاها بشمار می آیند.

    کلیدواژگان: روستا، طرح هادی، دهستان نگل، مشارکت، رضایت مندی
  • علیرضا عبدالله زاده فرد* صفحات 124-140

    توجه به سکونتگاه و برنامه ریزی توسعه سکونتگاه های انسانی با رویکردهای گوناگون اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، کالبدی- فضایی و... از جمله ارکان اساسی دستیابی به توسعه پایدار می باشد. بنابراین مکان یابی سکونتگاه های جدید در بهبود و دسترسی جوامع به خدمات اساسی، ابزاری مهم در شتاب بخشیدن به توسعه منطقه ای به شمار می رود. امروزه مهاجرت های روز افزون روستاییان به شهرها باعث گسترش و بزرگ تر شدن شهرها، به وجود آمدن قطب های رشد و توسعه، ناعدالتی اجتماعی، اقتصادی و در نهایت برهم خوردگی محیط انسانی و طبیعی گردیده است. از جمله راهبردهای جلوگیری از مهاجرت روستاییان به شهرها، توسعه و گسترش سکونتگاه های مناسب، جایگزینی سکونتگاه های نامناسب و پیش بینی و مکان یابی سکونتگاه های جدید به نحوی است که توسعه پایدار را فراهم آورد. مقاله حاضر بر آن است تا عوامل موثر در مکان گزینی سکونتگاه های جدید را شناسایی نموده و میزان تاثیر هر عامل را مشخص و مکان های مناسب و نامناسب را جهت استقرار سکونتگاه های انسانی جدید معرفی نماید. در این تحقیق با در نظر گرفتن رویکرد توسعه پایدار و تقویت روابط روستا و شهر، مجموعه شهری شیراز به عنوان محدوده مطالعاتی انتخاب گردیده است. سپس معیارهای مکانیابی استقرار سکونتگاه های جدید در این محدوده شناسایی و به 5 دسته تقسیم گردید که عبارتند از: معیار محیط طبیعی، معیار اقتصادی- اجتماعی، معیار کالبدی - فضایی، معیار تاسیسات و تجهیزات شهری، معیار شبکه های ارتباطی و حمل ونقل. این معیارها با استفاده از نظرات متخصصان، همچنین مطالعات صورت پذیرفته امتیازدهی گردید. سپس با استفاده از مدل تحلیل سلسله مراتبی (AHP) وزن دهی و با کمک نرم افزار ARC GIS تحلیل شده است. در نتیجه، مناطق مناسب و نامناسب جهت استقرار سکونتگاه های جدید مشخص گردید.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، مکان یابی سکونتگاه های جدید، نرم افزار ARC GIS، مدل AHP
|
  • Nasrollah Molaei *, Chia Salehi Babamiri Pages 1-12

    Regarding the serve of general policies of the sixth development plan and codifying the so-called plan in the next 5 years (2017-2021) with the experience of ten constructive programs and the development before and after the Islamic Revolution, it is necessary to emphasize the regional and intraregional sustainable development based on "Space Geographic Engineering Strategy (SGES)". That is relying on the natural and human capacity and talents, can lead into a sustainable development by the priority of the endogenous development and noticing the exogenous development in the next stage. Using SGES regarding all the aspects of sustainable development including ecologic-environmental, socio-cultural, economic, institutional-management, physical-spatial, we may observe the proper distribution of population and activities in natural, local and regional levels by achieving the development and its goals in regions. By emphasizing natural and human capabilities in different levels from natural to local, following spatial justice principles, SGES brings regional planning rather than spot planning, decentralization rather than centralization. SGES also guarantees endogenous development by making use of exogenous development as a complementary in light of sustainable development. In SGES the emphasize is on desirable and optimum use of geographical environment for the welfare of the current generation in such a way that regarding of keeping all of its aspects, the usage of it would be guaranteed for all of the future generations. In addition, complete and precise recognition of geographical environment in all its aspects ad development planning based on this recognition using qualitative and quantitative methods and models, emphasizing on the latter, is taking into consideration. Thus, the proposed model of SGES in regional planning strives for optimum geographic distribution in spatial organization of population. The activities are carried out by sustainable development approach. On the other hand, ecologic, social, cultural, economic, institutional management and physical in the national, regional, zonal and local levels for desirable future is based on sustainable development. To this end, long-term and mid-term and long-term and in different levels, should be carried out along with spatial planning to decrease and eliminate the spatial imbalance and inequality. To sum up, using SGES in spatial planning leads in to a complementary fir regional planning.

    Keywords: proposed model, strategy, geographic engineering strategy, Regional Planning
  • Hassan Esmaeilzadeh, Yaghoub Esmaeilzadeh * Pages 13-23

    The city growth without planning has caused many problems in the last decades. Issues related to housing are considered as these problems. Thus investigating housing situation seems to be essential. Because of its unique characteristics, housing has essential impact on the urban development. To this end the main purpose of this research is to investigate qualitative and quantitative indexes of housing in Guilan urban areas and to propose approaches for the improvement of the existing situation. This study is an analytic-descriptive research and 13 qualitative and quantitative indexes are used in investigating the housing situation of the urban areas of 16 towns in Guilan. For data analysis ANP model Topsis and Pearson correlation are used. The findings of this study indicate that the investigating indexes under investigation on housing in the towns of Guilan province face with many shortcomings. The urban areas of Roodbar town with 0.6606 points is ranked the first and Somesara town with 0.285599 points has the worst situation in Guilan in regard to housing. It is also found that urbanization has no significant relationship to development. To this end low benefit loans to low classes, reconstructing and renewing old houses besides new comprehensive planning for housing for the future of the cities are recommended.

    Keywords: Housing, urbanization, ANP, TOPSIS, Guilan province
  • Rahim Sarvar, Ali Eshghi *, Saeideh Alavi Pages 24-39

    The need for integrated and balanced development in third world countries, including Iran, has made the recognition of the characteristics of different regions and inequality between them inevitable. Recognizing regions in terms of development indicators and comparing them is considered as the first step in regional planning besides making balance and social justice between regions. Therefore, this study aimed to assess the level of development of intra- regional provinces of regions (1, 2, 8 and 9) of the country that is conducted in terms of economic size. This study is a descriptive-analytic research.   In this research study ANP model is used to weight the indices and to analyze the data Multi Criteria Decision Making Prometheus and Gaia is used. The results show that in regions (1,2,8,9) of the country the provinces East Azarbaijan, Mazandaran, Fars and Kermanare being ranked as the first with favorable economic situation; whereas, the provinces Ardebil, Golestan, Kohgiluyeh-Boyer Ahmad and Sistan and Baluchestan are ranked as the last with very weak economic situation. The results of this study show that there is a significant relationship between the regional center and attracting economic facilities. So that in the first area (East Azarbaijan), in Region 2 (Mazandaran), in the 8th Region (Fars Province) and in Region 9 (Kerman)are located in the central region and compared to its neighboring provinces have favorable economic conditions. The investigation of the inter-regional differences indicates that in terms of economic development region 2 is ranked as the first region 1 as the second, region 8 as the third and region 9 as the last. The results also show that in order to achieve balanced spatial development in the provinces of regions (1, 2, 8 and 9) in future programs of national planning, Ardebil, Golestan, Kohgiluyeh and Boyer Ahmad and Sistan-Baluchestan meet very high priority and Hormozgan province meet high priority, West Azerbaijan provinces, Gilan and Bushehr medium priority, Kerman and Fars low priority and the provinces of East Azerbaijan and Mazandaran with very weak priority.

    Keywords: Development, Economic indicators, Network analysis, PROMETHEE
  • Vahid Riahi *, Farhad Javan, Sirus Hojat Pages 40-52

    All countries including Iran are faced with food security in the field of natural security caused by population growth. These policies are related to rural, agricultural and rural development. Lack of attention to agriculture besides all its losses, bring about instability in rural areas. Thus, to achieve sustainable development, it is essential to notice potential areas and less developed rural settlements. The current study aimed to analyze spatial pattern of agricultural development of rural settlements of Gil Dulab Village of Rezvanshahr City. This research is functional with a descriptive-analytic approach. The population in this study is chosen from rural villages in Gil Dulab (20 villages) in Rezvanshahr. In this study, the agricultural development of rural settlements is analyzed by 6 in 20 overall indicators using VIKOR model and cluster analysis. Shannon entropy method was used for indicators. To analyze the data, SPSS and Excel was used. The results of the study showed that the degree of sustainable agricultural development in the villages under study is different; in that Gil Chalan village (0.048) is considered as the most developed and Bala Mahaleh Siah Balash village (0.988) is known as the least developed village regarding agricultural development. The results obtained from cluster analysis indicated that 3 villages (15%) are developed, 13 villages (65%) are under development and 4 villages (20%) are undeveloped in terms of agricultural development. Considering the current situation, the managers and policy planners should aim at the improvement of agricultural development of the region.

    Keywords: spatial analysis, Sustainable agriculture, Rural Development, rural settlements, Rezvanshahr city
  • Nader Zali *, Reza Ganji, Hasan Hoseini Pages 54-71
    This paper aimed to study the process of changes in Metropolitan Area Network (MAN) in north of Iran during the last 50 years. The current study tried to determine the most appropriate and standardized number of population in urban areas and to find out how population balance may be kept in one area. This study is an analytic-descriptive research. With the help of population of population estimation of northern cities dated to 1400, This research made an attempt to plan the population standard up to 1400 horizon. This research also aimed to design a plan for increase or decrease of the rate of urban population growth to make a spatial balance in northern metropolitan areas. To this end, adjustment rank-size model suited to entropy rate of metropolitan areas is being designed. The results show that the Entropy rate in those urban areas during the treatment is not being in balance and is decreased from 0.782 in 1335 to 0.769 in 1390.The most irregularities in metropolitan areas are observed in cities with more than 100 population. During the last 55 years population recession in cities with over 5000 people is shown as 1.267, negatively. With the current population growth based on rank size model northern metropolitan areas over 50000 people in number have the population fraction.
    Keywords: Metropolitan Areas Network (MAN), northern areas, coefficient elasticity, Entropy, moderating rank size model
  • Mohamadhossein Yazdani, Asghar Pashazadeh *, Afshar Sidin Pages 72-88
    The study educational disparities among geographical regions of a country is one of the essential tasks and the basis for planning for social justice. In this way, planners must balance the distribution of facilities and the basis for their planning. In order to understand the differences in development levels it is necessary to examine the current status of each area, to be able to reduce or eliminate differences accordingly, action planning and decision-making that decision. In fact the main purpose of this study is to evaluate and identify the municipalities of Ardebil province about social benefit indicators. Therefore this research is to use descriptive- analytical methods using 13 social indicators, is ranking municipalities of Ardabil province in terms of the rate of benefit or the development. This research is functional with a descriptive-analytic approach. The geographical field of this research is Ardabil province and the municipalities of the province population. The data are gathered by documentation, library and statistic tables. Indices, 13 indices of which the General Population and Housing Census 1390 have been collected. Finally, the raw data to the entropy index has processing capabilities of multi-criteria decision-making models. Ixelles software for data analysis as well as 10Arc GIS is used to map the software. For ranking municipalities in the province of Ardebil in this article the methods TOPSIS, VICOR and SAW is applied and finally to reach a consensus for ranking the municipalities, Copeland method is used. It should be noted that the county is classified for the development of cluster analysis model so that the degree of development were categorized in 5 categories. Analysis of development achieved in each rank the different municipality and in swing. So that the first and second positions in the Gogh Tapeh and Savalan and The other two models TOPSIS and VICOR that have achieved similar results (South Vylkyj municipaliteis and Abgarm ranked first and second respectively) is different. Finally, at the bottom of the results all three models are different. So that the TOPSIS model Dvjaq municipality, in the VICOR model Azadlu municipality and SAW model are South Vylkyj municipality. The findings of this study indicate that the use of models, including the development of multi-criteria decision-making methods (MCDM) times bring different results. The results of the ranking of municipality based on the degree of development shows that in each of the municipality is somewhat different ranking methods. Copeland merging technique was used to fix the problem; the conclusion must be acknowledged that the application of quantitative models necessary caution and only use one or several small models can not represent the reality of a society. This can be caused by several factors, including lack of quantitative methods in a careful analysis of the situation of human communities and their behavior, the impossibility of quantifying all aspects of qualitative and quantitative models is ultimately the requirement to reduce the number of variables. However, if used properly, models and quantitative methods merely to facilitate the planning process and assist in decision making and as reliable points are issues for planners at initial recognition. Yet field studies to understand the realities of geography of human social behavior is necessary and compelling. Now that the awareness and recognizing the potential and the strengths and weaknesses of municipality the essential steps in the development of the municipality harvest and by investing in the potential and talents of deprived areas in order to overcome the shortcomings of useful work done.
    Keywords: Social benefit, classifying, multi-criteria analysis methods, municipalities of the Ardebil province
  • Hasan Hoshyar *, Bayazid Sharifi Pages 90-101

    Automobile accidents are increasing in Iran’s metropolises today resulting very high financial losses for families and government. Since the financial, physical, mental and social losses are irreversible and one of the most important purposes in the transportation planning is to make the intra-city traffic light it is necessary to implement effective strategiesto prevent the losses caused by intra-city accidents. Regarding this problem the main purpose of this study is the spatial analysis of intra-city accidents in Uromia city. The study also proposes proper strategies to decrease automobile accidents. This research is functional in purpose with analytic-descriptive survey method conducted in terms of spatial analysis using Geographic Information System (GIS). The population of the study is all accidents recorded by traffic police in Uromia city in 2013. The result of the Kernal Density analysis with ArcGIS software show that the most automobile accidents happened in region 1 and 3 and in the down town (region 4) and main center of accident in the city is in region 4 because this region has travel absorbing centers. In addition, according to the statistical test nearest neighborhood index, diffusion of accident points in 2013 is 0.001 and it shows that distribution of accident point follows clustered pattern in the same year.

    Keywords: spatial analysis, intra-city accidents, Uromia city, geographic information system (GIS)
  • Ayob Badroghnezhad, Hosein Mosazadeh, Reza Sarli, Hamidreza Sari Mohamad Li Pages 102-112

    Nowadays correct planning and comprehensive utilization of the environment is based on the recognition of talents and evaluation of the productive potential of the region.  The evaluation of the regions’ ecologic potential is the middle phase of the region planning or environmental planning process. In fact, region evaluation provides the primary information of the second phase of regional planning including choosing the most appropriate utilization of the region and the management system. In this manner, the purpose of the present study is to determine the most desired and appropriate environmental areas of Tarom’s basin located in Zanjan province with evaluating the ecologic potential for developmental application. To this end, the analytic hierarchy process analysis (AHP) and the geographical information system (GIS) was used. In the manner that after conducting the intended information layers and application of these information layers in the Arc GIS environment and after the conduction and completion of the questionnaire by the subject-related professionals, prototype and normal matrix has been completed for designating the relative weight of the layers. In the analytic hierarchy process (AHP), regarding to the relative weight of the layers which were designated after the completion of the questionnaire by the subject-related professionals and conduction of prototype and normal matrix and the results showed that the highest controlling variable is the gradient with the highest percentage of relative weight. Therefore, the region’s central parts which has the least gradient meaning acquiring 0-2 up to 8-12 percent and in the manner of vegetation includes low density fields and thinly scattered forests are the most appropriate parts for development. Finally, the determination of final weight of layers and combining the data was performed in the Idrisi software that the results of this method are as follows: about 14.36 percent of the total area acquires grade one appropriate potential, and about 10.12 percent acquires the grade two potential appropriate for urban- rural development and 75.52 percent also lacks the desired potential for such developments.

    Keywords: ecologic potential evaluation, urban-rural development, Analytic Hierarchy Process (AHP), Tarom’s basin
  • Rahmatolah Bahrami *, Abed Heidari Pages 114-123

    Rural plan, one of the country's rural development projects and rural development is considered as the most important management tool. Guide plan, one of the country dating back more than three decades of rural development projects aimed at revitalization of rural areas in terms of physical, economic, social and ecological villages. Guide planning aims to renew the rural landscapes. The research was carried out to evaluate the function conductor design in line with the level of satisfaction of the people of the village. This analytical descriptive research evaluates the consequences of guide plans in economical, social, ecological and physical changes in rural Nagel city of Sanandaj. The population includes all people over 20 years and headed households in four villages of Nagel who were selected as the sample size based on Cochran (N=160). The questionnaire was confirmed by the experts and proved by Cronbach (75%). Data were analyzed by T test to determine the mean, square, Friedman ranking and hierarchical cluster analysis to determine the ranking of influential factors. The results of the study showed a significant and positive impact of guide plan in terms of physical dimensions on rural landscapes. Otherwise, insufficient funds caused incomplete implementation of the plan, in addition, lack of banking facilities for renewing houses by rural people is considered as the main factor for the people of the villages dissatisfaction. -

    Keywords: Village Guide Plan, the Rural district Nagel, participation, Satisfaction
  • Alireza Abdolahzadeh * Pages 124-140

    Planning for the development of human settlement from different perspectives, such as economic, social, cultural and spatial, is one of the most important issues in achieving sustainable development. Not giving enough attention to this issue has resulted in imbalanced growth in developing countries. The fast pace of migration from rural to urban areas has resulted in massive urban growth and polarized development, economic instability, social inequity, and consequently a chaos in human and natural environment. There are several strategies to lower the rate of migration from rural to urban areas, such as developing suitable village settlements replacing improper villages, and locating new villages so that sustainable development could be achievable. Two-fifth of Iranian population are living in settlements. Therefore, it is very critical to find a proper place for new human settlement in order to improve their access to substantial services and facilitate regional development. In this study, with regard to sustainable development approach and empowering the relationship between rural and urban areas, city of Shiraz and its surrounding settlement were selected as the study area. According to available literature several criteria for good settlement were attained and then evaluated based on interviews with professional experts. To facilitate the comparison, these criteria of site selection for establishing new villages were categorized in 5 groups, namely: natural environment, socio-economic, spatial, infrastructure, transportation network. The detailed explanation of each factors was explained in the body of this paper. Then, in order to compare them, each criterion received a score which is resulted from using AHP waiting model and Arc GIS software. Finally, all the information has been analyzed and resulted in recognition of the effective factors in site selection for new villages and the importance of each factor were distinguished for the sake of decision making about weather a proposed location is a suitable and unsuitable areas for establishment of new settlements. Results of this study indicated that according to available studies and professional expert views, qualities of natural environment specifically vegetation and topography were the most important indicators, while as long as the proper road network was available, the distance was the least important indicator for settlement site selection. It should be noted that this study in more about top-down perspective and could prepare the ground for more detailed comparisons that could be done when there are more data available of the economic profitability of settlement and satisfaction of their residence. Combining multi aspect viewpoints will definitely result in more comprehensive decision-making process which is an absolute need for sustainable development of our country.

    Keywords: sustainable development, locating new settlement, Arc GIS software, AHP Model