فهرست مطالب
مجله توسعه علوم انسانی
پیاپی 2 (بهار و تابستان 1398)
- تاریخ انتشار: 1398/10/10
- تعداد عناوین: 8
-
صفحه 1
-
صفحه 3
اصل موضوع مالکیت ادبی و هنری امر جدیدی نیست، زیرا مصنوعات فکری و هنری که حاصل اندیشه و ذوق انسان هاست قدمتی دیرینه دارند، و آنچه جدید می نمایاند و حادثه واقعه قلمداد می شود احکام حقوقی و قانونی آن در مراودات اجتماعی و فرهنگی امروز دنیاست. در مقاله پیش رو کوشش شده است تا با توجه به نیاز گفتگوی فقهی، به صورت اجمالی مباحث مرتبط به فقه اسلامی در زمینه مالکیت ادبی و هنری به خوانندگان ارائه گردد.
-
صفحه 11
در این مقاله، ضمن بررسی جایگاه نحله فکری اقتصاد فضا در طبقه بندی نظریه های توسعه اقتصادی، وجوه اشتراک و افتراق آن با اقتصاد متعارف برجسته می گردد. پس از آن، مفهوم اقتصاد فضا و منشا ظهور آن، چالش های مبانی دو نحله فکری بین اقتصاد فضا و اقتصاد متعارف مورد واکاوی قرار می گیرد. این چالش ها نه فقط منجر به سیاست های جدید توسعه منطقه ای در قرن بیست و یکم در جهان شده، بلکه همچنین به بروز چالش های جدیدی دامن زده است. از یک طرف، گزارش سالانه سال 2009 بانک جهانی که نخستین بار موضوع تغییر شکل جغرافیایی را در قالب نحله فکری عدم مکان محوری یا مکان خنثی، اساس سیاست های توسعه منطقه ای معرفی می کند و در مقابل آن، اتحادیه اروپا نحله فکری مکان محوری و یا مکان مقید را مبنای تحلیل سیاست های منطقه ای خود قرار می دهد. در راستای این دو نحله فکری متضاد و با توجه به حدود پنج دهه تجربه سیاست های منطقه ای در ایران، مقاله حاضر در صدد پاسخ به این سوال است که «سیاست های توسعه منطقه ای در ایران، کدام یک از دو نحله فکری را مبنای تحلیل خود قرار داده است؟» یافته های کلی نشان می دهند که سیاست های توسعه منطقه ای در ایران به دلایل مختلف فاقد پشتوانه نحله فکری اقتصاد منطقه ای است.
کلیدواژگان: اقتصاد فضا، اقتصاد متعارف، نحله فکری مکان محور، نحله فکری عدم مکان محور، علم اقتصاد منطقه ای -
صفحه 35زمینه و هدف
با توجه به اهمیت موضوع مدیریت نام آوری[1] در آموزش عالی از یک سو و کسب موفقیت مستمر دانشگاه ها از طریق ایجاد و حفظ مزیت رقابتی و افزایش قدرت نفوذ در میان سایر رقبا از سوی دیگر، این پژوهش با هدف فراهم نمودن امکان مدل سازی نام آوری کارفرما در دانشگاه های آزاد اسلامی به شیوه ای پویا و منعطف طراحی گردید. پژوهش حاضر با هدف عملیاتی کردن رویکرد پویایی سیستم به عنوان رویکردی کمی و منعطف در طراحی و شبیه سازی مدل نام آوری کارفرما در دانشگاه آزاد اسلامی قزوین انجام شد.
روش شناسی:
بر اساس رویکرد پویایی سیستم ، ابتدا عواملی چون هویت و تصویر کارفرما، در دو وضعیت موجود و مطلوب به عنوان مولفه های اثرگذار بر نام آوری کارفرما در دانشگاه تعیین شد. مدل طراحی شده پس از تعیین اعتبارسنجی با یک مطالعه اولیه و داده های حاصل از اسناد و مدارک موجود، مصاحبه با خبرگان دانشگاهی در سال تحصیلی96-95 که از روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند، با هدف تایید رفتار پویای مدل تعدادی سناریو اجرا شد و در نهایت رفتار مدل در نمونه انتخابی مورد ارزیابی و تایید قرار گرفت.
یافته ها:
با اجرای مدل در یک دوره 10ساله و با توجه به مقادیر اولیه متغیرها و روابط میان آنها در نمونه مورد مطالعه، مشخص شد که دانشگاه در ارائه تصویری مطلوب و مناسب به مخاطبان بیرونی خود، روندی توسعه ای را در پیش گرفته است. با استفاده از مدل شبیه سازی فوق، می توان علاوه بر بررسی نتایج و پیامدهای حاصل از اعمال سیاست های پیشنهادی، میزان تاثیر متغیرها را در نمونه مورد مطالعه، بررسی نمود.
نتیجه گیری:
نتایج مدل سازی با رویکرد پویایی شناسی سیستم نشان داد که سیستم مورد پژوهش کنترل پذیر و مشاهده پذیر است؛ یعنی ورودی های سیستم، متغیرهای حالت سیستم را کنترل می کنند و هر یک از متغیرهای حالت بر برخی از خروجی های سیستم اثر گذارند و با توجه به داده های شبیه سازی، سیستم پایدار می باشد.
کلیدواژگان: تصویرکارفرما، هویت کارفرما، نام آوری کارفرما، شبیه سازی، اعتبارسنجی، پویایی شناسی سیستم -
صفحه 61
حکمرانی بر حرکت مدیریت دولتی از "حکومت" یعنی "رویکرد قانون گذاری بالا – پایین"، به سمت جریانی که همکاری و مشارکت حداکثری در افراد و نهادها برای پیشبرد اهداف دولت را در یک فرایند خود تنظیم در یک جامعه مدنی محقق می سازد، دلالت دارد. مفاهیم حکمرانی با سیر رشدی نسبتا تند از حکمرانی خوب، به سمت حکمرانی شبکه ای، و حال حکمرانی همکارانه حرکت کرده است. حکمرانی همکارانه به گرد هم آمدن ذینفعان متعدد در یک اتحاد مشترک برای تصمیم گیری جمعی که منجر به پیامدهای مناسب برای همه طرفین درگیر به رهبری دولت می گردد، تعریف شده است. نقطه ایجاد همکاری های متقابل در حکمرانی همکارانه باید تولید "ارزش عمومی" باشد و همین امر، یعنی تفاوت های بین ارزش های بخش دولتی و بخش های غیر دولتی، چالش برانگیز ترین مسئله در فرایند همکاری بین آنها باشد، چرا که در نهایت باید ارزش های عمومی چون پاسخگویی، مسئولیت پذیری و شفافیت، در ارائه خدمات عمومی به شهروندان تامین گردند. در این مسیر، یکی از ویژگی های موثر همکاری های مبتنی بر حکمرانی همکارانه، بالا رفتن توانایی کشف و حل مسائل عمومی است که از چالش های اصلی مدیریت دولتی امروز است و پرداختن به آنها در یک فرایند همکارانه، در نهایت می تواند فسلفه خدمت رسانی به شهروندان را عملی سازد. هدف اصلی در این نوشتار، شناخت مفاهیم، ابعاد و چالش ها و الزامات پرداختن به حکمرانی همکارانه توسط دولت، به عنوان یکی از مفاهیم نوین در حوزه مدیریت دولتی است. امید است این نوشتار بتواند دیدی شفاف در جهت مفهوم سازی و پیاده سازی فرایندهای حکمرانی همکارانه در بخش دولتی کشور ایجاد نماید.
کلیدواژگان: حکمرانی، حکمرانی همکارانه، مدیریت ارزش عمومی، مدیریت دولتی، بخش دولتی -
صفحه 85
با توجه به پیچیدگی های نهفته در سازمان های پروژه محور و مواجهه آن ها با عدم اطمینان بالا، حرکت به سمت روش های برنامه ریزی در شرایط عدم اطمینان بالا ضروری می نماید. یکی از این روش ها، برنامه ریزی استوار انطباق پذیر است. پیچیده ترین عاملی که سازمان ها با آن سروکار دارند، منابع انسانی آن ها است که از آزادی عمل برخوردار بوده و رفتار آن می تواند کاملا غیرقابل پیش بینی باشد. بنابر این، ارائه الگوی انطباقی برنامه ریزی استوار منابع انسانی می تواند تحولی شگرف در برنامه ریزی منابع انسانی برای سازمان های پروژه محور و موفقیت این برنامه ها ایجاد نماید. بر این اساس، تحقیق حاضر بر آن است تا با رویکرد اکتشافی و بهره گیری از روش تحقیق کیفی نظریه داده بنیاد به این پرسش پاسخ دهد که در شرایط عدم اطمینان بالا، برنامه ریزی منابع انسانی به چه صورت باید انجام شود تا برنامه حاصل، از استواری و انطباق پذیری کافی برخوردار باشد. داده ها با استفاده از مصاحبه های نیمه ساختارمند و با بهره گیری از روش نمونه گیری نظری گردآوری شده است. بدین منظور با 28 تن از متخصصان صنعت نفت که سابقه فعالیت در شرکت های پروژه محور را داشتند مصاحبه به عمل آمد. بر اساس تحلیل صورت گرفته، می توان گفت برای حصول برنامه استوار انطباق پذیر منابع انسانی، دو ویژگی ضروری است. اول، جامعیت برنامه ریزی؛ بدین معنا که بایستی برنامه ریزی منابع انسانی کلیه زیرسیستم ها را در بر گیرد. دوم، بدست آوردن تصویر کلی از عوامل تاثیرگذار در ابتدای برنامه ریزی و به روزرسانی دائمی این تصویر کلی. بر اساس این تصویر کلی، شاخص های تصمیم گیری و اقدامات تدوین می شود. تصویر کلی، شامل مولفه هایی در خصوص وضعیت کلان بین المللی، وضعیت کلان کشور، وضعیت صنعت در هر دو سطح بین المللی و کشوری و وضعیت سازمان است. اقدامات، نیز به دو دسته اقدامات پایه و اقدامات اقتضایی دسته بندی می شوند. با توجه به ضرورت اجرایی شدن برنامه با وجود عدم اطمینان بالا، اجرای اقدامات پایه آغاز می شود، اما بطور هم زمان شرایط محیطی و شاخص ها رصد می شوند تا در صورت لزوم، اقدامات اقتضایی از پیش تعبیه شده برای حفظ برنامه از شکست، به مرحله اجرا در آیند.
کلیدواژگان: برنامه ریزی منابع انسانی، برنامه ریزی انطباق پذیر، استواری، عدم اطمینان بالا، سازمان های پروژه محور -
صفحه 105
یکی از اصطلاحاتی که در نهایت ابهام قرار دارد تکنولوژی است. اینکه ماهیت و ذات تکنولوژی چیست از قامض ترین سوالاتی است که فراروی اندیشمندان این حوزه قرار دارد. اعتقاد داریم تکنولوژی "وجه برون" انسان است که ظهور یافته است. مستند این بیان بدین شرح است که تکنولوژی موطنی در بعد خلاقیت قوه خیال انسان دارد. علی رغم رابطه وثیقی که بین تکنولوژی و بعد خلاقیت وجود دارد (صانع و مصنوع) امروزه شاهد آنیم که در حوزه انسانشناسی بیشترین آسیب را تکنولوژی بر بعد خلاقیت انسان وارد ساخته است. در این پژوهش برآنیم با روش اسنادی و برگرفته از مستندات کتابخانه ای و الکترونیکی «تاثیر سلبی تکنولوژی را بر بعد خلاقه انسان»تبیین نمائیم. در این پژوهش تاثیر سلبی تکنولوژی را در سه حوزه وجود شناختی، معرفت شناختی و ارزش شناختی بررسی و تبیین خواهیم کرد.
کلیدواژگان: تکنولوژی، خلاقیت، خیال، انسان شناسی -
صفحه 121
-
Page 3
As a subject, the literary and artistic property is not new. Actually the intellectual and artistic artifacts of human thoughts and intellectual taste have a long history. What is new and noteworthy as an event is its legal orders in the social and cultural interactions of the contemporary world. This article aims at providing an overview of Islamic jurisprudence pertaining to literary and artistic property on the demand for jurisprudential dialogue.
Keywords: Literary Property, Jurisprudential Analysis, Islamic Jurisprudence, Right, Property, Credits, Abstracts -
Page 11
In this paper, while reviewing the place of “space economics” in the classified theories of economic development, the aspects of its similarities and differences with respect to conventional economics are highlighted. Then, the concept of space economics, its origin, the challenges of the foundations of the two kinds of paradigms between the space economics and conventional economics are discussed. These challenges have not only led to the new regional development policies in the 21st century, but have also brought about new challenges. On the one hand, the World Bank’s annual report, first addresses the issue of reshaping economic geography in the framework of “place neutral” or “place blind”, which appears to be the basis of regional development policies. In contrast to that, European Union (EU) embraces the role of “place-based” and “place-bound” theories for analyzing regional development policies. Taking these two paradigms into accounts and also considering the five decades of regional development policy experience in Iran, this paper seeks to answer the following question: “which one of the two paradigms has been used as the basis of analysis in the regional development policy in Iran?” Findings indicate that for various reasons, regional development policies in Iran have no theoretical support for regional development economics.
Keywords: Space Economics, Conventional Economics, Place-based Paradigm, Place-Neutral Paradigm, Regional Economic Science -
Page 35Background and Aim
In view of the importance of the issue of brand management in higher education on the one hand, and universities’ achievement of success by creating and maintaining competitive advantage and increasing the power of influence among other competitors on the other, this research aims at providing the possibility of employer branding model in Islamic Azad universities designed in a dynamic and flexible way. The present study operationalizes the dynamics of the system as a quantitative and flexible approach in designing and simulating employer branding model in Islamic Azad University, Qazvin.
MethodologyBased on dynamic system approach, at first, factors such as the identity and image of the employer, in the two existing and desired states as effective factors on the employer branding at the university, are set. After validation through a preliminary study and the obtained data from existing documents, in the academic year of 96-1395, interviews were arranged with university experts who were selected through random sampling, aimed to confirm the dynamic behavior of the model of a number of scenarios. Finally, the behavior of the model in the selected sample has been evaluated and verified.
FindingsBy implementing the model in a -10year period and considering the initial values of the variables and the relationships among them in the sample, it was found that the university has had a developmental trend in providing a favorable image to their external audience. Using the above simulation model, we can examine the effects of the variables in the sample, in addition to examining the results and implications of the proposed policies.
ResultsThe results of modeling with the dynamic system approach showed that the system is controllable and observable: that is, system inputs control the state of the system variables, and each state variable affects some of the system outputs, and according to the simulation data, the system is stable.
Keywords: Employee Image, Employer Identity, Employer Branding, Simulation, Validation, System Dynamics -
Page 61
Governance leads to the movement of public administration from ruling which means top down regulation approach toward a maximum collaboration of people and institutions in the civil society in order to obtain the government's goals in a self-regulated process. Governance concept moved rapidly from good governance to network governance and now towards collaborative governance. Collaborative governance defined as the union among all the stakeholders in the society in order to make the best possible decisions for the good of all stakeholders. The focus point of these interconnections must be creating the "public value", according to the differences between the values of private sector and public sector. This task would be the most challenging one in the process of collaboration of the two sectors, because at the end of the process, public values like responsibility and transparency must be delivered in the public service to citizens. Doing so, one of the most important features of collaborative governance corporations would be to increase the ability to find and solve the public problems, which is obviously one of the most challenging topics of today's public administration and solving it will help to realize the philosophy of citizen serving in public administration. The goal of this paper is to understand the concept, dimensions, challenges and necessities of collaborative governance as a new topic in public administration. We hope this paper will make a clear view for conceptualization and implementation of collaborative governance in public sector in Iran.
Keywords: Governance, Collaborative Governance, Public Value Management, PublicAdministration, Public Sec -
Page 85
Due to the complexity of project-based organizations and deep uncertainty they are encountered, shifting planning paradigm is necessary. There are several methods to plan under deep uncertainty situation. One of them is Adaptive Robust Planning. The most complex and uncertain factor in organizations is Human Resource. Therefore, developing an adaptive model of human resource robust planning can improve HRP in project-based organizations dramatically. Accordingly, the aim of the study is to develop a model for HR adaptive robust planning. Using qualitative exploratory research, specifically Grounded Theory, the data have been collected through semi-structured interviews with 28 experts having several years of experience in project-based organizations in the oil Industry. Theoretical sampling is used. Based on the study findings, an HR robust planning has two characteristics. First, it should be comprehensive – i.e. all HR subsystems should be planned simultaneously and integratively. Second, the planning should be based on “The Big Picture” – which is a holographic image of International, National, Industrial and Organizational situations in spite of deep uncertainty about some factors. Based on the Big Picture, decision criteria, basic actions, and contingent actions are formed. The basic actions are implemented and simultaneously situations are monitored – i.e. the Big Picture becomes more clear and up to date. When the situation threats the plan, pre-designed contingency actions are triggered.
Keywords: Human Resource Planning, Adaptive Planning, Robustness, Deep Uncertainty, Project-based Organizations -
Page 105
Undoubtedly one of the terminologies that is ultimately ambiguous is technology. The question of the essence and nature of technology is one of the most complex questions that has involved the minds of scientists. We believe that technology is the “external appearance" of humans. The reason for this statement is that the origin of technology is in the creative dimension of imagination. Despite the confident relationship between technology and the dimension of creativity (maker and made), today technology has caused most damage in the field of anthropology on the dimension of human creativity. In this research, we have tried to explain "the negative impact of technology" on the creative dimension. The method of this research is descriptive-analytic. In this research, we will examine the negative effect of technology in three areas of Ontological, epistemological, and Cognitive value.
Keywords: Technology, Creativity, Imagination, Anthropology