فهرست مطالب

فصلنامه روانشناسی سلامت
پیاپی 31 (پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/09/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مهسا حسینی، رقیه کیانی* صفحات 7-22
    مقدمه

    در سال های اخیر مفهوم جدیدی که به عنوان یک سازه موثر در سندروم روده تحریک پذیر توجه زیادی را به خود جلب کرده حساسیت اضطرابی است. پژوهش حاضر با هدف بررسی واقعیت درمانی به شیوه گروهی بر حساسیت اضطرابی زنان مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر انجام شد.

    روش

    این پژوهش از نوع مطالعات نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش، بیماران زن مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر مراجعه کننده به بیمارستان خاتم الانبیاء شهر میانه در فاصله زمانی مهر تا دی ماه 1396 بودند که طبق معاینات متخصص گوارش تشخیص قطعی سندرم روده تحریک پذیر دریافت کرده بودند. از این جامعه، نمونه ای به حجم 30 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به تصادف در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. شرکت کنندگان دو گروه در مراحل پیش و پس آزمون پرسشنامه حساسیت اضطرابی ریس و پترسون (1985) را تکمیل و گروه آزمایش طی 8 جلسه 90 دقیقه ای تحت آموزش واقعیت درمانی قرار گرفتند.

    یافته ها

    تحلیل داده ها نشان داد که به کارگیری مبتنی بر واقعیت درمانی بطور معنی داری منجر به کاهش میانگین نمرات شرکت کنندگان گروه آزمایش در حساسیت اضطرابی (75/0=2, h67/82F=) و مولفه های ترس از نگرانی بدنی، ترس از نداشتن کنترل شناختی و ترس از مشاهده اضطراب نسبت به گروه کنترل شده است (01/0P

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده، استفاده واقعیت درمانی به شیوه گروهی در حوزه های بالینی برای رفع مشکلات مرتبط با حساسیت اضطرابی زنان مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر سودمند خواهد بود.

    کلیدواژگان: واقعیت درمانی، حساسیت اضطرابی، سندرم روده تحریک پذیر (IBS)، زنان
  • صدیقه حیدری*، پروین اسفندیاری نژاد، مجید برزگر، مهرناز آزادیکتا صفحات 23-36
    مقدمه

    حاملگی بزرگترین رویداد زندگی یک زن می باشد که برای تمامی زنان واقعه خوشایندی نیست و در مواردی که به درستی مدیریت نشود، استرس زیادی بر مادر و اطرافیان وی وارد می کند. هدف کلی این پژوهش بررسی ویژگی های روان سنجی پرسشنامه ترس از زایمان قبل از بارداری و رابطه مدت زمان ازدواج با آن بوده است.

    روش

    پژوهش حاضر از دو بخش آزمون سازی و توصیفی-همبستگی و نمونه آماری 150 زوج مراجعه کننده به مرکز بهداشت شماره یک شهرستان ایذه بود که به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب گردیدند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-24 تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    نشان داد بار عاملی بالاتر از 3/0 مشخص نموده که پرسشنامه از 2 عامل اشباع شده است. این 2 عامل بروی هم در حدود 314/60 برای زنان و 937/69 برای همسرانشان درصد واریانس را تبیین کرده اند. همچنین یافته های همبستگی نشان داد ترس از زایمان با مدت زمان ازدواج برای زنان و برای همسرانشان رابطه ای معکوس دارد. وجود رابطه معکوس بین تحصیلات و سن با ترس از زایمان قبل از بارداری نیز ازجمله یافته های جانبی این پژوهش بوده است.

    نتیجه گیری

    ابزار استانداردشده فارسی "ترس از زایمان قبل از بارداری" دارای ویژگی های روان سنجی قابل قبولی در نمونه ایرانی می باشد. همچنین بین مدت زمان ازدواج و ترس از زایمان رابطه ای معنادار برقرار می باشد

    کلیدواژگان: ترس از زایمان، بارداری، مدت زمان ازدواج، تحلیل عاملی
  • راضیه پورحسینی دهکردی، ایلناز سجادیان*، محمدرضا شعربافچی صفحات 37-52
    مقدمه
     رشد روزافزون سرطان پستان در دهه های اخیر،  ابعاد روانشناختی زندگی این بیماران را تحت تاثیر قرار داده است. این پژوهش با هدف اثربخشی درمان مبتنی بر شفقت بر استرس ادراک شده و پریشانی روان شناختی زنان مبتلا به سرطان پستان انجام شد.
    روش
    روش این پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری 45 روزه بود. 26 زن مبتلا به سرطان با روش نمونه گیری دردسترس انتخاب و با گمارش تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند (هر گروه 13 نفر). سپس گروه آزمایش در 8 جلسه 90 دقیقه ای، درمان مبتنی بر شفقت را دریافت نمودند. اما گروه کنترل تا پایان مرحله پیگیری هیچ مداخله ای دریافت نکرد. شرکت کنندگان در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری به پرسشنامه های استرس ادراک شده (کوهن و همکاران، 2005) و پریشانی روان شناختی (کسلر و همکاران، 2003)، پاسخ دادند.
    یافته ها
    داده های گردآوری شده با روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر نشان داد که این درمان بر استرس ادراک شده و پریشانی روان شناختی در زنان مبتلا به سرطان پستان در مراحل پس آزمون و پیگیری تاثیر معنادار دارد (001/0>p).
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های پژوهش حاضر می توان در کنار درمان های پزشکی، از درمان مبتنی بر شفقت به عنوان یک روش کارآمد جهت کاهش استرس ادراک شده و پریشانی روان شناختی در زنان مبتلا به سرطان پستان سود جست.
    کلیدواژگان: استرس ادراک شده، پریشانی روان شناختی، درمان مبتنی بر شفقت، سرطان پستان
  • آرش لطفی کنگرشاهی، فاطمه دهقانی آرانی*، رضا رستمی، سیده هاله اشرف تالش، مریم ابوالحسنی صفحات 53-78
    مقدمه
    چاقی اختلال متابولیکی و سرمنشا مشکلات سلامتی همچون بیماری های قلبی عروقی است. هدف این مطالعه مقایسه اثربخشی درمان های شناختی رفتاری و مبتنی بر ذهن آگاهی در افزایش فعالیت و کاهش وزن افراد چاق مبتلا به بیماری گرفتگی عروق کرونر قلبی بود.
    روش
    طرح پژوهش حاضر نیمه آزمایشی، از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری کلیه افراد چاق مراجعه کننده به کلینیک چاقی بیمارستان سینای تهران بود که هم زمان به بیماری عروق کرونری مبتلا بودند. 45 نفر با روش نمونه گیری دردسترس انتخاب و به شکل تصادفی در دو گروه آزمایشی با درمان شناختی رفتاری و درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی و یک گروه کنترل جای داده شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه فعالیت بدنی بک و شاخص توده بدنی در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری گردآوری شد. داده ها با روش تحلیل واریانس آمیخته تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد، اثرات درون گروهی درباره شاخص توده بدنی و فعالیت بدنی معنادار بود، اما در ارتباط با اثرات بین گروهی، گروه های آزمایش تنها در فعالیت در اوقات فراغت تفاوت معنادار داشتند.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج این مطالعه، می توان این طور بیان کرد که درمان شناختی رفتاری و درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی از طریق تغییر سبک زندگی و نیز شناخت های افراد می تواند منجر به کاهش وزن و افزایش فعالیت در افراد چاق مبتلا به بیماری های قلبی شود.
    کلیدواژگان: چاقی، تنگی عروق کرونر، درمان شناختی رفتاری، درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی
  • ریحانه شیخان، محمد علی سپهوندی*، فیروزه غضنفری صفحات 79-90
    مقدمه
    از جمله سرطان های شایع، سرطان سینه است که نشان دهنده یکی از مسائل بهداشتی مهم بوده که جمعیت بسیاری با آن درگیر هستند. بنابراین انجام ماموگرافی به طور منظم روشی برای تشخیص زودرس و قبل از پیدایش هر گونه نشانه مشخص توسط فرد و پیشرفت بیماری ااست. با توجه به نرخ پایین انجام ماموگرافی در ایران هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش نگرانی در مورد ابتلا به سرطان سینه و خودکارآمدی ماموگرافی در قصد و رفتار غربالگری ماموگرافی در زنان 40 تا 60 سال بود.
    روش
    جامعه آماری در پژوهش حاضر تمامی زنان 40 تا 60 در منطقه 1 و 2 شهر اراک بود. نمونه پژوهش تعداد 305 زن در بازه سنی 40 تا 60 سال از ناحیه 1 و 2 شهر اراک را دربرداشت.  شرکت کنندگان به پرسشنامه های نگرانی نسبت به سرطان پستان (BCWS، لرمن، 1991)، مقیاس خودکارآمدی ماموگرافی (MSS، چمپیون، 2005) و قسمت قصد و عمل ماموگرافی پرسشنامه تئوری رفتار برنامه ریزی (PBTQ، سرگزی و همکاران، 1393) شده پاسخ دادند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS23 تحلیل گردید.
    یافته ها
    مطابق با تحلیل داده ها، ارتباط نگرانی در سطح بالا و  متوسط  با قصد ماموگرافی معنادار بود (p≤0/01) اما نگرانی در سطح بالا با عمل غربالگری ماموگرافی ارتباط مستقیم و معنادار داشت. هم چنین یافته ها نشان داد ارتیاط خودکارآمدی بالا با قصد و عمل غربالگری ماموگرافی مثبت و معنادر است (p≤0/01).
    نتیجه گیری
    سطوح بالا از نگرانی در مورد ابتلا به سرطان سینه می تواند برانگیزاننده افراد برای قصد و عمل غربالگری ماموگرافی باشد. هم چنین خودکارآمدی ماموگرافی بالاتر نرخ بالاتری از قصد و عمل غربالگری ماموگرافی پیش بینی می کند.
    کلیدواژگان: نگرانی در مورد ابتلا به سرطان سینه، خودکارآمدی ماموگرافی، قصد ماموگرافی، رفتار ماموگرافی
  • سیده حکیمه موسوی، رضا باقریان* صفحات 91-102
    مقدمه

    سواد سلامت، مفهوم گسترده ای است که به شیوه های گوناگونی تعریف شده است. سواد سلامت ظرفیت کسب، پردازش، درک اطلاعات و خدمات پایه برای تصمیمات مناسب بهداشتی است. سواد سلامت به شدت برای بیماران مبتلا به سرطان پستان اهمیت دارد تا درمانگران بتوانند در زمینه ی مجموعه ای پیچیده از تصمیمات مبتنی بر تشخیص و درمان در زمان ناراحتی جسمی و روحی تصمیم گیری کنند.سرطان پستان شایعترین سرطان درمیان زنان در کل دنیا است. با توجه به تاثیر بسزای این بیماری و درمان آن بر روی ابعاد مختلف زندگی، بررسی سطح سواد سلامت بیماران جهت ارتقای سلامت آنها قبل از هر مطالعه ای مفید به نظر می رسد.

    روش

    این مطالعه با  هدف مرور بر متون پژوهشی جهان پیرامون سواد سلامت  و سرطان پستان انجام شد. در این مقاله مروری بررسی نظام مند کلید واژه  health literacy و  Breath Cancer در عنوان و چکیده مقالات چاپ شده در پایگاه های علمی معتبر بین المللی مورد جستجو قرار گرفت و کلیه مقالات انگلیسی و مرتبط فهرست شد.

    یافته ها

    سپس خلاصه مقالات بررسی شده و در چند مرحله موارد تکراری و غیر مرتبط از مطالعه حذف گردید و در نهایت مقالات نهایی برای بررسی جامع و استخراج داده ها انتخاب شدند.

    نتیجه گیری

    نتیجه کلی حاصل از این مطالعه این بود که بر اساس مقالات  بررسی شده سوادسلامت در پیشگیری از بروز سرطان پستان و مدیریت علائم حاصل از این بیماری میتواند تاثیرگذار باشد.

    کلیدواژگان: سواد سلامت، سرطان پستان، مرور نظام مند، زنان
  • سمیه نجارنصب، زهرا دشت بزرگی* صفحات 103-118
    مقدمه

    در سال های اخیر رفتارها و نگرش های نادرست درباره خوردن به طورچشمگیری رو به افزایش است که نقش مهمی در کاهش سلامت جسمی و روانی دارند. در این زمینه می توان به مشکلاتی در سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت و فشار خون اشاره کرد. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر مصاحبه انگیزشی بر سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت و فشار خون زنان مبتلا به اختلال خوردن انجام شد.

    روش

    پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه پژوهش، همه زنان مبتلا به اختلال خوردن مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر اهواز در بهار 1397 بودند. نمونه پژوهش 60 نفر بودند که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و با روش تصادفی در دو گروه مساوی جایگزین شدند. هر دو گروه از نظر سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت (والکر و همکاران، 1995) و فشار خون در مراحل پیش آزمون و پس آزمون ارزیابی شدند. داده‎ ها با روش های تحلیل کوواریانس چندمتغیری و کوواریانس تک متغیری تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد مصاحبه انگیزشی به طور معناداری باعث افزایش سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت و کاهش فشار خون زنان مبتلا به اختلال خوردن شد (05/0≥p).

    نتیجه گیری

    نتایج حاکی از اهمیت مصاحبه انگیزشی بر بهبود سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت و فشار خون زنان مبتلا به اختلال خوردن می باشد.

    کلیدواژگان: مصاحبه انگیزشی، سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت، فشار خون، اختلال خوردن
  • فاطمه شفیعی، آسیه شریعتمدار*، کیومرث فرحبخش صفحات 119-138
    مقدمه

    افزایش سرطان به ویژه در کودکان نظام روان شناختی خانواده را تحت تاثیر قرار می دهد. هدف این تحقیق بررسی تجارب زیسته مرتبط با فشارهای روانی کودکان سرطانی و خانواده آن ها در مراحل مختلف بیماری بود.

    روش

    رویکرد تحقیق کیفی و از نوع پدیدارشناسی توصیفی بود. جمع آوری اطلاعات از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته صورت گرفت. نمونه گیری به صورت هدفمند و مصاحبه ها تا اشباع داده ها ادامه یافت. تعداد شرکت کنندگان 33 نفر از 14 خانواده بود که از این تعداد 12 نفر پدران و 14 نفر مادران و 7 نفر همشیرها بودند. در تجزیه وتحلیل اطلاعات از روش کلایزی استفاده شد.

    یافته ها

    فشارهای روانی کودکان سرطانی و خانواده آن ها در 7 مقوله دسته بندی شد که شامل فشارهای روانی مربوط به قبل از زمان تشخیص، دوره تشخیص، زمان تشخیص نهایی، بعد از تشخیص، هنگام پیشرفت بیماری، زمان فوت کودک و فشارهای روانی اعم از مراحل مختلف (نگرانی های والدین برای همشیرهای سالم، نگرانی آن ها از تاثیرات بیماری کودک بر روی روابط زوجی والدین، فشارهای روانی تاثیرگذار بر سیستم کلی خانواده و فشارهای روانی وارد بر کودک سرطانی) بود.

    نتیجه گیری

    با شناسایی فشارهای روانی کودکان سرطانی و خانواده آن ها در مراحل مختلف بیماری و دادن پیش آگهی های لازم به والدین می توان از تاثیرات منفی این فشارهای روانی بر کودکان مبتلا و سیستم خانواده آن ها کاست.

    کلیدواژگان: فشار روانی، کودکان، سرطان، خانواده، تجارب زیسته
  • زینب خانجانی، محمدعلی نظری، مهدی فرهودی، پریا آب روانی* صفحات 139-154
    مقدمه
    سکته مغزی یعنی آغاز ناگهانی نوعی اختلال نورولوژیک که به یک علت عروقی‏کانونی قابل انتساب است نقص در حافظه کاری از متداول ترین پدیده ها بعد از آسیب مغزی می‏باشد. توانبخشی شناختی یک برنامه مداخلات شناختی و نوروسایکولوژیک است که در جهت بازسازی و رفع نقایص شناختی طراحی شده است.‏
    روش
      20 بیمار دچار سکته مغزی در این پژوهش به صورت مساوی در دو گروه آزمایشی و کنترل قرار گرفتند. تمامی بیماران دو بار‏(پیش آزمون و پس آزمون) توسط آزمون حافظه کاری وکسلر، آزمون حافظه کاری فضایی N-back، بررسی شدند. ‏سپس بر روی افراد قرار‏گرفته در گروه آزمایشی، طی5 هفته و5 روزهفته و به مدت 30-40 دقیقه برنامه کامپیوتری توانبخشی اجرا شد.
    یافته ها
    تحلیل کواریانس تک متغیره نشان داد که توانبخشی شناختی برحافظه کاری کلامی بیماران تاثیردارد اما بر حافظه کاری فضایی تاثیر ندارد.‏
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که بهبودی معنی‏داری در حافظه کاری کلامی توسط برنامه توانبخشی شناختی وجود دارد، که ممکن است در نتیجه تغییرات در سازماندهی عصبی در پاسخ به آسیب رخ دهد. برنامه توانبخشی شناختی مورد استفاده در این پژوهش باعث یادگرفتن مجدد اعمال ذهنی و بر اساس انعطاف پذیری مغزی باعث بهبود حافظه کاری بیماران شده است.
    کلیدواژگان: توانبخشی شناختی، حافظه کاری کلامی، حافظه کاری فضایی، سکته مغزی، انعطاف پذیری مغز
  • مژگان سپاه منصور*، مونا کاتبی صفحات 155-168

    مقدمه این پژوهش با هدف مقایسه سرسختی سلامت و امید به زندگی در بیماران مبتلا به دیابت و سرطان انجام شد. پژوهش توصیفی و از نوع علی-مقایسه ای بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه بیماران مبتلا به سرطان سینه و دیابت نوع دوم مراجعه کننده به دو بیمارستان کاشانی و الزهرای شهر اصفهان بودند. با روش نمونه گیری در دسترس تعداد 468 نفر (234 نفر بیمار سرطانی و 234 نفر بیمار دیابتی) انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه سرسختی سلامت (گیبهارت و همکاران، 2001) و پرسشنامه امید به زندگی (میلر، 1998) بود. داده های پژوهش با کمک روش های آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و تحلیل واریانس با نرم افزار SPSS نسخه 21 تحلیل شد. نتایج نشان داد که بین میانگین سرسختی سلامت و هر یک از زیرمقیاس های آن شامل ارزش سلامت، مکان کنترل درونی و بیرونی سلامت و شایستگی سلامت افراد دو گروه مبتلا به دیابت نوع دوم و سرطان سینه از نظر آماری تفاوت معنی داری وجود دارد (05/0>P). همچنین، نتایج نشان داد که بین میانگین نمره امید به زندگی و ابعاد آن شامل تفکر عامی و تفکر راهبردی در افراد دو گروه بیمار دیابت نوع دوم و سرطان سینه از نظر آماری تفاوت معنی داری وجود دارد (05/0>P).

    کلیدواژگان: سرسختی سلامت، امید به زندگی، دیابت نوع دوم، سرطان سینه
|
  • Mahsa Hoseini, Roghayeh Kiyani * Pages 7-22
    Objective

    In recent years, a new concept that has gained much attention as an effective construct in irritable bowel syndrome is anxiety sensitivity. The purpose of this study was to investigate the Effectiveness of Group Reality Therapy on Anxiety Sensitivity Patients with irritable bowel syndrome.

    Method

    The present study is a semi-experimental study with pretest-posttest with control group design. The research population included women with irritable bowel syndrome who referred to khatam-ol-anbia hospital in the Miyane city during the period from september to december 2012 who received definite diagnosis of irritable bowel syndrome according to a gastroenterologist. From this population, a sample of 30 people was selected by available sampling method and randomly assigned to two experimental and control groups. Participants of the two groups completed the pre-test and post-test stages of Reiss & Peterson (1985) anxiety sensitivity index.  The subjects of the experimental group were placed under the training of reality therapy during 8 sessions of 90 minutes.

    Findings

    Data analysis showed that the use of group reality therapy significantly led to decrease in the average scores of the expremental group participants in the anxiety sensitivity (F=82/67, h2=0/75) and its components fear of physical anxiety, fear of lack of cognitive control and fear of anxiety view compared to the control group.

    conclusion

    According to the results, Applying Group reality therapy in clinical practice will be helpful in resolving anxiety sensitivity-related problems in women with Irritable Bowel Syndrome

    Keywords: Reality Therapy, Anxiety Sensitivity, Irritable Bowel Syndrome (IBS), Women
  • Sadigheh Heydari *, Parvin Esfandiari Nezhad, Majid Barzegar, Mehrnaz Azadyekta Pages 23-36
    Objective

    Pregnancy is the biggest event in a woman's life, which is not a welcome event for all women, and in cases where it is not properly managed, it puts a lot of stress on her mother and those around her. The overall purpose of this study is to investigate Psychometric properties of fear of preterm delivery questionnaire and its relationship with marriage duration among couples.

    Methods

    The present study consisted of two parts of test-descriptive-correlation and statistical sample of 150 couples referring to health center number one in Izeh city that were selected by multistage cluster sampling. Data were analyzed using SPSS-24 software.

    Findings

    showed that the factor loadings greater than 0.3 determined that the questionnaire was saturated by two factors. These two factors are explained by about 60.314 for women and 69.937 for their husbands, and explained the percentage of variance. Correlation findings also showed that the fear of delivery with marriage duration for women and for their husbands have a reverse relationship. The inverse relationship between education and age with fear of pre-natal delivery is one of the side findings of this study.

    Conclusion

    standardized Persian instrument "Fear of Preterm Delivery" has acceptable psychometric properties in Iranian sample. Also, There is a significant inverse relationship between the duration of marriage and fear of childbirth.

    Keywords: Fear of Giving Birth, Pregnancy, Marriage Duration, Factor Analysis
  • Razieh Poorhosseini Dehkordi, Ilnaz Sajjadian *, Mohammad Raza Sharbafchi Pages 37-52
    Objective
    The increasing growth of breast cancer in recent decades has affected the psychological aspects of these patients' lives. The aim of this study was the effectiveness of compassion-focused therapy on perceived stress and psychological distress in the women suffering from breast cancer.
    Method
    The statistical population of the present study included women with breast cancer referring to Ala' cancer prevention and control center in Isfahan in spring and summer of 2018. Research method was quasi-experimental. The sample size was 26 women with breast cancer who were selected from those referring to Ala' cancer prevention and control center through convenient method and were randomly replaced into experimental and control groups. The experimental group received eight sessions of compassion-focused therapy once a week while the control group didn't receive any intervention during the study. The instruments included perceived stress questionnaire (Cohen, et.al, 2005) and psychological distress questionnaire (Kesler, et.al. (2003).
    Results
    The results of repeated measurement analysis showed that compassion-focused therapy has significantly influenced perceived stress and psychological distress in the women with breast cancer at the posttest and follow-up stage.
    Conclusion
    Based on the findings of this study, compassion -focused therapy as an effective method for reducing perceived stress and psychological distress in women with breast cancer can be used along with medical treatments.
    Keywords: Perceived stress, Psychological distress, Compassion-focused therapy, breast cancer
  • Arash Lotfi Kangarshahi, Fateme Dehghani Arani *, Reza Rostami, Seyede Hale Ashrat Talesh, Maryam Abolhasani Pages 53-78
    Objective
    Obesity as a metabolical disorder is the origin of some health problems such as cardiovascular diseases. The purpose of this study was comparing efficacy of cognitive behavioral therapy and mindfulness-based cognitive therapy on activity and weight in obese individuals with cardiovascular disease.
    Method
    The design of this semi-experimental research was pre/posttest with control group. Statistical population included all obese patients with cardiovascular disease referred to Sina clinic hospital in Tehran. 45 patients were selected by convenience sampling method and then randomly assigned into three groups. First group received CBT, second group received MBCT and third group considered as control group. Baecke habitual physical activity questionnaire and body mass index (BMI) were used as research tools. Mixed analysis of variance method was used for analyzing. .
    Result
    Results indicated the significant effect of within subject factors in BMI and activity in leisure time, but in between subject factors groups has significant difference only in activity in leisure time, so that CBT and MBCT groups got higher scores in this variable.
    Conclusion
    Based on results of this study, it can be said that CBT and MBCT can lead to increase activity in patients with obesity and cardiovascular diseases by changing the life style and cognitions.
    Keywords: Obesity, Coronary artery stenosis, Heart diseases, Cognitive behavioral therapy (CBT), Mindfulness-based cognitive therapy (MBCT)
  • Reyhane Sheykhan, Mohammadali Sepahvandi *, Firoozeh Ghazanfari Pages 79-90
    Objective
    Among the common cancers, breast cancer is one of the important health issues that many people are involved with. Therefore, regular mammograms are a method for early diagnosis of the disease. Given the low rate of mammography in Iran, the aim of this study was to investigate the Role of breast cancer worry and mammography self efficacy in intention and mammography screening behavior.
    Method
    participants in this study were all women with aged 40 - 60 years in 1 and 2 area in Arak . The study sample consisted of 305 women, aged 40- 60. Participation answered Breast Cancer Worry Scale (BCWS, champion, 2005), Mammography Self-Efficacy Scale (MSS, Lerman, 1991) and planned behavior theory questioner (PBTQ, Sargezi and etal, 1393) (parts of intention an act). Data were analyzed using SPSS23 software.
    Result
    A significant was observed between breast cancer worry and mammography screening. According to data analysis, relationship between high and moderate level of breast cancer worry and mammograms intention was significant, and high concern was associated with mammography screening behavior (p≤0/01). The findings also showed that the relationship between high level of self-efficacy and intention and behavior of mammography screening is positive and meaningful (p≤0/01(.
    Conclusion
    High levels of breast cancer worry can be a motivating factor for mammography screening. Also, higher mammography self-efficacy predicts a higher rate of mammography screening intent and action.
    Keywords: breast cancer worry, mammography self efficacy, intention of mammography, behavior of mammography
  • Hakimeh Mousavi, Reza Bagherian * Pages 91-102
    Objective

    Health literacy is a broad concept defined in a variety of ways. Health literacy is the capacity for acquisition, processing, understanding of information and basic services for appropriate health decisions. Health literacy is heavily important for breast cancer patients so that therapists can decide on a complex set of decision-making decisions based on diagnosis and treatment when physical and emotional distress. Breast cancer is the most common cancer among women throughout the world. Considering the effect of this disease and its treatment on different dimensions of life, evaluating the level of health literacy of patients in order to improve their health seems useful before any study.

    Method

    This study was conducted with the aim of reviewing the world literature on health literacy and breast cancer. In this systematic study, the terms health literacy and Breath Cancer were searched in the title and abstract of the articles published in internationally recognized scientific databases and all English and related articles were listed.

    Findings

    Then the abstract of the articles was examined and in several stages repeated and unrelated items were excluded from the study. Finally, the final papers were selected for comprehensive review and data extraction.

    Conclusion

    The overall result of this study was that according to the literature reviewed, literacy can have an impact on the prevention of breast cancer and the management of symptoms resulting from the disease.

    Keywords: Health Literacy, breast cancer, Regular Review, Women
  • Somayeh Najjarnasab, Zahra Dashbozorg * Pages 103-118
    Objective

    In recent years, improper eating behaviors have increased, which play an important role in reducing physical and mental health. In this case, there are problems in the lifestyle promoting health and blood pressure. this research aimed to investigate the effect of motivational interviewing on health promoting lifestyles and blood pressure of women with eating disorders.

    Method

    Present research was a semi-experimental with a pre-test and post-test with a control group. The statistical population was included all women with eating disorders that referred to the counseling centers of Ahvaz city in spring of 2018 year. Sample research was 60people that were selected by randomly assighnes to two equal groups. Both group evaluated fromhealth promoting lifestyles and blood pressure in the pre-test and post-test stages. The data were analyzed by multivariate analysis of covariance and univariate analysis of covariance methods.

    Results

    The findings motivational interviewing significantly led to increase health promoting lifestyles and decrease blood pressure of women with eating disorders (p≤0/05).

    Conclusion

    Results indicate the importance of motivational interviewing on improves the health promoting lifestyles and blood pressure of women with eating disorders.

    Keywords: motivational interviewing, health promoting lifestyles, blood pressure, eating disorders
  • Fatemeh Shafiee, Asieh Shariatmadar *, Kiiumars Farahbakhsh Pages 119-138
    Objective

    Increasing the prevalence of cancer, especially in children, affects the family’s psychological system. Objective this study was to investigate the lived experiences associated with psychological stresses of cancerous children and their families in different stages of the disease.

    Method

    A qualitative research approach and descriptive of phenomenological type. Data was collected through semi-structured interviews. Targeted sampling and interviews continued until data saturation. The number of participants was 33 from 14 families, of which 12 were fathers and 14 were mothers and 7 were siblings. The data analysis was done using a clayey method.

    Results

    The psychological stresses of cancer children and their families were categorized into 7 categories, including psychological stresses before diagnosis, during diagnosis, ultimate diagnosis, after that, disease progression, child's death, and The psychological stresses of different stages (parents' concerns for healthy siblings, their concern about the effects of the disease on their marriage, the psychological pressures affecting the overall family system, and the psychological pressures on cancerous kid).

    Conclusion

    By identifying the psychological pressures of cancerous children and their families at different stages of the disease, and acknowledging the parents can reduce the negative effects of these psychological stresses on the affected children and their family system

    Keywords: psychological stresses, children, cancer, family, lived experiences
  • Zeynab Khanjani, Mohammad Ali Nazari, Mehdi Farhoudi, Parya Abravani * Pages 139-154
    Objective
    Stroke is a kind of neurological disorder that can be attributed to a focal vascular cause. Defective working memory is one of the most commonly occurring phenomena after brain damage. Cognitive Rehabilitation is a cognitive and neuropsychological interventions program, designed to rehabilitate cognitive deficiencies.
    Method
    Twenty patients with stroke were randomly divided into experimental and control groups. All patients were examined twice (pre-test and post-test) by using Wechsler's working memory test, N-Back spatial working memory test. All patients in experimental group underwent computerized working memory rehabilitation, 30 to 40 minutes a day, 5 days a week, for 5 weeks.
    Results
    Analysis of covariance indicated that cognitive rehabilitation had an effect on the verbal working memory of adults in stroke but does not affect spatial working memory.
    Conclusion
    The results showed that, there is a significant improvement in verbal working memory, it may occur as a result of changes in neural organization in response to injury. As a result of the cognitive rehabilitation program used in this study reemerges subjective acts and based on brain flexibility, it improves the working memory of people with stroke.
    Keywords: cognitive rehabilitation, verbal working memory, spatial working memory, stroke, brain flexibility
  • Mozghan Sepahmansour *, Mona Katebi Pages 155-168

    Introduction The aim of this study was to compare the health hardness and life expectancy in patients with diabetes and cancer. The research was descriptive and causal-comparative. The statistical population of the study included all patients with breast cancer and type 2 diabetes referred to Kashani and Alzahra hospitals in Isfahan. A total of 468 patients (234 cancer patients and 234 diabetic patients) were selected by available sampling method. The research tools were Healthy Hardiness Questionnaire (Gibbart et al., 2001) and Life expectancy inventory (Miller, 1998). Data were analyzed using descriptive statistics (mean and standard deviation) and analysis of variance with SPSS software version 21. The results showed that there is a significant difference between the mean of health hardiness and each of its subscales including health value, internal and external health control and health competence of two groups with type 2 diabetes and breast cancer (P

    Keywords: :health hardness_life expectancy_type 2 diabetes_breast cancer