فهرست مطالب
مجله پژوهش های کاربردی روانشناختی
سال هفتم شماره 2 (تابستان 1395)
- تاریخ انتشار: 1395/04/01
- تعداد عناوین: 15
-
-
صفحات 1-16
پرستاری به منزله یک حرفه با میزان مخاطره بالا و فرسودگی محسوب می شود. پژوهش های قبلی درباره پرستاران رابطه منفی و معناداری را بین فرسودگی شغلی پرستاران با سخت کوشی و هوش هیجانی آن ها نشان داده اند. هدف پژوهش حاضر، بررسی فرسودگی شغلی در پرستاران و رابطه فرسودگی پرستاران با متغیرهای پیش بین هوش هیجانی، هوش معنوی و سخت کوشی بود. تعداد 180 پرستار زن با تکمیل مقیاس فرسودگی شغلی ماسلاچ (MBI)، مقیاس هوش هیجانی (EIS-41)، اندازه خودگزارش دهی هوش معنوی (SISRI) و زمینه یاب دیدگاه های شخصی (PVS)، در این پژوهش شرکت کردند. نتایج ضرایب همبستگی حاکی از آن بود که روابط منفی و معنادار بین هوش هیجانی، هوش معنوی و سخت کوشی با فرسودگی شغلی وجود دارد و تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که سخت کوشی (مولفه تعهد)، هوش معنوی (مولفه پدیدآوری معنای فردی) و هوش هیجانی (مولفه تنظیم هیجان ها)، ضرایب معناداری در پیش بینی فرسودگی شغلی پرستاران دارند. همچنین یافته ها نشان داد که سه مولفه تعهد، پدیدآوری معنای فردی و تنظیم هیجان ها 39 درصد تغییرات فرسودگی شغلی پرستاران را تبیین می کنند. بنابراین، می توان نتیجه گرفت که سه عامل اساسی روان شناختی فوق فرسودگی شغلی را در پرستاران تبیین می کنند.
کلیدواژگان: معنویت، تنظیم هیجانی، تعهد، کفایت شخصی -
صفحات 17-32
ناتوانی در برقراری ارتباط، از جمله خصیصه های آشکار افراد اتیسم محسوب می شود. تحقیق حاضر با هدف طراحی آموزش برنامه مهارت های پیش کلامی، به منظور بهبود و افزایش مهارت های ارتباطی کودکان اتیسم با عملکرد بالا انجام شده است و از نوع تحقیقات آزمایشی با پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری همراه با گروه کنترل است. جامعه آماری شامل کلیه کودکان با اختلال اتیسم مراکز ویژه کودکان اتیسم شهر تهران در سال 94-95 بود. تعداد 20 کودک پسر اتیسم با عملکرد بالا، به صورت نمونه در دسترس انتخاب شدند. برنامه مداخله در 20 جلسه آموزش متوالی، در مرکز اتیسم دوم آوریل تهران، برای گروه آزمایش و خانواده های آنها با استفاده از نمایش ویدئویی، نقش بازی و داستان گویی آموزش داده شد. از آزمون محقق ساخته مهارت های پیش کلامی و آزمون نیمرخ رشد زبان (Told)، برای ارزیابی مهارت های ارتباطی استفاده شد. اطلاعات حاصل، توسط آزمون های تحلیل واریانس و اندازه گیری مکرر تحلیل شدند و نتایج نهایی نشان داد که همه فرضیه های این پژوهش، در سطح آلفای 05/0< p معنی دار شدند. یافته های حاصل نشان دادند که این برنامه، موجب بهبود و افزایش معنادار مهارت های برقراری ارتباط گروه آزمایش شد. اما این بهبودی در شرکت کنندگان گروه کنترل ایجاد نشد.
کلیدواژگان: پیش کلامی، مهارت های ارتباطی، کودکان اتیسم عملکرد بالا -
صفحات 33-48
هدف مطالعه حاضر بررسی ویژگی های روانسنجی پرسشنامه ی شیفتگی مرتبط با کار 13 ماده ای باکر (2008) بوده است. بدین منظور تعداد 260 نفر از کارکنان شرکت هواپیما سازی ایران به صورت نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای به پرسشنامه های پژوهش پاسخ دادند. ساختار عامل اکتشافی با روش چرخش واریماکس در پرسشنامه شیفتگی مرتبط با کار همانند پرسشنامه اصلی، 3 عامل را به دست آورد که روی هم 37/71 واریانس پرسشنامه را تبیین کردند. تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که داده ها از برازش خوبی برخوردار است. به منظور مطالعه پایایی مقیاس، از روش های همسانی درونی و پایایی تنصیفی استفاده شد. ضرایب آلفای کرونباخ برای کل مقیاس، 88/0، برای خرده مقیاس جذب 94/0، برای خرده مقیاس لذت 88/0 و برای خرده مقیاس انگیزش درونی 8/0 در حد مطلوب می باشند. همچنین ضریب پایایی تنصیف مقیاس شیفتگی مربوط به کار نیز 88/0 برآورد گردید. برای تعیین روایی آزمون از روایی محتوا، روایی واگرا و همگرا و تحلیل عوامل (اکتشافی، تاییدی) استفاده شد. نتایج روایی همگرا نشان داد بین تجربه شیفتگی و خشنودی شغلی (بریفیلد و روث، 1951) ضریب همبستگی 825/0، و بین تجربه شیفتگی و عواطف مثبت (واتسن، کلارک و تلگن، 1988) ضریب همبستگی 593/0 وجود دارد. هم چنین نتایج روایی واگرا نشان داد بین تجربه شیفتگی مرتبط با کار و عاطفه منفی (واتسن، کلارک و تلگن، 1988) ضریب همبستگی 614/0- وجود دارد (000/0p). از مقیاس تجربه شیفتگی مرتبط با کار می توان در کارهای بالینی و پژوهشی استفاده کرد.
کلیدواژگان: شیفتگی مرتبط با کار، ویژگی های روان سنجی، کارکنان هواپیمایی -
صفحات 49-67
این پژوهش با هدف طراحی برنامه آموزش هوش هیجانی و بررسی اثربخشی آن بر کاهش مشکلات رفتاری نوجوانان تک والد با مشکلات هیجانی و رفتاری انجام شده است. این برنامه در ده جلسه دوساعته و به روش کارگاهی ارائه شده است. این پژوهش در زمره طرح های شبه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل است. گروه نمونه با گزینش هدفمند شامل 28 نفر از نوجوانان دختر تک والد با مشکلات هیجانی و رفتاری بودند که با افت آزمودنی ها، یازده آزمودنی در گروه آزمایشی و دوازده نفر در گروه کنترل شرکت داشتند. در این پژوهش پرسشنامه رفتاری کودک (CBCL) و فرم خودسنجی نوجوانان (YSR) (آخنباخ و رسکورلا، 2001؛ مینایی، 1390) مورد استفاده قرار گرفته است. تحلیل داده ها به روش تحلیل واریانس چندمتغیره با طرح اندازه گیری های مکرر نشان داد که با آموزش برنامه هوش هیجانی، مشکلات رفتاری آزمودنی ها کاهش یافته، و اثربخشی برنامه تا مرحله پیگیری نیز پایدار بوده است.
کلیدواژگان: برنامه آموزش هوش هیجانی، مشکلات هیجانی و رفتاری، نوجوانان خانواده های تک والد -
صفحات 69-80
هدف پژوهش حاضر، شناسایی اثر آموزش خودکارآمدی هیجانی بر سازگاری اجتماعی و اضطراب اجتماعی در دانش آموزان پسر مقطع راهنمایی بود. بدین منظور، نمونه ای شامل 34 دانش آموز پسر پایه دوم و سوم راهنمایی از منطقه 2 شهر ری به روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند. گروه نمونه از نظر بهره هوشی، تحصیلات والدین و پیشرفت تحصیلی همتا شدند. سپس به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی و کنترل، هر کدام 17 نفر قرار گرفتند. به گروه آزمایشی مهارت های خودکارآمدی هیجانی در 8 جلسه 2 ساعتی ارائه شد و گروه کنترل برنامه ای دریافت نکردند. هر دو گروه قبل و بعد از آزمایش، مقیاس های سازگاری اجتماعی کالیفرنیا و اضطراب اجتماعی کانور را پاسخ دادند. برای تجزیه و تحلیل داده های به دست آمده، از روش های آمار توصیفی و تحلیل کواریانس استفاده شد. نتایج نشان داد آموزش مهارت های خودکارآمدی هیجانی تاثیر معناداری بر سازگاری اجتماعی و اضطراب اجتماعی نوجوانان داشته است. برنامه های آموزش مهارت های خودکارآمدی هیجانی، به دلیل رشد قدرت شناختی در کنترل عواطف و معوق گذاشتن آن ها می توانند سازگاری اجتماعی نوجوانان را افزایش دهند و از سویی به دلیل تاکید این آموزش بر مهارت های خودکارآمدی و خودتنظیمی می توانند در کاهش اضطراب احتماعی نوجوانان موثر باشند.
کلیدواژگان: خودکارآمدی هیجانی، سازگاری اجتماعی، اضطراب اجتماعی، نوجوانان -
صفحات 81-104
مهارت های ارتباطی و تعاملات اجتماعی، نقش انکارناپذیری در کیفیت زندگی و سلامت روان شناختی اجتماعی، معنوی و جسمانی دارد. ارتقای این مهارت ها از مهم ترین دغدغه های والدین و مربیان است. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی قصه درمانی بر بهبود مهارت های ارتباطی و تعاملات اجتماعی کودکان مبتلا به اوتیسم صورت بندی شد. طرح پژوهش از نوع شبه آزمایشی و شامل یک پیش آزمون و پس آزمون بود که در هر دو گروه آزمایش و گروه گواه انجام شد. از بین کودکان واجد شرایط، 20 نفر از کودکان مبتلا به اوتیسم با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، به عنوان نمونه مورد پژوهش انتخاب شدند و به طور تصادفی به دو گروه کنترل و آزمایش انتساب گردیدند و سپس گروه آزمایش در طول سه هفته آموزش دید. در این پژوهش از مقیاس درجه بندی کودکی اوتیسم (GARS) به عنوان ابزا ری برای سنجش بهبودی کودکان استفاده شد و داده های جمع آوری شده، با استفاده از کوواریانس مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که روش قصه درمانی به طور معناداری در سطح P<0/05 در کاهش علائم اوتیسم، بهبود مهارت های ارتباطی و تعاملات اجتماعی کودکان دارای اوتیسم موثر است. البته این روش در بهبود رفتارهای کلیشه ای و تکراری کودکان تاثیر معناداری نداشت. با توجه به مزایای این مداخله در درمان و اهمیت افزایش جلسات قصه درمانی برای کودکان مبتلا به اوتیسم، توصیه می شود این روش درمانی در کنار روش های مرسوم به جامعه اوتیسم به خصوص مادران ارائه شود.
کلیدواژگان: اوتیسم، ارتباطات، تعاملات اجتماعی، رفتارهای کلیشه ای و تکراری، قصه درمانی -
صفحات 105-126
پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی گروه درمانی مبتنی بر توانبخشی شناختی بر حافظه و کارکردهای اجرایی افراد دچار آسیب مغزی با نقش تعدیل کنندگی نشانه های افسردگی، اضطراب و فرسودگی روانی صورت گرفت. طرح این پژوهش از نوع پیش آزمون-پس آزمون در دو گروه آزمایش و کنترل است که 26 نفر فرد دچار آسیب مغزی با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در گروه های آزمایش (12N=) و کنترل (14N=) قرار گرفتند. سنجش در دو مرحله ی پیش آزمون-پس آزمون و با استفاده از مجموعه آزمون های بومی شده ی حافظه و کارکردهای اجرایی، پرسش نامه های افسردگی، اضطراب و فرسودگی روانی انجام شد که با استفاده از آزمون های آماری آنکوا و مانکووا تجزیه و تحلیل شدند. مداخله به صورت 12 جلسه، دو ساعته و دو روز در هفته برگزار شد، گروه کنترل نیز از مداخله ی معمول بیمارستانی برخوردار شدند. یافته های پژوهش نشان دادند که تمرینات توانبخشی، عملکرد حافظه ی معنایی، مدیریت حل مساله و توجه پایدار افراد دچار آسیب مغزی را بهبود بخشیده است (0.05P<)، ولی تاثیر معناداری در بهبود توجه تقسیم شده، حافظه رویدادی و فعال نداشته است (0.05P>). تفاوت های فردی، نقش جنسیت، سن و دقت پایین آزمون های سنجش می توانند تبیین کننده ی عدم بهبودی معنادار در این افراد باشند. هم چنین اثربخشی تمرینات شناختی بر کارکردهای شناختی فرد بر اساس میزان فرسودگی روانی تغییر کرد، ولی رابطه ی معناداری میان تغییر نشانه های افسردگی و اضطراب و میزان بهبود حافظه و کارکردهای اجرایی افراد دچار آسیب مغزی یافت نشد.
کلیدواژگان: آسیب مغزی، توانبخشی شناختی، حافظه، کارکردهای اجرایی، نشانه های افسردگی، اضطراب و فرسودگی روانی -
صفحات 127-140
هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی ((MBCT بر تصویر بدنی در ورزشکاران بدنساز مرد می باشد. این مقاله پژوهشی نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل است که در آن تاثیر تکنیک های شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی ((MBCT بر بهبود تصویر بدنی در ورزشکاران بدنساز مرد 18 تا 30 سال مورد بررسی قرار گرفت. نمونه های مورد پژوهش از چهار باشگاه بدنسازی تهران (آرین، جنوب شرق، چمران و اسپینا) در تابستان 1394 با روش نمونه گیری در دسترس مبتنی بر هدف انتخاب شدند: از میان کل ورزشکاران بدنسازمردیکه دارای معیارهای ورود به مطالعه بودند، تعداد 32 نفر با نمره 46 تا 170 (تصویر بدنی بد و متوسط) در پرسشنامه تصویر بدن MBSRQ، انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل (هر گروه 16 نفر) گمارش شدند. افرادی که در گروه آزمایش قرار گرفتند در 8 جلسه درمان گروهی 2 ساعته به صورت هفتگی شرکت نمودند، اما افراد گروه گواه درمانی دریافت نکردند. پس از پایان درمان، پس آزمون بر روی هر دو گروه انجام شد. نتایج حاصل از آزمون تحلیل کوواریانس گویای اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی ((MBCT بر علائم بالینی اضطراب بود. آموزش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی ((MBCT می تواند منجر به بهبود تصویر بدنی در ورزشکاران بدنساز شود.
کلیدواژگان: شناخت درمانی، ذهن آگاهی، تصویر بدنی، ورزشکار، بدنساز -
صفحات 141-152
هدف از پژوهش حاضر انطباق و اعتباریابی مقیاسی جهت سنجش معتبر و پایای مهارت حل مسئله در کودکان 4 تا 6 ساله است. این پژوهش توصیفی- تحلیلی است و جامعه آماری آن را تمامی کودکان 4 تا 6 ساله در مهدهای کودک منطقه 6 تهران تشکیل داده اند. گروه نمونه در مجموع شامل 271 کودک 4 تا 6 ساله بود. روش نمونه گیری، نمونه گیری خوشه ای تک مرحله ای بود. پایایی آزمون از روش بازآزمایی و اعتبار آزمون از طریق اعتبار افتراقی، اعتبار ملاکی و اعتبار سازه بررسی شد.بر اساس نتایج حاصل می توان نتیجه گرفت که ابزار موردنظر از ویژگی های روانسنجی مناسبی برخوردار است. در بحث پایایی آزمون ضرایب همبستگی نمرات آزمون در دو مرحله بین 71/0 تا 96/0 بدست آمد. شواهد اعتبار افتراقی مبتنی بر تفاوت گروه کودکان بهنجار با کودکان دارای مشکلات رفتاری و مقایسه نیمرخ این دو بر اساس نمرات مربوط به پاسخ های گروه همسالان و مادران بود. اعتبار ملاکی از طریق گزارش معلمان و اعتبار سازه بر اساس روابط بین نمرات حاصل از آزمون بررسی گردید. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد، کودکان دارای مشکلات رفتاری در حل مسائل خود بیشتر راه حل هایی را انتخاب می کنند که با اعمال قدرت فیزیکی یا کلامی همراه است. میانگین نمرات کودکان بهنجار در مولفه پاسخ های راه حل طبقات غیرمرتبط و شکل مبدل در موقعیت های مرتبط با مادر در مقایسه با کودکان دارای مشکلات رفتاری بالاتر است. این در حالی است که پاسخ های تکراری دو گروه تفاوت معناداری را نشان نداده اند. در این بخش از یافته ها این موضوع اهمیت دارد که در مشکلات کودک با مادر، کودکان عادی راه حل های بیشتری نسبت به کودکان دارای مشکلات رفتاری ارائه داده اند و از طبقات متنوع تری در ارائه راه حل استفاده کرده اند.به طور کلی، مقایسه نیمرخ دو گروه کودکان بهنجار با کودکان دارای مشکلات رفتاری نشان داد نیمرخ میانگین های دو گروه در سطح کمتر از 05/0 تفاوت معناداری از هم دارند. دختران گروه نمونه در پاسخ های مربوط به مولفه های بدون اعمال قدرت و مرتبط، میانگین بالاتر و در پاسخ های مربوط به دیگر مولفه های با اعمال قدرت و غیرمرتبط میانگین کمتری را نسبت به پسران کسب کرده اند. این بدین معنی است که دختران نسبت به پسران در مجموع راه حل های با اعمال قدرت کمتری ارائه می دهند.
کلیدواژگان: حل مسئله بین فردی، اعتبار، پایایی، اعتباریابی -
صفحات 153-165
عصر حاضر، عصر شبکه ها است. عصری که در آن شکل گیری شبکه های گوناگون اجتماعی آنلاین، شیوه های ارتباطی زیادی را به عرصه گسترده ارتباطات اجتماعی معرفی کرده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین حمایت اجتماعی ادراک شده با استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی در دانشجویان شهر قزوین انجام شده است. نمونه پژوهش شامل 210 نفر از دانشجویان است که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه چند وجهی حمایت اجتماعی و پرسشنامه اعتیاد به فیسبوک برگن بود. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندمتغیری نشان داد که بین نمره کلی حمایت اجتماعی ادراک شده و همچنین زیرمقیاس های حمایت اجتماعی از سوی خانواده و اطرافیان با استفاده از شبکه های اجتماعی رابطه منفی و معناداری وجود دارد (01/0P<). همچنین بین حمایت اجتماعی از سوی دوستان با استفاده از شبکه های اجتماعی رابطه معناداری وجود ندارد (01/0<P). همچنین نتایج رگرسیون گام به گام حاکی از آن است که حمایت اجتماعی می تواند واریانس استفاده از شبکه های اجتماعی را به طور معنادار تبیین کند (216/0-= β ،190/3-t=). بدین صورت که 7/4 درصد واریانس مربوط به استفاده از شبکه های اجتماعی به وسیله متغیر حمایت اجتماعی از سوی دوستان تبیین شد.
کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی مجازی، عملکرد خانواده، دانش آموز -
صفحات 167-178
هدف از پژوهش حاضر بررسی میزان تاثیر روش ترکیبی تصویرسازی ذهنی همراه با تمرین جسمانی بر یادگیری و یادداری مهارت سه گام بسکتبال در دانش آموزان مقطع راهنمایی بود. بدین منظور از بین دانش آموزان پسر مقطع راهنمایی شهرستان بروجن با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای مرحله ای تصادفی و طی دو مرحله تعداد 40 نفر انتخاب و در گروه آزمایشی و کنترل قرار گرفتند. آزمودنی های گروه آزمایشی ابتدا مهارت سه گام بسکتبال را در ذهن خود تصویرسازی کرده و بعد آن را به صورت عملی تمرین کردند و گروه کنترل این مهارت را فقط به صورت عملی تمرین کردند. جلسات تمرینی شامل 8 هفته و هر هفته 3 ساعت بود. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه تجدیدنظر شده تصویرسازی یحرکتی هال و مارتین (1997) بود. جهت تحلیل داده ها از تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر و تحلیل کوواریانس استفاده شد. یافته ها نشان دهنده تاثیر بیشتر روش ترکیبی تصویرسازی ذهنی همراه با تمرین بدنی بود. بر اساس یافته ها توصیه می شود جهت بالا بردن کارایی ورزشکاران رشته های مختلف ورزشی از این روش که به هیچ گونه هزینه و امکاناتی نیازی ندارد، استفاده کنند.
کلیدواژگان: تصویرسازی ذهنی، یادگیری و یادداری، مهارت های حرکتی، دانش آموزان پسر -
صفحات 179-200
محیط کار و شرایط نامطلوب حاکم بر آن ارتباط تنگاتنگ با معضلات درون فردی، بین فردی کارکنان و سازمانی دارد. شواهد پژوهشی در جوامع مختلف نشان داده است، آموزش مهارت های زندگی در محیط کاری می تواند عاملی حمایت کننده در برابر عوارض ممکن باشد. هدف از پژوهش حاضر تعیین میزان اثربخشی آموزش مهارت های زندگی در محیط های کاری در استان تهران است. جامعه پژوهش حاضر دربرگیرنده کلیه کارکنان دارای تحصیلات دیپلم و بالاتر شاغل در سازمان های دولتی و غیردولتی فعال این استان بود که از این آن ها 456 نفر (با میانگین سنی 95/33 سال و انحراف استاندارد 20/7 و میانگین سابقه کار 62/8 سال و انحراف استاندارد 72/6) انتخاب، و در کارگاه های آموزشی مهارت های زندگی ویژه بزرگ سالان شاغل در محیط های کاری شرکت داده شدند. از شرکت کنندگان خواسته شد مقیاس مهارت های زندگی (اکبری زردخانه و همکاران، 1393)، مقیاس افسردگی اضطراب و استرس، مقیاس سرسختی روان شناختی و سیاهه احساس خصومت ویلیامز در دو مرحله قبل و بعد از مداخله این ابزارها را تکمیل نمایند. انجام تحلیل کوواریانس چندمتغیری نشان داد در مرحله پس آزمون نیمرخ مهارت های زندگی در محیط های کاری گروه های آزمایشی و کنترل پس از حذف اثر پیش آزمون تفاوت معنادار از هم دارد (03/0 = 2η و 05 /0 < p و (215 و 3) = df 79/3 = F و 81/1 = W). این یافته به این معنا است که مداخله توانسته است موجب افزایش مولفه های مهارت های زندگی در محیط های کاری شود. بحث وآموزش مهارت های زندگی ویژه بزرگ سالان شاغل می تواند موجبات بهبود مهارت های زندگی کارکنان را فراهم نماید. البته برای بهبود اثربخشی این آموزش ها، بومی سازی محتوی بسته آموزشی، استفاده از مدرسان آموزش دیده و فراهم نمودن شرایط لازم اجرای کارگاه ها در محیط های کاری پیشنهاد می شود.
کلیدواژگان: آموزش مهارت های زندگی، اثربخشی، محیط کاری -
صفحات 201-219
رویارویی با واقعیت مرگ خویش و تحمل اضطراب آن بنیادی ترین تعارض بشر است که اگر اتفاق بیفتد، می تواند آگاهی فرد را از خویش به عنوان یک کل منسجم در زمان افزایش دهد. پژوهش حاضر بر آن بود که تاثیر «مرگ آگاهی» را بر «خودشناسی انسجامی» و «بهوشیاری» در یک «موقعیت» خاص، به نحوی تجربی بیازماید. در منظر وجودگرایان، مرگ آگاهی، به مثابه یک اضطرار وجودی، راهی ناگزیر به سوی زیست اصیل است. بررسی تجربی این مفروضه در یک نمونه مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس (MS) و یک نمونه غیرمبتلا هدف این پژوهش بوده است. بیماری، یک موقعیت مرزی تلقی شده است که به طور طبیعی فرد را برای مداخله وجودی مستعد می سازد. در این مطالعه شبه آزمایشی، 32 بیمار زن مبتلا به MS و 34 زن غیربیمار، به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب، و به چهار گروه تقسیم شد: گروه آزمایشی بیمار، گروه کنترل بیمار، گروه آزمایشی غیربیمار، گروه کنترل غیربیمار. آنگاه در گروه های آزمایشی، مداخله ای که گمان می رفت آزمودنی ها را مرگ آگاه کند، انجام شد و در گروه های کنترل مداخله ای دیگر که با مرگ بی ارتباط بود. مداخله در هر دو گروه شامل نمایش فیلمی کوتاه، نوشتن و حرف زدن درباره آن می شد. پیش و پس از مداخله، خودشناسی انسجامی موقعیتی با مقیاس خودشناسی انسجامی موقعیتی (قربانی) و بهوشیاری موقعیتی با مقیاس بهوشیاری موقعیتی (براون و رایان) اندازه گیری شدند. نتایج تحلیل کوواریانس چند متغیره (مانکووا) بین هیچ یک از گروه ها تفاوت معناداری نشان نداد. این نتایج، نظریه مدیریت وحشت را به چالش می کشد. فرضیه های تبیینی و پیامدهای نظری آن بحث و بررسی شده است.
کلیدواژگان: مرگ آگاهی، نظریه مدیریت وحشت، خودشناسی انسجامی، بهوشیاری، مولتیپل اسکلروزیس -
صفحات 221-234
تصور فرد از خدا مبتنی بر واکنش احساسی و تجربی فرد از خدا می باشد و در اثر تجربیات زندگی او حاصل شده است که در حوزه روان شناسی دین و معنویت مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. هدف از پژوهش حاضر پیش بینی نشانگان رفتاری بر اساس تصور فرد از خدا در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تهران می باشد. بدین منظور تعداد 195 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تهران با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای سهمی انتخاب شدند. سیاهه تصور فرد از خدا (لارنس، 1997) و چک لیست نشانگان رفتاری (دراگوتیس و همکاران، 1973) بر روی آنان اجرا گردید. تحلیل داده ها با استفاده از رگرسیون چندگانه نشان داد که نشانگان رفتاری دانشجویان را به طور کلی می توان از روی تصور فرد از خدا پیش بینی کرد. همچنین نتایج پژوهش نشان داد، دانشجویانی که تصور پذیرنده و مثبتی از خدا داشتند، از نشانگان رفتاری کمتری برخوردار بودند. تلویحات نظری یافته ها و کاربردهای عملی نتایج بدست آمده از لحاظ به کارگیری در درمان اختلالات روانی در اصل مقاله گزارش شده است.
کلیدواژگان: تصور فرد از خدا، نشانگان رفتاری، دانشجویان علوم پزشکی -
صفحات 235-249
این پژوهش با هدف بررسی رابطه خودکارآمدی و تاب آوری با کیفیت زندگی در مادران دارای کودکان کم توان ذهنی انجام شد. پژوهش از نوع همبستگی بود. نمونه آماری شامل 338 نفر از مادران بود که به روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی و با استفاده از فرمول کوکران انتخاب شدند. در این پژوهش، از روش های آماری همبستگی پیرسون و رگرسیون استفاده شد. از مقیاس خودکارآمدی چسنی و همکاران (2006)، تاب آوری کلاهنن (1996) و کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی (1998) استفاده شد. نتایج بدست آمده نشان داد که بین متغیر خودکارآمدی با کیفیت زندگی و مولفه های آن بجز مولفه سلامت محیط رابطه معنی دار و مسقیمی وجود دارد. همچنین بین تاب آوری با کیفیت زندگی و مولفه های آن بجز مولفه سلامت محیط رابطه معنی دار و مسقیمی وجود دارد. نتایج بررسی رگرسیون نیز نشان داد خودکارآمدی و تاب آوری به طور معناداری کیفیت زندگی را پیش بینی کردند. نتایج بدست آمده نشان داد که کیفیت زندگی رابطه مستقیمی با خودکارآمدی و تاب آوری دارد و این متغیرها می توانند تاثیر فراوانی بر کیفیت زندگی مادران داشته باشند.
کلیدواژگان: خودکارآمدی، تاب آوری، کیفیت زندگی، مادران کودکان کم توان ذهنی
-
Pages 1-16
Nursing is considered as a high level of risk profession and burnout. Past research on nurses has identified a significant negative relation of nurses’ job burnout with their hardiness and emotional intelligence. The present research aimed to explore the job burnouts among nurses, and to examine the relationship between nurses’ burnout with predictor variables such as emotional intelligence, spiritual intelligence and hardiness. The sample consisted of 180 female nurses. Participants completed the Maslach burnout inventory, emotional intelligence scale-41, self–report measure of spiritual intelligence, and personal views survey. The results of correlation coefficients indicated that emotional intelligence, spiritual intelligence and hardiness have a negative relationships with nurses’ job burnout and step by step regression analysis of showed that hardiness (component of commitment), spiritual intelligence (component of personal meaning production), and emotional intelligence (component of regulation of emotions) are the significant predictors for nurses’ job burnout. Finding Further indicated that three components or commitment, personal meaning production and regulation of emotion can predict 39% changes in nurses’ job burnout. It can be concluded that three main psychological factors predict the job burnout among nurses
Keywords: Spirituality, Emotional regulation, Commitment, personal accomplishment -
Pages 17-32
Communication impairment and interaction problems are obvious characteristics of children with autism disorder. This research aimed to design the preverbal skills training program, and study its effectiveness on high- functional autistic children's communication skills. This research is an experimental research in which students with higher scores in autism high functional scale were selected by available sampling method among all the students with autism disorders in Tehran autism schools and centers in 1394-95. Among high- functional autistic children, 16 boys; 8 in experimental and 8 in control grope were selected as statistic sample. Preverbal skills training program were taught in 20 sessions in Tehran April2 autism center. Teaching of language developing (TOLD) test was used for the assessment of communication skills. The validity of this scale confirmed by specialists and its reliability was reported in 0/74 to 0/96. Data were analyzed by advanced statistical methods such as repeated measures and MANCOVA. The results showed that all hypothesis of this research significantly were accepted and Preverbal skills training program, led to Modify and increas the communication skills of HFA children in experimental groupe.
Keywords: preverbal skills, Communication skills, high functional autism -
Pages 33-48
The purpose of the present study was to examine the psychometric features (construct reliability and validity) of Baker’s (2008) 13 - item work related fondness questionnaire. So 260 employees of Iran Air craft Construction Company were selected to respond to the questionnaire through multiple clustered random sampling. The exploring factor structure via Varimax rotation in work related fondness questionnaire, like the original questionnaire, has achieved three factors which totally verify 71.37 the questionnaire’s variance and all the articles significantly put the burden on the factor related to them. The total internal consistency coefficient of the scale was assessed 0.88, first factor 0.94, second factor 0.88 and the third factor 0.80. The confirmatory factor analysis indicated that the data enjoy a suitable fitness; the positive correlation of this scale with job satisfaction questionnaire (Brayfieldn & Rothe, H 1951) 0.82 and positive affection questionnaire(Watson, Tellegen,clark, 1988) 0.59 include the convergent validity of the test and its correlation with negative affection(Watson, Tellegen,clark, 1988) -0.61 showed its divergent validity. The scale of work related fondness experience can be applied in clinical and research activities.
Keywords: : Work Related Flow, Psychometric Characteristics, Wolf, Airline staff -
Pages 49-67
The purpose of this study was to develop an emotional intelligence training program and to evaluate its effectiveness on decreasing behavior problems of adolescents with emotional and behavioral problems that living in single-parent families. This program was offered through workshop which consisted of 10 sessions, two hours per session. The study utilized a quasi-experimental research method with pretest-posttest and follow-up with control group. The sample of the study was selected by a purposive sampling method and11 students in the experimental group and 12 students in the control group were among the adolescents with emotional and behavioral problems that living in single parent families. The instruments used in this study included Child Behavior Checklist (CBCL), and Youth Self Report (YSR), (Achenbach&Reskula, 2001; Minaee, 2012). The obtained data was analyzed using Repeated Measures of Analysis of Variance, which showed that emotional intelligence training program could significantly decrease behavior problems in adolescents with emotional and behavioral problems in single parent families
Keywords: Emotional Intelligence training program, Emotional, behavioral problems, Adolescents of Single parent families -
Pages 69-80
The purpose of this research was to determine the effect of emotional self-efficacy training schedule on social adjustment and social anxiety of male students in the middle schools. So, a sample of 34 students in second and third grades from the zone 2 of Rey city were selected by multi-stage random sampling. Groups had been matched with a view to academic achievement, parental education and IQ coefficient. They were randomly divided in two groups (20 students in experimental and 17 students in control group). The experimental group received emotional self-efficacy skills training schedule at eight meetings. And control group received no training. Pretest and posttest were an inventory including subscales like: California social adjustment and Kanver social anxiety. For the data analysis, descriptive statistics such as mean, standard deviation of the experimental group and control group scores and inferential statistical analysis of covariance was used. Generally, results showed that emotional self-efficacy skills training schedule increases student social adjustment and decreases social anxiety. Emotional self-efficacy skills training schedules can increase social adjustment due to the growing cognitive control of emotion and put them on hold, on the other hand because of the training emphasis on the self-efficacy skills and self-regulation, it can be effective on decreasing the social anxiety.
Keywords: emotional self-efficacy, social adjustment, social anxiety, Adolescents -
Pages 81-104
The study designed to evaluate the effectiveness of Narrative Therapy on improvement of Verbal Skills and social communication of children with autism.Research design was quasi-experimental that included a pretest and posttest that was conducted on both the experimental group, and control group. 20 children with autism were recruited through Simple random sampling and randomly assigned to control and experimental groups.The experimental group was trained during three weeks. Childhood Autism Rating Scale (GARS) were used as the instruments for measuring improvement of children’s autistic features. And the data collected from pre-test and post-test were analyzed by use of covariance. Results showed that Narrative Therapy was significantly effective in decreasing symptoms of autism. Also, in speech/language, communication and sociability subtests significant result was observed (P<0.05(whereas in Stereotyped and repetitive Behavior subtests there were not any statistically significant results. According to benefits of this intervention in treatment and importance of increasing Narrative Therapy sessions for children with autism, it is recommended this therapy method in conjunction with conventional methods to be offered to Society of Autism.
Keywords: autism, Verbal Skills, social communication, Stereotyped, repetitive Behavior, Narrative Therapy -
Pages 105-126
The purpose of this study was to investigate the effectiveness of group therapy based on cognitive rehabilitation of memory and executive functions in TBI patients with moderating role of depression, anxiety and mental fatigue symptoms. The research design administrated was pretest-posttest experimental, during which 26 individuals with brain injury were chosen using purposive sampling method and randomly assigned to experimental (N=12) and control (N=14) groups. Data collection was done by the memory and executive functions package which is designed, translated and Customized by Hatami and colleagues (in press), as well as depression, anxiety and mental fatigue Questionaries’ and were then analyzed using by ANCOVA and MANCOVA. Intervention sessions were subsequently held for 12 sessions, each session two hours, two days a week, and the control group received routine hospital intervention. The results showed that rehabilitation exercises, improved semantic memory performance, problem solving and continuous attention in patients with TBI (p<0.05) but had no significant effect in divided attention, episodic and working memory (p>0.05). Individual differences, gender, age and tests low accuracy, may explain the lack of significant improvement in the patients with TBI. Also, the effectiveness of cognitive rehabilitation on the cognitive functions in general is related to mental fatigue changes, but there is no significant relationship in depression and anxiety changes and improvement of memory and executive function in people with brain injury.
Keywords: brain injury, cognitive rehabilitation, Memory, executive functions, and symptoms of depression, anxiety, mental fatigue -
Pages 127-140
The main goal of this study was to investigate the effect of mindfulness-based cognitive therapy (MBCT(on the body image in the male body-building athletes.This study employed a semi-experimental study design with pretest and posttest and the control group, in which of effect of mindfulness-based cognitive therapy (MBCT(techniques to improve body image in the 18 to 30 years male bodybuilding athletes, in four gyms (Aryan, South east, Chamran and Spina) in Tehran in summer 1394 ،was stood.In this study convenience sampling method was used based on purpose.So that among the bodybuilders who had the criteria of entrance to the study ,32 people with the score of 12 to 26(mild to moderate in the Beck Anxiety Inventory and with the score of 46 to 170(bad and average)on body image questionnaire MBSRQ selected and randomly divided into two groups (each group, n = 16), were counted.People who are in the experimental group were participated in 8 sessions each was 2 hours once a week, the control group did not receive any treatment. After the treatment, post-test was performed on both groups.The results of the analysis of covariance indicates the effectiveness of Mindfulnessbased cognitive therapy (MBCT) on body image is effective (p <0/05). Mindfulness-based cognitive therapy (MBCT(can improve body image in the male bodybuilding athletes.
Keywords: cognitive therapy, Mindfulness, Body Image, athlete, bodybuilder -
Adaptation and Validation of Interpersonal Problem Solving Skills Tools for 4 to 6 year-old childrenPages 141-152
Problem solving strategies include high-level thinking skills like mental visualization , abstraction, perception and understanding, manipulation, reasoning and analysis. In all of the problem solving models the components of realizing the problem, analizing the problem and representing solution are considered as major components. Whenever people have problem in one or more stages, they may not be able to solve the problem. In problem solving process, children learn to interact with their problems in a way that they don’t feel anxiety and have appropriate reaction with probable defeats. Attending the different aspects of problem solving skill, valid and reliable assessment of this construct seems to be essential. The purpose of this study is to adapt a valid and reliable scale to assess pre-school childrens’ interpersonal problem solving skills. It is a descriptive-analytic study. Statistical population contains all the preschool children of the 6th zone of Tehran in 2015. Sample contains 271, 4 to 6 year-old children. Single-linkage clustering method was used. Criterion validity was analyzed through teachers reports and construct validity was analyzed by the relation of test scores. The Findings illustrate that the present scale has appropriate psychometric properties. Findings contain two main parts, including the validity and reliability of the test. Test-retest reliability illustrates an acceptable correlation coefficient (.71 to .96 ). Descriminative validity is based on the differences between two groups of children with and without behavioral problems and comparing their profiles based on peer-related and mother-related scores. The average score of children without behavioral problem was higher than children with this problem.The comarison of the profiles of the children with and without behavioral problems through multivariate variance analysis shows a significant difference between them (p<.05). Total average of boys answers are more than girls. results indicate that children with behavioral problem choose more verbal and physical forceful solutions in solving their problems. The average of related solutions, categories, enumerations and unrelated solutions in children without behavioral problem in mother problems is more than children with behavioral problem while in repetition we didn’t find any significant difference.Children without behavioral problems offer more solutions and use more categories solving their problems with their mothers. Totally, girls have higher average score in non-forceful solutions and categories and lower average score in forceful and unrelated solutions.
Keywords: Interpersonal problem solving, Validity, reliability -
Pages 153-165
We livein the era that are seeing the growing use of social networks among family members especially youth. This study was conducted to investigate relationship between family function and use of social networks among high school students.The type of this study was correlational and conducted in 2015-16. The study population included all high school students in the second period of Qazvin. 175 students were selected by multistage random cluster sampling method. The study devices included BFAS (Bergen Facebook Addiction Scale) and FAD (Family Assessment Device). Both descriptive and analytical Pierson and stepwise regression were used to analyze the data.Results of Pearson correlation coefficient showed that there is a significant positive relationship between dimensions of family function and social networks use. Meanwhile stepwise regression analysis showed that the roles and relationship variables predicted 1/43 percent of the variance related to the use of social networks.Family function provides the amount of social networks use and there is a positive relationship between the family function and the use of social networks in students.
Keywords: virtual social networks, family function, students -
Pages 167-178
This study aimed to investigate the impact of mental imagery combined with physical practice on acquisition and retention of boy students' three steps basketball skills. Using randomly multi stage cluster sampling method 40 boy students from junior high school in Borojen selected and located in experimental and control groups. The subjects in Experimental group first imagined three steps basketball skills in his mind, and then a practical illustration practiced. The control group subjects only physical skills practiced. The practical sessions contained 3 hours in a week for 8-weeks. Research Instrument included the revised version of Hall and Martin's (1997) imagery motion questionnaire. Using analysis of variance with repeated measures and covariance analysis, data were analyzed. . Results indicated that combined method was effective than only physical exercise practices. According to the results, the physical education professionals recommend for enhancing the performance of athletes in different sports uses the method that does not need any expenses and possibilities.
Keywords: mental imagery, learning, retention, motor skills, boy students -
Pages 201-219
The aim of this study was to empirically investigate the effect of death-awareness on state mindfulness and state integrative self-knowledge. For existentialists, confrontation with the fact of one’s personal death and tolerance of its inevitable anxiety is the most fundamental conflict of human beings. If such confrontation occurs, it leads to enhancement of one’s self-awareness. Empirical testing of this existential assumption in a sample of multiple sclerosis patients as well as a sample of non-patients was the target of the study. Being plagued by such a disabling chronic disease was considered to be a boundary situation in which people are prone to existential suffering and probably better candidates for existential interventions. In this pseudo-experimental study, 32 female patients with MS and 34 female non-patients were chosen by accessibility method of sampling and were assigned to four groups: patient experimental group, patient control group, non-patient experimental group, and non-patient control group. Then in the experimental groups, an intervention supposed to induce death-awareness in participants was held in contrast to control groups whose intervention was not related to death. State mindfulness and state integrative self-knowledge were measured before and after intervention by State Mindfulness Scale (Brown & Ryan) and State Integrative Self-knowledge Scale (Ghorbani) respectively. The results of multivariate analysis of co-variance (MANCOVA) showed no significant difference between the groups. These findings may challenge terror management theory (TMT). Explanatory hypotheses and their theoretical implications are discussed.
Keywords: death-awareness, terror management theory (TMT), Mindfulness, Integrative Self-Knowledge, multiple sclerosis (MS) -
Pages 221-234
Representation of God in individuals is based on their experience and feeling with deity and is acquired during individual’s encounter with sacred- relate objects; this construct has been investigated in the field of religion and spirituality. The aim of the current study was to prediction of behavioral symptoms from representation of God in Tehran Medical Sciences University. To accomplish the stated goal 195 students were selected by means of proportional sampling procedure. The Image of God Inventory (Lawrence, 1997) and Symptom Checklist90-R (Deragotis et al.,1973) were administered on them. Analysis of data using a multiple regression analysis revealed that the magnitude of behavioral symptoms can be predicted from the quality of student's representation of God. Moreover, data revealed that students who had a positive and accepting representation of God were lower in behavioral symptoms. Theroretical implications of the findings in treatment of mental disorders are reported in the paper.
Keywords: Representation of God, Behavioral Symptoms, Medical Sciences University Student -
Pages 235-249
This study was conducted to examine the relationship between self-efficacy and resilience with quality of life in mothers of mentally retarded children. The study was correlational. The sample consisted of 338 mothers that were selected randomly using cluster sampling method and Cochran formula. In this study, correlation and regression methods were used. Efficacy scale Chsny et al. (2006), Resiliency Klahnn (1996), and the World Health Organization Quality of Life (1998), were used. The results showed that there is a significant and direct correlation between the efficacy variable and quality of life and its components except environmental health factor. Also, there is a direct and significant correlation between resilience and quality of life and its components except environmental health factor. The results of regression study showed that self-efficacy and resilience significantly predicted quality of life. The obtained results showed that quality of life has direct relationship with self-efficacy and resiliency and these variables could have a great impact on quality of life of mothers.
Keywords: Self-Efficacy, resilience, quality of life, mothers of mentally retarded children