فهرست مطالب

مجله ره آورد سلامت
سال چهارم شماره 1 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/11/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سیروان زارعی*، امیر زارعی، جهانگیر عابدی کوپائی، ایوب محمودی، صادق ابراهیمی، صادق طالبی، وحید مرادی صفحات 1-8
    سابقه و هدف

    هر بیمار دارای نارسایی کلیوی در هر مرحله دیالیز با حجم زیادی آب روبرو است که مستقیما با خون بیمار در تماس است. وجود هر نوع آلودگی شیمیایی و میکروبی در آب مورداستفاده در دستگاه های همودیالیز می تواند برای این بیماران بسیار خطرناک است. هدف این مطالعه تعیین کارایی سیستم های اسمز معکوس در بهبود کیفیت آب مورداستفاده در تهیه مایع دیالیز است.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر مطالعه مقطعی - توصیفی که به منظور بررسی شاخص های میکروبی و شیمیایی مرکز دیالیز بیمارستان شهید بهشتی قروه و در سه نوبت و در پایان هر فصل سال 1396 بر روی 18 نمونه شامل آب خروجی از دستگاه اسمز معکوس و منبع ذخیره انجام شد. روش انجام آزمایشات برگرفته از کتاب روش های استاندارد بوده و از آزمون تی مستقل جهت تجزیه وتحلیل در نرم افزار SPSS نسخه 20 مورد آنالیز قرار گرفتند.

    یافته ها

    سیستم اسمز معکوس به طور معنی داری میزان سدیم، منیزیم، کلسیم، نیترات و سولفات آب خروجی از اسمز معکوس را کاهش داد. میانگین پارامترهای شیمیایی به طور معنی داری کمتر از حد استاندارد برآورد گردید. نتایج آزمون در بررسی کارایی اسمز معکوس نشان داد که اختلاف معنی داری بین کیفیت آب، پیش و پس از سیستم تصفیه در بیمارستان وجود دارد.

    نتیجه گیری

    میانگین تمامی ترکیبات اندازه گیری شده در دو آزمایشگاه داخل و خارج استان جهت ارزیابی شاخص های میکروبیولوژی و شیمیایی کمتر از حد استاندارد بوده است این مرکز دارای آلودگی میکروبی و شیمیایی نبوده و حد استاندارد AAMI رادار است.

    کلیدواژگان: شاخص های میکروبی، شاخص های شیمیایی، مراکز همودیالیز، استاندارد AAMI، بیمارستان شهید بهشتی قروه
  • آرام تیرگر*، زهرا اقالری صفحات 9-17
    زمینه و هدف

    فعالیت در راستای تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی از سوی دانشجویان که از گروه های تاثیرگذار کشور هستند منجر به پیشرفت جامعه در زمینه های گوناگون اجتماعی- اقتصادی خواهد شد. لذا پژوهش حاضر با هدف، بررسی میزان آگاهی و عملکرد دانشجویان در ارتباط با اقتصاد مقاومتی انجام پذیرفت.

    روش کار

    پژوهش توصیفی حاضر، در پنج مقطع متوالی از سال 1392 تا 1395 میان 691 نفر از دانشجویان دانشکده های پزشکی، دندانپزشکی و پیراپزشکی انجام پذیرفت. نمونه ها بصورت آسان وارد مطالعه شدند. ابزار جمع آوری داده ها، فرمی محقق ساخته و مورد استفاده در مطالعات گذشته شامل دو بخش مشخصات فردی و سوالاتی پیرامون اقتصاد مقاومتی بود. جهت پردازش داده ها از شاخص های آمار توصیفی استفاده شد.

    یافته ها

    میزان آگاهی دانشجویان از موضوع اقتصاد مقاومتی در گذر زمان از 4/42درصد در نیمسال دوم 1392 به میزان 4/93 درصد در نیمسال اول 1395 افزایش یافت. بر خلاف روند تغییرات آگاهی،بررسی عملکرد دانشجویان در خصوص اقتصاد مقاومتی نشان داد که عملکرد آنها در گذر زمان با نوساناتی همراه بود اما از تغییر قابل ملاحظه ای برخوردار نبود. سوال از دانشجویان در خصوص فرد مسئول در قبال موضوع اقتصاد مقاومتی نشان داد اکثر آنان مسئولیت را متعلق به مردم و مسولان دولتی می دانستند.

    نتیجه گیری

    گر چه نتایج گویای بهبود میزان آگاهی دانشجویان در خصوص اقتصاد مقاومتی است اما وضعیت عملکرد آنها رضایتبخش نیست. بنابراین ضروری است دانشگاه ها برنامه های مشخصی را جهت مشارکت بیشتر و بهبود عملکرد دانشجویان در موضوعات ملی و اجتماعی بکار بندند.

    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، دانشجویان، علوم پزشکی، آگاهی، عملکرد
  • هومن بهمن پور*، ژانت فرساد صفحات 18-30
    زمینه و هدف

    پسماندهای الکترونیکی و الکتریکی انواعی از پسماندهای ویژه می باشند که قطعات اصلی آن ها شامل خازن، ترانزیستور، آی.سی، مدارات الکترونیکی، قطعات کاتدی و آندی بوده و دارای خاصیت سمیت، بیماری زایی و پایایی در محیط پیرامون و حتی در پیکره جانداران، خورندگی تاسیسات و تجهیزات و مشابه آن می باشند. بر این اساس، هدف از این تحقیق بررسی و شناسایی عوامل موثر در آزادسازی این فلزات و اختصاصا عنصر تالیوم در محیط پیرامون می باشد.

    روش کار

    جهت بررسی این موضوع تاثیر عوامل مختلف مانند دما، pH، ترکیبات هامیک و زمان بر روی آزادسازی عنصر تالیوم از اینگونه پسماندها به محیط های آبی و خاکی مورد مطالعه قرار گرفته است. بدین منظور قطعات انتخابی آنالیز گردیده و مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج بیانگر آن بوده است که در محیط آبی، میزان نفوذ تالیوم در pH بسیار اسیدی و بسیار قلیایی افزایش می یابد. همچنین؛ در محیط آبی، افزایش دما سبب افزایش میزان نفوذ عنصر تالیوم در محیط می گردد و اثر پارامتر زمان تماس نیز متناسب با تغییرات pH متغیر می باشد.

    نتیجه گیری

    در محیط خاکی، افزایش رطوبت، سبب افزایش آزادسازی عنصر تالیوم در محیط می گردد.
     

    کلیدواژگان: پسماند الکترونیکی، فلزات سنگین، تالیوم، ترکیبات هامیک، pH، محیط آبی
  • مرادعلی زارعی پور، منیره رضایی مرادعلی، سعیده صادقی، محمدسعید جدگال* صفحات 31-38
    زمینه و هدف

    تعداد مبتلایان به سرطان پوست در سطح جهانی و به ویژه در ایران رو به افرایش است با این وجود این نوع سرطان به میزان بسیار زیادی از طریق رفتارهای حفاظتی قابل پیشگیری است. هدف از این مطالعه تاثیر  آموزش شیوه زندگی درارتقاء رفتارهای پیشگیری از سرطان پوست در دانشجویان مامایی شهر ارومیه بود.

    روش کار

    در این مطالعه نیمه تجربی 100 دانشجوی مامایی، 50 نفر گروه مداخله  و 50 نفر گروه کنترل  وارد مطالعه شدند نمونه پژوهش با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی اخذ گردید. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخت بود. مداخله آموزشی طی سه جلسه 45 دقیقه ای انجام شد. اطلاعات از طریق پرسشنامه های استاندارد طی مصاحبه مستقیم قبل از مداخله آموزشی و سه ماه بعد از آن، جمع آوری گردید. داده ها با استفاده از آزمون های تی مستقل، تی زوجی  مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد میانگین نمرات آگاهی  و نگرش در گروه مداخله در مقایسه با گروه کنترل بعد از مداخله  افزایش یافت. و اختلاف معنی دار بود ولی در گروه کنترل اختلاف معنی داری مشاهده نگردید. همچنین میانگین نمرات رفتار پیشگیری از سرطان پوست در گروه مداخله به طور معنی داری در مقایسه باگروه کنترل افزایش یافت.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که جهت ترویج رفتارهای پیشگیری از سرطان پوست، آموزش منظم و برنامه ریزی شده می تواند کارساز باشد.

    کلیدواژگان: سرطان پوست، رفتار، پیشگیری، دانشجو
  • رحمن پناهی*، کیهان جوانمردی، علی رمضانخانی، فرشته عثمانی، علی احمدی، رضا کوهی، شمس الدین نیکنامی صفحات 39-47
    زمینه و هدف

    نظر به پیشنهاد محققان جهت به کارگیری الگوی اعتقاد بهداشتی در پیشگیری از مصرف سیگار، افزایش مصرف سیگار در دانشجویان و نقش نگرش در پیشگیری از مصرف سیگار، این مطالعه با هدف تعیین تاثیر مداخله آموزشی مبتنی بر الگوی اعتقاد بهداشتی بر نگرش دانشجویان در پیشگیری از مصرف سیگار اجرا شد.   

    روش کار

    این مطالعه مداخله ای از نوع نیمه تجربی در میان 130 نفر از دانشجویان خوابگاهی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران (65 نفر در هر یک از دو گروه مداخله و کنترل) در سال 1395 انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات، شامل پرسشنامه های ویژگی های جمعیتی و زمینه ای و پرسشنامه روا و پایای موجود براساس الگوی اعتقاد بهداشتی درباره مضرات مصرف سیگار بود که در دو مرحله قبل و سه ماه پس از مداخله تکمیل گردید. پیام های آموزشی با استفاده از نرم افزار تلگرام و طی 6 نوبت به دانشجویان گروه مداخله ارسال گردید. داده های گردآوری شده با استفاده از آزمون های متناسب و نرم افزار SPSS نسخه 18 تحلیل شدند.

    یافته ها

    قبل از مداخله، بین متغیرهای جمعیتی و زمینه ای و میانگین نمرات تمامی سازه های الگوی اعتقاد بهداشتی در بین دو گروه تفاوت معنادار وجود نداشت (05/0P>). سه ماه پس از مداخله، مقایسه دو گروه نشان داد که میانگین نمرات تمامی سازه ها در گروه مداخله به طور معناداری نسبت به گروه کنترل، تغییر داشت (05/0P<).     

    نتیجه گیری

    نظر به موثربودن آموزش از طریق نرم افزار تلگرام و براساس الگوی اعتقاد بهداشتی بر نگرش دانشجویان در پیشگیری از مصرف سیگار، پیشنهاد می شود پژوهش هایی در مورد تاثیر استفاده از تلگرام در سایر مشکلات سلامتی دانشجویان انجام گیرد.

    کلیدواژگان: مداخله آموزشی، الگوی اعتقاد بهداشتی، مصرف سیگار، دانشجویان
  • رحمن پناهی، هایده قجری، پروانه تیموری، مسعود مرادی، ناصح قادری*، امید زارعی ورو، فرید شریفی، علیرضا دانشور صفحات 48-57
    مقدمه

    آلودگی به شپش به عنوان یک مسئله اجتماعی از جمله معضلات بهداشتی شایع در دانش آموزان است. لذا این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آموزش براساس مدل اعتقاد بهداشتی بر رفتارهای پیشگیرانه از آلودگی به شپش سر در دانش آموزان انجام شد.

    روش کار

    این پژوهش یک مطالعه مداخله ای از نوع نیمه تجربی بود. جامعه مورد بررسی 138 نفر از دانش آموزان (69 نفر در هر یک از دو گروه مداخله و کنترل) دختر پایه ششم مقطع متوسطه اول شهر مریوان در سال 1396 بودند که به روش نمونه گیری خوشه ای دو مرحله ای انتخاب شدند. مداخله آموزشی در 5 جلسه، ارائه شد. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه مشخصات جمعیتی و زمینه ای و پرسشنامه محقق ساخته مبتنی بر سازه های مدل اعتقاد بهداشتی و آگاهی و رفتار پیشگیرانه از پدیکولوزیس بود که در دو مرحله قبل و دو ماه پس از مداخله تکمیل شد. داده های گردآوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 و آزمون های متناسب تحلیل شدند.

    یافته ها

    قبل از مداخله، بین متغیرهای جمعیتی و زمینه ای در بین دو گروه تفاوت معنادار وجود نداشت (05/0P>). دو ماه بعد از مداخله در میانگین نمرات متغیر آگاهی و سازه های حساسیت و موانع درک شده در گروه مداخله تفاوت معنادار مشاهده گردید (05/0P<)، اما در سازه های دیگر مدل اعتقاد بهداشتی و همچنین رفتار، قبل و بعد از مداخله، تفاوت معنادار یافت نشد (05/0P>).

    نتیجه گیری

    علیرغم افزایش معنادار آگاهی و سازه های حساسیت و موانع درک شده، مداخله آموزشی بر اتخاذ رفتارهای پیشگیرانه از پدیکلوزیس تاثیر معنادار نداشت.

    کلیدواژگان: پدیکولوزیس، مدل اعتقاد بهداشتی، آموزش، دانش آموزان، مریوان
|
  • Sirvan Zareei*, Amir Zareei, Jahangir Abedi Koupai, Ayub Mahmodi, Sadegh Ebrahimi, Sadegh Talebi, Vahid Moradi Pages 1-8
    Background and Objectives

    Each patient has renal failure in any dialysis with high water volume, which is in direct contact with the patient's blood. The presence of any chemical and microbial contamination in water used in homodynamic devices can be very dangerous for these patients. The purpose of this study was to determine the efficiency of reverse osmosis open systems in improving the water quality used in the preparation of liquid dialysis.

    Methods

    In this cross-sectional study, a descriptive study was carried out to evaluate the microbial and chemical parameters of the dialysis center of Shahid Beheshti Hospital Qorveh and three times at the end of each season in 1396 on 18 samples including reverse osmosis and the resource is done. The method of conducting the tests from standard book and independent t-test was analyzed for data analysis in SPSS version 20 software.

    Results

    Reverse osmosis system significantly reduced the amount of sodium, magnesium, calcium, nitrate and sulfate. The average of chemical parameters is significantly less than the standard limit. The results of the test for reverse osmosis efficiency showed that there is a significant difference in water quality before and after the purification system in the hospital...

    Conclusion

    The average of all compounds measured in two laboratories inside and outside of the province was lower than the standard for evaluation of microbiological and chemical indices. It does not have microbial and non-clinical chemical and is a standard AAMI radar standard.

    Keywords: Microbial Indices, Chemical Indicators, Hemodialysis Centers, AAMI Standard, Shahid Beheshti Hospital Qorveh
  • Aram Tirgar*, Zahra Aghalari Pages 9-17
    Background and Objectives

     Activities aimed at achieving the goals of the resistive economy by students who are influential groups of the country will lead to the development of society in various aspects such as socio-economic, cultural and even religious. The purpose of this study was to evaluate students' knowledge and practice in relation to resistive economics.

    Materials and Methods

    This descriptive study conducted among 691 students of medical, dentistry and paramedical schools in five consecutive periods from 2013 to 2016. Samples were collected in simple method. The data were collected by a researcher-made form, comprised of two sections of personal data and questions about resistive economics. Data processing was performed using descriptive statistics.

    Results

    Students' awareness of resistive economy over time increased from 42.4% in the second half of 2013 to 93.4% in the first half of the 2016. Students' performance on the resistive economy showed that their performance fluctuated over time, but changed over the course of 5 consecutive periods from 8.8 to 8.4%. The question about the person responsible for the issue of resistive economy indicated that most students considered the responsibility of the people and governmental authorities.

    Conclusion

    Although the results indicate an improvement in students' awareness and about resistive economy, their performance status does not seem satisfactory. Therefore, it is imperative that universities apply specific programs for greater participation and improvement of students' performance in national and social issues.

    Keywords: Resistive economy, University students, Medical Sciences, Knowledge, Practice
  • Hooman Bahmanpour*, Janet Farsad Pages 18-30
    Background

    The electronic and electrical wastes are special types of wastes, the main components of which include capacitors, transistors, ICSI, electronic circuits, cathode and anode components, and have toxicity, pathogenicity and stability in the environment and even in the body of organisms. , Corrosive installations and equipment, and the like. Accordingly, the purpose of this study is to investigate and identify the factors affecting the release of these metals and especially the thallium element in the surrounding environment.

    Methods

    In order to study the effect of different factors such as temperature, pH, hamic acid and time on the release of thallium from such waste to aquatic and terrestrial environments has been studied. For this purpose, the selected parts were analyzed and examined.

    Results

    The results indicated that in the aqueous medium, the amount of thallium penetration increased at a very acidic and very alkaline pH. Also, in an aqueous medium, the temperature increase increases the penetration of the thallium element in the environment, and the effect of the contact time parameter is also proportional to the pH variation.

    Conclusion

    Increasing of moisture in the soil enhances the release of thallium in the environment.

    Keywords: Electronic waste, Heavy metals, Thallium, Hamic compounds, pH, Aquatic environment
  • Moradali Zareipour, Monireh Rezaie Moradali, Saeedeh Sadeghi, Mohammad Saeed Jadgal* Pages 31-38
    Background & Objective

    The prevalence of skin cancer is increasing all over the world, especially in Iran; however, this cancer is preventable by several protective measures like lifestyle changes. This study aimed to investigate the effect of lifestyle education on preventing skin cancer behaviors in Urmia midwifery students.

    Materials and Methods

    In this quasi-experimental study, 100 midwifery students (50 in the intervention group and 50 in the control group) were enrolled. The research sample was selected using stratified ran-dom sampling method. The data gathering tool was a researcher-made questionnaire. Educational inter-vention was administered in three 45 min sessions. The study data were collected through direct inter-views once before and then three months after the intervention. The obtained data were analyzed by the Independent t-test and paired t-test.

    Results

    The mean scores of knowledge and attitude in the intervention group increased compared to those in the control group after the intervention. Also, some difference, but not significant was observed in the control group. Finally, the mean scores of skin cancer prevention behavior in the intervention group signifi-cantly increased compared to the control group.

    Conclusion

    Regular and planned education can be effective in promoting skin cancer prevention behaviors.

    Keywords: Skin cancer, Behavior, Prevention, Student
  • Rahman Panahi*, Kayhan Javanmardi, Ali Ramezankhani, Fereshteh Osmani, Ali Ahmadi, Reza Koohi, Shamsaddin Niknami Pages 39-47
    Background and Objectives

    According to the researchers' recommendations for applying the Health Belief Model (HBM) in smoking prevention, increasing smoking among students and the role of attitude in smoking prevention, this study was implemented aimed to determine the effect of educational intervention based on HBM on University students' attitude towards smoking prevention.

    Materials and Methods

    This was a quasi-experimental interventional study that was conducted in 2016 and among 130 dormitory students of Shahid Beheshti University of Medical Sciences in Tehran (65 in each intervention and control group). Data gathering tool was demographic and background characteristics questionnaire and a valid and reliable questionnaire based on HBM about smoking disadvantage that was completed in two stages before and three months after the intervention. Educational intervention was performed using telegram application and educational messages were sent to the students of the intervention group in 6 sessions. The collected data were analyzed using proportional tests and SPSS software version 18.  

    Results

    Before the intervention, there was no significant difference between demographic and background variables, and mean scores of all the constructs of HBM in both groups (P>0.05). Three months after intervention, comparing two groups showed that the mean scores of all the constructs have changed significantly in intervention group compared to control group (P<0.05). 

    Conclusion

    Considering the effectiveness of intervention through telegram application and based on HBM on university students' attitudes toward smoking prevention, it is suggested that research be conducted on the effects of telegram usage on other health problems of university students.

    Keywords: Educational intervention, Health Belief Model, Smoking, University Students
  • Rahman Panahi, Hayde Ghajari, Parvaneh Teymouri, Masoud Moradi, Naseh Ghaderi*, Omid Zarei Vero, Farid Sharifi, Alireza Daneshvar Pages 48-57
    Background and Objectives

    Lice infection as a social issue is one of the common health problems among students. Therefore, the aim of this study was to determine the effect of education based on Health Belief Model (HBM) on preventive behaviors of head lice infestation in students.

    Materials and Methods

    This was a semi-experimental interventional study. The study population consisted of 138 students (69 in each intervention and control group) in the sixth grade of primary school in Marivan city in 2017, that were selected by two-stage cluster sampling. Educational intervention was presented at 5 sessions. The data gathering tool was a demographic and Background questionnaire and a researcher-made questionnaire based on HBM and knowledge and Preventive behavior of Pediculosis, which completed in two stages before and two months after the intervention. The collected data were analyzed using SPSS software version 16 and proportional tests.

    Results

    There was no significant difference between demographic and Background variables between the two groups before intervention (P>0.05). Two months after the intervention, there was a significant difference between the mean scores of the knowledge and the perceived susceptibility and perceived barriers in the intervention group (P<0.05), but in other constructs of the HBM, as well as behavior, were not significantly different, before and after the intervention (P>0.05).

    Conclusion

    Despite the significant increase in knowledge and Perceived susceptibility and perceived barriers structures, the educational intervention did not have a significant effect on the adoption of preventive behaviors of head lice infestation.

    Keywords: Pediculosis, Health Belief Model, Education, Students, Marivan