فهرست مطالب

فصلنامه پرستاری سالمندان
سال پنجم شماره 1 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رضا کریمی جوهنی*، سحر حسین زاده، رسول سکاکی صفحات 9-17
    مقدمه وهدف

    تقریبا در تمام کشورها، عمده ترین بخش نیروی انسانی نظام بهداشتی را پرستاران تشکیل می دهند.کمبود پرستار و مشغله کاری زیاد و خروج بالای پرستاران از این حرفه ، یک معضل جهانی می باشد. عدم رضایت شغلی یکی از عوامل موثر در ترک حرفه پرستاری است. این پژوهش با هدف تعیین میزان رضایت شغلی پرستاران و عوامل موثربر آن انجام گرفته است .

    مواد و روش ها

    این پژوهش مقطعی در بهار 1398 در شهرستان سراب انجام گردید.100 نفر از پرستاران شاغل در بخش های مختلف بیمارستان آموزشی درمانی امام خمینی سراب به صورت تصادفی انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند.به منظور جمع آوری اطلاعات لازم ،از پرسش نامه استاندارد تحقیقاتی استفاده گردید. از نرم افزار  SPSS   نسخه 24 برای تجزیه تحلیل داده ها استفاده شد .

    یافته ها

    پرستاران مزایای جانبی کم  (27/4) ، دریافت پاداش کم (25/4) ، حقوق کم و نحوه پرداخت آن (24/4) ، حجم کاری زیاد (20/4) و قدردانی نکردن مسئولان از پرستاران (36/3)  را به عنوان مهمترین عوامل در رضایت شغلی اعلام کردند. میزان رضایت مندی از شغل درحد متوسط بود و بیشترین رضایتمندی از ارتباط با همکاران و داشتن رابطه دوستی بین همکاران اعلام گردید .

    نتیجه گیری

    پرداختن به حل مسائل مربوط به رضایت شغلی از اهمیت بالایی جهت ارتقا کارآیی سازمان برخوردار می باشد و لازم است که در این رابطه برنامه ریزی هایی در جهت بهبود رضایت شغلی آنها تدوین نمایند .

    کلیدواژگان: رضایت شغلی، عوامل موثر، پرستاران
  • سلمان لطفی*، زهرا عزیزی گرمه خانی صفحات 18-27
    مقدمه و هدف

    با توجه به گسترش روزافزون جمعت سالمندان و اهمیت حفظ تعادل در سالمندان به عنوان یکی از فاکتورهای پیشگیری از سقوط و افتادن در سالمندان در این پژوهش به بررسی تاثیر تمرینات ثبات دهنده مرکزی بر تعادل در سالمندان پرداخته شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر یک پژوهش  نیمه تجربی و کاربردی بوده با طرح پیش آزمون ،پس آزمون انجام گرفت. 80  مرد سالمند که پس از انجام تست تعادلی برگ به دو گروه با خطر زمین خوردن بالا و خطر زمین خوردن کم تقسیم شدند و سپس هر دو گروه به صورت تصادفی به دو گروه کنترل و تجربی تقسیم شدند تمرینات ثبات دهنده مرکزی را به مدت شش هفته انجام دادند و پس از شش هفته آزمون برگ دوباره از آنها گرفته شد.

    یافته ها

    شش هفته تمرینات ثبات دهنده مرکزی باعث افزایش معنی دار نمرات آزمون برگ در گروه تمرینی سالمندان با خطر زمین خوردن کم (33/56) نسبت به گروه کنترل (80/53) ، 006/0 p= و همچنین گروه تمرینی سالمندان با خطر زمین خوردن زیاد (20/39) نسبت به گروه کنترل (22/35) ، 002/0 p= و همچنین نسبت به نمرات پیش آزمون در هر دو گروه تمرینی شد.

    بحث و نتیجه گیری 

    تمرینات ثبات دهنده مرکزی با بهبود تعادل در سالمندان می تواند مانع سقوط و افتادن سالمندان شود که باعث بالا رفتن کیفیت زندگی سالمندان می شود.

    کلیدواژگان: تمرینات ثبات دهنده مرکزی، آزمون تعادلی برگ، سالمندی
  • نسرین علایی*، مجیده هروی کریموی، فرید زایری، معصومه شهرستانکی صفحات 28-40
    زمینه و هدف

    مراقبین خانوادگی از اولین و مهمترین اعضای درگیر در امر پی گیری درمان و مراقبت از سالمندان به شمار می روند. توجه و بررسی بارمراقبتی مراقبین خانوادگی یکی از عوامل موثر، جهت افزایش کیفیت مراقبت از سالمندان است. لذا این مطالعه با هدف تعیین بارمراقبتی مراقبین خانوادگی سالمندان مبتلا به بیماری های مزمن شهر تهران انجام شد.

    مواد و روش ها

     این پژوهش یک مطالعه توصیفی مقطعی است که در سال 1398 بر روی 110 نفر از مراقبین خانوادگی و اصلی بیماران سالمند مبتلا به بیماری های مزمن بستری در مراکز درمانی دانشگاه های علوم پزشکی شهر تهران انجام شد. نمونه های پژوهش بصورت غیر تصادفی و در دسترس ، بر اساس معیار ورود به مطالعه انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه های مشخصات جمعیت شناختی، فعالیت های روزانه زندگی سالمندان و بارمراقبتی (Zarit) گردآوری و با استفاده از آمارهای توصیفی و آزمون های استنباطی بوسیله نرم افزار22 SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت.

    یافته ها

     از110نفر سالمند تحت مراقبت، 47 نفر (7/42%) مرد و 63 نفر (3/57%) زن با میانگین سنی (23/9±37/77) بودند. 61 نفر (5/55%) از سالمندان در انجام فعالیت های روزانه زندگی نیازمند کمک و 49نفر (5/45%) دیگر وابسته بودند. از110نفر مراقبین خانوادگی، 83نفر (5/75%) زن و 27نفر (5/24%) مرد با میانگین سنی و انحراف معیار (71/10±03/47) بودند. حداکثر نمره بارمراقبتی مراقبین 78 و حداقل 10 با میانگین و انحراف معیار (82/16±27/40) که نشان دهنده بارمراقبتی متوسط تا شدید بود. بیشترین میانگین بارمراقبتی در زیر مقیاس فردی (17) و کمترین در زیر مقیاس اقتصادی (89/3) به دست آمد. بین بارمراقبتی و نوع رابطه با سالمند، وضعیت درآمد مراقبین، متوسط ساعت مراقبت در هفته و تعداد افراد کمکی در امر مراقبت، تفاوت معنادار آماری وجود داشت (05/0p<).

    بحث و نتیجه گیری

    بالا بودن میانگین بارمراقبتی در زیر مقیاس فردی، بیانگر عدم بینش و آگاهی مراقبین از چگونگی مراقبت از بیمار است. افزایش دانش و آگاهی مراقبین با آموزش های بالینی در مراکز درمانی در خصوص بیماری و روند درمان و چگونگی مراقبت و افزایش حمایت های اجتماعی می توان بارمراقبتی مراقبین را کاهش داد.

    کلیدواژگان: سالمند، بیماری های مزمن، بارمراقبتی، مراقبین خانوادگی
  • حسن امیری* صفحات 41-51
    مقدمه و هدف

    این مطالعه به بررسی نقش پنج عامل بزرگ شخصیت در پیش بینی اضطراب مرگ و افسردگی گروه های مختلف سنی سالمندان در شهر کرمانشاه می پردازد.دست آوردهای این مطالعه می تواند با تعیین تفاوت ها و اولویت های مراقبتی درگروه های سنی سالمندان به سیاست گذاری های بهداشتی مورد نیاز آنان کمک کند.

    موارد و روش ها

    این مطالعه از نوع توصیفی تحلیلی است که به روش نمونه گیری در دسترس در سال 1397 بر روی 202 سالمند 60 ساله و بالاتر، ساکن شهر کرمانشاه انجام شد. ابزارهای جمع آوری داده ها پرسشنامه در چهار قسمت اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه پنج عامل بزرگ شخصیت کاستا و مک کری،پرسشنامه اضطراب مرگ تمپلر و پرسشنامه افسردگی بک بوده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 21 و آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون و ضریب تعیین و میزان T استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که پنج عامل بزگ شخصیت رابطه معنی داری با اضطراب مرگ و افسردگی را در سالمندان دارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به ویژگی های شخصیتی در سالمندان ، با وجدان بودن و وظیف شناسی در اضطراب مرگ و افسردگی در آنها رابطه دارد.لذا می توان این چنین برداشت کرد که افرادی که مراحل مختلف زندگی را با هدفمندی و یافتن معنایی غایی پشت سر گذاشته اند، حقیقت مرگ را می پذیرند. و کسانی که به زندگی عشق می ورزند و هدفی در زندگی دارند و فلسفه شخصی پیشرفته ای در رابطه با موضوع زندگی و مرگ دارند در مقایسه با آنان که به طور سطحی زندگی می کنند، از مرگ کمتر می ترسند و افسرگی کمتر ی در آنان مشاهده می شود.

    کلیدواژگان: پنج عامل بزرگ شخصیت، اضطراب مرگ، افسردگی، سالمندان
  • زهرا خلیلی، اعظم سلامی زاده* صفحات 52-62
    مقدمه و هدف

    سالمندی با تغییرات عمده در الگو و کیفیت خواب همراه است و عوامل زیادی بر روی کیفیت خواب سالمندان بستری تاثیر می گذارد. مطالعه حاضر با هدف بررسی کیفیت خواب و عوامل مرتبط آن در سالمندان بستری در مرکز درمانی بیمارستان شهدای خلیج فارس بوشهر انجام شد

    مواد و روش کار

    مطالعه مقطعی حاضر به صورت توصیفی در سال 1396 انجام شد. جامعه پزوهش 326 نفر از سالمندان بستری در مرکز درمانی بیمارستان شهدای خلیج فارس بوشهر بودند. ابزار جمع آوری نمونه  پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی و ایندکس کیفیت خواب پیتزبورگ بود. اطلاعات با نرم افزار  SPSSنسخه 22تجزیه تحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین سنی سالمندان شرکت کننده 58/8 ±60/69 سال بود. نمره کلی کیفیت خواب تمام شرکت کنندگان 27/4 ±79/6 بود. 3/50 درصد سالمندان دارای خواب مطلوب بوده اند و بین جنسیت افراد موردمطالعه و کیفیت خواب رابطه معنی داری وجود داشت (010/0=P) .بین کیفیت خواب و سن، تحصیلات وضعیت تاهل، شغل و وضعیت اقتصادی رابطه معنی داری وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    شناسایی عوامل موثر بر کیفیت خواب سالمندان بستری می تواند به اعضای تیم درمان در طراحی مداخلات مناسب بر اساس این عوامل در جهت بهبود کیفیت خواب کمک کند.

    کلیدواژگان: سالمندان، کیفیت خواب، بیمارستان
  • مهین علی نژاد، حسین مطلبی* صفحات 63-72
    مقدمه و هدف

    با افزایش امید به زندگی و بهبود مراقبت های بهداشتی درمانی، جمعیت سالمندان بطور روزافزون در حال افزایش است.  بیماری های شایع دوران سالمندی نیز، دارای عوارض متعدد جسمی و روانی برای فرد و خانواده است  که این بیماری ها  و اختلالات با رعایت سبک زندگی سالم قابل پیشگیری هستند. سبک زندگی، به دلیل پیشگیری از بیماری ها، ارتقای سطح کیفی زندگی و بهبود سلامت جسم و روان از اهمیت والایی برخوردار است. بر همین اساس، این مطالعه با هدف بررسی وضعیت سبک زندگی سالمندان شهر ارومیه انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه، یک مطالعه ی توصیفی- مقطعی بود که بر روی سالمندان شهر ارومیه انجام گرفت. روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای تصادفی بود که 460 سالمند شهر ارومیه مورد مطالعه قرار گرفتند. اطلاعات بر اساس پرسشنامه ی سنجش سبک زندگی سالم در سالمندان ایرانی جمع آوری گردید و به کمک روش های آمار توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون، Student's t-test  ،ANOVA مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    از مجموع 460 نفر شرکت کننده در مطالعه، 268 نفر (3/58) آنان را مردان تشکیل می دهند. میانگین سنی سالمندان مورد مطالعه  67/7±74/68 بود. میانگین کلی نمره ی سبک زندگی 53/10±44/146 و در مردان و زنان به ترتیب برابر 25/9±09/149 و 47/11±91/143  بود . همبستگی معنی دار بین شیوه زندگی با بیماری های مزمن، تحصیلات پایین و سالمندانی که تنها زندگی می کنند گزارش گردید.

    نتیجه گیری

    لازم است مداخلات مناسب به ویژه مداخلات آموزشی جهت بهبود شیوه های زندگی سالم در سالمندانی که تنها زندگی می کنند، دارای بیماری هستند، تحصیلات پایین دارند و سالمندانی که مسن تر هستند صورت بگیرد.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، سالمند، ارومیه، رفتارهای ارتقا دهنده
  • جمال بیگی* صفحات 73-90
    مقدمه و هدف

    سالمندی جمعیت در ایران با شیب تندی در حال وقوع است، لیکن هنوز برنامه ریزی و تمرکز کافی در این زمینه صورت نگرفته و ساماندهی امور سالمندان از پشتوانه قانونی کافی برخوردار نیست. تحلیل وضعیت فعلی و دورنمای آینده حاکی از وجود ناتوانی ها در حال حاضر و پیچیده تر شدن و گسترش یافتن چالش ها و مشکلات در آینده نه چندان دور است. لذا توجه جدی به این ناتوانی ها و حمایت از سالمندان، گرچه دیرهنگام بوده، ولی امری اجتناب ناپذیر است.
    هدف این مقاله، تبیین بزه دیدگی سالمندان به عنوان قشری ناتوان در قبال بزه دیدگی و شناسایی ناتوانایی ها و ضرورت های حمایت از آن ها در ایران است.

    مواد و روش ها

     در این تحقیق کیفی از روش تحلیل سند استفاده شده است. با اشاره به جایگاه سالمندان در آموزه های اسلامی و اخلاقی و هم چنین مقررات ایران، بایدونبایدهای فراروی بزه دیدگی سالمندان و خلاها و چالش های حمایت از این قشر ناتوان مورد تحلیل و بحث قرارگرفته است.

    یافته ها

    شناسایی و دستگیری ناقضان حقوق سالمندان و توجه به ناتوانی آن ها در فرایند تحقیقات مقدماتی و سایر مراحل دادرسی و به طورکلی حمایت از حقوق قانونی این قشر از بزه دیدگان ناتوان، به صورت حمایت های کیفری تجلی پیدا می کند. لیکن رعایت کرامت انسانی، توجه به نگرانی ها و آلام سالمندان و ابراز همدردی و همدلی با آن ها در مواقع بزه دیدگی ازجمله حمایت های فراکیفری بایسته ای است که در ایران با خلا و چالش جدی مواجه است.

    نتیجه گیری

    با تصویب قانون آئین دادرسی کیفری 1392 و الهام از رویکرد عدالت ترمیمی، هرچند قانون گذار ایران حقوق بزه دیده را مدنظر قرار داده است. لیکن در خصوص حمایت همه جانبه از بزه دیدگان ناتوان به خصوص سالمندان، از حیث مداخلات روان شناختی و پزشکی و سایر گونه های حمایتی فراکیفری، چالش ها و خلاهای تقنینی، قضایی و اجرایی زیادی وجود دارد.

    کلیدواژگان: سالمند، بزه دیده ناتوان، حمایت کیفری، حمایت فراکیفری
  • محیا شفایی، کاظم حسین زاده*، محمد حسین مافی، مریم مافی صفحات 91-100
    مقدمه و هدف

    در دوران سالمندی فعالیت های جسمانی کاهش می یابد و کاهش آن یک عامل خطر در بروز  بسیاری از بیماری های مرتبط با شیوه زندگی ناسالم می باشد. از این رو لازم  است که فعالیت بدنی یک بخش مهم در برنامه های مرتبط با  سلامت سالمندان است. مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان فعالیت بدنی و عوامل موثر بر آن درسالمندان شهر قزوین صورت گرفت.                                                                 

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی بود. تعداد 196 نفر از سالمندان با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی از خانه های سالمندان شهر قزوین وارد مطالعه شدند. ابزار پژوهش در این مطالعه پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی و پرسشنامه اندازه گیری سریع فعالیت بدنی (RAPA) بود. اطلاعا ت جمع آوری شده حاصل از پرسشنامه ها، با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی توسط نرم افزار Spss.24 تجزیه و تحلیل انجام گرفت.

    یافته ها

    میانگین سنی  سالمندان در این مطالعه 8±72  سال بود. 25/5 %  سالمندان زندگی بدون فعالیت داشتند و در این میان تنها10/2 % از سالمندان فعالیت مناسب داشتند. در این مطالعه میان سطح تحصیلات (05/0 >p)، عادت قبلی به فعالیت بدنی (05/0 >p)، وضعیت فعلی اشتغال (05/0 >p) انگیزه (05/0 >p) با فعالیت بدنی از نظر آماری ارتباط معناداری وجود داشت.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به پایین بودن سطح تحصیلات، وضعیت اشتغال، انگیزه و عادت به فعالیت بدنی بر سطح فعالیت بدنی سالمندان، مشاهده شده است که سطح فعالیت بدنی سالمندان در جمعیت شهری قزوین پایین و نامناسب است. بنابراین لازم است با در نظر گرفتن عوامل موثر بر فعالیت بدنی سالمندان درجهت ارتقای آن برنامه ریزی های لازم را انجام داد.

    کلیدواژگان: فعالیت بدنی، سالمندان، مراکز بهداشتی
|
  • Reza Karimi Johani*, Sahar Hosseinzade, Rasoul Sakkaki Pages 9-17
    Background and purpose

     almost all over the country, nurses make up the largest part of human resources in the health system. Lack of nurses, busy schedules and high rates of dropping out in this profession is a global problem. Lack of job satisfaction is an effective factor in dropping out of the nursing profession. This research is carried out by the intention of determining nurses' job satisfaction and effective factors.

    Materials and Methods

     This cross-sectional research is carried out in spring 1398 in Sarab city. 100 employed nurses in different sections of Imam Khomeini educational-medical hospital in Sarab were selected randomly and studied. Standard research questionnaires were used to gather necessary information. SPSS application version 24 was used for analyzing data.

    Findings

     Nurses mentioned low side benefits (4.27), getting law rewards (4.25), law salary and payment method (4.24), high workload (4.20) and officials not appreciating them (3.36) as the main factors in job satisfaction. Job satisfaction was moderate and the major satisfaction was because of communication with colleagues and having a friendly relationship with colleagues.

    Conclusion

     Addressing the problems related to job satisfaction is of high value to increase the efficiency of the organization and it is necessary to establish plans to improve their job satisfaction.

    Keywords: Job Satisfaction, Effective Factors, Nurses
  • Salman Lotfi*, Zahra Azizi Garme Khani Pages 18-27
    Purpose

    Considering the increasing spread of elderly people and the importance of maintaining balance in the elderly as one of the factors preventing aging problems, this study investigated the effect of central stabilization exercises on elderly people's balance.

    Methods

    30 elderly men with an average age of 63.66  who were divided into two groups with high risk of falling and falling into low risk groups after the berg  test. Then, both groups were randomly divided into experimental and control groups. Stability traning do for  for six weeks and after six weeks the berg test was retested. The results of pre-test and post test compared  by T-test.

    Results

    Six weeks of central stabilization training significantly increased leaf test scores in the Elderly group with low risk of falls (0.8) compared to the control group (4.1), p = 0.5 and the Elderly group. There was a significant decrease in the risk of falling (0.2%) compared to the control group (0.2%), p = 0.6 and also to the pretest scores in both groups.

    Discussion & Conclusion

    Central stabilization exercises can improve the quality of life in the elderly by improving balance in the elderly

    Keywords: Central stabilization traning, berg test, Aging, Falling
  • Nasrin Alaee*, Majideh Heravi Karimooi, Farid Zaeri, Masomeh Shahrestanaki Pages 28-40
    Background & Aim

    Family caregivers are one of the first and most important members involved in the pursuit of treatment and care for the elderly. Attention and care assessment of family caregivers is one of the effective factors in increasing the quality of care for the elderly. The aim of this study was to determine the caregiver burden of elderly caregivers with chronic illnesses in Tehran.

    Materials & Methods

    This descriptive cross-sectional study was performed on 110 primary caregivers of elderly patients with chronic diseases admitted in the medical centers of Tehran University of Medical Sciences. Research samples were selected randomly and available based on inclusion criteria. Data were collected using demographic questionnaires, daily living activities of the elderly and carer (Zarit) and analyzed by descriptive statistics and inferential tests by SPSS software.

    Results

    Out of 110 elderly people in care, 47 (42.7%) were male and 63 (57.3%) were female with mean age (77.37 ± 9.23). 61 (55.5%) of the elderly were in need of assistance in daily living activities and 49 (45.5%) were dependent. Out of 110 family caregivers, 83 (75.5%) were female and 27 (24.5%) were male with mean age and standard deviation (47.03 ± 10.71). The maximum carer burden score was 78 and at least 10 with mean and standard deviation (40.27 ± 16.82) indicating moderate to severe carer burden. The highest average burden was obtained on the individual scale (17) and the lowest on the economic scale (3.89). There was a significant difference between carer burden and type of relationship with the elderly, income status of caregivers, mean hours of care per week and number of assisted caregivers (p <0.05).

    Discussion & Conclusion

    The high mean of the burden on the subscale indicates the lack of insight and knowledge of caregivers about how to care for the patient. Increasing the knowledge and awareness of caregivers with clinical education in health centers about the disease and treatment process and how to care and increase social support can reduce the caregiver burden.

    Keywords: Elderly, Chronic Diseases, Caregiver, Family caregivers
  • Hasan Amiri* Pages 41-51
    Introduction and purpose

    The purpose of this study was to investigate the role of the five major factors in predicting the death and depression anxiety among different age groups of elderly people in Kermanshah. The findings of this study can be used to determine the differences and priorities of care in elderly age groups in policy making. Health care they need.

    Materials and Methods

    This descriptive-analytic study was performed on 202 elderly people aged 60 years and older who were resident in Kermanshah. Data collection tools were a questionnaire in four sections: demographic information, five major factors questionnaire for Costa and McCarey, Templer death anxiety inventory and Beck Depression Inventory. Data were analyzed by SPSS software version 21 and Pearson correlation coefficient and t-test.

    Results

    The results showed that there are significant relationships between the five factors of personality and death with depression in the elderly.

    Conclusion

    According to personality traits in the elderly, conscientiousness and conscientiousness are related to death anxiety and depression. Therefore, it can be concluded that people who have different stages of life with purposefulness and finding the final meaning behind They accept the truth of death. And those who love life and have a purpose in life and have a more advanced personal philosophy on the subject of life and death than those who live on the surface, are less afraid of death and fewer officers see in them.

    Keywords: Five Big Personality Characters, Death Anxiety, Depression, Elderly
  • Zahra Khalili, Azam Salamizadeh* Pages 52-62
    Introduction

    Aging is associated with major changes in the patterns and sleep quality and sleep quality on many factors affect elderly patients. The aim of this study was to Evaluation factors associated with sleep quality in the elderly Persian Gulf Martyrs hospital of Bushehr

    Methods

    This cross-sectional study was conducted descriptively in 2018. The study population included 326 elderly people admitted to the hospital of the Persian Gulf Hospital of Bushehr. Demographic questionnaire and Pittsburgh sleep quality index were used for collecting data. Data were analyzed by SPSS software version 22.

    Result

    The mean age of participants was 69/60 ± 8/58 years. The overall score of sleep quality for all participants was 6.79 ± 4.27. 50.3% of the elderly had a good sleep and there was a significant relationship between the sex of the subjects and the quality of sleep (P = 0. 010). There was no significant relationship between sleep quality and age, education, marital status, occupation and economic status.

    Conclusion

    Identifying the factors affecting the quality of sleep in elderly patients can help the treatment team members design appropriate interventions based on these factors to improve the quality of sleep.

    Keywords: Elderly, Sleep quality, Hospital
  • Mahin Alineghad, Hossein Matlabi* Pages 63-72
    Introduction and purpose

    With increased life expectancy and improved health care, elderly population is growing increasingly. Common diseases of ageing have multiple physical and psychological effects on individual and family, as most of difficulties may be prevented by choosing a healthy lifestyle. Regarding to health promotion approaches amongst older people; healthy lifestyle may improve quality of life, productivity and reduce physical and mental problems. Accordingly, this study was conducted to assess the lifestyle of older people in Urmia-Iran.

    Materials and Methods

    Quantitative method was used in this descriptive- analytic study to recruit 460 older people living in their home by applying Multi-Stage Cluster Sampling. Data was collected based on healthy lifestyle assessment questionnaire (Iranian version) and analysed by using descriptive statistics.

    Findings

    Demographic characteristic of the study population indicated that 58.3% of them were males. The average age of elderly was 68.74±7.67. Nearly all the participants (92.2%) were living with their family members. Interestingly, 66.5% were affected by chronic diseases. It was also found that two-thirds of the older people could cope with stressful situations.

    Conclusion

    It is necessary to consider appropriate interventions especially educational strategies in order to promote healthy lifestyles for seniors who live alone, suffer from chronic disease, and have low education.

    Keywords: Profile of lifestyle, older people, Health promoting behaviours, Urmia
  • Jamal Beigi* Pages 73-90
    Introduction and purpose

    Population aging in Iran is on a steep pace, however, there is still insufficient planning and focus in this area and the regulation of elderly affairs is not adequately supported. An analysis of the current situation and the future outlook suggests that there are disabilities in the present, and that the complexity and challenges of the future will be compounded and expanded in the not too distant future. Therefore, attention to these disabilities and support for the elderly, although late, is inevitable.  The aim of this paper is to explain the elderly victimization as a disability category and to identify the disability and its protection needs in Iran.

    Methods and Materials

     In this qualitative study, document analysis method was used. Referring to the position of the elderly in Islamic and ethical doctrines as well as Iranian regulations, the need to address the elderly victimization and the gaps and challenges of supporting this disadvantaged class have been analyzed and discussed.

    Results

    Identifying and arresting violators of elderly rights and paying attention to their inability to conduct preliminary investigations and other proceedings and generally protecting the legal rights of this category of disabled victims is manifested as criminal protections. However, respecting human dignity, paying attention to the concerns and concerns of the elderly, and expressing empathy and sympathy for them in times of distress are among the essential transcendental support that is facing serious vacuum and challenge in Iran.

    Conclusion

    With the enactment of the Criminal Procedure Code of 2013 and inspired by the approach of restorative justice, although Iranian legislators have considered the victim rights. However, regarding the comprehensive support for disadvantaged victims, especially the elderly, in terms of psychological and medical interventions and other forms of transnational support, there are many legislative, judicial and administrative challenges and gaps.

    Keywords: Elderly, Disabled Victim, Criminal Support, Transcendental Support
  • Mahya Shafaei, Kazem Hosseinzadeh*, Mohamadhossein Mafi, Maryam Mafi Pages 91-100
    Introduction and purpose

    In old age, physical activity decreases and its reduction is a risk factor for many illnesses associated with unhealthy lifestyle. Hence, physical activity is an important part of the elderly health program.The aim of this study was to determine the physical activity and its effective factors in the elderly in Qazvin.

    Materials and Methods

    This descriptive-analytic study was a cross-sectional study. A total of 196 elderly people were enrolled using randomized cluster sampling from nursing homes in Qazvin. The research instrument was demographic information questionnaire and Rapid Physical Activity Measurement Questionnaire (RAPA). The data collected from the questionnaires were analyzed using descriptive and inferential statistics by SPSS.24 software.

    Results

    The mean age of the elderly in this study was 72± 8 and 25.5% of them had non-active life, and only 10.2% of the elderly had the proper activity. In this study, between education (p <0.05), previous habit of physical activity (p <0.05), current employment status (p <0.05) and Motivation (p <0.05) with physical activity A statistically significant relationship was observed.

    Conclusion

    Given the low level of education, employment status, motivation and habit of physical activity on the level of physical activity of the elderly, it is observed that the level of physical activity of the elderly in Qazvin urban population is low and inappropriate. Therefore, it is necessary to plan accordingly the factors affecting the physical activity of the elderly in order to promote it.

    Keywords: Physical Activity, Elderly, Health Centers