فهرست مطالب

عصر آدینه - پیاپی 26 (تابستان 1397)

فصلنامه عصر آدینه
پیاپی 26 (تابستان 1397)

  • 152 صفحه، بهای روی جلد: 295,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1398/11/05
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حمید تلخابی*، سیدرضی موسوی گیلانی صفحات 5-21

    این مقاله در پی آن است نیمه ناپیدای سینما که معمولا بنا به ماهیت پنهانش کمتر مورد توجه بوده، تا حد یک شگرد و رویکرد زیبایی شناسانه در پرداختن به آثار دینی مرتبط با زندگی حضرت مهدی4 و شخصیت های قدسی، مورد بررسی و تحلیل قرار دهد. این نیمه ناپیدا، غیاب نامیده شده تا از نیمه دیگری که روی پرده، پیش چشم ماست تمییز داده شود. چرا که سینما علیرغم تصوری که از آن می رود تنها عرصه نمایش دیدنی ها نیست؛ نشان ندادن نیز به نوبه خود در شاکله سینما نقشی به سزا ایفا می کند. این نوشتار با روش تحقیق اسنادی _ کتابخانه ای و با تحلیل برخی آثار سینمای دینی ایران تلاش دارد تا با رویکرد زیبایی شناسی غیاب، به برخی از چالش های تصویرگری حضرت مهدی و شخصیت های قدسی، مبنایی نظری بخشد. به این معنا که این چالش ها را با تبیین و کاربست شگرد غیاب به فرصت هایی نظری و عملی در عرصه سینما بدل سازد.
    نتایج برآمده از تحقیق نشان می دهد که غیاب در پرداختن به شخصیت حضرت مهدی4 و شخصیت های قدسی صرفا یک نقیصه و محدودیت در تصویرگری آنان نیست، بلکه می توان از این وضعیت در جهت غنای بیشتر اثر و تاثیرگذاری بیشتر نقش معصوم بهره گرفت. بر این اساس، غیاب لزوما با نبود چیزی مترادف نیست، بلکه آن را می توان شکل پنهانی از حضور در نظر گرفت. از این حیث، تمهید غیاب بدون خدشه وارد کردن به ساحت معصوم و هم از حیث اقتضائات درام، می تواند اثری را موجب شود که محمل خیال پردازی، همدلی، همراهی، باورپذیری، جذابیت و تاثیرگذاری درام سینمایی باشد.

    کلیدواژگان: سینما، تصویرگری حضرت مهدی4، شخصیت های قدسی، غیاب
  • محمدصادق احمدی، احمدرضا مفتاح صفحات 23-36

    کامل ترین مجموعه پژوهشی که به بررسی روابط مکتوب فیمابین جهان اسلام و مسیحیت پرداخته است، پروژه روابط مسیحیت_ اسلام با عنوان اختصاری CMR می باشد که توسط دانشگاه بیرمنگام و با مشارکت محققانی از سرتاسر جهان انجام شده است. در نوشته پیش رو با روش متن پژوهی با رویکرد هرمنوتیک تاریخی، الگوهای حاکم بر این مکتوبات با تاکید بر تفاسیر آخرالزمانی ناظر به ظهور اسلام مورد توجه قرار گرفته و با تحلیل محتوای کیفی بیش از سیصد نوشته طی چهار قرن اولیه بررسی شده است. در این نوشته جات آخرالزمانی، اسلام یا به عنوان دسیسه یهود، یا به عنوان دینی منجی در نظر گرفته شده که جهت رهایی مسیحیان از ستم کلیساهای رسمی ظهور کرده است و یا دینی مهاجم که مطابق با نبوت ها جهت تنبیه مسیحیان که تحت تاثیر فرهنگ رومی به دین خود مقید نیستند، صاحب قدرت شده است. در یک گونه دیگر اسلام نه دینی منجی است و نه به عنوان برنامه مجازات است، بلکه مطابق پیشگویی ها جهت فراهم نمودن مقدمات نجات نهایی و ظهور مسیح در نظر گرفته می شود.

    کلیدواژگان: روابط کلامی، پروژه CMR، مکاشفات آخرالزمانی، مسیح
  • سیدتقی واردی صفحات 37-62

    در حالی که عصر حاضر، عصر اقبال به مهدویت و ظهور منجی امم است و مهدی باوران عالم نیاز به اطلاعات و موضوعات مهدوی دارند، مع الاسف به خاطر فقدان مدیریت محتوایی اطلاعات، دست یابی به اطلاعات وموضوعات دلخواه در این حوزه با چالش و سختی هایی رو به رو است. این معضل قابل توجه، می طلبد شبکه ای مفهومی و هوشمند برای سازماندهی و مدیریت تمام اطلاعات و موضوعات مهدوی طراحی و پیاده سازی گردد. برای چنین منظوری، برخی گمانه ها بر این است که رده بندی، یا سرعنوان های موضوعی و یا اصطلاح نامه ظرفیت شبکه سازی این چنینی را داشته باشند. ولی با بررسی هر یک از آنها و سنجش مقدورات شان به دست می آید ظرفیت شان نسبت به این امر مهم محدود و کم بنیه است. گرچه اصطلاح نامه نسبت به دو مورد دیگر وضعیت مناسب تری دارد، ولی در برابر برخی از مطالبات و مقتضیات چنین شبکه ای عظیم ناتوان و منفعل است. در این بین، رویکرد آنتولوژی (هستی شناسی) رویکرد پیشرفته تری است و علاوه بر آن که معایب اصطلاح نامه را ندارد، ظرفیت بالایی برای برقراری انواع رابطه ها دارد و به کاربر امکان می دهد با برقراری رابطه ها و تشخیص نوع آنها استنتاج تازه ای از داده ها داشته باشد. هستی شناسی نیاز به ابزار فنی و الکترونیکی ویژه ای دارد که قابلیت اشتراک پذیری یکی از ملزومات آن به شمار می آید. برای این منظور نرم افزارهایی طراحی و پیاده سازی شدند، که بهترین و کامل ترین آنها نرم افزار پروتج است. در این پژوهش، بعد از امکان سنجی رویکردهای مدیریت اطلاعات، رویکرد آنتولوژی به عنوان رویکردی نوین و کارساز معرفی و نحوه پیاده سازی آن در نرم افزار پروتج مورد بحث و بررسی قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: شبکه مفهومی، معارف مهدوی، هستی شناسی، رده بندی، سرعنوان های موضوعی، اصطلاح نامه، نمایه سازی موضوعی
  • سیدابوالقاسم حسینی صفحات 63-87

    پرسش اصلی مقاله حاضر، این است: آرایه «انگشتر» در سیره پیامبر؟ص؟ و اهل بیت؟عهم؟ چه نسبتی با «ذکر»، جهت نمای اصلی هنر و زیبایی در اندیشه اسلامی، دارد؟
    فرضیه مقاله این است که جهت نمای اصلی هنر و زیبایی در اندیشه اسلامی، «ذکر» است؛ یعنی به کار گرفتن زینت و جمال باید با یاد دائم آخرت و تذکر مداوم این سرخط همراه باشد که دنیا جای «گذار» است نه «قرار». این مقاله عهده دار تثبیت و تبیین این فرضیه در به کارگیری آرایه انگشتر، با مراجعه به سیره قولی و فعلی معصومان است. بدین منظور، نخست همه روایات مربوط به انگشتر در منابع مهم شیعی با اولویت منابع دست اول، گردآوری و دسته بندی شده است. سپس مفاهیم مستخرج از آنها طبقه بندی گشته و آن گاه، حاصل تحلیلی این استخراج، بازتاب یافته است. آن چه در این مقاله می آید، همین بخش تحلیلی با مستندات روایی آن است؛ زیرا آوردن همه آن روایات و دسته بندی ها نیازمند حجمی بسیار گسترده تر و فراتر از حجم معمول مقالات علمی است. در مستندات روایی، به ذکر یک نمونه اکتفا گشته و در موارد خاص، دو یا سه روایت آورده شده است. یادآور می شود که این مقاله عهده دار بررسی سندی و رجالی این مستندات نیست.

    کلیدواژگان: انگشتر، خاتم، نقش، نگین، سیره معصومان، جهت نمای ذکر
  • رضا کاظمی راد، مهراب صادق نیا، احمدرضا مفتاح صفحات 89-113

    اخلاقیات و تعالیم اخلاقی بخش عمده ای از محتوای ادیان اعم از الهی و غیر الهی را در بر می گیرند. این موضوع در ادیان ابراهیمی به ویژه اسلام و مسیحیت جنبه بسیار پررنگی دارد. آن چه پیش روی یک فرد مسلمان شیعی و مسیحی کاتولیک قرار دارد از یک سو مجموعه ای از تعالیم و آموزه های اخلاقی و از طرف دیگر باور به آموزه هایی دیگر از جمله آخرت است. وقتی این دو مقوله یعنی اخلاق و آخرت را در کنار هم قرار می دهیم، از چند جنبه به رابطه معناداری میان آنها پی می بریم. درست است که آخرت در شیعه با آخرت در مسیحیت از جهات متعدده ای متفاوت است اما برخی امور از جمله معاد مردگان، داوری اعمال، محاسبه و... میان آنها مشترک است. همین امر سبب می شود تا ما را به اشتراکاتی در خصوص رابطه اخلاق و آخرت در این دو مذهب سوق دهد. این رساله در پی تبیین رابطه اخلاق و آخرت در این دو مذهب به روش کتابخانه ای، مطالعه اسناد و تحلیل محتوا است. نهایتا آن چه از تحقیق در این خصوص به دست آمد این است که در هر دو مذهب، آخرت در سه حوزه معنا، انگیزه و غایت بخشی بر آخرت تاثیر دارد. به این معنا که معناداری برخی از گزاره های اخلاقی به وجود آخرت بستگی دارد؛ هم چنین آخرت کارکرد انگیزه بخشی به فرد برای زیست اخلاقی دارد و نهایتا این که آخرت به فعل اخلاقی فرد در دنیا غایت می بخشد.

    کلیدواژگان: آخرت شیعی، اخلاق شیعی، آخرت مسیحیت کاتولیک، اخلاق مسیحیت کاتولیک
  • مجید محمدی*، ایمان قنبری اقدم، مهران معصومی صفحات 115-139

    مهدویت به عنوان یکی از بن مایه های اصلی اعتقادی شیعه، بخش قابل توجهی از ادبیات دینی را به خود اختصاص داده است؛ التزام به این مسئله سبب شده است تا شاعران در دو ادبیات فارسی و عربی آثاری گران سنگ را بر تارک ادبیات متعهد بر جای گذارند. «علامه جشی قطیفی» و «لطفعلی بیک آذر بیگدلی» از شاعران متعهدی هستند که بخش زیادی از دیوان آنان را قصاید دینی تشکیل داده است. در این پژوهش، نخست بنابر جایگاه و رسالت ادبیات تطبیقی، بر بنیان دیدگاه های مکتب آمریکایی، که تاکید بر مطالعات زیباشناختی، میان رشته ای و بینافرهنگی از ویژگی های برجسته این نظریه است، پیش رفته و با هدف بیان وجوه شباهت ها و تفاوت های شعری آنان و به روش تطبیقی_ تحلیلی با استناد به شواهدی از اشعار این دو شاعر، به بررسی این مضامین پرداخته ایم. یافته های این پژوهش بیانگر آن است که این دو شاعر، دارای مباحث مشترکی همچون؛ شناخت امام به عنوان آخرین حجت الهی، مسئله انتظار، مدینه فاضله، جهان عدالت محور مهدوی، شیوع ظلم در آخرالزمان، لزوم وجود حجت الهی، پاسخ به دو شبهه مهم در زمینه مهدویت مسائلی از این دست هستند. در این میان افتراقاتی هم چون؛ میلاد امام، ضرورت وجود پیشوای الهی، نابودی دجال و نام گزاری امام ، جلوه ای خاص به شعر آنان بخشیده است. نتایج نشان می دهد که اشعار مهدوی علامه، به سبب خلق تصاویر ادبی زیبا و مضامین متنوع و نیز بهره گیری از برخی مضامین روایی و قرآنی ، نمود برجسته تری نسبت به اشعار آذر بیگدلی داشته و از تاثیرگذاری بیشتری بر مخاطب برخوردار بوده است.

    کلیدواژگان: انتظار، ادبیات تطبیقی، علامه جشی، آذر بیگدلی
|
  • Hamid Talkhabi, Seyyed Razi Mousavi Gilani Pages 5-21

    This article seeks to analyze the invisible half of cinema, usually due to its hidden nature, to an almost aesthetic approach to dealing with the religious works related to the life of Imam Mahdi and the sacred characters. This invisible half is called absenteeism to distinguish it from the other half in our sight. Because cinema is not the only spectacle, despite its perception, it does not play its part in cinema. Using documentary-library research method and analyzing some of the works of Iranian religious cinema, this article attempts to give a theoretical basis to some of the challenges of Imam Mahdi's imagination and sacred personalities in the absence of aesthetic approach. That is, by explaining and applying the absenteeism, these challenges turn into theoretical and practical opportunities in the field of cinema.
    The results of the research show that the absence of addressing the personality of Imam Mahdi and the holy figures is not merely a defect in their imagery, but can be used to further enrich the infinite role. On this basis, the absence is not necessarily synonymous with the absence of anything, but rather a hidden form of presence. In this sense, the presence of the absence without damaging to the innocent, as well as the drama of the drama, can produce a work of fantasy, empathy, companionship, believability, attractiveness and affecting cinema drama.

    Keywords: Cinema, Imamate of Prophet (PBUH), Holy figures, Absence
  • Mohammad Sadegh Ahmadi, Ahmad Reza Meftah Pages 23-36

    The most comprehensive research series that examines the written relationships between the Muslim world and Christianity is the Christian-Islam Relations Project, abbreviated as CMR, conducted by the University of Birmingham with the participation of scholars from around the world. In this essay with a historical hermeneutic approach, the patterns of these writings have been emphasized by emphasizing apocalyptic interpretations of the emergence of Islam and analyzed by analyzing the qualitative content of over three hundred writings over the first four centuries. In these apocalyptic writings, Islam is regarded either as a Jewish conspiracy, or as a savior that has emerged to rid Christians of official churches, or an aggressive religion that, according to prophecies, punishes Christians who are influenced by Roman culture. In another variant, Islam is neither a savior nor a program of punishment, but is prophesied to provide the basis for the final salvation and resurrection of Christ.

    Keywords: polemic Relations, CMR Project, Apocalypse, Christ
  • Seyyed Taqi Vardi Pages 37-62

    While the present era is the dawn of Mahdism and the emergence of the savior of the Imam and the Mahdi believers in the universe need information and Mahdavi subjects, however, due to the lack of information content management, access to arbitrary information in this field faces challenges. This significant dilemma calls for conceptual and intelligent networks to be designed and implemented to manage all information and issues related to Mahdi. To this end, some speculations are assumed to have the capacity to classify, either subject headings or thesauri. But by examining each of them and measuring their capabilities, their capacity to do so is limited. In the meantime, the ontology approach is a more advanced one, with a high capacity for communicating types, allowing the user to make new inferences from the data by establishing relationships and recognizing their types. Have. The ontology requires specialized technical and electronic tools that are one of the essentials of sharing. For this purpose, software was designed and implemented, the best and most complete of which is the DDR software. In this research, after evaluating the feasibility of information management approaches, the ontology approach is introduced as a novel and effective approach and its implementation in Prog software is discussed.

    Keywords: Conceptual Grid, Mahdavi Knowledge, Ontology, Classification, Subject Headings, Thesaurus, Subject Indexing
  • Seyed Abolghasem Hosseini Pages 63-87

    It is the principal question of this paper: what is the relation between Zekr, as an essential goniometer of beauty and art in Islam, and ring ?
    This is the Hypothesis of this paper: we must use the beauty whit the Permanent reminder of the world hereafter. In this paper, we explain that Hypothesis about the ring usage, as an ornament instrument, in divine leaders Speech and deeds (sirah). For this purpose, we have compiled all the hadiths related to the ring in the important hadith books. Then we set out the concepts derived from them. Of course, the hadiths mentioned in this paper are not all hadiths related to this subject, and we only refer to the hadiths that are not repetitive and have important implications for the hypothesis cited in this article. Also, in this article, we have not examined and criticized the hadiths from the point of view of the science of Rijal.

    Keywords: ring, khatam, naqsh, divine leaders sirah, Zekr
  • Reza Kazemi Rad, Mehrab Sadegh Nia, Ahmad Reza Meftah Pages 89-113

    Ethics and moral teachings cover much of the content of religions, both divine and non-divine. This issue is very prominent in the Abrahamic religions, especially Islam and Christianity. What is at front of  Catholic and Shiite Muslim is a set of moral teachings on one hand and beliefs, including the hereafter on the other hand. When we combine the two categories of ethics and the Hereafter, we find a meaningful relationship between them in several aspect. It is true that the hereafter in Shi'a differs in many respects from the hereafter in Christianity, but there are some things in common, including the resurrection of the dead, the judgment of the deeds, the calculation, and so on. This leads us to share some insights into the relationship between morality and the hereafter in these two religions. This dissertation seeks to explain the relationship between ethics and the hereafter in the two religions by means of libraries, documentary studies, and content analysis. Finally, what has been learned from this study is that in both religions, the hereafter has an impact on the hereafter in three areas of meaning, motivation, and end. In the sense that the meaning of some ethical propositions depends on the existence of the hereafter; the hereafter has the function of motivating the individual to live ethically, and ultimately that the hereafter ends the individual's moral action in this world.

    Keywords: Shia ethics, Shia hereafter, Catholic ethics, Catholic hereafter
  • Majid Mohammadi, Iman Ghanbari Aghdam, Mehran Masoumi Pages 115-139

    Mahdism as one of the roots Main of Shia dedicated Notable part From Religious literature. Commitment to This topic caused To the poets in two Persian and Arabic literature to leave Valuable Works in the area of Committed literature. "allameh-jashi" and "lotfalibeyk-azar-bigdeli" are committed poets That formed A lot of theirs Poetry Court Religious quotes. in this research In the first step Accordingly the Target of Comparative Literature According to American School That Emphasizes On Aesthetic Studies Interdisciplinary Intercultural Features This theory Gone forward Aiming to express Similarities and differences Poetic of them The method Comparative and Analytical Referring to Evidence of Poems by these two poets We are investigating These themes. Findings of this study It expresses it That's the two poets Shared topics Like: recognition the Imam as the final Divine authority expectation issue Utopia The world of justice The spread of cruelty at the end of timeNecessity of Existence the Divine authority Answer to two important questions In the field of Mahdism And stuff like that. In the meantime Differences like: Imam's birthday The necessity of having a divine leader The Antichrist Nabib And naming the Imam It has a special effect to it. results show that jashis poems Because of the creation of beautiful literary images And varied themes And also enjoying Some Quranic and narrative themes has  A more prominent representation Than "azar-bigdeli" And it has had a greater impact on the audience.

    Keywords: expectation- Comparative Literature – allameh-jashi- lotfalibeyk-azar-bigdeli