فهرست مطالب

نشریه اقتصاد و بانکداری اسلامی
پیاپی 29 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/10/11
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مرتضی عزتی* صفحات 7-31

    یکی از مساله های اساسی درباره اقتصاد ایران، عقب ماندن اقتصاد از آرمان های اقتصادی انقلاب و جمهوری اسلامی است. یکی از این آرمان های صریح و روشن، اسلامی شدن نظام اقتصادی است. آنچه از یک دولت انتظار می رود، حرکت در راستای تحقق هدف ها است. آیا دولت های مستقر شده در جمهوری اسلامی در راستای تحقق هدف های اسلامی در اقتصاد عمل کرده اند؟ این مقاله کوششی برای دست یابی به پاسخ این مساله است. بر این پایه شاخصی ساخته شده است که با ابتنای بر اصول اسلام، نشان دهنده اقتصادی سازگار با اصول اسلام  است. سپس با روش های آماری روند و تغییرات آن برای دوره 1358 تا 1393 اندازه گیری شده است. آنگاه دوره های 8 ساله هر یک از دولت ها با هم مقایسه شده است. نتیجه، نشان می دهد در 8 ساله 1360-1368 (دولت دوران جنگ تحمیلی) تغییر چندانی در شاخص رخ نداده است. در دوره 1368-1376 (دولت سازندگی) شاخص حدود 8 درصد بهبود یافته است. در دوره 1376 تا 1384 (دولت اصلاحات) شاخص حدود 28 درصد رشد داشته است و در دوره 1384 تا 1392 (دولت اصل گرا) این شاخص حدود 8 درصد کاهش داشته است.

    کلیدواژگان: شاخص اقتصاد اسلامی، اسلامی سازی اقتصاد، عملکرد دولت ها، ایران
  • وحید ارشدی* صفحات 33-60

    پس از انتشار کتاب ارزشمند اقتصادنا اثر شهید سیدمحمدباقر صدر، قابلیت های مکتب اقتصادی اسلام در برابر دیگر مکاتب مهم و مشهور اعم از سرمایه داری و سوسیالیستی مشخص شد. طرح دیدگاه این اندیشمند دینی، اقتصاددانان مسلمان علاقه مند به علم دینی را بر آن داشت تا به سمت تولید علم اقتصاد اسلامی حرکت کنند؛ اما در طی این دوران، آنچه احساس می شود این است که آثار علمی منتشرشده در حوزه مطالعاتی یادشده در قالب مقالات پژوهشی و ترویجی و کتب دانشگاهی و حوزوی، نتوانسته اند تقاضای موثر و فراگیری در جامعه مسلمین ایجاد کنند. هنوز پرسش‎هایی درباره وجود یا عدم اصل اقتصاد اسلامی در ذهن بخش درخور توجهی از جامعه علمی، مدیران و مردم مسلمان وجود دارد و این حاکی از حلقه هایی مفقوده در این مسیر است. در این مقاله می کوشیم با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی، این موضوع را تبیین کنیم که علاقه مندان اقتصاد اسلامی، نباید فقط در مقام تولید ادبیات علم اقتصاد (اسلامی) برآیند، بلکه باید با در نظر گرفتن فرآیندی برای حل مسائل اقتصادی جامعه مسلمین و نقش ظرفیت سرمایه انسانی در حوزه و دانشگاه، به گونه ای مسیر حرکت خود را طراحی کنند که به قابل استفاده بودن ادبیات اقتصاد اسلامی در اداره جامعه مسلمین بینجامد؛ به گونه ای که در بخش های مختلف اقتصادی جامعه برای یافته های اقتصاد اسلامی تقاضای موثر ایجاد شود. در پایان مقاله الگوی تولید علم اقتصاد در جامعه مسلمین در حوزه دولت های غیر سکولار و جایگاه سرمایه انسانی ارائه خواهد شد.

    کلیدواژگان: علم اقتصاد اسلامی، علم اقتصاد متناسب با جامعه مسلمین، روش شناسی، سرمایه علمی
  • علی اصغر هادوی نیا* صفحات 61-78

    ساختار انگیزشی حاکم بر نهادهای مالی تاثیر به سزایی در کارکرد آنها دارد. بدیهی است در صورتی که نگاه ما به ساختار انگیزشی مربوط به یک نهاد مالی تغییر پیدا کند، این امکان وجود دارد که در کارکرد آن نیز تغییرات قابل مشاهده ای بوجود آید. بسیاری برآنند که نهاد قرض الحسنه به دنبال رفع نیاز وام گیرندگان می باشد. این مقاله این فرضیه را پی گیری می کند که نهاد قرض الحسنه در اصل به دنبال رفع نیازهای معنوی و اخروی وام دهندگان می باشد. در صورتی که این فرضیه به اثبات برسد، نهاد قرض الحسنه در ابتدا باید به دنبال نشان دادن نقش خود در رفع نیازهای معنوی و اخروی وام دهندگان باشد. در این صورت است که مشکل عرضه وجوه حل شده و تعادل بین عرضه و تقاضا به وجود می آید. نوآوری مقاله در تغییر نگاه به ساختار انگیزشی نهاد قرض الحسنه می باشد.

    کلیدواژگان: ابعاد وجودی انسان، اقتصاد رفتاری، ساختار انگیزشی، نیاز، قرض الحسنه
  • آرش نجف پور*، حامد فاضلی، محمد پوراسماعیل صفحات 79-102

    ایجاد و توسعه روزافزون بنگاه های اقتصادی نیازمند تامین مالی قابل ملاحظه ای است که مدیران با استفاده از منابع به دست آمده از بازارهای بین المللی و داخلی برای بقا و رشد سازمان خود تلاش می کنند. یکی از نوآوری های اخیر در عرصه بحث های پولی و مالی اسلامی، انتشار انواع اوراق بهادار اسلامی به اسم صکوک است. هدف اصلی، بررسی و شناسایی محرک ایجاد مخرب ترین بحران مالی قرن و در نتیجه ایجاد یک سیستم مالی با ثبات تر و فراگیر در جهت توسعه و رشد اقتصادی بازارها است. از آنجا که صکوک ابزاری جدید برای تامین مالی اسلامی می باشد که با فقه و شریعت اسلام سازگار می باشد که بسیاری از کشورهای اسلامی و غیراسلامی از آن استفاده می کنند. در پژوهش حاضر به بررسی تاثیر صکوک بر رشد اقتصادی در کشورهای منتخب پرداخته شده است. برای این منظور از صکوک که ابزار جدید مالی اسلامی می باشد و داده های آماری سال های 2009 - 2015 و روش اقتصاد سنجی داده های تابلویی استفاده شده است. نتایج برآورد الگو نشان می دهد، که صکوک تاثیر مثبت و معنادار بر رشد اقتصادی در کشورهای مورد مطالعه دارد.

    کلیدواژگان: صکوک، رشد اقتصادی، مالی اسلامی، تامین مالی، داده های تابلویی
  • محمد غفاری فرد*، عادله رحمتی، داوود یوسفزی صفحات 103-120

    سرمایه ابزار ضروری برای رشد و شکوفایی اقتصادی محسوب می شود که فرآیند تامین آن از طریق بازارهای مالی تسریع می گردد و طی سال های اخیر ابزارهای تامین مالی اسلامی  نیز در کشورهای اسلامی توسعه چشم گیری داشته است. تامین مالی اسلامی با هدف ارائه الگویی جدید برای جانشینی نظام های مالی سنتی و مرسوم و فراهم کردن امکانات و فرصت های مالی، تجاری و سرمایه گذاری منطبق با اصول شریعت در ادبیات مالی جهان ظهور نموده است هدف از تحقیق کنونی بررسی نقش تامین مالی اسلامی صکوک بر رشد اقتصادی کشورهای، مالزی، ایران، پاکستان، قطر، بحرین، ترکیه، اندونزی، امارات و عربستان می باشد، که با استفاده از پانل دیتا، متغیرهای موثر بر رشد اقتصادی (مخارج دولت، تشکیل سرمایه ناخالص، نیروی کار، صادرات و صکوک) مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت. نتایج تحقیق نشان می دهد تشکیل سرمایه ناخالص، نیروی کار، صادرات، مخارج دولت و صکوک بر رشد اقتصادی این کشورها تاثیر داشته است و سیاست گذاران بازارهای مالی می بایست به بسط و توسعه ابزارهای مالی در کشورهای اسلامی توجه ویژه داشته باشند.

    کلیدواژگان: تامین مالی، رشد اقتصادی، تامین مالی اسلامی، کشورهای منتخب، داده های تابلویی
  • حمید لعل خضری*، علی دشتبانی صفحات 121-146

    امروزه بانک ها از مهمترین محرک های چرخه اقتصادی کشورها به شمار می آیند که می توانند در بخش های مختلف اقتصادی نقش به سزایی داشته باشند. گسترش بازارهای جهانی و افزایش رقابت در بازارهای خدمات مالی، سودآوری صنعت بانکداری را تحت تاثیر قرار داده است. با توجه به اینکه سودآوری یکی از کارکردهای مهم بانک به شمار می رود، لذا توجه به شاخص سودآوری به عنوان یکی از شاخص های ارزیابی عملکرد در بانک و اهمیت نقش آن در تصمیمات مرتبط با نحوه تجهیز و تامین مالی ضروری است. براین اساس در مطالعه حاضر به بررسی تاثیر مدیریت نقدینگی بر سودآوری 21 بانک پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی 1391-1396 پرداخته می شود. برای اندازه گیری متغیر سودآوری بانک از شاخص های بازدهی مجموع دارایی ها متغیر نقدینگی از چهار شاخص نسبت بدهی کل به کل سپرده ها، نسبت بدهی کل به کل دارایی، نسبت سرمایه گذاری به کل دارایی و نسبت سرمایه گذاری به کل سپرده ها استفاده شده است. نتایج حاصل از الگوی رگرسیون چندگانه نشان می دهد که تمامی شاخص های در نظر گرفته شده برای (ROA)، بازدهی حقوق صاحبان سهام (ROE) و بازدهی سپرده ها (ROD) و همچنین برای متغیر نقدینگی، تاثیر مثبت و مستقیمی بر شاخص های سودآوری دارند و  شاخص نسبت بدهی کل به کل دارایی، دارای بیشترین تاثیر مثبت است.

    کلیدواژگان: بانکداری اسلامی، مدیریت نقدینگی، سودآوری، عملکرد بانک، الگوی رگرسیون چندگانه
  • صادق علی موحدمنش*، محمد غفاری فرد، زین الله صادقی صفحات 147-169

    رفتارهای اقتصادی فرد مسلمان، یکی از مهم ترین رفتارهای اجتماعی است که زندگی شخصی و اجتماعی او را تحت تاثیر قرار می دهد. از مهم ترین نوع رفتارهای اقتصادی، مصرف می باشد. در بخش مصرف 7 اصل از متون دینی استخراج گردیده است. جامعه آماری مردم شهر کابل می باشد و تعداد نمونه توسط فرمول کوکران 384 نفر در بخش مصرف تعیین گردیده است. اطلاعات نمونه مذکور به احتمال 95 درصد قابل تعمیم به کل جمعیت آماری می باشد. اطلاعات آماری توسط پرسش نامه گردآوری شده و از طریق نرم افزار Excel و SPSS 21 مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفته است. در بخش مصرف از میان متغیرهای مستقل، بیشترین رابطه را در التزام به اصول مربوطه متغیرهای سن، تحصیلات، نوع شغل و متوسط درآمد ماهانه خانوار دارا می باشد و در بخش اعتقاد به اصول مربوط به مصرف، متغیرهای تحصیلات و متوسط درآمد ماهانه خانوار بیشتر از سایر متغیرها تاثیرگذار است. نتایج آزمون نشان می دهد که به طور متوسط 53.4 درصد جامعه پابند به اصول مربوطه در حوزه مصرف می باشند و 50.3 درصد افراد جامعه به اصول مذکور اعتقاد دارند. آزمون کای دو و t تک نمونه ای این امر را تصدیق می دارد. به طور کل می توان گفت که بیش از نصف جامعه به رفتارهای اقتصادی توصیه شده در اسلام در حوزه مصرف التزام و اعتقاد دارند و بین درجه التزام و اعتقاد مردم به اصول مربوط به مصرف تفاوت قابل توجهی وجود ندارد.

    کلیدواژگان: اسلام، فرهنگ، مصرف، التزام، اعتقاد، معناداری
  • ابوالفضل جعفری*، حمیدرضا بهرمن، امید نصیری صفحات 171-193

    بازار یکی از مفاهیم مهم اقتصادی است که در جهان بینی اسلامی معنایی متفاوت از جهان بینی موجود در اقتصاد متعارف به خود می گیرد. مفاهیم در علوم انسانی نقش کلیدی ایفا می کنند به طوری که یکی از گام های اساسی تحول در علوم انسانی بازتولید مفاهیم محوری در رشته های مختلف است. عمل به توصیه های اسلام در حوزه اقتصاد منجر به شکل گیری بازار با ویژگی ها و تصویر ویژه ای می شود که می توان آن را تصویر بازار مطلوب اسلامی نامید. این نوشتار به بایسته های این تصویر در منابع اسلامی می پردازد. براین اساس ویژگی های تصویر بازار اسلامی از متون دینی استخراج شده و با روش تحلیل مضمون دسته بندی و ارائه شده است. بازار در معنای عام خود نوعی سازوکار تخصیص منابع و توزیع مواهب محسوب می شود که با مبادله آزادانه قرین است، اما در معنای خاص به محل انجام چنین مبادله ای دلالت دارد. نوع تعاملات افراد در بازار منجر به ایجاد هویتی خاص در شهر می شود. تصویر بازار اسلامی، به وجود آورنده هویتی متمایز در شهر اسلامی است که با هویت شهرهای غیر اسلامی تفاوت ماهوی دارد. این نوشتار به دنبال پاسخ به این مسئله است که مهم ترین مولفه هایی که منابع اسلامی در ترسیم تصویری جامع و مطلوب از بازار ارائه می دهند چیست؟ براساس نتایج این پژوهش درمجموع 36 مضمون اولیه، 20 مضمون پایه و 3 مضمون محوری به مثابه کلیدی ترین مولفه ها استخراج گردید. مهم ترین مولفه های تصویر بازار مطلوب در اسلام در سه مضمون محوری «احترام به مردم»، «شفافیت» و «عمل به احکام» قابل ارائه است.

    کلیدواژگان: بازار، تصویر بازار، منابع اسلامی، اقتصاد اسلامی، تحلیل مضمون
  • مهناز سرخوندی، کیومرث سهیلی*، شهرام فتاحی صفحات 195-209

    از جمله مهم ترین وظایف اقتصادی دولت ها،کنترل وضعیت نابرابری درآمد است. امروزه سیاست های پولی دولت بر توزیع عادلانه درآمد بسیار اثرگذار است. بنابراین در این پژوهش به بررسی تاثیر سیاست پولی دولت بر توزیع درآمد با استفاده از حداقل مربعات معمولی پرداخته شده است. بازه زمانی مورد پژوهش در این پژوهش، سال های 1353- 1396 است. نتایج تحقیق نشان می دهد که  فرضیه تاثیرپذیری توزیع درآمد از سیاست پولی تایید می شود و از طریق افزایش توان تولید است که می توان فقر را کاهش داد.

    کلیدواژگان: سیاست پولی، توزیع درآمد، ضریب جینی
  • سیدمحمدکاظم رجائی* صفحات 211-232

    معیار، ملاک و مناط کلی است که راه را برای سنجش مفهوم از طریق شاخص آسان می سازد. معیار سنجش ممکن است از روش روابط علی پیشینی و یا از روش انی معلولی به دست آید. در این مقاله با روش تحلیلی توصیفی از طریق تبیین مفهومی، ابتدا چهار مفهوم عدالت اقتصادی به صورت مستقل مورد ملاحظه قرار گرفته و تلاش شده برای هر مفهوم در قلمرو خاص خود از روش پیشینی معیاری ارائه شود. برپایه معنای تساوی؛ معیار برابری فرصت ها به ویژه در ثروت های اولیه و خدمات دولت معرفی شده اند. بر مبنای مفهوم حدوسط، معیار اعتدال؛ براساس مفهوم استحقاق در قلمرو توزیع سهم عوامل تولید؛ معیار استحقاق سهمی؛ در قلمرو توزیع مجدد بر پایه حق نیاز؛ معیار استحقاق حدکفافی و در قلمرو نفقه عیال، معیار استحقاق عرفی و سرانجام در عدم تفاوت فاحش طبقات درآمدی معیار توازن در سطح زندگی، درآمد و ثروت به عنوان معیار عدالت معرفی شده اند. بر پایه روایات ائمه معصومین (س) پنج معیار: وسعت در زندگی؛ عزت پیدا کردن حق؛ اقامه سبک زندگی دینی در میان مردم، برقراری صلح و آرامش، امید در میان مومنان و نومیدی در میان دشمنان، به عنوان معیارهای پسینی عدالت استخراج شده اند.

    کلیدواژگان: عدالت، تساوی، اعتدال، استحقاق، توازن، معیار عدالت
  • امیرحسین مزینی*، راضیه محمدی صابر صفحات 233-263

    توجه به سلامت افراد جامعه به عنوان یکی از پیش شرط های تحقق توسعه ی پایدار، از طریق اثرگذاری بر عملکرد نیروی انسانی، زمینه های ارتقاء شرایط اقتصادی را فراهم نموده و از این طریق دستیابی به اهدافی همچون رفاه عمومی، رشد اقتصادی و عدالت را که از مهم ترین اهداف یک جامعه ی اسلامی هستند، میسر می سازد. مطالعه حاضر با بررسی و تجزیه و تحلیل تعدادی از شاخص های سلامت، به دنبال بررسی هم سویی و یا عدم هم سویی عملکرد حوزه ی سلامت در ایران از منظر عدالت با ایده آل های یک جامعه ی اسلامی می باشد و بدین منظور با تاکید بر برخی شاخص های ارزیابی در حوزه سلامت (همچون امید به زندگی در بدو تولد، نرخ مرگ ومیر کودکان زیر پنج سال، شاخص های پرداخت از جیب، پوشش بیمه، ضریب نفوذ بیمه و سلامت روان) به بررسی عملکرد حوزه ی سلامت در کشور طی سال های اخیر پرداخته است. نتایج حکایت از آن دارد که  هر چند در دهه های اخیر اقدامات مثبتی در حوزه سلامت کشور انجام شده و بهبودهایی در این حوزه ایجاد شده است. اما شرایط حاکم بر بخش سلامت در ایران چندان مطلوب و منطبق با معیارهای موجود در زمینه جامعه سالم از منظر اسلامی نمی باشد.

    کلیدواژگان: سلامت، عدالت، اسلام، هزینه های سلامت، بیمه و اقتصاد ایران
  • احمد عربشاهی کریزی* صفحات 265-284

    هدف این پژوهش بررسی ابعاد مختلف انفاق از دیدگاه قرآن کریم می باشد. در این مقاله انفاق از دیدگاه قرآن کریم در سه بعد: اهمیت و جایگاه انفاق و تاکید آن در قرآن کریم؛ شرایط و آداب انفاق از نظر قرآن کریم؛ و آثار انفاق از منظر قرآن کریم مورد بررسی قرار گرفته است. یافته های پژوهش نشان می دهد که در قرآن کریم انفاق به شکل های مختلف مورد تاکید واقع شده است. در بعضی آیات جایگاه انفاق پس از ایمان آوردن و برپاداشتن نماز قرار گرفته است که نشان از جایگاه ارزشمند انفاق دارد. انفاق در راه خدا مایه رستگاری است. در مورد شرایط و آداب انفاق از نظر قرآن کریم می توان گفت که برای خشنودی خدا و با پرهیز از ریا باید انفاق نمود. از چیزهای پاکیزه‏ای که به دست آورده ایم و آنچه دوست داریم، انفاق کنیم. در  انفاق از منت و آزار اجتناب نماییم. در انفاق کردن باید حد وسط و اعتدال را رعایت نمود. اگر توانایی انفاق نداریم در برابر اصرار و تندی نیازمندان گفتاری پسندیده داشته باشیم. انفاق آثار فراوان مادی و معنوی را به همراه دارد. هر آنچه را که انفاق می کنیم قطعا خداوند آن را می داند و پاداش آن‏ به طور کامل به ما داده خواهد شد و حتی خدا آن را برای ما چند برابر می افزاید. کسانی که انفاق می کنند نه بیمی دارند و نه اندوهگین می ‏شوند. انفاق، خشنودی خدا و آمرزش گناهان و ورود به بهشت را در پی دارد.

    کلیدواژگان: انفاق، صدقه، بخشش، اسلام، قرآن کریم
|
  • Morteza Ezzati* Pages 7-31

    One of the fundamental issues about the Iranian economy is the lagging behind of the economic aspirations of the Revolution and the Islamic Republic. One of the explicit ideals is the Islamization of the economic system. What is expected of a government is to move toward its goals. Have the governments established in the Islamic Republic acted towards achieving Islamic goals in the economy? This article is an attempt to answer this question. Based on this, an index is built that is based on the principles of Islam, indicating an economy compatible with the principles of Islam. Then, the statistical trends of the trend and its changes for the period 1358 to 1393 have been measured. Then the eight-year periods of each state are compared. The result shows that there has been little change in the index in the 8 years of 1968-1998 (government imposed war). The index improved by about 8% during the period of 1989-1998. In the period 1997-2004 (the reformist government) the index increased by about 28% and in the period 2005-2004 (the reformist government) the index decreased by about 8%.

    Keywords: Islamic Economics Index, Islamization of Economics, Governanc, Iran
  • Vahid Arshadi* Pages 33-60

    After the publication of the valuable book " Our Economy", the work of Martyr Seyyed Mohammad Baqir Sadr (RA) have been identified Islamic School of Economics Capabilities Against other important schools of capitalism and socialism. The plot of the opinion of this religious thinker, Muslim economists interested in religious science to move towards the production of Islamic economics But during this era, what feels like Scientific publications published in the field of study in the form of research papers and promotional articles and academic and semantic books Has not been able to create effective demand in the Muslim community And this question still exists in the minds of a considerable part of the scientific community, leaders and Muslim people about the existence or absence of the principle of Islamic economics Which indicates the presence of loops in this direction. This article has been tried Using this descriptive-analytical method, this issue is explained by the interests of Islamic economics It should not only be achieved in the production of the literature of economics (Islamic) But by considering a process to solve the economic problems of the Muslim community And the role of human capital capacity in the field and the university in this process is designed in a way Which would lead to the usability of the Islamic economics literature in the administration of the Muslim community So that in the various economic sectors of society, an effective demand is sought for the findings of Islamic economics. At the end of the article, the pattern of production of economics in the Muslim community will be presented in the context of non-secular governments and the status of scientific capital.

    Keywords: Islamic economics, economics proportional to Muslim society, methodology, scientific capital
  • Aliasghar Hadavinia* Pages 61-78

    Incentive structure governing financial institutions have a significant impact on performance. Obviously, if we look at the incentive structure is changed on a financial institution, it is possible that its function is also visible changes occur. Many argue that Qarzol hasaneh  institution is to meet the needs of borrowers. This article followed the hypothesis that Qarzol hasaneh  institution is essentially spiritual and eternal needs of lenders are looking for. If this hypothesis is proven, the loan must first show after his role in the spiritual and forever needs are lenders. In this case, the problem of the supply of funds and the balance between supply and demand solutions arise. Innovation in paper looked to change the incentive structure of Qarzol hasaneh  institution

    Keywords: Aspects of human existence, behavioral economics, incentive structures, requirements, loan, Qarzol hasaneh
  • Arash Najafpour*, Hamed Fazeli Kebria, Mohammad Pour Esmayal Pages 79-102

    growing developing economies need considerable finance executives of using resources from domestic and international markets for the survival and development . One of the recent innovations in the Islamic financial and monetary discussions , the release of all kinds of Islamic bonds called sukuk .  the main aim , to identify  and  driving the creation of one of the last century and the financial crisis as a result of the creation of a financial system, comprehensive and stable development of economic growth and  markets. Since a new instrument sukuk financing for the Islamic  Sharia  jurisprudence and that Islam is compatible with that many Islamic countries and non - Islamic use it. The present study examines the impact of sukuk on economic growth in selected countries. For this purpose, sukuk, a new Islamic finance instrument, and statistical data from 2009-2015 and the method of econometric estimation of panel data have been used. The results of the model estimation show that sukuk has a positive and significant impact on economic growth in the studied countries.

    Keywords: Sukuk, Economic Growth, Islamic Finance, Financial financing, Panel Data
  • Mohammad Ghaffary Fard*, Adela Rahmati, Dawood Yusefzei Pages 103-120

    Capital is an indispensable tool for economic growth and prosperity, which is accelerated through the financial markets, and Islamic finance tools have developed significantly in Islamic countries in recent years. Islamic financing has emerged with the aim of presenting a new paradigm to replace traditional and traditional financial systems and providing Shariah-based financial, business and investment opportunities and opportunities in world financial literature. Economic growth of countries, Malaysia, Iran, Pakistan, Qatar, Bahrain, Turkey, Indonesia, United Arab Emirates and Saudi Arabia, using panel data, variables affecting economic growth (government spending, gross capital formation, labor force, export and trade) ) Was analyzed. The results show that the formation of gross capital, labor force, exports, government spending and Sukuk has influenced the economic growth of the country and financial market policymakers should pay special attention to the development of financial instruments in Islamic countries.

    Keywords: : Financing, Economic Growth, Islamic Financing, Selected Countries, Panel Data
  • Hamid La'lE Khezri*, Ali Dashtbani Pages 121-146

    Today, banks are one of the most important drivers of economic cycles, which can play an important role in different economic sectors. The expansion of global markets and increased competition in financial services markets have affected the profitability of the banking industry. Given that profitability is an important function of a bank, it is necessary to consider the profitability index as one of the performance indicators of the bank and its importance in making decisions about equipment and funding to be considered. Accordingly, the present study evaluate the profitability of the liquidity management of 21 banks listed on the Tehran Stock Exchange during the period 1391-1396. To measure the profitability of bank, indicators such as return on total assets (ROA), return on equity (ROE) and return on deposits (ROD) and in addition, to measure liquidity variable four indicators of total debt to total deposits, total debt to total assists, investment to total assets and investment to total deposits are considered. The results of multiple regression model show that all indicators considered for liquidity variable have positive and direct effect on profitability indicators and the ratio of total debt to total assets has the most positive effect.

    Keywords: Islamic Banking, Liquidity Management, Profitability, Bank performance, Multiple Regression Model
  • Sadeghali Movahedmanesh*, Mohammad Ghaffaryfard, Zainullah Sadeqi Pages 147-169

    The economic behaviors of a Muslim consumer is one of the most important social behaviors that affects his personal and social life. One of the most important forms of economic behaviors is consumption. In the consumption area, 7 crucial determinants have been extracted from religious literature. The statistical population is selected from Kabul city and the number of samples is determined by the Cochran formula 384 in the consumption area. The sample information is 95% accurate to the entire statistical population. Data was collected by a questionnaire and analyzed by Excel and SPSS 21 software. In the consumption sector, among the independent variables, most of the relationship is related to the inclusion of the relevant principles of age, education, nature of the occupation and average monthly income of the household. In the beliefs regarding consumption principles, education variables and average monthly household income are more significant rather than other variables. The results show that, on average, 53.4% of the population are followed to principles of consumption, and 50.3% of the community members believe in the principles. The Chi-square test and t single-sample also confirmed the results. In general, more than half of the community is committed to the recommended economic behaviors of Islam in the field of consumption and there is no significant difference between the degree of commitment and the people's belief in the principles of consumption.

    Keywords: Islam, Culture, Consumption, Compulsory, beliefs, Significance
  • Abolfazl Jafari*, Hamid Reza Bahrman, Omid Nasiri Pages 171-193

    The market is one of the most important economic concepts that in Islamic worldview take on a meaning different from that of conventional economics. Concepts play a key role in the humanities as one of the fundamental steps in the evolution of the humanities is the reproduction of central concepts in the various disciplines. Practicing Islam's recommendations in the field of economics leads to the formation of a market with specific features and image that can be called the image of the desired Islamic market. This article addresses the needs of this image in Islamic sources. Accordingly, the characteristics of the Islamic market image are extracted from religious texts and categorized and presented by content analysis method. The market in its general sense is a kind of resource allocation and distribution mechanism that is freely traded, but in a specific sense implies where such a trade is made. The type of interactions people have in the marketplace creates a unique identity in the city. The image of the Islamic market creates a distinct identity in the Islamic city that is substantially different from the identity of non-Islamic cities. This article seeks to answer the question of what are the most important components of Islamic sources in drawing a comprehensive and desirable picture of the market? Based on the results of this study, 36 primary themes, 20 basic themes and 3 axial themes were extracted as the key components. The most important components of the image of a favorable market in Islam can be found in the three central themes of "respect for the people", "transparency" and "the practice of law".

    Keywords: Market, Market Image, Islamic Resources, Islamic Economics, Content Analysis
  • Pages 195-209

    Among the most important tasks of government economic control of income inequality.. The monetary policy of the government on the equitable distribution of income is very effective. Therefore, in this study, the effect of monetary policy on the distribution of income has using quantile regression. The period studied in this research, the years 1353- 1396.The results show that the hypothesis is confirmed to affect the distribution of income of monetary policy and by increasing the production capacity that can reduce poverty.

    Keywords: Monetary Policy, Income Distribution, Gini coefficient
  • Seyed Mohammad Kazem Rajaee* Pages 211-232

    Criteria, criteria and general areas make it easy to measure the concept through the index. The criterion of measurement may be derived from the causal or causal method. In this descriptive-analytical method through conceptual explanation, in this paper, four concepts of economic justice are first considered independently and attempted to present a standard a priori method for each concept in its particular domain.
    Based on the meaning of equality, the criteria for equality of opportunity have been introduced, especially in primary wealth and government services. Based on the concept of intermediate, the criterion of moderation - based on the concept of entitlement in the domain of the distribution of the share of production agents; the criterion of the entitlement; - in the territory of redistribution on the basis of need; The income classes are the measure of equilibrium in life, income and wealth as the criterion of justice. Based on the traditions of the infallible leaders (AS), five criteria: breadth of life; dignity; right to live a religious life among the people; peace and harmony;

    Keywords: justice, equality, moderation, entitlement, equilibrium, criterion of justice
  • Amir Hossein Mozayani*, Raziye Mohammadi Saber Pages 233-263

    Improving the community health as one of the preconditions of achieving sustainable development goals, through promoting labor force performance, has provided the basis for economic growth and achieving to the goals such as public welfare, economic growth, and justice. This study analyzes Iran health performance through few health indicators (such as life expectancy at birth, Mortality rate, under-5 (per 1,000 live births), Out-of-pocket Payment, Insurance Coverage Rate, insurance Penetration Rate, and Mental Health Condition), in order to investigate its compatibility with Islamic justice principles. In spite of some improving trends in Iran health sector during recent decades, the results imply that the health conditions are not satisfiable and compatible with Islamic healthy society terms.

    Keywords: Health, Justice, Health costs, Insurance, Iran Economy
  • Ahmad Arabshahi* Pages 265-284

    The purpose of this paper is to examine the dimensions of charity in the Holy Quran. The meaning of charity and the extent of the charity were studied. Several studies conducted in recent years about the charity were briefly discussed. The dimensions of charity, according to the Quran, in four dimensions: Importance of charity in the Holy Quran; Quran metaphors about charity; Conditions of Charity according to Holy Quran; effects of charity of the Quran have been studied. In different verses of the Holy Quran charity is emphasized. In the Quran, the charity has been likened to different things. The charity is like a grain of corn that sprouts seven ears, in every ear a hundred grains. There are several points about conditions of charity in the Holy Quran ("do not annul your charitable giving with reproach and hurt", "spend of the good you have earned and of that which We have brought out of the earth for you" and "Whatever good you spend is for yourselves, provided that you give it desiring the Face of Allah"). There are different effects for spend in Allah's way that have been mentioned in the Holy Quran ("whatever good you spend shall be repaid to you in full, you shall not be harmed", " Those who spend their wealth by day and by night, in private and in public, their wage is with their Lord, and no fear shall be on them, neither shall they sorrow " and " Indeed, those who give in charity, be they men or women, and those who lend a good loan to Allah, shall be repaid in multiples. They shall receive a generous wage").

    Keywords: aliment, charity, forgiveness, Islam