فهرست مطالب

نشریه مبانی فقهی حقوق اسلامی
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 21، بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/10/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدرسول آهنگران، امیر احمدی* صفحات 9-25

    حق ارتفاق از موضوعات مهم زندگی انسان در امور معیشتی یا معاملاتی است. پس گاهی انسان ها نیازهای دیگران را می بینند و برای رفع نیازشان به آن ها کمک می کنند. بنابراین موجبات ایجاد حق ارتفاق در فقه مذاهب اسلامی چیست. در این مقاله از اسباب و موجبات ایجاد حق ارتفاق سخن به میان آمده است؛ که این مطالب حاوی نظرات فقهای بزرگ پنج گانه اسلامی می باشد در طی پژوهش اختلافات و مشترکات مذاهب به خوبی آشکار است. از اهم اسباب و موجبات ایجاد حق ارتفاق می توان به شرکت عامه بین افراد، معاوضه ی حق ارتفاق، تبرع حق ارتفاق، ارث، وصیت و حیازت این حق را نام برد که در ادامه از هر یک از این موارد به تفصیل بحث و تحلیل شده است. این مقاله می تواند در مسائل مستحدثه به فقها و نیز در تدوین قوانین موضوعه به حقوق دانان کمک شایانی کند و راه کشایی برای آنان در این مساله باشد.

    کلیدواژگان: حق، ارتفاق، موجبات ایجاد، امامیه، اهل سنت
  • حسین حیدری*، سیامک بهارلویی، هرمز اسدی کوهباد صفحات 27-52
    اصولیون در خبره بودن لغوی اختلاف نظر دارند عده ای لغوی را خبره ندانسته و قولش را جز در مورد وثاقت حجت نمی دانند و از نوع شهادت، و دارای شرایط آن می دانند اما مشهور اصولیون دلایلی عقلی و نقلی بر خبرویت او و حجیت قولش اقامه نموده اند به این که لغوی در رشته اش تخصص داشته و با تحقیق در علم لغت خبره شده است طوری که خبرویت او موجب وثوق نیز می شود و در صورت ظنی بودنش نیز از جمله ظنون خاص بوده که از حکم عام حرمت عمل به ظنون مطلق خارج می باشد و فقها در بیان معانی لغوی اصطلاحات در بیشتر ابواب فقهی حتی در زمان معصومین(ع) نیز به نظرات اهل لغت رجوع و استناد کرده اند همان طور که فقهای متقدم شیعه و سنی با فرض خبرویت لغوی یکی از راه های تشخیص حقیقت از مجاز را نص اهل لغت دانسته اند که بنا بر بناء عقلا که در شرع ردعی از آن نشده و به پشتیبانی دلیل عقل مستقل به عنوان دلیل خاص علمی حجیتش نیز ذاتی می باشد و موضوعش تخصصی و مستقل از شهادت است و شرایط شهادت از جمله تعدد و عدالت در آن معتبر نیست لذا با اثبات خبرویت لغوی و حجیت قولش از طریق بناء عقلا و دلایل دیگر در اصول فقه اعتبار نظر اهل خبره نیز اثبات خواهد شد.
    کلیدواژگان: خبره، حجیت، قول لغوی، بناء عقلا
  • مهناز سلیمی، سید محمد رضا آیتی*، سید هادی مهدوی صفحات 53-75

    عدالت  یکی از مهم ترین مبانی در آموزه های دینی است که وجود آرمان ها و ارزش های اخلاقی در آن موج می زند. اسلام بر ازدواج تاکید فراوان دارد. ازدواج حقوق و تکالیفی برای زوجین ایجاد می نماید، تحلیل تفاوت های این حقوق در فقه امامیه و ماده 16 کنوانسیون رفع تبعیض علیه زنان قابل ملاحظه و مداقه می باشد. کنوانسیون حقوقی برابر را برای زوجین در نظر گرفته است، یکی از موارد اختلافی ریاست مرد در خانواده است، با عنایت به ضرورت وجود مدیر و سرپرست در هر جامعه، ریاست شوهر، یک ریاست اداری است نه استبدادی، و زن ملزم به اطاعت از مرد در امور شخصی نیست. این نوشتار با ارائه تفسیری نو از ریاست و اختصاص آن به حوزه ی اقتصادی خانواده، بین حکم شرع و کنوانسیون هم سویی ایجاد نموده است. بایسته است قانون گذار با شناخت اصول و استخراج آن از کتاب، سنت و عرف جامعه ی اسلامی و با تعیین معیارهای مناسب به اصلاح قوانین همت گمارد.

    کلیدواژگان: حق، طلاق، کنوانسیون رفع تبعیض
  • سید هادی صالحی*، سید مهدی سید مهدی صالحی، رضا نیکخواه سرنقی صفحات 77-97

    حریم خصوصی ازجمله مفاهیم دشوار است که ارائه تعریف جامع ومانع و مورد اتفاق از آن در علم حقوق وجود ندارد. در فقه امامیه نیز از این مسئله تعریف و مصطلح شرعی یا متشرعی خاصی ارائه نشده است. از منظر فقه امامیه دو نوع تجسس حرام وجود دارد: یکی تجسس در حریم خصوصی افراد که به طور مطلق بر اساس آن چه از ادله ی احکام در فقه امامیه بیان شد، حرام است و دیگری تجسس بر ضد نظام اسلامی است که از نگاه فقه امامیه حرام است. خداوند در قرآن کریم و نیز در احادیث معصومین (ع)، تجسس و کنجکاوی در امور دیگران را نهی نموده است، حریم خصوصی افراد را محترم شمرده، تعدی به آن را تقبیح کرده است. شمول این دستورالعمل عمومی است و استثنایی در آن قید نشده است تا تجسس در امور دیگران برای عده ای جایز باشد و برای عده ای دیگر جایز نباشد. به طور کلی از مفاد و محتوای آیات و روایات و دیگر ادله استفاده می شود که حکم حرمت جاسوسی و تجسس دارای حدومرز خاصی بوده و بر تمام مصادیق آن نمی توان حکم حرمت را بار کرد. بر این اساس از دیدگاه اسلام مسلمانان دارای عزت، شان و حرمت می باشند و کسی حق هتک آن را ندارد و اصل اولیه اجتماعی اسلام احترام به دیگران و عدم تجاوز و عدم تجسس از آن ها و درنهایت حرمت انکشاف آن چه افراد، خدا و رسول (ص) از محصول آن خشنود نمی گردند.

    کلیدواژگان: حریم خصوصی، فقه، جاسوسی، تجسس، نظام اسلامی، جایز
  • محمدصادق علمی، طیبه بلوردی* صفحات 99-129

    انسان موجود اجتماعی و دارای پیوندهای اجتماعی است که برای رفع حوایج و رسیدن به اهدافش دربند مجموعه ای از تعهدات و قراردادهای انسانی و اجتماعی می باشد. یک نوع از این قراردادها، قراردادهای شغلی بین کارگر و کارفرما است؛ دارا بودن کار و داشتن شغل امن و مطمئن و برقراری روابط قراردادی و کوشش در جهت استحکام این روابط و امنیت عقود، لازمه برطرف ساختن نیازهای معیشتی است. در بررسی امنیت شغلی، قرارداد نقش بسیار مهمی دارا می باشد. در نحوه ی تنظیم قرارداد و شرایط شکلی قرارداد نظرات متفاوتی بین فقها وجود دارد شماری ایجاد قرارداد را شفاهی و برخی کتبی می دانند. این نوشتار، به بررسی دیدگاه فقها و اختلاف نظر آن ها درباره لفظی و کتبی بودن قراردادها می پردازد و تلاش می کند، دلایل آن ها را تببین نماید و بیان می دارد که متن قرارداد باید کاملا شفاف، گویا و بدون ابهام باشد و کتبی بودن قرارداد سبب استحکام و امنیت قرارداد کارگر و کارفرما خواهد بود.

    کلیدواژگان: قرارداد، امنیت شغلی، قرارداد کتبی، قرارداد لفظی
  • ابوالفضل علیشاهی قلعه جوقی*، طیبه احمدی صفحات 131-159

    اسلام برای پاسداشت خون انسان ها، ارزش بسیاری قائل است و نمی گذارد که قطره ای از خون افراد به ناحق ریخته شود؛ قانون مجازات اسلامی نیز در ماده 487 در صورت عدم شناسایی قاتل، بیت المال را مسئول دیه می داند. ولی به موجب ماده 10 قانون بیمه اجباری مسئولیت مدنی دارندگان وسایل نقلیه موتوری زمینی در مقابل اشخاص ثالث، مصوب 26 شهریور 1347 که به منظور «حمایت از زیان دیدگان حوادث رانندگی،...، فرار کردن یا شناخته نشدن مسئول حادثه...» تصویب شده است، صندوق خسارت های بدنی را مسئول پرداخت دیه می داند. با توجه به موارد بالا که در مورد «عدم شناسایی قاتل» مشترک هستند ولی مرجع پرداخت دیه متفاوت می باشد، این پرسش پیش می آید که رویه قضایی در مورد مسئولیت پرداخت دیه چگونه است؟ چه ارتباطی بین این دو صندوق هست؟ در این مقاله، این نتیجه به دست می آید که از نظر رویه قضایی در سال 1387، در دادسرا و دادگاه برای پرداخت دیه، مسئولیت این دو صندوق، گاهی به صورت طولی (ابتدا صندوق خسارت بدنی و بعد بیت المال) و گاهی به صورت عرضی (صندوق خسارت و بیت المال در عرض همدیگر) می باشد و یا قاضی ابتدا صندوق خسارت بدنی را مسئول پرداخت می کند و نسبت به مابه التفاوت دیه، بیت المال را مسئول پرداخت می کرد. ولی با توجه به نظریه اداره حقوقی قوه قضائیه در سال 1392، بین این دو صندوق تمییز قائل شده است، بدین صورت که در صورت صدمات بدنی، صندوق خسارت های بدنی، مسئول پرداخت دیه می باشد و در صورت عدم شناسایی قاتل، نوبت به بیت المال می رسد که اولیای دم با ارائه مدارک مورد نیاز و با مراجعه به مرجع مورد نظر، برای وصول دیه اقدام می کنند.

    کلیدواژگان: دیه، لایبطل دم امرء مسلم، بیت ا لمال، صندوق تامین خسارت بدنی
  • سیده فاطمه موسوی، هرمز اسدی کوهباد*، جواد پنجه پور صفحات 161-184
    بنای عقلاء یکی از مباحث مهم فقه و اصول به شمار می رود زیرا پدیده ی بنای عقلاء در فرآیند استنباط احکام دارای ارزش و اهمیت بسیار بالایی است و از دیر زمان این مسئله مورد عنایت فقها بوده است و هم چنین به این دلیل که ما با مسائل مستحدثه ی زیادی مواجه هستیم که پاسخی برای آن ها در کتاب و سنت ذکر نشده است اما با استناد به بنای عقلاء می توان به آن ها پاسخ داد. لذا این پژوهش با هدف سیر تحول و تطور بنای عقلاء نزد اصولیون شیعه و اهل سنت انجام شده است. پس از بررسی این نتیجه بدست آمده که هم اصولیون شیعه و هم اهل سنت در کنار ادله دیگر به بنای عقلاء در استنباط احکام شرعی استناد نموده اند اما اصولیون شیعه بیشتر از اهل سنت به آن تمسک جسته اند. ضمنا سیره ی عقلاء در بسیاری از مسائل مستحدثه پاسخگو می باشد.
    کلیدواژگان: بنای عقلاء، سیره عقلاء، اتفاق العقلاء، اصول فقه، مذاهب اسلامی
|
  • Mohammad Rasool Ahangaran, Amir Ahmadi * Pages 9-25

    The right to easement is one of the important issues of human life in livelihood or trading. So sometimes people see the needs of others and help them to meet their needs. So what is the cause of the creation of the right to promote Islamic jurisprudence? This article discusses the causes of the creation of the right to education. These articles contain the views of the great Islamic five jurisprudents. During the research, the divisions and commonalities of religions are well known. One of the most important reasons for the creation of the right to claim is the right to easement to a public partnership between people, exchange of rights, rights to property, inheritance, will, and willfulness of this right, which is discussed in detail in each of these cases in more detail. Is. This article can help jurists in juggling issues as well as in the formulation of legal rules, and is a way for them to come up with this issue.

    Keywords: Right, easement, causes of creation, Imamieh, Sunny
  • Hossein Heidari *, Siamak Baharlooye, Hormoz Asadi Kohhabad Pages 27-52
    The doctrinaire individuals' opinions of lexical experts diverge from each other.Some of them don't admit to the expertise of lexical experts, and don't consider their promises solemn, except in the case of pledge; but, on the other hand, theyconsider them as the ones of testimonial type and liable to testimony; however,the most renowned doctrinaire individuals have stated some rational and relational reasons for their expertise and promise solemnity, that lexical expert is specialized in their field of study and has gained their specialty by doing research in semantics in such a manner that their expertise betokens their pledge, and in case of suspiciousness, they are considered as the specific suspicions who aren't included in the general edict of respect to the act of absolute suspicion. Jurisconsults have referred to lexical experts in most of juridical cases, even in the era of the infallibles (peace be upon them) in order to state the lexical meaning of expressions, as pioneer jurisconsults of Shiite and Sunni religions, with the assumption of their lexical expertise, have referenced lexical experts' texts as one of the ways to distinguish between reality and unreality, in that, their solemnity is innate based on intellectuals' principles in no contradiction to juridical canon (shari'a), and supporting the intellectuals' independent reason as a specific scientific reason; and it is considered as a specialized subject independent of testimony as well. Thus, with proving the expertise of the lexical individuals and their word and promise through the  intellectuals' principles, and other juridical principles, the validity of the experts' opinions will be proved.
    Keywords: expert, solemnity, lexical individual's promise, intellectuals' principles
  • Mahnaz Salami, Seyyed Mohammad Reza Ayati *, Seyyed Hadi Mahdavi Pages 53-75

    Justice is one of the most significant principles in Islamic teachings which is ripe with ethical causes and values. Islam has put a lot of emphasis on marriage. Marriage creates rights and responsibilities for couples. The analysis of the differences of these rights in Imamiyeh Jurisprudence and article 16 of the convention on the Elimination of Discrimination against Women deserves scrutiny. This Convention has determined equal rights for couples. One of the controversial issues is the directorship of husband in family. Due to The necessity of a head or director in any society, the directorship of husband is an administrative and not authoritarian one; so wife is not obliged to obey her husband in her personal affairs. In this paper, offering a new interpretation of the concept of directorship and relating it to the economy of family, I have tried to reconcile between the convention and the rule of religion. It seems advisable for the legislators to amend the laws via understanding the principles and eliciting them from the Holy Quran, tradition and the Islamic society customs, and setting appropriate criteria.

    Keywords: Right, Convention, Divorce
  • Seyyed Hadi Salehi *, Seyyed Mehdi Salehi, Reza Nikkhah Sarnaghi Pages 77-97

    Privacy is one of the most difficult concepts that there is no universally conceived definition of what is happening in the field of law. In Imamieh jurisprudence, there is no specific definition of religious or scholarship. From the perspective of Imamiyah jurisprudence,  there are two types of harassed investigations: one is a search for the privacy of individuals who are completely prohibited from the point of view of the jurisprudence of Imamiyya jurisprudence, and the other is the investigation against the Islamic system, which is prohibited from the point of view of the Islamic Imams. In the Quran and in the Hadiths of the Infallibles, Allah has forbidden exploration and curiosity in the affairs of others, has respected the privacy of individuals, condemned the violation of it. The inclusion of this general instruction is not specified in the exception, so that it is permissible for others to investigate the affairs of others and not be permitted to others. In general, the content and content of the verses, narrations and other arguments are used that the verdict of espionage and exploration has a certain limit and for all its examples it can not be ordered. Accordingly, from the point of view of Islam, Muslims have dignity, dignity and respect, and no one has the right to harm them. The basic principle of Islam is respect for others and non-aggression and inbreeding of them, and ultimately, the reverence for the development of what people, God and the Prophet (pbuh) Its not pleasing to the product.

    Keywords: Privacy, Jurisprudence, spyi, search, Islamic system, permission
  • Mohammad Sadegh Elmi, Taybeh Balvardi * Pages 99-129

    Human is social and has social bonds to fulfill his needs and achieve goals, he is obliged to follow commitments and human and social contracts. Of these contracts,are job contracts between employer and employees. Having a secure and safe job and undergoing contractual interactions andattempts to strengthen these interactions and safety of contracts, is the main requirement to fulfill human needs. In the analysis of job security, contract is of great importance. Regarding writing a contract and terms of form, jurists have various opinions; some consider it oral and some written. This article aims at analyzing the form of contracts among jurists and their disagreements in regard to oral or written forms of contracts. It has been tried to explain their reasons. It is also mentioned that the agreement should be completely clear, rationale, and without any obscurity, written contracts would be safe and secure for the employer and employee.

    Keywords: Contract, Job security, written contract, oral contract
  • Abolfazl Alishahi Ghalehjouqh *, Tayebeh Ahmadi Pages 131-159

    Islam very much values human blood protection and does not allow a drop of blood to be spoiled; the Islamic Penal Code also states in Article 478 that "If the killer is not identified, Absolutely, Bayt al-Maal is responsible for Diyah." However, pursuant to Article 10 of the Civil Liability Compulsory Insurance Act covering the owners of motor vehicles against third parties, approved on September, 2013, intended to "protect victims of traffic accidents, and to cover the escaping or failed identification of the faulty party", the Physical Damage Fund is responsible for for paying the Diyah. Given the above, where the common element is "failed identification of the murderer", but the Diyah's payment entity is different, a question rises as to what is the judicial precedent on the payment of Diyah? What is the relation between the two funds? This paper concluded that, according to the 2008 judicial precedent, for the payment of Diyah in prosecutor’s office and courts, these two funds are sometimes held liable longitudinally (first, the Physical Damage fund for damages, and then Bayt al-Maal), and sometimes horizontally (both the Physical Damage fund for damages and Bayt al-Maal simultaneously). Or first the judge initially holds the Physical Damage Fund liable for paying Diyah and then holds Bayt al-Maal liable for paying the difference. However, according to the judiciary's legal department's opinion issued in 2013, these two funds are distinguished, and in the event of physical damage, the Physical Damage Fund is responsible for the payment of the Diyah, and if the killer is not identified, the dependents of the victim may refer to Bayt al-Maal to receive Diyah.

    Keywords: Murder, Diyah, Muslim’s blood may not be spoiled, Bayt al-Maal, Physical Damage Fund
  • Seyyedeh Fatemeh I Mousavi_Hormoz Asadi Koohbad *_Javad Panjeh Poor Pages 161-184
    The conduct of wise one of contemporary important jurisprudence and usuil because one of is catechism main and effective in the two system of  law  Shi'a Usulis and sunni. In the juriprudens to exist many generalities and also encounter new problems.That neiter have been mentioned in the book nor in the sunnah,but they can be answered with reference to the wise. There fore, in this descriptive analytic study Shi'a  scholars and suni toward the conduct of wise was the results showd to Shi'a Usulis and sunni in the side document othere to the conduct to wise in the deduction decrees spiritual adduce but Shi'a Usulis more sunni usulis adduce and too resolve new problems and adduce legislate also the conduct of wise.also the conduct of wise can be answered  many  new problems.
    Keywords: the conduct of the wise, the customs of the wise, the agreement of the wise, usulis jurisprudence, religion islamic