فهرست مطالب

نشریه مبانی فقهی حقوق اسلامی
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 15، بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد سلیمی* صفحات 9-30

    دلیل به عنوان ابزار اثبات حقیقت و واقعیت، در شریعت و قوانین موضوعه از اهمیت بسیاری برخوردار است. می توان گفت که دلیل، موجد عدالت و آرامش در جوامع می باشد؛ به طوریکه عدم وجود دلیل و یا ابهام آن در دادرسی، موجب عدم احقاق حق و عدالت می شود. لازمه نیل به عدالت، کسب و حصول دلیل توسط دادرس و اقناع وجدانی وی می باشد که در تمامی حیطه های دادرسی اعم از کیفری و مدنی لازم الاجرا می باشد. در نظام پرآشفته ی حقوقی امروز، اثبات عدم منع تحصیل دلیل در شرع و قانون از اهمیت بسیاری برخوردار است.

    کلیدواژگان: اثبات واقعیت، اصل تحصیل دلیل، اقناع وجدانی قاضی، دلیل در امور مدنی و کیفری
  • نجمه شریف پور*، بمانعلی دهقان منگ آبادی صفحات 31-55

    شیخ طوسی نکاح متعه را با تمسک به دلایلی از قرآن و سنت جایز، صحیح و حلال دانسته و قائل به اجماع امامیه بر حلیت آن می باشد، از این رو همه احکام نکاح دائم را در مورد نکاح متعه صادق دانسته و بر این باور است که این نوع ازدواج گرچه از نظر آثار حقوقی با ازدواج دائم فرق هایی دارد، اما از نظر احکام هیچ گونه فرقی جز در مسئله «محدود بودن مدت» با آن ندارد. در این نوع ازدواج، مرد و زنی که ازدواج آن ها با هم بلامانع است با هم پیمان زناشویی و عقد می بندند و تعیین مهر و مدت می کنند. فرزند حاصل از نکاح آن ها فرزندی مشروع و قانونی است. با اتمام مدت، بدون نیاز به طلاق، از هم جدا شده و زن عده نگه می دارد. در مقابل ابوحنیفه و اصحابش بر این اعتقاد می باشند که حلیت و اباحه متعه به دلایلی از کتاب، سنت و عقل نسخ شده است و حتی آن را در کنار زنا و عمل فحشا قرار داده اند. آن ها قائل اند اینکه خلیفه دوم به صراحت متعه را حرام کرد، اما هیچ یک از صحابه بر او اعتراض نکرد، نشان از واضح بودن نسخ متعه بر همگان می باشد، برخی از آن ها میان نکاح متعه و نکاح موقت فرق قائل شده اند.

    کلیدواژگان: شیخ طوسی، ابوحنیفه، نکاح متعه، اباحه، نسخ، نکاح موقت
  • احمد شمس، کیامرث فتحی هفشجانی* صفحات 57-76

    زکات، یکی از واجبات شرعی اسلام است که تمام فرق اسلامی به آن اعتقاد دارند. در حال حاضر، کشورهای اسلامی، به دنبال اجرای این حکم الهی با روش های علمی و امروزی می باشند. با توجه به اینکه، زکات دارای ابعاد مختلفی می باشد، لذا می توان از منظرهای مختلفی به آن توجه کرد. همین امر باعث می گردد که اجرای این حکم با پیچیدگی هایی همراه باشد. استفاده از تکنیک های تصمیم گیری برای پرداخت و دریافت زکات ضمن کاهش سردرگمی، به اجرای بهتر این حد الهی کمک می کند. عمده فقهای شیعی، قائل به انحصار زکات بر نه قلم کالا هستند. این اقلام عبارتند از : طلا، نقره، کشمش، خرما، گاو، گوسفند، شتر، جو و گندم. در حالیکه عمده فقهای اهل تسنن قائل به تعمیم زکات به بسیاری از کالاها می باشند. در این مقاله دیدگاه شیعی مبنا قرار گرفته است و با بررسی ادبیات موجود در مورد زکات، چهار شاخص کلی اقتصادی، فقهی، حقوقی و حسابداری شناسایی شدند. بر مبنای این چهار شاخص مدل تجزیه و تحلیل سلسله مراتبی طراحی شد. در بین این چهار شاخص، شاخص اقتصادی دارای شاخص های فرعی نیز می باشد. اقلام نه گانه زکات بر اساس سه شاخص قابلیت نقدینگی، قابلیت ذخیره و رفع نیازهای اساسی ارزیابی گردید و نتیجه گیری شده است که در شرایط فعلی کشور زکات دهندگان ترجیح می دهند که زکات خود را به صورت کالا پرداخت نمایند چرا که ارزش پول نقد برای زکات دهندگان بالا است، و ترجیح می دهند که بیشتر از اقلام کم ارزشتر زکات خود را تسویه نمایند. در نتیجه مسولین جمع آوری زکات باید امکانات خود را برای جمع آوری آن از مواردی که بیشترین امکان جمع آوری را آنگونه که در تحقیق نشان داده شده فرهم آورند.

    کلیدواژگان: مدل های تصمیم گیری، زکات، تصمیم گیری چند شاخصه برای زکات، نرخ جانشینی برای اقلام زکات، مقایسه زوجی
  • مژده ظفری*، مهدی خدایی صفحات 77-98

    فرزندخواندگی یکی از نهادهای حقوقی است که به موجب آن رابطه ی حقوقی بین زوجین سرپرست یا سرپرست منحصر با فرزندخوانده ایجاد می شود. در ایران قانون حمایت از کودکان بدون سرپرست در سال 1353 تصویب شد و این قانون در سال 1392 با عنوان " قانون حمایت از کودکان و نوجوانان بی سرپرست و بد سرپرست" اصلاح و قانون سابق لغو گردید. مطابق این قانون، خانواده های فاقد فرزند یا دختران و زنان مجرد بالای سی سال می توانند کودکان یا نوجوانان بی سرپرستی و بدسرپرست که شرایط مقرر در این قانون را دارا می باشند سرپرستی نمایند.اما جواز ازدواج سرپرست با فرزندخوانده که در تبصره ماده 26 همین قانون بیان شده است، از جمله نواقص و معضلات قانون مذکور می باشد که با هدف اصلی این قانون که در ماده 1، تامین نیازهای مادی و معنوی کودکان و نوجوانان می باشد در تعارض است، نگارنده با توجه بررسی ادله فقهی و تعارض این تبصره با برخی قوانین  برای رفع مشکل اخیر چاره اندیشی کرده و حذف این تبصره و ممنوعیت چنین نکاحی را پیشنهاد داده است.

    کلیدواژگان: فرزندخوانده، فرزندخواندگی، کودکان بی سرپرست، سرپرست، نکاح
  • قاسم عارف*، علی اکبر عارف صفحات 99-116
    این مقاله در پی نقد و بررسی شیوه استناد فقهاء به روایت اسحاق بن عمار بر حکم پیوند عضو پس از قصاص می باشد و بدین منظور با در پیش گرفتن روش کتابخانه ای، پس از طرح بحث و بیان دیدگاه های موجود در مساله، به نقد و بررسی آن ها می پردازد و در پایان در ضمن اثبات صحت استناد به این روایت، نظریه عمومیت حکم قطع عضو پیوند خورده نسبت به جانی و مجنی علیه را از آن استنباط نموده و بر خلاف دیدگاه مشهور فقهاء، تفصیل بین محدثه و یا مبقیه بودن جنایت برای قطع عضو را مطرح می نماید.
    کلیدواژگان: ارش، پیوند عضو، جانی، مجنی علیه، جنایت، محدثه، مبقیه
  • محمدباقر عامری نیا* صفحات 117-135

    ماده 504 قانون مدنی، اجاره زمین را برای مدت معین حتی در فرضی که مستاجر احداث بنا یا غرس اشجار بنماید و این مستحدثات به نحوی باشد که تا مدتها بعد از انقضاء مدت اجاره باقی می ماند نافذ دانسته است. این ماده قانونی درخصوص عدم امکان اجبار مستاجر به قلع و قمع اعیانی در ظرف زمانی مدت اجاره و نیز نسبت به امکان مطالبه اجرهالمثل برای موجر، در صورت ادامه تصرفات مستاجر و همینطور برای مستاجر در فرض باقی ماندن اعیانی بدون تصرفات وی، ابهام یا اشکال مبنایی ندارد؛ لیکن درخصوص امکان اجبار مستاجر به قلع و قمع بعد از انقضاء مدت اجاره، صراحتی ندارد؛ بلکه تلقی مشهور این است که ظهور در عدم امکان اجبار دارد. مطالعه پیش رو، امکان اجبار را به لحاظ مبنایی، موافق موازین فقهی و حقوقی می داند و می کوشد تا با تجزیه و تحلیل ساختاری این ماده، مفاد آن را با نظریه ی امکان اجبار سازگاری دهد. تحلیل زبانی ماده 504، استصحاب آثارمالکیت موجر، قاعده تسلط، استفاده از ملاک ماده540 قانون مدنی، از جمله مستندات اثباتی نظریه ی مزبور می باشند؛ همچنان که قاعده اذن، قاعده لاضرر و مقوله حق ریشه به عنوان دلایل نظریه ی عدم امکان اجبار، در این پژوهش مورد نقد قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: اجاره، مستاجر، امکان اجبار، قلع اعیانی
|
  • Mohammad Salimi * Pages 9-30

    Because as a tool to prove the truth and the reality of the law and regulations of the greatest importance. One could say that because; promote justice and peace in the community, so there is no reason or ambiguity in the proceedings, the cause of rights and justice. Necessary to achieve justice, business and the acquisition by the Ombudsman and his moral persuasion that in all areas, including criminal and civil proceedings is in force. Prashfthy legal system today, proof of contraceptive education is very important because of the law.

    Keywords: Prove the reality of the education, Moral persuasion judge, Because in civil, criminal matters
  • Najme Sharifpoor *, Bemanali Dehghan Pages 31-55

    Sheikh Toosi considers concubine marriage appropriate and legit with permissible reasons from Quran and the tradition and states that the consensus Emamieh considers it lawful so he believes that all the laws of the permanent marriage is true for concubine one and says that although it has some differences in lawful sense with permanent marriage, but it has no difference in rules except in the "limited duration" with it. In this type of marriage, man and woman whose marriage is permitted are married and determine their marital dowry and its duration. Child from their marriage is legitimate and legal. By the completion of the marriage time they get separated without divorcing, and she stays single for a preset time after the separation, etc.However, Abu Hanifeh and his disciples believe that the legibility of this type of marriage has been terminated due to some reasons from Quran, traditions, and reason. They have even put it in one line with adultery and prostitution. They believe that the second Caliph has made concubine marriage clearly unlawful, but none of the companions made a protest against that and this shows clearly to everyone that this marriage is unlawful. Some of them make some differences between concubine marriage and temporary marriage.

    Keywords: Concubine marriage, Temporary marriage, Sheikh Toosi, Abu Hanifeh, Legibility, Terminated
  • Ahmad Shams, Kiamars Fathi * Pages 57-76

    Zakat (tithe) is one of the religious duties of Islam that all Islamic sects believe it. Currently, all the Islamic countries are in pursuit of the divine decree with modern scientific methods. Given that, Zakat has many dimensions. So, it can be considered from different perspectives. This causes the execution of this decree to be associated with complications. Using decision making techniques to pay and receive zakat would help to reduce confusion, and also to run much better this divine decree. The major Shiite scholars believe that paying Zakat is limited to nine items. These items include: gold, silver, raisins, dates, cows, sheep, camels, barley and wheat. While major Sunni scholars believe that  paying zakat is applicable to a lot of goods. This article is based on the Shiite perspective. In his article through reviewing the current literature about zakat, four basic measures, i.e. economic, juridical, legal and accounting were identified. Based on these four measures the hierarchical analysis model was designed. Of these four measures, economic measure consists of sub- indices. The nine items of Zakat based on the three measures of liquidity capability, storage capability and removal of basic needs were evaluated and concluded that in the current situation of the country  Zakat payers  prefer to pay their zakat in the form of good instead of  in cash, because  they believe that the value of cash for charity in high. And prefer to settle their zakat more from less valuable items. As a result, responsible persons for collecting Zakat should provide their facilities to collect Zakat from the items that are most likely to be given, as this study has shown.

    Keywords: decision making models, Zakat (tithe), Multi attribute decision making for Zakat, Substituting rate for Zakat items, Pairwise comparison
  • Mojde Zafari *, Mahdi Khodaei Pages 77-98

    Adoption is a legal institution under which a legal relationship between the spouses or the single guardian is created with the adopted child.In Iran, the law to protect unsupervised children was passed in 1974, and this law with the new title "Law for the Protection of Children and Adolescents, Orphans or with Irresponsible Parents" was amended and the former Act was repealed in 2013. According to this law, families without children or single women over thirty years old can adopt children or teens, either orphans or with irresponsible parents, if the conditions prescribed in the Act are provided.licensing the marriage between the guardian and the adopted child expressed in Article 26 of the same law, are Among the defects and problems of this law which are in conflict with the main purpose of this Act, in Article 1, the material and spiritual needs of children and adolescents.

    Keywords: Unsupervised Children, Adoption, Adopted Child, Guardian, marriage
  • Ghasem Aref *, Aliakbar Aref Pages 99-116
    The present study investigates the method of citation by the jurists that is based on the reference of IshaqibneAmmarabout the verdict of organ transplant after the retribution. In doing so, this library research after the introduction and reviewing the present views on the issue, challenges the different views. Finally, the study verifies referring to this citation and concludes the theory of generalization of the amputation of the criminal’s transplanted organ relating to the criminal. Despite the famous view of the jurists, the present study brings up the details between the agent of the crime and the ambiguity of the crime for amputation.
    Keywords: Retribution, Organ Transplant, Criminal, Victim, Murder, Agent, Ambiguity
  • Mohammad Bagher Amerinia * Pages 117-135

    Article 504 of civil law of renting for a definite time even in hypothetical construction of building or tenant that planted the trees and seem to happen in such a way that for a long time after expiry tenancy remain as penetrating. This article about legal impossibility of forcing to tenant and suppression in lordly within time for rent and the possibility of compensate materials for proprietor tenant inaction in the case of continuation. Also, to assume tenant remaining in lordly tenets without ambiguity or basis forms; but this article on the possibility to tenant obligation and suppression after the expiry for rent, unusual candor does not become famous as this is in the absence of possibility for forcing. Present article while explaining the problem and careful investigation of the bases both probable and possible proving the theory and assumed it based on agreed standards and legal jurisprudence consideration and tries to analyze and structure this article, the contents with possibility theory forced adjustment. Linguistic analysis of article 504, using properties issues, landlord rule, using criterion article 540 of civil law of including documents proved theory are mentioned. In this research, they are examined and the attention has been taken as leave rule and harmless rule and the category of the right roots as possible reasons for the lack of compulsion are examined and criticized.

    Keywords: Rent, Tenant, Possibility of Obligation, Ruin of Monument