فهرست مطالب

نشریه مبانی فقهی حقوق اسلامی
سال سوم شماره 2 (پیاپی 6، پاییز و زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/07/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مرتضی پویان* صفحات 9-25

    خواه حق را عین ملکیت یا غیر آن بدانیم در اثری همچون سلطنت با هم شریکاند و همین عنوان سلطنت اموال در حقوق کافی است که حکم کنیم هرگونه تصرف در اموال حقوقی دیگران بدون اذن صاحب آنان جایز نیست. حقوق معنوی که به صورت اعیان در خارج وجود ندارند و انسان نمیتوان دید مالکی یا حتی غصبی بر روی آنها قرار دهد، یک نحوه اعتبارات عقلی و عرفی هستند، که در فقه ثابت میشود به صورت ثمن و مثمن مورد معاوضه و بیع قرار میگیرند. یا حتی در صورت شک درحکم جواز یا عدم جواز، طبق اصل جواز نقل میتوان قائل به صحت نقل و معاوضه ی آنها شد.صاحب حق یک نحوه سلطنت نسبت به محقوق خود دارد و هیچکس بدون اجازه ی او نمیتواند تصرف در آنها کند؛ مثلا بدون اجازه ی صاحب حق، اقدام به چاپ اثر تالیفی یا رایت سیدی یا انتشار نظر علمی او کند.

    کلیدواژگان: حقوق، اعیان، حق، سلطنت، بیع، کپی رایت
  • احمدرضا توکلی* صفحات 27-44

    بحث از ماهیت حکم شرعی از مبادی تصوری علم اصول است. اختلاف دیدگاه ها در مورد ماهی تحکم شرعی، در جهت گیری های اصولی در مباحث مختلف علم اصول موثر است. در تعریف حکم دو دیدگاه عمده بین علمای اصول وجود دارد؛ برخی حکم را امری اعتباری و جعلی میدانند که در عالم واقع ما بازایی ندارد و برخی نیز آن را امری تکوینی میدانند. تعاریف اصولی ها از حکم، عمدتا ناظر به یکی از مقدمات یا مراحل مختلف حکم، شامل: مصالح و مفاسد، اراده، انشا، اعتبار و خطاب است. برخلاف کسانی که حکم شرعی را امری واقعی تلقی نموده اند، حکم از نگاه امام خمینی امری اعتباری و از مجعولات شرعی است که فقط دارای دو مرتبهی انشا و فعلیت است. ایشان تعریف حکمبه اراده و مصالح و مفاسد را نپذیرفته اند و معتقدند این امور واقعی مقدمات حکم هستند. همچنین تقسیم اراده به ارادهی تکوینی و تشریعی را صحیح ندانسته و معتقدند که ارادهی شارع در تشریعیات نیز به جعل قانون تعلق گرفته است، نه به انجام تکلیف توسط مکلفین. در این مقاله تعاریف مختلف حکم و برخی نظرات مشهور در مورد ماهیت انشا و اعتبار مورد بررسی قرار گرفته و دیدگاه امام (ره) در مورد حکم شرعی نیز با سایر تعاریف مورد تطبیق و مقایسه قرار گرفته است. مراتب چهارگانه ای که برای احکام شرعی بیان شده، مورد نقد قرار گرفته و در پایان به جمع بندی و بیان نتایج بحث پرداخته ایم.

    کلیدواژگان: اراده، اعتبار، انشا، جعل، حکم
  • مریم حسینی آهق*، حسین مهرپور صفحات 45-56

    بر اساس شریعت اسلام اجرای تدابیر اصلاحی و تادیبی پس از رسیدن به سن تمییز امکان پذیراست و با رسیدن به بلوغ، امکان مجازات کامل به وجود می آید. بلوغ به عنوان یکی از شروط مسئولیت کیفری به معنای مشهور فقهی آن در میان فقهای امامی، رسیدن به نه سالگی در دختر و 15 سالگی در پسر است. در این مقاله، این نظریه با سیره ی عقلا دربارهی رشد عقلی و اصل عدالت به مناقشه کشیده شده است.

    کلیدواژگان: مسئولیت کیفری، بلوغ، رشد عقلی، اهلیت، مسئولیت
  • مهدی خادم سربخش* صفحات 57-73

    نوشتار حاضر با عنایت به نظرات فقهی و با مطالعه ی رویکرد حقوق ایران و انگلستان به نقد و بررسی لزوم اخذ برائت از بیمار برای رفع مسئولیت مدنی پزشک اختصاص دارد. با این حال، این مقاله در دوگفتار به نگارش درآمده است. گفتار اول این مقاله به لزوم و یا عدم لزوم اخذ برائت از شخص بیماردر بری شدن شخص پزشک از صدمات وارده به بیمار و گفتار دوم به شرایط ترتب اثر بر برائت یارضایت شخص بیمار اختصاص دارد. محقق در این مقاله به این نتیجه گیری رسید که صرف رضایت بیمار به انجام درمان برای رفع مسئولیت مدنی از شخص پزشک کافی است و به این جهت دیگرنیازی نیست که جهت برائت پزشک از صدمات وارده به شخص بیمار از وی برائت نامه اخذ گردد

    کلیدواژگان: رضایت، برائت، مسئولیت مدنی، تعهد، تقصیر
  • رضا رنجبر*، رحیم وکیل زاده صفحات 75-92

    بحث سکوت شارع و قانون گذار ارتباط زیادی با موضوع منابع استنباط احکام دارد که اگر به منبع عقل و سیره ی عقلا به دیده ی منبع احکام نگریسته شود، نمیتوان ادعا نمود که همه ی احکام به صورت عام و خاص در قرآن و سنت مطرح شده بلکه در کنار کتاب و سنت به عقل، علاوه بر ابزار فهم کتاب و سنت به دیده ی منشا صدور قوانین مورد نیاز جوامع بشری نگریسته می شود که این نظریه میتواند زمینه ی گفتگو و هماهنگی علم و دین گردد. ولی اگر در منابع استنباط احکام فقط کتاب و سنت حجت و معتبر شمرده شود و از طرفی ادعا شود که دین پاسخ گوی تمام نیازهای بشری است و اسلام خاتم ادیان است؛ در واقع سکوت قانون گذار را رد نموده و معتقد شده اند که همه ی موضوعات در دین اسلام دارای حکم شرعی هستند. درخصوص موضوع مذکور آرای مختلف مطرح گردیده که گروهی قائل به شمولیت کتاب وسنت در پاسخگویی به تمام نیازهای بشری به تنهایی میباشند، ولی گروهی چنین شمولیتی را مطلقا نپذیرفته اند. گروه سوم نظریه ی اعتدال راپیشه کردهاند. در این مقاله نظریه ی اعتدال نزدیکتر به حقیقت معرفی شده است.

    کلیدواژگان: سکوت قانونگذار، شارع، شمولیت
  • امید شعبانی* صفحات 93-110

    گاهی اتفاق میافتد که پس از انعقاد عقد به نحو صحت و متعهد شدن متعاقدین به تعهدات ناشی ازقرارداد حوادثی رخ میدهد که باعث میگردد، ایفای تعهدات قراردادی ناممکن گردد. همچنین روشن است که تعهد به امر غیر ممکن تعهدی غیر عقلایی و بیهوده و از نظر حقوقی فاقد اعتبار و اثراست.در نتیجه پای بند دانستن متعاقدین به قرارداد در فرضی که اجرای آن غیر ممکن است، امری مذموم و ناپسند مینماید.در فقه قاعده ی خاصی تحت عنوان"بطلان کل عقد بتعذر الوفاء بمضمونه"وجود دارد که به نوعی به یکی از قواعد عمومی قراردادها در فقه تبدیل گردیده است.این قاعده بیانگر این مفهوم است که اگرپس از انعقاد عقد، ایفای تعهدات ناشی از عقد برای همیشه غیر ممکن شود اجرای محتوای قرارداد و تعهدات آن لازم نبوده و آن معامله باطل میباشد و تفاوتی هم بین عقود وجود ندارد و این قاعده درتمامی عقود حتی عقود اذنی نیز جریان خواهد داشت.حقوق ایران در مواد 227 و 229 قانون مدنیبه این امر پرداخته است و شروطی برای تحقق عنوان تعذر اجرای قرارداد در نظر گرفته شده استکه بدون اجتماع آنها نمیتوان به این قاعده تمسک جست. بدیهی است در فرض اجتماع شرایط لازم برای متعذر شدن ایفای تعهد، متعاقدین از انجام تعهدات بری خواهند گردید.مقاله ی حاضر مفهوم و شرایط تحقق و آثار استناد به این قاعده در فقه و حقوق ایران را مورد مقایسه قرار میدهد که در نهایت منجر به روشن شدن وجوه تمایز و تشابهی تعذر ایفای قرارداد در فقه و حقوق خواهد شد.

    کلیدواژگان: تعذر، قرارداد، بطلان، تعهد، متعاقدین، ایفای عقد
  • احسان علی اکبری بابوکانی*، محمود کریمی صفحات 111-131

    هدف از نگارش این مقاله بررسی فقهی حکم برداشت اعضا از بیمار مرگ مغزی است که از دو حیث موضوعی و حکمی به تحلیل آن پرداخته ایم. در این مقاله سعی شده است با تعاریفی که از حیات و مرگ ارائه می دهیم وضعیت بیمار مرگ مغزی را روشن سازیم. در نهایت با اشاره به آن تعاریف،روایات و آرای فقها چنین شخصی در قید حیات تشخیص داده شده و قائل به عدم جواز برداش تا اعضای وی میشویم. در سراسر این پژوهش به ادله ی قائلین به جواز پیوند اعضا تحت عنوان اشکال،اشاره کرده ایم و با پاسخ به هر یک بر قوت ادلهی خویش مبنی بر عدم جواز صحه گذاشته ایم.

    کلیدواژگان: مرگ مغزی، برداشت عضو، روح، پیوند اعضا
|
  • Morteza Pouyan * Pages 9-25

    right is in common with an effect like authority whether we tell thatright is the same possession or not. And the authority of propertiesin rights is enough to decide that any disposal in the human’s rightproperties ,without taking a permission of its owner,isnotlegitimate. And the spiritual right which don’t exist as concreteobjects in reality of the world and one cannot be possessive of it.but rather it is a kind of intellectual and customary abstractions thatwe can prove it that both could be a cost in a sale even if we doubtin its judgment of legitimacy or non-legitimacy.we can ,on the lawof legitimacy of transfer ,say that the transfer is in the case.The conclusion is: first the owner of right has a kind of authorityaccording to right which belongs to him. And nobody can act on itwithout his permission. For instance without the permission of itsowner nobody have right to publish one’sroyaltyand his scientifictheories or copy a cd secondly the contract of rights in the way ofsale like other contracts are legitimate.

    Keywords: right as concrete objects_right is a kind of authority_legitimacy of sale of rights_prohibition of copy a cd
  • Ahmadreza Tavakoli * Pages 27-44

    Discussion about the nature of religious rule is from imaginarymanners of principles Knowledge . Differences of attitudesabout the nature of religious rule affect basic orientations indifferent discussions of principles Knowledge .There are tow important attitudes about rule definition amongprinciples scholars . Some believe rule is a falsified andconventional thing that does not have instance in the realworld and others believe it is a real and incipient thing . Ruledefinition according to principles scholars contain one ofintroductions and different stage of the rule including interestsand mischiefs , creation , volition , legality and accosting .In contrast to some scholars who consider religious rule as areal thing , Imam Khomeini considers rule as a conventionalthing and religious forgery that has just tow degrees ofcreation and reality . He has not accepted the definition of therule in terms of volition , interests and mischiefs and hebelieves these real thing are the introductions of the rule . Hehas refused the division of the volition within religious andincipient volition . He believes the volition of lawgiver aboutreligious things belongs to the fabrication of the law not todoing duty by obligated people . In this thesis , differentdefinitions of the rule and some famous attitudes about thenature of the creation and convention have been investigatedand the attitude of Imam Khomeini about religious rule hasbeen compared with other definitions .Four fold degrees of religious rule have been criticized andfinally , the results of the discussion have been offered .

    Keywords: Volition, Convention, creation, Fabrication(falsification), Rule
  • Maryam Hosseini Ahagh *, Hossein Mehrparvar Pages 45-56

    According to the Islam law, after the age of discernment, theimplement of the corrigible and correctional imaginations becomespossible. According to famous view of Emami jurisprudences, girlsfrom 9 years old and boys from 15years old and with 6 yearsdifference enter in to criminal responsibility and they are consideredas mature persons (adolescents). In this article, this view is going tobe compared with the customary law and the origin of justice.

    Keywords: Criminal Responsibility, maturity, rational development, Capacity, Responsibility
  • Mehdi Khadem Sarbakhsh * Pages 57-73

    This articles, regarding to religiously opinions and studingIraninand English law, apropratied to study of the necesity acquire relaseof pationt in order to eliminate of civil responsibility of a doctor.This articles is writen in tow parts. First part of this articlesaproprated to necesity or non necesity acquire release of pationt inorder to eliminate of civil responsibility of a doctor and secondparts aproprtated to conditions of effectivityrelase or consent ofpationt. In this articles, the resercher is concluded that the consentof pationt is enough in order to eliminate of civil responsibility of adoctor. In the other word, in order to eliminate of civilresponsibility of a doctor about injuries of pationt is not necesery toacquire release of pationt.

    Keywords: Consent, release, Civil responsibility, Obligation, Negligence
  • Reza Ranjbar *, Rahim Vakilzade Pages 75-92

    The discussion of silence of law maker has deeply connected to thesubject of sources of orderes inference. If we regard the reason andmethods of rationalists as a orderes source , we can not claim thatthere are all orderes , generally and particularly , in Quran andTradition (sunah) , but we see that in addition to holy scripture andtradition, The reason is regarded not only as a instrument of holyscripture and tradition understanding , but also as a sourse of issuingorderes that human societies need them. This thesis can provide thesituation for dialog and harmony of science and religion. If oneregard holy scripture and tradition as a only valid source of ordersinference and on the other hand claims that the religion can satisfyall needs and demands of humanity and that Islam is final religion,Then he will deny the silence of law maker and believes that allmatters and subjects have their own canonical orders. There aredifferent views concerning this matter. A group believe theinclusivness and self-sufficiency of holy scripture and tradition insatisfiny of all humanity needs and demands. And another grouphas not accepted such a inclusiveness and self-sufficiency. Thirdgroup has accepted middle and moderate view. We claim in thisessay that the third view namely middle view is closer to the truth.

    Keywords: silence of lawmaker, reason, orderes inference
  • Omid Shabani * Pages 93-110

    Impossibility of performance is one of the long accepted contractualexcuses for non performance of contract in the Iranian law .Thementioned excuse is also admitted in Feq called"Taazor".In this article the author has endeavoured to elaborate theirmeanings, conditions and effects in order to recognize thedifferences between these two theories presented in the iranian lawand feq.

    Keywords: Impossibility of performance, Discharge of contract, Islamic jurisprundences
  • Ehsan AliAkbari Babokani *, Mahmod Sadeghi Pages 111-131

    The present article analyzes the issue of removing organs frombrain dead patients as a matter of fact and as a matter of law. Givingdefinitions of life and death, it clarifies the position of brain deadpatients. Referring to the above mentioned definitions, traditions ofthe infallibles, and jurisprudents views, this article concludes thatsuch a patient is a living human being whose removal of organs arenot allowed. The criticism of the arguments of those allowing organtransplantation in brain dead patients is another part of the articlesupporting the hypothesis of the article.

    Keywords: brain death, removal of organ, spirit, transplantation