فهرست مطالب

نشریه مبانی فقهی حقوق اسلامی
سال سوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار و تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/01/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیدمحمدرضا آیتی*، علی آل بویه صفحات 9-34

    عقد استصناع عقد مستحدث و جدیدی نیست، بلکه از گذشته های دور این عقد مطرح بوده و فقیهان بزرگوار، بعضی از احکام فقهی آن را نیز مطرح کرده اند. شیخ طوسی در الخلاف و المبسوط، شافعی درالام و سرخسی در المبسوط، عقد استصناع را مطرح و درباره ی جواز یا عدم جواز آن مباحثی را آورده اند. گرچه موضوعات مورد استصناع در گذشته، محدود و فقط شامل سفارش ساخت اشیایی نظیر چکمه، کفش، ظروف چوبی و رویی و آهنی و... بوده است.در این مقاله پس از بیان معنای استصناع، ماهیت عقد استصناع به عنوان یک قرارداد مستقل شناسایی شده و بعد از معرفی اوراق بهادار  استصناع، موضوعات و روابط فقهی و حقوقی در دادوستد بورس، پیوند های نهادها و روابط موجود در قرارداد استصناع با روابط و موضوعات ابواب متناسب فقهی از نظر تطبیق شرایط بیع در آن و یا شرایط کلی معاملات، مورد بررسی فقهی قرار گرفته است و راه کارها و ابزارهای فقهی جهت تصحیح برخی چالش های فقهی آن ها نیز، ارائه گردیده است.

    کلیدواژگان: عقد استصناع، اوراق بهادار استصناع، بانکداری بدون ربا، بازار بورس اوراق بهادار، عقد، بیع استصناع
  • حسین احمری* صفحات 35-48

    امری سودمند که موجب انتفاع معنوی یا مادی گردد و نقطه ی مقابل آن فساد باشد، مصلحت است.در رابطه ی با تبعیت احکام از مصالح و مفاسد دو نظریه ی اصلی وجود دارد:الف: اندیشه ی انکار ، به اشاعره نسبت داده شده است که معتقدند در ذات هیچ فعلی مصلحت یا مفسدهای نهفته نیست که احکام تابع آنها باشد، بلکه امر یا نهی شارع مصلحت و مفسده را درافعال به وجود میآورد.ب: اندیشه ی اثبات،گاهی به همه ی عدلیه و گاهی به مشهور عدلیه نسبت داده شده است و بر این باورند که احکام الهی از مصالح و مفاسدی که از قبل در افعال وجود دارد، تبعیت می کنند هر چند قابل درک برای ما نباشند.

    کلیدواژگان: مصلحت، مفسده، تبعیت، احکام
  • مرضیه افضلی مهر* صفحات 49-63

    عقد اجاره ی اعیان یکی از عقودی است که در جامعه کاربرد فراوانی دارد. با ارائه ی یک تحلیل صحیح از مالکیت منفعت که عبارت است از رابطه ی اعتباری بین مستاجر و عین مستاجره، میتوان شبهات و اشکالاتی را که برخی بر ماهیت تملیکی عقد اجاره ی اعیان وارد کرده اند، برطرف نمود. زیرا موضوع این رابط هی اعتباری میتواند منفعت تدریجی الحصول یک عین باشد که قابلیت انتفاع از آنوجود دارد. استحقاق موجر نسبت به اجرت تا زمانی باقی است که امکان انتفاع مستاجر از مال-الاجاره وجود دارد و این تقابل، مقتضی یک عقد معاوضی مستمر است.

    کلیدواژگان: اجارهی اعیان، نظریهی تملیکی، نظریهی عهدی، تملیک منفعت
  • احمدرضا توکلی* صفحات 65-79

    عقود اذنی بخش مهمی از اعمال حقوقی هستند که در سطح گسترده ای از روابط اجتماعی مورداستفاده قرار می گیرند. شناخت ماهیت این عقود و بررسی اختلاف نظرهای موجود در مورد ماهیت آنها، با توجه به استفاده وسیع از این عقود ضروری به نظر میرسد؛ زیرا احکام و آثار حقوقی این اعمال ارتباط مستقیم با ماهیت آنها دارد. اختلاف نظر در مورد ماهیت عقود اذنیه ناشی از وجود دیدگاه های مختلف در مورد ماهیت عقد است و از سوی دیگر، شباهت این عقود به اذن است. برخی لزوم را از اجزای ماهیت عقد دانسته اند و بر این اساس عقود اذنی که التزامی در پی ندارند را عقد ندانسته و ماهیت آنها را به نهاد حقوقی اذن شبیه تر میدانند. در مقابل، کسانی که لزوم را درماهیت عقد معتبر نمیدانند و عقد را عهد انشایی برگشتپذیر میدانند، برای عقود اذنی ماهیت عقدی قائلند. از سوی دیگر در منابع فقهی و حقوقی کمتر دربارهی اذن و مفهوم آن بحث شده وبیشتر، آثار این نهاد حقوقی بیان گردیده است. بنابراین لازم است ماهیت اذن نیز مورد بررسی قرارگیرد. در نوشتار حاضر تعریف های مختلف عقد و اذن را در فقه و حقوق بیان نموده و با توجه به تعریف های ارائه شده، ماهیت عقود اذنی را مورد بررسی قرار خواهیم داد. در بررسی ماهیت عقوداذنی، تعاریف فقهی و حقوقی تعدادی از این عقود و تفاوت آنها با نهاد حقوقی اذن بیان خواهد شد.

    کلیدواژگان: اذن، انشا، تعهد، عقد، لزوم
  • نصرالله جعفری*، پگاه سرمدی صفحات 81-96

    تصرفات افراد در ملک دیگران یا ضمانی یا امانی است و تصرفات امانی نیز امانت مالکانه یا امانت شرعیه است.در موارد متعددی به دلیل حدوث اموری مانند جنون و فوت در عقود اذنی، ید امانی مالکانه تبدیل به امانی شرعیه می گردد. این تبدیل و تغییر وضعیت تصرف، آثاری در روابط طرفین ایجاد می کند. این آثار در قانون مدنی به صراحت بیان نشده است و تاکنون از منظر حقوق دانان و محققین پنهان مانده است. به دلیل عدم وجود احکام قانونی در این زمینه و نقص قانون مدنی به حکم اصل 167 قانون اساسی با رجوع به متون فقهی معتبر، در این تحقیق ضمن بیان مصادیق تبدیل ید امانی، آثار آن را نیز بیان می شود.

    کلیدواژگان: ید امانی، امانت مالکانه، امانت شرعیه، ضمان
  • محمد جعفری هرندی* صفحات 97-111

    ربا در اسلام تحریم شده و این تحریم متوجه ی معاملات اشخاص حقیقی است، زیرا شخصیت های حقوقی دارای تکلیف شرعی نم یباشند. بنابراین حرمت و وجوب متوجه ی آنان نخواهد بود و از آنجا که دولت یک شخصیت حقوقی است، معاملات آن موضوعا از تحت حکم حرمت ربا خارج است.افزون بر آن اموال دولتی و از آن جمله، وجوه نقد متعلق به مردم است و سرمایه ی عمومی به حسابمی آید و وقتی دولت آن را به مردم وام می دهد در واقع سرمایه ی خودشان را به خود آنها داده و ازاین لحاظ اگر سودی هم بگیرد، مانعی نخواهد داشت

    کلیدواژگان: ربا، شخصیت حقوقی، دولت، حکم تکلیفی، حق
  • اصغر عربیان* صفحات 113-136

    سقط جنین امروزه نه فقط به عنوان یک بزه، بلکه در مواردی یک ضرورت (حداقل از دیدگاه مرتکبین سقط) اجتماعی است که منشا آن اقتضائات فرهنگی اجتماعی یا تحولات سیاسی اقتصادی است. اما ضرورت اجتناب ناپذیر آن در حوزهی پزشکی و درمانی است که گاهی ادامه بارداری، جنین یا مادر و یا هر دو را در معرض تهدید جانی قرار می دهد. در صورت ولوج روح درجنین و تهدید سلامت مادر، فقهای شیعه و سنی بر جواز سقط جنین اتفاق نظر دارند و در صورت تحقق عسر و حرج شدید والدین، این امر از سوی عموم فقها جایز شمرده شده است. برخی از فقهایاهل سنت حتی قول به اباحه را اختیار کردهاند.اما در صورت ولوج روح در جنین (شروع حیات انسانی)، از قدمای شیعه و سنی، قول به جوازسقط اختیار نشده و امر موکول به قضای الهی گشته است. درعین حال برخی از متاخرین ومعاصرین با شرایطی قائل به جواز شده اند. نکته ی مورد توجه در این مقاله، توجه به موضوع سقط ازسوی مادری است که ادامه ی حیات جنین، جان وی را به مخاطره میاندازد. لذا موضوع در ظرف دفاع مشروع، قابل طرح خواهد بود که علاوه بر ادله ی شرعی، بنای عقلا نیز به جواز، بلکه وجوبدر فرض تخییر، « الاهم فالاهم » سقط حکم م یکند. در قول به تحقق تزاحم نیز با توجه به قاعده ی گزینه ی طبیعی مادری مبادرت به دفع خطر از خود و تقدم جان خویش است. به این ترتیب سقط در هر مرحله، توجیه شرعی و قانونی خواهد داشت و به تبع آن معاونین (پزشک و پرستار) صرفا درصورت تحقق معاونت (نه مباشرت) فاقد مسئولیت جزایی و مدنی خواهند بود. اگرچه برخی از فقهاقبل از ولوج روح، در موارد خاصی مانند ناهنجاری های شدید جنینی قائل به جواز شده اند. اما درمقابل، گروهی با عبارات مختلفی حکم به جواز را نپذیرفته و در آن تردید جدی کردهاند. با اینوجود بنای عقلا برجواز سقط است.

    کلیدواژگان: سقط، جنین، دفاع مشروع، سقط درمانی
|
  • SeyedMohammadReza Ayati *, Ali Ale Boye Pages 9-34

    Contract of Istesna’ is not new a contract. It has been longdiscussed by great juristic scholars dealing with its rulings. SheykhTusi in Al-Khelaf and Al-Mabsoot, Shafe’ei in Al-Umm andSarakhsi in Al-mabsoot have discussed about Istesna’ and it’s licitor illicit position, although in the past its applications were limitedto instances such as orders for making boots, shoes and iron, zinc orwood utensils.In this paper, after explaining the meaning of Istesna’, this contracthas been recognized as an independent one. Then, after introducingIstesna’ securities, jurisprudential and legal issues on the matter andon the relations in trading stock, bonds and institutions in relationwith issues of contract of Istesna’ and jurisprudence of selling havebeen studied. It has been tried to suggest solutions for challenges inthe relevant field.

    Keywords: Estesna, Estesna Securities, Interest Free Banking, Stock Market, Contract, Estesna selling
  • Hossein Ahmari * Pages 35-48

    The following of religious commandments after prudence andcorruptions. The prudence means a beneficial issue which producesspiritual or material advantage which is the opposite point tocorruption. Inreletionwiththe followingofreligious commandmentsofter prudencethere are two major principlesA- The thought of denial which is attributed to Eshaere whobelieve that no prudence or corruption etists inherently in the matterwhich is followed by the religious commandments, but thecommand or for bidding of the leg is lator produces prudence orcorruption in the actions.B-The thought of proving which is sometimes attributed to all therationalists or some of the most famous of them , believe that divinecommandments.Follow prudence and corruptions which already have produced inthe actions, although not understandable for us.

    Keywords: prudence, Corruption, following, religiouscommandments
  • Marzieh Afzalimehr * Pages 49-63

    Lease of premises is a contract have a lot of application in society.inaccordance with existance of some practical results on divisionbetween translative and promissory theory of the lease :such aspossibility of possession of interests to others by lease holderanalysis of the translative theory-that is an accepted theory byfamous Islamic jurisprudents and civil law- is nessacery.

    Keywords: lease of premises, translative theory, promissory theory, possessive of interest
  • AhmadReza Tavakoli * Pages 65-79

    Permission (Eznieh) contracts are important parts of legal deeds thatare used in a vast level of social relations.Familiarity with these contracts’ nature and the investigation ofexisting disagreement about their nature are necessary with regardto extensive use of these contracts. Because legal effects andcommandments of these deeds have direct relationship with theirnature. Disagreement about the nature of permission (eznieh)contracts results from different attitudes about the nature of thecontracts and similarity of these contracts to permission. Somebelieve necessity is one of contracts’ components. Accordingly,permission (eznieh) contracts are not followed by necessity so theyare not considered as contracts and their nature are more sililar tolegal quality of permission. In contrast, some believe necessity isnot a valid component of the contract and the contract is a reversiblewritten promise. These people believe permission (eznieh) contractshave contract nature.On the other hand, there is not enough discussion about legal andreligious sources of permission and its meaning. The effects of thislegal quality has been emphasized. In this writing, we offer differentdefinitions of contract and permission in religion and law. Then, weinvestigate the nature of permission (eznieh) contracts with regardto the definitions. In the investigation of permission (eznieh)contracts’ nature, legal and religious definitions of these contractsand their differences with legal quality of permission areconsidered

    Keywords: permission, creating, commitment, Contract, necessity
  • Nasrollah Jafari Khosroabadi *, Pegah Sarmadi Pages 81-96

    People’s possessions in terms of others’ real properties are either onguarantee basis or on trust basis and trust possessions are eitherproprietary or religious. In several cases due to incidences likeinsanity and death in authoritative contracts, proprietary trustpossession turns to religious one and this conversation of possessionhas consequences on the parties’ relationship which have not beenexplicitly mentioned in the Civil Code and legal experts andresearchers have not noticed them yet. Since legal orders arelacking here and Civil Code is defective, by virtue of principle 167of the Constitution, with reference to valid jurisprudential texts, theresearchers not only stipulate evidences of trust possessionconversion, but also count its effects.

    Keywords: trust possession, proprietary trust, religious trust, guarantee.1
  • Mohammad Jafari Harandi * Pages 97-111

    The usury is prohibited in Islam. This prohibition be aimed at ofreal persons; because they have not any religious obligation;therefore the prohibition and obligation do not aim at them andbecause of the government is a legal person its bargains topicallyare out of prohibition of usury and in addition the governmentproperty including cash belongs to the people and considers ascommon property and when the government loans it to the people infact loans peoples property to themselves and therefore if it takesany gain there is not any problem.

    Keywords: usury, legal, personality, government, Obligation, Decision, Right
  • Azghar Arabian * Pages 113-136

    Abortion is considered both as a crime and a social necessity (atleast according to those committing the termination) which roots insocio-cultural and politico-economic conditions. However, abortionmight become medically inevitablety, since continuation of thepregnancy may hurt fetus, mother or both of them. Beforeensoulment, if the mother’s life is in dander, all Sunni and Shiafaqihs (jurisprudents) permit abortion. In case of hardship for themother, most of the faqihs allow it. Some Sunni faqihs have gone sofar as consider it mobah (halal).In case of ensoulment (beginning of human life in the fourthmonth), traditional Sunni and Shia faqihs do not permit abortion,while some of the contemporary ones authorize it in some specialconditions. My article will focus on the case of danger for mother,which, in my opinion, is permitted, as a case of legitimized selfdefense,by Sharia and common sense. In case of conflict betweentwo wajibs (obligations), mother has the right to protect herself. Soabortion in this case is authorized, and the physician and the nursewill have no civil and penal liability. Although some faqihs do notpermit abortion in such cases, some others, with special emphasison common sense, allow it.

    Keywords: Aboration, legitimized self-defense, MedicallyAboration