فهرست مطالب

نشریه مبانی فقهی حقوق اسلامی
پیاپی 1 (بهار و تابستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/01/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیدمحمدرضا آیتی*، حمزه اسفندیاری بیات صفحات 9-35

    جرم و گناه از جمله واژه هایی است که در لغت و محاورات روزمره، مترادف و به جای یکدیگر به کار بردهمی شود. اما در عرصه حقوق، به ویژه در حقوق ایران، به گونه ای دیگر به آنها نگریسته می شود . از نظر تاریخی و باتاثیرپذیری حقوق ایران از اندیشه دینی، نوعی مرزبندی بین این دو واژه به وجود آمده است . گناه رفتار مغایر با اوامر و نواهی شرعی و الهی است ، اما جرم یک واژه ی حقوقی و بر رفتارهایی قابل اطلاق است که در قانون به ممنوعیت آنها تصریح شده باشد، اعم از اینکه در فقه و شرع ممنوع باشد یا نباشد . با این نگرش اگر رفتاری از لحاظ فقهی و شرعی ممنوعیت داشته باشد و در قانون مورد منع قرار نگرفته باشد، گناه محسوب می شود؛ اما از نظر حقوقی قابل تعقیب ومجازات نخواهد بود . بعد از استقرار جمهوری اسلامی ایران این رویکرد به عنوان روی گردانی از دین تلقی شده و برهمین اساس در اصل 167 قانون اساسی، انحصار جرم انگاری در قانون برداشته و در موارد سکوت قانونی، قاضی مکلف به رجوع به منابع معتبر فقهی یا فتاوای معتبر گردیده است . این نگرش حاکی از یکسان تلقی کردن جرم و گناه در نظام حقوقی فعلی ایران است . از این رو، نه تنها ممنوعی تهای مندرج در قوانین موضوعه، جرم است، بلکه اگر درمتون فقهی نیز ممنوعیتی وجود داشته باشد، مسلتزم تعقیب جزایی خواهد بود . هر چند این دیدگاه، نوعی احتیاط واهتمام به اجرای موازین و مقررات شرعی است، از لحاظ مبانی با مقاصد شریعت در تضاد بوده و از لحاظ عملی بامشکلات عدیده ای روبروست که چاره جویی در مورد آنها غیر ممکن، و با شیوه قانون گذاری امروز سازگار نیست.

    کلیدواژگان: جرم، گناه، منابع معتبر فقهی، فتاوای معتبر، جر مانگاری، تعزیر
  • سیدمحمدعلی ایازی* صفحات 37-64

    آن اساس و منبع احکام فقهی است . به همین جهت در این مسئله که قرآن نخستین و مهم ترین منبع شریعت اسلامی است، تردید نشده است . از سوی دیگر، نگرش به آیات احکام درهرموضوعی که با شد، جدای از دیگر آیات نیست; هر نگرش و توضیحی از احکام فقهی قرآن به مثابه دیگر بخش های معرفتی قرآن است . مسایل اعتقادی درضمن بیان احکام آمده و یا احکام، در ضمن مسایل اخلاقی و اعتقادی تبیین شده است . ازاین رو، و در راستای تنقیحمبانی نظری آیات احکام، یکی از بحث ها درحوزه پژوهش فقهی ، بررسی آیات اعتقادی وجایگاه آن دراستنباط احکام فقهی است . این دسته، بیش ترین آیات قرآن را تشکیل می دهند. به همین دلیل این سوال مطرح می شودکه آیامی توان از این دسته از آیات، احکام فقهی استنباط کرد و تا چه اندازه این استنادها حجت است ؟ دراین مقاله توضی حداده می شود که منظور از آیات اعتقادی کدام است؟ پیشینه این موضوع چیست و چند دسته هستند؟ مشکل استناد به آن ها کدام است؟ آن گاه شکل استفاده از این دسته از آیات، انجام می گیردو سپس نظریه فقها نقل می گردد، وموارد استفاده از آیات و مطالب دی گری که طرح آن ها در استناد به آیات اعتقادی و آیات جهان بینی مفید فایده خواهد بود، بیان خواهد شد.

    کلیدواژگان: قرآن، احکام فقهی، استنباط احکام، آیات اعتقادی، تنقیح مبانی نظری
  • عباسعلی حیدری* صفحات 65-96

    بر اساس موادی از قانون مجازات اسلامی و با شرایطی که در هر یک از آن مواد قانونی آمده ، حاکم اسلامی یا به عبارتی بیت المال به عنوان مسوول پرداخت دیه به اولیای دم مقتول معرفی شده است . نگارنده در این نوشتار ضمن بررسی مبانی فقهی مسوولیت بیت المال در پرداخت دیه ، به این نتیجه دست یافته است که اولا مسوول دانستن بیت المال در برخی موارد از جمله مورد مذکور در ماده 236 قانون مجازات اسلامی، که اغلب قریب به اتفاق فقها با استناد به نقل واقعه ای از وقایع صدر اسلام بدان فتوا داده اند ،محل اشکال و قابل نقد بوده است . ثانیا با توجه به شرایط عرفی و اجتماعی متفا وت امروز نسبت به زمان صدور روایات مربوط به مسوولان پرداخت دیه از جمله بیت المال ، می توان راهکارهای جایگزینی را که با مقتضیات زمان سازگاری بیشتری داشته باشد ، ارایه نمود . از این رو، در این باره تجدید نظر در موادمذکور از سوی دستگاه قانون گذاری و حذف ماده 236 قانون مجازات اسلامی پیشنهاد نگارنده است.

    کلیدواژگان: دیه، قاتل، مقتول، عاقله، بیت المال، عمد، شبه عمد و خطای محض
  • علیرضا فیض*، بتول حسینی سمنانی صفحات 97-133

    مقاله حاضر درباره عواملی است که با توجه به شرایط و موقعیت های گوناگون، بر طبق مقتضیات زمان و مکان،موجب پویایی فقه شده اند.در واقع فقه پویا همان فقه سنتی است ، که خود رابا شرایط زمان منطبق می کند، و در یک تقسیم بندی به عوام لدرونی و بیرونی تقسیم می گردد. عوامل درونی عواملی است مر بوط به کارمجتهد ، با توجه به مبادی و منابع فقه وعنایت به خصوصیات انعطاف پذیرکتاب و سنت و به کارگیری عقل به عنوان منبعی برای استنباط احکام . عوامل بیرونی به عامل زمان و مکان که ظرف تحقق فقه پویاست ، و نیز عامل حکومت، که مصدر و مجری احکام حکومتی در دایره مصلحت نظام ، و حفظ حدود و ثغور مسلمین از تجاوز بیگانگان است، اشاره می کند.

    کلیدواژگان: فقه سنتی، فقه پویا، اجتهاد پویا، عامل زمان ومکان، عامل حکومت
  • آیت الله سیدمحمدحسن مرعشی شوشتری*، هرمز اسدی کوه باد صفحات 135-159

    فقه شیعه در سیر تحول و تطور خود به اقتضای عناصر زمان و مکان برای ایفای رسالتش دوره هایی را گذرانده،و بر این اساس در هر عصری ویژگیهای خاصی داشته است. یکی از آن دوره ها عصر درخشان مدرسه بغداد است،که علمای بزرگی چون ؛ شیخ مفید ،سید مرتضی و شیخ طوسی مکتب تازه ای را پدید آوردند. آنها با بنیاد نهادن آن مکتب بر پایه منابع عظیم کتاب و سنت، روش عقلی را نیز با دور اندیشی ویژه ای در قالب شیوه های نو وارد عرصه های فقه پژوهی کردند. آنها ضمن تکریم پیشینیان نص گرا و پاس داشت تلاش های خالصانه آنان در حراست ازبه تنقیح و بررسی روش های آنان پرداخته و مکتبی جدید را پدید آوردند. این پژوهش برآنست تا روند « نقل » گوهرنهادینه کردن عقل را در روش شناسی فقهی از سوی علمای شیعه بررسی کند.

    کلیدواژگان: عقل، مکتب بغداد، نص گرایی، شیخ طوسی، شیخ مفید، سید مرتضی
  • فاطمه میرشمسی* صفحات 161-189

    شرط ضمن عقد همان الزام و التزام است، به این معنی که هر یک از طرفین عقد می توانند وصف خاص، فعل یاترک عمل و یا نتیجه عقد دیگری را در ضمن عقد از طرف مقابل بخواهد، شروط ضمن عقد در یک تقسیم بندی به صحیح و باطل تقسیم می شود، شرط صحیح آن شرطی است که شرایط عمومی صحت شرط را داشته باشد، در غیر این صورت باطل است؛ شرط باطل گاهی مبطل عقد است و آن زمانی است که موجب از دست رفتن یکی از ارکان یاشرایط عمومی صحت عقد شود، مثل اینکه مجهول و یا خلاف متقتضای ذات عقد باشد، شروط صحیح را می توان سهگونه دانست، شرط صفت، شرط فعل، شرط نتیجه.چنانچه یکی از زوجین وصف خاصی را از طرف مقابل در عقد نکاح خواسته باشد، در صورت کشف خلاف،مشروط له حق فسخ دارد، این نوعی تدلیس است که موجب حق خیار می شود؛ با شرط نتیجه زوجه می تواند وکیل ووکیل در توکیل طلاق خودش باشد ، این شرط، عقد وکالت را لزوم حکمی می دهد و نوعی وکالت بلاعزل است . زنمی تواند با شرط فعل برخی از حقوق زوج را اسقاط و یا دامنه سلطنت او را نسبت به خود محدود کند . شرط خیار درعقد نکاح جایز نیست . اهل سنت توکیل و تفویض طلاق را به زوجه جایز دانسته و تخییر زوجه در انحلال نکاحخودش را خاص پیامبر (ص) ندانسته و گفته اند هرگاه زوج، زوجه را در ادامه ازدواج و انحلال آن، مخیر کند و اوجدایی و پایان زندگی مشترک را انتخاب کند، عقد نکاح منحل می شود. در فق ه امامیه طلاق تخییری، خاص پیامبرشناخته شده است.

    کلیدواژگان: شرط ضمن عقد، شرط فعل، شرط خلاف مقتضای عقد، شرط وکالت، تفویض و تخییر طلاق
  • سیدابوالقاسم نقیبی* صفحات 191-207

    نظر به عدم رشد کافی جسمی، فکری و روانی کودک، ضرورت حمایت ویژه از او از اصول مسلم حقوقی پذیرفته شده در نظامهای مختلف حقوقی است . از این رو، شناسایی آغاز و انجام کودکی برای بهره مندی از این حمایت حقوقی ضروری است.حقوقدانان در زمینه آغاز کودکی سه نظریه 1 زنده متولد شدن جنین، 2 قابلیت زیست مستقل در خارج از رحم یاآزمایشگاه، 3 شکل گیری و انعقاد نطفه را مطرح کرده اند.روایات صحیح و مستفیض بر ارث بردن حمل با زنده متولد شدن دلالت دار د که میتوان از آنها نظریه آغاز کودکی با زنده متولد شدن جنین را استظهار کرد.در آیات و روایات، بلوغ که همان رسیدن اعضای جنسی به مرحله ای است که قادر به انجام وظیفه تولید مثل باشند، ملاک خروج از کودکی تلقی شده است . معالوصف بدون احراز رشد نمیتوان اموال کودک را بعد از بلوغ به او سپرد. از این رو، برای خروج از مرحله کودکی در زمینه های مالی، علاوه بر بلوغ، رشد نیز لازم است.

    کلیدواژگان: حقوق کودک، بلوغ، رشد، جنین، تمییز، طفل
|
  • SeydMohamadreza Ayati *, Hamze Esfandiyari Pages 9-35

    “Crime” and “sin” are among the words used in everyday language assynonyms and interchangeable words. However, in the field of law,particularly Iran’s law, they are looked into differently. As far as history isconcerned, and since Iranian law is under the influence of religious thought,there is a certain distinction between the two terms. Sin is a behaviourcontrary to divine or religious commands and prohibitions. However, crime isa legal term applied to modes of behaviour the prohibition of which is statedin law, no matter whether they are forbidden in divine law and religion or not.Following this attitude, if a certain mode of behaviour is forbidden in terms ofjurisprudence and divine law, but not prohibited in law, it is considered a sin.However, it would not be liable to prosecution in terms of law.Following the establishment of the Islamic Republic of Iran, thisapproach was considered deviation from religion. Thus the article 167 of theI.R.I constitution has removed the monopoly of criminalization from the law.So in default of law, judge is bound to refer to authoritative jurisprudentialsources or valid decrees (Fatwas). This attitude suggests the identity of sinand crime in Iran’s contemporary legal system.Hence, not only the prohibited acts stated in statutes are consideredcrimes, but those stated in jurisprudential sources are also liable toprosecution.Although this view involves a kind of precaution and suggests concernfor application of religious precepts and regulations, it is contrary to theintents of Divine Law as far as foundations are concerned. It also facesnumorous problems in terms of practice. So it seems impossible to findsolutions to these problems, And this attitude is not consistent with themodern process of legislation.

    Keywords: crime, sin, authoritative jurisprudential sources, valid decress, criminalization, discretionary punishment
  • SeydMohamdAli Ayazi * Pages 37-64

    The holy Quran is the foundation and source of jurisprudential decrees.So there is no doubt that the Quran is the primary and foremost source ofIslamic law. On the other hand, contemplation of jurisprudential legal versesin various subjects whatsoever, can not be fulfilled without that of otherverses. Any explanation of jurisprudential decrees of the Quran is the same asother parts of the Quran. Doctrinal issues are raised within jurisprudentiallegal decrees, and the latter are found within ethical material of the Quran.Thus in the process of the formulation of the theoretical foundations of legalverses, one of the important issues in the field of jurisprudential study is thesurvey of doctrinal verses and their place in deduction of legal decrees. Thisclass of material forms the largest part of the Quran. That is why the questionraises itself whether legal decrees can be derived from this class of verses, andif so what is the validity of this derivation.The present article explains the nature of doctrinal verses, theirbackground, and their classification. It also deals with the problems arisingwhen referred to as proofs or sources. Further, the article deals with the waysof referring to these verses and the theories of jurisprudents in this regard.Finally, it explains where and how the doctrinal verses and those concerningIslamic world view may prove to be useful in the field of jurisprudence.

    Keywords: Quran, legal decrees, deduction of legal matters, doctrinalverses, formulation of theoretical foundations
  • Abasali Heydari * Pages 65-96

    According to certain articles of the Islamic Penal Code and provisionsenvisaged under the same, the Islamic judge, or in other words, the PublicTreasury is responsible to pay the compensation for murder to the avengers ofblood.Surveying the legal foundations of the liability of the Public Treasurytowards compensation for murder, the author in this article has reached thefollowing

    conclusions

    1. The liability of the Public Treasury in some cases including thatmentioned in article 236 of the Islamic Penal Code – majority ofjurisprudents have issued Fatwa on the same issue on the authority ofan event of the earlier days of Islamic – is under question and subjectto criticism.2. Considering contemporary common and social conditions which arequite different from the time of the issuance of Hadiths concerningthose liable to the compensation for murder including the PublicTreasury, it is possible to present alternative mechanisms moreconsistent with temporal requirements. Thus it is suggested that thelegislation reconsider the above – mentioned articles and revokearticle 236 of the Islamic Penal Code.

    Keywords: compensation for murder_murderer_the murdered_paternalrelatives of murderer_Public Treasury_deliberate_quasi – deliberate_meremistake
  • Alireza Feyz *, Batol Hosseini Semnani Pages 97-133

    The present article deals with the facts which have given rise to thedynamism of jurisprudence under various circumstances and spatio –temporal requirements.As a matter of fact, dynamic jurisprudence is the same traditionaljurisprudence adapting itself with temporal requirements which may bedivided into two categories: internal factors and external ones.Internal factors are those relevant to the responsibility of Muslimjurisprudent with respect to the foundations and sources of jurisprudence, theflexible nature of the Quran and the Sunna, and application of reason (aql) asa source for deriving Islamic decrees.External factors are those relevant to spatio – temporal requirementsunder which dynamic jurisprudence flourishes, government which is thesource and executor of administrative rules within the interests of the Islamicsystem, and the protection of the Islamic territory against foreigners threatsand invasions.

    Keywords: traditional jurisprudence_dynamic jurisprudence_dynamicexertion of Muslim jurisprudent towards derivation of Islamic rules (Ijtihad)_spatio – temporal factors_government
  • SeydMohamdMohsen Marashi Shoshtari *, Hormoz Asadi Kohbad Pages 135-159

    To fulfill its mission, Shiite jurisprudence has undergone certain stages ofdevelopment according to the spatio – temporal requirements. So it has had itsown features in every age. One of these stages is the brilliant age of Baghdadschool during which prominent scholars such as Shaykh Mufid, SayyidMurtada, and Shaykh Tusi founded a new school. Establishing this schoolbased on the great sources of the Quran and the Sunna, they also introducedintellectual method in the field of jurisprudential studies with a specialprudence and applying new approaches.Venerating the former generation of jurisprudents adherent to textualproofs and commemorating their sincere efforts in safeguarding the precioussource of “texts”, they analyzed the former approaches and founded a newschool. The present article seeks to survey the process of institutionalizing“reason” in the methodology of jurisprudence by Shiite jurisprudents.

    Keywords: reason, Baghdad school, adherence to textual proofs, ShaykhTusi, Shaykh Mufid, Sayyid Murtada
  • Fateme Mirshamsi * Pages 161-189

    Implied stipulation is the very obligation and fulfilment of the same, i.e.each of the parties to the contract may ask the second party for a certainquality, performance or nonperformance of an act, or the result of anothercontract within the contract in question. In one classification, impliedstipulations are divided into valid and invalid ones. Valid stipulation is onehaving the qualifications of the validity of stipulation. Otherwise, it is invalid.Invalid stipulation may cancel the contract when it leads to the loss of one ofthe general principles or conditions of the validity of a contract. The exampleis when the condition is unknown or contrary to the nature of the contract.Valid conditions may be divided into three classes: those of quality, ofperformance of an act, and of collateral events.If one of the spouses has asked another for a certain quality in themarriage contract, in case of nonsatisfaction the former enjoys the right ofcancellation. That is a kind of misrepresentation which brings about the rightof option. If the condition of collateral events is stipulated, the wife wouldhave the power or option of divorce and she can transfer it to the third partyby power of attorney. This condition makes the deputation contract obligatoryand it is a type of absolute deputation. The condition of option is notpermissible in marriage contract. Sunnīs allow deputation and delegation ofdivorce to the wife. They have not considered the right of dissolution ofmarriage contract unique to the holy prophet’s wives. They hold if thehusband makes the wife free to choose between continuation or dissolution ofmarriage contract, and she opts the separation and termination of marital life,the marriage contract would be dissolved. In Imamiyya jurisprudence,optional divorce is known to be the unique right of the holy prophet.

    Keywords: implied stipulation, condition of performance of an act, thecondition contrary to the nature of contract, condition of deputation, delegation, choice of divorce
  • SeydAbolghasem Naghibi * Pages 191-207

    Inadequate physical, intellectual, and mental growth of a child requiresthe necessity of his extraordinary protection as an undeniable principleadopted in different legal systems. Thus, it is necessary to know thecommencement of childhood which brings about this legal protection.Experts in law have raised three theories concerning the commencementof childhood. They are as follows:1. Birth of foetus alive2. Capability to live on its own out of the whomb or in the laboratory3. Formation and development of spermAuthentic and frequently – quoted Hadiths indicate that a foetus bornalive is entitled to inheritance. So the first theory can be established on thegrounds of these Hadiths.Quranic verses and traditions (Hadiths) identify puberty – the stage inwhich sexual organs are capable of reproduction – as the criterion oftermination of childhood. Nevertheless, child’s property should not beentrusted to him after puberty unless his mental qualification (Rushd) isestablished. Thus, mental qualification is also necessary to reach the stage oftermination of childhood in financial affairs

    Keywords: child, child law, puberty, mental qualification, fetus, powerof discrimination, infant