فهرست مطالب

نشریه مطالعات علوم محیط زیست
سال پنجم شماره 1 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/02/03
  • تعداد عناوین: 30
|
  • هدیه علیشیری*، عاطفه تکلیف، حمید آماده، حمیدرضا ارباب، عسگر خادم وطنی، سید حسین سجادی فر صفحات 2187-2195

    انتشار دی‏اکسیدکربن به عنوان یکی از عوامل مهم در ایجاد آلودگی های زیست محیطی و ایجاد تغییرات آب و هوایی شناخته شده است به همین محققان زیادی این موضوع را در مطالعات خود مورد بررسی قرار داده اند. در این مطالعه تجربی نیز با استفاده مباحث نظری و اطلاعات کشورهای عضو اوپک در حاشیه خلیج فارس، سعی شده تا با شناسایی عوامل موثر هزینه نهایی کاهش انتشار دی‏اکسیدکربن به طور دقیق تخمین زده شود و کاربری و اثر بخشی سیاست ها بهبود یابد. با شناخت صحیح تفاوت های منطقه‏ای از نقطه نظر عرضه و تقاضای خدمات زیست محیطی می‏توان اینگونه نتیجه گرفت که برای رسیدن به اهداف کاهش انتشار در سطح جهان، دستیابی به حالت برد- برد بین ملاحظات زیست محیطی و منافع اقتصادی و حضور موثرتر کشورها در بازار‏های جهانی، استفاده از چنین طرح های منطقه ای کارآمد خواهد بود. نتایج بیانگر آن است که کشور ایران دارای بیشترین قیمت سایه معادل 025/3 میلیون دلار به ازای هر تن دی‏اکسیدکربن و کشور کویت کمترین قیمت سایه معادل 011/0 میلیون دلار به ازای هر تن دی‏اکسیدکربن را به خود اختصاص داده‏اند، کشورهای عربستان، قطر و امارات نیز قیمت سایه یکسانی معادل 14/1 میلیون دلار به ازای هر تن دی‏اکسیدکربن دارند.

    کلیدواژگان: قیمت سایه، انتشار دی اکسیدکربن، تابع مسافت جهت دار
  • پوران خدری*، مسعود صدری نسب، امیر اشتری لرکی صفحات 2196-2204

    در این مطالعه مدل COHERENS V2.11 با به کارگیری اطلاعات دقیق عمق سنجی و نیرو با دقت بالای مکانی و زمانی در خلیج فارس مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج مدل تطابق بالایی با مطالعات پیشین و اندازه گیری های موجود داشت. براساس نتایج، گردش چرخندی پایداری در مرکز خلیج روند رو به رشد خود را در طی ماه های آوریل تا جولای در جهت شمال غربی ادامه می دهد. ماه آگوست بیشترین فعالیت پیچکی بر اثر ناپایداری باروکلینیکی را در طول جبهه شوری نشان می دهد. بقایای این پیچک های میان مقیاس تا ماه دسامبر ادامه داشته و با افزایش شدت باد، سرد شدن هوا و از بین رفتن لایه بندی ناپدید می شوند. نتایج شوری سطحی نشان می دهد که شوری خلیج فارس تحت تاثیر شارهای گرمایی گرادیان شدید مکانی و زمانی را در طی سال تجربه می کند. همچنین در فصل زمستان پلوم آب شیرینی از سمت اروندرود به سمت سواحل عربستان سعودی حرکت می کند و این پلوم در فصل تابستان به سمت سواحل ایرانی تغییر جهت می دهد. دربستر خلیج فارس در طول سال آب چگال در نواحی کم عمق نزدیک بحرین، قطر و سواحل امارات در اثر نیروی شناوری به سمت تنگه هرمز رانده می شود.

    کلیدواژگان: خلیج فارس، مدل COHERENS V2، 11، ناپایداری باروکلینیکی، پیچک
  • ایمان روزبهانی*، فرهام امین شرعی صفحات 2205-2215

    هدف از پژوهش حاضر ارزیابی و انتخاب بهینه عملکرد پیمانکاران بخش شهری با تاکید بر بخش ریلی و مترو می باشد که جهت انجام این پزوهش برای اولین بار اقدام به طراحی و تدوین یک سامانه پشتیبانی تصمیم گیری در این زمینه شد. بدین منظور اطلاعاتی در مورد فرایندهای جاری در خط 2 ایستگاه های مترو اصفهان و نحوه ی انتخاب پیمانکاران در بخش HSE شامل ارزیابی های کیفی و فنی بدست آمد و سپس به بررسی چالش های موجود در مسئله در فاز تصمیم گیری پرداخته شد . سپس جهت تکمیل اطلاعات یک نظرسنجی (از طریق انجام مصاحبه با خبرگان) صورت گرفت. برای تحلیل اطلاعات نیز از از تکنیک تجزیه و تحلیل سلسله مراتبی(AHP) و روش ترجیح بر اساس مشابهت به راه حل ایده آل (TOPSIS) استفاده شد و در نهایت ضمن ارزیابی عملکرد پیمانکاران و رتبه بندی آنها یک سامانه پشتیبانی تصمیم گیری به عنوان راه حل اجرایی جهت مدیران، پیمانکاران و کارشناسان HSE سازمان قطار شهری اصفهان ارایه گردید.

    کلیدواژگان: ایمنی، بهداشت، محیط زیست، سامانه پشتیبانی تصمیم گیری، قطار شهری
  • کتایون رضایی پرتو*، میلاد سلیمانی صفحات 2216-2219
    سیالات پایه روغنی خطرات بسیاری زیادی برای محیط زیست دارند. پایه اصلی این سیالات گازوییل می باشد که به نسبت با مواد شیمیایی دیگر مخلوط می شود تا ریولوژی مناسب یک سیال حفاری را دارا باشد. در حین حفاری یک چاه نفت پسماند های حفاری ممکن است چه از طریق چاه و چه از سطح باعث آلودگی زیست محیطی شوند، به گونه ای که حجم زیادی از مواد شیمیایی خطرناک از سطح وارد سفره های آبی منطقه حفاری می شود. در این مطالعه به امکانسنجی و آزمایشات لازم جهت استفاده از هیدروژل ها با هدف ساخت یک سیال پایه آبی بدون ضرر برای محیط زیست و جایگزینی آن به جای گل های پایه روغنی در یکی از میدانهای نفتی واقع شده در جنوب کشور پرداخته شده است، بطوریکه سیال حفاری باید تمام شرایط جهت حمل خرده های حفاری، ایجاد فشار هیدرو استاتیک مناسب چاه، دیواره سازی، جلوگیری از فعال سازی شیل ها را دارا باشد. بدین صورت که ابتدا پارامترهای ریولوژی گل بدون حضور هیدروژل اندازه گیری شده و پس از آن مقادیر متفاوت از این هیدروژل را در ساخت گل استفاده نموده و مجددا پارامترهای گل حفاری را اندازه گیری می کنیم.
    کلیدواژگان: محیط زیست، سیالات پایه روغنی، رئولوژی، هیدروژل
  • محمدجواد مهدی زاده راینی*، سامان ضیایی، محمود احمدپور برازجانی صفحات 2220-2231

    انتشار گازهای گلخانه ای از عوامل اصلی تغییر اقلیم محسوب می شوند. بررسی ابعاد اقتصادی انتشار گازهای گلخانه ای و آثار محیط زیستی آن، بویژه در شرایط کنونی که حجم گازهای گلخانه ای با روند صعودی در حال افزایش است، اهمیت فراوانی دارد. هدف از انجام این پژوهش بررسی رابطه بین تولید ناخالص داخلی واقعی، مصرف انرژی، توسعه مالی، باز بودن اقتصاد و شهرنشینی با تخریب محیط زیست (انتشار دی اکسید کربن) در ایران با استفاده از داده های فصلی در طی دوره 1397-1370 می باشد. جهت بررسی رابطه بلندمدت و کوتاه مدت بین متغیرهای پژوهش از الگوی خودتوضیح برداری با وقفه های توزیعی (ARDL) و روش تصحیح خطا (ECM) استفاده گردید. نتایج نشان داد که تمامی ضرایب در سطح اطمینان 95 درصد معنادار هستند، و متغیرهای مصرف انرژی، درجه باز بودن اقتصاد، نرخ شهرنشینی رابطه مثبت با انتشار دی اکسید کربن در بلندمدت دارد. و متغیرهای تولید ناخالص داخلی واقعی و توسعه مالی رابطه منفی با انتشار دی اکسید کربن در بلندمدت دارد. با توجه به نتایج تحقیق حاضر پیشنهاد می شود سیاست گذاری جایگزینی انرژی مانند توسعه استراتژی های حفظ انرژی، کاهش شدت انرژی، افزایش راندمان انرژی و افزایش استفاده از منابع انرژی پاک را مورد بررسی قرار دهند.

    کلیدواژگان: منحنی زیست محیطی کوزنتس (EKC)، الگوی خودرگرسیون با وقفه های توزیعی (ARDL)، ایران
  • رضوان سلامی ابیانه*، اکبر رشیدی ابراهیم حصاری صفحات 2232-2243
    برای بررسی اثرات توزیع ناهمواری بستر دریا بر دینامیک کشند در خلیج فارس از نسخه ی اصلاح شده ی مدل عددی سه بعدی اجزاء متناهی QUODDY-4 استفاده گردید. به منظور محاسبه توزیع مکانی ضریب اصطکاک بستری از یک راهکار هیدرودینامیکی موسوم به روش Kagan برای انواع بستر هموار، نیمه هموار و ناهموار استفاده شد. این قوانین کمبودهای روش های مرسوم هیدرولیکی و نیمه تجربی را مرتفع نموده و یک راهکار هیدرودینامیکی برای محاسبه ی ضریب اصطکاک بستری، با استفاده از عوامل تعیین کننده در ساختار لایه ی مرزی بستری و خارج از آن لایه را تمهید می نماید. با انجام شبیه سازی های متعدد و با استفاده از توزیع مکانی ضریب اصطکاک بستری محاسبه شده، تاثیر تغییرات مکانی ناهمواری بستر دریا بر دینامیک کشند در خلیج فارس تعیین گردید. نتایج این تحقیق نشان داد که چنانچه از توزیع مکانی ضریب اصطکاک به جای ضریب ثابت در بازتولید دینامیک کشند استفاده گردد، تغییرات قابل توجهی در محاسبه ی دامنه و بیشینه ی سرعت کشندی مولفه های M2، S2، K1 و O1 حاصل خواهد گردید. در حالی که این تغییر برای محاسبه ی فاز کشندی این مولفه ها قابل چشم پوشی می باشد
    کلیدواژگان: ضریب اصطکاک بستری، دینامیک کشندی، خلیج فارس
  • علی سایه میری*، رقیه نظری صفحات 2244-2250

    امروزه تخریب محیط زیست، نابودی جنگل و بیابان زایی از مهم ترین مسایل کشورهای جهان است. از این رو، برای دستیابی به رشد اقتصادی توام با حفظ محیط زیست، لازم است به گسترش شهرنشینی بعنوان یکی از عوامل اصلی تخریب محیط زیست توجه بیشتری شود. در این مطالعه تاثیر گسترش شهرنشینی بر آلودگی زیست محیطی با استفاده از داده های بانک جهانی برای دو گروه از کشورهای توسعه-یافته و درحال توسعه از جمله ایران در سال های 2015-2006 مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور با استفاده از مدل پانل با اثرات تصادفی در روش داده های تابلویی و به کمک نرم افزار Eviews 10 رابطه میان انتشار گاز دی اکسیدکربن به عنوان شاخص تخریب محیط زیست با رشد شهرنشینی، تولید ناخالص داخلی و مصرف انرژی مورد آزمون قرار گرفت. نتایج نشان داد که علامت ضرایب تجربی مطابق با مبانی نظری و از نظر آماری نیز معنی دار است. درنتیجه سیاستگذاران و برنامه ریزان شهری در فرایند گسترش شهرنشینی لازم است، جلوگیری از تخریب محیط زیست را مورد توجه قرار داده و مصرف صحیح انرژی را دراولویت قرار دهند.

    کلیدواژگان: تخریب محیط زیست، تولید ناخالص داخلی، شهرنشینی، مدل پانل دیتا، مصرف انرژی
  • مریم کیانی صدر*، کبری مل حسینی دارانی، امیر عارفیان صفحات 2251-2259

    این پژوهش با هدف انتخاب مکان مناسب برای محل لندفیل زباله های خطرناک در استان قزوین صورت گرفت. ابتدا نقشه های منطقه مطالعاتی با استفاده از تصاویر ماهواره ای به روز شد. معیارهای موثر در انتخاب محل دفن با مطالعات کتابخانه ای و استاندارهای سازمان های مربوطه و جهانی و نیز بررسی شرایط منطقه و عوامل موثر با استفاده از پرسشنامه دلفی تدوین شد و با استفاده از ANP اولویت بندی شد. لایه های اطلاعاتی رقومی وارد GIS شدند و با انجام وزن دهی و ایجاد تغییرات موردنظر بر روی لایه های اطلاعاتی و در نظر گرفتن حداقل مساحت، مکان های مناسب جهت دفن پسماندهای ویژه تعیین گردیدند. مکان های به دست آمده بررسی شده، مناطق نامناسب غربال شده و با استفاده از معیارها و محدودیت های به دست آمده و تطبیق با واقعیت زمینی و اعمال شرایط محیط طبیعی 9 سایت به عنوان بهترین مکان انتخاب شدند. بر پایه نتایج حاصل از روی هم گذاری لایه ها هیچ یک از نقاط منتخب دارای ارزش یک نبوده و مکان های منتخب دارای حداکثر امتیاز 78/4 بودند. در نهایت با استفاده از نرم افزار TOPSIS اولویت بندی بین گزینه های مشخص شده صورت گرفت و سایت سوم به عنوان بهترین مکان برای مکان لندفیل معرفی شد.

    کلیدواژگان: روش ANP& TOPSIS، استان قزوین، زباله های خطرناک، روش دلفی، روش TOPSIS
  • فاطمه احمدی پور* صفحات 2260-2267
    غبار سطحی خیابانی مهمترین مخزن و جاذب فلزات سنگین و آلاینده های دیگر سطح شهر است. این غبارات خیابانی به کمک رواناب به اکوسیستم های آبی و زنجیره های غذایی انتقال می یابند. این مطالعه با هدف بررسی ارزیابی آلودگی و ریسک اکولوژیک آرسنیک و فلزات سنگین در غبارات سطحی خیابان شهر تهران انجام گرفت. نمونه برداری از 15 ایستگاه منتخب این شهر در فصل تابستان انجام و پس از آماده سازی نمونه ها با دستگاه ICP-MS مورد آنالیز قرار گرفتند. میزان آلودگی عناصر در غبارات سطحی با شاخص های زمین انباشتگی، آلودگی، آلودگی تجمعی، فاکتور غنی شدگی و ریسک اکولوژیک مورد ارزیابی قرار گرفتند. در غبارات سطحی آلودگی سرب و مس به شدت بالا و روی آلودگی متوسط تا شدید دارد که نشان دهنده منشا انسانی این عناصر بود. شاخص های آلودگی نشان دهنده سطح بالای آلودگی عناصر سرب، مس و روی است. کروم غنی شدگی بالا، و سرب، مس و روی غنی شدگی شدیدا بالایی داشتند. بالاترین ریسک اکولوژیکی مربوط به سرب و مس و کمترین ریسک اکولوژیک مربوط به آرسنیک و کروم به ترتیب است. در بین عناصر مورد مطالعه بالاترین میزان شاخص ها برای عنصر سرب بود که لزوم پایش و کنترل بیشتر این عنصر ضروری است.
    کلیدواژگان: غبار سطح خیابان، تهران، فلزات سنگین، آلودگی، ریسک اکولوژیک
  • مریم کیانی صدر*، فرزانه ایمانی، کبری مل حسینی دارانی، امیر عارفیان صفحات 2268-2274
    هدف از این تحقیق، ارزیابی اثر قرق بر کیفیت مراتع گنبد شهر همدان با استفاده از شاخص های تراکم، تنوع و غنای گونه ای است. نمونه گیری پوشش گیاهی بر اساس روش سیستماتیک تصادفی انجام شد. پنج ترانسکت 1000 متری برای خصوصیات پوشش گیاهی به طور تصادفی در هر منطقه به صورت جداگانه در نظر گرفته شد. نمونه برداری سیستماتیک پوشش گیاهی هر 100 متر صورت گرفت.تراکم گونه ای با شمارش تعداد پایه های یک گونه در پلات، تنوع گونه ای به وسیله شاخص تنوع شانون- وینر و غنای گونه ای با شمارش تعداد گونه های موجود در هرپلات محاسبه شدند. پس از انجام تجزیه و تحلیل های آماری مشخص شد که قرق اثر معنی داری بر تراکم گونه ای، تنوع گونه ای و غنای گونه ای می گذارد. در منطقه قرق عموما گیاهان خوش خوراک و تنوع و غنای گونه ای افزایش معنی داری داشت. تنوع گونه ای در منطقه چراشده از 798/1 در منطقه قرق به مقدار 236/2 افزایش یافت. مقدار غنای گونه ای نیز در منطقه چراشده کاهش معنی داری داشت و از 626/11 گونه در مترمربع در منطقه قرق، به مقدار 253/9 گونه در مترمربع رسید.نتایج به دست آمده بیانگر آن است که در منطقه قرق، خصوصیات پوشش گیاهی در مسیر توالی و رسیدن به شرایط ایده آل قرارگرفته اند،اما همچنان این منطقه نیاز به توجه و ادامه حفاظت دارد.
    کلیدواژگان: قرق، گنبد، تراکم گونه ای، تنوع گونه ای، غنای گونه ای
  • سید احمد راثی*، مژگان رامین نیا صفحات 2275-2286

    قطب جنوب یکی از مناطقی است که علی رغم ادعای ارضی برخی دولت ها، به عنوان میراث مشترک بشریت شناخته شده است. منطقه ای که باید درچارچوب قوانین خاص با مشارکت همگانی دولت ها اداره شود. این ضوابط و قوانین در قالب نظام معاهده ای قطب جنوب در سال 1959 ظاهر گردیده است. هدف این مقاله بررسی وقایع و چگونگی بهره برداری از منابع طبیعی و اعمال حاکمیت بر منطقه قطب جنوب مطابق با معاهده قطب جنوب و مشخص نمودن نقاط قوت و ضعف این نظام حقوقی در قالب حقوق بین الملل می باشد. نتایج نشان می دهد که با توجه به خصوصیات ویژه قطب جنوب و وضعیت ناپایدار حاکمیتی آن، تنها مرجع صلاحیتدار برای تعیین دقیق نظام حقوقی قطب جنوب و حفاظت از محیط زیست آن سازمان ملل می باشد که باید اساس کار خود را معاهده 1959 قطب جنوب قرار دهد. با اینکه مجمع عمومی سازمان ملل در طی سالیان متمادی بر حل معضل قطب جنوب تاکید کرده است ولی با این حال نمود عینی و راه حل اساسی برای حل این مشکل ارایه نشده است و اگر هم ارایه شده باشد بنا به دلایلی اجرا نشده است.

    کلیدواژگان: قطب جنوب، نظام معاهده ای قطب جنوب، حاکمیت بر قطب جنوب، حقوق بین الملل
  • فرشاد کیوان بهجو، اصغر باقری، سجاد قنبری*، ثمر یوسفی صفحات 2287-2294
    محصولات غیرچوبی به عنوان یک منبع مهم تولید درآمد مکمل برای خانوارها و همچنین به عنوان منبع مهم غذایی نقش مهمی در زندگی و رفاه مردم دارند. لذا، هدف اصلی این تحقیق برآورد کمی میزان برداشت، مصرف و سهم این محصولات در درآمد کل خانوارها و همچنین نوع محصولات غیرچوبی برداشت شده در جنگل های فندقلو استان اردبیل می باشد. 102 خانوار از 417 خانوار ساکن در سه روستای مورد مطالعه به روش نمونه برداری تصادفی مورد مطالعه قرار گرفتند. میزان برداشت، مصرف، درآمد از محصولات مختلف غیرچوبی، درآمد از سایر منابع، سهم درآمد از محصولات غیرچوبی نسبت به درآمد کل خانوار برآورد شدند. عمده محصولات برداشت شده از جنگل شامل فندق، ازگیل، آلوچه، نسترن وحشی، گل گاوزبان، پونه، بابونه، قارچ وحشی و کاکوتی بودند. بالاترین میزان درآمد در بین محصولات برداشت شده مربوط به فندق به ارزش 23385 هزار ریال می باشد. میانگین سهم این محصولات در درآمد کل خانوار 11/7 درصد بود. میانگین رانت اقتصادی حاصله به ازای هر هکتار در سال و ارزش مورد انتظار زمین به ازای برداشت محصولات غیرچوبی به ترتیب برابر با 47/49 و 8/494 هزار ریال بود.
    کلیدواژگان: جوامع محلی، جنگل های فندقلو اردبیل، رانت اقتصادی، محصولات غیرچوبی
  • یحیی صافی سیس*، میلاد جودی دمیرچی، احمد رضوانفر صفحات 2295-2305

    در این مطالعه با استفاده از تحلیل محتوا سعی شد تهدیدها و فرصت‏های زیست محیطی فناوری زیستی نوین تحلیل شود. در این تحقیق از تحلیل محتوای استقرایی استفاده شد. بدین معنا که مفاهیم مربوط به تهدیدها و فرصت‏های زیست محیطی فناوری زیستی نوین به صورت ظهوریابنده و بدون توجه به مضامین پیش‏فرض یا حتی موجود در ادبیات پیشین، استخراج شد. به منظور جمع‏آوری داده‏ها از شیوه مصاحبه نیمه‏ساختار یافته با 37 نفر از کارشناسان کشاورزی، با روش نمونه‏گیری گلوله برفی استفاده شد. در زمینه فرصت‏های زیست‏محیطی فناوری زیستی نوین از دیدگاه کارشناسان کشاورزی، مقولات «کاهش آلودگی محیط‏زیست و نبود خطرات زیست محیطی»، «تایید ایمنی زیست محیطی محصولات فناوری زیستی نوین با منابع علمی معتبر و نظر متخصصان» و «بهبود محیط زیست با فناوری زیستی نوین» تاثیرگذار بوده‏اند و در زمینه تهدید‏های زیست محیطی فناوری زیستی نوین از دیدگاه کارشناسان کشاورزی، مقولات «خطرات انتقال افقی ژن و نبود شواهدی مبنی بر صحیح بودن پیش‏فرض‏ها در خصوص فناوری زیستی نوین»، «احتمالات و احتیاط در فناوری زیستی نوین» و «نگرانی‏ها، خطرات و مسایل اخلاقی فناوری زیستی نوین» تاثیرگذار بوده‏اند. نظرات کارشناسان کشاورزی در خصوص اثرات محصولات فناوری زیستی نوین حول دو مضمون «حفظ محیط‏زیست» و «تخریب محیط زیست» بود.

    کلیدواژگان: انتقال افقی ژن، تنوع زیستی، تحلیل محتوا، تعادل طبیعی محیط زیست
  • زینب حسینی، حبیب الله میرغفوری، الهام مفتح زاده* صفحات 2306-2316
    در دهه های اخیر، آلودگی های محیط زیستی بخصوص شاخص آلودگی هوا به یکی از مهم ترین مسایل روز در کشورهای در حال توسعه تبدیل شده که سلامتی تمامی موجودات زنده و اکوسیستم های طبیعی را تحت تاثیر قرار داده است. درحالی که آلودگی محیط زیستی حاصل برهم کنش عوامل مختلفی است، بخش صنعت یکی از مهم ترین عوامل ایجاد آلاینده محسوب می شود. با توجه به پیچیدگی ذاتی عوامل انتشار دهنده آلاینده ها، نمی توان با استفاده از ابزارهای مرسوم مدلسازی ریاضی آنها را تحلیل کرد. در این پژوهش با استفاده از رویکرد تحقیق در عملیات نرم ، مدلی شامل زیر سیستم عوامل تاثیرگذار بر میزان آلاینده های ناشی از صنعت کاشی و سرامیک، به منظور تحلیل مساله و شناسایی عوامل استراتژیک ارایه گردید. تحقیق حاضر از نظر هدف، از نوع تحقیقات کاربردی و توسعه ای و از نظر روش اجرا جزء تحقیقات توصیفی از نوع پیمایشی محسوب می شود. این پژوهش با ترسیم نقشه ی شناختی افراد خبره آغاز و به ادغام نقشه ها و تحلیل متغیرها -میانجامد. نتایج نشان می دهد که مهم ترین عامل برای جلوگیری از آلودگی هوا در این صنعت، فیلتر تصفیه هوا می باشد که به صورت مستقیم بر انتشار و شدت میزان آلاینده ها اثر می گذارد؛ دومین عامل مهم قوانین مرتبط می باشد، این عامل به صورت غیر مستقیم بر دیگر عوامل اثر می گذارد.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، صنعت کاشی و سرامیک، تحلیل و توسعه گزینه های استراتژیک
  • نیکتا لطافت*، محمد بخشوده صفحات 2317-2324
    هدف از این مطالعه برآورد ارزش تفریحی بوستان ولیعصر در منطقه دو شیراز با استفاده از روش ارزش گذاری رفاه ذهنی (SWB) یا روش رضایت از زندگی (LSA) است. اطلاعات مورد نیاز، شامل مشخصات اقتصادی و اجتماعی خانوار از طریق مصاحبه با بازدیدکنندگان بوستان و تکمیل 180 پرسش نامه در سال 1396 بدست آمد. نتایج نشان می دهد که رفاه ذهنی افراد با افزایش درآمد، تحصیلات و شغل بهبود می یابد و در شرایط ثابت، یک درصد افزایش در درآمد، تحصیلات و شغل، رفاه ذهنی را به ترتیب به میزان 1 درصد، 23/0 و 06/0 درصد افزایش می دهد. رضایت از فضای پارک با رفاه ذهنی رابطه مستقیم دارد به طوری که 38 درصد از بازدید کنندگان رضایت کافی از پارک دارند و عملا وضعیت پارک مورد نظر برای بقیه افراد، راضی کننده نیست. این امر می تواند عدم وجود فضای رضایت بخش در پارک مورد نظر را نشان دهد. بنابراین، میانگین تمایل به پرداخت استفاده کنندگان جهت حفظ پارک 35 هزار تومان برآورد شد که کمابیش معادل تمایل به دریافت آنها در صورت نبود چنین مکانی است و نشان می دهد که ارزش تفریحی پارک برای هر نفر بسیار ناچیز و به بیان دیگر بود و نبود چنین بوستان هایی تفاوت ملموسی برای رفاه افراد محلی ندارد.
    کلیدواژگان: ارزش گذاری غیر بازاری، رویکرد ارزش گذاری رفاه ذهنی، تمایل به پرداخت و دریافت
  • سید حبیب جلایی*، سیروس محمودی صفحات 2325-2335

    هدف پژوهش حاضر، بررسی میزان آگاهی، نگرش و رفتار زیست محیطی کارکنان شهرداری های شهرهای استان یزد بود. به این منظور از روش توصیفی- همبستگی استفاده شد. جامعه آماری پژوهش شامل همه کارکنان شهرداری های شهرهای استان یزد بود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای 276 نفر (208 نفر مرد و 68 نفر زن) از این افراد انتخاب شدند و پرسشنامه های نگرش، آگاهی و رفتار زیست محیطی را تکمیل کردند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تی تک نمونه ای، رگرسیون چندگانه، آزمون تی مستقل و تحلیل واریانس یکراهه انجام شد. نتابج پژوهش نشان داد که میزان آگاهی زیست محیطی کارکنان متوسط است اما نگرش و رفتار زیست محیطی آن ها از متوسط بالاتر است. تحلیل رگرسیون نشان داد هر دو متغیر نگرش و آگاهی زیست محیطی، پیش بین مثبت و معنی داری برای رفتار زیست محیطی هستند. علاوه بر این میزان تحصیلات کارکنان با نگرش زیست محیطی آنان رابطه داشت اما با آگاهی و رفتار زیست محیطی ارتباطی نداشت. کارکنان دارای تحصیلات بیشتر، نگرش زیست محیطی مثبت تری داشتند. میزان سابقه خدمت کارکنان نیز با رفتار زیست محیطی آنان رابطه داشت و کارکنان دارای 20-10 سال سابقه خدمت رفتار زیست محیطی بالاتری داشتند.

    کلیدواژگان: آگاهی زیست محیطی، نگرش زیست محیطی، رفتار زیست محیطی، میزان تحصیلات، سابقه خدمت و کارکنان شهرداری
  • فرخنده مروی اصفهانی*، سولماز توتونچیان، تورج دانا صفحات 2336-2342
    این پژوهش با هدف ارزیابی و مقایسه عملکرد سیستم مدیریت HSE در مناطق پنجگانه شهرداری نجف آباد و پیمانکاران مربوطه، سال 1396 در مناطق پنجگانه شهرداری نجف آباد انجام شد. نمره گذاری و بارم بندی هرکدام از مناطق پنجگانه شهرداری نجف آباد از دیدگاه ارزیابی و مقایسه عملکرد سیستم مدیریت HSE با استفاده از راهنمای شماره OGP(Report No.423/2010) صورت گرفت. همچنین امتیاز هر بخش سیستم مدیریت HSE مناطق مورد ارزیابی، با امتیاز هر شاخص در الگوی OGP مقایسه گردید. نتایج نشان داد که عملکرد سیستم مدیریت HSE در شهرداری نجف آباد در بخش مدیریت ریسک و برنامه ریزی با انطباق40 درصد دارای نقطه قوت عملکردی بوده و در بخش مدیریت HSE با انطباق 20 درصد ضعیف ترین عملکرد را داشته است. همچنین منطقه2 با درصد انطباق97/35 عملکرد بهتر و منطقه4 با درصد انطباق 34/26 ضعیف ترین عملکرد را داشته است و پیمانکار برتر با امتیاز360 بهترین و ضعیف ترین پیمانکار امتیاز 184 را به خود اختصاص داده اند. در کل عملکرد شهرداری نجف آباد از نظر استقرار سیستم مدیریت HSE با انطباق 59/31 درصد محدود و مدیریت نشده قلمداد می گردد.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد(HSE)، مناطق پنجگانه، شهرداری نجف آباد، پیمانکاران اصلی، OGP
  • محمدجواد مهدی زاده راینی*، ماشالله سالارپور، حمید محمدی صفحات 2343-2351

    تخریب محیط زیست و نابرابری درآمدی هر دو از چالش های جهانی هستند که مشترکات بسیاری دارند اما اغلب به طور جداگانه مورد بررسی قرار می گیرند. هدف از انجام این پژوهش اثر تخریب محیط زیست (افت سطح آب های زیرزمینی) بر نابرابری درآمدی در شهرستان جیرفت طی دوره 1370-1397 می باشد. جهت بررسی رابطه بلندمدت و کوتاه مدت بین متغیرهای پژوهش از الگوی خودتوضیح برداری با وقفه های توزیعی (ARDL) و روش تصحیح خطا (ECM) استفاده گردید. نتایج نشان داد که در اثر افزایش جمعیت به میزان یک درصد، شاخص نابرابری درآمدی (ضریب جینی) در جیرفت به میزان 0/26 درصد کاهش می یابد. در اثر افزایش تخریب محیط زیست (افت آب های زیرزمینی) به میزان یک درصد، شاخص نابرابری درآمدی (ضریب جینی) در جیرفت به میزان 0/36 درصد کاهش می یابد. و در اثر افزایش تولید محصولات کشاورزی به میزان یک درصد، شاخص نابرابری درآمدی (ضریب جینی) در جیرفت به میزان 0/96 درصد افزایش می یابد. بر اساس نتایج به دست آمده ایجاد درآمد و فرصت استخدام افراد در بخش های کشاورزی، معدن و صنعت و خدمات برای کاهش فشار بر منابع طبیعی، توسط مسیولان دولتی پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: تخریب محیط زیست، آب های زیرزمینی، نابرابری درآمدی، الگوی (ARDL)، جیرفت
  • ابوالفضل فرزی* صفحات 2352-2359
    گیاه پالایی نمک که به معنی کاهش شوری خاک و یا آب با استفاده از گیاهان شورزیست است در سال های اخیر در مطالعات متعددی موردتوجه محققین بوده است. با وجود تحقیقات متعدد در این زمینه، مشکلی که در بحث استفاده از گیاهان شورزیست برای گیاه پالایی نمک وجود دارد، انتخاب گیاهان مناسب از بین جمعیت گسترده آنها و یا به عبارتی غربالگری گیاهان شورزیست برای گیاه پالایی نمک است. در این مقاله با محدود کردن کار غربالگری به تعداد 12 گونه گیاهی یک ساله از خانواده کنوپودیاسه، از روش تصمیم گیری چندمعیاره تلفیقی آنتروپی شانون- تاپسیس برای این منظور استفاده شده است. ارزیابی بر اساس معیارهایی مانند میزان تولید بیومس، مکانیزم مقاومت در برابر شوری، زمان گلدهی، پراکندگی جغرافیایی در ایران و قابلیت زراعی انجام شد. روش آنتروپی شانون برای رتبه بندی و تعیین وزن معیارها و روش تاپسیس برای تعیین اولویت نسبی گونه های گیاهی مورد مطالعه استفاده شد. نتایج حاکی از آن بود که در بین 12 گونه ی گیاهی مورد مطالعه، آتریپلکس تاتاریکا، باسیا موریکاتا و سالسولا کالی حایز سه رتبه نخست گشته اند. بنابراین به نظر می رسد استفاده از آنها در تحقیقات تجربی گیاه پالایی نمک در اولویت باشد.
    کلیدواژگان: گیاه پالایی نمک، گیاهان شورزیست، تصمیم گیری چندمعیاره، تاپسیس، آنتروپی شانون
  • خدیجه صفری*، رخشاد حجازی، محمدعمر حسین زهی زمانی صفحات 2360-2369

    در شهر زاهدان با جمعیت 681.460 نفر روزانه 350-370 تن زباله تولید می شود. در این پژوهش بررسی و تحلیل هزینه فایده پسماندهای خانگی قابل بازیافت مناطق 1، 2، 3، 4 و 5 با استفاده از روش تحلیل هزینه - فایده در سال 1397، انجام گرفت. نتایج یافته ها نشان می دهد که از طریق بازیافت پسماند می توان ضمن کاهش آلودگی های محیط زیست در هزینه های مدیریت مواد زاید جامد صرفه جویی نمود. محاسبه ارزش حاصل از هزینه ها و درآمدها با استفاده از شاخص اقتصادی حال خالص طی سال های 1397 تا 1402 نشانگر آن است که این ارزش مثبت است. در نتیجه بازیافت پسماند خانگی در شهر زاهدان از نظر اقتصادی توجیه پذیر می باشد. سود خالص حاصل از کل مواد بازیافت شده در سال 1397، حدودا 45.244.100.000ریال محاسبه شده است. بازیافت17.584.540کیلوگرم مواد خشک بازیافت شده(18درصد) در تمام مناطق 5 گانه شهر موجب کاهش، هزینه های مدیریت پسماند در حدود مبلغ 28.135.264.000ریال برای سازمان مدیریت پسماند زاهدان شده است. با توجه به هزینه های جمع آوری، حمل و نقل، دفع نهایی و آلودگی های زیست محیطی بازیافت این مواد صددرصد توجیه اقتصادی دارد.

    کلیدواژگان: تحلیل هزینه و فایده، پسماندهای خانگی، بازیافت، زاهدان، 1397
  • بابک میرشکارنژاد*، محمدنبی ایلکایی صفحات 2370-2377

    در این تحقیق به منظور بررسی تغییرات آتی خرد اقلیم منطقه کرج، داده های آب و هوایی ایستگاه هواشناسی سینوپتیک کرج در دوره 2015-1995 به عنوان دوره پایه مورد استفاده قرار گرفت. داده های روزانه بارش، دمای حداقل و حداکثر و تابش با کمک مدل گردش عمومی GCM-HadCM3 تحت سناریو های انتشار توسط نرم افزار لارس شبیه سازی شدند. بیشترین افزایش میانگین دمای هوا به میزان 2 درجه سلسیوس در دوره 2065-2046 برای سناریوهای A2 و A1B و بیشترین افزایش اختلاف بارش به میزان 13 درصد در دوره 2030-2011 برای سناریو A1B تحت اثرات منفی تغییر اقلیم پیش بینی گردید. میانگین شاخص خشکی سالانه برای منطقه کرج در دوره پایه (2015-1995) به میزان 40/0 برآورد گردید. براساس نتایج رگرسیون خطی در یک دوره 22 ساله، سرعت شاخص خشکی به میزان 002/0 و تغییرات شاخص خشکی سالانه بین 01/0 تا 05/0 اندازه گیری شد. بنابراین با روند تغییر اقلیم از شرایط خشک و نیم خشک به شرایط خشک، اتخاذ تدابیر سازگاری نقش عمده ای در بهره وری اقتصادی از منابع آبی و پایداری بوم نظام اقلیم-زراعی منطقه کرج خواهد داشت.

    کلیدواژگان: تدابیر سازگاری، تغییر اقلیم، سناریوهای انتشار، شاخص خشکی، لارس
  • حمیدرضا با خدا، امید صداقت، محسن نوروزی*، نادر بهرامی فر صفحات 2378-2386

    جاذب هایی با راندمان بالای جذب گاز دی اکسیدکربن از پوست موز به عنوان پیش ماده سنتز شدند. سپس، گرافن تهیه شده جهت اهداف مقایسه ای به روش بارگذاری نیتروژنی اصلاح گردید. بدین منظور، گرافن از طریق فعال سازی شیمیایی با KOH سنتز و سپس با استفاده از اوره، گرافن دوپ شده با نیتروژن تولید گردید. همچنین خصوصیات جاذب نهایی بوسیله آزمون های مشخصه یابی متعدد از قبیل آنالیزهای میکروسکوپ الکترون روبشی (SEM)، طیف سنجی مادون قرمز (FTIR)، آنالیز جذب و واجذب نیتروژن (BET)، آنالیز طیف سنج رامان (Raman)، پراش پرتو ایکس (XRD) و آنالیز عنصری (CHNS) بررسی شد. سپس، اثر پارامترهای مختلف مانند دما و فشار بر ظرفیت جذب CO2توسط گرافن و گرافن دوپ شده با نیتروژن مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که بیشترین ظرفیت جذب CO2 برای گرافن و گرافن دوپ شده با نیتروژن به ترتیب برابر با 36/5 و 80/4 میلی مول بر گرم بود. همچنین، جاذب ها تا 5 چرخه جذب/واجذب راندمان خود را بطور عمده حفظ نمودند. نتایج بدست آمده بیانگر قابلیت بالای جذب CO2 توسط جاذب های سنتزشده و پتانسیل استفاده از آن ها در مقیاس وسیع داشت.

    کلیدواژگان: گرافن، جذب دی اکسیدکربن، پوست موز، مدل های هم دما
  • حمید سودائی زاده*، صدیقه جعفریان، اصغر مصلح آرانی، محمدعلی حکیم زاده، زهرا سهرابی زاده صفحات 2387-2393

    تنش خشکی به عنوان یک عامل محدود کننده تولیدات گیاهی است. برای به حداقل رساندن اثرات سوء این تنش، ترکیبات اصلاح کننده متعددی مورد استفاده قرار گرفته است. در این پژوهش اثر ید به عنوان یک اصلاح کننده بر پارامترهای مورفولوژیکی بذور گلرنگ تحت تنش خشکی در شرایط آزمایشگاه بررسی شده است. بدین منظور آزمایشی به صورت فاکتوریل با دو عامل تیمار رطوبتی با 4 سطح (0، 8/0-، 2/1- و6/1- مگاپاسکال) و غلظت ید در سه سطح (0، 40 و 80 میکرومولار) در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام گردید. نتایج نشان داد اثر تنش خشکی بر روی همه صفات مورد مطالعه در سطح یک درصد معنی دار بود. با افزایش تنش خشکی سرعت و درصد جوانه زنی، بنیه بذر، طول و وزن تر ریشه چه و ساقه چه گلرنگ کاهش یافت اما کاربرد ید باعث افزایش این فاکتورها نسبت به تیمار بدون ید گردید. به طور کلی نتایج نشان داد اعمال تنش خشکی اثر منفی بر جوانه زنی و رشد اولیه گلرنگ در هر دو حالت مصرف و عدم مصرف ید داشت. با این حال مصرف ید به ویژه غلظت 80 میکرومولار میزان خسارت حاصل از تنش خشکی بر روی این گیاه را در مقایسه با عدم استفاده از این ماده به طور معنی داری کاهش داد.

    کلیدواژگان: تنش خشکی، جوانه زنی، رشد اولیه، گلرنگ، ید
  • حمیدرضا غفاریان مالمیری*، فهیمه عربی علی آباد صفحات 2394-2403
    ضریب آلبیدو مولفه ء فیزیکی بسیار مهمی در هواشناسی و اقلیم، مطالعات انتقال تابشی و محاسبه ذخیره تابشی زمین محسوب می شود و نقش بسیار مهمی در پژوهش های تغییر اقلیم و مدل های سطح زمین دارد. در این پژوهش برای بررسی ضریب آلبیدوی سطح زمین در کاربری های اراضی مختلف در دشت یزد-اردکان، از تصاویر لندست 8 در سال های 2013 تا2016 در فصل تابستان استفاده شد. سپس با استفاده از انواع روش های طبقه بندی نظارت شده تصاویر ماهواره ای، نقشه کاربری اراضی تهیه شد. نتایج نشان داد که نقشه تهیه شده با روش حداکثر احتمال بالاترین دقت را داشته و از آن نقشه به عنوان مبنا استفاده گردید. منطقه مورد مطالعه شامل شش کاربری بود که در هر کاربری مقادیر حداقل، حداکثر، میانگین ضریب آلبیدو سطحی و بالای اتمسفر استخراج شد. نتایج نشان داد که بیشترین ضریب آلبیدو مربوط به اراضی بایر با میانگین 31/0 و کمترین مقدار مربوط به اراضی کشاورزی با میانگین 20/0 است و به ترتیب از بیشترین تا کمترین ضریب آلبیدو برای کاربری های اراضی بایر، مناطق مسکونی، تپه ماسه ای، مرتع، کوهستان و کشاورزی است بررسی روند تغییرات آلبیدو در سالهای مورد مطالعه در هر کاربری نشان داد که آلبیدو روند ثابتی داشته است
    کلیدواژگان: آلبیدو، بازتابش، کاربری اراضی، تابش خورشیدی
  • پژمان درخشان علمدارلو*، محمدرضا خلیل آبادی، قاسم دهقانی اشکذری صفحات 2404-2412
    در دریا و اقیانوس ها بر اثر وزش باد روی سطح آب، موج تولید می شود. انرژی مکانیکی باد که در اثر جذب نابرابر گرمای پرتوهای فروسرخ و نور مریی خورشید به وجود می آید، به شکل انرژی پتانسیل گرانشی در آب دریا ذخیره شده که پس از مدت کوتاهی آب دریا آن را به شکل انرژی جنبشی (موج) پس می دهد. از دیرباز بررسی پارامترهای همچون سرعت، فشار، موج و ارتفاع آب دریا از دیدگاه مهندسی برای حل مسایل متاثر از پارامترهای ذکر شده بسیار مورد اهمیت بوده است. عامل ایجاد این پارامترها، پارامترهای دیگری همچون شدت باد، جزر و مد ، شوری و... می باشد. از آنجایی که مطالعه بر روی دریای عمان نه تنها از لحاظ علم مهندسی بلکه با توجه به اینکه شرایط خاصی که مسیر آبی چند کشور می باشد دارای اهمیت فراوانی است. در این تحقیق مدلسازی جریان های دریایی در دریای عمان توسط نرم افزار عددی Mike 3D به مطالعه پرداخته شده است. نتایج نشان می دهد که بیشترین پارامترهایی که در جریان های دریایی تاثیرگذار می باشد شدت باد و نوع چرخش جریان آب هستند.
    کلیدواژگان: دریای عمان، Mike 3D، روش عددی، جریان های دریایی، جزر و مد
  • زهره هاشمی*، رضا رفیعی، مظاهر معین الدینی صفحات 2413-2419

    امروزه دفن پسماندها به دلیل هزینه پایین در بسیاری از کشورها، رایج ترین روش است. با توجه به این که دفن پسماند بدون رعایت مسایل زیست محیطی خسارت هایی را به محیط زیست وارد می کند، انتخاب مکان مناسب برای دفن بهداشتی ضروری است. انتخاب یک مکان مناسب برای لندفیل یک فرایند پیچیده است که برای انجام آن، معیار های زیادی مورد نیاز است. هدف از این مقاله معرفی یک مکان مناسب برای دفن پسماندهای صنعتی در شهرک صنعتی شمس آباد استان تهران است. ازروش های ارزیابی چندمعیاره با رویکرد روی هم گذاری خطی در محیطIDRISI استفاده شد. معیارها شامل: فاصله از رودخانه، فاصله از گسل، شیب، فاصله از جاده، فاصله از مسیر سیلاب، زمین شناسی، فاصله از خطوط نیرو، اراضی کشاورزی، مناطق صنعتی، مناطق مسکونی بودند. فاصله از فرودگاه به عنوان عامل محدودیت در نظر گرفته شد. برای استاندارد سازی معیارها از روش فازی و برای تعیین وزن معیارها از روش مقایسه زوجی استفاده شد. در نهایت با تلفیق تمام نقشه های بدست آمده، نقشه مناسب محل دفن تعیین شد. نقشه مورد نظر تعیین میکند که با توجه به شرایط محل دفن، چه مکان هایی برای دفن پسماند مناسب هستند طوری که تمام شرایط زیست محیطی رعایت شده باشد.

    کلیدواژگان: IDRISI، روش فازی، معیار، شمس آباد
  • زینب خلیلی*، ناصر اسدی صفحات 2420-2427
|
  • Ahmad Soltani Zoghi *, Elmira Sayyad Chamani Pages 2163-2169

    Iran, as a developing country, most attention has focused on the industrial and service sectors, and ignored agriculture as one of the most populous part of the economic activity. This has created concerns that the traditional structure and rural livelihoods in many parts of the country that does not use this part of their all opportunities present. In this study using SWOT analytical method to identify strengths, weaknesses agriculture and the opportunities and threats in this sector, This study based agricultural properties introduced strategies based on the agriculture properties, the introduction of the sector's biggest problem is a lack of understanding of the economic structure of agricultural sector and emphasizing the need for to target policies discusses the importance of adopting the policies in the agricultural sector. The sustainability of resources in the country increased, the effectiveness of other inputs also increased to an acceptable level. Return to the fundamental role of agriculture in the economy that the industrial and service sectors in order to support the growth of the welfare of the community.

    Keywords: Agriculture, Knowledge-based Policy, SWOT Analytical method, Targeting strategy
  • Bahador Abolpour *, Hossein Vahidi, Morteza Riyazinejad Pages 2170-2179
    Title: Rapid Catalytic Cracking of Municipal Waste with Simultaneous Hydrogenation to Produce Liquid Fuel Abstract: Simplest methods of the municipal waste disposal are exploitation and abandoning this national wealth in the environment. In this study, a new method of cracking municipal waste and producing useful products with a suitable thermal value and also quality for consumption has been developed. For this purpose, a hydrogen gas flow has been injected into a predesigned rotational pyrolysis reactor. Reducing the process time and cost and also increasing the product quality are specifications of this innovation. Sample analyzing of the pilot study products determines the presence of a wide range of hydrocarbons with 5-14 carbons in their molecular structures. This approves the presence of the paraffinic, naphthenic, olefin (lower than the common refinery gasoline) and also aromatic compounds, which are the main compositions of gasoline. Keywords: Pyrolysis; Catalytic cracking; simultaneous hydrogenation; municipal waste; gasoline
    Keywords: Pyrolysis, Catalytic Cracking, simultaneous hydrogenation, Municipal Waste, Gasoline
  • Ahmad Soltani Zoghi *, Elmira Sayyad Chamani Pages 2180-2186

    Reduced rainfall and frequent droughts in recent years have created concerns about the exploitation of water resources, especially in the West Country. One of the main reasons for it is the structure of livelihood of farmers in this region This study review the process of water harvesting of resources in the recent period, and trying to determine the best strategy for harvesting in the area of water resources In this study different methods of harvesting water sources have been studied West Country. Which are the direct interference of the state, harvesting of resources by the private sector with government regulation, the absolute non-interference of the state and eventually combine government and private sector activities. By comparative performance of each operating methods, this study attempts with the introduction of a better way to harvest the resources to improve agricultural conditions. Results show Water harvesting has not efficiency in state sector and the private sector has no foresight. For this reason harvesting cannot withdraw from sources outside the government as absolute discretion and done, the results suggest the combined harvest yield of 55% harvested compared to other models. Choose the method that has been picked as the preferred method.

    Keywords: Efficiency_Government_private sector_Cobb - Douglas_Water management
  • Hadieh Alishiri *, Atefeh Taklif, Hamid Amadeh, Hamidreza Arbab, Asgar Khademvatani, Seyedhossein Sajadifar Pages 2187-2195

    Carbon dioxide emissions are known to be one of the major contributors to environmental pollution and climate change, so many researchers have investigated this issue in their studies. In this empirical study, using theoretical discussions and information from OPEC members in the Gulf States, it is attempted to accurately estimate the marginal abatement cost of carbon dioxide emissions and improve the effectiveness of policies by identifying the effective factors. By correctly recognizing the regional differences in terms of supply and demand for environmental services, it can be concluded that to achieve the long-term goals of reducing global emissions, achieving a win-win state between environmental considerations and economic benefits and more effective presence of these countries in world markets, the more efficient the use of such regional plans will be. The results show that Iran has the highest shadow price of $ 3.025 million per ton of carbon dioxide and Kuwait has the lowest shadow price of $ 0.011 million per ton of carbon dioxide Also, Saudi Arabia, Qatar and the UAE have the same shadow price of $ 1.14 million per ton of carbon dioxide.

    Keywords: “Shadow price”, “CO2 Emission”, “Directional Distance Function”
  • Pooran Khedri *, Masoud Sadrinasab, Amir Ashtarilarki Pages 2196-2204

    In this study, the new version of COHERENS model is evaluated with Appling the most accurate bathymetry data and forces with high temporal resolution and spatial resolution in the Persian Gulf. The results correspond well to observations and previous modeling studies. According to the results obtained in this research, a cyclonic gyre forms in the central Gulf from April to July. During August, the baroclinic instability creates the most activity mesoscale eddies along the salinity front. The remnants of eddies are seen until September, after which they dissipate as wind intensifies and stratification decreases due to winter cooling.The surface salinity results show that a fresh plume heads from the Arvandrood towards the Saudi coast in winter and towards the Iranian coast in summer. The saltiest hence densest water masses of the Persian Gulf are formed in winter in the northwest and in the southern banks, but the latter reaches the Strait of Hormuz from November to April only.

    Keywords: Persian Gulf, COHERENSV2.11 model, baroclinic instability, eddy
  • Iman Roozbahani *, Farham Aminshrei Pages 2205-2215

    The purpose of the present research is to evaluate and select the optimal performance of urban contractors with emphasis on the rail and metro sector and to do this research for the first time, a decision support system was designed and implemented in this field. For this purpose, information was obtained on the current processes in line 2 of the Isfahan metro stations and how to select the contractors in the HSE including qualitative and technical evaluations and then examined the challenges in the decision-making phase. Then, the survey was completed (by interviewing experts) to complete the information. AHP (Analytic Hierarchy Process) technique and TOPSIS (The Technique for Order of Preference by Similarity to Ideal Solution) method were used for data analysis. Finally, while evaluating the performance of the contractors and ranking them, a decision support system was provided as an executive solution for HSE managers, contractors and experts of the Isfahan Urban Train Organization.

    Keywords: Safety, Health, Environment, Decision Support System, Urban subway
  • Katayoon Rezaeeparto *, Milad Soleimani Pages 2216-2219
    Oil base fluids pose many hazards to the environment. The core of these fluids is gas oils, which are mixed with other chemicals to provide the proper rheology of a drilling fluid. During the drilling of an oil well, drilling waste may contaminate both the well and the surface, so that large volumes of hazardous chemicals enter the aquifers from the surface. In this study, we investigate the feasibility of using hydrogels for the purpose of making an environmentally friendly aqueous base fluid and replacing it with an oil base fluid in one of the oil fields located in the south of the country, The drilling fluid must have all the requirements for remove cuttings, creating the proper hydrostatic pressure for the well, maintain well bore stability, preventing shale activation. First, the rheological parameters of the mud fluid were measured without the presence of hydrogels, and then we used different amounts of this hydrogel in the mud production and again, we measured the drilling mud parameters.
    Keywords: “environment”, “Oil base fluid”, “Rheology”, “Hydrogel”
  • Mohammadjavad Mehdizadeh Rayeni *, Saman Ziaee, Mahmoud Ahmadpour Pages 2220-2231

    Greenhouse gas emissions are a major contributor to climate change. It is important to examine the economic aspects of greenhouse gas emissions and its environmental impacts, especially in the current context of increasing volumes of greenhouse gases..The purpose of this study was to investigate the relationship between CO2 emissions, real GDP, energy consumption, financial development, economic openness and urbanization in Iran using seasonal data during the period 1991-2019. To investigate the long-run and short-run relationship between the research variables, ARDL and ECM methods were used. The results showed that all coefficients are significant at 95% confidence level, and the variables of energy consumption, degree of openness of economy, urbanization rate have a positive relationship with CO2 emission in the long run. And the variables of real GDP and financial development have a negative relationship with CO2 emissions in the long run. Based on the results of the present study, it is suggested to consider alternative energy policies such as developing energy conservation strategies, reducing energy intensity, increasing energy efficiency and increasing the use of clean energy sources.

    Keywords: Kuznets Environmental Curve (EKC), ARDL model, Iran
  • Rezvan Salami Abyaneh *, Akbar Rashidi Ebrahim Hesari Pages 2232-2243
    A modified version of the QUODDY-4 three-dimensional finite element model was used for investigation of spatial distribution of bottom roughness effects on tidal dynamics in the Persian Gulf. A Hydrodynamic approach called Kagan’s method was used to calculate the spatial distribution of bottom friction coefficient for rough, not completely rough and smooth bottoms. This method has reduced disadvantages of hydraulic and semi-empirical approaches and provides a hydrodynamic approach for calculation of bottom friction coefficient using controlling factors of Bottom Boundary Layer and upper than it. Carrying out several numerical simulations and implementation of spatial variation of bottom friction coefficient, it was determined the effect of spatial inhomogeneity of bottom roughness on tidal dynamics in the Persian Gulf. Results show that using spatial variation of computed fiction coefficient instead of constant value to reproduce the tidal dynamics produces considerable changes in determination of tidal amplitudes and the maximum barotropic velocity of M2, S2, K1 and O1 components, while these changes for the tidal phases of mentioned components can be neglected.
    Keywords: Bottom Friction Coefficient, Tidal Dynamics, Persian Gulf
  • Ali Sayehmiri *, roghayeh nazari Pages 2244-2250

    Environmental degradation is undesired result of human actions and economic activities in the world today. It is one of the most important global issues that human societies, whether developed or developing countries are confronted with it. Therefore, countries need to focus on urban development in order to achieve continuous growth with environmental protection. In this study, the impact of urbanization on environmental pollution was investigated for 19 countries from 19 developed and developing countries including Iran, in 2006-2015.The data were extracted from the World Bank. For this purpose, by using the panel data method in Eviews software version 10, the relationship between carbon dioxide emissions as an environmental degradation index with urban growth, GDP per capita and energy consumption were tested. The results of the research indicate that, the sign of the coefficients is in accordance with the expected theoretical bases and are statistically significant. As a result, it is suggested that environmental projects should be taken into consideration by policymakers in order to reduce environmental waste in the urbanization process, and adopt policies to respond to urban demand, which in turn It will cause energy to be consumed correctly

    Keywords: Environmental degradation, GDP, urbanization, panel data model, energy consumption, consumptio
  • Maryam Kianysadr *, Kobra Melhosseini Darani, Amir Arefian Pages 2251-2259

    This study aimed to select a suitable location for the landfill site of hazardous waste in Qazvin province. The study area maps were first updated using satellite imagery. Effective criteria for landfill selection were formulated using the Delphi questionnaire and prioritized by ANP using library studies and standards of relevant and global organizations as well as assessing area conditions and effective factors. The digital information layers were introduced into GIS and weighting and modifications to the information layers and considering the minimum area were determined, suitable locations for landfilling of special waste. The obtained sites were screened, inappropriate references were screened and 9 sites were selected as the best site using criteria and constraints obtained and adapted to the ground reality and environmental conditions. Based on the results of the layers overlap, none of the selected points had a value of one and the selected locations had a maximum score of 4.78. Finally, using TOPSIS software, prioritization was made between the selected options and the third site was identified as the best location for the landfill site.

    Keywords: Methods ANP& TOPSIS, Qazvin Province, Hazardous Wastes, Method Delphi, TOPSIS Method
  • Fatemeh Ahmadipour * Pages 2260-2267
    Dust street is the most important reservoir and absorbent of heavy metals and other pollutants in the city. These dust street are transmitted to aquatic ecosystems and food chains via runoff. This study was conducted with the aim of evaluating the pollution and ecological risk of arsenic and heavy metals in dust street in Tehran. Sampling from 15 selected stations in the city was carried out in summer and analyzed by ICP-MS after preparation of samples. The pollution level of elements in the street dust was assessed using geoaccumulation index, pollution index, integrated pollution index, enrichment factor and ecological risk index. In dust street, pollution of Cu and Pb is high and Zn has a moderate to severe pollution indicating the origin of these elements. Pollution indices indicate a high level of pollution of Cu, Zn and Pb. Cr had high enrichment, and Cu, Zn and Pb highly enriched. The highest ecological risk associated with Pb and Cu and the lowest ecological risk associated with As and Cr, respectively. Among the studied elements, the highest level of indices was for Pb, so the need for further monitoring and control of this element is essential.
    Keywords: dust street , Tehran, Heavy metals, pollution, ecological risk
  • Maryam Kianysadr *, Farzaneh Imani, Kobra Melhosseini Darani, Amir Arefian Pages 2268-2274
    The purpose of this study was to evaluate the impact of the enclosure on the quality of gonbad rangelands using density, diversity and species richness indices.. vegetation sampling was done based on systematic random sampling. Five transects of 1000 meters were considered separately for vegetation characteristics in each region. The species density was calculated by counting the number of bases in the plot, the species diversity was calculated by the Shannon-Wiener diversity index and species richness counting the number of species in each plot. After analyzing, it was determined that the enclosure has a significant effect on species density, species diversity and species richness. Generally, palatability plants and diversity and richness of the species were significantly increased in the protected area. Species diversity in the grazed area increased from 1/798 in the protected area to 2/236. There was a significant decrease in the amount of species richness in the affected area, and from 11.626 species per square meter in the protected area, it reached 9.253 species per square meter. The results indicate that the specimen area has been enclosed with enclosure, vegetation characteristics in the path of sequencing and achieving ideal conditions, but it still needs attention and continued
    Keywords: Enclosure, Gonbad, Species density, Species diversity, Species Richness
  • Seyyedahmad Rasi *, Mozhgan Raminia Pages 2275-2286

    Antarctica is one of the areas that, despite the territorial claims of some governments, is recognized as a common heritage of humanity. An area that must be governed by specific laws with the public participation of governments. These rules and regulations appeared in the Antarctic Treaty System in 1959. The purpose of this article is to examine the events and how to exploit natural resources and exercise sovereignty over the Antarctic region in accordance with the Antarctic Treaty and to identify the strengths and weaknesses of this legal system in the context of international law. The results show that given the particular characteristics of Antarctica and its unstable state of sovereignty, the only authority competent to determine precisely the Antarctic legal system and its environmental protection is to base its work on the 1959 Antarctic Treaty. Although the UN General Assembly has been emphasizing the Antarctic dilemma for many years but it has never provided an objective and substantive solution to the problem and has not been implemented for any reason.

    Keywords: Antarctica, Antarctic Treaty System, Governance on Antarctic, International Law
  • Farshad Keyvan Behjou, Asghar Bagheri, Sajad Ghanbari *, Samar Yousefi Pages 2287-2294
    Non-wood products as an important source of supplementary income for households and as a food source for them play an important role in people's livelihood and well-being. Therefore, the main purpose of this research is to estimate the harvest, consumption and share of these products in total household income as well as the type of non-wood products harvested in Fandoglu forest reserve of Ardebil. 102 households from 417 households in three villages were studied by random sampling. Harvest, consumption, income from various non-wood products, income from other sources, and share of income of NWFPs in total household income were estimated. The main harvested products from these forests were hazelnut, medlar, plum, rose, echium, pennyroyal, chamomile, wild mushroom, and ziziphora. Average share of these products in the total household income was 7.11%. The average economic rent per hectare per year and the land expected value NWFPs were 49.47 thousand Rials and 494.8 thousand Rials, respectively.
    Keywords: “Ardebil Fandoglu forests”, “Economic rent”, “Local communities”, “Non-wood Forest Products”
  • Yahya Safi Sis *, Milad Joodi Damirchi, Ahmad Rezvanfar Pages 2295-2305

    In this study, using content analysis, we attempted to analyze the environmental threats and opportunities of modern biotechnology . Inductive content analysis was used in this study. That is, concepts related to the environmental threats and opportunities of modern biotechnology were extracted in an emerging way, without regard to default or even existing themes in prior literature. Semi-structured interviews with 37 agricultural experts using snowball sampling were used to collect data. Environmental Opportunities for Modern Biotechnology From the perspective of agricultural experts, the following topics were: "Reducing environmental pollution and no environmental hazards", "Confirming the environmental safety of modern biotech products with reliable scientific resources and expert opinion" and "Improving Environment with Modern Biotechnology". Concerning the environmental threats of modern biotechnology from the perspective of agricultural experts, the topics included: "the risks of horizontal gene transfer and the lack of evidence that assumptions about new biotechnology are correct", "the probabilities and precautions in Modern Biotechnology »and" Concerns, Risks, and Ethical Issues of Modern Biotechnology". Agricultural experts' views on the effects of modern biotechnology products were on two themes: "environmental protection" and "environmental degradation".

    Keywords: Horizontal gene transfer, Biodiversity, content analysis, natural balance of environment
  • Zeynab Hoseyni, Habib Mirghafori, Elham Mofateh Zade * Pages 2306-2316
    In recent decades, environmental pollution, especially the air pollution index, has become one of the most important issues in developing countries؛ While environmental pollution results from the interaction of various factors, the industry sector is one of the most important contributors to pollutants. Due to the inherent complexity of pollutant emission factors, they cannot be analyzed by conventional mathematical modeling tools. In this study, using a soft operations research approach (Strategic Option Development and Analysis), a model including a subsystem of factors influencing the amount of pollutants from the ceramic tile industry was presented, in order to analyze the problem and identify the strategic factors. The purpose of this research is applied and developmental research and the method of implementation is descriptive survey. This research begins by delineating the cognitive map of the expert and leads to the integration of maps and variables analysis. The results show that the most important factor in preventing air pollution in the industry is the air purifier filter which directly affects the emission and intensity of pollutants; The second most important factor is the relevant laws, However, this factor indirectly affects other factors.
    Keywords: “Air Pollution”, “Ceramic Tile Industry”, “Strategic Option Development, Analysis”
  • Nikta Letafat *, Mohammad Bakhshoodeh Pages 2317-2324
    The purpose of this study was to estimate the recreational value of Valiasr Gardens in the district of Shiraz using the Subject well-being (SWB) or life satisfaction (LSA) method. Required information, including socioeconomic characteristics of the household, was obtained through interviewing garden visitors and completing 180 questionnaires in 1396. The results show that individuals' mental well-being improves with increasing income, education, and occupation, and under constant conditions, one percent increase in income, education, and occupation improves Subject well-being by 1%, 0.23, and 0.06 respectively. Park space satisfaction is directly related to subjective well-being, with 38% of visitors being satisfied with the park and practically not satisfied with the status of the park. This can indicate a lack of satisfactory space in the park. Also, the average willingness to pay users to maintain the park was estimated at 35,000 tomans, which is roughly equivalent to the willingness to receive them if such a place was not available, indicating that the amusement value of the park was very low for everyone, in other words. Gardens do not have a tangible difference for the welfare of local people.
    Keywords: Non-Market Valuation, Welfare Valuation Approach, Willingness to Pay, Receive
  • SeyedHabib Jalai *, Sirous Mahmoudi Pages 2325-2335

    The purpose of this study was to investigate the environmental knowledge, attitude and behavior of municipal employees. In this descriptive-correlational study, 276 employees (208 males and 68 females) were selected from Yazd city municipality staff using probability sampling method and completed researcher-made questionnaires of attitude, awareness and environmental behavior. Data analysis using one-sample t-test, multiple regression, independent sample t-test and one-way analysis of variance revealed that employees' environmental awareness was lower than average but their attitude and environmental behavior were higher than average. Regression analysis showed that both attitude and environmental awareness were positive and significant predictors of environmental behavior. In addition, the level of education of employees was related to their environmental attitudes but was not related to environmental awareness or behavior. The more educated employees had a more positive environmental attitude. Employees' job experience was also correlated with their environmental behavior and employees with 10-20 years of job experience had higher environmental behavior.

    Keywords: Environmental Awareness, Environmental Attitude, Environmental Behavior, Education, Job Experience, Municipal employees
  • Farkhondeh Marvi Esfahani *, Solmaz Toutounchian, Tooraj Dana Pages 2336-2342
    The purpose of this study was to evaluate and compare the performance of HSE management system in five districts of Najaf Abad municipality and its related contractors in 2015 in five districts of Najaf Abad municipality. Each of the five districts of Najaf Abad was evaluated and compared from the perspective of evaluating and comparing the performance of the HSE management system using OGP Guide (Report No. 423/2010). The scores of each HSE management system area of the evaluated areas were also compared with the scores of each indicator in the OGP pattern. The results showed that the performance of HSE management system in Najaf Abad Municipality had 40% compliance with Risk Management and Planning and had 20% poorest performance in HSE Management. Also Region 2 with 35.97% compliance rate and Region 4 with 26.34% compliance had the weakest performance And the top contractor with a rating of 360 has the best and the weakest contractor with a rating of 184. Overall, Najaf Abad Municipality's performance in terms of deploying the HSE management system with 31.59% compliance is considered limited and unmanaged.
    Keywords: HSE Performance Evaluation, Five Regions, Najafabad Municipality, Main Contractors, OGP
  • Mohammadjavad Mehdizadeh Rayeni *, Mashalah Salarpour, Hamid Mohammadi Pages 2343-2351

    Environmental degradation and income inequality are both global challenges that have much in common but are often dealt with separately. The purpose of this study was to investigate the effect of environmental degradation (drop in groundwater level) on income inequality in Jiroft during the period of 1992-2019. To investigate the long-run and short-run relationship between the research variables, the ARDL model and the error correction method (ECM) were used. The results showed that as a result of population increase by one percent, income inequality index (Gini coefficient) decreased in Jiroft by 0.26 percent. As a result of environmental degradation (groundwater loss) by one percent, income inequality index (Gini coefficient) in Jiroft decreases by 0.36 percent. and as a result of agricultural production increase by one percent, income inequality index (Gini coefficient) in Jiroft increases by 0.96 percent. based on the results, government officials are proposing to create income and employment opportunities for people in the agricultural, mining and industrial sectors and services to reduce pressure on natural resources.

    Keywords: “Environmental degradation”, “Ground Water”, “Income inequality”, “ARDL Model”, “Jiroft”
  • Abolfazl Farzi * Pages 2352-2359
    Salt phytoremediation, which means reducing salinity of soil or water using halophytic plants, has been the subject of several studies in recent years. Despite numerous investigations in this area, the problem with the use of halophytic plants for salt phytoremediation is the selection of suitable plants from their large population or, in other words, screening of halophytic plants for salt phytoremediation. In this paper, by limiting the screening work to 12 annual plant species of the Chenopodiaceae family, the Shannon Entropy -TOPSIS Multi-Criteria Decision Making Method has been used for this purpose. Evaluation was done on the basis of criteria such as biomass production, salinity mechanism, flowering time, geographical distribution in Iran and agronomic capability. The Shannon entropy method was used to rank and weight the criteria and the TOPSIS method was used to determine the relative preference of the studied species. The results indicated that Atriplex Tatarica, Bassia Moricata and Salsola Kali were the top three among the 12 plant species studied. Therefore, their use in experimental phytoremediation of salt plants seems to be a priority.
    Keywords: Salt Phytoremediation, Halophytes, Multi Criteria Decision Making, TOPSIS, Shannon Entropy
  • Khadijhe Safari *, Rokhshad Hejazi, MohammadOmar Hosenzhi Zamani Pages 2360-2369

    In Zahedan city is 300 - 350 tons of wastes with a population 460,681 is generating each day. This study examines the recycled household waste economic analysis of districts 1, 2 ,3 , 4 and 5, The cost- interest analysis method has been paid in the year 2019. The results show that waste can be recycled through the solid waste management cost savings made. Calculate the value of spending and revenue using the net present economic indicators during 2019 to 2024 indicates that this value is positive. Finally, the household waste is justified in Zahedan city economically. Net income has been calculated from recycled material in 2019 in districts 1, 2 ,3 , 4 and 5 about 45.244.100.000 rials totally About 17.584.540 kg of dry recyclable materials are recycled in the entire region which reduced waste management costs of about 28.135.264.000 rials in for Solid Waste organization and become recycled materials is Zahedan city. Considering the costs of collection, transport, final disposal and environmental pollution, recycling of this material has Bull economic justification.

    Keywords: cost - benefit analysis_Household waste_Recycling_Zahedan1397
  • Babak Mirshekarnezhad *, MohammadNabi Ilkaee Pages 2370-2377

    In order to investigate the future changes of Karaj microclimate, data collection of Karaj weather station from 1995 to 2015 were applied as baseline period. Daily climate data including minimum and maximum temperatures, precipitation and solar radiation by means of GCM-HadCM3 model under emission scenarios were simulated using LARS-WG software. The negative impacts of climate change induced temperatures increase up to 2°C for the period (2046-2065) under A2 and A1B scenarios and precipitations increase of approximately 13% for the period 2011-2030 under A1B scenario. The annual AI varied from 0.01 to 0.05 across the study area. The mean annual AI for the study area during the period 1995 to 2015 was measured at the rate of 0.40. Based on the linear regression, the aridity index of the given condition measured at the rate of 0.002. Thus, with the climate change trend from arid and semi-arid to arid condition in Karaj region, adaptation strategy is mandatory to improve the economical productivity of water resources to account for stability of Karaj agroclimate ecosystem.

    Keywords: “Adaptation strategies”, “Climate change”, “Emission scenarios”, “Aridity index”, “LARS-WG”
  • HamidReza Bakhoda, Omid Sedaghat, Mohsen Nowrouzi *, Nader Bahramifar Pages 2378-2386

    The highly efficient CO2 adsorbents were synthesized from banana peel as precursor. As-prepared graphene was then modified through n-doped approach for comparison purposes. For this purpose, graphene was synthesized by the chemical activation with KOH and then by using urea, nitrogen-doped graphene as an adsorbent was produced. The final adsorbent properties were also characterized by numerous characterization tests such as scanning electron microscopy (SEM) analysis, infrared spectroscopy (FTIR), nitrogen adsorption and desorption analysis (BET), Raman spectroscopy analysis, X-ray diffraction. (XRD) and elemental analysis (CHNS) were evaluated. Then, the effect of various parameters such as temperature and pressures on the CO2 adsorption capacity by graphene and n-doped graphene were investigated. The results illustrated that the maximum CO2 adsorption capacity for the graphene and the n-doped graphene was 5.36 and 4.80 mmol/g, respectively. However, the adsorbents maintained their efficiency for the CO2 adsorption up to 5 adsorption/desorption cycles. The obtained results presented the high capability of CO2 capture by the synthesized adsorbents and their potential to scale-up applications.

    Keywords: “Graphene”, “CO2 capture”, “Banana peel”, “Isotherm models”
  • HAMID SODAIE ZADEH *, Sedigheh Jafarian, Asghar Mosleh Arani, MohhammadAli Hakimzade, Zahra SohrabiZadeh Pages 2387-2393

    Drought stress is a limiting factor for plant production. In order to minimize the adverse effects of stress, different modifying compounds have been used. In this study, the role of iodine in reducing the effect of drought stress on morphological characteristics of Carthamus tinctorius L. was investigated in laboratory conditions. The experiment was performed as a factorial experiment based on a completely randomized design with 3 replications. Four levels of drought stress (0, -0/4, -0/8, -1/2, -1/6 MPa ( and three levels of iodine (0, 40, 80 μΜ) were considered as first and second factors, respectively. Results showed that all studied traits significantly (p<0.01) affected by drought stress. With increasing drought stress, germination percentage, germination rate, seed vigor, shoot, and root length, as well as seedling weight, were significantly decreased but the use of iodine leads to improve the adverse effect of drought stress. Overall results indicate that iodine could be considered a possibly beneficial element to diminish the harmful effects of drought stress.

    Keywords: Drought Stress”, “Germination”, “Initial Growth”, “Carthamus tinctorius L.”, “Iodine”
  • Hamidreza Ghafarian Malmiri *, Fahime Arabi Aliabad Pages 2394-2403
    Albedo is a very important physical component in meteorology and climate, radiation transfer studies and calculation of Earth's radiation reserve and plays a very important role in climate change research and land surface models. In this study, Landsat 8 images during the summer of 2013 to 2016 were used to investigate the land surface albedo in different land uses in Yazd-Ardakan plain. Then, land use map of the study area was prepared using a variety of supervised classification methods for satellite imagery. The results showed that the map prepared with the maximum likelihood method had the highest accuracy and that map was used as the basis. The results showed that the highest albedo belonged to the Barren lands with an average of 0.31 and the lowest to the agricultural land with an average of 0.20 and respectively, from the highest to the lowest albedo coefficient for Barren lands, residential, sand dune, pasture, mountain, and agricultural land uses and Landsat image can be used with great confidence to estimate the surface albedo.
    Keywords: “Albedo”, “Reflection”, “Land use”, “Solar radiation”
  • Pezhman Derakhshan Alamdarloo *, Mohammadreza Khalilabadi, Ghasem Dehghani Ashkezari Pages 2404-2412
    The waves in the sea and oceans are caused by the wind blowing on the surface of the water. The mechanical energy of the wind generated by the uneven absorption of infrared heat and the visible light of the sun is stored as gravitational potential energy in seawater, which after a short time returns it to kinetic energy (wave).It has long been important to investigate parameters such as velocity, pressure, wave and sea water elevation from an engineering point of view to solve the problems affecting these parameters. These parameters cause other parameters such as wind intensity, tide, salinity and so on. Since the study of the Oman Sea is of great importance not only in terms of engineering science but also because of the particular conditions that the waterways of several countries have. In this study, the modeling of marine currents in the Oman Sea is studied by Mike 3D numerical software. The results show that the most influential parameters in sea currents are the wind intensity and the type of water flow rotation.
    Keywords: Oman Sea, Mike 3D, Numerical method, Sea Flows, Tide
  • Zohreh Hashemi *, Reza Rafiee, Mazaher Moeinaddini Pages 2413-2419

    Nowadays, landfill is the most common method because of its low cost in many countries. It is necessary to consider the suitable location for burring of solid waste.Choosing a suitable landfill site is a complex process that requires many criteria. The purpose of this paper is to introduce a suitable landfill for industrial waste disposal in Shams Abad industrial town of Tehran province. Multi-Criteria Evaluation methods with linear overlay approach in IDRISI environment were used. The criteria were: distance from river, distance from fault, slope, distance from road, distance from flood path, geology, distance from power lines, agricultural lands, industrial areas, residential areas. Distance from the airport was considered a limiting factor. Fuzzy method was used to standardize criteria and paired comparison method was used to determine criteria weight. Finally, by combining all the obtained maps, the appropriate landfill map was determined .The map determines the appropriate sites for landfill so that all environmental conditions should be considered.

    Keywords: IDRISI, Fuzzy Method, Criterion, Shams Abad
  • Zeynab Khalili *, Naser Asadi Pages 2420-2427

    This research was conducted to compare the water quality of the major rivers of Azna city in Lorestan province. For this purpose information on the chemical parameters of the 4 rivers of Kamandan, Marbareh, Darehtakht and ChamZaman was prepared in the April of years 2001, 2006, 2012, 2016 and 2017. For compare the water quality of these rivers for drinking, farming and determining the water type, Shouler, Wilcox and Piper charts were drawn. Samples are within the range of WHO and ISIRI. Calcium has the highest amount of cation and The highest amount of anion is bicarbonate. The amount of SAR increased in rivers from years 2012 to 2016; Altogether, the Kamanan River in year 2017 has been of the best quality for farming and drinking. The quality of rivers in the city is good and in different years the important quality elements of rivers are in the standard of Iran and the world. The results of the Piper diagram show that the water type of the studied stations is calcium-bicarbonate and magnesium-bicarbonate. According to Schuler and Wilcox Diagrams, it can be concluded that overall the rivers have good quality for drinking and are suitable and slightly saline for agriculture.

    Keywords: Drinking Water, irrigation, Salinity Index, Water Quality