فهرست مطالب

طب سنتی اسلام و ایران - سال دهم شماره 2 (پیاپی 38، تابستان 1398)

مجله طب سنتی اسلام و ایران
سال دهم شماره 2 (پیاپی 38، تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/02/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • هاجر اشرافی، پرمیس بدر، مستوره نظری، امیر آزادی*، عبدالعلی محقق زاده* صفحه 97
    سابقه و هدف

    به دلیل اهمیت و مصرف گسترده، مطالعات متعددی روی هسته خرما انجام شده است. مطالعات حیوانی نشان می دهند که مصرف عصاره هسته خرما در کاهش قند خون موثر بوده است. قهوه بدون کافیین هسته خرما یک جایگزین مناسب برای افرادی است که قهوه زیاد مصرف می کنند. با توجه به ویژگی های هسته خرما تبدیل آن به شکل پودر خوراکی با چالش های فراوانی همراه است که می تواند به کاهش تمایل تولیدکننده و مصرف کننده برای استفاده از این محصول ارزان و با ویژگی های مطلوب منجر شود. رویکردهای بهینه سازی نوین بر پایه علوم آماری، اطمینان خاطر بالایی را برای ایجاد شرایط جهت تولید بهینه مواد دارویی فراهم می کند.

    مواد و روش ها:

    هسته خرمای کبکاب توسط کارشناس آزمایشگاه گیاهان دارویی شناسایی و با آب شسته و خشک شد. 50 گرم هسته خرما در کوره با دمای 200 درجه سانتی گراد به مدت 25 دقیقه حرارت داده شد تا بریان شود. بعد از آسیاب اولیه برشی، برای رسیدن به پودر یکنواخت، فاکتورهای موثر بر کاهش اندازه ذره ای با روش استفاده از آسیاب توپی توسط طرح D-optimal توسط نرم افزار Design-Expert مورد ارزیابی قرار گرفت. توزیع اندازه ذره ای به عنوان پاسخ در نظر گرفته شد و پودر بهینه از نظر خصوصیات داروسازی ارزیابی شد.

    یافته ها:

    شاخص های مدل به دست آمده برای تهیه پودر از نظر آماری قابل قبول و مناسب هستند. برای مثال مقدار 81/0 برای Pred R-Squared در تناسب با Adj R-Squared با مقدار 93/0 است. معادله محاسبه شده نشان می دهد که در صورت افزایش زمان و کاهش سرعت و در صورت داشتن چرخش معکوس، توزیع اندازه ذرهای باریک تری حاصل خواهد شد.

    نتیجه گیری:

    پودر به دست آمده ضمن داشتن اندازه ذره ای و توزیع اندازه ذره ای مناسب دارای خصوصیات قابل قبول جریان پذیری برای نوین سازی فرآورده طب سنتی مذکور است. همچنین روش به کار رفته در این مطالعه می تواند الگوی مناسبی برای سایر فرآورده های طب سنتی باشد که در فرآیند تهیه، نیاز به تدبیر دارند.

    کلیدواژگان: هسته خرما، آسیاب کردن، بهینه سازی
  • سیده وجیهه میرابوطالبی، سید سعید اسماعیلی*، محسن عباسی، محمد غلامی فشارکی، مرتضی مصری صفحه 111
    سابقه و هدف

    در طب سنتی ایران، دستگاه گوارش به خصوص معده به علت ارتباط نزدیک با دیگر اعضای بدن از اهمیت ویژه ای برخوردار است. شیوع علایم بیماری های گوارشی میزان بالایی را به خود اختصاص می دهند و بروز بیماری های آن روز به روز در حال افزایش است. با توجه به اهمیت بیماری های گوارشی در این مطالعه به بررسی سادگی، در دسترس بودن، عوارض کمتر، شیوع و خطر به بررسی برخی از علایم گوارشی پرداخته شده است.

    مواد و روش‏ها:

    این مطالعه، یک مطالعه کیفی است که در سال 1397 در شهر تهران انجام شده است. در این مطالعه پس از بررسی برخی از منابع طب سنتی و کلاسیک علایم بیماری های گوارشی پرسش نامه ای مبنی بر بررسی علایم از نظر ساده و در دسترس بودن درمان، عوارض، هزینه کمتر درمان در طب سنتی و همچنین اهمیت این علایم از نظر شیوع و میزان خطر طراحی شد و در نهایت این پرسش نامه در اختیار سیزده نفر از اعضای هییت علمی طب سنتی ایران قرار گرفت و نتایج حاصل با استفاده از نرم افزار SPSS تحلیل شد.

    یافته ها:

    یافته های این مطالعه نشان داد که از نظر کلی در بین علایم مختلف بیماری های گوارشی از نظر ساده بودن، در دسترس بودن، عوارض، هزینه کمتردرمان، شیوع و میزان خطرعلایم، علامت‏های افزایش ترشح بزاق 74 درصد، سوء هاضمه 76 درصد، آروغ 74 درصد، برگشت غذا 75 درصد، یبوست 76 درصد و نفخ شکم 77 درصد بالاترین درصدها را به خود اختصاص داده ‏اند.
     
    نتیجه گیری:

    یافته های حاصل از مطالعه حاضر نشان داد که طب سنتی می تواند به طور میانگین بیشترین اثر را در افزایش ترشح بزاق، از بین بردن بوی بد دهان، سوء هاضمه، آروغ، یبوست و نفخ در بین علایم مختلف بیماری های گوارشی، از نظر ساده بودن، در دسترس بودن درمان، عوارض، هزینه کمتر، شیوع و میزان خطر داشته باشد.

    کلیدواژگان: علایم گوارشی، طب سنتی ایران، یبوست
  • مریم فاطمی ‏تکیه، فاطمه اصفهانیان، حسن نامدار*، الهام عمارت‏کار، فاطمه عمادی، محمد غلامی فشارکی، مجید نوغانی، سید عباس هاشمی ‏نژاد صفحه 125
    سابقه و هدف

    هیپوتیروییدی دومین بیماری شایع متابولیک و اندوکرین در جهان است و عامل ناخوشی و مرگ و میر به خصوص در سنین سالمندی به علت همراهی با بیماری های متابولیک و بیماری قلبی عروقی محسوب می شود. داروی لووتیروکسین درمان استاندارد و انتخابی بیماری هیپوتیروییدی است ولی نتایج درمانی مورد انتظار در گروهی از بیماران حاصل نمی شود .به‏نظر می رسد با استفاده از ظرفیت طب سنتی ایران بتوان به درمان بهتر این بیماران کمک کرد. برای دستیابی به این مهم باید این بیماری در طب سنتی ایران تبیین شود. در این راستا، مقایسه علایم هایپوتیروییدی با سوءمزاج سرد ضرورت دارد.

    مواد و روش ها:

    مطالعه حاضر مطالعه مروری و با روش کتابخانه ای است که با بررسی منابع مستند طب رایج و طب سنتی ایران و بانک های اطلاعاتی موجود و نرم افزار کتابخانه جامع طب انجام گرفته است. پس از طبقه بندی اطلاعات، اختلاف ها و مشابهت های سوءمزاج سرد و هیپوتیروییدی استخراج و مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها:

    علایم هیپوتیروییدی شامل خستگی، بی حالی، افزایش حساسیت به سرما، یبوست، خشکی پوست، خشکی مو و ناخن، صورت پف آلود، صدای خشن، افزایش وزن غیرقابل‏توجیه، تندرنس و سفتی عضله، ورم مفاصل، اختلالات پریودی)به خصوص منوراژی(و افسردگی، با علایم سوءمزاج سرد از دیدگاه طب ایرانی همپوشانی قابل توجهی دارد و بیماری های همراه هیپوتیروییدی مثل کبد چرب می تواند از پیامدهای مزاج سرد باشد.

    نتیجه گیری:

    با توجه به همراهی علایم هیپوتیروییدی و علایم سوء مزاج سرد و نیز راهکارهای درمانی طب سنتی ایران در سوءمزاج سرد، به نظر می رسد تشخیص و تعدیل مزاج در مبتلایان به هیپوتیروییدی و نیز رعایت تدابیر لازم برای بهبود سبک زندگی بیماران باعث ارتقاء سطح سلامتی و رفع علایم آن ها شود. پیشنهاد می شود با طراحی مطالعات بالینی، راهکارهای درمان سوء مزاج سرد بر بهبود علایم بیماران هیپوتیروییدی و میزان TSH، که معیار کنونی تشخیص و پیگیری درمان است، مورد ارزیابی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: هیپوتیروییدی، مزاج، سوءمزاج، طب سنتی ایران
  • هاله تاج‏الدینی، رسول چوپانی، محدثه کمالی* صفحه 137
    سابقه و هدف

    بیماری آلزایمر، از دلایل اصلی دمانس بوده و از علایم آن کاهش حافظه و ایجاد فراموشی است. از دیدگاه طب سنتی ایرانی، نسیان با آلزایمر و اختلالات حافظه مشابهت نسبی دارد. بر آن شدیم تا علل نسیان و راهکارهای پیشگیری و درمان آن را از دیدگاه متفاوت و قابل تامل طب سنتی ایرانی، مرور کنیم.

    مواد و روش ها:

    جستجو با کلیدواژه نسیان و فراموشی در قسمت بیماری های راس از کتب مرجع طب سنتی ایرانی، مانند قانون ابن‏سینا، الحاوی رازی، طب اکبری حکیم ارزانی، اسباب و علل نفیس‏بن‏عوض کرمانی، اکسیر اعظم حکیم اعظم‏خان چشتی، ذخیره خوارزمشاهی سید اسماعیل جرجانی و در موتورهای Google Scholar, PubMed, Scopus, SID, و ScienceDirect با کلیدواژه‏های Nesian Alzheimer, Traditional Persian Medicine, انجام شد.

    یافته ها:

    بیشترین علت نسیان به خصوص در فساد ذکر، غلبه سردی و تری است. همچنین طب سنتی ایرانی، در هر دو جنبه پیشگیری و درمان نسیان، برای رعایت اصول حفظ سلامتی و تغذیه اهمیت زیادی قایل است.

    نتیجه گیری:

    با وجود انتساب شناسایی بیماری آلزایمر به قرن بیستم میلادی، دانشمندان برجسته ایرانی مانند ابن‏سینا، رازی و سید اسماعیل جرجانی قرن ها قبل به معرفی و ارایه راهکارهای درمانی برای این بیماری پرداخته اند. با مطالعه روی علایم و نشانه های آلزایمر، انواعی از نسیان با این بیماری می‏تواند مطابقت نسبی داشته باشد. در طب سنتی ایرانی، روش ها و گیاهان دارویی با ارزشی هست که مطالعات جدید انجام شده بر روی آن ها تاثیرات مفیدشان را بر پیشگیری از آلزایمر ثابت کرده است.

    کلیدواژگان: طب سنتی ایرانی، نسیان، آلزایمر، دمانس
  • شبنم خاتمی، محسن ناصری، سید عبدالعلی موسوی زاده، فرزانه غفاری، زهرا بهاء الدین، نیکی وکیلی‏ ظهیر* صفحه 147
    سابقه و هدف

    طب سنتی ایران، مجموعه ای از علوم نظری و عملی است که در تشخیص طبی، پیشگیری و درمان بیماری های جسمی، ذهنی یا ناهنجاری های اجتماعی به کار می رود. طب سنتی ایران راه حل بعضی از بیماری هایی که طب نوین در برخورد با آنها ناتوان بوده را دارد. کشف داروی جدید، همواره فرآیندی پرهزینه و زمان بر بوده است، لذا استفاده از تجارب طب سنتی ایرانی، احتمال کشف داروهای جدید را افزایش می دهد. مسئله وابستگی به اپیوییدها و سوء مصرف آن ها، یکی از مهم ترین مشکلات سیستم های بهداشتی و درمانی دنیا تلقی می شود. در ایران نیز شایع‏ترین مورد سوء مصرف و وابستگی، مربوط به تریاک و مشتقات آن است. باتوجه به عدم دسترسی به درمان موثر وکم عارضه برای درمان اعتیاد به تریاک، می توان از روش های مختلف طب سنتی جهت ترک اعتیاد بهره گرفت. در این راستا مفردات دارویی بسیاری در کتب طب سنتی ایرانی برای درمان اعتیاد به تریاک وجود دارند که در این مقاله به آنها اشاره شده است.

    مواد و روش ها:

    تحقیق حاضر، یک مطالعه کتابخانه‏ا ی بر اساس بررسی متون طب سنتی ایرانی است. در این مطالعه مفردات دارویی موثر در درمان اعتیاد، در شش کتاب مرجع و معتبر طب سنتی (رساله افیونیه، مخزن الادویه، قرابادین کبیر، رساله بیخ چینی، خلاصه التجارب، تحفه المومنین) بررسی شده است. مراحل انجام تحقیق شامل: یافتن کلیدواژه ها، جستجو در منابع، تهیه لیست واحد، یافتن مترادفات، جمع بندی، نمره دهی، اولویت بندی بوده و 29 مفرده دارویی (تک دارو) در درمان اعتیاد یافت شد. بر اساس توصیف هر مفرده و تایید و تکرار آن در کتاب های مرجع 5 مفرده بالاترین امتیاز را کسب کردند.

    یافته ها:

    29 مفرده از منشا متفاوت طبیعی گیاهی و حیوانی هستند. بر اساس نمرات به دست آمده در جدول مفردات به ترتیب بیخ چینی، جدوار، جندبیدستر، بزرالبنج و حلتیت بالاترین امتیاز را کسب کردند.

    نتیجه گیری:

    لیست مفردات دارویی حاصل شده در این مطالعه می‏تواند مبنای انجام مطالعات پایه و بالینی برای طراحی و ساخت داروهای جدید موثر در ترک اعتیاد به تریاک قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مفردات دارویی، اعتیاد به تریاک، طب سنتی ایرانی
  • سید محمود طباطبایی، محمد عواطفی همت، سید غلامعلی جلالی، غلامرضا امین* صفحه 157
    سابقه و هدف

    استفاده از دانش سنتی گذشتگان در استفاده از گیاهان از روش های شناسایی خواص گیاهان است از آنجایی که دانش سنتی با از دست رفتن آگاهان محلی در حال فراموشی است، تحقیق حاضر با هدف ثبت دانش سنتی مردم دهستان چوپانان در استفاده از گیاهان دارویی بومی انجام شد.

    مواد و روش‏ها:

    اطلاعات گیاه‏مردم نگاری از رویش های طبیعی منطقه با استفاده از مشاهده مشارکتی، مصاحبه نیمه‏ساختاریافته و مصاحبه باز با 114 اطلاع رسان به دست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از طبقه بندی استفاده شد. همچنین شاخص های توافق اطلاع رسانان (ICF)، اهمیت فرهنگی (CI)، فراوانی نسبی نقل قول (RFC) و ارزش استفاده (UV) امکان گزارش کمی استفاده از گونه های گیاهی را ممکن کردند.

    یافته ها:

    در منطقه مورد مطالعه 114 گونه گیاهی در 36 خانواده ثبت شدند که در 13 طبقه استفاده های دارویی، خوراکی، سمی، ابزاری، صنایع دستی، ساختمانی، علوفه ای، سوخت، زینتی، آرایشی و بهداشتی، مذهبی، آفت کش و سایر، مورد استفاده قرار می گرفتند. گیاهان متعلق به تیره های Asteraceae و Chenopodiaceae بیشترین کاربرد را در منطقه داشتند. بیشترین توافق اطلاع رسانان (ICF) در طبقه بیماری های غدد درون ریز و متابولیک بود. مهم ترین گیاهان دارویی منطقه شامل گونه های تنگرس، آویشن، قدومه، کاکوتی، بادام کوهی، تخم شربتی و آنغوزه بودند.

    نتیجه گیری:

    یافته های پژوهش نشان دهنده غنای دانش بومی و شاخص های گیاه‏مردم شناسی، نشان دهنده اهمیت گونه های گیاهی و به اشتراک گذاشتن دانش معالجه با گیاهان در بین مردم محلی است. آن ها با توافق بیشتری از گیاهان برای درمان ناراحتی های گوارشی استفاده می کنند. همچنین معیارهای ایشان از بیماری ها و تسکین و درمان آن ها با گیاهان، متنوع و یکی از مهم‏ترین آن ها طبع گیاهان است. پژوهش های بیشتری برای شناسایی این جنبه از خواص گیاهان در داروشناسی بومی و درمان بیماری ها لازم است.

    کلیدواژگان: گیاه مردم نگاری، داروشناسی بومی، دانش اکولوژیک سنتی، دانش بومی، نایین
  • فرشاد امینی بهبهانی، امید صادق پور* صفحه 185
    سابقه و هدف

    با رواج مصرف خوراکی اسفند یا حرمل در جامعه و تضادهای مشاهده‏شده در خواص آن، مطالعه بر روی ماهیت گیاه و نیز درستی و نادرستی درمان ‏های نسبت داده شده به گیاه اسفند ضروری به‏ نظر می‏ رسد.

    مواد و روش‏ ها:

    ابتدا نام‏ های مشابه اسفند و حرمل در متون طب سنتی با نرم‏ افزار جامع طب نور جستجو و سپس هر یک از مفردات به‏ دست ‏آمده در کتب اصیل و قدیمی ‏تر طب ایرانی بررسی شد. از طرف دیگر به صورت هم‏ زمان آنچه در بازار به‏ عنوان اسفند و حرمل ارایه می‏ شود و نیز مطالعات گیاه ‏شناسی و فیتوشیمی در منابع موجود در اینترنت هم بررسی شد. سپس یافته‏ ها با مفردات به ‏دست‏ آمده در منابع طب ایرانی تطبیق داده شد.

    یافته‏ ها:

    اسفند با نام علمی harmala Peganum با آنچه در منابع اولیه طب ایرانی به نام حرمل ذکر شده‏، تطابق ندارد. به‏ نظر می‏ رسد حرمل عربی با نام علمی stricta Rhazia که در ایران با نام بومی اشورک شناخته می‏ شود، بیشترین شباهت را با حرمل داشته باشد.

    نتیجه‏ گیری:

    با توجه به تفاوت فیتوشیمیایی و گیاه ‏شناسی این دو گیاه، اطلاق درمان‏ های منسوب به حرمل، به گیاه اسفند که امروزه به جای آن استفاده می ‏شود، مورد تردید است.

    کلیدواژگان: اسفند، حرمل، طب سنتی ایران، گیاه‏ شناسی
  • حسین بتولی*، محمدرضا کثیری صفحه 195
    سابقه و هدف

    هویج ایرانی یکی از گیاهان بومی فلات ایران محسوب می شود که از گذشته های بسیار دور به عنوان گیاه دارویی کشت می شده است. هدف از تحقیق حاضر، مروری بر مواد موثره اندام های مختلف زردک و هویج فرنگی، به ویژه ریشه آن در طب سنتی و نوین است.

    مواد و روش ها:

    این مطالعه که از نوع کتابخانه ای است، به شیوه مروری نقلی و با بهره گیری از کتاب های مهم طب سنتی و تاریخی و کاوش در پایگاه های اطلاعاتی در دسترس نظیر Science Direct، Google Scholar، PubMed، Scopus، SID انجام شد.

    یافته ها:

    زردک به دلیل وجود ترکیب های مغذی متنوع نظیر انواع ویتامین ها، مواد معدنی، فیبر و آنتی اکسیدان ها، به عنوان گیاهی دارویی با ارزش تلقی می شود. افزون براین به واسطه وجود ترکیب های فیتوشیمیایی فراوان، آن را به یکی از سبزی های پرمصرف در پیشگیری و درمان برخی از بیماری های مزمن در طب سنتی و نوین تبدیل کرده است. نتایج تحقیقات نشان داده است میزان قند ریشه هویج ایرانی بیشتر از هویج فرنگی و مقادیر آهن آن حدود سه برابر بیشتر است. به این دلیل هویج ایرانی برای جلوگیری از کم خونی توصیه می شود. زردک با داشتن کاروتنوییدهایی همچون آلفا-کاروتن و لوتیین، یکی از منابع با ارزش آنتی اکسیدانی طبیعی است که می تواند در جلوگیری از بسیاری از بیماری های چشمی، قلبی-عروقی، پوستی و انواع سرطان نقش داشته باشد.

    نتیجه گیری:

    با توجه به پژوهش های انجام گرفته، به ‏نظر می رسد هویج ایرانی به عنوان یکی از سبزی های بومی ایران، مورد اقبال عمومی قرار گرفته و از فرآورده های متنوع حاصل از ریشه آن، جزیی از رژیم غذایی تمام گروه های سنی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: زردک، هویج ایرانی، گزر، بتا- کاروتن، طب سنتی، طب نوین
|
  • Hajar Ashrafi, Parmis Badr, Mastoureh Nazari, Amir Azadi*, Abdolali Mohagheghzadeh Page 97

    Background and Purpose:

    Due to the importance and widespread use, many studies have been done on the date-palm kernel. Animal studies have shown that the use of palm kernel extract has been effective in reducing blood glucose level. Caffeine-free artificial coffee is an excellent alternative for people who use a lot of coffee. Due to the characteristics of the palm kernel, its conversion into reproducible powders has many challenges which can reduce the willingness of the manufacturer and the consumer to use this inexpensive product with desirable properties. New approaches to optimization based on statistical sciences provide a high degree of certainty to explore the conditions for optimal pharmaceutical production.

    Methods and Materials:

    Kabkab date kernel was identified by a laboratory expert of medicinal plants, washed and dried with water. Fifty grams of dates were heated in a furnace at 200°C for 25 minutes. After the initial shear cutting, to obtain a uniform powder, the factors affecting the reduction of particle size were evaluated by Design-Expert software using ball mill via D-optimal design. The particle size distribution was considered as a response, and the optimum powder was evaluated for pharmaceutical characteristics.

    Results

    The obtained model indices for powders are statistically acceptable and appropriate. The value of 0.81 for the Pred R-Squared is proportional to the Adj R-Squared of 0.93. The calculated equation shows that in case of increasing milling time and decreasing the rate of miller, and if there is a reverse rotation, a smaller particle size distribution will be obtained.

    Conclusion

    The obtained powder, while having an appropriate particle size and particle size distribution, has acceptable flow characteristics for the modernization of this traditional medicine product. Also, the method used in this study can be a good model for other traditional medicine products that need processing through the preparation.

    Keywords: Palm Kernel, Milling, Optimization
  • Seyyedeh Vajiheh Mir Abutalebi, Seyed Saeed Esmaeili Saber*, Mohsen Abbasi, Mohammad Gholami Fesharaki, Morteza Mesri Page 111

    Background and Purpose:

    In traditional Persian medicine, the gastrointestinal (GI) tract, especially the stomach, is particularly important due to its close relationship with other organs of the body. The prevalence of gastrointestinal symptoms is high and the incidence of these diseases is increasing day by day. Considering the importance of gastrointestinal diseases, in this study, we examined the simplicity, availability, fewer side effects, the prevalence and risk of symptoms of gastrointestinal diseases.

    Methods and Materials:

    It was a qualitative study that was carried out in Tehran, 2018. In this study, after studying various sources of traditional and conventional medicines regarding symptoms of gastrointestinal diseases, a questionnaire was designed for the evaluation of symptoms in terms of simplicity and the availability of treatment, complications, lower cost, as well as the importance of these symptoms in terms of prevalence and risk. The questionnaire was designed by 13 faculty members of Persian medicine in Iran. The results were analyzed using SPSS software.

    Results

    The results of this study showed that salivation increase (74%), indigestion (76%), belching (74%), regurgitation (75%), constipation (76%), and flatulence (77%) along with other symptoms with relatively high percentages among different GI symptoms are most important indicators considering the availability of treatment, complications, lower cost, prevalence and risk.

    Conclusion

    The results of this study showed that Persian medicine could be more effectively evaluated by increasing salivation, eliminating halitosis, indigestion, belching, constipation and flatulence among different signs of gastrointestinal diseases considering the availability of treatment, complications, lower cost, prevalence and risk.

    Keywords: Gastrointestinal Symptoms, Traditional Persian Medicine, Constipation
  • Maryam Fatemi Tekieh, Fatemeh Esfahanian, Hasan Namdar*, Elham Emaratkar, Fatemeh Emadi, Mohammad Gholami Fesharaki, Majid Noghani, Seyed Abbas Hasheminejad Page 125

    Background and Purpose:

    Hypothyroidism is the second most common metabolic and endocrine disorder in the world. It is also considered as a cause of morbidity and mortality due to its association with metabolic and cardiovascular diseases, particularly at old age. Although Levothyroxine is the standard and selected treatment for hypothyroidism, expected results of the current treatment are not achieved in some patients. It seems that the use of the traditional Persian medicine (TPM) capacity can help to better treat these patients. To achieve this, the disease must be explained in traditional Persian medicine. In this regard, it is necessary to compare symptoms of hypothyroidism with symptoms of cold dystemperament (Su-e-Mizaj-e Barid).

    Methods and Materials:

    The present study is a literature review investigating documented sources of the conventional medicine and the TPM as well as available databases and Comprehensive Library of Medicine software. Differences and similarities of Su-e-Mizaj-e Barid and hypothyroidism were extracted and studied after data classification.

    Results

    Hypothyroid symptoms including fatigue, lethargy, increased cold sensitivity, constipation, dry skin, nail and hair dryness, puffy face, hoarseness of voice, unexplained weight gain, muscle tenderness and stiffness, arthritis, menstruation disorders (especially menorrhagia) and depression, significantly overlap with symptoms of cold dystemperament according to the traditional Persian medicine. Furthermore, diseases accompanied by hypothyroidism like fatty liver can be associated with cold dystemperament.

    Conclusion

    Considering the association of hypothyroidism and symptoms of Su-e-Mizaj-e Barid as well as medical strategies of TPM in the cold dystemperament, it seems that the diagnosis and management of imbalanced temperament in patients with hypothyroidism improve the patients’ lifestyle, enhance their health, and decrease hypothyroid symptoms. It is suggested that therapeutic approaches in Su-e-Mizaj-e Barid be evaluated to improve symptoms of hypothyroid patients and regulate the level of thyroid stimulating hormone (TSH), as the current criteria for diagnosis and follow-up, by designing clinical studies.

    Keywords: Hypothyroidism, Temperament, Dystemperament, Traditional Persian Medicine
  • Haleh Tajadini, Rasool Choopani, Mohadese Kamali Page 137

    Background and Purpose:

    Alzheimer's disease (AD) is one of the main causes of dementia. Symptoms include memory loss and forgetfulness. In terms of traditional Persian medicine, Nesian has a relative similarity to Alzheimer's disease and memory disorders. We decided to review the causes and methods of preventing and treating it from a different and credible point of view in traditional Persian medicine.

    Methods and Materials:

    The search was carried out with the keywords of Nesian and forgetfulness in the chapter of head diseases in traditional Persian medicine reference books such as Ibne Sina's Qanoon, Razi's Al-Havi, Tib-e Akbari of Hakim Arzani, Asbab va Ellal of Nafis ibn-e Evaze Kermani, Exir-e Azam of Hakim Azam Khan Chashti, Zakhireh Kharazmshahi of Seyed Esmaeel Jorjani, and in Google scholar, PubMed, Scopus, SID, and Science Direct databases using the keywords of Nesian, Alzheimer, Traditional Persian Medicine.

    Results

    The most common cause of Nesian, especially in the “mention corruption”, is the dominancy of coldness and moisture. Also, in traditional Persian medicine, it is important to observe the principles of health and nutrition in both aspects of prevention and treatment of Nesian.

    Conclusion

    Despite the recognition of Alzheimer's disease in the 20th century, prominent Iranian scholars such as Avicenna, Razi and Seyed Esmaeel Jorjani have introduced and presented the therapeutic strategies for this disease centuries ago. By studying the signs and symptoms of Alzheimer's disease, some types of Nesian could have a relative correlation with this disease. In traditional Persian medicine, there are valuable methods and herbal medicines that new studies have been done on them and their beneficial effects on Alzheimer's prevention have been proven.

    Keywords: Traditional Persian Medicine, Nesian, Alzheimer's Disease, Dementia
  • Shabnam Khatami, Mohsen Naseri, Seyyed Abdolali Moosavizadeh, Farzaneh Ghaffari, Zahra Baha'addin, Niki Vakili Zahir Page 147

    Background and Purpose:

    Traditional Persian medicine is a collection of theoretical and practical sciences that are used in diagnosis, prevention, and treatment of physical, mental or social disorders. It has the solution to some of the diseases that modern medicine is incapable of dealing with. The search for and discovering a new drug has always been costly and time-consuming. Therefore, the use of traditional Persian medicine experiences increases the likelihood of discovering new drugs and reduces the cost of research. The problem of opioid dependence and abuse is one of the most important problems in the world's health systems. In Iran, the most common abuse and dependence is related to opium and its derivatives. Considering that the treatment of opioid addiction has not been achieved so far, it is possible to use different methods of traditional medicine to cure addiction. In this regard, there are many drugs in traditional Persian medicine books for the treatment of opium addiction, which are mentioned in this article.

    Methods and Materials:

    This is a library study based on the review of traditional Iranian texts. In this study, effective drugs for addiction treatment in six authoritative reference books of traditional medicine (Resaleh Afyunyeh, Makhzan al-Advieh, Qarabadyn-e Kabir, Resaleh Bikh-e Chini, Kholasat al-Tajareb, Tohfat al-Momenin) have been searched. The research steps included finding keywords, searching in the sources, generating unit lists, finding synonyms, and finally, summarizing, scoring, and prioritizing 29 mufradah drug (single drug) treatments for addiction.

    Results

    The 29 mufradah were derived from different natural plant and animal origin. Based on the scores obtained in the table, the results of the Smilax glabra L., Curcuma zedoaria, Castoreum, Hyoscyamus Niger and Ferula assafoetida earned the highest score.

    Conclusion

    The list of drugs collected in this study can be based in basic and clinical studies to design and manufacture new effective drugs in treating opium addiction.

    Keywords: Mufradah Drugs, Opium Addiction, Traditional Persian Medicine
  • Sayed Mahmood Tabatabaei, Mohammad Avatefi Hemmat, Sayed Gholamali Jalali, Gholamreza Amin Page 157

    Background and Purpose:

    The use of traditional knowledge in the use of plants is a way of identifying plants and their properties which can be suitable in new drugs’ formulation. Since traditional knowledge is being eroded with the loss of local informants, the study presents local communities’ traditional knowledge of wild plants in Chupanan rural district, Isfahan Province, Iran.

    Methods and Materials:

    The ethnobotanical information from the region' wild vegetation was obtained through participatory observation, semi-structured and open interviews with 114 informants. Classification was used to analyze the data. Indicators of Informants Consensus Factor (ICF), Cultural Importance (CI), Relative Frequency of Citation (RFC), and Use Value (UV) were also used to quantitatively analyze the plant species uses and importance.

    Results

    A total number of 114 plant species were recorded in 36 families. They were categorized in 13 classes including medicinal, food, toxic, instrumental, handicraft, construction, forage, fuel, washing, ornamental, religious, pesticide, and others. The plants of Asteraceae and Chenopodiaceae families were most used in the region. The highest level of informant consensus factor (ICF) was in the class of endocrine and metabolic diseases that were treated or alleviated using plants. The most important medicinal plants in the region were Amygdalus lycioides, Zataria multiflora Boiss, Teucrium polium, Alyssum meniocoides Boiss., Ziziphora tenuior, Echinops ilicifolius Bunge, Amygdalus scoparia Spach and Ferula assafoetida which had the highest CI and RFC among the medicinal plants in the region.

    Conclusion

    Findings showed the richness of indigenous knowledge and ethnological indices indicate the relationship between the importance of plant species and sharing of medical knowledge with plants among local people. They are more likely to use herbs to treat digestive disorders. One of the most important properties of wild plants is the nature of plants. Further research is needed to identify this aspect of plants’ properties in ethnopharmacology and disease treatment.

    Keywords: Ethnobotany, Ethnopharmacology, Traditional Ecological Knowledge, Indigenous Knowledge, Naein
  • Farshad Amini Behbahani, Omid Sadeghpour Page 185

    Background and Purpose:

    Considering the increasing trend of using oral form of Esfand (Peganum harmala) as the equivalent of Harmal in traditional Persian medicine and reports of its complications and controversies in its efficacy, it seems that conducting a review study on Peganum harmala and its relationship with Harmal in traditional sources is a necessity. 

    Methods and Materials:

    At the first step, different names and equivalents of Esfand and Harmal were extracted using Jamie Tibb software. Then, each extracted name was evaluated in the main and older traditional medical sources. Phytochemical and botanical properties of each related herb were evaluated in modern sources. Also, common Esfand in the Iranian markets were evaluated and its phytochemical properties were searched in the web and PubMed database. At the end, a comparison between the results was done.

    Results

    Phytochemical and botanical properties of Peganum harmala is different from the Harmal which is mentioned in traditional medical sources. Rhazia stricta which is known in Iran as Eshvarak has the nearest morphology to the Harmal.

    Conclusion

    According to phyitochemical and morphology of these two different herbs, considering the therapeutic effect of Harmal for Esfand is in doubt.

    Keywords: Esfand, Harmal, Peganum harmala, Rhazia stricta, Traditional Persian Medicine, Botanical
  • Hossien Batooli, Mohammad Reza Kasiri Page 195

    Background and Purpose:

    Persian carrot is one of the indigenous plants of Iran's plateau, cultivated over the centuries as a medicinal herb. The purpose of this study is to review the active ingredients of various organs of the Zardak plant, especially its roots in traditional and modern medicine.

    Methods and Materials:

    This study, which is a library type, was conducted in a narrative review method and utilized important books of traditional medicine and explored in accessible databases such as Science Direct, Google Scholar, PubMed, Scopus and SID.

    Results

    The Persian carrot is considered as a valuable herbal medicine because of the presence of various nutritious compounds such as vitamins, minerals, fiber and antioxidants. In addition, due to the numerous phytochemical compounds, it has become one of the most widely used herbs in the prevention and treatment of some chronic diseases in traditional and modern medicine. Research results showed that amount of Persian carrot sugar is more than carrot and its iron content is about three times higher. For this reason, Persian carrots are recommended to prevent anemia. The Persian carrot having carotenoids, such as alpha-carotene and lutein, is one of the most valuable antioxidant sources that can play a role in preventing many eye diseases, cardiovascular disorders, skin diseases, and cancers.

    Conclusion

    It seems that Persian carrot as one of the indigenous herbs of Iran, is considered to be popular and various products derived from its root could be a part of the diet in all age groups.

    Keywords: Zardak, Persian Carrot, Gazar, Daucus carota, Beta-Carotene, Traditional Medicine, Modern Medicine