فهرست مطالب

نشریه سیاست متعالیه
پیاپی 27 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/10/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • محمدابراهیم روشن ضمیر*، علی ریحانی اسدآباد صفحات 7-24

    هدف پژوهش حاضر واکاوی و تحلیل نظریه ها و مکاتب مرتبط با «منافع ملی» با رویکرد قرآنی بود. در این راستا و با روش توصیفی-تحلیلی، منافع ملی از منظر ریالیست ها (واقع گرایان) و ایده آلیست ها (آرمان گرایان) و از منظر اسلام مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد، اسلام منافع مادی را رد نمی کند، بلکه تلاش برای بدست آوردن آن را به عنوان یک امر عقلایی به رسمیت می شناسد. آنچه از نظر قرآن مردود است، منحصر دانستن منفعت در منافع مادی و تامین آن از هر طریق ممکن است. قرآن، به ملیت و قومیتی که امروز میان مردم مصطلح است، اصالت نمی دهد و هرگونه امتیازطلبی و برتری جویی بر پایه آن را مردود می داند. با این همه، وجود ملت ها به معنای اقوام مختلف را نه تنها به عنوان واقعیتی غیرقابل انکار می پذیرد، بلکه تمایز مردمان را بر پایه ملیت و قبیله برای شناسایی آنان لازم می داند. در نظر گرفتن منافع ملی در سیاست خارجی یک کشور و در تعامل سیاسی، اقتصادی، فرهنگی وغیره با دیگر کشورها، از نظر قرآن اشکالی ندارد. توجه به منافع ملی یک کشور به معنی تجاوز به منافع دیگران و نادیده گرفتن حقوق آنان نیست.

    کلیدواژگان: منافع ملی، سیاست خارجی، آرمان گرایی، واقع گرایی، قرآن، روابط خارجی، ملیت
  • زهره زارعی*، شاکر لوایی صفحات 25-40
    هدف پژوهش حاضر پاسخ به این سوال است که آیا حکمت صدرایی واجد اندیشه سیاسی است؟ و می توان از حکمت سیاسی متعالیه سخن گفت یا خیر؟ در راستای پاسخ به این پرسش، دیدگاه های رقیب ذیل دو گروه قایلان به عدم امکان خردورزی سیاسی و قایلان به امکان خردورزی سیاسی دسته بندی گردید. نتایج پژوهش که به روش توصیفی- تحلیل انجام شد، حاکی از آن است که امتناع به یک معنا و امکان نیز در یک ساحت از خردورزی سیاسی در حکمت متعالیه درست و پذیرفتنی است. امتناع خردورزی سیاسی به معنای امتناع وجود مباحث سیاست و فلسفه سیاسی در آثار ملاصدرا، پذیرفته نیست، چون حتی قایلان به انحطاط هم به وجود برخی اشارات مختصر در آثار ملاصدرا اذعان داشته و بنا به نظر ایشان، این مطالب صرفا تکرار مباحث پیشینیان نیست، اگرچه ملاصدرا از آثار گذشتگان تغذیه کرده است. امتناع خردورزی سیاسی در معنای امتناع استخراج مبانی سیاست و فلسفه سیاسی از حکمت متعالیه، پذیرفتنی است، چون از اصول متافیزیکی صرف نمی توان مبانی و دیدگاه سیاسی خاصی را نتیجه گرفت، بلکه اصول متافیزیکی قابل تطبیق انحصاری بر زمان و مکان و شرایط خاص نیست. امکان در ساحت نخست آن، یعنی وجود مباحث سیاسی در آثار صدرا، پذیرفته است. امکان در ساحت دوم، به معنای ظرفیت حکمت متعالیه برای استخراج یک فلسفه سیاسی منسجم، تنها هنگامی پذیرفتنی است که ثابت شود اصول و مبانی فلسفی خاص فقط با نظام سیاسی ویژه ای منطقا ارتباط دارد، وگرنه می توان دو یا چند فلسفه سیاسی کاملا متضاد را از اصول واحدی استنتاج کرد.
    کلیدواژگان: امکان خردورزی، امتناع خردورزی، حکمت متعالیه، فلسفه سیاسی، ملاصدرا، خردورزی سیاسی
  • یونس خداپرست*، سید محمد موسوی خو صفحات 41-64
    هدف پژوهش حاضر تبیین مبانی دولت اسلامی در الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت از دیدگاه امام خامنه ای بود. بر این اساس، در تجزیه و تحلیل موضوع از روش شناسی عقلی به نحو توصیفی- تحلیلی بهره برده و با روش اسنادی داده های مورد نظر را از بیانات امام خامنه ای استخراج شد. نتایج تحقیق حاکی از آن است که مبانی دولت اسلامی از دیدگاه امام خامنه ای به طور کلی به دو دسته تصوری و تصدیقی قابل تقسیم است. در این میان، مبانی تصوری ناظر به تعریف لغوی و اصطلاحی مبانی، الگو، اسلامی، ایرانی، پیشرفت و تلقی از ماهیت دولت اسلامی است. بر اساس این تلقی، حکومت ابزار است نه هدف، امانت است نه تملیک، تدبیر است نه تزویر، برای خدمت است نه برای کسب قدرت و پرستیژ، هم حق است هم تکلیف و بالاخره ولایت است نه سلطنت. مبانی تصدیقی دولت اسلامی به دو دسته مبانی دور و نزدیک تقسیم می شود. مبانی دور عبارتند از: مبانی هستی شناختی، معرفت شناختی، انسان شناختی و روش شناختی و بایدهای مبانی نزدیک دولت اسلامی به سلامت اعتقادی و اخلاقی، عدالت، حکمت، قانونگرایی، نفی نظام سلطه، درونزا و برون گرا بودن اشاره دارد.
    کلیدواژگان: دولت اسلامی، امام خامنه ای، الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت، الگوهای توسعه
  • مسعود صادقی* صفحات 65-86

    هدف پژوهش حاضر بررسی قدرت سیاسی و بایسته های اخلاقی آن در اندیشه حکیم کشفی بود. در این راستا و با روش توصیفی- تحلیلی، نگرش کشفی به ذات قدرت سیاسی، هدف و قلمرو آن، نگرش موسع و متفاوت او به مفهوم خلیفه الله و ظل الله بررسی شد. همچنین تقسیم بندی نوین کشفی از اصناف سه گانه حکومت که مبنای تقسیم آن به نوعی ناظر بر نگاه وی به قلمرو سیاست و رابطه دین و اخلاق با آن است، تحلیل گردید. بایسته های اخلاقی رفتار حاکمان در سه ساحت رابطه با خدا، خود و مردم به تفکیک بیان شد و بایسته های اخلاقی رفتار وزیران علاوه بر سه ساحت مذکور در دو ساحت ارتباط با حاکم و ارتباط واسطه ای میان مردم و حاکم نیز مورد تبیین قرار گرفت. نتایج نشان داد کشفی ذات و سرشت قدرت را نه تنها ضداخلاقی نمی بیند، بلکه اولا، معتقد است قدرت فی نفسه خنثی اما بسیار موثر و کارا می باشد، و ثانیا، حتی حکومت های بی خبر یا فاقد باور به دین و قواعد اخلاقی نیز واجد نوعی شانیت و کارکرد دینی و اخلاقی هستند. ثالثا، نظر کشفی در باب کارکردهای مثبت حکومت های جبار و ظاهری محض یک گزاره توصیفی است و نه یک بایسته تجویزی. رابعا، وی تلاش برای برانداختن کامل حکومت های ستمگر را تنها در یک صورت می پذیرد و آن اینکه حاکم یا حکومتی بهتر و عادلانه تر در دسترس باشد و در این صورت براندازی حکومت ستمگر نه تنها مجاز، بلکه ضروری خواهد شد.

    کلیدواژگان: حکیم کشفی، خلیفه الله، حاکم، وزیر، اخلاق، سیاست
  • ابوالفضل میرزاپورارمکی* صفحات 87-108

    هدف پژوهش حاضر بررسی دیدگاه های مطرح در حوزه دولت سازی اسلامی به روش مفهومی و ارایه الگوی بومی و بهینه بود. در این راستا و با شیوه توصیفی- تحلیلی، سیر تاریخی و تکاملی دولت اسلامی، الگوی دولت سازی میرزا محمدحسین نایینی، محقق کرکی، شهید صدر، شیخ فضل الله نوری، سید حسین نصر، بررسی شد. همچنین الگوی دولت سازی انقلاب اسلامی در اندیشه امام خمینی، امام خامنه ای و شهید مطهری نیز مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج حاکی از آن است که نرم افزار دولت سازی را می توان قوانین و مقررات دانست. این نرم افزار در الگوی غیر توحیدی دولت سازی صرفا اعتباری است، اما در الگوی توحیدی ترکیبی از اعتباریات و اصول فقهی اسلامی و توحیدی می باشد. بر این اساس، الگوی دولت سازی اسلامی بر محور توحید در مقایسه با الگوی دولت سازی غرب در بسیاری از مولفه ها در مقابل هم تعریف می شوند. دولت سازی اسلامی را می توان در دو سطح عالی و عام دسته بندی نمود. در سطح عالی دولت اسلامی با محوریت معصوم تشکیل و در ذیل تدبیر معصوم تکامل می یابد؛ اما در سطح عام دولت اسلامی با محوریت فقیه عادل و اعلم محقق می شود و ذیل اندیشه فقها تکامل می یابد. نقطه اشتراک این دو سطح دولت سازی را می توان در وجود پایه ها و بنیادهای ثابت و مشترک دانست. این پایه ها و بنیادها در واقع عقل توحیدی و اصول فقهی هستند.

    کلیدواژگان: دولت سازی، حکمرانی اسلامی، دولت اسلامی، انقلاب اسلامی ایران
  • فهیمه شریعتی* صفحات 109-126

    هدف پژوهش حاضر بررسی بنیادهای هستی شناسانه تیوری سیاسی ولایت فقیه و تبیین شبکه معرفتی موجود میان اجزای اندیشه شیعیان است. نتایج پژوهش که به روش توصیفی - تحلیلی انجام شد، حاکی از آن است که بدون توجه به جایگاه انسان و دنیا در عالم، وجود عوالم دیگر و لزوم تکامل انسان در نظام آفرینش، دلایل ولایت فقیه در اثبات ضرورت کامل و کافی نخواهند بود. این جهان بینی در ادله مستقل عقلی به صراحت و در ادله عقلی و نقلی به اشاره و گاه صراحت ذکر شده است. همین جهان بینی باعث شده است مبانی تیوری ولایت فقیه در کتب فلسفه و حکمت نیز تبیین شود. اگرچه مسئله ولایت فقیه مثل بسیاری مسایل دیگر می تواند از دو زاویه مورد بررسی قرار گیرد، به طوری که از یک جهت فقهی و از جهت دیگر کلامی باشد، اما وجهه کلامی آن قوی تر است، به طوری که می توان آن را مسئله ای کاملا اعتقادی تلقی کرد که به جهان بینی فرد ناظر و دارای مویدات فقهی می باشد.

    کلیدواژگان: ولایت فقیه، دلیل عقلی، دلیل نقلی، فقهاء، ولی فقیه، امام خمینی
  • علی اصغر نصیری* صفحات 127-146
    هدف پژوهش حاضر بررسی مناسبات امنیت اقتصادی و آزادی اقتصادی در نظام اقتصادی اسلام بود. نتایج پژوهش که با استفاده از «برهان سبر و تقسیم» و نظریه استخدام از بررسی آیات و روایات انجام شد، حاکی از آن است در نظام اقتصادی اسلام رابطه‎ای تعاملی متعالی میان امنیت اقتصادی و آزادی اقتصادی برقرار بوده و تقدم یکی بر دیگری ضمن ورود به وضعیت ظلم، استخدام یک‎سویه ناعادلانه‎ای را در جامعه ایجاد می‎کند که از یک‎سو، نفس امنیت اقتصادی و آزادی اقتصادی را تهدید می‎کند و از سوی دیگر جریان تعالی‎بخشی جامعه را نیز به‎خطر می‎اندازد. بنابراین، فرض تعامل امنیت اقتصادی و آزادی اقتصادی اثبات می‎شود که در آن، هیچ تضییع حقوق فردی، ملی، دینی و عمومی بوجود نمی‎آید و تعادلی مبتنی بر عدالت در روابط اجتماعی محقق می شود که متعالی است.
    کلیدواژگان: امنیت اقتصادی، آزادی اقتصادی، نظام اقتصادی اسلام، برهان سبر و تقسیم
  • سیروس اسماعیل زاده، یعقوب پورجمال*، سعید حسن زاده دلگشا صفحات 147-164
    هدف پژوهش حاضر تبیین عوامل شکل گیری گروه های تکفیری و رویکرد آنها نسبت به عملیات استشهادی و بررسی مبانی و برداشت های نادرست آنها از آیات و روایات وارده در باب جهاد و دفاع بود. نتایج این پژوهش که با روش استنباطی- تحلیلی انجام شد، گویای آن است که جریان های تکفیری با نقل گرایی افراطی و با تمسک به ظواهر و تفسیر گزینشی، دیگران را به شرک و بدعت متهم کرده و دایره تکفیر را با برداشت سطحی به تمام انسان ها از جمله مسلمانان بسط داده و بدون در نظر گرفتن قواعد جهاد و دفاع و شهادت، اقدام به خشونت و کشتار علیه انسان های بی گناه می کنند. در حالی که این گونه اقدامات با روح اسلام سازگار نیست. در عین حال عملیات استشهادی به دلیل اتکاء به شاخص های دینی و اخلاقی در مقام دفاع و دفع تجاوز از اساس اسلام، در شرایط خاص جایز شمرده شده است.
    کلیدواژگان: تکفیر، کج فهمی دینی، گروه های تکفیری، عملیات های انتحاری، سلفی گری تکفیری، سلفیت، قاعده تترس
  • سید حسن ملائکه*، محمدرضا توانگر صفحات 165-186
    در پژوهش حاضر ضمن بررسی نظریه های مختلف بوروکراسی و تبیین نقاط مثبت و منفی آن به این مساله پرداخته شده است که با توجه به سوابق بوروکراسی در تاریخ معاصر ایران و وقوع انقلاب اسلامی کدام نوع از آن تناسب بیشتری با الگوی ارزشی و فرهنگی برآمده از انقلاب و نیز پیشرفت و توسعه کشور دارد. در این راستا، نظریه دیوان سالاری تکامل یافته پیشنهادی در این پژوهش تلاش کرده است نقش مهمی در کمک به اقتصاد سیاسی، پیشرفت و توسعه متناسب با الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت داشته باشد. همچنین در چارچوب تلفیقی از نظریه های توسعه، وابستگی و دیوان سالاری و ارتباط دیدگاه های سیاسی، اقتصادی و مدیریت، سعی گردید پیچیدگی های تاثیرات متقابل نظام بوروکراسی و پیشرفت تبیین شود. یافته های پژوهش نشان داد که برداشت های منفی و عدم کارایی، بسیاری از باورهای منفی دیوان سالاری را درونی کرده است. لذا، باید با تغییر و حرکت عملی به سوی پیشرفت و توسعه، ساختار ذهنی مثبت بوروکراسی را جایگزین و نهادینه کرد تا دیوان سالاری موردنظر در خدمت جامعه و پیشرفت کشور قرار گیرد، نه اینکه جامعه در خدمت پیشرفت و توسعه ی دیوان سالاران باشد. با کمک بوروکراسی موثر و کارآمد و توجه به ابعاد اخلاقی و معنوی انسان می توان به ساختن نظام دیوان سالاری مطلوب دست یافت.
    کلیدواژگان: دیوان سالاری، بوروکراسی، اقتصاد سیاسی، توسعه و پیشرفت
  • ابوالفضل غفاری*، سید محمدتقی آل غفور صفحات 187-210

    هدف پژوهش حاضر بررسی مولفه های تحزب مطلوب برای تقویت مشارکت سیاسی فعال در جمهوری اسلامی ایران بود. این پژوهش با روش اجتهادی و ادبیات علامه نایینی به تبیین مولفه های تحزب مطلوب پرداخته است. یافته ها نشان داد، تحزب و نهادمندی سیاسی نوعی وضعیت است وحاکی از شرایطی که در جامعه رخ می دهد، و در مفهوم مثبت، مسلمانان آن را در رقابت مثبت و مسابقه در خیرات به کار برده اند. با توجه به گسترش صنعتی شدن و توسعه وسایل ارتباط جمعی و افزایش طبقه متوسط، جذب مشارکت نهادینه مردم از طریق نهادهای سیاسی ضرورت امروز ایران است. برای شکل گیری تحزب مطلوب شرایطی مانند برابری سیاسی، آزادی سیاسی، رقابت سیاسی و نظام انتخاباتی، انتخابات جدی و ارکانی که شامل سازمان، عضویت حزبی، مرامنامه، کارویژه و مالیه احزاب و منافیات و نبایدهایی از قبیل الیگارشی آهنین حزب، انحصارطلبی، دور شدن از مواضع فکری و مرامنامه و عدم وابستگی به بیگانه است، ضروری می باشد. جامعه ایران به ایجاد وضعیت تحزب برای مشارکت جویی در اشکال مسالمت آمیز نیاز دارد، تاخیر در شکل گیری این روند مشارکت جویی را در اشکال غیر مسالمت آمیز راهبری می کند.

    کلیدواژگان: حزب، تحزب، مشارکت سیاسی، آیت الله نائینی، کتاب تنبیه الامه، برابری سیاسی، آزادی سیاسی، رقابت سیاسی، انتخابات، الیگارشی آهنین حزبی
  • مرتضی بابایی ساخمرس* صفحات 211-244

    هدف اصلی پژوهش حاضر «تبیین انطباق نقش محول رسانه ملی در مقایسه با نقش محقق آن در کارآمدی سیاسی نظام جمهوری اسلامی ایران براساس منویات امام خمینی از منظر دانشگاهیان بود. روش پژوهش توصیفی- تبیینی بوده، با تکنیک پیمایشی و به صورت میدانی و با ابزار پرسشنامه انجام شد. تعداد 326 نفر نمونه از مجموع1960نفر از اساتید و دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد و دکتری رشته های علوم سیاسی و علوم اجتماعی دانشگاه های کشور (دانشگاه تهران، شهید بهشتی، فردوسی مشهد، دانشگاه مازندران، باقرالعلوم (ع) قم و شهید باهنر کرمان) به صورت تصادفی و با استفاده از جدول مورگان به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده ها با استفاده از نرم افزار spss تجزیه و تحلیل شد. مدل مورد استفاده در این پژوهش، مدل «تاثیر رسانه» هارولد دوایت لاسول بوده و نتایج نشان داد تنها 6/58 درصد دانشگاهیان کشور از عملکرد رسانه ملی در بعد سیاسی منویات امام خمینی رضایت دارند. همچنین 6/59 درصد دانشگاهیان کشور از عملکرد رسانه ملی در بعد فرهنگی و اجتماعی منویات امام خمینی راضی هستند. 6/59 درصد دانشگاهیان کشور از عملکرد رسانه ملی از بعد آموزشی منویات امام خمینی رضایت دارند. نتایج کلی مدل ها نشان می دهد از نظر دانشگاهیان 3/14درصد منویات امام خمینی مورد توجه قرار گرفته است. این مقدار تبیین در خصوص منویات امام خمینی در بین دانشگاهیان زن و مرد تفاوتی ندارد.

    کلیدواژگان: رسانه ملی، کارآمدی سیاسی، جمهوری اسلامی ایران، امام خمینی، دانشگاهیان، صدا و سیما
  • سیدجواد ورعی*، سید امین ورعی صفحات 245-266
    هدف پژوهش حاضر بررسی دیدگاه علامه محمدحسین کاشف الغطاء پیرامون ابعاد گوناگون مسئله فلسطین و راهکارهای حل آن بود. نتایج این پژوهش که با روش توصیفی- تحلیلی و با تاکید بر تحلیل گفتمان انجام شد حاکی از آن است که کاشف الغطاء از ابتدا به عمق فاجعه در موضوع فلسطین پی برده و با ایراد سخنرانی تاریخی در قدس، شرکت در کنفرانس ها، نگارش مقالات و صدور فتوای تحریم فروش اراضی به یهودیان ایفای نقش کرد. از دیدگاه وی مسئله فلسطین، دارای ابعاد تاریخی، دینی و مذهبی، سیاسی اجتماعی و بین المللی است. فلسطین، سرزمین تاریخی اعراب بوده، و دفاع فلسطینیان، دفاع از سرزمین اجدادی است. کاشف الغطاء در جغرافیای دینی، فلسطین را قلب جهان اسلام و قدس را امانت خدا در دستان مسلمانان می دانست که باید حفظ شود. از نگاه وی صهیونیسم زاییده استعمار است. او حل مسئله فلسطین را در گرو توجه حقوق بشری و جهانی به موضوع فلسطین، بیداری امت اسلامی، بازگشت به هویت اسلامی، بسیج امت اسلامی و اتحاد دولت های عربی و اسلامی و دوری از استعمارگران می دانست.
    کلیدواژگان: کاشف الغطاء، فلسطین، صهیونیسم، قدس، بیداری اسلامی، یهودیان، کشورهای عربی
  • امیرحسین مرادپوردهنوی*، محمد ستوده صفحات 267-296
    هدف پژوهش حاضر بررسی نقصان حکومت اسلام گرای مرسی و عوامل سیاسی موثر در سقوط وی بود. در تحلیل مطالب از مدل «هرمن کان» در «نظریه مکعب بحران» استفاده شد. با توجه به این مدل شرایط ناکامی بیداری اسلامی در مصر و عدم تحقق اهداف انقلاب به عنوان یک وضعیت بحران برای بیداری اسلامی لحاظ شده و راه های خروج از بحران از جهت ماهیت، زمینه ها، علل و راهبردهای جمهوری اسلامی در مواجهه با ناکامی بیداری اسلامی در مصر بررسی شد. روش پژوهش توصیفی - تحلیلی بوده و نتایج نشان داد مهمترین زمینه ها و عوامل سیاسی سقوط دولت اخوانی مرسی عبارت است از نزاع ها و رقابت های ایدیولوژیکی زمان انقلاب که بین قبطیان، صوفیان و سلفی ها شکل گرفت، فقدان و ضعف رهبری انقلاب که اخوان عملکرد خوبی در هدایت مردم نداشت و سه روز بعد از قیام مردم به التحریر قاهره پیوستند، تکیه بیش از حد به نظامیان و عدم تغییر سران نظامی مبارک در دولت مرسی، عدم حمایت سیاسی- اجتماعی الازهر از دولت انقلابی مرسی، ناتوانی مرسی در دولت سازی ونهادسازی و ابقای ساختار دوره مبارک و مداخله قدرت های خارجی نظیر آمریکا، اسراییل و عربستان در امور مصر. در کنار این عوامل رای شکننده 51 درصدی مرسی در انتخابات، کودتای نظامیان را تسهیل کرد. این نکته نشان می دهد که از یک سو مرسی نمایندگی اکثریت جامعه را ندارد و از سوی دیگر نشانگر خواست های متفاوت مرسی و جامعه بود. همچنین زمان اندک، دولت مرسی را برای مقابله با تهدیدات غافل گیر کرد و حکومت وی دچار بحران شد.
    کلیدواژگان: بیداری اسلامی، مصر، نظریه مکعب بحران، محمد مرسی، جامعه الازهر، اخوان المسلمین، ژنرال سیسی
|
  • MuhammdIbrahim Roushanzamir *, Ali Rayhani Asadabad Pages 7-24

    The objective of the current study is to analyze theories in the field of “national interest” by the Qur’anic approach. In this regard and using descriptive analysis, the national interest from the perspective of realism, idealism, and Islam was explored. The results indicated that Islam does not reject worldly interests, but rather it logically acknowledges the efforts to achieve them. However, what is refused in the Qur’an is to limit the interests to be exclusively materialistic or permissible through any means. The Qur’an does not give credit to the current classification of nationality and ethnicity among people and refutes any superiority or priority in that term. Yet it not only recognizes nations and various ethnic groups as an undeniable reality but also deems this distinction among people in terms of nationality and ethnicity as necessary for their identification. Paying attention to the national interests in the foreign policy of a country and its political, economic, and cultural relations with other countries is not erroneous from the view of the Qur’an. However, the national interest of a country does not denote violation against others’ interests or refusing their rights.

    Keywords: National Interest, foreign policy, idealism, Realism, Qur’an, foreign affairs, Nationality
  • Zohre Zarei *, Shaker Lavaei Pages 25-40
    The present study seeks to answer if Sadraii Theosophy is eligible for political doctrine and if there is such a concept as transcendent political theosophy. In order to answer the above questions, two viewpoints for and against the feasibility of political wisdom were classified. The results of this research study conducted by descriptive analysis shows that infeasibility in a sense and also feasibility in some aspects of political wisdom in transcendent theosophy are both truly acceptable. The infeasibility of political wisdom in the sense of infeasibility of political arguments and political philosophy in the works of Mulla Sadra is rejected because even those who believe in the theory of decline admit that Mulla Sadra has briefly mentioned some political arguments and it is not merely the repetition of former thoughts although he has made use of previous works. Therefore, the infeasibility of political wisdom in the sense of the infeasibility of inferring principles of politics and political philosophy from transcendent theosophy is admitted because we cannot conclude certain political tenets and viewpoints based on mere metaphysical principles, but rather they are not exclusively compatible with certain time, place, and condition. Hence, feasibility in its first sense, that is to say having political arguments in the works of Mulla Sadra is accepted. Yet, feasibility in its second sense, that is the potential of transcendent theosophy to infer a comprehensive political philosophy is admitted only when it is proved that certain philosophical principles are associated with a special political system; otherwise, two or more contradictory political philosophies might be extracted from identical principles.
    Keywords: Feasibility of Wisdom, Infeasibility of Wisdom, Transcendent Theosophy, Political Philosophy, Political wisdom
  • Younes Khodaparast *, Sayyid Muhammad Mousavi Khu Pages 41-64
    This project was aimed at explaining the Islamic government foundations in Iranian Islamic progress patterns from Khamenei's viewpoint. With this regard, respected data accumulated from Khamenei's speech was analyzed through a rational methodology and in a descriptive-analytical way. Results demonstrated that from this point of view the foundation of an Islamic Government could be delivered into two different groups including conceptual and conformational. That is to say, conceptual foundations would monitor the lexical definition and terminology attached to the patterns of Islamic Iranian progress and the interpretation of the Islamic Government nature. From this perspective, the government equals to a tool in lieu of a goal, a trustee instead of a conquest, and moreover, it is assigned for service not to accumulating power and wealth. It also means responsibility and Vilayat not monarchy. The conformational foundations are also divided into two concepts of near and far. Far foundations represent: ontological, epistemological, anthropology, and cognitive methodology. Whereas, near foundations represent moral sense, justice, wisdom, legalism, the rejection of dominant system, endogenous, and being extravagant.
    Keywords: Islamic Government, Imam Khameneii, Islamic Iranian Progress Patterns, Developmental Patterns
  • Masoud Sadeghi* Pages 65-86

    The paper attempts to firstly review the relation between ethics and politics and, secondly, political morality from the perspective of the discriminating wise. To this end, in the first step, key and innovative concepts in the political thought of this thinker of the Qajar era were explained, including the discursive and diffused attitude of the concept of Khalifa al-wa'ah and Zahllah. In the following, a new discriminatory discovery was made of the tripartite trustees of the government, whose basis for dividing it into a kind of observation of his view of the realm of politics and the relationship between religion and ethics. The ethical requirements of the behavior of rulers in three areas of relationship with God, himself and the people were differently expressed and the moral requirements of the behavior of ministers in addition to the three areas mentioned in two areas of communication with the ruler and the relationship between the people and the ruler was also explained. One of the main findings of the article is that the discovery does not only perceive the nature and power of power, but firstly believes that power is intrinsically neutral but very effective and effective.

    Keywords: Kashfi, Khalifa Allah, Governor, Minister, Ethics, Politics
  • Abolfazl Mirzapour Armaki* Pages 87-108

    The purpose of the present study is to survey notable theories in the realm of Islamic state-building using the conceptual method and native-optimal model. In this regard and using descriptive analysis, historical and evolutionary development of Islamic state, as well as the state-building models of Mirza Muhammad Hussein Naiini, Mohaqeq Korki, Shahid Sadr, Sheikh Fazl ol-Lah Nouri, and Seyed Hussein Nasr were analyzed. Moreover, the state-building model of Islamic revolution in the ideology of Imam Khumaini, Imam Khamenii, and Shahid Mutahhari were studied. The results revealed that sate-building relies on rules and regulations which are merely credential in the secular model of sates; while, in the Towhidi model, they are a combination of credentials and Islamic-religious juridical principles. Hence, the Islamic model of state-building which relies on Towhid (monotheism) is in contrast with the western model in many criteria. Islamic state-building can be classified into two levels of supreme and generic. In the supreme level, the Islamic state is established by an Infallible Imam and develops under his prudence; however, in the generic level, the Islamic state is founded by a just and sagacious jurist and then it is promoted by the thoughts of other jurists. The commonality of the two above-mentioned levels can be attributed to their shared and stable foundations which are based on monotheist ration and juristic principles.

    Keywords: State-Building, Islamic Governance, Islamic State, Islamic Republic of Iran
  • Fahime Shariati* Pages 109-126

    The objective of the present study is to survey ontological fundaments of the political theory of Wilayat al-Faqih (guardianship of the Islamic jurist) and to determine the epistemological networks existing in Shi’ite ideology. The results of the research conducted by descriptive analysis indicate that the arguments for the necessity of Wilayat al-Faqih would not be comprehensive and sufficient unless we consider the place of human being in this world, the existence of other worlds, and also the necessity of human perfection through the system of creation. This ideology is explained in this article by explicitly rational as well as implicitly-explicitly traditional-rational arguments. The above ideology has led to the determination of the theoretical fundaments of Wilayat al-Faqih in philosophical and wisdom books. Although the issue of Wilayat al-Faqih like many other issues can be studied from Fiqhi (juristic) and Kalami (philosophical) aspect, its philosophical aspect is more dominant so that it can be regarded as a totally theological issue related to one’s ideology and juristic beliefs.

    Keywords: Wilayat al-Faqih (Guardianship of the Islamic Jurist), Rational Argument, Traditional Argument, Islamic Jurists, Imam Khumaini
  • Aliasghar Nasiri * Pages 127-146
    The purpose of the current study is to survey economic security and economic freedom in Islamic economics. The results of this research which was conducted using the argument of Sabr and Taqsim and the theory of Estikhdam (employment) based on Qur’anic verses and Hadith show that there is a transcendental correlation between economic security and economic freedom in Islamic economics; and prioritizing one over another may lead to injustice as well as an unfair unilateral employment in society that on the one hand threatens the essence of economic security and economic liberty, and on the other hand, endangers the transcendental movement in society. Therefore, the assumption of correlation between economic security and economic freedom is proved in which no violation against individual, national, religious, and public right occurs and there is justice-based balance in social relations that is transcendental.
    Keywords: economic security, economic freedom, Islamic economics, Sabr, Taqsim Argument
  • Sirous Esmaeilzadeh, Yaghoub Pour Jamal *, Saied Hasan Zadeh Delgosha Pages 147-164
    The present study aims to determine contributing factors effective on the formation of Takfiri groups, their approach to suicide operation, as well as the analysis of their false perception of Qur’anic verses and Hadith on the concept of Jihad and defense. The results of this research conducted by inferential-analytical method reveal that Takfiri movements by their extremist Akhbari tendencies and reliance on superficial and selective interpretations accuse others to heresy and bid’ah. They extend the circle of Takfir to all humans including Muslims due to their shallow perceptions so they commit the violent murder of innocent people neglecting the principles of Jihad, defense, and martyrdom whereas such misconducts are not compatible with the soul of Islam. However, suicide mission has been regarded permissible under some specific conditions because it relies on religious and ethical criteria in terms of defending Islamic foundation against violators.
    Keywords: takfir, Religious Misbelief, takfiri groups, Suicide Missions, Takfiri Salafism, Salafism, The Principle of Tatarros
  • Hasan Malaekeh *, Mohamadreza Tvangar Pages 165-186
    The current study seeks to investigate different theories on bureaucracy to determine their pros and cons. Considering the background of bureaucracy in the history of Iran and Islamic revolution, this article discussed that which type of bureaucracy is more compatible with ethical and cultural models relying on revolution as well as developmental criteria in the country. The theory of developed bureaucracy proposed in this article attempted to serve significant assistance to political economy and development in accordance with Islamic-Iranian models. Furthermore, with an interactive approach to development theories, correlation between dependence and bureaucracy as well as political, economic, and management viewpoints, it was tried to determine the complexities of bilateral impacts of bureaucracy and development. The results of the study showed that negative perceptions and inefficiencies have institutionalized many negative beliefs about bureaucracy. Therefore, we should replace it with by practical reform toward development so that bureaucracy give service to the development of society rather than society giving service to the development of bureaucracy. Efficient bureaucratic system in society can be achieved by paying attention to the ethical and moral aspects in human being.
    Keywords: Bureaucracy, Political Economy, development
  • Abolfazl Ghaffari *, Sayyid Muhammad Taki AlE Ghafur Pages 187-210

    The objective of the present study is to survey the criteria of optimal factionalism to promote active political participation in the Islamic Republic of Iran. Using Ijtihadi method (independent reasoning of a jurist’s mental faculty) and the literature review of the works of Allameh Naiini, this research explains the indices of efficient political parties. The results showed that factionalism and political institutionalization is a state which displays existing events in society. In its positive concept, this notion has been used by Muslims in their good competitions and charity festivals. With regard to the expansion of industrialization, mass media, and middle class in society, it is necessary to attract institutionalized public participation through political parties. In order to consolidate optimal condition for factionalism, it is essential to foster political equality, political freedom, political competition, accurate election system, and also instituniolize needed organizations, party membership, code of conduct, financial supporting, and also avoid issues such as Iron Law of Oligarchy, monopolization, violation of codes, and dependence to the foreigners. Iranian society needs factionalism to encourage public and peaceful participation, and any delay or negligence in this process may lead to non-peaceful activities in the country.

    Keywords: Party (Faction), Factionalism, Political Participation, Ayat-ol-Lah Naiini, Tanbih al-Ummah, Political Equality, Political Freedom, Political Competition, Election, Iron Law of Oligarchy
  • Morteza Babaei Sakhmares * Pages 211-244

    The main objective of the current study is to explain the performance of national media in political efficiency of the Islamic Republic of Iran based on the ideas of Imam Khumaini from the perspective of Iranian academics. This research was conducted by descriptive-explanatory method, survey analysis, and field research using questionnaire instrument. Using Morgan table, 326 members were randomly chosen from among 1960 professors as well as MA and PhD students in political and social science from the university of Tehran, Shahid Beheshti, Ferdowsi, Mazandaran, Beqir al-Ulum-e Qom, and Shahid Bahunar-e Kerman. The collected data was analyzed using SPSS and the results showed that only 58.6% of the academics in the country was satisfied with the performance of national media in terms of its cultural and social accordance with the ideas of Imam Khumaini. The results also indicated that 59.6% of the academics had satisfaction with the performance of national media in terms of educating the ideas of Imam Khumaini. Total results displayed that the academics think only 14.3% of the commands of Imam Khumaini has been considered by the national media. The research results showed no significant difference between male and female participants regarding their answers to the questionnaire.

    Keywords: National Media, Political Efficiency, Islamic Republic of Iran, Imam Khumaini, Academics, Broadcasting
  • Seyyed Javad Varaei *, Seyyed Amin Varaei Pages 245-266
    The purpose of the present study is to survey the ideas of Allameh Muhammad Hussein Kashif al-Ghita’ about various aspects of the subject of Palestine and guidelines to resolve that issue. The results of the research conducted by descriptive-analytical method based on discourse analysis reveals that Kashif al-Ghita’ had delved deep into the catastrophe in Palestine by giving his historical speech in Jerusalem, participation in conferences, writing articles, and giving fatwa about putting a ban on selling lands to the Jews. In his view, the issue of Palestine has historical, religious, social, and international aspects and it has been a historical land for the Arabs so they defend it as their ancestral homeland. In religious geography, Kashif al-Ghita’ considered Palestine as the heart of Muslim world, and Jerusalem as the trust of God in the hand of Muslims which should be maintained. In his opinion, Zionism is the result of colonialism. He held that the resolution to the issue of Palestine depends on international attention to human right in that country, Islamic revival. Return to Islamic identity, Islamic unity, coalition among Arabic-Islamic governments, and rejecting colonialism.
    Keywords: Kashif al-Ghita’, Palestine, Zionism, Jerusalem (Quds), Islamic Revival, Jews, Arabic Countries
  • Amirhossin Moradpour *, Mohamad Sotodeh Pages 267-296
    The present study aims to survey the failure of Morsi’s Islamist government and the political causes effective in his fall. Herman Kahn’s model in the theory of Crisis Cube is used for the analytical purposes in this article. According to the above model, the failure of Islamic awakening and non-fulfillment of revolutionary purposes in Egypt are regarded as a crisis condition threatening Islamic regeneration and so the ways to exit this crisis in terms of essence, background, causes, and the guidelines of Islamic Republic of Iran to encounter this crisis are researched. The results of this descriptive-analytical study showed that the most important political causes for the fall of the Muslim Brotherhood government led by Morsi can be attributed to the following factors: Ideological conflicts and competitions among Copts, Sufis, and Salafis during revolution; lack of strong leadership in the revolution and that the Muslim Brotherhood did not have a good performance in guiding people and the organization joined at-Tahrir in Cairo 3 days after people’s uprising, over-reliance on military men and not changing the military officials who had power under Hunsi Mubarak’s government, lack of political-social support by al-Azhar University to Morsi’s revolutionary government, the incapability of Morsi to institutionalize and sustain structures founded by Mubarak, and finally the interference of foreign powers such the US, Israel, and Saudi Arabia in Egyptian affairs. In addition to the abovementioned factors, the fragile results of the election in which Morsi received only 51% of votes facilitated the military coup detat. The election results revealed that Morsi was not a representative for the majority of people and that his purposes were not identical with what society wanted. Furthermore, Morsi had little time to confront the challenges threatening his government and it led to the crisis for his government.
    Keywords: Islamic Revival, Egypt, The Theory of Crisis Cube, Muhammad Morsi, Al-Azhar University, the Muslim Brotherhood, General Sisi